Internetul, drepturile de autor și pirații

• Ciritel Alexandra-Andreea, anul 1, seria 1, grupa 3, sociologie
1. Rezumat Conceptele de piraterie și drepturi de autor nu pot fi înțelese separat, ci doar împreună. Pirateria este o formă de furt intelectual și are consecințe în rândul societății moderne. Drepturile de autor protejează aceste bunuri ale celor care le emit. 2. Introducere Acest raport are ca temă drepturile de autor și pirateria de pe Internet, însumând informațiile, părerile și ideile mele din postările blogului cerut la cursul de Comunicare și Redactare. În ziua de astăzi, Internetul nu mai este un subiect care face ravagii sau stârnește o imensă curiozitate, cel puțin nu în societățile moderne, unde “maimuțele goale”, cum ne numește Desmund Moris, trăiesc facilitând la tot pasul de înalta tehnologie. Ceea ce ascunde Internetul când vine vorba de download-at diverse fișiere, de la muzică până la cărți ori software-uri, precum și consecințele acestor acte, nu este însă, cunoscut oricărui utilizator. Este vorba aici de piraterie. Uneori efectele pirateriei sunt cunoscute vag, “pirații” neștiind riscurile acțiunii lor, alteori sunt prea-bine cunoscute, alți “pirați” fiind conștienți de ceea ce fac, sperând să se îmbogățească prin această metodă prin adoptarea unui comportament inventiv deviant, demonstrând lipsă de respect pentru cel de la care fură, pentru societate și pentru cultura în care se află. Ei nu respectă normele, valorile acesteia, mai mult, comit infracțini, delicte, sancționate în mod legal. Nu voi vorbi în acest raport despre ce este și ce nu este dezirabil în societatea modernă, dar când vorbesc despre piraterie și efectele acesteia, nu pot să nu observ că atinge toate domeniile unei societăți de la economie, legi, norme pâna la crearea unor prejudicii victimelor! Prin urmare, ma aflu, evident, în tabăra celor care sunt împotriva acestei maladii a Internetului, încercând prin diverse mijloace să ajut la dispariția acesteia.

1

3. Cuprins Fiecare dintre noi a fost cel puțin odata utilizator al Internetului și s-a bucurat de beneficiile acestuia: accesul rapid la informație, comunicare rapidă cu persoane aflate la distanțe foarte mari, ușurarea redactării unor rapoarte pe care nu mai suntem nevoiți sa le scriem “de mână”, învățarea limbilor străine online, etc. În același timp, majoritatea au piratat, copiind anumite bunuri, fără să le cumpere, piezându-se asftel anumite sume de bani. Așadar, acțiunea de a pirata are în primul rând, un impact major asupra economiei; cu alte cuvine, cu cât într-o țară nivelul pirateriei este mai ridicat, cu atât economia acesteia va avea de suferit mai mult, va fi mai slabă. Sunt de acord cu ceea ce a afirmat Kenneth Cukier anume că, prin introducerea legii copyrighului “se oferă autorilor drepturi asupra muncii lor intelectuale” (Kenneth Cukier 2009), fiindcă prin această impunere se aduce un prestigiu și recunoștință celui ce a creat chiar mai ales la nivelul contribuțiilor financiare. Fiecare om care a muncit la elaborarea unei idei, a unei lucrări fie ea artistică, științifică ori literară așteaptă o răsplată, iar cea de ordin financiar este oricând binevenită! Să ne imaginăm unde s-ar ajunge dacă, spre exemplu, toți tinerii dintr-o țară, ar lua prin intermediul rețelelor peer-to-peer filme, muzică, jocuri, cărți gratuit, în loc să se ducă la un magazin să le cumpere. Conform definiției de pe site-ul Wikipedia “drepturile de autor reprezintă ansamblul prerogativelor de care se bucură autorii cu referire la operele create; instituția dreptului de autor este instumentul de protecție a creatorilor și operelor lor” (Wikipedia, 2010). Există anumite companii non-guvernamentale cum ar fi, de pildă, Creative Common sau The Pirate Party, care încearcă să modifice legea copyright-ului, propagând după părerea mea pirateria, căci vor să răspândească cultura prin intemediul Internetului, gratuit, astfel încât ea să ajungă la orice persoană, indiferent de categoria socială. Internetul nu trebuie considerat și cu atât mai mult să devină bibliotecă virtuală, iar cei care au lăsat în urmă opere de artă să nu fie răsplătiți pentru munca depusă. Creatorul de orice sursă de informație este posesorul de drept al acesteia și acest lucru trebuie respectat chiar și după 70 ani de la moartea sa. Răspândirea pirateriei trebuie stopată chiar dacă se ascunde sub eticheta propagării culturii! În plus, o bibliotecă virtual poate avea consecințe asupra indivizilor din punct de vedere social și medical. În primul rând, dacă cei mici vor fi lăsați mult timp în fața calculatorului, este posibil să dezvolte o fire timidă, retrasă, introvertită preferând ascunzișul pe care îl oferă intimitatea casei, implicit a PC-ului, spre deosebire de cei care frecventează o bibliotecă publică a statului, interacționează social cu cei de 2

vârstă apropiată, formează grupuri primare și secundare, care îi ajută în procesul de socializare mai mult decât o va face un PC. În al doilea rând, potențialul privirii scade pe măsură ce cresc orele în care stăm în fața ecranului unui computer. După părerea mea, cel mai grav delict la nivelul Internetului este cel al furtului softwareurilor. Există în America o alianță care deține anumite rapoarte ale impactului negativ în rândul pirateriei software numită Business Software Alliance. Pe anul 2009, spre exemplu, raportul arată că furtul la nivelul software-ului este la fel de răspândit ca și conceptul propriu-zis de Internet, dându-i în vileag pe user-ii bunurilor ilegale, indivizi care intră în site-uri de licitații și rețele peer-to-peer pentru a achiziționa, a vinde mai departe, sau a transfera ilegal software-uri. Conștienți sau nu, aceștia se expun unor riscuri majore de la furt de identitate pâna la acuzații infracționale. Mai mult decât atât, alianța a reușit, cu sprijinul Departamentului de Justiție din US, să-i pedepsească pe făptași. Atitudinea mea față de această actiune este una pro, admirându-i în același timp pe cei care au avut geniala idee să urmarească și să protejeze indivizii care lucrează cu atata minuțiozitate la software-uri. Din păcate, majoritatea iau diverse progame de pe Internet fără a le plăti, reușind astfel să-și satisfacă dorințele de a avea tot ce include un sistem de operare, pe un calculator sau un laptop de ultimă generație pe gratis, anulând ceea ce un om lucrează ore în șir, călcându-și în picioare propria demnitate, neavând respect pentru cei din jur. Este normal să plătim pentru ceea ce am achiziționat. De ce să ne însușim ce a creat altul spunând că este al nostru? De ce sa iau de pe Intenet astfel de creații complexe cu nume de software și să damnez societatea în care traiesc și în care am un rol central? Un software este un produs intelectual și cei care piratează subminează valoarea celui care l-a creat. Urât, tragedie, act nemilos, furt, ambiție oarbă, înșelătorie, individ infect care propagă boala în societate, întrun cuvant…pirat. Site-ul http://www.wired.com/images_blogs/threatlevel/2009/10/bsareport.pdf ilustrează, pe lângă datele expuse de mine mai sus, și câteva exemple ale unor cazuri de pedepsire: în Missippi, un bărbat a prmit 2 ani de închisoare pentru distribuirea a peste 31 de copii a unor produse licențiate de BSA, în SUA un altul a vândut peste $2.5 milioane a unor copii ale produselor Adobe sau Macromedia și a primit 3 ani de închisoare fiindu-i confiscate autoturismul Porsche, televizoare, computere. Furtul online al software-urilor este o piesă dintrun puzzle cu numele de crimă la nivelul conceptului de Internet.

3

4. Concluzie Acestea sunt câteva dintre cazurile pe care le poate lua fenomenul de piraterie. Pentru a nu încheia acest raport într-o notă sumbră, țin să spun că, noi, cei care milităm pentru apărarea drepturilor de autor puteam lua atitutune. Cei care consideră că deţin informaţii despre posibile infracţiuni cibernetice pot apela la diferite serivicii precum: www.nopiracy.com,

www.bsacybersafety.com etc. Unele companii ajung chiar să răsplătească pe acei care ajută la depistarea unor astfel de cazuri, recompensa ajungând până la $ 1 milion. Pentru a ne păzi noi înșine de acuzațiile de piraterie putem să ascultăm de câteva dintre sfaturile regăsite pe site-ul http://www.wired.com/images_blogs/threatlevel/2009/10/bsareport.pdf printre care: să cunpărăm software de la surse online de încredere, să folosim actualizări autorizate de software, la orice produs online achiziționat să luăm adresa vânzătorului, etc. Prin urmare, pirateria este, în ziua de azi o problemă la nivel mondial pe care diferite organizații, societăți non-guvernamentale, legi, încercă să o elimine, mai ales prin protejarea „proprietății intelectuale” care mai îmbracă termenii de drepturi de autor, copyright, trademark sau patent în funcție de context.

4

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful