Disciplinele spirituale

Discipline interioare (Meditatia)

Doamne, asculta-mi rugaciunea, pleaca-ti urechea la
cererile mele! Asculta-ma in credinciosia si dreptatea Ta!
Nu intra la judecata cu robul tau! Caci nici un om viu nu
este fara prihana inaintea Ta. Vrajmasul imi uraste sufletul,
imi calca viata in picioare la pamant, ma face sa locuiesc in
intuneric, ca cei ce au murit de multa vreme. Imi este mahnit
duhul in mine, imi este turburata inima in launtrul meu. Miaduc aminte de zilele de odinioara, ma gandesc la toate
lucrarile tale, cuget la lucrarea mainilor Tale. Imi intind
mainile spre tine, imi suspina sufletul dupa Tine, ca un
pamant uscat. Grabeste de m-asculta Doamne! Mi
se topeste duhul, nu-mi ascunde fata ta! Caci as ajunge
atunci ca cei ce se pogoara in groapa! Fa-ma sa
aud disdedimineata bunatatea Ta, caci ma incred in Tine.
Arata-mi cale ape care trebuie sa umblu, caci la Tine imi
inalt sufletul. Ps.143:1-8
Blestemul secolului 21 este superficialitatea.
Superficialiate – lucru facut de forma, lipsa de calitate, lipsa
de profunzime, (despre oameni) fara sa trateze esenta
lucrurilor, fara a aprofunda, adancii,oameni usori, fara prea
mult echilibru.

Astazi exista o ignoranta fara margini in ce priveste disciplinele spirituale. oameni care muncesc din greu pentru a-si castiga existenta cu toata familia. de invatatura. “ca sa nu mai fim copii. plutind incoace si incolo. A doua – de ordin practic. Disciplinele spirituale o cale spre libertate. ci credinciosi adevarului. prin viclenia oamenilor si prin siretenia lor in mijloacele de amagire.4:14. nu sunt doar pentru pionerii credintei. Hristos! Ef. nu sunt dificile. si sa traiasca o viata mai profunda cu Dumnezeu se confrunta cu doua probleme: Una de natura filozofica – conceptia materialismului s-a inradacinat in mintea crestinilor. desi suntem pe deplin constienti ca o viata placuta lui Dumnezeu nu sunt .(superficialitatea) si vom putea cunoaste si traii adevarul scriptural in profunzime. sa crestem in toate privintele. si exista indoieli ca se poate patrunde dincolo de lumea fizica. a randuielilor care asigura relatii normale intr-o colectivitate. sa trecem la treburile serioase ale realitatii. Cei care doresc sa patrunda mai adanc. spune el. randuieli sunt puse deasupra lui Dumnezeu! Disciplinele spirituale nu sunt o plictiseala.Cu ajutorul disciplinelor spirituale. apoi imediat. ca sa ajungem la Cel ce este Capul. in dragoste. purtati de orice vant. crestinul obisnuit se gandeste doar cateva clipe la partea interiora. vom reusii sa depasim aceasta problema a secolului 21. ci si pentru oameni obisnuiti. dar ele pot deveni o cale inspre moarte cand aceste reguli.15 Disciplinele – totalitatea regulilor.

24:63 “Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor rai. a reflecta. ci o adevarata relatie cu adevaratul Dumnezeu! Ne-am propus sa discutam prima din cele patru discipline spirituale interioare (meditatia. a ridicat ochii si s-a uitat.6 Aceasta randuiala buna o avea si Isaac “Intr-o seara cand Isaac iesisesa cugete in taina pe camp. ca apoi sa pot intelege ce vrea El sa-mi spuna. “Ma gandesc adanc la poruncile Tale.119:15. rugaciunea. si gura mea te lauda cu strigate de bucurie pe buze. a ma pregatii. si cararile Tale le am sub ochi.63:5. studiul) Asadar Meditatia Meditatia – a cugeta adanc asupra unui lucru. apoi a ma supune voii Lui. si nu uit cuvantul Tau” Ps. si sunt plin de veselie la umbra aripilor Tale” Ps. cand mi-aduc aminte de Tine in asternutl meu. Scopul este precis si bine determinat: Dezvoltarea prieteniei intime cu Dumnezeu si ascultarea de invatatura Lui.16 “Mi se satura sufletul ca de niste bucate grase si miezoase. postul. si nu se aseaza pe scaunul . Ma desfatez in oranduirile Tale.indatoriri religioase. nu se opreste pe calea celor pacatosi. Bineinteles ca pentru a putea medita la Bunul Dumnezeu e nevoie mai intai sa citesc cuvantul sau. si iata ca veneau niste camile” Gen. a gandii profund Meditatia crestina – capacitatea de a auzi si asculta vocea lui Dumnezeu din scriptura.

84:1.24:16. ei chiar abandonandul pe Dumnezeu in mod indirect. de personalitatea ta si unirea cu mintea cosmica. Meditatia crestina este o debarasare. inima si carnea mea striga dupa Dumnezeul cel viu! Ps. pastori. Mat.2 Meditatia sau cugetarea crestina nu sunt exercitii mintale.celor batjocuritori! Ci isi gaseste placerea in legea Domnului si zi si noapte cugeta la legea lui! Ps. -este demodata. nici zboruri cosmice “De aceea ma silesc sa am totdeauna un cuget curat inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor” Fap. detasarea de lume. preoti.2 Isus insusi se retragea si intra in comuniune cu Dumnezeu Tatal: Isus cand a auzit vestea aceasta.14:13 Conceptii gresite cu privire la meditatie -forme orientale de meditatie: golirea mintii. iar greseala secolului 21 este ca oamenii cauta intermediari intre ei si Dumnezeu. dar sa nu uitam ca graba este chiar diavolul in persoana. a plecat de acolo intr-o corabie.1:1. Insa meditatia crestina. sfanta: este pentru slujitori. nu este pentru secolul 21. nu este altceva decat o comunicare intre mire si mireasa. spun inteleptii veacului acesta. secolul vitezei. Ne multumim ca si poporul lui Israel cu intermediari. -este prea complicata. ca sa se duca singur la o parte. -este o manipulare psihologica a oamenilor necajiti. intr-un loc pustiu. cerand la un . Doamne al ostirilor! Sufletul meu suspina si tanjeste de dor dupa curtile Domnului. o separare de confuzia din jurul nostru si o atasare mai mult de Dumnezeu “Cat de placute sunt locasurile Tale. grabei.

sa cugetam profund la cuvantul sau scris in Sfintele Scripturi pentru fiecare dintre noi! Amin! .) -cand nu se mai crede in divinitate Rom. corectitudinea. defapt calitatile pe care le are sau care il caracterizeaza pe Dumnezeu. cuprinsi de teama. Practic n-au mai vrut prezenta directa a lui Dumnezeu. Cand meditatia(intrarea in comuniune cu Dumnezeu) este neglijata sau ignorata -cand ne punem increderea in oameni (proroci. . supunerea. fiecare dintre noi putem auzi vocea launtrica directa a lui Dumnezeu. pentru ca omului necredincios nu-i mai place dreptatea. fie ca Dumnezeu sa ne ajute pe fiecare in parte sa meditam.1:21 -cand se pierde nadejdea revenirii sale si sunt trecute cu vederea promisiunile sale. -cand suntem prea concentrati asupra problemelor noastre actuale. In concluzie. autoritatea. Luca 24:28-32 -cand suntem prea ingrijorati.46 -Cand noi avem solutiile. muzicanti etc.12:45. care ne da continuitate in trairea noastra zilnica cu Dumnezeu. peoti. prea grabiti. pastori. Luca. care sa stapaneasca peste ei.momendat un rege.

dar prea putin o practicam. dar nimeni nu are timp sa o asculte. 102. Meditatia crestina se bazeaza in primul rand pe Scriptura – meditam la versete din Scriptura si invatam pe de rost versete din Scriptura - dar ea poate sa se concentreze si asupra creatiei lui Dumnezeu sau a evenimentelor curente. ca ne deranjeaza copiii si cate si mai cate motive. Suntem obisnuiti sa gasim scuze pentru a nu practica disciplinele spirituale. cine isi mai pune timp de. meditatia se invata meditand. 101. De ce fugim de meditatie? Pentru ca a sta in prezenta lui Dumnezeu presupune schimbare (vezi Isaia 6). Meditatia nu se invata din carti. Spunem ca suntem prea ocupati (eu unul m-am saturat de expresia “frate. 148. Iata cateva versete care ne ajuta sa intelegem perspectiva unor personaje biblice asupra meditatiei: Psalmul 119:97. sa cauti un loc linistit. Doamne ajuta necredintei noastre! . ea este diavolul insusi. Pentru a putea medita trebuie sa-ti rezervi timp. nu am timp!”). Matei 14:13 etc. Psalmul 63:6. Carl Jung spunea: “Graba nu este de la divolul.” Atunci cand meditam la Cuvantul lui Dumnezeu. Dar in adancul inimii noastre stim ca nu este adevarat. Intr-o lume ultratehnologizata si extrem de rapida.o parte pentru a medita la Cuvantul lui Dumnezeu? Meditatia ne reconecteaza cu cerul si ne invata sa nu ne grabim. cand in altul. Genesa 24:63. iar noua nu ne place sa ne schimbam.MEDITATIA Disciplina meditatiei este una dintre disciplinele spirituale pe care le intalnim des in Scriptura. noi invatam sa auzim vocea lui Dumnezeu care ne vorbeste cand intr-un fel. unde sa nu fii deranjat si sa-ti alegi o pozitie care sa nu te distraga de la meditatie. Iosua 1:8.

Related Interests