DEMNITATEA UMANA SI DREPTURI FUNADAMENTALE

“Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi”
In conditiile actuale, succesul si satisfactia infirmierei pe plan profesional depind
de:
I.
Cunostinte si atitudini fata de:
1. Rolul infirmierei in ingrijirea pacintilor.
2. Drepturile fundamentale ale omului, copilului, batranului, persoanei handicapate,
pacientului.
3. Demnitatea umana.
4. Demnitatea profesionela.
II.
Comportamente orientate catre:
1. Demnitate si corectitudine profesionala.
2. Sustinerea demnitatii pacientilor.
3. Respectarea drepturilor pacientilor ingrijiti.

Declaratia Drepturilor Omului
… libertate si egalitate in demnitate si in drepturi a oricarei fiinite umane:
… egalitate in drepturi, indiferent de rasa, culoare, sex, limba, opinie politica,
origine sociala si nationala, avere, nastere, statut politic, juridic, international al tarii
sau al teritoriului de provenienta,
… dreptul la viata, libertate, securitate,
… interzicerea sclaviei, robiei, traficului de scalvi,
… interzicerea torturii, pedepselor tratamentelor inumane, degradante,
… dreptul la personalitate juridica, indiferent de loc,
… egalitate in fata legii si dreptul la protectia legii si la protectia inpotriva
discrimainarii,
… dreptul de apel la instantele judecatoresti,
… interzicerea arestarii, detinerii, exilarii arbitrare,
… dreptul de a fi ascultat public si echitabil de catre un tribunal independent si
impartial,
… prezumntia de nevinovatie, pana la proba contrarie,
… protectia legii fata de imixtiuni in viata particulara, familie, domiciliu,
corespondenta si / sau atingerea reputatiei sau onorii,
… dreptul de a circula liber si de a-si stabili rezidenta,
… dreptul de azil in cazul persecutiei,
… dreptul de cetatenie,
… dreptul egal la inchiderea si desfacere casatoriei,
… dreptul la proprietate,
… dreptul la libertatea gandirii, a constiintei, a religiei,
… dreptul la libertatea de opinie si exprimare,
… dreptul la libertatea de intrunire si asociere pasnica,
… dreptul la vot si de acces la functiile publice,

la conditii si renumeratii echitabile.prin invatamant primar obligatoriu si gratuit.. cunoasterea parintilor… … garantia ca nu va fii separat de parinti impotriva vointei lor… … dreptul la libera exprimare a opiniilor in problemele care il privesc… … protejarea impotriva violentei. sociale. nume. formare. la afiliere. aptitudinilor la nivelul potentialului maxim. … dreptul la un nivel de viata corespunzator si la asigurare. invatamant superior… in scopul dezvoltarii personalitatii. planificare familiala … dreptul la educatie. supravituire. … indatoririle fiecarui individ fata de colectivitatea sa. asistenta medicala. … dreptul la invatatura… … dreptul de a beneficia de cultura. recreere… … dreptul la masuri speciale pentru ocrotirea sanatatii – reducerea mortalitatii infantile. asistenta parintilor. autonomie. valori. concedii platite. … dreptul la o opinie sociala si internationala in accord cu CODO. neglijenta . capacitatilor. dezvoltarii respectului fata de parinti. identitatea culturala. culturale.… dreptul de securitate sociala. stiinta. … dreptul la munca. … datoria de a respecta litera si spiritul ”Declaratiei”. … dreptul la odihna. dezvoltarii respectului pentru drepturile si libertatile omului. profesional. pregatirea pentru munca. cetatenie. ingrijirea sanatatii. timp liber. la timp liber si la joc… … dreptul unui comitet – 10 experti alesi la 4 ani pentru a verifica respectarea drepturilor… … dreptul la refacere fizica si psihica a copiilor care au fost supusi torturii. invatamant secundar. de a creste in siguranta si de a fi respectat pentru gandurile si ideile sale… … interesul superior al copilului trebuie sa reprezinte intotdeuna prima prioritate… … copilul este orice fiinta umana sub varsta de 18 ani… … functionarea serviciilor si a lacaselor responsabile pentru copii sub garantia statului… … dreptul fundamental la viata. alimentatie nutritiva si apa potabila impotriva maladiilor si a malnutritiei. dezvoltarii respectului fata de mediul natural… … dreptul la odihna. dezvoltare… … dreptul la inregistrare. vatamare. abandon. Declaratia Drepturilor Copilului … fiecare copil are dreptul de a trai. arta. ocrotirea mamelor in perioda pre si post natala. abuzului maltratarii… . indispensabile demnitatii. pregatire pentru asumarea responsabilitatii intr-o societate libera. sanatate preventiva. la satisfacerea nevoilor economice. participare sociala a copilului handicapat… accesul sau la educatie. limba proprie. recuperare. exploatare… … protectia statului in cazul mediului familial inadecvat sau a absentei acestui mediu… … dreptul la demnitate. abuz fizic sau mintal..

opinii politice. la locuinta. Relatia cu fiecare pacient trebuie sa se bazeze pe acceptare reciproca. sex. 46/ 2003 a drepturilor pacientului “ Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana. stare sociala. … dreptul la tutore a persoanei puse sub curatela… … interzicerea abuzului. origine sociala si nationala. Principalele categorii de drepturi ale pacientului indicate in Legea nr. servicii… … dreptul la securitate economica si sociala si la un nivel de viata decent. In scopul crearii unei relatii satisfacatoare intre prestatorul de servicii si pecient trebuie sa se pornesca de la ideea ca toate drepturile pacientului reprezinta.Declaratia Drepturilor Handicapatilor … recunoasterea incapacitatii de a-si asigura de sine statator necesitatile individuale si sociale normale. caldura si intelegere. reeducare. 46 / 2003: . functional. tot atatea obligatii in sarcina prestatorului acestora. la scolarizare. la munca salariata si la afiliere sindicala… … dreptul la considerarea sociala a necesitatilor lor speciale… … dreptul la coabitare cu familia. in ultima instanta. stare financiara. sociale. a retinerii sau a tratamentului fortat… … dreptul la casatorie… … drepturi economice. la recuperare medicala si sociala. limba. nastere… … dreptul la demnitate si dreptul la informare asupra “Declaratiei”… … drepturi cetatenesti si politice… … drepturi la masuri care le asigura independenta… … dreptul la tratament medical. psihologic. .VII). fara nici o discriminare”. in functie de resursele fiecarui stat… …securitate sociala si viata indestulatoare… … dreptul la instruire adecvata… … dreptul la tratament medical si psihologic… … dreptul la recuperare si invatamant… … dreptul la activitati necesare pentru integrarea sociala… … dreptul la un cadru fizic si psihic de viata normal… … dreptul la viata in sanul propriei sale familii… … dreptul la internarea in institutie daca este necesar… Drepturile pacientiilor Conform art. religie. respect.Dreptul la ingrijiri medicale ( art 2 si Cap. la participare la activitati sociale… … dreptul la asistenta juridica calificata… … consultarea organizatiilor.Dreptul la informare si caracterul obligatoriu al consimtamantului pacientului . datorita reducerii capacitatii fizice sau psihice… … dreptul de a beneficia de toate drepturile. a comunitatii asupra drepturilor prevazute in “Declaretie” . 3 al Legii nr. indiferent de rasa. culoare. Drepturile pacientilor: Sunt stabilite in Legea nr 46 / 2003 si detaliate in Ordinul Ministerului Sanatatii. culturale privind dezvoltarea completa a personalitatii. a internarii fortate. a familiilor . persoanelor handicapate in chestiunile privind drepturile lor… … informarea persoanelor handicapate.

are dreptul sa aleaga cele mai sigure metode privind sanatatea reproducerii. interventii chirurgicale sau ingrijiri terminale) se pot efectua doar in conditiile in care exista dotari tehnice corespunzatoare si personal acreditat. Conform art. pana la ameliorarea starii sanatatii sale sau pana la vindecare. Astfel. Obligatia de ingrijire medicala include si obligatia de securitate menita sa garanteze pacientului integritatea corporala.Drepturi decurgand din dreptul fundamental la respectul vietii private (in Cap. fizica si psihica pe parcursul actului medical.II si IV). Existenta consimtamantului pacientului pentru interventia medicala este obligatorie. Drepturile pacientului care decurg din dreptul la respectul vietii private. in scris. in conditiile internarii in maternitate a unei paciente fara acte de identitate ori in conditiile nasterii unui copil de catre o mama fara acte de identitate sunt obligatorii urmatoarele formalitati : . datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia”. . in conformitate cu acest act normativ. 727 / 2003 privind prevenirea intrarii copilului in dificultate sau in situatie de risc si ameliorarea situatiei medicale a copiilor protejati in centrele de plasament. Drepturile copilului ( OMS nr. prognosticul. 249 / 2004 privind protectia copiilor in cadrul serviciilor de programare. Decizia nr. Dreptul femeii de a hotari daca sa aiba sau nu copii este garantat cu exceptia cazului in care sarcina reprezinta un factor de risc major si imediat pentru viata mamei. Exceptie de la aceasta regula fac urgentele. 272 / 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului). pacientul are acces la toate datele medicale personale. raspunderea pentru decizia sa. Pacientul are dreptul sa refuse sau sa opreasca o inteventie medicala asumandu-si . Prin OMS nr. Dreptul la o alta opinie medicala. Pacientul are dreptul de a beneficia de ingrijiri medicale continue. iar conform art 22 informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres”. de orice fel ar fii acestea ( ingrijiri de sanatate. Legea nr. Pe de alta parte.( in Cap.Drepturi decurgand din dreptul fundamental la viata (in Cap. II siIII). Secretul medical este impus intregului personal medico-sanitar. tratamentul. situatie in care dreptul femeii la viata preveaza. fara nici o restrictie. Dreptul pacientului la informare si caracterul obligatoriu al existentei consimtamantului sau pentru actele medicale. Dreptul pacientului la ingrijiri medicale Ingrijirile medicale. educatie si servicii necesare dezvoltarii unei vieti sexuale normale si sanatatii reproducerii. 21 al Legii nr 46 / 2003: ”Toate informatiile privind starea pacientului. fara nici o discriminare. Pe langa drepturile de care beneficiaza pacientii majori. rezultatele investigatiilor. legislatia prevede si drepturi suplimentare pentru acestia din urma.V si VI). diagnosticul. in vederea unei mai bune protejari a intereselor copiilor. Pacientul are dreptul la informatii.727/2003 prin prevederea intrarii copiilor in dificultate sau in situatie de risc si ameliorarea situatiei medicale a copiilor protejati in centrele de plasament. iar prin serviciile de sanatate. se prevede o procedura specifica menita sa preintampine abandonul copilului. .

ori in fata unui magistrate. (1) lit. domiciliul. a unui accident auto. precum si de la persoane lipsite de discernamant. aflata in viata”.intenati in spital pentru interventii chirurgicale dificile. . precum si persoane fizice. in cadrul programelor de stiri. in scris. acuzati sau retinuti pentru practicarea prostitutiei. a unui accident casnic. .Sesizarea cat mai repede posibil a asistentului social. serviciile de ingrijire de tip rezidential. care redau: a) copii decedati ca urmare a infractiunii de omor. 249 / 2004 se prevede: ” Este inerzisa.. apelurile umanitare si campaniile cu scop caritabil”. dupa caz. c) copii supusi unor interventii chirurgicale cu character de exceptie sau in premiera si reportaje sociale. . Desi in general prelavarea de organe si tesuturi umane in scop terapeutic se poate efectua daca donatorul isi da consimamantul in acest sens. Conform art. dupa efectuarea obligatorie a unei anchete de catre autoritatea tutelara competenta. . 272 / 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului: “ Unitatile sanitare. d) copii in varsta de pana la 16 ani. In vederea protejarii imaginii copilului. c) copii in varsta de pana la 14 ani aflati in una din urmatoarele situatii: . copii care s-au sinucis. precum si la medicatie adecvata starii sale in caz de boala este garantat de catre stat”. care interneaza sau primesc in ingrijire femei gravide ori copii care nu poseda acte pe baza carora sa li se poata stabili identitatea. in a carui raza de activitate domiciliaza minorul. in termen de 24 de ore. Cazul de exceptie in care este totusi permisa o astfel de manopera este indicat in alin. Conform art. prin Decizia Consiliului National al Audiovizualului nr.Bolnavi incurabili. sunt obligate sa anunte. entitatile fara personalitate juridica. art. alte persoane juridice. e) copii in varsta de pana la 16 ani aflati sub influenta drogurilor sau a bauturilor alcoolice. b) copii decedati in spital. inclusiv de fotografii. dupa caz. al dezbaterilor sau al reportajelor.Sesizarea imediata. 2 al aceluiasi articol: ”Prelevarea de maduva osoasa de la minori se poate face nimai cu consimtamantul fiecariua dintre titularii autoritatii parintesti sau al reprezentantului legal al minorului. in conditia eliminarii oricaror elemente care ar putea duce la identificarea copiilor. Consimtamantul se exprima in fata presedintelul tribunalului judetean sau al Municipiului Bucuresti. unitatile de protectie sociala. in vederea stabilirii identitatii lor . a formatiunii de evidenta informatizata a populatiei. autoritatea administratiei publice locale in a carei raza isi au sediul.6 al Legii 2 / 1998 interzice astfel de interventii asupra copilului “ Se interzice prelavarea de orange si tesuturi umane de la potentiali donatori minori. Refuzul minorului opreste orice prelevare”. difuzarea de imagini. 43 al Legii 272 / 2004 copilul beneficiaza de asistenta medicala gratuita “Accesul copilului la servicii medicale si de recuperare. Fac exceptie de la prevederile alin. telefonic si in scris . 13 al Legii nr.bolnavi de SIDA.

b) salariatei care se afla in concediu medical de risc maternal. 11. in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 zile. .In baza recomandarii medicului de familie. in conditii prevazute de lege (art. .13). .Concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere. . are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca. cu mentinerea veniturilor salariale (art. in varsta de pana la 18 ani.Protectia maternitatii la locul de munca Conform prevederilor acestuia. . e) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau in cazul copilului cu handicap. 9-10) si la recomandarea medicului de medicina muncii. 17). 25 / 2004): Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul: a) salariatei gravide care a nascut recent sau care alapteaza din motive care au legatura directa cu starea sa. . 21 al ordonantei (modificate de Legea nr.Salariatele gravide. salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate. c) salariatei care se afla in concediu medical de maternitate. la reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu 2 ore zilnic ( art. salariale au urmatoarele drepturi si obligatii: . . d) salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau in cazul copilului handicapat. .Conform art. nu pot desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat. la cererea mamei.Salariatele in cauza au dreptul de la indemnizatia de risc maternal ( 75% din media veniturilor lunare realizate in ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical. a sa sau a fatului sau .Salariatele gravide care au nascut recent sau care alapteaza nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte.Salariatele gravide trebuie sa anunte in scris angajatorul asupra starii lor fiziologice de graviditate si sa anexeze un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare. care au nascut recent sau care alapteaza au drepul la concediu de risc maternal pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.Salariatele care alapteaza au dreptul la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare sau. in varsta de pana la 3 ani. . de care beneficiaza salariatele in conditiile legii.Salariatele gravide. pe baza carora se datoreaza contributia individuala si asigurari sociale) art. care au nascut recent sau care alapteaza au obligatia de a se prezenta la medical de familie pentru eliberarea unui document medical care sa ateste starea.