You are on page 1of 6

28-Sep-14

Frog adalah Virtual Learning Environment (VLE)
yang dipilih bagi projek 1BestariNet. Frog
mempunyai fungsi sebagai komuniti atau
kumpulan besar.
Persekitaran pembelajaran maya Frog, atau VLE
ialah satu sistem pembelajaran berdasarkan
jaringan yang menyerupai pembelajaran dunia
sebenar dengan mengintegrasikan konsep
pendidikan konvensional dengan kaedah maya.

LOMPATLAH KE ALAM BARU
BERSAMA FROG..
TARIKH :13 HB OKTOBER 2012
TEMPAT: MAKMAL KOMPUTER
11/16/2012

1

Di bawah 1BestariNet, sekolah-sekolah akan
dilengkapi dengan penyelesaian bersepadu yang
membolehkan pengajaran, pembelajaran,
kolaborasi dan pengurusan pentadbiran dijalankan
di Internet menerusi Virtual Learning Environment
(Frog VLE), yang boleh diakses di sekolah atau
dimana-mana sahaja yang mempunyai capaian internet.

11/16/2012

11/16/2012

2

Di Kawasan Sekolah: Akses dan Keselamatan
Sekolah-sekolah akan dilengkapi capaian Internet, membolehkan
akses ke VLE yang bertaraf dunia. Ini merupakan sumbangan
progresif ke arah pendidikan berteras teknologi Internet untuk
pengajaran dan pembelajaran berkesan serta memudahkan
pengurusan pentadbiran sekolah. Kandungan Internet juga
ditapis secara terus di sekolah bagi menggalakkan persekitaran
pembelajaran selamat, di mana akses murid ke laman web
berunsur negatif akan disekat. Hanya laman web ilmiah yang
disahkan oleh KPM akan disenarai putih dan dibenarkan
melepasi tapisan kandungan.
3

11/16/2012

4

11/16/2012

6

Frog VLE adalah platform berteras cloud yang fleksibel dan boleh
diakses dimana-mana jua dari luar kawasan sekolah. Fail dan data yang
disimpan di cloud boleh diakses dimana-mana sahaja dan bila-bila
masa dengan capaian Internet. Malah, pengguna diberi akses percuma
ke VLE setiap kali log masuk dari rangkaian Yes dengan ID log masuk
VLE. Samada menggunakan rangkaian Yes atau Yes Hotspot tiada caj
yang dikenakan bagi penggunaan VLE.

11/16/2012

5

1

google.com.  Booking Calender/Calender utk takwim & aktiviti dan lain-lain. Pendedahan kepada murid-tayangan video. Bagaimana membentuk pasukan vle frog Pasukan ini terdiri daripada Guru Besar/Pengetua.  Sites – Membina &berkongsi ilmu bagi semua m/pelajaran melalui ketua panitia/ketua bidang/guru/murid.  Penyimpanan fail/folder dalam My Documents. Pemberitahuan dan penerangan tentang akses menggunakan YES ID dan password Penyebaran maklumat kepada murid-murid.ibu bapa melalui risalah.  Tugasan/Asignment.my 11/16/2012 12 2 .guruguru berdasarkan bidang dan aliran mereka dan murid-murid. 5. 3. 7 Tubuhkan pasukan VLE FROG _semua terlibat Pelancaran dan perasmian peringkat sekolah Kursus pendedahan guru-guru dari masa ke semasa mengikut tajuk dan bidang.  Muat turun bahan-bahan dlm File Drop dan Link to File. •Penglibatan seluruh warga sekolah untuk menjalankan dan melaksanakan segala tugasan dan aktiviti yang dirancang. 9 11/16/2012 10 ANDA BOLEH AKSES AKAUN ANDA DI SINI: Klik di sini : https://www.poster dll . Laporan ke PPD .risalah dll.laman web facebook/blog/berita sekolah. 4. 2. 6.  External link & Embed-laman web yang berkaitan dgn Pdp. 11/16/2012 1. 7.guru penolong kanan.28-Sep-14 1.do# Klik carian Google Chrome : www.forum.my/v3/1bestarinet. 11/16/2012 8 11/16/2012  Pelbagai kegunaan icon dalam widgets.kuiz dan form utk guru & pelajar.yes.School Documents.

Guru: AZLINAMSALEH@Yes.Berhati-hati dengan pengunaan huruf.net/app/login# ** bergantung pd kod sekolah masing-masing Gambar ini akan tertera utk login: YES ID Password AZLINAMSALEH@Yes.Klik terima syarat. in Website Frog Os https://bbe1234.Password : 2930aa008d 8. akses dashboard. Anda boleh melihat akaun YES 4G.28-Sep-14 Jika akses pertama kali anda boleh klik pada bahagian yang bertanda dan kemaskini akaun anda melalui borang yang disediakan dalam laman web. Terkini: Anda akan lihat paparan ‘hop in’yang menggantikan ‘log in’.My 7.sila copy and paste setiap ruang YES ID dan password.1bestarinet.Contoh : admin.Murid : NIQLISYANAS@Yes.vleadmin. 16 Klik pada paparan bertanda untuk menerima terma dan syarat Frog OS 3 . 2. Password: adminBBE1234 4.My 3.nombor & simbol.Klik bookmark * sebagai penanda Frog OS.My 5.Frog Store dan Address Book.Jika merujuk pada data excel yang dimuat turun.5601050367 6.Log In dan Log Out Pada yang pertama kali sila kemas kini akaun/data anda di dalam borang yang disediakan.Password : 10 nombor IC .Login mengunakan YES ID dan password yang diberikan oleh YTL &1BestariNet :Jika pertama kali kemaskini akaun melalui borang yang disediakan. YES Mail.Save/simpan password jika takut terlupa.My 5601050367 11/16/2012 1.Google Drive .BBE1234@Yes.

my/v3/1bestarinet.menyemak akaun dan lainlain-lain http://www.yes.frogasia.net/ http://www.28-Sep-14 Contoh paparan dashboard Rujukan Laman Web untuk mengetahui lebih lanjut tentang VLE Frog http://frogasia.login .yes.my/v3/support/download.com/learncentre/ Rujukan laman web untuk mengetahui lebih lanjut tentang 1BestariNet KPM Rujukan Laman web untuk mengetahui lebih lanjut tentang Frog Asia http://1bestarinet.do 4 .do#yes-life https://www.com/v3/ Rujukan untuk download produk YES Rujukan untuk akses.

Contoh semakan laluan internet /coverage check di Shah Alam.yes.28-Sep-14 Rujukan untuk menyemak laluan interet/coverage interet/coverage di tempat anda.do Contoh semakan laluan internet /coverage check di Shah Alampeta/map.Satelite.my/v3/speed-test.do Lihat paparan ujian http://www.do Peralatan yang diberikan untuk kemudahan akses internet YTL Communications & 1BestariNet ke sekolahsekolah-sekolah. sekolah. Dongle ZOOM 5 . anda. http://www.my/v3/coverage-check. Rujukan untuk semakan kelajuan internet/speed test http://www.yes.my/v3/speed-test.yes.

SEKIAN TERIMA KASIH SELAMAT MENCUBA safiahsulaiman@yahoo..my atau talian : 018 799 8787.My 11/16/2012 33 6 .my Safiah.28-Sep-14 Peralatan yang diberikan untuk kemudahan pengajaran & pembelajaran. sila hubungi Helpdesk Support di laman: https://1bnselfcare.yes.Sulaiman@Yes.com. MENARA 1BRIS Talian Help Desk Jika terdapat sebarang permasalahan.my atau emel: moesupport@ytlcomms.akses internet oleh YTL Communications & 1BestariNet ke sekolahsekolah-sekolah berdasarkan pemilihan dan keperluan dari masa ke semasa. CHROME BOOK Perkongsian untuk semua.