You are on page 1of 15

Proiect

La Ed. Civica
Tema: Fertilizarea în vitro
: Chicăroșie D.
,Ursu A.

Au efectuat

și reprezintă un proces prin care spermatozoidul bărbatului. FIV este ultima soluție pentru femeia sterilă sau barbatul steril. astfel că între fătul creat in vitro și fătul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltării. fecundează ovulul femeii în laborator. Fertilizarea nu intervine în complexul genetic al copilului. .Fertilizarea in vitro (FIV) este o componentă a Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM). Atunci cand toate alte metode de concepție nu mai pot fi aplicate. Acolo se formează embrionul care este transferat in uterul mamei în general la 72 ore de la concepție.

la 25 iulie 1978.Punerea la punct și utilizarea acestui procedeu în tratarea infertilității la om a fost realizată de către medicul britanic sir Robert Geoffrey Edwards. Louise Joy Brown. în clinica Bourn Hall din Londra. . a primului copil conceput prin acest procedeu. Fertilizarea in vitro a devenit ulterior o metodă răspândită de tratare a infertilității iar Edwards a primit în 2010 Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină „pentru dezvoltarea fertilizării in vitro”. permițând nașterea.

.

respectiv 0.3% din cele 130 de milioane de bebeluşi nascuti in intreaga lume.Potrivit Societăţii Europene de Reproducere Umana şi Embriologie (ESHRE). . aproape 350.000 de copii in fiecare an sunt acum nascuţi in urma fertilizarii in vitro.

De asemenea. durata este functie de numarul de foliculi prezenti. Timpul mediu de recoltare este de 20-30 minute.Întrebări legate de FIV: Cît durează prelevarea ovulului? Operatiunea de prelevare a ovulului este o procedura destul de rapida. accesibilitatea ovarelor (cat de usor se ajunge la ele utilizand o sonda cu ultrasunete) va influenta si ea durata procedurii. acestea au tendinta de a se misca de colo colo. Din pacate. . In timpul utilizarii sondei.

embrionul inoata liber in cavitatea endometriala un numar de zile dupa implant. asa se petrec lucrurile si dupa FIV. .Este operația de recoltare dureroasă? Aceasta operatie se realizeaza sub anestezie. Activitatile zilnice obisnuite nu sunt contraindicate. astfel incat pacienta este anesteziata pe toata durata procedurii. După procedură este recomandabil să stai în pat? Nu este neaparat necesar. In mod normal.

se implanteaza 3 embrioni femeilor sub 35 de ani si mai mult de 4 celor cu varsta peste 35 ani. unele cupluri prefera sa fie transferati numai 2 din acestia. In marea majoritate a cazurilor este vorba de sarcina gemelara. Rata de aparitie a tripletilor este de 5% iar a cvadrupletilor este sub 1%. . Ca o regula generala. Care sut șansele de a naște gemeni? Aproximativ 25-30% din sarcini sunt multiple. Daca embrionii sunt de buna calitate.Care este numărul mediu de embrioni implantați? Decizia se ia tinand cont de varsta pacientei si de dorinta acesteia.

Cat trebuie de așteptat în cazul în care FIV-ul eșuează pentru a încerca din nou? Se recomanda o pauza de cel putin un ciclu menstrual inainte de a fi supusa unei noi proceduri FIV. . chiar instalarea unei psihoze ca urmare a nereusitei. Numărul de proceduri FIV pentru un cuplu este limitat? Exista multe cupluri care au incercat de doua sau chiar trei ori. Un numar mai mare inseamna extenuare.

.Riscurile care pot apărea Chisturile ovariene sunt de asemenea un alt risc la care te supui cand apelezi la fertilizare in vitro. Riscurile care pot aparea depind foarte mult de faza la care te afli in timpul procedurii. Ele sunt formatiuni lichide care apar la nivelul ovarelor din cauza modificarilor hormonale (in urma tratamentului si medicatiei pentru stimulare ovariana) care apar in timpul procesului de fertilizare.

Extragerea ovulelor si utilizarea laparoscopiei in acest scop sunt asociate riscurilor tipice anesteziei. -lezarea intestinului. Acestea variaza de la usoare la moderate pana la severe astfel: -sangerare. . -infectie. vezicii sau a unor vase de sange in timpul procedurii.

Stimularea ovariană. Aceasta conditie medicala se mai numeste si sindromul hiperstimularii ovariane. 2)varsaturi. 3)inapetenta. Simptomele lui includ: 1)greata. . necesara pentru realizarea procedurii. prezinta riscul de hiperstimulare. caz in care ovarele devin umflate si dureroase. 7)episoade de scurtare a respiratiei. 5)crampe abdominale severe. 8)crestere brusca in greutate. 6)urina inchisa la culoare. 4)balonare.

Riscuri ce apar la făt Exista si riscuri sau efecte secundare care pot aparea la fat. . nu numai la mama. Specialistii sustin ca fetii conceputi prin FIV prezinta un risc de 2 ori mai mare de malformatii congenitale decat bebelusii conceputi pe cale naturala. rinichilor sau creierului. Defectele sunt in general localizate la nivelul inimii.

printre care cele mai frecvente sunt cataracta si glaucomul.De asemenea. s-au constatat mai multe anormalitati la nivelul ochilor copiilor nascuti prin aceasta metoda. .

Tuturor femeilor le dorim o naștere cît mai ușoară ! .