You are on page 1of 11

UNIVERSITATEA BUCUREŞTI

FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ

Fumatul la locul de muncă

Bliorț Ioana Cătălina
Specializare: Sociologie
Anul II, Seria 1, Grupa 1

constituie fumatul un criteriu de exludere /includere la nivelul colectivului de muncă? .Introducere  Scopul cercetării: -rolul fumatului în relațiile ce se stabilesc la locul de muncă -modul în care nefumătorii se poziționează vis-à-vis de ”pauzele de țigară” Întrebările de cercetare: Ce rol joacă fumatul în dezvoltarea relațiile interpersonale la locul de muncă? Împiedică fumatul stabilirea unor relații interpersonale? Cu alte cuvinte.

ro http://forum.romaniaforum.ro Principalele motive asociate fumatului: - Nevoie de pauză Dependență Socializare Integrare Lipsă de ocupație Trend/Modă .Analiza cantitativă Sursa: forumuri de discuție    http://www.softpedia.com http://cristianflorea.

Frecvența motivelor invocate pe forumurile analizate 10 6 3 Nevoie de pauza 21 12 Dependenta Socializare Integrare Lipsa de ocupatie 33 Trend/Moda .

toti ieseau in pauza la o tigara si ramaneam vreo 3 in clasa.vroiam si eu sa ies.]” . R.si uite asa.. de exemplu. dar și o modalitate de a te relaxa: ”Asa am inceput eu sa fumez..sa socilizez  mare prostie pot zice.Ieseam la "colt" sa fumez am inceput sa vb cu lumea asa.[........ Eram prin clasa a 9-a majoritatea colegilor mei fumatori..Analiza comentariilor   cele mai întâlnite motive pe care fumătorii le evidențiază atunci când vine vorba de întrebarea ”de ce fumează?”: faptul că socializează și că se integrează în anumite grupuri. (membru forum) consideră fumatul o modalitate de a te integra într-un grup.si era "nasol" nu imi placea.am inceput sa fumez..

.” . Una dintre cele mai mari tensiuni se forma în jurul discriminării față de fumători. ci a devenit un obicei rutinizat. (membru forum). spune că: ”Problema fumatului nu este data numai de dependenta de nicotina.Majoritatea fumătorilor spun că nu mai este dependență. La un moment dat devine si o obisnuinta.de exemplu. J. repectiv nefumători. "Ce faci cu miinile?" se intreba cineva gindindu-se la momentul in care te lasi de fumat.

. pauza de țigară la locul de muncă. nefumătoare. 25 de ani. feminin. 24 de ani. fumătoare de aproximativ 14 ani  Cel de al doilea respondent.Analiza calitativă  Metodă: interviu semi-structurat  Respondenți: un fumător și un nefumător de la locul meu de muncă  Primul respondent: A. membră a unui grup de fumători  Ghidul de interviu (teme): istoric personal..C. feminin. fumatul -un criteriu în stabilirea de relații sociale .

. au nevoie de mai multă relaxare ca să poată să lucreze cum trebuie. ie șim la fumat sau ne întâlnim și mai stăm și de vorbă. se pare că îi relaxează.]. fumez pentru că interac ționez.:Păi vezi tu. pentru că socializez. la ei munca îi stresează..acum depinde.] […]fumez pentru că simt nevoia să fumez. ți-am zis.: Mmda. alerg foarte mult și programul meu este foarte încărcat. chiar îmi place să fumez.. pana la urma suntem la birou suntem stresa ți și a șa vai mama noastra[...[. fumez pentru că îmi place să fumez. o iau a șa pentru mine. ieșim afară. să mai radeam. exact cum am mai spus. într-un fel sau altul. ..fiind volumul de muncă mai mare. la ei aceste pauze de fumat. în condițiile în care muncesc prea mult.. Pauza aia de fumat pe care o iau.. să ne destindem. până la urma ieșim la fumat să vorbim. Pauza de fumat: moment de relaxare personală și pretext pentru socializare:  A. dacă volumul de muncă este mai mare mare.. că oricum plămânii îi distrug. Chiar vorbeam la un moment dat cu cineva și îi spuneam că e singurul lucru pe care îl fac pentru mine. aceste pauze de măresc […] pentru că ți-am zis ei consideră că se relaxează și na .   C.

: Mă nu. cum spuneam și mai înainte cu moda. să știi să îi asculți pe ceilalți..Fumatul .criteriu în stabilirea de relații sociale  A. dar din punctul de vedere al fumătorilor. nu știu cum nici ei nu se pot trezi până nu își mănâncă micul dejun. teribilismul. e de la cap. o modalitate de a socializa sau chiar de a dezbate anumite teme și vicii comune […] .dar este foarte greu pentru nefumători să înțeleagă că tu dimineața nu îți procesa informațiile până nu îți bei cafeaua și fumezi doua țigări. ei micul meu dejun este cafeaua și cele două țigări.. probabil da este o modalitate de a te integra.. pentru noi nu e un viciu. Îți dai seama că pentru ei suntem vicia ți . nici nu am încercat. C: Din punctul meu de vedere nu este o modalitate de a te integra într-un grup. nu pot să mă trezesc diminea ța fără să beau cafeaua și să fumez doua țigări. totul pleacă de la cap. o modalitate de a te integra într-un grup pur și simplu să știi să comunici.

fumătorii automat stând mai mult împreună.. pentru că până la urmă. despre fumat și nu trebuia să aflu eu.fiind nefumătoare.. dar nu am înțeles care a fost faza. chiar dacă au ei scrumieră pentru fumat.mai mult. dar a fost un moment în care am ieșit pur și simplu să iau o gură de aer și erau 2-3 fumători.a fuma și noi nefumătorii ne bem cafeaua în fața laptopului. care presupun că erau prieteni și în momentul în care am ie șit eu . dar probabil discutau ceva a lor.s-au oprit pur și simplu din vorbă și s-au uitat ciudat la mine . fumătorii și nefumătorii.. mergem și mâncăm la cantină . balconul este și pentru mine ca nefumător și pentru ei ca fumători. . na . au puncte comune....vorbesc.C: […]la locul de muncă s-au făcut bisericuțe. nu înseamnă că este doar al lor..sau punctul comun.

anumite tensiuni legate de frecvența acestor pauze . în contextul orelor peste program (fumătorii se văd des în pauze.Concluzii  Fumatul .un criteriu în stabilirea de relații sociale. prin urmare ei leagă prietenii mai strânse cu ceilalți fumători)  Fumatul .o modalitate de socializare. poate împiedica anumite relații sociale. atunci când convingerile personale sunt puternice  Pauzele de țigară. mai ales la locul de muncă.