PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 4

Imam MALIK R.A

KUAT SERTA SUKA BERPAKAIAN CANTIK DAN BERSIH. 2. 3. ORANG DEWASA DAN GURU. BERBADAN TEGAP. 5. 4.1. . Riwayat hidup Nama – MALIK BIN ANAS BIN MALIK BIN AMIR AL HARITH LAHIR – MADINAH TAHUN 93 HIJRAH / 713M DATUKNYA SEORANG ULAMAK TABIIN TERKEMUKA MOYANGNYA IAITU AMIR SEORANG SAHABAT TERKEMUKA DAN PERNAH BERPERANG BERSAMA RASULULLAH DALAM PEPERANGAN BADAR SEJAK KECIL SANGAT HORMAT IBUBAPA. 6.

LEMAH LEMBUT. BERPANDANGAN BERNAS. 10. BIJAKSANA. CEDSAR DAN KUAT INGATAN BERBUDI BAHASA.7. DIKEBUMIKAN DI BAQI` . 11. 8. 9. BERPENDIRIAN TEGUH. SUKA MENZIARAHI ORANG SAKIT DAN MENGIRINGI JENAZAH BANYAKMEMBANTU MEREKA YANG MEMPUNYAI HAJAT DAN TIDAK SUKA MENCELA ORANG LAIN TAWADDUK DAN TIDAK PERNAH MENUNGGANG KUDANYA DI MADINAH KERANA MENGHORMATI BUMI YANG DI DALAMNYA TERDAPAT JASAD RASULULLAH SAW MANINGGAL – 179H/798M BERUSIA 86 TAHUN.

BANYAK DAMPINGI ULAMAK MADINAH SEJAK KECIL 2. 3.PENDIDIKAN 1. SEORANG IMAM DALAMILMU HADIS DAN RIWAYAT RAWINYA AMAT DIPERCAYAI . KUAT INGATAN DAN HAFAZ HADIS DAN QURAN SEJAK KECIL.

DAN LAIN DARI BEBERAPA GURU. FEQAH.4 TEKUN MENCARI ILMU HADIS HINGGA BERJAYA MENCAPAI TAHAP PALING TINGGI 5 MEMPELAJARI PELBAGAI BIDANG ILMU SEPERTI HADIS. 6 SEJARAWAN SILAM BERPENDAPAT BELIAU BERGURU DENGAN LEBIH KURANG 900 ORANG GURU YANG TERDIRI DARI TABIIN DAN TABI` TABIIN .

Mula mengajar ketika usia 17 tahun 3. 2. Majlis pengajiannya menjadi tumpuan ramai. 4.1. IMAM MALIK SEBAGAI GURU Kesungguhan mencari ilmu menyebabkan beliau tiada tandingannya dalam ilmu pada waktu itu. Az zuhra dan rabi`ah ( ulamak ) mengiktiraf beliau sebagai guru yang baik .

6. Ketinggian ilmu dan kebolehannya mengajar menyebabkan gurunya sendiri tertarik untuk majlisilmu imam malik. Antara penduduk yang hadir bukan sahaja penduduk Madinah bahkan dari negerinegeri yang jauh. Apabila pulang merekamengembangkan ilmu . Antara gurunya yang hadir ialah imam muhammad Muslim Azzuhry 7.5.

10 Majlis ilmu beliau diadakan di Masjid Nabawi diMadinah 11 Sering berjaga malam untuk memikirkan jawapan bagi masalah yang dikemukakan. Dari sinilah bermulanya Mazhab Maliki dan berkembang luas keseluruh dunia terutama di Hijaz.8 9 Ilmu yang dimiliki Imam Malik menyebabkan ramai orang mengikut pendapat beliau terutama dalam masaalah feqah. . Maghribi dan Andalus.

ULAMAK HADIS MENGAKU BAHWA HADIS YANG PALING SOHEH ADALAH HADIS DIRIWAYATKAN OLEH IMAM MALIK DRPD NAFI` DRPD IBNU UMAR.PENGHORMATAN IMAM MALIK KEPADA HADIS 1. . BEGITU JUGA HADIS BELIAU DIRIWAYATKAN DRPD AZZUHRA.

2. . SANGAT HORMATI HADIS. MEMAKAI BAUBAUAN DAN BERSERBAN. APABILA DITANYA TENTANG FEQAH BELIAU TERUS KELUAR DARI BILIKNYA DAN MEMBERI FATWA ATAU JAWAPAN TETAPI JIKA SOALAN ITU BERHUBUNG DENGAN HADIS BELIAU TIDAK TERUS KELUAR SEHINGGALAH BELIAU MANDI DAN MEMAKAI PAKAIAN BERSIH. TUJUANNYA SEMATA-MATA BERTUJUAN MEMNGHORMATI DAN MEMBESARKAN HADIS RASULULLAH SAW.

4. KESEMUANYA ADALAH PEMILIK KEPADA MAKAM INI . IMAM MALIK TETAP BERPEGANG TEGUH KEPADA HADIS DAN MENYATAKAN BAHWA HADIS ADALAH PETUNJUK DAN PENYULUH KEPADA SELURUH UMAT MANUSIA. DALAM MAJLIS ILMU HADIS BELIAU SELALU MENUNJUK KEPADA MAKAM RASULULLAH SAW DAN BERKATA SESIAPA YANG MENGAMBIL ATAU MENINGGALKAN PERKATAANNYA.3.

3. LIBYA. . SUDAN. ANDALUS. BAHRAIN. SUMBANGAN KARYANYA YANG MASHUR AL MUWATTAK KITAB INI MENJADI RUJUKAN UTAMA TERUTAMA YANG BERKAITAN DENGAN ILMU TAFSIR. HADIS DAN FEQAH. ADA ULAMA MELETAKKAN KITAB INI MENJADI RUJUKAN SELEPAS AL QURAN DAN HADIS MAZHAB MALIKI TERSEBAR LUAS DIBEBERAPA NEGARA SEPERTI MAGHRIBI. ALJIRIA.1. 4. MESIR DSB. KUWAIT. 2. TUNISIA.

2.PENGHAYATAN 1. 3. AMALKAN RAJIN MEMBACA BERANI DALAM MEMBERI PENDAPAT YANG BENAR SENTIASA TABAH MENGHADAPI UJIAN AMALKAN PANDANGAN IMAM MALIK DALAM MENEGAKKAN ALIRANNYA . 4.