You are on page 1of 4

PROIECT DIDACTIC

DATA:
GRADINITA: Nr. 46
GRUPA: Mică I
EDUCATOARE: Dobre Olimpia
ACTIVITATEA: Activitate matematică
TEMA: „Aşează la culoarea potrivită”
TIPUL DE ACTIVITATE: Consolidare şi verificare
FORMA DE REALIZARE: Joc didactic
SCOPUL ACTIVITATII: Formarea deprinderii de a forma grupe de obiecte după culoare,
formarea reprezentărilor despre culorile obţinute.
OBIECTIVE OPERATIONALE:
- sa realizeze clasificari de obiecte dupa criteriul culorii;
- sa stabileasca relatii intre obiecte si grupa de obiecte;
- sa selecteze obiecte identice,
- sa stabileasca apartenenta unui obiect la o grupa;
- sa manuiasca corect materialele;
- sa rezolve sarcinile fisei;
- sa participe cu interes la activitate;
METODE SI PROCEDEE: conversatia, explicatia, manuirea materialului, surpriza, aplauze,
miscarea, problematizarea, metoda ,,Celor patru colturi” , jocul, stimulente;
MATERIAL DIDACTIC FOLOSIT: un ursulet de jucarie, mere de diferite culori, stegulete,
arena circului in patru culori, stimulente;
SARCINA DIDACTICA: Separarea fructelor de acelasi fel dupa culoare;
REGULILE JOCULUI: Copiii il vor ajuta pe Martinel sa aleaga din ladita merele si sa le aseze
pe masuta de aceiasi culoare cu cea a marului, pana ce toate merele din ladita sunt asezate la
culoarea lor. Actiunile se verbalizeaza, iar raspunsurile corecte sunt aplaudate.
ELEMENTE DE JOC: manuirea materialului, aplauzele, inchiderea si deschiderea ochilor,
stimulente, gruparea merelor;
MATERIAL BIBLIOGRAFIC:
- ,,Programa activitatilor instructiv-educative in gradinita de copii”
- ,,Jocuri didactice matematice”- culegere, Ed. Aramis, Bucuresti, 2005;
DURATA: 15-20 minute.

Martinel a ajuns la noi intr-un moment bun deoarece noi astazi dorim sa ne jucam un joc numit . Aseaza la culoarea potrivita”.intrebari .Ce culoare are rosia?” . Ursulet de jucarie .expunerea In cosulete dupa culoare. noi vedem mere de diferite culori. Captarea atentiei In sala la noi a venit ursuletul .ce culoare au frunzele?” ………………verde . Pe masa sunt trei cosulete de aceleasi culori ca si merele.aerisesc sala de grupa. . Reactualizarea cunostintelor Se va face prin intrebari: . . 4..problematizarea .expunerea Martinel care este foarte suparat .conversatia .asez scaunelele in forma de semicerc... .pregatesc materialele necesare. iar el ne roaga sa-l ajutam deoarece trebuie sa ajunga la circ sai veseleasca pe copii. unde vom grupa merele .conversatia deoarece merele din ladita s-au amestecat..jetoane mere .cosulete . 2. 3.Evenimentul Continutul stiintific didactic Strategii Evaluare didactice (instrumente si indicatori) 1.copiii intra ordonat si se aseaza pe scaunele.conversatia …………rosu .Eu sunt ursul Martinel Si sunt suparat nitel Merele s-au incurcat Culorile s-au amestecat Si va rog daca puteti Pe culori sa le puneti” Atentie la mine: in ladita adusa de Martinel. Anuntarea scopului si a obiectivelor Dragi copii. Organizarea jocului .

.conversatia Voi lua un mar. 5. regulile stabilite sa fie respectate de toti participantii.. Raspunsurile corecte vor fi punctate si aplaudate de cele doua echipe .exercitiul . Prezentarea continutului si dirijarea invatarii a) Explicarea jocului. a modului de verbalizare al actiunilor. 6. pe rand cel chemat de mine va veni.Ce culoare are soarele?” ………………galben. Si voi ca si mine va trebui sa-i spuneti ursuletului ce a-ti facut. Se urmareste ca la joc sa participe cat mai multi copii. Marul este rosu. sa se foloseasca un limbaj adecvat. Se stimuleaza buna dispozitie si intrecerea intre copii. va lua un mar si-l va aseza in cosuletul de aceiasi culoare cu a marului ales.. ne-am impartit in doua echipe: Frunze si flori. Cel care raspunde corect va fi aplaudat de ursulet si de ceilalti colegi b) Jocul de proba Va fi efectuat de catre un copil.explicatia Copii. sarcinile sa fie corect indeplinite. . Il voi aseza deci in cosuletul rosu.demonstratia . Obtinerea performantei si asigurarea conexiunii c) Executarea jocului. Daca este nevoie se revine asupra sarcinilor.jetoane: frunze si flori Aprecieri verbale . Pentru a observa care din voi este mai atent si raspunde mai bine.aplauze .

Se va desemna echipa castigatoare. fericit doreste sa dovedeasca copiilor ca si el stie culorile.problematizarea . galbene si verzi. Copii vor merge si vor aseza steguletul din mana la tribuna de aceiasi culoare.Incheierea jocului. Vom forma grupa merelor rosii. la panou. Martinel.jocul . galben. Copiii trebuie sa observe greseala si s-o corecteze.. 7.formam grupe de mere de aceiasi culoare. Asigurarea retentiei si a trensferului Complicarea jocului .miscare . . In sala pe patru mese diferite se afla tribunele de la circ colorate in: rosu.se va folosi metoda interactiva . verde si albastru ca si steguletele.7.. Fiecare copil va primi un stegulet. . Aseaza la panou continuand grupa mere dar de alta culoare.Cele patru colturi” . Pentru buna desfasurare voi oferii copiilor jeleuri sub forma de ursulet. Ursuletul le va multumi copiilor pentru tot ce l-au invatat Voi face aprecieri asupra modului de desfasurare al activitatii.Metoda celor patru colturi” .