You are on page 1of 8

Stereotipuri în serialul

animat de comedie Family
Guy
Mihai Clinciu și Ilinca Gheorghe - Master Jurnalism Tematic, Anul II

Stereotipuri în serialul animat de comedie Family Guy
1

Yzerbyt & Schadron. 2010: 156). Astfel. apud Dayton-Johnson) a observat că "oamenii. în anul 1950. iar cercetătorii îl consideră strâns legat de “tradiţii şi de propria poziţie în societate”. biblioteci). Bourhis. la ideea de generalizare şi de eroare de judecată. Conform acestei definitii. conservarea patrimoniului (muzee. industriile culturale oferă materia primă pentru discuțiile despre valori și credințe. fiecare participant își știe sarcinile și rolul. Care este contribuția produselor culturale la identitatea națională și coeziunea socială? Economistul Shaun Hargreaves Heap (1999:186. pentru a putea ajunge la asemenea discuții. au nevoie să discute despre ele”. un film sau muzică. În funcție de aceste criterii. În cadrul producției. Stereotipul . Hargreaves Heap susține că oamenii au nevoie de un subiect. ultimul episod al serialului preferat. galerii.Produsul cultural . 2000: 3) . Ea conduce. Noţiunea de stereotip îşi are natura în societate. cu tot cortegiul ei de Stereotipuri în serialul animat de comedie Family Guy 2 . 1997). dar şi de comportament. industriile culturale (media scrisă. pentru a-și împărtăși credințele. apud Richard Y. fără doar şi poate. serialul animat de comedie Family Guy poate fi catalogat fara echivoc drept un produs cultural. muzică) și festivaluri (Dayton-Johnson. audiovizual. Termenul a fost impus de jurnalistul american W. artele vizuale. întreaga echipă de producție a serialului animat de comedie Family Guy se încadrează în categoria profesioniștilor integrați pentru că mecanismul de producție al serialului este foarte bine pus la punct. 1994. film. de trăsăturile de personalitate. Conform teoriei lui Howard Becker. Lippmann. o “obişnuinţă de comportament ne-creativ. artiștii (cei care creează produse culturale) se împart în mai multe categorii. producatorii serialului Family Guy au ales sa le aduca in discutie ironizandu-le. în funcție de gradul de participare și integrare. Prin urmare.aspecte teoretice Produsele culturale sunt bunuri sau servicii care includ artele (artele spectacolului.aspecte theoretic Stereotipurile sunt definite de sociologi ca fiind “un ansamblu de convingeri împărtăşite vizavi de caracteristicile personale. Jacques-Philippe Leyens. ea “le evocă pe cele de prejudecată şi de discriminare. act de limbaj centrat pe copiere” (Eva Monica Szekely. specifice unui grup de persoane” (Leyens. care de cele mai multe ori este legat de o altă persoană. arhitectură). In cazul de fata.

ro) Analiza stereotipurilor din serialul animat de comedie Family Guy Peter Griffin – familistul american din clasa de mijloc Peter este un personaj care înglobează toate stereotipurile prin intermediul cărora sunt priviți americanii de restul lumii. Jacques-Philippe Leyens. Bourhis. o informaţie de bază care permite observatorilor să abordeze noile situaţii fără a fi excesiv de nepregătiţi” (Richard Y. Este supraponderal și are o inteligență mult sub medie. Jacques-Philippe Leyens. Serialul Family Guy' este faimos pentru folosirea umorului absurd de obicei sub forma unor flashbackuri. misogine sau rasiste. De asemenea. Bourhis. 1997: 97). cercetătorii le consideră o cheie către mai multe explicaţii despre “natura raporturilor dintre grupuri şi noţiuni” (Richard Y. Este unul din puţinele seriale din istoria televiziunii care au fost anulate apoi reînnoite doar pe baza numărului mare de fani. 1997: 99). Exemple: - este îndeajuns de înapoiat mintal încât să își pună viața în pericol ținând zece dinamite aprinse în mână.consecinţe nedorite pe plan comportamental” (Richard Y. fiind aproape de nivelul în care ar putea fi declarat înapoiat mintal. ele pot fi văzute ca “o moştenire.” (www. Jacques-Philippe Leyens. Cu toate acestea. dar vânzările DVD şi numărul mare de vizionări ale reluărilor difuzate pe canalul Adult Swim au convins FOX să reia serialul în 2005. A fost creat de Seth McFarlane pentru Fox în 1999. Bourhis. 1997: 122). Ce este Family Guy? “Family Guy (O Familie Dementă) este un serial animat american despre o familie ce locuieşte într-o suburbie a oraşului Quahog. Serialul a fost oprit în 2000 şi apoi din nou în 2002. a reușit să își găsească o soție frumoasă și inteligentă alături de care are trei copii. Remarcile sale sunt adesea xenofobe.cinemagia. Stereotipuri în serialul animat de comedie Family Guy 3 . Stereotipurile se bucură de un statut special.

copii emo/rock/goth etc. producătorii exagerează la maximum nivelul de stupiditate la care a ajuns Peter. Pe lângă calitățile sale umane. neintegrați. fără succes. adesea dezastruoase. Lois este și o femeie foarte atrăgătoare. alegând. Lois încearcă. Lois îl susține pe acesta în acțiunile sale. Meg. indiferent cât de absurd ar fi acesta. Lois Griffin . Lois a sacrificat moștenirea sa pentru iubire.soția casnică Lois îndeplinește rolul femeii casnice. Meg este reprezentativă pentru o categorie a adolescenților americani care sunt marginalizați la școală și în familie. să îi explice concepte morale de bază. mamă a trei copii și soție devotată.adolescentul neintegrat Filmele și serialele americane au popularizat o serie de stereotipuri ale adolescenților de liceu: copii populari. în ciuda interdicțiilor clare ale tatălui său. cât și după comportament. Atât după felul în care arată. Meg Griffin . Ea este văzută ca voce a rațiunii în dinamica familiei Griffin și intervine pentru a repara stricăciunile cauzate de Peter. Deși mult mai inteligentă decât soțul ei. tocilari. Peter. mult mai inteligentă decât Peter. să trăiască alături de Peter.- într-unul din episoade. sugerând că acesta este atât de prost încât nu este capabil nici măcar să coboare scările fără să se rănească. Stereotipuri în serialul animat de comedie Family Guy 4 . Lois se conformează planului lui Peter. unul dintre cei trei copii ai familiei Griffin. sportivi. Exemple: - - în cele mai multe dintre situații. Provenind dintr-o familie foarte bogată. este un personaj construit în jurul stereotipului "adolescentul neintegrat”.

Chris. astfel că singurul criteriu Stereotipuri în serialul animat de comedie Family Guy 5 .copilul obez cu IQ scăzut Fiul cel mare al familie Griffin. Deși este marginalizată și batjocorită.) Exemple: - Meg încearcă să se integreze într-un grup de lesbiene - Meg este marginalizată constant în familie Chris Griffin . pe care îl moștenește din punct de vedere intelectual. astfel că el încearcă să profite din plin de fiecare ocazie de a își petrece noaptea cu o femeie. neinteresați de școală și lenți în gândire. este reprezentativ pentru categoria adolescenților americani obezi. Chris are probleme de integrare la școală. sexul pare să fie singurul său scop în viață. indiferent de tipul sau natura sa. însă în familie este mereu alături de tatăl său. iar replicile sale de agățat pot fi caracterizate fără nicio ezitare drept libidinoase. cult religios cu tendințe suicidale etc. Cele mai multe dintre glumele legate de Chris fac referire la IQ-ul său scăzut. Criza celei de-a doua vârste l-a atins din plin. (grup de lesbiene. glumele și comentariile răutăcioase la adresa ei reprezintă un pattern recurent. în accepțiunea sa. familia este interesată de parcursul lui Chris și se implică în poveștile și problemele lui. Exemple: - Peter îl păcălește pe Chris să creadă că o păpușă din șosetă este partenera sa la cină - Stewie și Brian îl duc pe Chris înapoi în timp pentru a învăța despre istoria universală Glenn Quagmire – bărbatul hipersexual Quagmire este vecinul celibatar al familiei Griffin. Practic. simple jucării sexuale. grup de pușcăriași. Femeile sunt. Spre deosebire de Meg. Meg își dorește cu disperare să fie integrată într-un grup.Pe întreg parcursul serialului. fiind mereu foarte ușor de păcălit de restul personajelor.

toți reprezentați prin imaginea lui Mort Goldman. Unul dintre principalele motive pentru care se crede că evreii se descurcă atât de bine cu banii este tocmai faptul că prețuirea lor pentru aceștia întrece de multe ori limitele normale. “hrănindu-i” cu monede de un penny. Arăți mult mai bine din spate. înseamnă “aur”). nu mai contează. Exemple: - îi face avansuri unei fete minore. completată de dibăcia de care au dat dovadă în afaceri. Quagmire și Joe fac o excursie la Ierusalim. Glenn Quagmire este întruchiparea tuturor celor care încă mai au impresia că femeile își doresc să aibă un bărbat după chipul și asemănarea lui Hugh Hefner. le este impregnată în gene. Exemple: - Peter. Quagmire exclamă: “Îmi place direcția în care se îndreaptă lucrurile!”.” Mort Goldman – evreul zgârcit. iar în momentul în care aceasta strigă dupa masa ei. Joe captează brusc atenția tuturor. Cleveland.). în limba engleză. Centrul orașului este plin de evrei. dureri de picioare etc. Producătorii serialului Family Guy îi atribuie din start această etichetă lui Mort Goldman prin numele pe care acesta îl poartă (“gold”.după care acesta le alege este aspectul fizic. el observă că ea este supraponderală și îi spune: “A. Ulterior. fiecare apariție a personajului în cadrul serialului face referire la avariția sa. ca pe porumbei. care se plâng încontinuu de diverse aspecte (aglomerație. - încearcă să agațe o femeie care pare atrăgătoare. care își calculează fiecare bănuț Stereotipurile referitoare la evrei sugerează că aceștia ar fi foarte buni afaceriști și că afinitatea pe care strămoșii lor o aveau pentru bani. Stereotipuri în serialul animat de comedie Family Guy 6 . însă în momentul în care aceasta se întoarce.

menajera familei Griffin.000 de dolari pentru a finanța o invesigație în urma căreia dorește să afle cine fură apa din oraș. Ea este întruchiparea perfectă a stereotipului menajerei de origine hispanică. este leneșă și reticentă. doar pentru a constata ulterior că. asistenta îi mulțumește pentru că a donat sânge. Acesta este răspunsul ei pentru orice întrebare sau rugăminte venită de la angajatorii săi. de fapt. Consuela având un vocabular compus din maxim 5 cuvinte în limba engleză. Exemple: Stereotipuri în serialul animat de comedie Family Guy 7 . Consuela. dar și în România. apa intra în pământ.- după ce i-a fost recoltat sânge la spital. - West are într-unul dintre episoade o relație cu Meg Griffin. Cele trei trăsături în jurul cărora este construit acest personaj sunt nivelul său de inteligență extrem de redus. cea mai cunoscută replică a sa este “Nu. alimentând astfel stereotipul politicianului lipsit de moralitate. este unul dintre cele mai “colorate” caractere din serial. Cele mai multe situații comice sunt create din cauza barierei lingvistice. a cărui voce este dublată de actorul cu același nume. asistenta sa minoră. Adam West – politicianul lipsit de judecată Primarul Adam West. Prezentă adesea doar câteva secunde pe ecran. Exemple: - cheltuie 100. Consuela .menajera hispanică Deși este doar un personaj episodic. este întruchiparea modului în care sunt priviți oamenii politici în America. scenariștii serialului au adunat toate defectele pe care o menajeră imigrantă le are din punctul de vedere al americanilor. Atunci când au creat personajul Consuela. nu. Acest fapt stârnește frustrarea personajelor care interacționează cu ea. iar acesta răspunde nedumerit: “Donat? Credeam că o să fiu plătit pentru asta!”. care nu vorbește corect limba engleză. nu!”. lipsa de moralitate și lejeritatea cu care face achiziții inutile din banii publici. urmându-și circuitul firesc în natură.

Stereotipuri. discriminare și relații intergrupuri. Québec. Imaginea celuilalt în jurnale şi note de călătorii.. Stereotipuri în serialul animat de comedie Family Guy 8 . Art Worlds and Social Types. WHAT’S DIFFERENT ABOUT CULTURAL PRODUCTS? AN ECONOMIC FRAMEWORK. Jul/Aug 1976. însă fără succes. Bibliografie: Szekely. 1997 Dayton-Johnson. Y. Howard S. 2000 Becker. Jacques-Philippe Leyens. Depăşirea stereotipurilor culturale. Eva Monica. The American Behavioral Scientist (pre-1986). 2010 Bourhis.Peter incearcă două minute să îi dicteze Consuelei un număr de telefon. Richard și Leyens. Jeff. Iași: Polirom.