TADABBUR AYAT

BAB : PERKAHWINAN

Terjemahan Surah Al-Rom, ayat 21 :
“Dan antara tanda-tandaNya (Allah) ialah Dia (Allah) menciptakan untuk
kamu isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu cenderung
(tenteram) kepadanya, dan dijadikanNya (Allah) antara kamu perasaan kasih
(Mawaddah) dan sayang (Rahmah). Sesungguhnya pada yang demikian itu
(terdapat) tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.”


Allah menyebut berkenaan isteri dan bukannya pasangan bahagia tanpa
sebarang ikatan.
Perkataan ‘sakan’ yang dimaksudkan bererti ketenangan dan ketenteraman.
Ayat ‘...litaskunu ilaiha...’ bermaksud keselesaan berada di sampingnya,
suami dan isteri perlu saling melindungi.

Terjemahan Surah Al-A’raf, ayat 189 :
“Dialah yang menciptakan kamu daripada diri yang satu dan daripadanya
(Adam). Dia (Allah) menciptakan isterinya supaya dia berasa tenang
kepadanya, sesudah disentuhinya, isterinya itu mengandung kandungan
yang ringan dan teruslah dia berasa ingin dan teruslah dia berasa ringan
beberapa waktu.”

Nabi Adam berasa sunyi tanpa kehadiran teman di sisinya. Lalu Allah
ciptakan Hawa untuk Adam.
Itulah fitrah dan naluri manusia yang tidak dapat disangkal lagi.

sesungguhnya zina itu adalah perbuatan yang keji dan jalan yang buruk.”    Ketetapan atau ketentuan Allah bagi setiap penciptaan adalah berpasangpasangan. Allah melarang semua faktor yang menjurus kepada zina dan mengharamkan faktor yang mendorong kepadanya. ayat 32 : “Dan usahlah kamu mendekati zina. supaya kamu mengingati (kekuasaan Kami dan mentauhidkan Kami). Matahari dan Bulan. .”   Larangan Allah supaya tidak mendekati zina itu adalah lebih tegas daripada sekadar melarang perbuatannya. Contoh : Langit dan Bumi. Terjemahan Surah Al-Israk. Persekitaran dan alam ini menjadi bukti ketetapan Allah.TADABBUR AYAT Terjemahan Surah Al-Zariyat. Haiwan dan Tumbuhan. Lelaki dan Perempuan dan sebagainya. ayat 49 : “Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan.

TADABBUR AYAT    Terjemahan Surah An-Nisa’. sentiasa mengikut perintah Allah dan menjauhi laranganNya.” . Berhati-hati dengan mengawal diri dan tingkah laku serta percakapan sama ada di hadapan mahupun di belakang pasangan. ayat 1 : “Wahai sekalian manusia! Bertakwalah kepada Tuhan kamu yang menciptakan kamu daripada satu diri (Adam) dan daripadanya Allah ciptakan isterinya (Hawa) dan daripada kedua-duanya Allah mengembangbiakkan lelaki dan perempuan yang amat ramai.” Takwa dipayungi oleh rasa takut. dan bertakwalah kepada Allah yang kamu saling meminta antara kamu dengan menyebut namaNya. BAB : IBADAH Terjemahan Surah Al-Zariyat. Dalam perkahwinan yang dipenuhi onak duri dan badai perlu diharungi dengan berhati-hati. Sesungguhnya Allah sentiasa mengawasi kamu. ayat 56 : “Tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan bagi beribadah. juga bertakwalah dengan memelihara hubungan rahim.

Terjemahan Surah Al-Baqarah. ayat 23 : “Wahai Tuhan kami. Terjemahan Surah Al-A’raf. apa-apa sahaja yang berkaitan dengan sistem kehidupan manusia perlu diletakkan matlamatnya hanya kerana Allah. Kesan daripada taubat itu menjadikan mereka hamba-hamba Allah yang soleh.” .TADABBUR AYAT   Dalam Islam. Setiap aktiviti yang dilakukan menjadi satu ibadah jika niatnya adalah bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah. ayat 35 : “Wahai Adam.”    Nabi Adam dan Hawa juga pernah melakukan kesilapan kerana melanggar larangan Allah agar tidak makan buah daripada pohon khuldi. kami menganiaya diri sendiri dan sekiranya Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami. Renungkanlah kembali. jadilah kami daripada golongan yang rugi. Bagaimana pula dengan diri kita? Adakah kesilapan yang lalu menjadi titik permulaan bagi sebuah kehidupan yang lebih baik dan diredhai atau sebaliknya. Janganlah kita tergolong dalam golongan orang yang rugi. dan usahlah kalian mendekati pohon (khuldi) ini yang menyebabkan kalian termasuk orang-orang yang teraniaya. berdiamlah kamu dan isterimu di syurga ini dan makanlah daripada makanan syurga berleluasa mana yang kalian suka.

Namun. mereka dibuang ke dunia akibat godaan iblis kerana termakan buah daripada pohon khuldi. kebahagiaan itu tidak kekal lama. .TADABBUR AYAT Nabi Adam dan Hawa hidup bahagia di dalam syurga yang penuh dengan nikmat yang memberikan kehidupan yang aman dan tenteram.