You are on page 1of 10

KENALI WARNA-WARNA DALAM SENI

Warna - Unsur-unsur Seni Reka

Pengenalan Warna
1. Tuhan telah menjadikan alam ini penuh dengan
warna warni yang boleh dinikmati oleh manusia;
2. Manusia boleh membina imej dirinya dengan
penampilan warna yang tepat dan sebuai
mengikit situasi tertentu
3 Roda warna adalah gambaran visual warna
ditetapkan mengikut hubungan warna antara
watu sama lain.
4. Bermula dengan posisi roda warna, warna asas
mempunyai jarak yang sama daripada satu sama
lain, kemudian tercipta warna sekunder dan
tertier.
5. Istilah-istilah ini merujuk kepada kumpulan
atau jenis warna

roda warna Jenis-Jenis Warna .

lencana dan sebagainya . bendera. logo. biru dan kuning 1. Digunakan dalam penghasilan seni seperti poster. Warna asas atau warna primer merupakan warna dasar sesebuah warna 2.WARNA Warna Asas warna asas . Mempunyai kuasa yang hebat 4.merah. Warna-warna yang tidak boleh dibuat daripada campuran warna lain tetapi boleh menghasilkan warna kedua dan ketiga 3.

Juga dipanggil warna kedua 2.Warna Sekunder warna sekunder . Warna sekunder = warna asas + warna asas 3. hijau = kuning + biru . ungu dan hijau a. Jingga = merah + kuning b. Warna sekunder dicipta daripada campuran dua warna asas. ungu dan hijau 1.jingga. Warna sekunder ialah jingga. ungu = merah + biru c.

merah jingga = merah + jingga f. biru hijau = biru + hijau c. Dicipta daripada campuran warna asas dan warna sekunder di sebelahnya dalam roda warna warna tertier = warna asas + warna sekunder 2.Warna tertier warna-warna tertier 1. Warna tertier terdiri daripada a. merah ungu = merah + ungu Nilai Warna . kuning hijau = kuning + hijau e. biru ungu = biru + ungu b. kuning jingga = kuning + jingga d.

* Warna tersebut akan berubah dari satu tahap ke satu tahap tertentu.Tona warna * Nilai pancaran terang atau gelap sesuatu warna. * contoh Warna Sewarna @ Monokromatik * Sesuatu warna dalam pelbagai ton * Ia dihasilkan dengan mencampurkan warna putih untuk ton cerah @ warna hitam untuk ton gelap. contoh : . * Iaitu campuran warna putih dan hitam dengan warna asas dengan mengikut kadar tertentu. Kroma warna * Nilai ukuran kuasa sesuatu warna * Ia terhasil melalui campuran warna-warna penggenap ( warna yang bertentang dalam roda warna ) dengan nisbah tertentu.

Warna Panas * Merupakan kumpulan warna yang mempunyai kesan cahaya yang tinggi . warna panas 2. * Terdapat 2 jenis suhu warna 1.Warna Harmoni * Gubahan yang menggunakan warna-warna yang bersebelahan dalam roda warna. Warna Penggenap * Gubahan warna yang menggunakan warna yang bertentang an dalam roda warna atau dikenali sebagai warna yang bertentangan @ kontras Suhu Warna * Suhu warna tidak boleh diamati oleh deria penglihatan. * Suhu warna merupakan satu perasaan atau tindakan kita terhadap warna. warna sejuk 1.

Warna Sejuk * Merupakan kumpulan warnayang mempunyai kesan cahaya yang rendah dan redup * Memberi kesan redup. garang seperti api dan merangsang penglihatan seperti matahari. Warna Bertindak * Merupakan warna yang akan menimbulkan kesan yang berbeza apabila bertemu dengan warna latar belakang yang lain. contoh . * Pantulan kesan warna yang kuat pada latar belakang yang berkontra warna . 2.* Memberi kesan terang. tenang dan damai menyejuk mata memandang.

Gubahan warna bertindak warna bertindak digunakan untuk menimbulkan suasana seram dan keadaan berkontra ( bercanggah ) Perspektif Warna * Merupakan gubahan warna yang mempunyai perubahan ton. pensil warna .melahirkan warna bertindak yang aktif. Mewarna * Bahan-bahan yang digunakan bagi menghasilkan kerja-kerja mewarna antaranya ialah 1. samaada dari terang ke gelap atau sebaliknya. * Manakala pantulan kesan warna yang lemah pada latar belakang yang sewarna melahirkan warna bertindak yang pasif. * Perspektif warna lebih jelas bila gubahan tersebut menggunakan warna harmoni atau sewarna. jarak atau kedalaman perspektif. * Perspektif warna dapat mewujudkan kesan ilusi ruang.

cat. pembalikan cahaya dan sebagainya. 5. dakwat. * Campuran warna * Bahan dan Media yang digunakan cth. cat air. warna air krayon magic colour marker dan sebagainya sebelum mewarna perlu * Diteliti arah cahaya * Kesan pencahayaan seperti bayang. 3.2. pensil dll . 4.