You are on page 1of 4

TULAASHINI KALIDASAN

930630-08-6234

P5H-BIG FASA 5

REFLEKSI BIG FASA 5
Lawatan Penanda Aras ke SK Klian Pauh, Taiping, Perak
Dalam proses pembinaan seorang guru yang cemerlang dan seimbang,memerlukan
beberapa perkara yang penting. Guru merupakan satu pekerjaan yang mulia. Bukan
semua orang boleh menjadi seorang guru yang baik dan cemerlang.Bagi mendapat
seorang guru yang berkualiti pada masa akan datang terdapat beberapa proses yang
harus dilalui dan ditempuhinya seperti seperti menghadiri program bina insan guru.
Program tersebut harus dilakukan bermula apabila guru pelatih mula menjejakkan kaki
ke peringkat ijazah sarjana muda. Jumlah guru pelatih yang telah menyertainya seramai
18 orang dari kelas P5H iaitu TESL daripada PISMP Januari 2013.Pertama sekali saya
ingin mengucapkan syukur ke Tuhan kerana dengan limpah dan kurniaNya,akhirnya
saya dapat menyiapkan Program Bina InsanGuru iaitu mengadakan lawatan penanda
aras ke SK Klian Pauh, Taiping, Perak ini dengan jayanya mengikut masa yang telah
ditetapkan. Tarikh lawatan tersebut pada 2 April 2015 iaitu hari Khamis. Tidak dilupakan
kepada mentor kami iaitu Encik Nor Aimi bin Harun yang banyak membantu kami
menyiapkan rangka program ini serta rakan sekelas.
Pada semester kali ini iaitu semester lima, kami telah diwajibkan menjalankan program
BIG iaitu lawatan penanda aras ini.Sebelum itu, seluruh ahli kelas telah beberapa kali
bermesyuarat untuk menentukan organisasi untuk menguruskan aktiviti di dalam
program BIG ini.Sebelum program itu, pelbagai persiapan telah dilakukan. Antaranya
ialah pemilihan tempat, kertas kerja, bajet dan lain-lain yang dirasakan perlu. Setelah
perbincangan dibuat, kami telah bersetuju untuk memilih SK Klian Pauh, Taiping, Perak
iaitu salah sebuah sekolah kluster untuk dijadikan tempat program BIG dilaksanakan.
Ahli Jawatankuasa Perhubungan bagi lawatan penanda aras ini telah berbincang serta
memohon kebenaran bagi mengadakan lawatan penanda aras ke sekolah tersebut.
Pihak SK Klian Pauh, Taiping, Perak telah memberi maklum balas yang positif untuk
kedatangan kami ke sana. Kami berasa bangga dan terharu dengan penerimaan itu.
Sekolah Kebangsaan Klian Pauh, Taiping, Perak merupakan sebuah sekolah kluster.
Untuk makluman, sekolah ini telah mendapat pengiktirafan sebagai sekolah kluster
pada tahun 2014.

kami telah disambut dengan penuh mesra oleh warga SK Klian Pauh. saya dapat menambah dan mendalami dengan lebih mendalam mengenai bagaimana untuk membuat kertas kerja dan mengambil tugas sebagai setiausaha BIG Fasa 5. Dalam perjalanan menjadi seorang guru yang cemerlang. Terdapat beberapa kekuatan yang boleh saya dapati sepanjang melaksanakan program ini iaitu mempunyai semangat kerjasama dan bersungguh-sungguh dalam melaksanakan program ini. Antara kawasan yang dilawati ialah pusat sumber sekolah. kami dibawa ke Bilik Mesyuarat yang begitu selesa untuk mendengar taklimat daripada puan Guru Besar dan penolong kanan pentadbiran. SK Klian Pauh telah mendapat pelbagai anugerah di peringkat negeri. Program lawatan penanda aras ini bertujuan memdedahkan kami kepada alam persekolahan yang sebenar yang mana pembentukan iklim dan budaya kerja serta kepimpinan sekolah yang berkesan akan menjamin produktiviti sesebuah sekolah sebagai satu institusi pendidikan. Sekiranya diberi tugasan semasa di sekolah nanti secara tidak langsung mampu menguruskan dan tidak teragak-agak untuk menolak apa sahaja kerja yang diberikan oleh guru besar. Seterusnya. Selepas itu. kemudahan yang ada di SK Klian Pauh. kelas dan lain-lain lagi. Akhir sekali kami akhiri lawatan kami dengan sesi melawat sekitar kawasan sekolah. dengan adanya program sebegini secara tidak langsung. Kami telah berganding bahu dalam menyumbangkan idea. Selain itu. bilik muzik.Apabila sampai di SK Klian Pauh. Hal ini demikian kerana. pengalaman memainkan . maka sesi kami disusuli dengan sesi bersoal jawab diantara pihak pelajar IPG Kampus Sultan Abdul Halim dengan pihak pentadbir sekolah. fikiran dan tenaga supaya program dapat berjalan dengan lancar tanpa sebarang kekangan. Setelah mendengar penerangan daripada penolong kanan pentadbiran. Ini dapat menunjukkan betapa guru-guru di sekolah ini bekerja kuat demi mengharumkan nama sekolah. dan pencapaian SK Klian Pauh dalam bidang akademik mahupun sukan. penolong kanan pentadbiran telah menerangkan tentang sejarah sekolah. bilik muzik dipenuhi dengan angklung dan juga alat pancaragam. kantin. Sepanjang membuat lawatan ke sekitar sekolah saya amat tertarik dengan bilik muzik.TULAASHINI KALIDASAN 930630-08-6234 P5H-BIG FASA 5 Pogram Bina Insan Guru kali ini adalah agak istimewa kerana kami diberi peluang untuk meninjau dalaman dan luaran sebuah sekolah yang antara yang terulung di daerah Larut Sematang dan Malaysia.kebangsaan dan juga antarabangsa.

Jika ia mampu melakukan pada masa sekarang iaitu mampu mengendalikan dan menguruskan sesuatu perkara bermakna dan pada masa akan datang tidak mustahil akan dapat melakukan kerja tersebut dengan lebih baik dan cemerlang. Antaranya ialah kami telah cuba menyiapkan segala kertas kerja serta surat menyurat yang diperlukan seawal mungkin walaupun menghadapi pelbagai masalah seperti dimarahi oleh pensyarah. murid-murid sekolah ini berjaya mengharumkan nama sekolah di peringkat antarabangsa untuk menwakili dalam bidang sains dan muzik. kelemahan yang boleh dikenalpasti sepanjang melakukan tugasan ini ialah kekangan yang saya maksudkan adalah dari segi masa. saya mengenali kuasa wanita yang boleh mentadbir sebuah sekolah sehingga menjadi sekolah kluster. Selain itu. kelemahan yang lain boleh dilihat ialah bagi sekolah tersebut ialah jumlah murid yang belajar di sekolah tersebut. Bagi mengatasi semua kekangan di atas. tugasan yang diberikan dapat dijalankan dengan jayanya tanpa ada yang tertinggal dan dapat diserahkan mengikut tarikh yang telah ditetapkan. setiap murid di sekolah tersebut menglibatkan diri dalam aktiviti yang berasaskan muzik ataupun sains.Terima kasih saya ucapkan pada semua pihak terutama yang telah membantu secara langsung . Bagi penambahbaikkan dari segi masa yang diperuntukkan pula. terdapat beberapa penambahbaikkan dan cadangan. Selain itu. Ia bermula dari dalam diri guru itu sendiri dan di persekitaran dirinya.TULAASHINI KALIDASAN 930630-08-6234 P5H-BIG FASA 5 peranan yang sangat penting.Syukur kepada Tuhan.Kekuatan yang lain boleh dilihat ialah dari pihak sekolah sendiri dalam mentadbir sekolah tersebut. Selain itu.tenaga dan komitmen sesama unit. masalah kekeliruan dan keraguan yang timbul telah diatasi dengan semua unit telah berganding bahu serta bergilir-gilir untuk menjalankan tugas supaya tidak berlaku pertelingkahan antara satu sama lain. Saya dapati bahawa semua guru yang berkerja di sekolah tersebut merupakan perempuan kecuali seorang ustaz. Di mana. Selain itu. saya dapati kekuatan di sekolah tersebut ialah murid mereka digalakkan bersukan ketika waktu pagi atau sebelum memulakan sesi persekolahan. Ini telah menyukarkan kami untuk menjayakan program tersebut. Dengan ini. Di samping itu. carilah waktu dan masa yang sesuai untuk mengadakan program tersebut serta semua maklumat yang ingin disampaikan dapat disalurkan dengan mudah dan tidak tegesa-gesa.

Saya berharap program seperti ini akan dapat diteruskan pada masa akan datang .TULAASHINI KALIDASAN 930630-08-6234 P5H-BIG FASA 5 dan tidak langsung. lawatan ini dapat memberi ilham. Pada pendapat saya. info dan tips kepada saya tentang pengurusan sesebuah sekolah bagi memastikan sekolah terus berada dalam kemuncak kecemerlangan. Saya amat kagum dengan kesungguhan guru besar dan pihak pentadbiran sekolah ini kerana cukup tegas dengan prinsip hidupnya untuk membawa sekolah ini supaya terus cemerlang.Secara keseluruhannya.Selain Akhir sekali. saya berpendapat bahawa objektif BIG Fasa 5 ini telah berjaya dicapai. lawatan penanda aras iniamat penting dijalankan oleh guru-guru pelatih kerana mampu memberi motivasi dan semangat kepada kami untuk bersungguh-sungguh menimba ilmu dan pengalaman sebanyak mungkin sebelum bergelar guru agar kami lebih bersedia untukmembangunkan dan meningkatkan prestasi sekolah pada masa akan datang.