You are on page 1of 6

UNIVERSITATEA BUCUREŞTI

FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ

Efectele consumului de alcool asupra familiei

Bliorţ Ioana Cătălina
Specializare: Sociologie
Anul 3, OPC, Grupa 1

București
2015

cu deficienţe. prezintă risc în ce priveşte consumul mare de alcool atunci când vor fi adulţi. atitudini şi valori sociale şi de asemenea îşi internalizează normele. care. Consumul de alcool în exces se transmite din generaţie în generaţie. Alcoolismul este considerat o boală de familie.. Familia şi-a modificat funcţiile. la rândul lor. iar apoi.Dat fiind faptul că mediul familial este cel în care membrii săi achiziţionează credinţe. familii reconstruite. în egală . valorile şi obiceiurile societăţii în care trăiesc. Una dintre cele mai importante probleme a familiei din ziua de astăzi. iar vârsta de la care se începe consumul alcoolului a scăzut. iar acest sentiment nu îl capătă decât în familie unde fiecare copil ar trebui să fie protejat fizic şi emoţional. fără îndoială unul dintre principalii agenţi în cadrul procesului de socializare. astăzi copii încep să consume alcool încă de la o vârstă fragedă. iar părinţii alcoolici sunt mai autoritari decât ceilalţi cu copiii lor. familia reprezintă. este consumul de alcool. Cel mai important lucru pentru un copil este să se simtă în siguranţă. pentru că suferă mai întâi cel care este consumator și dependent de alcool. Realitatea socială din jurul nostru ne pune în faţa unei drame îngrijorătoare: consumul de alcool a crescut în ultimul timp ca volum. S-au produs transformări privind familia nucleară pentru că în societatea contemporană găsim o mulţime de modele ca forme alternative: monoparentale. procesele interne datorită modificărilor care s-au produs la nivelul societăţii.

și nu în ultimul rând copiii. Copilul se naşte într-o familie şi într-un mediu care îi moderează sau îi accentuează vulnerabilităţile înnăscute. cum ar fi modelul parental de dependenţă de alcool. iar impactul consumului abuziv de alcool poate duce la modificarea următoarelor: • starea materială şi integrarea profesională . scăderea interesului şi energiei pentru viaţa socială precum şi sentimentul că sunt adesea hărţuiţi şi marginalizaţi.măsură sau mai mult.membrii familei se confruntă cu o serie de probleme cum ar fi: înstrăinarea de familia extinsă şi prieteni. presupoziţia că a consuma alcool poate fi o experienţă pozitivă şi apartenenţa la un grup ale cărui credinţe susţin şi valorizează consumul sau abuzul de alcool. Alcoolul poate rupe cu ușurință echilibrul familial. soțul sau soția. • viaţa socială. de costul tratamentelor. există pe de o parte factori specifici de risc.sunt serios afectate de costurile ridicate ale consumului de alcool şi droguri. Numeroase probleme sunt asociate consumului de alcool şi droguri care generează diverse forme de violenţă domestică. Consecință a consumului de alcool este faptul că influențează caracterul tuturor acelora care permit accesul alcoolului la creierul lor. poate fragiliza persoana umană într-atât încât aceasta să fie afectată tot restul vieţii. depresie şi tulburări de comportament. . de costul datoriilor pentru consumaţia făcută. Violenţa poate răni fizic şi psihic. Copiii din familiile cu probleme legate de consumul de alcool prezintă un risc ridicat de a dezvolta la rândul lor patologii care implică consumul de alcool şi au o predispoziţie crescută spre anxietate. La acest nivel. suferă partenerul de căsnicie.

Din fericire această dependență poate fi tratată. . focalizată asupra descrierii efectelor pe care le are consumul de alcool al pacientului asupra restului membrilor familiei. alcoolul reprezintă o problemă esențială atât în societatea noastră. dar de cele mai multe ori este necesară și terapia familială. Atunci când o persoană este sub influența alcoolului. cât și în alte societăți. şi ca rezultat se produce o izolare socială. urmată apoi de psihoterapie. Tratamentul inițial necesită dezintoxicarea. Aceşti copii întâmpină dificultăţi în stilul de viaţă şi în relaţiile personale la vârstă adultă. Rata crescută a alcoolismului şi problemele maritale sunt mai frecvente la copii care provin din familii alcoolice.Copiii sunt expuşi unui risc mai mare în ceea ce priveşte evoluţia problemelor emoţionale şi psihosociale. dar în primul rând trebuie să fie conștientizată. partenerele sunt exploatate sau folosite neadecvat. acestea sunt datorate doar instabilității emoţionale care este prezentă în căminul multor alcoolici. atunci este afectată direct familia. este cu totul diferită. dar mai ales copiii. deoarece el cauzează în timp alterarea sentimentelor sau a relațiilor cu membrii familiei. Din punctul meu de vedere. Partenerii se ceartă. în scopul reducerii riscului recăderilor.

Medicală. Constantinescu.. A. A. Ed. E.. 2004..Bibliografie: Abraham.4/2008– Journal of Hygiene and Public Health . Ministerului de Interne COPANS. București Rodriguez. Riscurile consumului de alcool. vol.M. STUART A.58. Ed. J. drogurile şi eu – Ed. Ministerului Administraţiei şi Internelor..A. 2013. M. Beliș. Curtea Veche. București.. D.1981. 2001. Manea. Copilul meu. Prevenire şi consiliere antidrog – Ed. București.Cicu. nr. D. Moldovan.. G.. 2006. Podaru. P. Vladimir. The Invisible illness – Children in alcoholic families. alcoolismului. Lee Combrinck-Graham Revista de Igienă şi Sănătate Publică. Tehnică.Dr. Comunicarea eficientă cu copiii. Incursiuni în problematica Faber.G. 2002. Masilisc.