You are on page 1of 5

Regiunea de dezvolate Nord –Vest

Nevoile tinerilor
In Regiunea de dezvoltare Nord-Vest , tinerii doresc sa aiba un salariu
decent, care sa le asigure un trai decent, care sa le asigure un
standard mediu de viata, specificand faptul ca este important ca locul
de munca unde salariul este decent sa poata fi ibtinut in baza
competentelor, cunostinelor si abilitatilor individuale si nu prin alte
cai. Tinerii doresc sa-si dezvolte o cariera profesionala in Romania,
asteptand sa nu fie blocati in acest demers , ci sa fie sprijiniti de
angajatori. Tinerii asteapta mai multa impicare din partea autoritatilor
locale ( Consilii Judetene, Consilii Locale) in problemele care-i
privesc, legate, in general, de acirdarea importantei cuvenite acestui
segment de ppulatie care reprezinta viitorul societatii, neexistand
politici locale de tineret. A fost subliniata lipsa unor masuri active de
ocupare destinate tinerilor diferentiate pe mediile urban – rural si
urban mare- urban mic, pornind de la faptul ca in mediul rural, practic
nu exista locuri de munca pentru tineri, iar in oraselemici
oportunitatile de angajare sunt limitate.
In final, tinerii sunt constienti ca este nevoie dein partea lor de o
atitudine proactiva pentru ca lucrurile sa se schimbe , este nevoie de
initiative concrete, duse pana la capat, continand actiuni de focalizare
spre autoritatile si institutiile relevante in domeniul ocuparii tinerilor.

Strategia regionala de ocupare
La nivelul judetelor din regiunea Nord-Vest nu exista strategii ale
autoritatilor si institutiilor publice locale dedicate strict cresterii
gradului de ocupare a tinerilor. PRAO Nord – Vest 2009-2013 este un
document strategic pe termen mediu care contine analiza situatiei

pentru ca in trimestrul III sa revina sub media nationala. nivelul ratei somajului in regiune a deposit nivelul national .actuale cu privire la dezvoltarea resurselor umane din regiune si prezinta prioritatile si actiunile ce vizeaza dezvoltarea fortei de munca din regiune.92 % din nivelul anului 2013. Cea mai drastica reducre s-a inregistrat in comert. sustinuta de parteneriate eficiente. competiv si dinamic si bine adaptata la o piata a muncii flexibila si inclusiva. ajungand in trimestrul III 2013 la nivelul a 24. in trimestrul I 2010. iar cea mai mica in cazul operatorilor la masini si instalatii si asamblori de masini si alte echipamente . Prioritatile PRAO se refera la :  Cresterea competivitatii si adaptabilitatii fortei de munca din regiune  Promovarea conceptului de invatare pe tot parcursulvietii in vederea unei mai bune adaptari la piata muncii  Cresterea nivelului de ocupare in regiune  Dezvoltarea parteneriatelor la nivel comunitar  Promovarea egalitatii de gen si incluziuni sociale Pentru grupa de varsta 24-35 de ani. In perioada 2010-2013 cererea pe piata regional a muncii a scazut continuu. numarul locurilor vacante reducandu-se de la 8987 in 2010. Obiectivul general vizeaza cresterea investitiilor in capitalul uman din regiunea Nord-Vest pentru o forta de munca bine instruita . la 2245 in 2013(trimestrul III) . cu un nivel de calificare ridicat. .

Principalele subiecte au facut referire la conditiile decente si calitatea locului de munca: securitatea si sanatatea in munca. in vederea promovarii antreprenoriatului. Majoritatea tinerilor a fost de parere calocul de munca trebuie sa raspunda in primul rand nivelului de formare profesionala dobandit in liceu sau facultate.aceasta ultima categorie de ocupatii a ramas cea care inregistreaza cea mai mare cerere de munca in 2013. Consideram ca acest tip de atituine proactive din partea aurotitatilor locale poate contribui semnificativ la imbunatatirea nivelului de ocupare a tinerilor. Brasov Covasna. Unii dintre ei considera ca. mediul privat . Caz de buna practica in Regiunea Nord-Vest In judetul Bihor. Efectele implicarii autoritatilor locale in viata tinerilor sunt foarte putine . Harghita si Sibiu. Regiunea de Dezvolare Centru Nevoile tinerilor In urma focus-grupurilor organizate la nivelul Regiunii Centru in judetele Alba. in momentu in care isi finalizeaza studiile. Mures. prin practicarea unor taxe stimulative reglementate de articolele 267 si 268 din Codul fiscal. de aceea se doreste o mai mare implicare din partea acestora in problemele cu care se confrunta. trebuie sa aiba sansa de a pune in practica toate cunostintele dobandite in timpul anilor de studiu sis a nu se vada constransi sa gaseasca un loc de munca nepotrivit. programele specific pentru grupurile vulnerabile siorganizarea de intalniri intre autoritatile publice locale. salarizarea legislatiei si drepturile angajatului. au fost identificate o serie de nevoi si asteptari ale tinerilor in ceea ce priveste piata muncii din Romania. Consiliul Local Oradea a dat o Hotarare pentru aprobarea unor masuri de sprijinire respective stimulare a tinerilor care infiinteaza intreprinderi mici si mijlocii. Dezvoltarea si furnizarea de masuri integrate de ocupare.

dezvolatarea parteneriatelor si participarea activa a partenerilor sociali. Judetele Sibiu si Mures inregistreza cele mai mici rate ale somajului. Bservam astfel ca regiunea Centru se pozitioneaza la nivel de rata a somajului peste media de la nivel national. facilitarea inculderii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile. .si tineri au fost exemple frecvente de actiuni care pot imbunatati gradul de ocupare a tinerilor. modernizarea si intarirea serviciului public de ocupare si dezvolatre a resurselor umane din mediul rural. in fiecare dintre cei trei ani. judetean si cu implicarea actorilor locali. La nivel de solutii. perioada 2007-2009 Graficul de mai jos arata situatia somajului in regiunea Centru in perioada 2010-2013. la polul opus gasindu-se judetele Alba si Covasna. dezvolatrea investitiilor in capitalul unam prin intermediul educatiei si calificarilor actualizate. comparativ cu nivelul national si pe judete. Strategia regional de ocupare Pactul Regional Centru abordeaza ocuparea din perspectiva parteneriatelor strategice la nivel regional. PRAO Centru propune:     Dezvolatrea flexibila la nivel local Finantare prin proiecte cu impact local-judetean-regional Formarea structurilor locale de partenereiat Cooptarea voluntarilor pentru formarea si sustinerea structurilor locae de parteneriat Evolutia somajului in Regiunea Centru. Priooritatile PRAO Centru se refera la promovarea ocuparii fortei de munca .

Caz de buna practica Institutiile de invatamant preuniversitar pot contribui substantial la imbunatarirea ocuparii tinerilor. prin accesarea fondurilor structurale pentru dezvoltarea parteneriatelor locale. in cadrul proiectului elevii isi construiesc abilitati de management al afacerilor si antreprenoriat. Un exemplu in acest sens este parteneriatul dintre Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia si Colegiul Economic Diozisie Pop Marțian in cadrul proiectului Firma de exercitiu.Rampa de lansare in cariera . . ocupandu-se de firme virtuale si concurand cu alte firme de acelasi fel in competitii la nivel international.