You are on page 1of 2

ilmu hutan yg amat berguna

ILMU HUTAN
Pengalaman masuk hutan, berkawan ngan bebudak asli ni, dan termasuk kengkawan yg
memang askar, banyak benda yg saya belajar..iaitu,
1. Lumut Taik Kera. Kalau kita jalan diwaktu malam, terutama di hutan padat deka
t dgn air terjun atau sungai (mcm kes saya kat Janda Baik), bila kita jalan dala
m gelap, kita akan nampak ada benda2 bercahaya warna hijau..ala2 benda yg pendar
cahaya. Benda yg bercahaya tu ialah lumut taik kera, bila siang tak nampak apa2,
bila malam dia akan keluarkan cahaya walaupun dgn skit bantuan cahaya dr bulan
bintang. Yg bestnya, lumut ni hanya tumbuh didenai (laluan binatang atau orang),
so kalau sesat..ikut je laluan ni diwaktu malam, insyaAllah..tak langgar pokok.
2. Ular tedung. Kalau terserempak dgn ular masa dlm hutan, jangan buat gerakan m
engejut..stay still dan undur balik. Ular tedung tak mematuk bila kepala dia ten
gah kembang penuh, sebaliknya akan mematuk bila kepala dia kembang separuh je. O
leh tu, kita acah2 bagi ular tu kembang penuh dgn ranting kayu dan berundur2 pel
an2. - belajar dr orang asli.
3. Kera / lutong dan spesis yg sama. Spesis kera takkan lari bila kita libas dgn
sebatang ranting kayu, in fact dia leih lincah dr gerakan ranting kita. Utk hal
au kera, patahkan pokok renek dgn daun dan ranting yg mengembang..dan hayunkan k
at kera tu..baru lari (rasionalnya, ranting + daun yg kembang tu nampak lagi bes
ar dr sebatang ranting) - belajar dr askar.
4. Harimau. kalau mancing dlm hutan, sedang dlm hutan tu bunyi penuh dgn unggas
serangga, tetiba hutan tu jadik sunyi sepi, biasanya ada haiwan menghendap..teru
tamanya harimau, harimau akar dan beruang. Selepas hutan jadi 'diam', kemudian d
isusuli dgn bau hamis..confirm harimau..hehehe..apa lagi, bagi letup satu mercun
bola la.. - belajar dr orang asli.
5. Beruang madu. Hutan paya kat Malaysia banyak beruang madu (yg kecik tu, seker
at pinggan dgn dada kaler oren),kalau terserempak, kita yg perlu menjerit dan bu
at seperti nak kejar, automatik beruang tu akan lari. - belajar dr orang asli.
6. Kepala air. Kalo khemah kat tepi sungai, jangan buat khemah kat tepi air, bua
t dibahagian /kawasan yg pokok2nya besar. Tandakan satu batu yg besar, kalo teng
ah malam batu tu hilang, maknanya air tengah naik la tu..- belajar dgn kaki panc
ing.
7. Tanda-tanda kepala air. Kalo hujan kat hulu, biasanya akan ada kepala air (ai
r naik dr dlm perbezaan paras 5 kaki tak sampai 10 minit). Tanda2 lain yg kita p
erlu tengok ialah kehadiran buih2 putih kat tempat tak berbuih (klu kat tempat a
ir jatuh for sure ada buih)..maksud saya kat tempat air mengalir biasa, tetiba a
da buih2 halus timbul. Tu tandanya arus bawah lagi laju dr arus atas. pastu, aka
n ada daun basah hanyut, then barulah ada perubahan warna air, dr jernih ke warn
a oren, coklat dll. Biasanya perubahan ni sekejap saja, dalam 5-6 minit sebelum
arus besar datang (kepala air)..sama kes kat Dam Chamang, bentong..saya dah kena
. Tambah skit, kalo kepala air datang, bunyi air lebih kuat dr biasa, dr kejauha
n dah dengar..
8. Nak masak air. Jangan amik air kat tepi sungai, amik kat tengah sungai atau t
empat yg mengalir deras. Rationalnya, tikus, rusa, kancil, babi dll kencing kat
tepi sungai, arus akan tolak air kencing tu ke tebing. So, amik yg tengah2. - be
lajar ngan askar.
9. Binatang besar. Kera atau monyet akan lari dan buat bising bila ada bahaya i.
e harimau, gajah, badak, seladang dll. Kalau dr jauh dengar bunyi kera dl buat b
ising..tentu ada binatang besar tengah lalu. - belajar dgn orang asli.

10. Makan makanan yg dimasak i.e ikan bakar dll. Semasa kat hutan, kami mesti ma
kan sampai habis dan hanyutkan / tanam lebihan makanan sebab bau makanan ni akan
menarik perhatian beruang, kera, gajah utk datang bertandang. - ni belajar ngan
kaki pancing lain.
11. Buat semua perkara sebelum jam 5.00 petang. Biasanya, bila kami kat hutan, k
ami akan selesaikan semua urusan (masak, mandi, basuh dll) sebelum jam 5.00 peta
ng. Sebab, dlm pukul 5.00 lebih, hutan dah gelap disebabkan oleh kanopi pokok da
n kecondongan matahari. - belajar dr pengalaman.
12. Hutan yg bising dgn bunyi unggas lebih baik di waktu malam drpd hutan yg sun
yi sepi. Bila hutan sepi, mesti ada apa2 yg tak kena. - orang asli.
Ok, masuk bab amalan bukak khemah (Rule and system dia la..bukan amalan yg sprit
ual ni..).
1. Cari kanopi yg masih hijau. Bila dah tentukan nak khemah, dongak ke atas, car
i pokok muda dan kanopi (rimbunan daun) yg masih hijau..so, risiko kena hempap r
anting dahan bila angin kuat rendah.
2. Ketinggian dr paras air. Bila dah tentukan mana bahagian yg lapang nak dibuat
, tentukan ketinggian khemah sekurang2 4 kaki dr aras air sungai, kalau landai..
jangan buat khemah kat situ, biasanya kawasan landai, akan ada banyak pokok2 ren
dah dan renek mcm pokok senduduk dll..tu tandanya air selalu naik kat kawasan tu
. Cari kat kawasan yg pokoknya besar2.
3. Tentukan laluan / denai didalam radius kawasan 20 meter dr khemah. Jangan bua
t khemah didalam laluan denai, sebab laluan denai bukan utk manusia sahaja, iany
a adalah laluan binatang lain jugak. kang seladang tumpang tidur.
4. Bersihkan lantai tapak perkhemahan drpada daun dan pokok2 renek (potong je po
kok2 kecik ni,kang dia tumbuh balik). Pakai je ranting pokok2, sapu sampai nampa
k tanah dan takdak daun, so, risiko terkena sengat lipan, kala jengking dll tu k
urang skit.
5. Dah ready, baru tabur karbaid kaler kuning tu.
6. Kalau pakai khemah jenis igloo atau T shape, pasang khemah kat secara menghad
ap /berhadapan dan unggun api kat tengah.
7. Dlm nyalaan unggun api tu, standby dgn beberapa batang kayu panjang. Kalo bol
eh, sesuai dgn jumlah orang yg pergi camping tu. Bila ada bahaya, perimeter dice
roboh, apa lagi..capai la kayu yg ada api ni sebagai senjata, parang pisau..bina
tang tak takut. Api? confirm depa lari..
8. Kalo ikut pengalaman saya, kami memang buat perimeter, risau gak kot2 binatan
g datang (beruang terutamanya) datang ke khemah sebab bau masakan kami. Kami suk
a buat pagar dgn tali tangsi disambing dgn loceng, terlanggar je tali tu, loceng
akan bunyi...
Kredit: Harry Lord
Jika tak keberatan mohon jasa baik anda like page kami ye dan share sebarkan pad
a kawan-kawan lain ye...