Dezastrul maritim “Costa Concordia”

1

navigând prea aproape de insulă pentru a le arăta nava localnicilor. Italia. Vineri. Francesco Schettino nu a respectat însă cursul iniţial şi s-a apropiat prea mult de ţărmul Italiei. Căpitanul navei. care este operată de Costa Cruises (Crociere) . La 23:00 căpitanul a ordonat părăsirea navei. Căpitanul Francesco Schettino. La ora 22:12. unitate şi pace între naţiunile europene”. Într-o înregistrare de conversaţie. aflat în arest pentru suspiciune de omor. Numele “Concordia” exprimă o continua armonie. Pe măsură ce nava continua să se încline într-o parte. La ora 21:45. susţinând faptul că a căzut peste bord. între care 3200 de turişti de 60 de nationaliati şi 1000 de membri ai echipajului din 40 de ţări diferite iar în urma accidentului 32 de persoane au murit. pe data de 13 ianuarie 2012 la ora 19:00. cel mai mare operator de nave de croazieră din lume. însă nava a început să se încline în direcţia opusă probabil din cauza apei care intră cu putere prin spărtură. un comandant al Pazei de Coastă îi ordonă căpitanului în nenumărate rânduri să se întoarcă la bord. 4229 de pasageri erau prezenţi la bord.Nava de croazieră Costa Concordia face parte din clasa Concordia. Datele de poziţionare arata căpitanul încercând să readucă nava înapoi spre portul insulei Giglio imediat după ora 22:00. un membru al echipajului spune : “Avem o pană de curent iar în acest moment se verifică condiţiile de la bord” nerecunoscand situaţia de fapt. Genova. Paza de Coastă a contactat echipajul navei în urma apelurilor formate de pasageri la poliţie. Ulterior a admis că a făcut o eroare de navigaţie ordonând întoarcerea navei prea târziu când era mult prea aproape de mal.Acesta nu a rămas pe navă să îşi coordoneze echipajul în situaţia de criză. Aceasta a fost construia la şantierul naval Fincantieri din Sestri Ponente. Paza de Coastă a lansat bărci şi elicopete. o filială a companiei britanico-americane Carnival Corporation & PLC. Căpitanul este acuzat că a părăsit nava într-o barcă de salvare înainte ca toţi pasagerii să fie evacuaţi. dar eforturile de evacuare au fost împiedicate de unghiul de înclinare al navei. la ora 22:58 a fost dat ordinul: “Abandonaţi nava!” Majoritatea pasagerilor au scăpat cu ajutorul bărcilor de salvare. însă acesta refuza fiind ulterior găsit la ţărm. 60 au fost rănite şi altele au fost date dispărute. a declarat că rocile nu erau marcate pe hartă şi nu au fost detectate de sistemul de navigaţie. Proprietarii navei l-au acuzat pe căpitan că făcut o abatere de la curs neaprobata şi neautorizată. Costa Concordia pleacă din portul Civitavecchia urmând să parcurgă traseul săptămânal. 2 . Pentru a transporta pasagerii în siguranţă. nava s-a lovit de stânci producând o spărtură lungă de aproape 50 de metri. înregistrată la ora 00:42. însă evacuarea s-a produs în haos. Într-o altă conversaţie.

inclusiv membri ai conducerii Costa Cruises. specialiştii încearcă să readucă Costa Concordia pe linia de plutire dar prioritate se acordă eliminării combustibilului. naufragiu şi lipsa de comunicare cu autorităţile maritime. Datele din 14 august 2011. Dacă va fi găsit vinovat ar putea primi o pedeaspa cu închisoarea de până la 2697 de ani.Sisteme automate de urmarire arata traseul urmat de Costa Concordia până în momentul în care a eşuat pe 13 ianuarie. Pe 6 ianuarie 2012 a trecut prin aceeaşi strâmtoare dar a navigat mult mai departe de insulă. directorul general al companiei nu a zburat imediat în Italia pentru a fi prezent la locul accidentului şi nici nu a 3 . Carnival Corporation se confruntă cu o masivă criză de PR iar manipularea acesteia nu face decât să inrăutăţeasca lucrurile pentru linia de croazieră. arată că nava a urmat un curs similar în apropiere de ţărm. Managementul crizei a reuşit să distrugă mai mult reputaţia brand-ului decât accidentul în sine. Purtătoarea de cuvânt a companiei. în ancheta privind cazul Costa Concordia. În prezent. citată de Mediafax declară: “Am primit şapte convocări: patru membri ai echipajului şi trei pentru personalul de la sol”. Căpitanul Francesco Schettino este acuzat şi de faptul că şi-a abandonat nava înainte să evacueze pasagerii. În aceste momente. sunt acuzate şapte persoane. Micky Arison. Francesca Maffini. în rezervoare existând în jur de 2400 de tone. Suspecţii sunt cercetaţi pentru omor prin imprudenţă.

Mari posturi tv de ştiri din lume (CNN. FOX NEWS etc. dar vestea că o navă de croazieră mai mare decât Titanic a eşuat. Naţional Geographic Channel şi Discovery Channel analizând în documentare dezastrul în care a fost implicat pachebotul de lux Costa Concordia. unii directori executivi au fost văzuţi la petreceri elegante şi chiar la un meci de baschet. Daily Mail. Odată ce lucrurile se vor calma. Prin aparentă detaşare a lui Arison.) au abordat intens acest subiect. În primele 24 de ore de la îmbarcare. anularea tuturor sumelor de bani plătite pentru achiziţiile făcute pe nava sau a depozitelor de numerar efectuate la bord. Toţi membrii echipajului sunt antrenaţi şi pregătiţi pentru situaţii de urgenţă. Gradul de acoperire media a fost unul uriaş. Evenimentul a apărut şi primele pagini alea celor mai importante ziare din lume. reprezentantul Costa Cruises dădea asigurări că un astfel de incident nu va mai avea loc niciodată şi că prioritatea numărul unu este întotdeauna siguranţa oaspeţilor şi a membrilor echipajului. bloguri şi canale de socializare. se efectuează un 4 . Carnival va aborda modul în care va preveni acest tip de dezastru să se întâmple din nou. pentru a menţine reputaţia acesteia. Într-o astfel de situaţie. Cu toate acestea compania pare să fie în legătură cu situaţia dificilă a victimelor. câteva dintre acestea fiind The Sun. ştirea devenind virala. s-a răspândit cel mai repede pe internet apărând pe importante site-uri internaţionale. în săptămâna dintre momentul accidentului şi sosirea lui Howard Frank. directorii executivi trebuie să fie prezenţi la locul accidentului pentru a arăta lumii o imagine vizuală a unui lider. CBS. Carnival a încercat să distanţeze principală linie de croazieră de dezastru. a precizat Francesca Maffini. precum şi compensaţii materiale pentru obiectele personale rămase la bordul navei". The Independent. capacitatea de răspuns şi acţiune fiind periodic testată de Paza de Coastă. "Despăgubirile pentru prejudiciile materiale au fost stabilite astfel: restituirea costurilor totale ale pachetului de croazieră şi a cheltuielilor aferente deplasării până la portul de îmbarcare. o imagine care să arate clienţilor că intra-adevar le pasă şi sunt o companie serioasă. Conform Cruise Law News. BBC.trimis unul din directorii executivi. O altă problemă de comunicare a constat în faptul că la două zile după accident pasagerii puteau încă să facă rezervări şi să planifice totul pentru o croazieră la bordul navei Costa Concordia. În cadrul conferinţei de presă de la Genova din data de 16 ianuarie 2012. în acest fel arătând modul activ de lucru în îmbunătăţirea siguranţei clienţilor săi. Arison a trimis în schimb o scrisoare în care îşi prezenta condoleanţele din Miami şi a aşteptat o săptămână pentru a-l trimite pe vicepreşedintele Howard Frank peste Atlantic. De asemenea preciza că sunt respectate toate standardele şi normele de siguranţă.

un alt vas care aparţine aceleiaşi companii Costa Cruises s-a aflat la un pas de naufragiu în largul insulelor Seychelles. Toate obiectele de salvare se încadrează în standardele internaţionale fiind frecvent inspectate din partea personalului navei şi a autorităţilor certificate. Costa Cruises deţine un sistem computerizat pentru a se asigura de faptul că toţi clienţii participa la exerciţiu. găsind încă o dată echipajul nepregătit pentru a face faţă situaţiei. în Oceanul Indian. În ciuda acestor eforturi. un vas de pescuit francez a tractat nava până la o insulă din apropiere unde pasagerii au fost debarcaţi. La bordul navei a izbucnit un incendiu care a lăsat-o în derivă. în dată de 27 februarie 2012. O zi mai târziu. 5 .exerciţiu de evacuare pentru toţi oaspeţii.