You are on page 1of 41

OBIECTIVELE TURISTICE

ANTROPICE DIN ASIA
Profesor: Lungeanu Cătălin

1.
Emiratele
Arabe
Unite
2.Israel
3. Arabia
Saudita
4. China
5. India
6. Japonia
7.Rusia
8.Tailanda

 Identificarea principalelor obiective turistice antropice din Emiratele Arabe Unite

• Dubai este unul dintre cele sapte emirate care formeaza Emiratele
Unite.
•Din punct de vedere istoric, Dubai a fost la inceput o mica asezare
pescareasca. In jurul anului 1830 asezarea a fost preluata de o
ramura a tribului Bani Yas din oaza Liwa condus de familia
Maktoum, care se afla si azi la conducerea Emiratelor. Burj al Arab
este un hotel impresionant cotat la 7 stele, construit pe o insula
artificiala. Alte locuri ce merita vizitate sunt: bazarul de aur, in care
magazinele sunt aliniate unul langa altul si bijuteriile de aur se
gasesc pretutindeni de vanzare,insulele artificiale, mallul din Dubai.

Burj al-Arab-( „Turnul
Arabilor” ) 
•Burj al-Arab-este cel mai luxos hotel din lume, fiind
de sapte setele
-Uriasul hotel are o inaltime de 321 m.
-Hotelul este situat pe o insula artificială, despărțită de
plajă printr-o autostrada suspendată.
- pretul cazarii este foarte mare,dar merita vizitat, fiind
unul din cele mai luxoase hoteluri din lume. Vizita
costa 150 de euro de persoana si include o masa, tip
bufet suedez.

.

cu o lungime de circa 11 km. 17 arce de cerc ce constituie frunzele şi digul ce le incercuieşte.  Insulele Palmier au fost create cu scopul de a mari suprafata plajelor din Dubai destinate turistilor. se considera a fi cea mai impresionanta lucrare realizata de om. care devenisera neincapatoare in ultimii ani. .Insulele artificiale in forma de palmier  Dubaiul este locul unde au fost construite cele mai frumoase insule artificiale din lume.  Insula palmier este alcatuită dintr-o insulă principală ce joacă rolul trunchiului palmierului. Insulele Palmier din Dubai sunt cele mai mari insule artificiale din lume si se pot vedea de pe luna.

.

300 de insule create artificial in forma lumii. Fiecare insula este de vanzare si are un pret de 25-30 milioane de dolari.Insulele Lumii. .

. Acest mall are peste 1.000 de magazine si are o sprafata de 1.1 mil kmp.Mall Dubai  Mallul din Dubai este cel mai mare din lume.

Evenimentele. Sunt 8 porti care strabat zidurile orasului. Israelul este plin de ruine si orase vechi. Astazi aceste patru comunitati etnice si religioase promoveaza impreuna culturi diferite cu acelasi patrimoniu. povestile si legendele despre aceste locuri au ramas intiparite in mintea oamenilor de pretutindeni. rezervatii naturale si locuri sfinte. Cartierul Crestinilor. iar cel mai important trafic se desfasoara prin Poarta Jaffa. Cartierul Musulmanilor si al Armenilor. Oamenii vin in Israel pentru a atinge o parte a trecutului. . Ierusalimul adaposteste patru cartiere importante: Cartierul Evreilor. In intreaga tara veti descoperi muzee. Identificarea principalelor obiective turistice antropice din Israel Israelul este o destinatie turistica de peste 2000 ani.

Zidul de Vest sau Zidul Plangerii  Zidul Plangerii .are vechimea de aproximativ 2.in stanga o suprafata mai mare pentru barbati si in dreapta una mai mica pentru femei. Accesul la Zid este liber. .  Zidul de Vest a devenit un loc principal de pelerinaj pentru evrei in timpul ocupatiei otomane. in cadrul extinderii templului.000 de ani si se afla la marginea de vest a Muntelui Templu. dar capul trebuie sa fie acoperit. iar imbracamintea si comportamentul trebuie sa fie adecvate. evreii plangand distrugerea templului de catre romani .acesta este si motivul pentru care a fost numit Zidul Plangerii  Piata din fata Zidului este impartita de un gard . Zidul a fost construit de regele Irod.

Mohamed s-a inaltat la cer si pentru evrei piatra este Sfanta Sfintelor pe care s-a asezat Chivotul Legamantului .este una dintre primele mari realizari arhitecturale musulmane. dupa Mecca si Medina. Arabii cred ca Stancii  aici este locul din care Profetul Mohamed s-a inaltat la cer. crestini si evrei. Domul aurit a fost construit in 687 . Fiecare religie afirma ca stanca a fost importanta pentru profetii sai: aici i s-a cerut lui Abraham sa-l sacrifice pe fiul sau. pentru ca apoi sa se intoarca pe pamant si sa-si transcrie viziunile.Cupola  Cupola Stancii.  Cupola Stancii impreuna cu Moscheia Al Aqsa sunt considerate cele mai sfinte locuri pentru musulmani.691 si este vizibil de departe. ci un templu ce protejeaza sub cupola sa o Stanca Sfanta pentru musulmani. iar interiorul este placat cu ceramica si mozaicuri stralucitoare si caligrafii arabe.  Cupola Stancii nu este o moscheie.

. Arabia Saudita își păstrează în continuare cultura. precum capitala Riyadh. orașele sfinte Mecca și Medina. sunt centre moderne. Identificarea principalelor obiective turistice antropice din Arabia Saudită Aceasta țară conservatoare face legătura între Africa și Asia. conține centrul spiritual al lumii islamice. tradițiile și patrimoniul religios. departe de ochii occidentalilor. Orașele însă. care oferă hoteluri excelente și vederi magnifice.

sandale. •oprirea (ar. •Pelerinajul se desfășoară în fiecare an. •Numărul pelerinilor la Mecca atinge. Bărbații se rad în cap. cu o scurtă rugăciune către Abraham •băutul apei de la izvorul Zamzam cel care i-a salvat viața lui Ismail și mamei sale. în amintirea rătăcirilor disperate ale lui Hagar și copilului său.168 locuitori •Mecca. situat la 19 km de Mecca. la bărbați.: ‘Īd al-Adhā)). pentru femei însă nu există o ținută anume în afară de cea tradițional islamică. •în ziua de 10 dhū-l-hiğğa. părăsi ți în de șert . conform surselor islamice. de 15 m înălțime și aproape 12 m lâțime. prin adoptarea ținutei de pelerinaj care constă. una în jurul taliei. puse. în două bucăți de pânză (albă) fără cusături sau noduri. •intrarea în starea de sacralitate consta in:spălări totale. câteva milioane. În perioada preislamică (înainte de secolul VII). Mecca era un puternic centru comercial.: nahr) unui berbec.294. în ultimii ani. ultima lună din calendarul islamic. pe muntele (platoul) Arafat.: wuqūf). la Mecca și împrejurimile sale. în timpul zilei de 9 dhū-l-hiğğa.: sa’y) de șapte ori a distanței dintre colinele Safā și Marwah (de 394m) . un monument de formă aproape cubică. iar ca încălțăminte. celebrată prin sacrificarea (ar. locul nașterii profetului Muhammad.•Mecca este un oras cu o populatie de 1. •rotirea (ar. precum și un loc de pelerinaj •Ka'ba (în arabă înseamnă cub). cealaltă peste umăr acoperind o parte din bust. alunga ți în deșert •parcurgerea (ar. . începe Sărbătoarea Sacrificiului (ar. iar femeile își taie simbolic o șuvi ță. între zilele de 8 și 12 ale lunii dhū-lhiğğa. Hagar (sau Agar).: tawāf) de șapte ori în jurul Ka‘bei – punctul central al pelerinajului. Ismail.

.

.

Stadionul Național Beinjing a fost proiectat cu ocazia Jocurilor Olimpice din anul 2008. pentru ca această construcție imensă. •Marele Zid Chinezesc se gasește și astăzi atât pe lista minunilor lumii. Orașul Interzis. Identificarea principalelor obiective turistice antropice din China •China ne uimește prin numeroase obiective turistice printre care: Marele Zid Chinezesc. •Faimosul Oras Interzis este un complex arhitectural unic în lume. avand 6. cu una mai puțin decât cifra care în traditia chineza simbolizează "Perfecțiunea Divină". cât și pe cea a obiectivelor protejate.999 de camere. se întinde pe teritoriul a cinci provincii. •Supranumit "Cuib de pasăre" datorită arhitecturii sale complexe. . ridicată pentru a respinge în trecut atacurile invadatorilor. Și pe bună dreptate. făcând parte din patrimoniul cultural mondial.700 de kilometri. în total se găasesc 9. etc. Aici. Stadionul Național din Beijing.

considerata dupa volum ca cea mai mare constructie de pe glob.5 m. •Marele Zid Chinezesc este o constructie gigantica.Marele Zid Chinezesc •Marele Zid Chinezesc se gasește și astăzi atât pe lista minunilor lumii. •Marele Zid Chinezesc este numit de chinezi “Zidul lung de 10. cât și pe cea a obiectivelor protejate. Acest zid – situat in nordul Chinei – a fost construit cu scopul de aparare a granitei Imperiului Chinez contra atacurilor turcilor. . dupa datele mai recente ar avea o lungime de 6350 km. considerata una din cele 7 noi minuni ale lumii.000 de li“. unde 1 li = 575. mongolilor si ale altor triburi nomade din nordul Chinei. Insa acest zid are o lungime controversata. făcând parte din patrimoniul cultural mondial •Marele Zid Chinezesc este o constructie militara strategica.

.

Aici. .000 de metri patrati. care au construit complexul in doar 14 ani. in total se gasesc 9. culoarea galbenă era culoarea împăratului.Orasul Interzis •Faimosul Oras Interzis este un complex arhitectural unic in lume. Era înterzis în tot orașul Peking să fie clădiri mai înalte ca palatul imperial. • Arhitecţii. nu au lăsat nimic la voia intămplării.1644) si Qing (1644 . •Orasul Interzis se afla inconjurat de un zid de 10 metri.1911). Acoperișurile clădirilor erau aurite. precum si resedinta imparatilor si imparateselor din dinastia: Ming (1368 . palatul fiind așezat în centru ca simbol al puterii împăratului chinez.si se intinde pe o suprafata de circa 720. fiind cea mai înaltă construcţie din Oraşul Interzis.ridicată pe o platformă de pietre înaltă de 8 metri.De asemenea nimeni in afara de Imparat nu avea voie sa poarte galben.999 de camere •Timp de cinci decenii a fost centrul administrativ al Chinei. din 1406 pănă in 1420. ridicat şi înconjurat de un şanţ adânc de 6 m. construcţia are o înălţime de circa 40 de metri. •Palatul Armoniei Supreme este o construcţie dintre cele mai impunătoare.

.

templele ora șului sfânt Varanasi de pe malul Gangelui. . dintre care astăzi multe au fost transformate în luxoase hoteluri. palatele din piatră de la Rajasthan. Identificarea principalelor obiective turistice antropice din India Arta și arhitectura Indiei sunt la fel de bogate ca istoria tumultuoasă a ținutului: giganticul "gopuram" în sud. construite de stăpânirea britanică. în stil pur hindus. grandioasele clădiri guvernamentale și sta țiile de tren de la New Delhi. splendidele fortărețe de marmură și mausoleurile împăraților Mughal și ale maharajahilor din Delhi și Agra.

cu o lungime de circa 2.Gangele •Pamantul Indei. cu un bogat trecut si cu o straveche cultura. este udat de apele Gangelui. spre a se imbaia in locul sfant. unul dintre marile fluvii ale lumii. •Astazi la Benares. care merita a fi vazute. o tara unui imens popor. legate in special de grandoarea sa si a locurilor prin care trece. •In jurul lui s au tesut numeroase si totodata minunate legende. alaturi de monumentele de arta si cultura veche si au facut loc o serie de monumente culturale moderne. . •An de an grupuri nesfarsite de indieni vin in pelerinaj la Benares. spre iertarea pacatelor. asa cum ii sfatuiesc preotii.700 km.

slavind puterea creatoare a artei” . al meseriasilor. • “Infruntand cu seninatate veacurile. Pe patul mortii.Taj-Mahal •Langa cunoscutul oras indian Agra. La ornamentatie au lucrat caligrafi din Bagdad etc. •Se spune ca numaraul constructorilor.veniti din Agra. a carui tarie si frumusete sa dainuiasca peste viacuri. din Turcia. Taj Mahal deapana an de an in Valea Gangelui povestea sa de iubire. cronica spune. Persia si Arabia. iar lucrarile au durat 20 de ani.000. in amintirea sotiei sale Mumbaz Mahal. al artistilor a fost de 20.din toate partile Indiei. se ridica maiestos unul din cele mai frumoase si grandioase monumente ale artei musulmane-indiene Taj Mahal •Mausoleul a fost construit de catre imparatul Sah Jahan la jumatatea secolului al XVII lea. •Taj Mahal este rodul unui impresionant efort colectiv. ca sotia acetuia l a rugat sa i daruiasca un mausoleu. Pentru desavarsirea acestuia au fost chemati cei mai mari si arhitecti.

.

.

. Contrastele sunt izbitoare: Tokyo este luminat de firme gigantice si joculete de inalta tehnologie. in timp ce copacii de ciresi infloriti in Parcul Maruyama din Kyoto simbolizeaza pacea si frumusetea •Sub fatada moderna se afla inima antica a Japoniei -un taram al artei gheiselor si al priceputilor luptatori de sumo.Identificarea principalelor obiective turistice antropice din Japonia  •Tara Soarelui Rasare este locul in care trecutul intalneste viitorul. in care se celebreaza aceleasi festivaluri de secole. iar prepararea mancarii are statutul de arta.

fiind inconjurat de un parc cu stanci inalte. prin simplitatate si lipsa luxului. obiective turistice. cu un numar mare de muzee. de la arta japoneza clasica la arta contemporana. •Turnul Tokyo (foto jos) simbolizeaza renasterea Japoniei ca o super putere mondiala si a intrat in cartea recordurilor ca cel mai inalt turn din otel •Palatul Imperial. In jurul Palatului sunt deschise publicului gradinile si parcul Kitamonaru.Tokyo •Capitala Japoniei este si un centru cultural impresionant. Cladirile inalte si zgarie-norii sunt amprenta stilului din Tokio. ce amesteca ingenios creatiile trecutului cu cele futuriste. capitala Japoniei. Este resedinta imparatului japonez. considerat cel mai fumos loc. cladiri vechi. iar publicul este invitat sa il viziteze de doua ori pe an: de ziua imparatului si in data de 2 ianuarie . cu numeroase expozitii de arta nipona si internationala. este un simbol al culturii japoneze. situat in inima orasului. Palatul difera foarte mult de palatele regale europene. simbol al Japoniei.

este considerat cel mai vechi templu budist.suveniruri. .•Asakusa. cel mai mare district al orasului. are loc Festivalul Florilor.9 m si lat de 3 m. •Aula Marelui Buddha din Templul Todaiji. ce este lung de 4. renumit pentru numeroasele magazine. este situat pe malul raului Sumida. iar in luna decembrie au loc targurile de arta. •Templul Sensoij. centrul istoric al districtului Asakusa. Anual. ce masoara aproximativ 58 m lungime. est locul unde se afla statuia lui Buddha. cinematografe. Asakusa este zona de shopping. in Asakusa. in luna iulie. 51 m latime si 49 m inaltime. viata si cluburi de noapte.

de la oameni obisnuiti la personalitati istorice si colectia de vedete rock. ocupând locul 5 in lume. folosindu-se cele mai recente tehnologii. cu vitrine artistic decorate. •Muzeul Figurilor de Ceara Tokyo Tower are sute de exponate. adaposteste cele mai mari magazine de lux. fiind unul dintre cele mai bune muzee ale figurilor de ceara din lume si se ridica la rangul celebrului muzeu Madame Tussaud. . fiind unul dintre cele mai scumpe artere comerciale din lume. situat in centrul Tokyo-ului.Ginza este considerat muzeul progresului economic din Japonia. ce par incredibil de reale.•Cartierul de lux Ginza.

Rusia este cea mai întinsă ţară din lume. Rusia are 13 oraşe cu peste 1 milion de locuitori. •Aceste orașe adăpostesc numeroase obiective turistice: muzee. Celibiansk. etc. Rusia este doar a opta ţară din punct de vedere al numărului de locuitori. Rostov pe Don. Ekaterinburg. Novosibirsk. Sankt Petersburg. Ufa. Nijni Novgorod.200 km2. Kazan. •Conform statisticilor valabile în 2005. . Cu o suprafaţă de 17. Omsk. Volgograd şi Perm.075. Canada. (lista începe de la cel mai mare la cel mai mic): Moscova. În ciuda întinderii sale. Samara. aproape de două ori mai mare decât teritoriul celei de-a doua ţări ca întindere.•Rusia se întinde pe un teritoriu vast în Europa şi Asia. instituții de cultura. biserici.

Catedrala a fost construita in secolul al 16-lea la ordinul lui Ivan cel Groaznic. Vizita pietei combinata cu o vizita la Kremlin poate dura si o zi intreaga. •Catedrala Sf. In fata Catedralei se afla Lobnoye Mesto. Mausoleul lui Leninse afla tot in Piata Rosie.Moscova •Piata Rosie este atractia turistica principala a Moscovei. Piata este piata centrala a orasului inca din secolul al 15-lea. . In zona aceasta se afla o multime de atractii turistice istorice. Basil este recunoscuta in intreaga lume pentru arhitectura sa superba si culorile sale. acesta fiind gazda corpului mumificat al lui Lenin. Aceasta este o platforma folosita in principal pentru citirea dictatelor tarilor.

.

Kremlinul •Kremlinul este centrul puterii in Rusia. Uriasul Clopot al Tarului cantareste aproximativ 200 de tone si nu a fost folosit niciodata. . aici fiind gazduit guvernul acestei tari. Muzeul de Arme este cel mai vechi muzeu din Rusia si detine o impresionanta colectie de arme vechi dar si bijuteriile regale si multe alte artifacte nepretuite. Multe din cladirile din cadrul Kremlin-ului sunt deschise vizitatorilor. Nici Tunul Tarului nu a fost folosit vreodata. avand o inaltime de peste 80 de metri. printre acestea sunt: Catedrala Sf. Clopotul si Turnul Tarului. el fiind construit pentru a apara Poarta Kremlinului. A fost finalizata la incepulul secolului al 16-lea si gazduieste mormintele catorva lideri rusi. Mihai Arhanghelul. Turnul lui Ivan cel Mare a fost construit in secolul al 16-lea si este cea mai inalta structura din cadrul Kremlinului.

Petersburg este Fortareata Petru si Paul. Acestea. alaturi de alte exponate fac ca Muzeul Hermitage sa fie unul din cele mai faimoase si mai apreciate muzee din lume. Manet. Rubens. Matisse. Printre acestea se afla unele lucrari ale unor artisti celebri cum ar fi Leonardo da Vinci. In prezent palatul gazduieste Muzeul Hermitage. Incepand cu 1721 fortareata a fost folosita si ca inchisoare. o parte a inchisorii fiind astazi deschisa vizitatorilor.•St. Van Gogh. •O alta atractie turistica importanta din St. Cezanne. Acesta este construit in stilul Baroc si incepand cu mijlocul secolului al 18-lea a fost resedinta principala a Tarilor Rusiei. avand un numar mare de exponate de arta de valoare nemasurata. Renoir. . Unul din cele mai apreciate obiective din acest oras este Palatul de Iarna. Michelangelo. Rembrandt. Titian. Petersburg este al doilea oras ca marime din Rusia si are o istorie ce a inceput pe vremea lui Petru cel Mare. Raphael. Pissarro. Gaugin precum si cateva sculpturi facute de Rodin. Monet. Aceasta a fost construita in 1703 avand initial rolul de a proteja Rusia de atacurile Suediei.

.

 Identificarea principalelor obiective turistice antropice din Thailanda Capitala Bangkok este asezată în centrul ţarii. "Veneţia Orientului" datorită nenumăratelor canale care o străbat si mai ales a "gondolelor". Este un oraş zgomotos. la vărsarea fluviului Chao Phraya în apa Siamului şi este denumită. haotic cu o multime de locuri unde vă puteţi distra. adesea. adevărate tarabe plutitoare pline cu produse care se vând chiar pe apă. Bangkok-ul are peste 400 de temple. unde puteţi încerca diverse produse culinare sau unde puteţi asista la un meci de box thailandez. .

Bali este un leagan al culturii Hindu. unde ai parte de colectii impresionante. . asa ca aici vei avea sigur ocazia sa vezi un original spectacol de umbre. de figurine sau dansurile traditionale leul si maimuta. Spre deosebire de Jakarta. intre care foarte cautat este Muzeul National. cu masti specifice.Identificarea principalelor obiective turistice antropice din Indonezia  O serie de muzee asteapta sa le vizitezi in centrul vechi al capitalei Jakarta. cu statuete hindu si obiecte artizanale.

 Identificarea principalelor obiective turistice antropice din Mongolia •Mongolia este un tărâm îndepărtat și puțin vizitat. Muzeul de Arte Frumoase din Zanabazar. •Multe lucruri despre istoria și cultura țării se pot afla la Muzeul de Istorie Naturală din Ulaanbaatar. animalele salbatice și locurile pline de istorie și cultură. . însă are multe de oferit în ceea ce privește peisajul. Muzeul Național de Istorie Mongolă și Muzeul Militar. La Biblioteca Publică de Stat Ulaanbaatar se poate vedea o colecție unică de manuscrise sanscrite din secolul XI. mongolii continuă stilul de viață tradițional al "malchin" (păstori) și mulți dintre ei sunt nomazi. În afara orașelor mari.

artline.ro www.ro .ro www.ro www. Editura Aquila`93. „Atlas universel illustré”. *** (1993). Paris Nicu Dumitru(1971 ) . Editure Serges Media Sarl.              *** (2008).activtours.ro www. Curiozitati Geografice” editura did. Cotideanul Jurnalul National http://ro.haisamergem. “Descoperiți minunile lumii – ghidul celor mai spectaculoase peisaje”.infotravelromania.org/forbidden-city www.thecircumference.ro www. *** (2001).si pedagogica-Bucuresti Philip k Hitti 2008. Editura Reader`s Digest.. “1000 de minuni ale lumii .Istoria arabilor”.metropoltravel. London. ..Comorile omenirii de pe cinci continente”. Oradea.infoturism.