You are on page 1of 12

CC503

TRAFFIC ENGINEERING

NAMA : CHAI GOW YI
NO. KAD MATRIX : 15DKA13F1066
KELAS : DKA4B

keretapi itu menghubungkan Taiping dengan Port Weld. jalan raya juga dibina dan pengangkutan motor rnenjadi semakin popular selepas Perang Dunia I. Dari Taiping .PENDAHULUAN Keretapi Tanah Melayu Berhad (bahasa Inggeris: Malayan Railway. . keretapi kemudiannya merebak ke utara dan selatan.Port Weld. Dengan itu bermulalah. namun kelajuan keretapi antarabandar (intercity) yang rendah di laluan sempit sering menyebabkan pengangkutan KTM kurang berdaya saing berbanding jenis pengangkutan yang lain. MISI KTMB : Menjadi pilihan utama sistem pengangkutan darat dengan menyediakan perkhidmatan rel bersepadu yang selamat. dengan beransur-ansur ia menggantikan sungai sebagai rangkaian pengangkutan yang utama. Walaupun hampir serentak. singkatan: KTMB) merupakan pengendali kereta api utama di Semenanjung Malaysia. cekap dan boleh dipercayai untuk penumpang dan barang. Keretapi bukan hanya membawa perubahan ekonomi bahkan perubahan sosial kerana keretapi juga menghubungkan kampung-kampung dengan bandar. ia kini dikenali sebagai KTMB berikutan kesan kempen pengkorporatan yang diterajui kerajaan pada tahun 1992. Tambang keretapi agak munasabah. keretapi tetap merupakan cara pengangkutan yang lebih selesa bagi mereka yang ingin berkunjung ke tempat yang agak jauh. KTM masih dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan persekutuan. Sebagaimana diketahui umum. Gemas juga dihubungkan dengan Tumpat di Kelantan. apabila laluan kereta api asalnya dibina untuk mengangkut timah. Namun. Dahulunya ia dikenali sebagai sebuah agensi di bawah Pentadbiran Keretapi Tanah Melayu. Sejarah sistem gerabaknya bermula sewaktu zaman penjajahan British.satu zaman baru dalam sejarah Malaysia. Pada 12 Februari 1885 ' perkhidmatan keretapi bermula di negera ini.

19. Tujuannya adalah untuk mempercepatkan pengangkutan bijih timah dari kawasan perlombongan ke pelabuhanpelabuhan di sepanjang pantai. .SEJARAH KERETAPI DI TANAH MELAYU Pengangkutan keretapi diperkenalkan di Tanah Melayu pada lewat kurun ke. British telah meperkenalkan pengangkutan ini untuk kepentingan ekonomi mereka.

Landasan ini dibina untuk membolehkan kawasan-kawasan baharu di sepanjang landasan keretapi itu dibuka untuk pertanian. Stesen keretapi yang pertama dibina di Kuala Lumpur pada tahun 1892.landasan kereta api yang pendek dibina menghubungkan kawasan lombong dengan pelabuhan .tujuan memudahkan bijih timah dieksport . alat perhubungan yang utama ialah sungai dan laut. Frank Swenttenham membina sebuah landasan kereta api dari Kuala Lumpur ke Port Swettenham(Kuala Klang) dan Seremban ke Port Dickson. Perkembangan perhubungan landasan keretapi membawa kepada pengenalan sistem perhubungan seperti telegraf. Di Sarawak . Landasan keretapi pertama dibina di negara kita adalah dari Taiping ke Port Weld . Pembangunan Keretapi Tanah Melayu di Malaysia Fasa Pertama (1885-1896) . landasan itu menjadi milik kerajaan negeri-negeri Melayu apabila membeli daripada syarikat tersebut. Menjelang 1941. Hanya Terengganu sahaja yang tidak mempunyai sistem perkhidmatan kereta api. Di kawasan lain. residen Perak yang kedua.dan radio. Manakala di Sabah. satu sistem jalan keretapi yang lengkap dibina di Tanah Melayu..Sebelum 1908.dibina untuk keperluan perlombongan bijih timah . Pembinaan jalan keretapi antara negeri-negeri hanya dimulakan selepas pembentukan Persekutuan pada tahun 1896.Di Selangor.Tambak Johor dibina pada tahun 1923 merentasi selat Tebrau untuk menghubungkan Tanah Melayu dengan Singapura.Kemudiannya. .Landasan keretapi juga dibina bagi membolehkan kawasan-kawasan baharu dibuka untuk kegiatan ekonomi seperti pelombongan dan penanaman getah. landasan keretapi dibina dari Kuching ke Batu 10 .pos.antara landasan kereta api yang dibina ialah dari . dari Weston ke Jesselton. telefon.Tokoh yang bertanggungjawab ke atas pembinaan jalan keretapi yang pertama ialah Sir Hugh Low.Pembinaan landasan keretapi di negara kita hanya tertumpu di kawasan yang mempunyai kepentingan ekonomi sahaja. landasan kerea api dari Seremban ke Port Dickson dikendalikan oleh sebuah syarikat swasta.

untuk memenuhi keperluan ekonomi seperti bijih timah dan getah yang semakin berkembang pesat ..sebagai pengangkutan awam bagi penduduk Tanah Melayu .landasan kereta api dibina selepas British berjaya memperluaskan pengaruhnya di negeri-Negeri Melayu Tidak Bersekutu . .menghubungkan seluruh Tanah Melayu (hanya Terengganu yang tiada landasan kereta api) .tujuannya adalah untuk.Kuala Lumpur ke Port Swettenham (Pelabuhan Klang) .tiga tujuan pembinaan landasan kereta api pada peringkat ini iaitu.untuk memudahkan pentadbiran British . .hari ini dikenali sebagai Kereta Api Tanah Melayu Berhad – KTMB Fasa Ketiga (1910-1931) .Seremban ke Port Dickson .Taiping ke Port Weld (Kuala Sepetang .memenuhi keperluan ekonomi dan pentadbiran British .tahun 1886 landasan kereta api dari Kuala Lumpur ke Klang telah dirasmikan yang dihadiri oleh Sultan Abdul Samad dan Frederick Weld.ditukar nama kepada Kereta Api Tanah Melayu – KTM tahun 1948 .Ipoh dan batu Gajah ke Teluk Anson (Teluk Intan) .untuk menghubungkan kawasan utara dengan selatan apabila Negeri-Negeri Melayu Bersekutu ditubuhkan . Gabenor Negeri-Negeri Selat Fasa Kedua (1897-1909) .tahun 1903 kereta api Negeri-Negeri Melayu Bersekutu ditubuhkan .

.

. The two lines serve 25 stations. The 15km Ampang Line runs between Sentul Timur in the north and Ampang in the east of Kuala Lumpur. The Sri Petaling Line plys Sentul Timur in the north and Sri Petaling in the southern part of KL. STAR LRT The STAR LRT service consists of the Ampang and Sri Petaling Lines. It serves 24 stations. It stretches from the Putra Terminal in Gombak to the Kelana Jaya Terminal in Petaling Jaya.KERETA API PERTAMA JENIS-JENIS KERETA API DI MALAYSIA Di Malaysia terdapat beberapa jenis keretapi iaitu: 1) Putra LRT 2) KTMB 3) Star LRT 4) KL Monorail 5) Putrajaya Monorail 6) Express Rail Link PUTRA LRT The Putraline or Kelana Jaya Line covers a 29km route and is the third longest fully automated driveless metro system in the world.

KLIA Transit and KLIA Ekspres which is linked to the KL International Airport at Stesen Sentral Kuala Lumpur PUTRAJAYA MONORAIL The Putrajaya Monorail is an incomplete monorail system in Putrajaya.Seremban Line and Sentul .KL MONORAIL Designed to complement and integrate with other existing mode of transportation. and construction of tunnels for said system was ongoing. and a monorail plan was selected. It calls for two lines. KL Monorail's route intersects with these railway systems at these locations : KL Monorail intersects with STAR LRT Ampang Line and Sri Petaling Line at Titiwangsa Station and Hang Tuah Station KL Monorail intersects with PUTRA LRT. which is 6 km monorail route with 6 stations .Port Klang Line and KTM Intercity at Stesen Sentral Kuala Lumpur KL Monorail intersects with ERL . which is 12 km monorail route with 17 stations and Line 2. KTM Komuter Rawang . when plans were changed. namely the various railway systems. Line 1. Putrajaya was originally to have a light rail system.

merupakan perkhidmatan rel komuter terbaru dan berkelajuan tinggi di antara Ipoh dan Seremban melalui Kuala Lumpur yang diperkenalkan oleh Keretapi Tanah Melayu pada 12 Ogos 2010. Infrastruktur untuk keretapi elektrik sudah lama .ELECTRIC TRAIN SERVICE ETS adalah singkatan untuk Electric Train Service.

gov. iaitu sejak awal tahun 2009 lagi.my/kurikulum/modul_pnp/ictic/keretapi/unik2.html http://malaysiabudgethotel.com.my/index. Kelajuan operasi maksimum armada ETS adalah 140 km/jam.ktmb.accesswerks.htm http://ms. tiga di Kuala Lumpur dan dua lagi di Negeri Sembilan tetapi stesen di Negeri Sembilan telah diberhentikan pada awal Oktober 2013. Setiap tren boleh mengangkut maksimum 350 orang penumpang. Terdapat 10 stesen yang berkhidmat sepanjang laluan ini iaitu tiga di Perak.wikipedia.95 m panjang.html http://www.disediakan.moe.com/transportation/trains/putra-lrt. walaupun tren ETS direka untuk mencapai kelajuan 160 km/jam.com/2010/07/perkembangan-sistem-pengangkutan-dan.html .moe.com/LRTMap.html http://apps2. 2.75 m lebar dan 4 m tinggi REFERENCE http://apps2.my/kurikulum/modul_pnp/ictic/keretapi/unik4.8 ton. Setiap gerabak 22. dua di Selangor.php/component/content/article?layout=edit&id=2 http://mysejarahcoursenotes.org/wiki/Keretapi_Tanah_Melayu http://www. dan terdiri daripada enam gerabak yang mencapai jumlah panjang 138 m dan berat 231.com/transportation/trains/star-lrt.gov.blogspot.htm http://malaysiabudgethotel.