You are on page 1of 4

PAPAN CERITA

TAJUK

:

MAKANAN SEIMBANG

MASA

:

60 MINIT ( 1 JAM )

BAHASA

:

BAHASA MELAYU

Bil/
Masa
Slaid 1

Video/gambar

Audio

Catatan

Video – Lirik Lagu
Makanan
Seimbang

4 Sihat
5 Sempurna
Makanan yang
bergizi

Lagu
-Makanan
Seimbang

4 sihat
5 Sempurna
Agar badan sihat dan
kuat
Nasi sayur lauk pauk
Buah dan susu

Slaid 2

Video- Lagu Makanan
Seimbang

Slaid 3

Power point
-Ditunjukkan makanan maujud
(ikan,betik,telur,roti,udang,daging ayam)
Power point
-kepentingan makanan seimbang

Slaid 4

Itulah 4 sihat
5 sempurna
-Lagu diperdengarkan Lagu
oleh para murid
-Makanan
Seimbang

Pengunaan gambar
sahaja
Penggunaan Teks
sahaja

madu.menyediakan sumber tenaga yang utama yang diserap segera ke dalam sistem tubuh manusia .Lemak berperanan sebagai penebat dengan menghalang haba keluar daripada badan dan membantu memanaskan badan Slaid 10 Video -Galian Penggunan gambar dan teks sahaja -ia berperanan dalam pembentukan struktur tulang dan unsur yang diperlukan dalam tisu organik dan cairan badan seperti hemoglobin darah Slaid 11 Video . lemak. sirap. Video -Lemak Penggunan gambar dan teks sahaja Penggunan gambar dan teks sahaja -menyediakan lebih dua kali ganda nilai kalori yang diperolehi daripada karbohidrat . Slaid 8 Video .karbohidrat dan lemak Slaid 12 Video Penggunan gambar dan teks sahaja Penggunaan gambar .i)Karbohidrat Penggunan gambar dan teks sahaja .Slaid 5 Video -Slaid yang mengandungi makanan Khasiat tertentu -vitamin -protim -galian -lemak -karbohidrat -serat Penggunan gambar dan teks sahaja Slaid 6 Video .ii)Protein -mengandungi beberapa zat seperti asid amino Slaid 9 .kanji(tepung gandum. -Makanan yang seimbang perlu mengandungi nutrien seperti karbohidrat. vitamin dan garam galian pada kadar yang betul.v)Vitamin -ia membantu tubuh mengurai dan menggunakan unsur asas makanan.laktos). protein.tubuh.PENGENALAN Penggunan gambar dan teks sahaja -Pemakanan seimbang merupakan tabiat memilih makanan yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan.protein. Slaid 7 Video .kentang.Karbohidrat terdiri daripada gula(glukos.

amat penting untuk minum banyak air.Untuk meningkatkan kebaikan serat. Sayuran dan buah segar(termasuk buah kering)dan bijiran merupakan sumber serat penting. Slaid 13 Video Karbohidrat -kentang -nanas -jagung -beras -bijiran -pisang Penggunaan gambar dan teks sahaja Slaid 14 Video Protim -keju -udang -ikan -kacang -bayam -telur Slaid 15 Video Vitamin -Mentega -Buah-buahan -Sayur-sayuran -roti -Telur -jagung Slaid 16 Video Lemak -daging merah -kekacang -mentega -keju Penggunaan gambar dan teks sahaja Penggunaan gambar dan teks sahaja Penggunaan gambar dan teks sahaja .-Serat dan teks sahaja -membantu penghadaman dan mengelak sembelit.

EMAK SAYA MEMASAK TELUR GORENG Slaid 18 Video (Ayat Majmuk ) • • - Penggunaan gambar dan teks sahaja Penggunaan gambar dan teks sahaja . ROTI ENAK LAZATNYA.ALI DAN RAMU MEMBELI BUAHBUAHAN DI GERAI.Slaid1 7 Video (Ayat tunggal ) - BUAH BETIK SEDAP UNTUK DIMAKAN . Slaid 19 Penutup Disediakan Oleh LETCHUMI A/P NADARAJAH Penggunaan gambar dan teks sahaja .EMAK SAYA MENDENGAR RADIO SAMBIL MEMASAK IKAN. . EMAK SAYA MENONTON TELEVISION SAMBIL MAKAN AYAM GORENG.