You are on page 1of 3

Economia globală contemporană între supremație si

conflict
Caz: Rusia: o potențiala putere mondială

Întreaga economie globală se confruntă cu o serie de probleme politice care
tin de relațiile dintre state, care, de cele mai multe ori sunt intre țarile care
detin supremația.
Un prim punct de menționat sunt conflictele interne și externe, care au un
impact direct atat asupra sociețatii, cat si a economiilor țarilor
implicate.Aceastea provin din cauze de natură diferită, iar cele mai dese sunt
cele de natura etnica, religioasa sau economica.Exemple sunt multiple, dintre
care putem aminti conflicte de natura interna, Rusia, cu al sau teritoriu
Cecenia, dar si conflicte externe, cum exista intre Coreea de Sud si Coreea de
Nord sau SUA cu Irak.
O alta problema de interes actual este păstrarea și cultivarea identitații
proprii a statelor in condițiile globalizarii.Globalizarea a devenit în ultimul timp
unul dintre cele mai importante procese care exercita o influența foarte mare
asupra perspectivelor dezvoltarii intregii societați.În momentul actual, acest
proces a influențat seminificativ evoluția sistemului economic mondial,
schimburilor comerciale, schimbului de oameni și de idei.De aici rezulta și o
serie de consecițe problematice, cum ar fi posibilitatea pierderii identitații
culturale si politice a statelor, tocmai de aceea exista numeroase țări care șau declarat și au adoptat un comportament negativ fața de globalizare,
revoltand cu acte de terorism international ori conflicte între țari.
Totodată, un alt aspect important de menționat sunt problemele de natura
mediului inconjurator, care din pacate devin din ce în ce mai numeroase și
amenința sustenaibilitatea lumii contemporane.Marile puteri mondiale, și nu
numai, colaborează pe plan internațional printr-un efort comun pentru
rezolvarea unor probleme cum ar fi schimbările climatice, hazardele naturale,
subdezvoltarea, pastrarea biodiversitații, utilizarea resurselor naturale, iar
lista continua cu o enumerare mult mai lungă.
Ca un exemplu concludent al unei țari cu un puternic potențial, atat
economic, cat și politic, dar care se afla in numeroase conflicte de diverse
naturi, este Rusia.
Începutul secolului XXI surprinde Rusia într-una dintre cele mai delicate
etape ale sale.După destramarea blocului comunist si implicit al URSS-ului,
Rusia s-a trezit complet izolată pe arena internațională, cu aproape jumatate
din populație pierdută in favoarea republicilor centrifuge, cu un teritoriu de

Lect.Uniunea Europeană este primul partener comercial. o realitate geopolitică complet nouă si volatilă. Rusia propriului ei interes. Pe de altă parte. oricare ar fi viitorul. primul furnizor real de produse si servicii pentru Rusia. Cu o economie industrial-agrara in curs de dezvoltare.care erau generatoare de puternice presiuni si critici. depășindu-se astfel ruptura cu vestul. in care Rusia s-a angajat în perioada declinului sau pe scena internațională și pe care a consolidat-o apoi prin parteneriatul strategic și prin lichidarea litigiilor teritoriale. The Washington Quarterly.3 %. p. avand o balanta pozitiva a contului curent de 74. relația ruso-americană.8 miliarde $ si 1 The Russian Federation – Agressiveness In International Relations And Key Player In The Eurasian Center Of Power. apropierea ruso-chineză. ramasă destul de in urmă Occidentului.patru ori mai mic. avănd consecințe grave cum ar fi o populație îmbătranită. Rusia se confruntă cu grave probleme demografice. o forță de muncă diminuată. iar Putin a definit două obiective care stau la baza acestuia: cresterea economică și afirmarea ca forță globală.Tocmai de aceea. cu reale probleme in sectorul securitații. a devenit o constantă în preocupările conducerii ruse.2Proiectul este un nou obiectiv. marcată de forțele liberale care considerau că țarile occidentale pot constitui modele pentru rezolvarea problemelor economice si sociale. vlaguită din punct de vedere economic. col. cu o rata de crestere de 1. UE recunoaște statutul de economie de piață al Rusiei. fiind convinse ca aceastea vor transforma Rusia într-o țară economică ruinată. a eliminat in 1991 bazele militare din Vietnam și Cuba. agricole. in 2002 s-a semnat acordul SORT pentru reducerea armamentelor nucleare strategice. Federația trebuie să găsească soluții la problema mainii de lucru insuficiente. fiind una dintre țările cele mai puțin ideologizate ale lumii. 2007.Dr.Astăzi.1 Evoluția politică a Federației Ruse. Deasupra relațiilor sale geopolitice internționale. manifestandu-se un fenomen îngrijorator. cu uriasele resurse de materii prime minerale. primul investitor. Alexandru Stoica 2Dimitri Trenin. iar in ceea ce priveste realția cu Uniunea Europeană.Univ. anul 2013 a surprins PIB-ul Rusiei cu o valoare de 2553 miliarde de $ *locul 7 in lume). pentru obținerea unei bune colaborări cu SUA. a fost una agitată si plină de dificultați. Rusia își promovează propriul proiect. aceasta reprezinta pentru rusi o șansă atractivă spre a revigora economia. si forțele naționaliste si comuniste. acela de scădere. 95 . ceea ce presupune recunoașterea din partea SUA. mai ales in privința reformelor adoptate. tot in 2002. marcată de hegemonia americană.Astfel. forestriere. care. a fost o primă provocare pentru președintele rus. iar aceasta este prmită în grupul G7.

însa toate testează maturitatea societații prin schimbarea mentalitații și prin găsirea în comun a soluțiilor pentru rezvolvare. 3https://www. centrata pe valorile umane.importante rezerve valutare.6 de miliarde de $.html .3In viitor. daca va investi in capitalul uman. isi va dezvolta si diversifica economiă i de va integra pe pietele globale.Problemele globale ale umanitații aparțin și provin din diferite domenii. Rusia are potential de a deveni mai bogata. Concluzionand. trebuie să fim conștienți că problemele oglobale contemporane afectează întreaga populație a pamantului și prezintă un pericol pentru societate umană.gov/library/publications/the-worldfactbook/geos/rs. aproximativ 515. deoarece acest lucru este posibil doar printr-o abordare interdisciplinara.cia. mai increzatoare in sine.