You are on page 1of 7

Tema 1 : Ciocolata

Scrieti pe ambalajul analizat denumirea produsului, producatorul, lista de
ingrediente si informatiile nutritionale. Cerinte:
1.In functie de tipul de ciocolata analizat (ciocolata amaruie, cu lapte)
mentionati cerintele conform standardului pentru ciocolata CODEX STAN
87/1981.
2.Comparand informatiile din lista de ingrediente cu cerintele standardului
pentru ciocolata, mentionati daca aditivii utilizati sunt permisi a fi utilizati in
produsul analizat.
3.Descrieti cu detalii tehnologice aditivii utilizati si mentionati rolul utilizarii
in produsul analizat.
4.Comparand informatiile din lista de ingrediente cu cerintele standardului
pentru ciocolata, mentionati daca produsul analizat se incadreaza in categoria
specificata de producator.

Denumire produs : Poiana, ciocolata delicioasa cu lapte
Producator : Kraft Foods Romania S.A
Lista de ingrediente : zahar, masa de cacao, unt de cacao, lapte praf degresat, zer
praf, grasime din lapte, grasime vegetala, emulsificatori (lecitina din soia, E476),
aroma, substanta uscata de cacao 28% minimum. Poate contine urme de arahide
si varietati similar de nuci.
Informatii nutritionale
Valoare energetica
Proteine
Glucide
Din care zaharuri

Per 100g
2235 kj/535kcal
5.7g
57.5g
56.5g

stabilit continutul minim de unt de cacao plus grasimi din lapte.5% S.5 si 3.4g 0. Are rol de emulgator si stabilizator artificial. In cazul in care autoritatile competente o cer. negrase din cacao).Lipide Din care saturate Fibre Sodiu 30. anuland senzatia de gras la topirea in gura. ceea ce conduce la prelungirea duratei de pastrare a produselor alimentare. care se obtine prin reactia dintre acizii grasi si glicerolul polimerizat. acestia fiind: lecitina si poliglicerolul ricinoleat ce pot fi utilizati in produsul analizat.U. din lapte si grasime din lapte trebuie sa fie stabilit de catre autoritatea competenta.Ciocolata Cu Lapte Ciocolata cu lapte trebuie sa contina. Lecitina : lecitina din soia (emulgator) are rolul de a fluidiza masa de ciocolata. 3. emulgatorul trebuie sa impiedice cristalizarea la suprafata produsului. Imbunatateste perceptia gustativa. 2.Conform aditivilor precizati in lista de ingrediente a ciocolatii cu lapte Poiana. ”Substanta uscata din lapte “ se refera la adaosul de ingrediente lactate in proportii naturale.16g 1. Masa de cacao specificata pe eticheta este de minimum 28% in comparatie cu standardul care trebuie sa fie . Poliglicerol ricinoleat : este un ester al poliglicerolului. cu exceptia grasimii din lapte care poate fi adaugata sau eliminate. din lapte cuprins intre 12 si 14% (incluzand un minim de grasime din lapte cuprins intre 2.5%).1-2003 se incadreaza in categoria ciocolatelor cu lapte. prin inlocuirea cu alte materii grase. in conformitate cu legislatia in vigoare.5g 18.5g 2. deasemenea. Continutul minim de S. nu mai putin de 25% S. Un alt rol al lecitinei este cel de substanta antioxidanta . poate fi.REV. Lecitina extrasa din uleiul brut de soia se utilizeaza pentru stabilirea emulsiilor de tip apa/ulei si rolul de a reduce vascozitatea masei de ciocolata prin inmuiere si dispersare. in substanta uscata de baza.U.U. Cand se utilizeaza o cantitate redusa de unt de cacao. 4. si un minim specificat de S. de cacao (inclusiv un minim de 2. Ciocolata Poiana cu lapte conform CODEX STAN 87-1981.U.

sirop de glucoza-fructoza.5% S.A Lista de ingrediente: zahar. ”Substanta uscata din lapte “ se refera la . lapte praf cu continut ridicat de grasime 2%.U.U.U. aroma.0g 1. Ciocolata Cu Lapte Ciocolata cu lapte trebuie sa contina. si un minim specificat de S. in substanta uscata de baza.0g 32.minimum 25%. apa. lapte praf degresat. jeleu cu capsune [zahar.5 si 3. citrat trisodic) aroma. corector de aciditate(acid citric. unt de cacao.5g 56. Informatii nutritionale Valoare energetica Proteine Glucide Din care zaharuri Lipide Din care saturate Fibre Sodiu Per 100g 2245kj/540kcal 4. substanta uscata de cacao 30% minimum. grasime vegetala. Standardul mai specifica continutul de lapte praf care trebuie sa fie intre 12-14% si aroma .8g 56.0g 0. din lapte si grasime din lapte trebuie sa fie stabilit de catre autoritatea competenta. negrase din cacao).U. nu mai putin de 25% S. zer praf. Continutul minim de S. din lapte cuprins intre 12 si 14% (incluzand un minim de grasime din lapte cuprins intre 2. emulsificator (lecitina din soia.15g 1.5%). pe care producatorul nu le specifica in lista de ingrediente. Poate contine urme de grau si varietati similare de nuci. colorant (E120)]. capsuni 14%. grasime din lapte. masa de cacao. Denumire produs: Milka ciocolata din alpi. umpluta cu crema 35% de lapte si jeleu 15% cu capsuni Producator: Kraft Food Romania S. in conformitate cu legislatia in vigoare. lecitina din floarea soarelui). agent de umezire (sirop de sorbitol). de cacao (inclusiv un minim de 2.0g 18. paste de alune.

Citrat trisodic: este agent de reglare a aciditatii. in comparatie cu standardul de minimum 25%.umpluta cu crema 35% de lapte si jeleu 15% cu capsuni acestia fiind : acidul citric. .REV. fie utilizând ca materie primă melasa. deasemenea. Respecta continutul de cacao fiind de minimum 30%. D-manitol si zaharuri hidrogenate. Are rol de stabilizator al produselor. poate fi. Acidul citric : are răspândire largă în natură. 3.1-2003 se incadreaza in categoria ciocolatelor cu lapte. Ciocolata Milka din alpi . deoarece standardul este prevazut cu un procentaj cuprins intre 2. fie din sucuri de fructe. sirop de sorbitol. cu exceptia grasimii din lapte care poate fi adaugata sau eliminate. ceea ce conduce la prelungirea duratei de pastrare a produselor alimentare. se obţine pe cale biotehnologică. Lecitina extrasa din uleiul brut de soia se utilizeaza pentru stabilirea emulsiilor de tip apa/ulei si rolul de a reduce vascozitatea masei de ciocolata prin inmuiere si dispersare. 4. Industrial. citrat trisodic. iar in lista de ingrediente nu este specificata nici aroma utilizata la fabricarea produsului. stabilit continutul minim de unt de cacao plus grasimi din lapte. Nu respecta continutul de grasime din lapte. In cazul in care autoritatile competente o cer. Lecitina : lecitina din soia (emulgator) are rolul de a fluidiza masa de ciocolata. lecitina ce pot fi utilizati in produsul analizat.umpluta cu crema 35% de lapte si jeleu 15% cu capsuni conform CODEX STAN 87-1981.5 si 3. care este de 2%.adaosul de ingrediente lactate in proportii naturale. Un alt rol al lecitinei este cel de substanta antioxidanta . 2. Conform aditivilor precizati in lista de ingrediente a ciocolatii Milka ciocolata din alpi. Imbunatateste perceptia gustativa. anuland senzatia de gras la topirea in gura. Sirop de sorbitol : Siropul de sorbitol format prin hidrogenarea siropului de glucoza este compus din D-sorbitol. fiind un edulcorant hipocaloric si un agent de volum.fiind sechestrant si stabilizator.5%. prin fermentare controlată.

U negrase din cacao . zahar pudra de cacao .nu mai putin de 35% S. ciocolata semidulce. anuland senzatia de gras la topirea in gura. emulsificator : lecitina din soia. din care nu mai putin de 18% va fi unt de cacao si nu mai putin de 14% S. Conform aditivilor precizati in lista de ingrediente a ciocolatii amaruie Heidi. ciocolata neagra sau “ciocolata fondanta”) trebuie sa contina.Ciocolata Ciocolata (numita de altfel in unele regiuni ciocolata amaruie. Extract natural de vanilina (aroma): extras din fructele arborului de vanilie.U.7g 18. face parte din categoria aromelor care se definesc ca fiind acele preparate sau . de cacao in total. aroma: vanilina. unt de cacao. 2. 3. in substanta uscata de baza .Denumire produs : Heidi Dark Extreme 85% cacao (85% ciocolata amaruie) Producator: Heidi Chocolats Suisse S. acestia fiind lecitina si extract natural de vanilina ce pot fi utilizati in produsul analizat. Un alt rol al lecitinei este cel de substanta antioxidanta .A Ingrediente: masa de cacao.3 57.2g 1. Poate contine urme de alune de padure si migdale. Informatii nutritionale Valoare energetica Proteine Carbohidrati Lipide Per 100g 2586kj 7. Lecitina extrasa din uleiul brut de soia se utilizeaza pentru stabilirea emulsiilor de tip apa/ulei si rolul de a reduce vascozitatea masei de ciocolata prin inmuiere si dispersare. Lecitina : lecitina din soia (emulgator) are rolul de a fluidiza masa de ciocolata. Imbunatateste perceptia gustativa. ceea ce conduce la prelungirea duratei de pastrare a produselor alimentare. substanta uscata de cacao 85% minimum.

substante care adaugate unui produs alimentar ii certifica o noua aroma sau ii modifica aroma existent. arahide. grasime vegetala. Denumire produs: Tableta Africana cu lapte si arahide Producator: Kraft Foods Romania S.A Lista de ingrediente: zahar.Poate contine urme de migdale.82%. . Contine lapte. ciocolata neagra sau “ciocolata fondanta”) trebuie sa contina. aroma. zer praf.0g 32. REV. emulgatori (lecitina din soia. in substanta uscata de baza .1g 0. nu mai putin de 35% S. Tableta cu lapte contine substanta uscata de cacao 9. iar in standard valoarea minima este de 40% fapt ce dovedeste ca ciocolata Heidi Dark Extreme este o ciocolata adevarata si de calitate inalta. de cacao in total. deoarece este mentionat continutul de cacao fiind de 85%.U negrase din cacao . Ciocolata Heidi Dark Extreme 85% cacao conform CODEX STAN 87-1981. ciocolata semi-dulce.U.0g 4.1-2003 se incadreaza in categoria ciocolatelor amarui. arahide 18%.14g 1. fistic. Informatii nutritionale Valoare energetica Proteine Glucide Lipide Fibre Sodiu Per 100g 540kcal 8. alune. masa de cacao. soia. E476) lapte praf degresat 10. cacao cu continut redus de grasime.4 % minimum. Ciocolata (numita de altfel in unele regiuni ciocolata amaruie.2g 52. din care nu mai putin de 18% va fi unt de cacao si nu mai putin de 14% S. 4.

5%.1-2003 se incadreaza in categoria ciocolatelor deoarece nu respecta valorile corespunzatoare pentru continutul de substanta uscata. Lecitina extrasa din uleiul brut de soia se utilizeaza pentru stabilirea emulsiilor de tip apa/ulei si rolul de a reduce vascozitatea masei de ciocolata prin inmuiere si dispersare.acestia fiind: lecitina si poliglicerolul ricinoleat ce pot fi utilizati in produsul analizat. emulgatorul trebuie sa impiedice cristalizarea la suprafata produsului. Are rol de emulgator si stabilizator artificial. Lecitina : lecitina din soia (emulgator) are rolul de a fluidiza masa de ciocolata. Tableta Africana cu lapte si arahide conform conform CODEX STAN 871981. Imbunatateste perceptia gustativa . fiind de 9. mult prea scazut fata de 35%. 4. prin inlocuirea cu alte materii grase . .REV. Conform aditivilor precizati in lista de ingrediente a tabletei Africana . care se obtine prin reactia dintre acizii grasi si glicerolul polimerizat.2.anuland senzatia de gras la topirea in gura. Un alt rol al lecitinei este cel de substanta antioxidanta . 3. Poliglicerol ricinoleat : este un ester al poliglicerolului. ceea ce conduce la prelungirea duratei de pastrare a produselor alimentare. Cand se utilizeaza o cantitate redusa de unt de cacao.