You are on page 1of 5

SJKT LADANG SUNGAI MUAR

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran

: Pendidikan Jasmani

Tunjang

: Kemahiran

Tajuk

: Lompat Jauh

Sub Tajuk / Kemahiran

: Melompat

Tarikh

: 20 Ogos Mac 2013

Masa

: 8.00 – 8.30 pagi

Tahun

: 5 kambar

Bilangan Murid

: Lelaki

– 10 orang

: Perempuan – 10 orang

Hasil Pembelajaran :
Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat:
Psikomotor : Murid dapat membuat lompatan lompat jauh dengan teknik yang betul.

Bahagian/masa Permulaan 5 minit Aktiviti 1. Perkembangan Melompat dengan 1. Kesihatan 3. Guru meminta murid untuk membentuk satu Nilai : kerjasama. Fokus pembelajaran / organisasi BSPP/Catatan 1. Penerapan nilai : Bertanggungjawab terhadap tugasan yang diberikan oleh guru. Mengalami (Experiencing). Kehadiran 2. Murid membuat aktiviti memanaskan badan Menerusi aktiviti ini mengikut urutan yang betul berpandukan menghubungkaitkan guru. Guru memulakan aktiviti memanaskan Catatan: badan dalam bulatan tersebut. Afektif: Menunjukkan perasaan seronok melalui mimik muka dan tepukan tangan. 3. Pakaian Memanaskan badan dan regangan. Strategi utama : Aplikasi (Applying). 2. kepentingan perkara- pelajar dapat perkara berikut: a) mewujudkan kesediaan diri b) kesedaran tubuh badan.Kognitif : Murid dapat mengenal pasti teknik lompat jauh yang betul. Murid mendengar penerangan guru BSPP : . bulatan.

murid membuat lompatan Nilai : .15 minit teknik lompatan yang betul.Lompatan berbantukan bangku dan ‘pancing span’.Murid melakukan lompatan dengan memijak bangku tersebut sebelum mendarat sambil menyentuh ‘pancing span’. 3. berkenaan dengan teknik lompatan yang betul. Murid memerhatikan demonstrasi yang ditunjukkan oleh guru berkenaan dengan teknik lompatan lompat jauh yang betul. Jujur Murid membuat lompatan ansur maju sambil menyentuh ‘pancing span’ . Ciri Strategi : Aplikasi Ansur maju 2 (Applying) 1. Murid dikehendaki membuat latihan ansur maju oleh guru. Kemuncak Melompat ke 1. Secara individu. 2. 2. Ansur maju 1 - Pancing span Bangku Nilai : - Tolong-menolong Berani.

Guru memberi teguran dengan kadar - Kerjasama Jujur segera kepada murid yang melakukan Ciri Strategi : kesalahan dalam lompatan. Aktiviti menyejukkan badan dilakukan dengan iringan muzik. 2. Murid membentuk satu bulatan yang besar. Murid melakukan aktiviti menyejukkan badan berpandukan guru. 2. BSPP : Nilai: - Aktiviti Dalam pergerakan perlahan ikut arahan yang diberi oleh guru dengan iringan muzik. Mengalami (Experiencing) Penutup 5 minit Menyejukkan badan: ‘Action Song’ 1. Komputer riba Pembesar suara Kerjasama . 3. lompat jauh dengan teknik yang betul seperti yang telah ditunjukkan oleh guru.5 minit medan daratan dengan betul.

Bergerak seperti:  burung sedang terbang  pokok yang ditiup angin  benih yang baru tumbuh  pemain luncur ais  alunan ombak  pokok yang layu dan mati .