You are on page 1of 4

PROIECT DIDACTIC

DATA : 13.10.2014
UNITATEA DE INVATAMANT: Gradinita nr. 7
GRUPA : Mare
EDUCATOARE : Marinescu Mariana
PROPUNATOR: Dima Adriana-Florentina
PROFESOR INDRUMATOR: Ionescu Eduard
TEMA ANUALA: Cine sunt/ suntem?
PROIECT TEMATIC: Stiu cine sunt?
SUBTEMA: Localitatea in care traiesc
DOMENIUL EXPERIMENTIAL: DOS
CATEGORIA DE ACTIVITATE : Educatie pentru societate
TEMA: “Greşeala Cuminţicăi” de Viniciu Gafița
MIJLOC DE REALIZARE : Lectura educatoarei
TIPUL ACTIVITATII : Dobândirea de cunoștințe
SCOP :
-dezvoltarea creativităţii și expresivităţii exprimării orale ;
- însuşirea unor norme de circulaţie şi comportament civilizat.
OBIECTIVE OPERAȚIONALE :
O1- să asculte cu răbdare povestea elevului practicant;
O2 -să numească personajele principale ale poveștii „Greșeala Cuminţicăi”;
O3- să recunoască personajele principale în planșe;
O4 -să redea prin cuvinte proprii conținutul poveștii și succesiunea momentelor cu ajutorul
planșelor;
O5-să discute cu colegii și propunatorul ;
O6-să întrebe și să răspundă la întrebări ;
O7-să pronunțe(relativ) corect sunetele limbii române ;
STRATEGII DIDACTICE :
Mijloace și procedee : conversația , explicația , expunerea,
observarea, povestirea , problematizarea ;
Mijloace didactice : planșe reprezentând momentele principale ale poveștii, imagini
semne de circulatie ;
Forme și metode de evaluare : -evaluare curentă,
-aprecieri verbale ;
Forme de organizare : - frontală ;
Durata : 35 minute
BIBLIOGRAFIE :
- Poveşti şi povestiri- culegere de texte ; Cunoașterea mediului ; Eucaţie
pentru societate, editura Tehno Art, 2002

ro DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢII MOMENTELE ACTIVITĂȚII I. despre felul în care noi ar trebuie sa circulăm pe stradă . unde au voie copiii să se joace și unde este interzis acest lucru. greşeşte şi ea odată. deşi ştie regulile de circulaţie. METODE PROCEDEE FORME SI METODE DE EVALUARE Conversaţia Expunerea Conversaţia Conversația Conversatia Chestionare a orală . Moment organizatoric II. ce are ca personaj principal o fetiţă care.. Reactualizarea cunoștințelor IV. Îi anunţ că trebuie să fie atenţi pentru a descoperi răspunsul corect: „Un căluţ din Africa Îmbrăcat în pijama Stă întins chiar pe şosea” .didactic. Povestea se numeşte:" Greşeala Cuminţicăi" . Anuntarea temei si a obiectivelor CONȚINUTUL ȘTIINȚIFIC AL ACTIVITĂȚII Pentru o bună desfășurare a activității se iau următoarele măsuri:  aerisirea sălii de grupă  așezarea scaunelelor în semicerc  pregătirea materialelor didactice necesare  intrarea ordonată a copiilor în sala de grupă În momentul în care copiii se aşează în semicerc mă aşez şi eu şi le solicit puţină atenţie pentru a le citi o ghicitoare. de Vinciu Gafița.(zebra) Se va realiza printr-o mică conversație . pe unde ar trebui să traversăm . Voi ruga copii să privească planșele și să răspundă la câteva întrebări: -"Ce este semaforul? Unde il intalnim?" -"Pe ce culoare avem voie să trecem?" -"De ce nu este voie sa ne jucăm pe stradă?" Îi anunţ pe copii că vor asculta o poveste. Captarea atenției III .În acest scop mă voi ajuta de cateva imagini de educație rutieră .

Cele trei fetiţe pornesc împreună mai departe pe trotuar.(planşa 3) Cele trei fetiţe ajung pe o străduţă unde sunt o mulţime de oameni. Cuminţica o ajută pe fetiță. la Alimentară. o fetiţă cu părul legat strâns în două codiţe pe care o chema Cuminţica. cu un ton si o mimică adecvată. Cuminţica îi cere voie agentului care o ajutase pe fetiţă să traverseze . (planşa 1) Acum facem cunoştinţă cu una din prietenele fetiţei care nu stă de vorbă cu ea deoarece se grăbeşte unde a trimiso mama ei . pe trotuar când deodată se întâlnesc cu un agent de circulaţie si o fetiţă care plânge. Pentru început este prezentat personajul principal. Cuminţica o ia de mână și porneşte cu ea mai departe. Nu se ştie dacă au mai întâlnit şi alte fetiţe care nu ştiau să circule corect.IV. Povestea se va desfăşura respectând câteva secvenţe care corespund fiecărei planşe.este vorba despre Marcela . să nu se mai grăbească. Chiar dacă o chema aşa. însă în dorinţa ei de a ajuta. ele aflând că şoferul unui camion era să o lovească tocmai pe vecina de apartament a Cuminţicăi. nevăzând maşina ce venea din spate și care este nevoită să frâneze. Cuminţica constată că o cunoaşte . drept urmare se trezeşte în stradă . Fetiţa plângea deoarece nu ştia pe unde să traverseze strada. ţinându-se de mână . Cuminţica o ia cu ea și pe această fetiţă şi pornesc împreună mai departe. să o ia cu ele şi pe această fetiţă. Marilena. (planşa 5) Cele cinci fetiţe merg grăbite pe trotuar ţinându-se de mână. cânta şi chiar se certa cu copii de vârsta ei. Cuminţica a făcut şi ea o greşeală. explicându-i pe unde să treacă. (planşa 2). Cele 2 fetiţe . ea se juca. Dirijarea învățăriiexpunerea textului poveștii Conţinutul poveştii va fi prezentat de către propunator clar. ghidându-se după semnele de circulaţie. sora unei colege. prietena fetiței nu o ascultă și continuă graba. Expunerea Povestirea Explicaţia Explicaţia Observarea Expunerea . se aud scrâşnete.(planşa 4) Cele patru fetiţe merg grăbite ţinându-se de mână . alerga. corect și expresiv. merg mai departe şi se întâlnesc cu o fetiţă necunoscută care plângea la marginea trotuarului deoarece nu mai ştia să ajungă la farmacie unde o trimisese bunica ei. care mergea grăbită la chioşcul de ziare să cumpere tatălui un ziar. coerent. că poate lovi pe cineva pe trotuar. Deşi este mustrată de Cuminţica.

Se acordă recompense (emoticoane). a dojeni. Încheierea activității Aprecierea modului cum s-au comportat copiii și cum au răspuns. A uitat că pe trotuar copii merg doi câte doi pentru a nu încurca ceilalţi oameni care circulă pe acolo. a mustra= a reproşa. Fixarea Se va face prin prezentarea planșelor din conținutului poveste: Conversația Evaluarea curentă Observarea „Pe cine recunoașteți în aceste planșe?” „Cu cine se întâlnește fetiţa?” „Pe cine mai ajută fetiţa?” „Unde greşeşte Cuminţica?” Se repetă încă o dată titlul poveștii şi mesajul acesteia. şi-au dat seama de greşeală să răspundă. a certa. Conversaţia Problematizarea În timpul expunerii se explică cuvintele necunoscute: scrâşnete= acţiunea de a produce un zgomot scârţâitor.Voi ruga copii care ştiu. Aprecieri verbale . IV. V.