You are on page 1of 11

Uloga sestre u edukaciji porodilje o

podoju novorođenčeta

................................................................................................... 7 Ishrana porodilja............................................................................................................................................... 2 Dojenje (laktacija)................................................ 8 Zaključak............................ 4 Zašto je važno da majka i novorođenče u porodilištu budu u istoj sobi (baby friendly)?........... 3 Prvi koraci u edukaciji porodilja....................... 10 ................................6 Ishrana i nega porodilja tokom dojenja.......................................................................................................................................Sadržaj Uvod................................................................ 9 Literatura........................................................................................................................................................................................

emocionalni i saznajni razvoj. dodir. 2 . odojčeta i deteta do navršene druge godine. negu trudnica i negu babinjara. psihički. ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija. socijalni. Obrazovana medicinska sestra koja je stekla znanje o ciljevima. planiranju porodice. stimuliše razvoj svih svojih čula. principima i metodama zdravstveno-vaspitnog rada mora da postane vaspitač omladine i roditelja. Dojenje je mnogo više od hranjenja. Ulogu medicinske sestre u ginekologiji i akušerstvu možemo posmatrati kroz ulogu u polnom odgoju. To je proces uzajamnosti.Uvod Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta. miris. Ne samo sastav već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja STANDARD ISHRANE! Majčino mleko sadrži sve što je potrebno za fizički. osim što zadovoljava potrebu za hranom. sluh. Sisanjem. razvoj svih čula (vid. postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću.

Neophodno je da dete aktivno sisa. između podoja izgleda zadovoljno. Podoje obavljati na 3-4 sata. Posle podoja beba se podigne i ispravi da bi podrignulo i izbacilo eventualni progutani vazduh. drugu dojku kao pripremu za sledeći podoj. Prvih nekoliko puta treba pomoći porodilji I uputiti je u pravilan način I položaj deteta. Ako dodir za nožicu ili obraz ne pomogne. „razmrdajte” ga vežbama. koža je ružičasta i brašunasta. Kolostrum je veoma bogat proteinima. a zatim ponuditi. ponudite prvo dojku koja je prošli put bila druga. najbolja je hrana za novorođenče i ima je taman onoliko koliko treba. što babica kada donese dete prvi put na podoj.Dojenje (laktacija) Dojenje je jedini način fiziološkog hranjenja i napredovanje deteta. Da bi beba efikasno sisala bitno je pravilno stavljanje bebe na dojku. već zato što ima potrebu za kontaktom. Svako vreme za započinjanje dojenja je pravo vreme ali bi bilo najbolje novorođenče podojiti odmah posle porođaja ili u toku prvih sat vremena od rođenja. Kolostrum je mleko koje se stvara u majčinim grudima tokom prvih par dana nakon porođaja. Pre svakog dojenja babica mora oprati ruke i dojke. Kod dojenja majka mora voditi računa da detetu da onu dojku koja je prethodno bila druga. a ukoliko je rođeno carskim rezom u toku prvih šest sati od porođaja. lako svarljiva tečnost. Porodilja ima dovoljnu količinu mleka ako dete jede najmanje 8x tokom dojenja čuje se kako guta. osim noću kada po pravilu jedan podoj preskače. odnosno da dojke daje naizmenično radi boljeg pražnjenja. Potrebno je da medicinska sestra preporuci porodilji da isprazni jednu dojku tokom petnaestak minuta dojenjem (po potrebi izmlazati). 3 . tokom pet minuta. Edukacija porodilja se sastoji obavezno od predstavljanja važnosti kolostruma i mleka . a mokraća gotovo bez boje i dobija na kilaži 20-30gr dnevno. ugljenim hidratima i antitelima i predstavlja prvu prirodnu zaštitu deteta protiv brojnih bakterija i virusa. žućkasta. pelene su mokre 6x ili više. ne dozvolite mu da spava na dojci. Dužina podoja zavisiće od više faktora. Ova gusta. lepljiva. Ponekad dete traži da sisa ne zato što je gladno. Prilikom sledećeg podoja.

podstiče se stvaranje mleka u dojkama i čini lakšim kasniji proces dojenja. Obavezno treba predočiti sve prednosti dojenja porodilji kao I najbližoj porodici: Prednosti dojenja za novorođenče/odojče • Obezbeđuje pravilan rast i razvoj • Podstiče razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema • Smanjuje rizik od gojaznosti: omogućava detetu da nauči da pojede koliko mu je potrebno čime se smanjuje rizik od nastanka prekomerne ishranjenosti i gojaznosti u kasnijem uzrastu • Podstiče razvoj inteligencije • Štiti od mnogih bolesti i infekcija • Smanjuje rizik od proliva • Smanjuje rizik od pojave alergija • Smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta Prednosti dojenja za majku • Pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom • Smanjuje krvarenje posle porođaja • Doprinosi normalizaciji telesne mase • Smanjuje rizik od pojave osteoporoze • Smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika • Smanjuje rizik od postporođajne depresije • Smanjuje rizik pojave anemije 4 . Stavljanjem novorođenčeta na grudi uspostavlja se kontakt „koža na kožu” odmah po rođenju. Prvi podoj trebalo bi da bude odmah posle porođaja jer je novorođenče već tada spremno da sisa (sisa šaku ili okreće glavu kako bi pronašlo grudi – urođeni refleks).Prvi koraci u edukaciji porodilja Novorođenče treba staviti na majčine grudi odmah posle porođaja kao prirodni nastavak spone majke i deteta.

Što dete više posisa. Dojenje i pražnjenje dojke je najbolji lek da se ovo stanje prevaziđe. Na prve znake potrebe za hranjenjem dete treba staviti na grudi. Potrebno je stimulisati dete da široko otvori usta kako bi obuhvatilo i krug oko bradavice (areolu). Ukoliko dođe do pojave mastitisa. to ne mora da znači da nema dovoljno mleka. 5 . Ako su majčine bradavice bolne i ispucale to se verovatno događa zbog nepravilnog položaja novorođenčeta na grudima i nije razlog za prestanak dojenja. ohrabriti porodilju da nastavi sa dojenjem. Trenutno smanjenje količine mleka ne znači da treba prestati sa dojenjem. dok je za većinu dece preporuka dojenje na zahtev ali da između podoja ne prođe manje od dva ni više od četiri sata. otokom. Uvek postoji način da se podstakne stvaranje mleka. Ako dete često traži da sisa i pri tome dugo sisa. Na to treba skrenuti pažnju majci I umiriti je ukoliko je potrebno. Samo ako se u sklopu mastitisa pojavi gnojna kolekcija (apsces) ne treba da dojite iz te dojke do izlečenja. a tokom noći na tri sata. Priroda je podesila da je mleko svake zdrave majke najbolja hrana za njeno dete! Najbolji pokazatelj da majka ima dovoljno mleka je dobro napredovanje deteta. a ne samo bradavicu. U slučaju pojave mastitisa potrebno je potražiti savet lekara. crvenilom. I promena položaja majke može da doprinese smanjenju pritiska na grudi. više se mleka i stvara. Ispoljava se povišenom temperaturom. najčešće jedne dojke.Prednosti dojenja za porodicu • Jednostavnost hranjenja – lako dostupno • Ušteda u vremenu – umesto da pripremate obroke za dete imaćete više vremena da se igrate sa njim i uživate u njegovom društvu • Bolje zdravlje majke i deteta • Rasterećenje porodičnog budžeta • Uspostavljanje skladnih porodičnih odnosa Potrebno je dete donositi majci kada god zatraži (podoj na zahtev). bolom. Kada okreće glavu da pronađe majčine grudi ili počne da sisa šaku. Pravilan razmak između podoja i noćni podoji stimulišu stvaranje veće količine mleka. to je obično znak da je gladno. Mastitis najčešće nastaje kao posledica infekcije i zastoja mleka jer dojke nisu bile ispražnjene do kraja. Ukoliko dolazi do problema pokušati postaviti dete drugačije. Plač deteta ne znači uvek da je dete gladno. Za decu sa produženom žuticom i onu koja slabije napreduju u telesnoj težini preporuka je da podoji u toku dana budu na dva.

dnevno. dana života sva deca koja sisaju treba da uzimaju vitamin D3 u količini od 400 i. pa se smatra da je detetu koje sisa nije neophodno davati. Majčino mleko je osnovna hrana tokom cele prve godine života. a posle 26. isključivo kašičicom.j. Preporučuje se isključivo dojenje do navršenog šestog meseca odojčeta.Voda je sastavni deo majčinog mleka. Ona mu se. a sa dojenjem treba nastaviti i do navršene druge godine. nedelje uvođenje nemlečnih obroka je neophodno. Zašto je važno da majka i novorođenče u porodilištu budu u istoj sobi (baby friendly)? Ako su majka i novorođenče u istoj prostoriji 24 sata dnevno. to je od velike koristi za započinjanje i nastavak uspešnog dojenja. može ponuditi u uslovima visokih spoljnih temperatura vazduha. Anestezija (opšta ili epiduralna) ne predstavlja prepreku za rani početak dojenja. međutim. 6 . Napomena: Od 15. Oko šestog meseca se može započeti sa probanjem nemlečnih namirnica. Hranjenje po potrebi deteta je uspešno ako novorođenče spava pored majke: majka tada može podojiti dete čim se ono probudi. ukoliko ima povišenu telesnu temperaturu. Medicinska sestra je zadužena za ispravno sprovođenje programa I obezbeđuje svu potrebnu pomoć porodilji pri adaptaciji. prolive ili povraća i to između podoja. Savet o uvođenju nemlečne ishrane treba potražiti od pedijatra.

 kontrole genitalnih organa. Jedino se dojke dalje razvijaju zbog specifičnosti funkcije.  kontrole funkcije drugih organa.Ishrana i nega porodilja tokom dojenja Babinje su posleporođajni period koji traje 6-8 nedelja kada treba da se svi organi. boja kože i sluzokože. a vremenom se izgled menja i količina smanjuje.inovacijom povrate u predgravidno stanje. U prvih 24h prati se puls. disanje. a poseban akcenat se mora staviti na negu dojki.. Potrebno je obezbediti negu porodilje u vidu:  kontrole opšteg stanja. 7 . Lična higijena porodilje .a rane ukoliko su nastale tokom porođaja zarastaju. Kontrola lohija odmah posle porođaja lohije se sastoje gotovo isključivo od krvnih elemenata i dosta su obilne. Kontrola opšteg stanja započinje već u porodilištu traje do završetka babinja. genitalnih organa i rana nastalih usled porođaja.a naročito genetalni. psihološko stanje.  kontrola i nega rane...  kontrole laktacije..održavanje lične higijene prvih dana mora biti intenzivnije zbog pojačanog znojenja.

Treba jesti raznovrsnu hranu. jer sadrže potrebne minerale i vitamine.kako bi produkovalo mleko. da bi mleko bilo maksimalno korisno. Kalorijski unos bi trebalo da bude veći za oko 300 kalorija. bez ugrožavanja produkcije mleka. Dovoljno je dodati . jer sprečavaju konstipaciju (zatvor). Medicinska sestra ima zadatak da edukuje porodilju o načinu ishrane tokom dojenja kako bi se izbegli problem I kako bi dete iskoristilo maksimum iz mleka. majka treba da vodi računa o ishrani. u fazi dok beba samo sisa. .Jede kada je gladna.Doručak daje ubrzanje metabolizmu. jer će različitost mirisa i ukusa u mleku pomoći vašoj bebi da lakše prihvati nemlečnu hranu. Kada beba počne da uzima nemlečnu hranu.Neka žitarice budu osnova obroka (integralni. . jedno serviranje voća ili povrća. može se narušiti zdravlje majke . Treba savetovati porodilju da : . . ceđenog soka uvek kada doji bebu. i jedno dodatno serviranje mlečnih proizvoda. majka neće imati dovoljno mleka. Što je još gore. pa će beba da bude manje otporna na prehladu i infekcije.Voće i povrće su naročito važni. Čaša vode ili svežeg. 8 . jer će telo koristiti hranljive sastojke iz rezervi . . tj. Ali. . tri serviranja ugljenih hidrata više (tri parčeta hleba). ove "dodatke" treba ukinuti. smeđi. Brži gubitak telesne mase (više od 500 grama nedeljno) je povezan sa otpuštanjem štetnih materija (koje se nalaze u masnom tkivu) u mleko. Dozvoljen je gubitak od 500 grama do dva kilograma mesečno. pirinač). sagorevajući kalorije brže nego kada se preskaču obroci. To može da izazove umor i da redukuje imune faktore u mleku. nego u obrnutom slučaju. Najveće potrebe za kalorijama porodilja će imati prvih četiri do šest meseci.Ishrana mora da bude uravnotežena. 100 grama mesa ili živine.Ishrana porodilja Majčino mleko je savršena hrana za rast i razvoj bebe. Ukoliko se suviše smanji kalorijski unos.

Nerazdvojiva povezanost sa zdravstvenom negom je poštovanje života. zdravlja I edukaciju porodilje I širi svest o važnosti dojenja . 9 . Svoj posao obavlja humano. dostojanstva i prava čoveka.Zaključak Osnovni zadatak medicinske sestre i medicinskog tehničara je unapređenje zdravlja i sprečavanje bolesti. te u odnosu sa pacijentom poštuje njegove individualne potrebe i vrednosti. stručno i odgovorno. U skladu sa prethodno navedenim medicinska sestra brine za očuvanje života.

Akušerstvo. Zagreb. A.Školska knjiga.treće izdanje. Franković. 2003.1999. Mladenović. Budisavljević. [3] D.Ćetković. Z. Ginekologija i akušerstvo. Mihajlović. šesto izdanje.1986. Sarajevo. Zdravstvena njega. 10 . Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. [2] Broz. Beograd. Bogdanović. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.Literatura [1] D. prvo izdanje.