SMK BUKIT ASSEK

JAWATANKUASA 3KAJK KECERIAAN
PELAN STRATEGIK
(2014-2016)

Terdapat Jawatankuasa Sekolah Selamat seperti AJK Sekolah Dan AJK 3K S4 .Pelajar kurang didedahkan dengan nilai-nilai landskap atau perkebunan.W ) W1 – Kekurangan landskap yang terancang.S) S1 .1 ANALISIS SWOT JAWATANKUASA PROGRAM 3K (2014-2016) KEKUATAN (STRENGTH .Galakkan dan sokongan daripada pihak pentadbir sekolah pada setiap aktiviti yang dilaksanakan S2 . ANCAMAN (TREAT . W3 – Tapak semaian untuk penjagaan dan pembiakan tanaman tidak cukup dan kurang lengkap. T2 .Sistem perparitan dan kawasan yang kurang sempurna untuk perancangan landskap kerana tanah terlalu senang tenggelam .T) T1 .Semangat kerjasama dan kerja berpasukan adalah tinggi dalam kalangan semua warga sekolah. PELUANG (OPPORTUNITIES .1. O2 .Kekurangan landskap yang boleh dijadikan bahan untuk proses pengajaran dan pembelajaran.0 JAWATANKUASA KECERIAAN 1.O) O1 . W4 – Kekurangan tenaga yang mahir dalam penjagaan tanaman.Kebanyakan guru beri komitmen yang tinggi.Mempunyai perhubungan yang baik dengan semua pihak dan agensi luar. KELEMAHAN (WEAKNESS .AJK PIBG sentiasa memberi sokongan yang padu dalam semua program sekolah. O3 .Kebanyakan kemudahan hampir lengkap dan mencukupi S3 .Sokongan padu dari pihak pejabat Daerah Sibu dan Jabatan Kesihatan Sibu. W2 . S5 .

Tapak semaian untuk Menambahka n tapak landskap yang boleh dijadikan bahan untuk proses pengajaran dan pembelajaran Meluaskan tapak semaian dan Pembinaan taman tema. Tahun 2014 – dapat menabung 100 pohon anak pokok 2015 – dapat menabung 200 pohon Tahun 2014 – 20 % 2015 – 25 % 2016 – 30 % .2 PELAN STRATEGIK AHLI JAWATANKUASA LANDSKAP (2014-2016) ISU -Tahap pencapaian landskap kurang cemerlang MASALAH MATLAMAT STRATEGI INDIKATOR PENCAPAIAN Landskap sekolah yang kurang terancang Meningkatkan Ketersusunan landskap sekolah Membina dan memgubahsuai landskap secara berperingkat Kekurangan landskap yang boleh dijadikan bahan untuk proses pengajaran dan pembelajaran . a) Taman Herbal b) Taman Kastus c) Taman Sains Tahun 2014 – Taman Herbal 2015 – Taman Kastus 2016 – Taman Sains Memperluaskan tapak semaian dan rumah hijau.1.

Mengiatkan projek taman angkat 1. anak pokok Tahun 2016 – Sisitem pengairan di tapak semaian dan rumah hijau menjadi sistem separuh automatik. . -Pengetua -PK HEM -AJK Landskap -Pekerja Kontrak 2 GOTONGROYONG PERDANA Membersihkan persekitaran sekolah dan kawasan sekolah yang berpotensi menjadi tempat pembiakan -Pengetua -PK HEM -AJK 3K -PIBG -Semua guru -semua murid Tempoh Kos/ Sumber TOV ETR Indikator Pencapaian 20122016 -PIBG LPBT Tahap keceriaan mencapai 80% Tahap keceriaan mencapai 90% Peratus keceriaan sekolah tercapai 1 tahun 1 kali -PIBG Tahap kebersihan sekolah mencapai 80 % Tahap kebersihan sekolah mencapai 90% Kawasan sekolah bebas daripada sebarang penyakit bawaan nyamuk dan vektor yang lain. Meningkatkan bilangan tenaga yang mahir dalam bidang pengurusan landskap Penyertaan pelajar dalam projek landskap semakin meningkat dan semakin minat dalam bidang ini.penjagaan dan pembiakan tanaman tidak cukup dan kurang lengkap Kekurangan tenaga yang mahir dalam penjagaan tanaman menambahka Menyediakan lebih n kemudahan banyak alat rumah hijau kelengkapan tapak semaian dan rumah hijau. Latihan pengurusan landskap.3 PELAN TAKTIKAL AHLI JAWATANKUASA PROGRAM 3K (KECERIAAN) (2014-2016) Bil Program Objektif Tanggungjawab 1 SEKOLAH DALAM TAMAN Meningkatkan tahap keceriaan sekolah.

PK HEM. Pekerja Kontrak sekolah . Semua guru. Guru GSTT.nyamuk dan vektor pembawa penyakit.4 PELAN OPERASI AHLI JAWATANKUASA PROGRAM 3K(LANDSKAP) (2014-2016) NAMA PROJEK SEKOLAH DALAM TAMAN OBJEKTIF Meningkatkan tahap keceriaan sekolah KUMPULAN SASARAN LANDSKAP SEKOLAH GURU TERLIBAT Pengetua. Mengurus landskap dengan teratur 1.

PROSES KERJA 1. NAMA PROJEK OBJEKTIF KUMPULAN SASARAN GURU TERLIBAT PROSES KERJA GOTONG. Penyediaan Jadual/Pembahagian tugas . Taklimat program 2. -menghasilkan pelan. -menentukan jenis pokok yang sesuai bagi projek menghijaukan sekolah.ROYONG PERDANA Membersihkan persekitaran sekolah dan kawasan sekolah yang berpotensi menjadi tempat pembiakan nyamuk dan vektor pembawa penyakit. Mesyuarat pembentukan AJK Kerja 4. -aktiviti penanaman pokok dijalankan KEKANGAN Kos yang terhad PEMANTAUAN Pengetua. PK HEM. Mengurus landskap dengan teratur Semua warga SMK Bukit assek Semua Guru 1. Pelaksanaan program -mengenal pasti kawasan yang sesuai. Taklimat pengetua 3. AJK 3K PENILAIAN Melihat hasil penanaman pokok yang hidup subur PENAMBAHBAIKAN Mempelbagaikan jenis tanaman hijau yang akan menceriakan sekolah.

6.2. 7. 3. AJK 3K Persekitaraan sekolah menjadi lebih bersih dan selamat Kekerapan program ini ditambahkan lagi . KEKANGAN PEMANTAUAN PENILAIAN PENAMBAHBAIKAN Penyediaan peralatan Taklimat program Taklimat pengetua Mesyuarat AJK kerja Pelaksanaan program Pendokumentasian Peralatan yang terhad Pengetua. PK HEM. 4. 5.