You are on page 1of 23

APELE STATATOARE

 Apele statatoare sunt mase de apa care stagneaza in depresiuni, formand lacuri, balti
si mlastini;

Lacul este o masa de apa dintr-o excavatie( depresiune) de pe suprafata uscatului;

Elementele principale ale unui lac sunt:

depresiunea sau cuveta lacustra

apa cantonata

Cele mai mari lacuri : Marea Caspica – 371 000 km² Superior – 82 360 km² Victoria – 68 100 km² Aral – 64 000 km² Huron – 59 500 km² Michigan – 58 100 km² Tanganyika – 32 900 km² Baikal – 31 500 km² Erie – 24 500 km² Ontario – 19 500 km² . 000 km² ) . Tanganyika in Africa . Ladoga in Europa si Baikal in Asia) sau chiar sute de mii de km² (Marea Caspica . • ca adancime – de la mai putin de un metru la 1 620 ( Lacul Baikal ) . in jur de 371. • ca volum de apa – difera in functie de suprafata si de adancime .Dimensiunile sunt extrem de variabile: • ca suprafata – de la cateva zeci de metri patrati la zeci de mii de km² (Lacul Superior in America de Nord.

Marea Caspica Lacul Superior Lacul Victoria .

Lacul Michigan Lacul Aral Lacul Huron .

Lacul Tanganyika Lacul Ontario Lacul Baikal Lacul Erie .

cu 30% salinitate. dupa Lacul Assal din Djibouti. o Are 330 de metri adancime. o Este si al doilea cel mai sarat lac din lume. cel mai adanc lac hipersalin din lume. este de 8.Curiozitati Stiati ca ? Marea Moarta o Lacul se afla la 420 de metri sub nivelul marii. o Gradul de salinitate face ca in acest mediu sa nu poata trai animale si sa nu poata naviga barci. iar tarmurile sale reprezinta cel mai jos punct de pe suprafata pamantului pe uscat.6 ori mai sarat decat oceanul. o Are 67 de kilometri lungime si 18 kilometri latime in cel mai lat punct al sau. .

o Lacul contine insule din borax. . a carui culoare alba contrasteaza frumos cu culoarea rosiatica a apelor sale. datorata sedimentelor rosii si a pigmentelor anumitor alge.Stiati ca ? Laguna Colorada (Bolivia) o Este unic pentru culoarea alba a boraxului ce contrasteaza cu rosiaticul apelor creand o imagine foarte interesanta.

dintre care cele mai importante sunt Selenga. o În apropiere de Lacul Baikal se afla bai termale în care apa fierbinte curge chiar si în timpul iernilor cele mai aspre. o Este un lac cu apă dulce.637 de metri adancime.Stiati ca ? Lacul Baikal o La 1. o Avand peste 25 de milioane de ani. o Lacul Baikal își datorează abundența de apă celor 336 de râuri care se varsă în el. multe dintre speciile care populeaza apele sale s-au regenerat. . reprezentând cea mai mare rezervă de apă dulce din lume. la nord. o Focile de Baikal pot atinge vârsta de 56 de ani. la sud-est. este cel mai vechi lac din lume. o Dupa interzicerea sezoniera a pescuitului în Baikal. și Angara Superioară. Lacul Baikal este cel mai adanc lac din lume. între anii 1969 si 1977.

Apa are mai multe nuante de turcoaz. de la galbui pana la verzui si albastru Se afla la o altitudine de 2472 metri.Stiati ca? Wuhua Hai (China) o o o o o Este unic prin apele sale multicolore se pot vedea trunchiuri de copaci de pe fundul lacului. al carui fund este plin cu trunchiuri de copaci cazuti. Se mai numeste Lacul Celor Cinci Flori. . sub Lacul Panda si deasupra cascadei Bancul de Perle. Lacul este un lac mic multicolor.

.812 metri deasupra nivelului marii si este lacul comercial navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume. o Este si cel mai mare lac din America de Sud prin volumul de apa pe care o contine.Stiati ca ? Lacul Titicaca o Este unic prin pozitionarea sa la 3. o Lacul Titicaca este alimentat de apa de ploaie si de apa topita de la ghetarii din vecinatatea Altiplano.

gri sau albastru. in functie de cantitatea de minerale sau de organisme din apa si de unghiul in care bate soarele. o Culorile se schimba constant. de la azur la verde. .Stiati ca ? Lacurile Plitvice ( Croatia ) o Lacurile Plitvice constau intr-o serie de 16 lacuri interconectate prin cascade spectaculoase. o Lacurile sunt renumite pentru culorile lor distincte.

apele Lacului Crater sunt unele dintre cele mai clare din lume. mai ales a lipsei de golfuri sau afluenti. o Cel mai adanc punct al sau a fost masurat la 594 metri adancime. si al noualea cel mai adanc din lume.A ) o Este unic prin apele sale considerate unele dintre cele mai clare din lume. .U.Stiati ca ? Lacul Crater ( S. o Din cauza mai multor factori. fiind cel mai adanc lac din Statele Unite.

Stiati ca? Lacul Karachay (Rusia) o Cel mai poluat loc de pe Pamant. Lacul Vostok ( Antarctica ) o Cel mai rece si mai izolat lac din lume. .

Dupa origine.formate in spatele unor baraje realizate de om. .  Antropice. lacurile sunt de doua feluri:  Naturale – apa acumulata in cuvetele lacustre este creata de agenti naturali.

Lacurile naturale a. . Lacuri tectonice – sunt formate in depresiuni tectonice – Baikal. Marea Moarta etc. Ontario in America de Nord. Lacuri glaciare – formate prin eroziunea exercitata de ghetari. Maggiore in Muntii Alpi . Zanoaga si Lala in Muntii Carpati. Lacuri a caror cuveta a fost creata de un agent intern: •. Ladoga si Onega in Nordul Europei. Se intalnesc: in zonele polare si subpolare – Superior. Lacuri vulcanice – sunt formate in cratere vulcanice – Crater Like . Tanganyika. Lacuri a caror cuveta a fost creata de agenti externi •. Balea. b. : in circurile si pe vaile glaciare din masivele muntoase care au fost acoperite de ghetari: Como. Bucura. •. Sfanta Ana.

.

. Lacul Varasoaia din Muntii Apuseni si Zatonul in Podisul Mehedinti.• Lacurile carstice – aparute in urma dizolvarii rocilor calcaroase.

Lagunele . . Tasaul. . Sinoe.• Lacuri litorale – formate prin inchiderea unor golfuri marine prin cordoane de nisip. Cel mai mare complex lagunar este format din lacurile Razim. Techirghiol.bararea gurii de varsare a unor rauri. Goloviţa. Limane maritime. Smeica. Razelm .Lagunele sunt lacuri mari rezultate din închiderea unor golfuri prin cordoane litorale.Lac rezultat prin bararea cu aluviuni a gurii de vărsare a unui râu. Siutghiol. Mangalia.

.se afla in lunca raurilor. . Balta Alba pe Buzau. Snagov pe Ialomita.lacurile cantonate in microdepresiunile din lunca sunt numite balti.• Lacuri fluviatile . .limanuri fluviatile.formate prin bararea gurilor de varsare ale afluentilor.

Lacul Rosu din Carpatii Orientali. gavane.• Lacuri eoliene – situate in microdepresiuni aflate intre dune de nisip. Lacul Ursu de la Sovata. Plopu. . Calafat • Lacuri de tasare – s-au format in microdepresiuni ca: a) Crovuri. padine si sunt prezente in Campia Romana. b) Cele din masive de sare in care s-a prabusit tavanul unor ocne – Grota Miresii de la Slanic Prahova.Lacul Sarat. •) Lacuri de baraj natural – formate prin bararea unor vai de catre mase de roca alunecate sau prabusite de pe versanti.

 Helesteele  Lacuri hidroenergetice .Lacurile antropice  Iazurile.sunt formate in spatele unor diguri de pamant.

Denumirea lacului Lacul Rosu Siutghiol Tasaul Sovata Snagov Malawi Ladoga Como Baikal Geneza lacului .