You are on page 1of 14

GRUPA PREGĂTITOARE II

EDUCATOARE‫ ׃‬MATEI MIHAELA

Raport privind activitatea instructiv-educativă desfășurată la
nivelul grupei pregătitoare II, pe semestrul I
In semestrul I al anului școlar 2007/2008 la grupa pregătitoare II au fost
înscriși un număr de 18 preșcolari, dintre care 6 băieți și 12 fete. Numărul maxim la
frecvenței preșcolarilor pe semestrul I este 18, iar minimul de 9.
Proiectele desfășurate la nivelul semestrului I sunt‫׃‬
1. PROIECTUL TOAMNA (1.X-30.XI.2007) cu următoarele subteme‫׃‬
 Toamna-aspecte caracteristice- 1.X.-5.X.2007
 Coșul cu fructe de toamnă- 8.X-12.X.2007
 In grădina de legume- 15.X-19.X.2007
 Flori de toamnă-22.X.-26. X. 2007
Munci specifice anotimpului toamna-5.XI.-9.XI. 2007
Pregătiri pentru iarnă-12.XI.-16.XI.2007
 Pregătirea viețuitoarelor pentru iernat-19.XI.-23. XI.2007
Toamna-evaluare- 26.XI.-30.XI.2007
Obiective generale ale Proiectului Toamna‫׃‬

 Să exploreze procese din mediul înconjurător folosind surse de informare
diverse;
 Să observe modificările apărute în viaţa plantelor;
 Să precizeze fenomene specifice anotimpului toamna.
 Să recunoască florile de toamnă descriind părţile componente ale unei
plante;
 Să descopere elemente ale lumii înconjurătoare, descriind părţile
componente ale fructelor observate;
 Să cunoasca elementele componente ale mediului inconjurator;
 Să inteleaga importanta legumelor in alimentatia zilnica;

XII. s-a remarcat interesul părinților pentru tematica abordată prin participarea la activitatea didactică cu fructe. folosind materiale didactice ca suport concret-intuitiv pentru informațiile furnizate preșcolarilor.  Să selecteze din carti si reviste imagini in legatura cu aspectele studiate.1. impodobirea bradului.  Să inteleaga rolul omului in dezvoltarea legumelor.XII-21.I. reviste. practice şi muzicale.a.  Să-si imbogateasca vocabularul active si pasiv pe baza experientei.  sa precizeze locul lui dumnezeu si alui iisus in in viata oamenilor. legume.I. Cu privire la Proiectul Toamna.XII.XII-14.XII. ș.-21.II. PROIECTUL IARNA (3. . Rezultatele obținute de preșcolari în cadrul proiectului Toamna au fost apreciate și în cadrul inspecției speciale pentru obținerea gradului didactic II. 2.I-18. activitatii personale si \sau a relatiilor cu ceilalti si sa utilizeze un limbaj oral corect din punct de vedere gramatical. taiatul porcului).  Să respecte normele de igienă pentru asigurarea protecţiei şi sănătăţii. Să inteleaga necesitatea consumarii legumelor pentru organismul uman.2008)  Evaluare sumativă (21. borcane pentru murături.XII.  sa identifice activitati specifice sarbatorilor de iarna( cadouri in ghetute.  Să inteleaga si sa transmita mesaje simple.-7.  Să comunice in cadrul grupului rezultatele investigatilor.XI.XII 2007. flori. plugusorul.2007)  In așteptarea lui Moș Crăciun (17.sa reactioneze la acestea. pot mentiona faptul că spațiul educațional a fost organizat în concordanță cu tematica abordată. 2007.-11.I.2008)  Animale și păsări de la poli ( 14.  sa exprime sentimente de dragoste pentru sarbatorile religioase. 2007)  Obiceiuri și tradiții de iarnă ( 10. desfășurată în data de 26 .  Să exprime impresiile şi trăirile proprii despre fenomenele observate prin activităţi artistico-plastice.  Să respecte normele de protecţie a mediului.2008) Obiectivele generale ale Proiectului Iarna:  sa enumere caracteristicile iernii.2008) cu următoarele subteme:  Iarna-anotimpul bucuriei ( 3.2007)  Jocuri și sporturi de iarnă (07.II.I. De asemenea. colindul.

 sa exprime trairile proprii prin activitati artistico. înţelegerea şi utilizarea corectă a semnificaţiilor structurilor verbale orale.  sa afle despre importanta zilei de Craciun si a celei de Sfantul Nicolae. sa descrie caracteristicile mediului natural si social specifice sarbatorilor de iarna.plastice.  sa descopere elemente componente ale mediului inconjurator prin antrenarea tuturor organelor de simt. Pe parcursul semestrului I s-au avut în vedere următoarele obiective pe categorii de activități: ● ACTIVITATE DE EDUCARE A LIMBAJULUI Educarea comunicării orale OBIECTIVE CADRU 1. practice si muzicale. lexical şi sintactic 3. . atât în calitate de vorbitor cât şi în calitate de auditor.2.  sa cante cu dezinvoltura cantece pentru copii si colinde. Dezvoltarea capacităţii de a înţelege şi transmite intenţii. Dezvoltarea exprimării orale. Proiectul Iarna s-a desfășurat într-un cadru educațional amenajat în concordanță cu subtemele sale.  sa-si adapteze coportamentul pozitiv la cerintele grupului. Să înţeleagă şi să transmită mesaje simple. Dezvoltarea creativităţii şi expresivitatii limbajului oral de a înţelege Educarea comunicării scrise OBIECTIV CADRU 4. Educarea unei exprimări verbale orale corecte din punct de vedere fonetic. semnificaţii mijlocite de limbajul scris OBIECTIVE DE REFERINŢA 1. să reacţioneze la acestea. 2. Să participe la activităţi de grup.1. 1. inclusiv la activităţi de joc. gânduri.

2.1.mai înainte.3. Să cunoască literele alfabetului şi alte convenţii ale limbajului scris.1. .4. Să găsească ideea unui text. -să compare duratele şi să le aprecieze verbal(o poveste mai lungă/scurtă)  Să numere de la 1 la 10 recunoscând grupele de obiecte şi cifrele corespunzătoare: . . diseară.să utilizeze un limbaj adecvat: acum . de dimineaţă . azi .să compare două obiecte şi să identifice care este mai mare. Să fie capabil să creeze el însuşi (cu ajutor) structuri verbale.3.să traseze cifrele de la 1 la 10 peste linii deja trasate. apoi. ieri. mâine. o o o o o o o o povestiri. să reţină ideile acestuia şi să demonstreze că la înţeles. Să recunoască existenţa scrisului oriunde îl întâlneşte.să pună în corespondenţă cifra cu un număr de obiecte. Să manifeste interes pentru citit. .să recunoască cifrele de la 1 la 10. 2.să realizeze corespondenţe de la unu la unu. rime. Să recepteze un text care i sa citeşte ori i se povesteşte înţelegând în mod intuitiv caracteristicile expresive şi estetice ale acestuia. ● ACTIVITATE MATEMATICA OBIECTIVE DE REFERINŢA:  Să perceapă desfăşurarea unor evenimente temporale în raport cu propriile sale activităţi: .mai înalt. Să-şi îmbogăţească vocabularul activ şi pasiv pe baza experienţei. activităţii personale şi/sau a relaţiilor cu ceilalţi şi să utilizeze un limbaj oral corect din punct de vedere gramatical 2. Să distingă sunetele ce compun cuvântul şi să le pronunţe corect. Să audieze cu atenţie un text. . mici dramatizări utilizând intuitive elementele expresive. Să recunoască cuvinte simple şi litere în contexte familiare. etc. Să utilizeze materiale scise în vederea executării unei sarcini date.2. 2. ghicitori. mai târziu. mai întâi. Să înţeleagă că tipăritura (scrisul) are înţeles (semnificaţie). urmărind indiciile oferite de imagini. .

etc. OBIECTIVE DE REFERINTA: I.  Să identifice poziţia unui obiect într-un şir utilizând numeralul ordinal: -să identifice şi să numească primul şi ultimul element dintr-un şir de 10 elemente: -să utilizeze adecvat numele numeralelor ordinale: primul.să descopere care sunt vecinii din dreapta sau stânga unui număr. Sa cunoasca unele elemente componente ale lumii inconjuratoare (corpul uman. procese din mediul inconjurator. I. Să plaseze în mod adecvat în mod adecvat un număr sau o cifră. Sa exploreze si sa descrie verbal si/sau graphic obiecte. animale.5. I.4. Dezvoltarea capacitatii de cunoastere si intelegere a mediului inconjurator. folosind surse de informare diverse. plante. fenomene. Sa aplice norme de comportare specifice asigurarii sanatatii si protectiei omului si a naturii. Sa recunosca elemente ale mediului social si cultural. Sa cunoasca existenta corpurilor ceresti. in vederea educarii unei atitudini pozitive fata de acesta.să descopere care cifră lipseşte într-un şir dat de cifre. aplicand cunstintele dobandite.2. al doilea. II. II. Sa manifeste disponibilitate in a participa la actiuni de ingrijire si protejare a mediului. Sa recunoasca anumite schimbari si transformari din mediul inconjurator. I.1. . între 1 şi 10. II.2. obiecte).1.în interiorul şirului crescător sau descrescător de numere să numere crescător de la 1 la 10 şi descrescător : . precum si stimularea curiozitatii pentru investigarea acestuia. Formarea si exersarea unor deprinderi de ingrijire si ocrotire a mediului inconjurator.3. a vehiculelor cosmice. I. . ● CUNOAȘTEREA MEDIULUI OBIECTIVE CADRU: I.

Formarea unor dprinderi de lucru pentru realizarea unor desene. II. din mediul inconjurator (natura. II. pictura.1. forme spontane si elaborate prin tehnici specifice picturii.PICTURA.1.2. modelaj. Sa recunosa elemente de limbaj plastic si sa diferentieze forme si culori in mediul inconjurator. Stimularea expresivitatii si creativitatii prin desen. III. OBIECTIVE DE REFERINTA: DESEN. I. Sa recunoasca si sa diferentieze materiale si instrumente de lucru. II.MODELAJ I. lucrarile plastice exprimand sentimente estetice. creativ. II.3. Sa utilizeze un limbaj adecvat cu privire la diferitele actvitati plastice concrete. Realizarea unor corespondente intre diferite elemente de limbaj plastic si forme. Sa exerseze deprinderile tehnice specifice modelajului in realizarea unor teme plastice. picture. I. III.1.1. modelaje. arta si viata sociala). Sa obtina efecte plastice. Sa cunoasca si sa aplice reguli de utilizare a materialelor si instrumentelor de lucru. ●ACTIVITATI PRACTICE SI ELEMENTE DE ACTIVITATE CASNICA OBIECTIVE CADRU: . Sa redea liber teme plastice specifice desenului.2.● ACTIVITĂȚI ARTISTICO-PLASTICE OBIECTIVE CADRU: I. III.4.Sa interpreteze liber. II.2. Sa compuna in mod original si personal spatiul plastic.

Cunoasterea marilor valori ale creatiei musicale nationale si universale. Sa-si formeze deprinderi practice si gospodaresti. . Sa dobandeasca comportamente si atitudini igienice corecte fata de propria persoana si fata de alte fiinte si obiecte.2. III.1. II.3. Formarea capacitatii de receptarea lumii sonore si a muzicii. Formarea si consolidarea unor abilitati practice specifice nivelului de dezvoltare motrica. ●EDUCATIE MUZICALA OBIECTIVE CADRU: I. Sa sesizeze modificarile materialelor in urma prelucrarii. II. respectand norme de comportament corect si util celorlati.4. Sa se comporte adecvat in diferite contexte sociale. III. II. Sa descopere lumea inconjuratoare cu ajutorul auzului. preum si despre utilizarea de tehnici de lucru necesare prelucrarii acestora in scopul realizarii unor teme propuse simple. Formarea capacitatii de exprimare prin muzica.I. Sa identifice. OBIECTIVE DE REFERINTA: I. Formarea deprinderilor practic. III. folosirea cuvintelor si expresiilor specifice acestora. I. II.3. I. valorificand deprinderile de luru insusite.2. Sa cunoasca si sa utilizeze uneltele simple de lucru pentru realizarea unei activitati practice.2.1. III.1. OBIECTIVE DE REFERINTA: I. III.gospodaresti. Sa fie capabil sa realizeze lucrari practice inspirate din natura si viata cotidiana.5.1. sa proiecteze si sa gaseasca solutii pentru realizarea temei propuse in cadrul activitatilor practice. II. Sa cunoasca diferite materiale din natura ori sintetice. Sa capete abilitatea de a intra in relatie cu ceilalti. Imbogatirea cunostintelor despre materiale si caracteristicile lor. III. Sa efectueze operatii simple de lucru cu materiale din natura si sintetice.

6. Sa cante acompaniati de educatoare. Sa asocieze miscari cantecului.4. II.Sa exprime prin miscare starea sufleteasca creata de muzica audiata. OBIECTIVE DE REFERINTA.8. text onomatopeic + miscare.3.2. liber scurte motive sincretice: text onomatopeic + melodie.5. ●EDUCATIE PENTRU SOCIETATE OBIECTIVE CADRU: I. I. II. II. religie care definesc portretul spiritual al poporului roman.1. text onomatopeic + miscare + melodie. spontan combinatii ritmice pe silabe sonore.5. III.4. Sa cante cu dezinvoltura cantece pentru copii. II. I.7. Sa improvizeze spontan. Sa exprime intr-un joc impresia muzicala. II.I. II. Sa cante in aranjamente armonico-polifonice elementare. Sa diferentieze auditiv intensitatea sunetelor mediului inconjurator si al sunetelor muzicale.Sa improvizeze onomatopeice. geografie. educarea abilitatii de a intra in relatie cu ceilalti.1. II. . II. Sa diferentieze auditiv timbrul sunetelor din mediul inconjurator si al sunetelor muzicale. Sa asculte si sa recunoasca fragmente din creatiile muzicale nationale si universale corespunzatoare specificului de varsta al copilului prescolar si preocuparile acestuia. I. II.2. Cunoasterea unor elemente de istorie. I.3. Sa diferentieze auditiv inaltimea sunetelor muzicale. Educarea trasaturilor pzitive de vointa si caracter si formarea unei atitudini pozitive fata de sine si fata de ceilalti. Sa diferentieze auditiv durata nedeterminata a sunetelor din mediul inconjurator si a sunetelor musicale.Cunoasterea si respectarea normelor de comportare in societate.

concomitent cu invatarea autocontrolului. istorice. II. Sa identifice drepturile universale ale copilului.2. religioase.1. Sa-si adapteze comportamentul propriu la cerintele grupului in care traieste (familie. Sa cunoasca si sa aplice reguli de igiena referitoare la igiena echipamentului.4. Sa cunoasca si sa aplice reguli de igiena a efortului fizic.3. I. toleranta. II. . Sa traiasca in relatiile cu cei din jur stari afective pozitive. precum si reguli de igiena personal. obiective socio-culturale. II.3. III. I. localizare). Stimularea calitatilor intelectuale. Sa perceapa componentele spatio-temporale (ritm. Sa aprecieze in situatii concrete unele comportamente si atitudini in raport cu norme prestabilite si cunoscute.1.1. armonie. durata.2. sa manifeste prietenie. de vointa si afective in vederea aplicarii independente a deprinderilor insusite. entice). III.I. sezand si in deplasare). Sa cunoasca si sa respecte normele necesare integrarii in viata sociala. Cunoasterea deprinderilor igienico-sanitare necesare pentru mentinerea starii de sanatate a copiilor. precum si reguli de securitate personala.1. Formarea si dezvoltarea deprinderilor motrice de baza si aplicativ utilitare.2. distanta. III. I. grupul de joaca) I. ●EDUCATIE FIZICA OBIECTIVE CADRU: I. Sa fie apt sa utilizeze depriderile insusite in diferite contexte. Sa-si formeze o tinuta corporala corecta (in pozitia stand. gradinita. II.2. II. asezare geografica.1. Sa cunosca si sa respecte normele necesare integrarii in viata sociala. Sa descrie si sa identifice elementele locale specifice tarii noastre si zonei in care locuieste (elemente de relief. OBIECTIVE DE REFERINTA: I.

Sa se foloseasca de actiunile motrice invatate pentru a exprima sentimente si/sau comportamente. recunoscand aspectele specifice fiecăruia. fair-play. la diferite ritmuri. pentru a raspunde la diferiti stimuli (situatii). II.  copiii care sunt timizi vor fi solicitaţi mai des şi încurajaţi pentru a căpăta încredere în forţele proprii. CUNOAŞTEREA MEDIULUI În cadrul activităţilor de cunoaşterea mediului copiii au demonstrat că au cunoștințe despre anotimpuri. spirit de echipa.  se vor desfăşura în continuare activităţi care să stimuleze dezvoltarea şi îmbogăţirea vocabularului. Sa manifeste in timpul activitatii atitudini de cooperare. etc. povestesc fragmente din poveştile învăţate utilizând în povestirea lor. EDUCAREA LIMBAJULUI: în cadrul activităţilor de educarea limbajului am observat o evoluţie a copiilor în ceea ce priveşte îmbogăţirea vocabularului activ şi pasiv. jocuri de masă. cât şi după mărime şi folosesc limbajul matematic adecvat. Copiii reuşesc să formuleze propoziţii simple despre un obiect. clasifică elementele atât după culoare. MĂSURI AMELIORATIVE: . „citire” de imagini. reţin cu uşurinţă expresii ritmate.  se va pune accentul pe pronunţia corectă a sunetelor. recită expresiv. MĂSURI AMELIORATIVE:  copii care au dificultăţi de pronunţie – se vor desfăşura mai multe jocuri exerciţiu de corectare a vorbirii. ACTIVITATE MATEMATICĂ: în cadrul activităţilor de matematică copiii au demonstrat că ştiu să plaseze obiectele în poziţiile indicate. III. de competitie. dialogul. CONCLUZII: I.1.III. MĂSURI AMELIORATIVE:  copiii care au întâmpinat dificultăţi vor desfăşura activităţi suplimentare în cadrul activităţilor liber-creative prin diverse forme de activitate: colorare. III.2.

originale pentru a stimula creativitatea şi originalitatea. IV. interpretează cântecele învăţate cu plăcere. ACTIVITĂTE PRACTICA : în cadrul acestor activităţi s-a observat o evoluţie în ceea ce priveşte folosirea corectă a materialelor puse la dispoziție în vederea realizării temei. IV. lăsând copiii să elaboreze creaţii individuale. copiii care au întâmpinat dificultăţi vor desfăşura activităţi suplimentare în cadrul activităţilor liber-creative prin sortarea jucăriilor după anumite criterii. precum și a tehnicilor corespunzătoare (rupere/lipire/decupare). ACTIVITĂŢI ARTISTICO-PLASTICE : în cadrul acestor activităţi s-a observat o evoluţie în ceea ce priveşte folosirea corespunzătoare a culorilor pe care le-au asociat corespunzător cu imaginea dată. etc. IV. . desfăşurarea unor jocuri „ ghici unde s-a ascuns ursuleţul”. joacă jocurile muzicale executând mişcările sugerate de textul cântecului. „aşează jucăria …”. V.etc. MĂSURI AMELIORATIVE:  se va insista pe redarea corectă a lineie melodice. EDUCAŢIE MUZICALĂ: copiii s-au dovedit foarte muzicali. aplicații în cadrul activitățtilor recreative. dar și asupra mișcărilor sugerate de textul cantecului. acasă și conștientizează consecințele pozitive sau negative ale comportamentului asupra celor din jur. au evaluat lucrările utilizand un limbaj adecvat și pe baza unor argumente estetice. s-au încadrat în spaţiul dat. EDUCAȚIE PENTRU SOCIETATE : în cadrul acestor activităţi s-a observat că fiecare copil respectă regulile de comportare civilzată la grădiniță. MĂSURI AMELIORATIVE:  se va insista pe redarea liberă a desenului. MĂSURI AMELIORATIVE:  se va insista asupra copiilor care au întampinat dificultăți în realizarea temei date prin realizarea unor colaje. pentru stabilirea relaţiilor spaţiale.

2. . 2008 a avut în vedere verificarea cunoștințelor. MĂSURI AMELIORATIVE:  se va insista pe desfășurarea de jocuri de mișcare. EDUCAȚIE FIZICĂ : în cadrul acestor activităţi s-a observat că fiecare copil manifestă aptitudini de cooperare și fair-play. avand în vedere dezvoltarea deprinderilor motrice de bază și utilitaraplicative.MĂSURI AMELIORATIVE:  se va insista asupra copiilor care au întampinat dificultăți în realizarea temei date prin realizarea unor colaje. IV. priceperilor și deprinderilor însușite pe parcursul semestrului I. aplicații în cadrl activitățtilor recreative. REZULTATE PROCENTUALE ALE REUSITEI DEMERSULUI DIDACTIC Evaluarea sumativa desfășurată în perioada 21. sportive și distractive.I..II. Efectivul de copii evaluați: 18.

.Dansul Steluțelor" De asemenea.Noapte de vis" Vizionare spectacol teatru de păpuși Circul Globus-Galele Circului-ediția a VIII a Participare concurs . pe parcursul semestrului I s-au derulat următoarele proiecte educaționale: . a silabelor în cuvinte. ritm de învăţare bun şi foarte bun. capacitate flexibilă de operare cu noţiuni/date.Program de dezvoltare pentru majoritari: observări în mediul ambiant. se vor face cât mai multe exerciţii de identificare a cuvintelor în propoziţii. compuneri şi descompuneri. răspunsuri date în propoziţii vor fi corecte gramatical.se vor face cât mai multe exerciţii în acest sens. fiind solicitaţi în rezolvarea unor sarcini mai complicate.Doi parteneri.. activităţi matematice cu jocuri de exersare a operaţiilor de adunare. jocuri şi activităţi pe grupuri mici şi individual (în etapele I. rezolvare de probleme. vor fi organizate în cadrul activităţilor alese. nu se admit propoziţiile eliptice. același scop”-cu părinții . pentru ei vor fi reluate programele speciale în cadrul muncii individuale din etapele I.III ale activităţilor alese. jocuri didactice. cât mai mult exerciţiu pentru a trece peste nesiguranţă şi neştiinţă şi pentru a nu mai exista ezitări în formularea propoziţiilor corecte gramatical. scădere. activităţi de repovestire după imagini pentru reactualizarea conţinuturilor poveştilor cunoscute şi pentru antrenarea tuturor copiilor în repovestiri. lecturi după imagini. Constatări şi măsuri ameliorative privind comportamentul cognitiv: marea majoritate a copiilor din grupă au un potenţial cognitiv foarte bun: capacităţi perceptive bine dezvoltate. care se exprimă mai greu în propoziţii vor fi antrenaţi şi activaţi întrun program de recuperare şi exersare comunicării orale în activităţile alese. o proporţie mai mică de copii au aceste comportamente în dezvoltare: -unii copii. gândire logică şi rapidă. reprezentarea grafică a cuvintelor şi a silabelor. III) ACTIVITĂȚI EXTRACURRICULARE :        Vizită la Muzeul Național de Geologie Vizită la Muzeul Țăranului Roman Vizită la Fabrica de Paine Serbare de Iarna: . spirit de observaţie..Comportamentele verbale măsurate au fost atinse în cea mai mare parte de către majoritatea copiilor.Ceilalţi copii vor fi antrenaţi în activităţi pentru dezvoltarea limbajului oral şi a comunicării orale. alcătuirea de propoziţii simple şi dezvoltate. cu grad de dificultate mai ridicat.. la nivelul grupei pregătitoare II. coerente şi clare. II.. mai mult concret-intuitivă.Caravana prieteniei"-cu școala .

psiho-motrice individuale. Constatări şi măsuri ameliorative privind comportamentul psihomotor: Prescolarii redau grafic. Pentru toţi ceilalţi copii se vor desfăşura activităţi de orientare în spaţiu după un reper dat. . jocuri în aer liber etc. legume.Concluzii generale: rezultatele obținute de preșcolarii grupei pregătitoare II au oferit informații despre nivelul general al grupei. utilizand elemnte de limbaj plastic. activităţi de educaţie fizică. social-afective. lipire. flori de toamna utilizand diferite tehnici: rupere. Realizeaza fructe. Executa corect exercitii pentru cunoasterea posibilitatilor motrice ale corpului. gimnastică de înviorare zilnică. mototolire. astfel încat proiectarea demersului didactic pe semestrul al II lea poate fi realizat prin trecerea la alte unități de învățare. dezvoltare fizică generală. despre particularitățile cognitive. aspecte caracteristice anotimpului toamna . mişcări libere după sunetul muzicii.