You are on page 1of 5

RANCANGAN PENDIDIKAN INDIVIDU

KELAS PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH TINGKAH LAKU
Nama : Adam Ling Jiun Xun

Tarikh Lahir : 17.2.2006

Umur : 8 Tahun

Tarikh Mula : 29

Tarikh Semak : 10

Komponen

Pengurusan Tingkah Laku

September 2014

Oktober 2014

Pengetahuan Sedia Ada

Murid pernah dimarahi oleh guru kerana bergerak dan berjalan sesuka hati.

Matlamat Jangka Panjang

Murid dapat menghormati orang lain dan bersopan santun.

Kekuatan / Minat

Murid sangat berminat dalam lakonan.

Kelemahan / Masalah Yang

Murid suka bergerak dan berjalan sesuka dalam sesi pengajaran.

Dikenal Pasti
Objektif Jangka Pendek
1. Murid mendapatkan

Pendekatan
Guru mempamerkan beberapa ayat tanya kepada murid

keizinan daripada guru

dan meminta muridnya membaca dengan berulang

sebelum bergerak.

beberapa kali.

Penilaian / Tarikh / Tanggungjawab
1. Pemerhatian
1.1 Murid meminta keizinan
sebelum keluar dan
pergi tandas.
1.2 Murid menyebut ayat

1. “Cikgu, bolehkah saya pergi ke
tandas?”
2. “Cikgu, bolehkah saya keluar untuk
berjumpakaedah
dengan
Cikgu Tan
di pejabat?
Guru menggunakan
simulasi.
Seorang
murid
“Cikgu,
bolehkah
saya
pergi sebagai murid.
berlakon3.
sebagai
guru
dan Adam
berlakon
1. membuang
Guru memberi
situasi bahawa murid ingin
sampah?

tanya dengan tepat dan
betul.
1.3 Murid tidak bergerak
sesuka hati semasa sesi
pengajaran.
2. Kerjasama guru dan Pembantu

1 Murid dikehendaki mengangkat tangan Pengurusan Murid. 3. (Nama :……………………………. Tandatangan Guru : Tandatangan Guru : ………………………………………. bolehkah saya keluar untuk berjumpa dengan Cikgu Tan di pejabat?” 2.3 Selepas mendapat keizinan.1 Seorang murid memberitahu bahawa sebelum bergerak apabila berada dalam Adam diminta untuk berjumpa dengan kelas perdana guru kelas di pejabat guru. Jika murid tersebut dapat menunjukkan perbuatan yang betul..2 Murid bertanya:”Bolehkah saya pergi ke menegur murid jika dia bergerak secara suka tandas?” 1. 2.2 Guru dan pembantu keluar dari kelas. murid baru pergi pejabat. 2. Tandatangan ibu bapa /penjaga : Tarikh Bersidang Awal : Tandatangan ibu bapa /penjaga : ……………………………………….. 2..3 Selepas mendapat keizinan daripada Tarikh penilaian: 29 September .pergi ke tandas semasa sesi pengajaran.1 Guru atau pembantu sebelum bertanya kepada guru. (Nama :…………………………….2 Adam bertanya kepada guru: “Cikgu. (Nama :……………………………. (Nama :…………………………….... 1..10 Oktober 2014 guru.. dia akan diberi token. ………………………………………. Guru memberi situasi bahawa murid diberitahu meminta murid bertanya untuk berjumpa dengan guru kelas di pejabat untuk mendapat keizinan semasa sesi pengajaran dijalankan. 1. murid baru hati dalam kelas 2. 2. Tarikh Bersidang Akhir : . ……………………………………….

Dikenal Pasti Objektif Jangka Pendek 1.12. 1. 1. Pendekatan Pendekatan yang digunakan ialah simulasi.1 Murid tidak membuat bising dalam kelas.2 Murid tidak bermain dan .RANCANGAN PENDIDIKAN INDIVIDU KELAS PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH TINGKAH LAKU Nama : Louis Wong Lee Lin Tarikh Lahir : 04. Penilaian / Tarikh / Tanggungjawab 1. Matlamat Jangka Panjang Murid dapat mematuhi arahan guru dan peraturan sekolah. Guru memberi situasi bahawa seorang pengawas perpustakaan menegur pelajar yang bercakap dengan kuat dalam perpustakaan.2006 Umur : 8 Tahun Tarikh Mula : 1 Tarikh Semak : 31 Komponen Pengurusan Tingkah Laku Oktober 2014 Oktober 2014 Pengetahuan Sedia Ada Murid pernah dimarahi oleh guru kerana membuat bising dalam kelas. Kelemahan / Masalah Yang Murid banyak bercakap dan bermain dengan rakannya. Pemerhatian 1. Kekuatan / Minat Murid sangat berminat dalam lakonan. Murid tidak membuat bising semasa sesi pengajaran.

1. bukan bermain dan membuat bising. sebelah murid yang 3. 2.1 Beberapa orang murid sedang membuat menegur sikap murid bising semasa guru keluar untuk menguruskan hal. perhatian kepada 2. Tarikh penilaian: 29 September . yang banyak bercakap.2 Pengawas memberi teguran kepada pelajar 1.3 Murid tersebut balik ke tempat masing-masing meminta murid duduk dan membuat kerja.3 Murid mengubah tersebut. Kerjasama guru dan Pembantu Pengurusan Murid.” 2.1 Dua orang murid sedang bercakap dengan bercakap dengan suara yang kuat dalam perpustakaan. 2.’ bercakap. 1.3 Pelajar tersebut pun kurang bercakap dan 1.1 Guru dan pembantu 2. pengajaran.2 Guru dan pembantu 2. rakannya. yang betul. Jika murid tersebut dapat menunjukkan perbuatan berkelakuan baik. dia akan diberi token. Kami sepatutnya duduk murid dan menyiapkan kerja yang diberikan oleh guru.10 Oktober 2014 . ‘Tolong diam semasa berada dalam sikapnya yang banyak perpustakaan. 1. pengajaran guru.4 Murid menumpukan merendahkan suara apabila bercakap.2 Seorang pelajar memberi nasihat kepada memisahkan tempat mereka. 2. Guru memberi situasi bahawa seorang pelajar memberi nasihat kepada rakan-rakannya yang membuat bising semasa guru tidak berada dalam kelas. “ Tolong diam. rakannya dalam sesi Keadaan ini telah mengganggu pelajar lain.3 Guru dan pembantu 2.

(Nama :……………………………. (Nama :…………………………….. Tarikh Bersidang Akhir : .... (Nama :…………………………….... (Nama :…………………………….Tandatangan ibu bapa /penjaga : Tarikh Bersidang Awal : Tandatangan ibu bapa /penjaga : ………………………………………. Tandatangan Guru : Tandatangan Guru : ………………………………………. ……………………………………….. ……………………………………….