http://wira-perkasa-malaysia.blogspot.com/2010/07/tun-dr-mahathir-22-tahun-jasadan.

html
Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad telah diberi pelbagai nama jolokan dan gelaran,
positif dan negatif, oleh pelbagai kelompok manusia, kawan dan lawan, di dalam dan
luar Malaysia.Kepada kawan di Malaysia beliau pernah dipanggil `Bapak
Perindustrian', `Perwira Melayu', `Bapak IT' dan puluhan lagi gelaran.
Kepada kawan di luar Malaysia beliau pernah dikenal sebagai `The Voice of the
South, The Master Strategist', `Hero of the Underdog' dan paling terakhir sebagai
Ibnu Khaldun abad ke-21.Kepada lawan di Malaysia beliau pernah dicemoh sebagai
`Penjahanam Bangsa', `Penjual Harta Negara', `Pembela Korporat Korap' dan
pelbagai lagi gelaran yang tak enak bunyinya.
Di luar Malaysia, media Barat pernah menggelarnya `The Dictator', `Anti-Semitic',
`Authoritarian and Corrupt' dan bermacam lagi nama yang keji bunyinya.Yang
menariknya, gelaran-gelaran ini amat terpolarisasi sifatnya, sama ada terlalu
memuji-memuja atau sangat negatif dan seolah-olah mengeji. Tidak ada gelaran
yang `jalan tengah' dalam mana ciri-ciri positif dan negatif tersimpul satu.
Maka demikian keadaannya sungguh menarik kepada ramai pemerhati mengenai
Dr. Mahathir.Dapat disimpulkan bahawa Dr. Mahathir, biar apa pun gelaran yang
diberikan oleh sesiapa saja, adalah seorang tokoh yang mendapat perhatian umum
dan cukup luas audiennya, bukan sahaja di Malaysia bahkan di seluruh dunia. Di
kalangan anggota ASEAN beliau dianggap sebagai seorang pemimpin yang full-ofsubstance, atau kental lagi berisi.
Dalam UMNO ada yang menganggapnya sebagai seorang magician, yang punyai
banyak muslihat dan mantera. Ada juga yang melihatnya macam seorang guru
besar yang garang dan kuat disiplin serta suka merotan. Tak kurang juga bilangan
orang BN dan UMNO yang melihatnya sebagai seorang intelektual, yang dilatih
dalam bidang kedoktoran perubatan, tetapi menguasai ilmu dan infomasi yang
mendalam tentang pelbagai bidang lain.Kalau kita teliti setiap komen, pemerhatian
dan gelaran yang telah diberikan terhadap Dr. Mahathir kita akan dapati beliau

mempunyai kesemua ciri tersebut. yang pastinya. Mahathir tetapi tidak meluahkannya secara terbuka. dari sudut sosiologikal. pada 1974. ia mengangkat sesuatu hal atau tokoh berkenaan ke taraf suatu fenomena. Mahathir. jambatan Pulau Pinang sebagai `Jambatan Mahathir'. Maka tidaklah keterlaluan untuk mengungkapkan Dr. perkataan atau nama Mahathir sudah menjadi suatu idiom yang telah diterimapakai dan digunakan dalam wacana rasmi dan perbualan seharian di Malaysia. malah jauh lebih besar dari itu. tidak ada seorang pun yang memberikan komentar terhadap Dr. Maka lainlah persepsi dan pandangan mengenai beliau. pada 1981 dan bersara pada 2003. Yang paling penting ialah tempoh jangka waktu yang panjang beliau menerajui Malaysia. Mungkin mereka tidak ada kesempatan berbuat demikian atau tidak punyai saluran untuk menyuarakannya. Biar sebanyak manapun pandangan yang telah diluahkan oleh pelbagai orang dan yang telah dirakamkan dalam bentuk tulisan. jauh lebih besar lagi bilangan manusia di seluruh dunia yang mempunyai pandangan masing-masing mengenai Dr. Seperti cerita kanak-kanak tentang 12 orang buta dengan seekor gajah. maka.Apabila kita gaur-campur kesemua pandangan ini. awalnya. lokal dan global. Mahathir. sebagai seorang Menteri Kabinet. lebuh raya Utara-Selatan sebagai `Lebuh Raya Mahathir'. perlumbaan kereta Formula 1 di Sepang sebagai `F1 Mahathir'. sebagai `KLIA Mahathir'. Beliau bermula. Lain orang. atau KLIA. beliau telah menjadi Menteri Kabinet kira-kira 30 tahun dalam tempoh 46 tahun . Inilah pertama kali seorang pemimpin Malaysia boleh dikategorikan sedemikian. dari sudut linguistiks. lapangan terbang antarabangsa Kuala Lumpur. Apabila sesuatu hal atau seseorang mempunyai pengaruh dan kesan yang bagitu luas dan mendalam dalam sesebuah masyarakat. dan akhirnya menjadi Perdana Menteri. Mahathir telah mengalami semua aspek kesan daripada kepimpinannya. Mahathir sebagai suatu fenomena. Sebenarnya beliau adalah suatu fenomena. Yang menyokong atau membangkang mungkin mengatakan bahawa bangunan Petronas Twin Tower sebagai `Twin Tower Mahathir'. Mahathir bukan hanya seorang `gajah'. seperti kini yang dialami oleh Dr. lain pengalamannya dalam berinteraksi dengan Dr. maka Dr. Ertinya.

Oleh yang demikian. merobahnya bila perlu dan memperkenal sesuatu yang baru. dan generasi yang lahir selepas beliau menjadi Menteri Kabinet. Mahathir telah mengesankan tiga generasi rakyat Malaysia. Dalam bidang kajian demografi. adalah jawatan-jawatan yang sangat tinggi profilnya di pandangan masyarakat tempatan dan dunia. Ini bermakna kesan pelaksanaan semua dasar yang diperkenal oleh Dr. Dalam tempoh berkenaan juga beliau mempunyai waktu dan ruang untuk menerobos ke arena politik antarabangsa dan melibatkan diri dengan aktif. segala dasar dan pelaksanaan dasar yang digubalnya mengesankan setidaktidaknya tiga generasi. Dalam konteks Malaysia. Dalam kata lain. dalam tempoh 30 tahun beliau menjadi Menteri Kabinet itu atau dalam tempoh 46 tahun Malaysia merdeka. Maka Dr. melaksanakannya. setidaktidaknya dalam radar sosial setiap rakyat Malaysia. iaitu.Malaysia merdeka. seperti Menteri Pelajaran dan Menteri Perdagangan dan Perusahaan Antarabangsa. Mahathir telah memerintah selama satu generasi. Beliau telah merobah wajah ekonomi Malaysia daripada bergantung kepada komoditi . Oleh kerana jawatan-jawatan kabinet yang telah beliau sandang itu. tempoh 30 tahun itu dihitung sebagai satu generasi.Faktor jangka waktu ini sangat signifikan dalam meletakkan beliau sebagai seorang pemimpin yang mencapai taraf fenomena. kita telah didedahkan kepada pemerintahan gaya Mahathir cukup panjang. beliau telah melakukan satu anjakan paradigma penting dalam bidang ekonomi yang mengesankan kehidupan setiap rakyat Malaysia. maka beliau senantiasa berada dalam pemerhatian umum. Tidak pernah seorang Perdana Menteri Malaysia sebelum beliau memerintah lebih dari satu generasi.Yang paling signifikan ialah fakta bahawa hampir 22 tahun. Kerana beliau punyai waktu yang relatifnya sangat panjang untuk memperkenalkan sesuatu dasar. generasi yang lahir lepas kemerdekaan 1957. Dalam tempoh berkenaan beliau telah mampu atau terpaksa menangani pelbagai isu domestik yang mencabar. generasi beliau (yang berumur 50-an semasa beliau mula-mula menjadi Menteri Kabinet). beliau telah menjawat jawatan Perdana Menteri.

Loncatan pendapatan per kapita inilah yang dijadikan bahan bualan dan pujian. . seperti bijih. Berlandaskan hubungan ini dan juga kejayaan yang dicapai telah memungkinkan beliau menerobos ke arena politik antarabangsa. dan juga pimpinan negara maju G7 serta badan-badan dunia seperti Bank Dunia dan IMF. yang mengesankan manusia dalam dan luar Malaysia. OIC. Pergerakan Negara-negara Berkecuali (NAM). Melalui platform wacana Selatan-Selatan dan Dialog Antarabangsa Langkawi beliau bukan sahaja meletakkan Malaysia sebagai sebuah kuasa politik bahkan juga sebagai satu model pembangunan ekonomi yang boleh dijadikan ikutan.Beliau telah memprofil Malaysia.Banyak lagi kegiatan yang boleh disenaraikan yang telah dilaksanakan oleh Dr.Kejayaan ekonomi ini pastinya telah melibatkan pembentukan rangkaian hubungan bilateral dan multilateral dalam bidang ekonomi dengan pelbagai negara di dunia dan juga dengan gergasi-gergasi syarikat multinasional global. Mesyuarat ASEAN-Eropah (ASEM) dan akhir-akhir ini OIC. Tidak semuanya berjaya. bahan elektronik dan lain-lain) tetapi juga yang menggunakan teknologi tinggi (seperti industri automobil. di pentas politik global.Prof . Mahathir dalam tempoh 30 tahun sebagai Menteri Kabinet termasuk 22 tahun sebagai Perdana Menteri. Dalam bidang pengeluaran industri ini pula Malaysia tidak hanya menumpukan kepada pengeluaran dan eksport barangan yang menggunakan teknologi rendah dan sederhana (seperti industri membuat pakaian.Kejayaan beliau dalam ketidaksempurnaan itulah yang telah menjadi buah mulut sedunia dan akan terus menjadi buah mulut. sebagai sebuah middle-range power.000 dalam tempoh dua dasawarsa. kepada yang berorientasikan pengeluaran industri untuk eksport. getah dan kelapa sawit. Inilah yang sebenarnya telah mengangkat Mahathir ke taraf suatu fenomena. Limpahan ekonomi daripada anjakan paradigma ekonomi ini telah dirasakan oleh rakyat Malaysia dengan meningkat berlipat gandanya pendapatan per kapita daripada sekitar AS$800 ke AS$3. ICT dan aeroangkasa). malah menimbulkan semacam rasa ajaib. APEC. justeru melipat gandakan kegiatan Malaysia dalam ASEAN. di kalangan pimpinan negara-negara Dunia Ketiga. Adunan kejayaan dan kegagalan beliau itu telah memperkukuhkan lagi klise bahawa manusia itu tidak sempurna.utama.

Shamsul Amri Baharudin adalah Pengarah Institut Kajian Oksidental (Ikon). .Datuk Dr.