CURS NR.

4 ÎNGRIJIRILE NOU NĂSCUTULUI

Pentru orice manipulare a nou născutului cadrele sanitare se vor spăla pe mâini cu apă caldă şi săpun. Îngrijirile de la sala de naşteri – îngrijirile medicale ale nou născutului încep imediat după expulzia acestuia prin punerea pe o masă specială acoperită cu un scutec steril. 1. Prima manevră – este aspiraţiile secreţiilor din nas, gură şi faringe cu ajutorul unei sonde cu Nelaton moale până se instalează prima respiraţie. Legarea, secţionarea şi pansarea cordonului ombilical Legarea cordonului ombilical se face imediat după încetarea pulsărilor cordonului. Aceasta se face între 2 pense hemostatice localizate la 15 – 20 cm de abdomenul copilului, apoi se face secţionarea între aceste pense. Legaturarea se face cu fir de in, cânepă, mătase steril. Acesta se face circular la 2 cm de peretele abdominal încrucisându-se de 2 ori apoi cu un foarfece curb steril se taie cordonul la 1 cm deasupra legăturii. Se aplică o picătură de tinctură de iod pe bontul tăiat, apoi capetele rămase libere se înnoadă pe bont pentru siguranţă. Apoi se face pansamentul steril cu tifon în jurul bontului şi apoi aplicarea unei feşi sterile peste abdomenul copilului. Pansamentul va fi strict supravegheat 24 de ore pentru a surprinde eventualele hemoragii. 3. Concomitent cu legarea şi pansarea cordonului ombilical se face aprecierea stării clinice a nou născutului la 1,2 şi 5 minute de la naştere, aceasta se face cu ajutorul scorului Apgar. :

- frecvenţa cardiacă – absentă – 0
– sub 100 l/mm 1 – peste 100 l/mm 2

- respiraţie

– absentă – 0 – rară, neregulată 1 – bună, ţipăt intens 2

- tonusul muscular – flasc – 0
– uşoară flexie a membrelor 1 – mişcări active 2 reflexul de iritabilitate la aspirarea cu sonda – absent - 0 – uşoară grimase 1 – tuse, strănut, ţipăt 2 culoarea tegumentelor – albastru palid - 0 – roz cu extremităţi cianotice 1

1

– complet rozat 2 Evaluare : nota maximă obţinută de 10 puncte ceea ce denotă o stare perfectă de adaptare a nou născutului dacă scorul este 3 şi orele 3 arată că nou născutul este în stare foarte gravă. La acestea se fac manevre rapide de reanimare şi reevaluarea scorului Apgar la 5-10 - 15-20 minute În funcţie de scorul Apgar nou născuţii sunt : nou născuţi normali cu scor 8-10 nou născuţi cu asfikie albastră sau albă cu scorul între 4-7.

Necesită reanimare dar la 5 minute scorul va fi între 8-10. - nou născuţi apneici care nu respiră cu scorul 3 şi sub 3. Aceasta necesită reanimare şi dacă nu obţine respiraţie încă de la naştere acesta este pierdut. 4. Profilaxia oftalmiei gonococice – se îndepărtează secreţiile de pe ochi cu o compresă sterilă apoi se instilează în sacul conjunctiv 1-2 picături de nitrat de argint 1%. 5. Examinarea sumară a nou născutului pentru observarea eventualelor malformaţii congenitale vizibile care se consemnează. 6. Stabilirea sexului şi arătarea acestuia mamei. 7. Măsurarea taliei, perimetrelor şi cântărirea. 8. Stabilirea identităţii prin fixare cu acelaşi număr la copil şi la mamă. 9. Curăţarea sumară a tegumentelor dacă sunt impregnate cu sânge, lichid amniotic nu se îndepărtează vernix caseosa. 10. Înfăşurarea în scutece sterile încălzite şi transportul în salonul de noi năcuţi. Îngrijirile în salonul de nou născuţi  se urmăreşte atent funcţiile vitale :

- respiraţia
ritmul cardiac coloraţia tegumentelor micţiunile eliminarea meconiului plaga ombilicală temperatura

alimentaţia nou născutului : în primele 5-6 ore după naştere nou născutul nu se alimentează. Se încearcă permeabilitatea tubului digestiv cu ajutorul a 1-2 linguriţe de ser gluconat astfel se urmăreşte refluxul de glutiţie. La 6 ore de la naştere se pune copilul la sân câte 5 minute la fiecare sân.

2

-

Ritmul de alimentare va fi de 3 în 3 ore cu pauză de 6 ore noaptea (ultima masă la ora 24, prima la ora 6). După 24-48 ore timpul de supt va fi prelungit la 20 minute. După supt copilul trebuie ţinut vertical cu capul în sus timnp de 10-15 minute şi bătut uşor pe spate pentru a elimina aerul înghiţit odată cu laptele, apoi va fi culcat în decubit lateral stâng pentru 15-20 minute pentru a evita regurgitările şi apoi este pus în decubit lateral drept pentru supt.

-

Mama care alăptează se va aşeza pe un scaun cu rămăzătoare, ia copilul în braţe ţinându-l pe braţul şi antebraţul sau de partea sânului, iar cu mâna cealaltă oferă sânul introducând în guriţa copilului numai mamelonul cu atenţie să nu acopere nărurile copilului.

În timpul alăptării mama va respecta regulile de asepsie. Respectarea somnului şi a orelor de alimentaţie sunt necesare pentru a crea un program care să ofere atât mamei cât şi copilului odihna necesară. Profilaxia infecţiilor nou născutului se face atât prin respectarea regulilor de igienă în manipularea nou născutului cât şi prin măsuri generale, speciale şi anume :  depistarea infecţiilor gravidei şi tratarea lor - aspirarea corectă a secreţiilor la nou născut - depistarea purtătorilor de germeni atât în mediul personalului de îngrijire cât şi la mamă. Asistenta de pediatrie are obligaţia să vegheze la respectarea acestor reguli. În a 5-a a 7-a zi de la naştere se face : profilaxia infecţiei tuberculoase prin vaccinarea BCG prin inocularea intradermică 0,1 ml de vaccin în partea posteroexternă a braţului stâng în 1,3 medie. La injectare se formează un nodul mic de 5-6 mm de (coajă de portocală) această papulă trebuie să dispară în 30 de minute. La 1-3 săptămâni se formează la locul injectării un nodul mic cu baza îndurată În partea centrală a nodulului se formează un orificiu prin care se elimină conţinutul. Apoi se formează o crustă care se elimină în 2-3 săptămâni La locul injectării se formează o pată depigmentată şi uşor deprimată.

Vaccinarea se face la nou născut cu greutate de peste 2500 gr. În acelaşi timp se face şi profilaxia rahitismului prin administrare de vitamine D = 200.000 ui.m.

Îngrijirile la domiciliu Mama trebuie să respecte regulile de igienă. Ea va fi ajutată de cadrele sanitare din teren, chiar din prima zi de sosire la domiciliu. îngrijirea pielii – prima baie se face la 1-2 zile de la căderea bontului ombilical deoarece ombilicul este o plagă şi nu o cicatrice. Până atunci toaleta se face parţial cu apă şi săpun. Baia generală se face zilnic, de preferat seara înainte de supt.

- Temperatura camerei 22-24o temperatura apei 37-38o 3

-

Cadă specială, se spală mai întâi capul, apoi membrele inferioare , fesele şi regiunea perianală, apoi se întoarce copilul cu faţa în jos şi se spală pe spate. Se usucă pielea prin tamponare Se îmbracă copilul cu cămăşuţa şi pieptăraşul Se înfaşă şi se face toaleta feţei (nas, urechi cu tampoane de vată) Îngrijirea plăgii ombilicale se face şi după căderea bontului ombilical urmărindu-se atent să nu se propage pe această cale o infecţie.

4

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful