You are on page 1of 8

Ene Anca, Master B2

Modalitaţi de petrecere a timpului liber
Definirea conceptului de „timp liber”
Timpul liber nu este un timp neocupat, un timp fără nici un fel de
activitate. Acesta a jucat un rol foarte important în istoria omenirii şi a devenit o
condiţie indispensabilă pentru îmbogăţirea personalităţii omului.
Primele încercări de a defini timpul liber au fost înregistrate încă din
antichitate şi reflectau anumite idei filozofice. Aristotel, în lucrarea “Politika”,
scria: „Noi muncim ca să avem timp liber”1. În aprecierile altor analişti, „timpul
liber este preferabil muncii, este ţelul celor care muncesc”2.
Dezvoltându-şi ideile, Aristotel a făcut un pas mai departe prin conturarea
laturii calitative a modului de petrecere a timpului liber. „Capacitatea de a
utiliza corect timpul liber este temeiul întregii vieţi omeneşti. Natura ne cere nu
numai să muncim bine, ci şi să trândăvim la fel”, considera filosoful grec3.
În opinia lui Miller şi Robinson, timpul liber se referă la acea periodizare a
timpului aflată la dispoziţia individului, după munca necesară sau alte
activităţi ce trebuie îndeplinite; acesta trebuie să fie consumat după opţiunea
individuală.
Timpul de odihnă reprezintă acea parte din timpul liber destinată
activităţilor angajate în scop de odihnă, care prin procese recreative şi activităţi
vesele poate sau nu să fie atinsă.
1 Sellin,T., Recreation în the Age of Automation, The Annals of the American Academy of

Political and Social Science,vol.313, Philadelphia, p.208, op. cit. de Cosmescu, I.,Turismul,
fenomen complex contemporan, Ed. Economică, Bucureşti,1998, p.16
2 Miller,N.,Robinson, D.,The Leisure Age.Its Challenge to Recreation, Woedsworth Publ.

Comp., Blemont Calif., 1963, p.497, op. cit. de Cosmescu,I., Turismul, fenomen complex
contemporan, Ed. Ecomonică, Bucureşti, 1998 p.16
3 Sellin,T., op. cit., p.208

după ce s-a eliberat de obligaţiile profesionale.22-23 6 . Ed. p. sociale şi familiale5. Ed. I. 1978. Du Seuil.M. cit. la modul cum este cheltuit timpul de odihnă. Economia serviciilor teorie şi practică.20) Timpul liber este perioada de timp rămasă după efectuarea muncii şi este constituit din timpul relativ constrâns (timpul pentru somn.67-68 Cosmescu.. Bucureşti. Paris. p. op. este modul de comportament ce umple acest timp6. recreerea se referă la elementul conţinut. Recreerea este constructiva.Vers une civilisation du loisir .45-46. 2003. având un scop precis. Maria. de bunăvoie şi cu plăcere. cit. 2002. Turismul fenomen complex contemporan.I. pentru a-şi lărgi şi dezvolta participarea socială sau capacitatea creatoare. Dumazadier defineşte recreerea drept un ansamblu de activităţi cărora individul li se dedică în mod liber... op.. de Ioncica. 4 Dinu. Mihaela. Bucureşti.Ene Anca. 1998. fie pentru a se odihni. Dacă în odihnă accentul cade pe elementul timp. fie pentru a se distra şi a-şi satisface nevoile estetice. Ed. la modul cum este conţinut. Master B2 În figura de mai jos. Sociologul Joffre M. fie pentru a-şi îmbogăţi informaţia sau a-şi completa în mod dezinteresat formaţia. p. p. p. Geografia turismului. activităţi personale şi gospodăreşti.30 5 Dumazedier. Uranus. Economică. 1 Relaţia timp liber-odihnă-recreere (după Cosmescu. sarcini sociale diferite) şi recreerea4. Ed. Bucureşti. se prezintă relaţia timp liber-odihnă-recreere: Timp liber Timp pentru odihnă Timp de recreere Fig. Didactică şi Pedagogică. J.

ci doar evenimentele în aer liber sunt mai atractive. De aceea. Bucureşti. întâlniri. p. am ales să prezint o modalitate de petrecere a timpului liber în Sibiu care se desfăşoară.). Econonică. în scopuri culturale etc7. ale condiţiilor în care se desfăşoară activitatea umană8. de pildă. din concediul de odihnă etc. Latura cantitativă a bugetului de timp este determinată de dimensiunea elementelor componente. În cazul concediului de odihnă. necesităţilor. Ed. activităţi distractive.d. Durata timpului liber este determinată şi de dimensiunile componente ale bugetului de timp al indivizilor. Master B2 Modalităţile de utilizare a timpului liber şi activităţile corespunzătoare diferă în funcţie de dimensiunile şi localizarea acestuia (timpul liber propriu-zis zilnic. plăcerea de a citi aproape nu mai există. p. Maria. 7 Ioancică. 1997. cit. prin prezenţa evenimentelor în aer liber.. aspiraţiilor şi intereselor acestora. pentru acest proiect. respectiv ARTmania.70 Angelescu. activităţilor sportive. Pentru oamenii din comune şi sate. Timpul liber . op. vizionări de spectacole ş. se prezintă astfel: românii merg rar la teatru şi tot atât de rar la muzee. privite prin prisma scopurilor şi mijloacelor.m. acesta este destinat în special turismului. vizitele în muzee sau spectacolele de teatru sunt aproape inexistente . Se remarcă astfel că timpul liber zilnic este folosit pentru autoinstruire.. iar aspectul calitativ de conţinutul activităţii individului sau grupurilor sociale. Modalităţi de petrecere a timpului liber în Sibiu Situaţia în România. în special.Ene Anca. conform concluziilor Barometrului Cultural realizat anual în România.D.condiţionări şi implicaţii economice. Jula. tratamentelor balneare.26 8 . în ultima perioadă. săptămânal. Coralia. iar timpul liber de la sfârşitul săptămânii va fi folosit pentru practicarea turismului.

promovând artişti din aria metalului gothic şi a altor genuri din scena de metal. expoziţii. workshop-uri şi alte evenimente speciale dedicate artelor frumoase. Alături de aliaţii săi de încredere şi de gazdele evenimentului. punk şi chiar rock alternativ. prin fotografie de concert sau pictură în tema festivalului. Master B2 Despre ARTmania Platforma culturală ARTmania susţine artele frumoase. fiind însă urmată îndeaproape de artele vizuale. ARTmania a devenit un brand consacrat la nivel internaţional datorită specificităţii programului concertelor şi localizării acestuia într-una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale din Europa de Est: Sibiu. Festivalul ARTmania este sprijinit de Primăria Municipiului Sibiu înca de la prima ediţie a evenimentului. cât şi formaţiile româneşti consacrate sau în ascensiune. În timpul evenimentelor din săptămâna festivalului.Ene Anca. extinzânduse către zona heavy metal. din iulie 2006. Muzica reprezintă laitmotivul festivalului. Culturalizarea muzicală şi-a găsit un important pilon de sprijin în binecunoscuta marcă Tuborg. De trei ani Tuborg Sound susţine Festivalul ARTmania. Artiştii promovaţi suţin conceptul general ARTmania. punând accent pe muzica formată în jurul curentelor contemporane directe şi derivate din cultura rock. Festivalul ARTmania va avea loc în perioada 4 – 10 august şi va oferi un program cultural variat ce include concerte. Festivalul anual de la Sibiu s-a consacrat pe parcursul celor şapte ani de la înfiinţare. În 2014. extrem de apreciate pentru . ARTmania susţine intensiv şi activitatea instituţiilor culturale din Sibiu. colaborarea cu Muzeul Naţional Brukenthal şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA a permis accesul unui număr impresionant de participanţi la Festivalul ARTmania în spaţiile muzeale şi galeriile sibiene. Începută acum doi ani. în special de fotografie şi de pictură. integrată prin platforma Tuborg Sound în programul artistic al festivalului. promovând atât platforma în sine.

20 COMA 20. în spaţiile dedicate festivalului: Piaţa Mare şi Piaţa Mică. sub umbrela ARTmania Smart Zone.20 AEON BLANK 15. au fuzionat cu ideea de performance şi instalaţie.00 DEINE LAKAIEN . La cea de-a opta ediţie a festivalului. care s-au desfăşurat în Sibiu. aducând mai aproape de publicul larg o mare varietate de evenimente încărcate de cultură.30 THE MONO JACKS 16.09 august Program Artmania . Pe lângă concertele a cincisprezece trupe de referinţă din peisajul muzical mondial şi autohton.30 ALTERNOSFERA 16. Program Ediţia din 2013 a Festivalului ARTmania Sibiu a avut loc în perioada 5-11 august. platforma ARTmania a lansat anul acesta un spaţiu conceptual menit să dinamizeze viaţa citadelei medievale. pictura fotografia.00 LIGHTS ON! 15. ARTmania a dat startul unui maraton de evenimente. Complexul Naţional Muzeal Astra şi Galeria Habitus. Muzeul Naţional Brukenthal. inovaţie şi non-conformism. Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.Ene Anca. film şi muzică. să încurajeze dialogul cultural şi să promoveze valorile naţionale într-un context internaţional: ARTmania Smart Zone. având un program plin de dinamism. Program ARTMANIA Festival 2013 Locaţii Artmania PIAŢA MICĂ PALATUL BRUKENTHAL Program Artmania 08 august Program Artmania .30 OMUL CU SOBOLANI 20.10 august 19. care s-au desfăşurat în Piaţa Mică şi locaţiile partenere din imediata sa apropiere. Susţinătoare a culturii alternative. grafica şi arta scrisului. Master B2 inestimabilul patrimoniu cultural pe care îl găzduiesc.

Bilete şi abonamente pentru ARTmania Festival de la Sibiu sunt disponibile în reţeaua Eventim şi online pe www.59 DARK FUSION 23.Ene Anca.eventim.10 august 19. .09 august Program Artmania .20 ORPHANED LAND 22.ro şi pe siteul festivalului la următoarele preţuri: Categorie bilete Preţ Bilet de o zi 100 lei Abonament 150 lei Pentru liceenii din Sibiu.20 WHITIN TEMPTATION 21. în baza certificatului sau copiei prezentat la biroul de relaţii publice din Piaţa Mare împreună cu un act de identitate pentru persoana din certificat şi însoţitorul sau dacă certificatul menţionează însoţitor.00 XANDRIA 20.50 LACRIMOSA 23. ARTmania a oferit bilete cu o reducere de aproximativ 50% în zilele festivalului. Acestea au acces gratuit cu însoţitor sau fără. Master B2 Locaţii Artmania Program Artmania 08 august PIAŢA MARE BOHEMIAN FLOW AFTER PARTY Program Artmania .59 VESPERA Preţ Intrarea este libera la evenimentele din Piaţa Mică şi din cluburile partenere Festivalului ARTmania Sibiu.30 HAGGARD 20. la biroul de informaţii ARTmania din Piaţa Mare. Nici persoanele cu dizabilităţi nu sunt uitate.00 AMARANTHE 19.

o zonă foarte bună pentru protecţia copiilor.000 de participanţi din întreaga lume. Au fost amenajate terase. În concluzie. adunând un număr de peste 10. dar şi o zonă specială unde să stea copiii. Multe formaţii care au cântat deja au fost apreciate şi sunt dorite în continuare pe scena festivalului. Marea Britanie. iar până la sfârşitul anului 2013 se va anunţa schema generală de organizare a celei de-a noua ediţie a festivalului. menit să diversifice variantele de petrecere a timpului liber pentru toţi participanţii şi turiştii veniţi să viziteze oraşul. turiştii sau localnicii îşi pot petrece timpul liber în cadrul Festivalul ARTmania care va avea loc în perioada 4-10 august în Piaţa Mare şi Piaţa Mică din Sibiu. ARTmania se află în rândul celor mai de succes evenimente din estul Europei. SUA sau Mexic şi s-a observat o creştere substanţială a spectatorilor din Sibiu. Italia. Pe lângă deja ‘tradiţionalii’ spectatori din Germania. câteva magazine de suverniruri rock.ro. Numărul vizitatorilor Festivalul ARTmania a adus oameni din toată ţara. festivalul va încerca să aducă trupe care nu au cântat până acum la festival şi sa nu va insista foarte mult pe repetiţii. iar doritorii îşi pot deja procura abonamente la preţul de 75 de lei. programul ARTmania diferă de la an la an. ARTmania – modalitate de petrecere a timpului liber În anul 2014. cetatea . dar şi din străinătate în Sibiu.Ene Anca. Serbia sau Bulgaria. câteva dintre concertele incluse în program şi informaţii legate de schimbări ale preţurilor biletelor. de pe site-ul shop. Totuşi. şi-au făcut simţită prezenţa participanţi din Spania. De asemenea. va organiza mai multe concerte şi evenimente alternative.artmania. va oferi un camping ARTmania şi se va baza mai mult merchandise cu o ofertă mai diversificată. ARTmania reprezintă un spaţiu conceptual complementar activităţilor din Piaţa Mare. Master B2 Toţi copiii sub 14 împliniţi până în prima zi a festivalului vor intra gratuit la concertele din Piaţa Mare.

Master B2 medievală.Ene Anca. studenţilor şi viitorilor studenţi reprezentanţi ai comunităţii sibiene. . a liceenilor. dar şi să dinamizeze viaţa culturală a tinerei generaţii.