You are on page 1of 91

Legile

Universului
( cum văd unii iniţiaţi legile şi principiile spirituale
universale, pe care trebuie să le cunoască şi să le urmeze
omul, pe drumul vieţii şi al desăvârşirii )

=Colectie de articole =

Cuprins :

1.

Legile divine – extras de pe site-ul : “Lumea
ingerilor”...........................3

2.

A trăi călăuzit de Legile Universale - CARMEN HARRA extras din cartea "Karma de fiecare
zi"............................................................................2
2

3.

"The Life You Were Born To Live - A Guide to Finding
Your Life Purpose" - DAN MILLMAN - extras din cartea
cu acelasi titlu.................................25

4.

K Y B A L I O N - studiul a trei initiati asupra filozofiei
ermetice a vechiului Egipt si a vechii
Elade.........................................................................
..49

Legile divine
Totul curge în viaţă supunându-se legilor sau principiilor universale. Nu trebuie neapărat
să cunoaştem sau să înţelegem legile pentru a le respecta, dar dacă nu le cunoaştem, nu
vom înţelege niciodată complet cum am realizat ceea ce am dorit sau de ce am gresit. Ne e
mai uşor să reusim când înţelegem aceste legi şi modul în care le aplicăm pentru a crea
conştient.
Legile universului formează un argument solid pe care să ne construim viaţa. Sinergia cu
care acţionează aceste legi poate aduce rezultate extraordinare. Sarcina noastră este să
înţelegem şi sa aplicam aceste legi, să le folosim pentru a manifesta viaţa pe care ne-o
dorim şi care se află în armonie cu misiunea sufletului. Odată ajunşi în acest punct, orice
devine posibil. Din moment ce totul este legat în univers prin vibraţii de energie, când
misiunea sufletului nostru va începe să-şi manifeste propria vibraţie, va aduce toate
elementele de care avem nevoie exact la momentul potrivit, în locul potrivit şi cu oamenii
potriviţi. Se creează o sinergie între toate componentele şi, ca prin minune, totul începe să
capete un sens magic şi totul se îmbină perfect!
Înţelegerea unor concepte la nivelul constiintei constituie primul pas către integrarea lor
conştientă în viaţă. Dar pentru a stăpâni utilizarea acestor legi în procesul conştient de
creare a vieţii, trebuie să ne dăm seama cum ne influenţează ele viaţa acum.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Legea unimii
Legea egalităţii
Legea reflectării
Legea vibraţiei
Legea polarităţii
Legea ritmului
Legea cauzei şi a efectului

Legea unimii

înţelegere şi sprijin. deşi nu-L putem descrie complet prin folosirea cuvintelor şi conceptelor. să venim la altar cu smerenie şi respect. Dar. nici o expresie a lui Dumnezeu nu poate fi divizată. Această trăire este. Fiecare este întreg şi complet. aparţine întregului. Ei au venit la Dumnezeu cu evlavie si respect. Învăţăm să venim la Dumnezeu cu mâinile goale. ci de sursa – de creatorul lor. din inima noastră – şi să- . Ei au experimentat starea de a fi Una cu Dumnezeu. noi Îl putem experimenta pe Dumnezeu. înţelepciune. Învăţăm să vorbim direct cu El. Cu toate acestea. primul om. mulţi dintre noi am căutat în zadar să-l găsim pe Dumnezeu în afara noastră. La fel ne apropiem şi noi de Dumnezeu. nu se apropiau de “un altul”. Nici o expresie a lui Dumnezeu nu are vreo lipsă şi toate expresiile lui Dumnezeu sunt Bune. călăuzire. căutând sfat. când se spune că omul a fost făcut “după asemănarea Sa”. La urma urmei. cum vine un fiu sau o fiică la Tatăl sau la Mama sa. Orice îşi are originea în întreg. Ne apropiem cu mintea şi inima deschise. dar nu cu frică. Dumnezeu. La fel cum Dumnezeu nu poate fi divizat. Esenţa Creatoare a Tot Ceea Ce Este. Aceasta este semnificaţia cuvintelor din Geneză. Iisus ne-a spus că Împărăţia Cerurilor sălăşluieşte în interiorul nostru.Legea Unimii afirmă că tot ceea ce vine din Dumnezeu este de la Dumnezeu. MISTICA. Este trăirea pe care au avut-o profeţii. Aceasta este legea care a făcut posibilă crearea lui Adam. nu poate fi descris pe deplin. în mod esenţial.

care îşi revarsă lumina asupra tuturor locurilor întunecate ale sufletului. Dat fiind că Dumnezeu este întreg şi complet. Este un loc din inima si mintea noastra. Aceasta scoate la lumină greşelile şi arde neadevărul. Practica spirituală are grijă de Scânteia Divină lăuntrică şi o ajută să se dezvolte într-o flacără constantă. Scânteia Divină trăieşte în inima noastră. adevărul şi viaţa” la care trebuie să ne aliniem şi pe care trebuie să le urmăm. Este comuniunea cu Dumnezeu. dăm naştere propriei divinităţi în timp ce ne aflăm încă în formă umană. Într-adevăr. în tăcerea inimilor noastre. Atunci când venim la Dumnezeu. căci suntem puieţi al aceluiaşi copac. la o stare de armonie şi aliniere cu legile spirituale. şi noi suntem întregi şi compleţi. fără dorinţa de . Esenţa lui Dumnezeu se află în mine şi în tine. Ne deschidem posibilităţii de a primi iubirea. fiindcă numai în acest loc putem găsi adăpost. Putem uita că este acolo. nu ne putem da puterea altora şi nici nu vom căuta să devenim o autoritate pentru altcineva.I cerem îndrumare sau ajutor. Locul în care cerem acest lucru este adevăratul templu. Siritul lui Dumnezeu locuieşte înăuntrul nostru. Este un loc sfânt. Aceasta este adevărata rugăciune. să ne conectăm la iubire şi adevăr şi să readucem viaţa. În felul acesta. Legea Unimii spune că esenţa noastră trăieşte în Dumnezeu. Nu e un loc din lume. Nimeni altcineva nu ne poate da răspunsurile şi nu ne poate purta către acest adevăr. Ne centrează şi ne ţine conectaţi la Sursa noastră. Nici un alt loc din lume nu este atât de sfânt precum acesta. intrăm în templul interior. Trebuie să venim la el benevol. Nu este vorba despre un loc exterior. Este “calea. Putem experimenta această stare ca o căldură sau energie în centrul inimii – şi ca pace şi linişte în interiorul minţii. Ne deschidem către posibilitatea ca. Vom respinge autoritatea exterioară şi vom descoperi autoritatea din interior. Trăim în profunzimea deplină a momentului prezent. Atunci când Îl găsim pe Dumnezeu în interiorul inimii şi al minţii noastre. Trebuie să ne cerem legătura cu esenţa creatoare din interior. Conştiinţa unităţii este starea de conştiinţă în care intrăm atunci când simţim prezenţa lui Dumnezeu în interiorul inimilor şi minţilor noastre. iar noi suntem din Dumnezeu şi de la Dumnezeu. Ne putem pierde în spectacolul dramatic al lumii şi în viaţa noastră agitată. din nou. În această stare de conştiinţă. grija şi îndrumarea lui Dumnezeu. Ea vine din străfundul inimii şi este sinceră. aceasta este ceea ce practica spirituală aduce după sine. deoarece acolo Îl întâlnim pe Dumnezeu. astfel încât să putem servi în lume cu compasiune pentru alţii şi pentru noi înşine. indiferent cât de mult ne-am luptat sau am suferit în această viaţă. Însă scânteia rămâne în miezul fiinţei noastre şi o putem găsi şi îngriji.

3 – învăţarea lecţiilor înseamnă să acceptăm şansa de a învăţa şi de a ne dezvolta cu fiecare experienţă. nu ne simţim separaţi de Dumnezeu sau de fraţii şi surorile noastre. Dacă suntem manifestarea umană a unui aspect dumnezeiesc. În acest moment. pentru că suntem aici ca să-l slujim pe Dumnezeul din noi. abandonaţi de Dumnezeu de a cărui existenţă nici nu sunt siguri. fiecare cuvânt. izolaţi. s-o primim şi s-o integrăm în conştiinţa noastră. . Trăindu-ne misiunea sufletului ne lăsăm însemnul unic asupra lumii şi creem în mod conştient o moştenire pentru generaţiile viitoare. mai degrabă. Nerespectarea acestei legi atrage după sine starea de separare si de a nu merita ceea ce-ţi doreşti. sunt mulţi oameni care se luptă cu ideea că poate nu merită să aibă tot ce-şi doresc. pentru a ne extinde în continuare sentimentul de Sine. aşa cum este. Atunci. din moment ce noi suntem în Dumnezeu şi El e în noi. 2 – să ne trăim misiunea spirituală înseamnă să ne menţinem fiecare aspect al vieţii în armonie şi în concordanţă cu acea misiune. întrucât simţim recunoştinţa pentru tot ceea ce înseamnă viaţă şi binecuvântăm şi iubim totul. Prin această explorare. Atunci când trăim în conştiinţa unităţii. înseamnă să ne explorăm fiecare aspect al fiinţei.a ne gandi la trecut sau la viitor. ajungem nu numai să ne cunoaştem Sinele. Nu există lipsă sau neajunsuri. Nu vedem probleme. ci. nu se mai pune problema că merităm să ni se împlinească visurile. ci despre a ne îngădui să merităm superlativul absolut al unei vieţi echilibrate. întrucât Dumnezeu este prezent în inimile şi gândurile noastre. Nu există nimic care ar trebui schimbat sau reparat. Când ne concentrăm viaţa asupra acestor trei sarcini. cu cheltuieli frivole. nu merită oare orice părticică din Dumnezeu să primească tot ceea ce e mai bun? Nu vorbim aici despre pretenţia la titluri sociale sau la un stil de viaţă extravagant. Cum este timpul petrecut în comuniune cu Dumnezeu? Este o experienţă de extaz. nelăsând nici o piatră neîntoarsă. conştiente şi bogate. ci începem să-L cunoaştem şi să-L înţelegem mai bine pe Dumnezeu. dintr-o perspectivă spirituală. De asemeni. Fiecare interacţiune cu lumea din jurul nostru ne oferă un dar. fiecare faptă vor fi o reprezentare a esenţei noastre divine şi un dar pentru lume. Aceasta este semnificaţia “raiului” pe Pământ. împlinite. fiecare gând. Toţi venim pe lume cu trei sarcini principale: 1 – să ştim cine suntem. ştim că suntem perfecţi exact aşa cum suntem şi la fel sunt şi ceilalţi. În contextul universal al vieţii mai există un mod de a aborda chestiunea meritului. Avem îndatorirea să cunoaştem darul sau lecţia. pur şi simplu fiindcă “ni se cuvine”. că avem responsabilitatea să le concretizăm. Totul este perfect. Mulţi oameni se simt singuri.

nici tu nu poţi avea putere . sunt egali. ai iubirii. Şi de cele mai multe ori reintegrarea se realizează prin acelaşi aspect prin care fiinţa la un moment dat s-a îndepărtat. mai bun sau mai rău decât celălalt. ca aspecte ale divinului. Pornim toţi pe picior de egalitate. evreii şi budiştii sunt egali.Pentru a ne realinia la conştiinţa unităţii putem apela la ajutorul îngerului păzitor. rasele neagră. care cunoaşte cel mai bine povestea sufletului nostru încă de când a fost creat. nimeni nu poate avea putere asupra ta. acum se realizează procesul invers de reintegrare. galbenă şi roşie sunt egale. al îngerilor credinţei. cei bolnavi şi cei sănătoşi. al Arhanghelului Metatron. ai recunoştinţei sau a oricăror îngeri pe care sufletul este inspirat sa-i cheme. Hinduşii. albă. musulmanii. Heterosexualii şi homosexualii sunt egali. fiinţei. Bărbaţii şi femeile sunt egali. Legea egalităţii Această lege afirmă că fiecare fiinţă umană este egală şi că nu putem iubi un om. creştinii. al Arhanghelului Mihail. La nivelul sufletului. este bine să ne lăsăm inspiraţi de îngerul păzitor. De aceea. în detrimentul altuia. nici unul dintre noi nu este. cei cu handicapuri şi cei fără. în esenţa lui spirituală. Pentru că toate fiinţele umane iniţial au fost parte integrantă a conştiinţei divine. Pentru că toţi suntem aspecte ale lui Dumnezeu.

în mod constant. pe planeta Pământ. El a spus: „Aşa cum aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici. altuia nu-i face”. Este o deplasare din perspectiva deosebirii – care alimentează conflictul şi neînţelegerile. Sufletul ştie doar că întâlneşte un alt suflet şi cinsteşte călătoria făcută împreună. ci doar să asculte ce are de zis. este de a onora viziunea şi credinţele unei persoane care se află de partea opusă – chiar şi dacă nu suntem de acord cu ele. Iisus a mers chiar mai departe. O astfel de persoană îşi ia angajamentul de a-i iubi nu doar pe aceia care îi aprobă setul de valori şi credinţe. aşa Mi-aţi făcut Mie”. Cel care îşi propune să respecte drepturile omului – care sunt dovada. ca şi a noastră. Dacă vrem să avem pace în suflet şi pace în lume. a principiului spiritual al egalităţii – nu poate avea o minte îngustă şi o inimă închisă. Din punct de vedere spiritual. Aceasta este regula de aur pentru toate interacţiunile umane. spunând că trebuie să învăţăm să-i iubim pe toţi. Prin practica acceptării noi creăm egalitatea. . Iar aceasta nu este o învăţătură simplă. Cu toţii avem în viaţă oameni pe care îi excludem din legea egalităţii. O persoană care trăieşte conform Legii Egalităţii simte. Calea spirituală a acelora care îşi iau un angajament faţă de egalitatea dintre oameni le prezintă ocazii mereu provocatoare de a renunţa la ideile false şi limitate de a adopta un adevăr mai profund şi mai cuprinzător. Legea Egalităţii creează o punte între oameni – punte ce deschide canalul spre iubirea divină. conform învăţăturilor egalităţii. oamenii îşi pot redeştepta conştiinţa legată de iubirea lui Dumnezeu. pornind tot timpul de la atitudinea că ideea celuilalt este la fel de importantă şi demnă de a fi ascultată. Calea spre pace. Cu toţii merităm iubire şi toţi trebuie să învăţăm să o dăruim şi să o primim fără condiţii. până şi pe cei mai sadici criminali. În lumea spiritului. trebuie să renunţăm la următoarele nevoi: nevoia de a avea dreptate (a considera că alţii greşesc) şi nevoia de a fi de acord. nu există ierarhie. dar nu şi a „acestuia” – indiferent cine este acesta pentru noi. Suntem dispuşi să acceptăm egalitatea oricăror altor oameni şi grupuri.asupra altcuiva. Învăţăturile separării spun că unii au dreptate şi alţii greşesc – iar cei care au dreptate trebuie să-i învingă sau să-i doboare pe aceia care nu au dreptate. Iubindu-se şi acceptându-se unii pe alţii. spre cea a egalităţii – care susţine pacea şi toleranţa. că e nevoie să-şi extindă limitele şi să păşească dincolo de propria zonă de confort. chiar şi dacă o face să nu se simtă în largul ei. I se cere să „intre în pielea” duşmanului său şi să înţeleagă perspectiva aceluia cu care nu este de acord. Nimeni nu este mai spiritualizat decât altul. Simte că e necesar să renunţe la prejudecăţi şi să-şi însuşească o perspectivă mai largă şi mai altruistă în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi. Învăţăturile egalităţii afirmă că nici una dintre părţi nu deţine adevărul întreg. noi suntem cu toţii egali. de poziţie socială sau de statut economic. fiecare parte trebuie ascultată cu respect. „Ce ţie nu-ţi place. Emiterea de judecăţi atrage după sine nerespectarea acestei legi divine. ca şi pe cei care nu o fac. Prin urmare. Practica acceptării afirmă că nu e nevoie ca o persoană să fie de acord cu alta pentru a o accepta. să-i respecte părerea. Sufletul nu stie de titluri. Aceasta reprezintă un progres revoluţionar în interacţiunea umană.

trebuie să ne rectificăm percepţiile de inegalitate. Să nu ezităm să o facem. Încercăm să justificăm aceste judecăţi în mintea noastră. Ceea ce percepem nu este. atunci când nu suntem. este supărător şi pentru noi înşine. atunci când avem gânduri negative. ai discernământului. mai ales în procesul de conştientizare a emiterii judecăţilor. Nu trebuie să negăm judecata sau să o îndepărtăm. Nu trebuie să schimbăm nimic. adevărat. nici justificabile. ne putem privi frica în faţă şi o putem aborda cu compasiune. Considerăm că sunt obiectivi. fiecare dintre noi emite sute de judecăţi în legătură cu alţi oameni. Conştientizarea este. într-un final. Nu avem perspectiva spirituală care să cuprindă întreaga imagine – şi anume. Cu toate acestea. în cele din urmă. o rectificare. atunci când ma aflu în această stare. sau „Pot vedea că mi-am închis inima şi că. îngerii iubirii. Acest lucru nu face altceva decât să întărească negativitatea. reţeaua de interconexiuni ce o influenţează pe persoana pe care o judecăm. dacă emitem multe gânduri negative sau neadevărate. atunci când ne-am luat angajamentul de a practica egalitatea. îngerul păzitor. Trebuie doar să devenim conştienţi de gândirea noastră negativă şi să ne amintim că nici una dintre judecăţile noastre nu este corectă sau justificabilă. o eroare de percepţie. Trebuie doar să înţelegem judecata. întrucât procesul de eliminare a judecătilor este anevoios şi necesită o înţelegere profundă a lucrurilor şi multă atenţie. A considera că cineva este rău. îngerii împăcării. să spunem: „Sunt conştient de faptul că judec”. îngerii cunoaşterii. făcând-o să fie ceva rău sau greşit. ne vom da seama că multe dintre ele se nasc din frică. ai păcii sau ai fraternităţii ne sunt alături şi aşteaptă chemarea noastră. fără să ne pedepsim sau să ne umilim pe noi înşine şi. Dacă ne tratăm judecăţile cu blândeţe. Fiecare inegalitate pe care o percepem este. ne atacăm pe noi înşine. Unul din primele lucruri pe care e necesar să le conştientizăm pe cărarea spirituală este că judecăţile noastre nu sunt corecte. prin ea însăşi. pur şi simplu. Iar pacea sufletului nu poate fi obţinută decât integrând această lege divină în viaţa noastră. vom fi temători şi necăjiţi tot timpul. în fiecare zi. nu aşa cum îi vede Dumnezeu – cu înţelegere şi compasiune – ci aşa cum îi percepem noi la un moment dat. Legea reflectarii . Îi privim pe ceilalţi. Dacă dorim să trăim o viaţă de adevăr. Frica se dizolvă întotdeauna în prezenţa iubirii. Iar judecata nu poate rămâne prezentă . nu numai că este supărător pentru acea persoană. frica se diminuează. Dacă procedăm astfel. nu privesc lucrurile corect sau drept”. ai iertării. Trebuie doar să fim conştienţi de existenţa ei şi să o tratăm cu blândeţe. Arhanghelul Mihail. dar şi în cel de raportare concretă la cei din jur. înainte de a le lăsa să ne influenţeze şi să provocăm astfel suferinţă pentru noi înşine şi pentru alţii. o atacăm pe ea şi. nu este nevoie să încercăm să ne formăm să fim pozitivi. Ori de câte ori vedem o persoană într-o lumină negativă. Dacă avem nevoie de ajutor. Această perspectivă vine doar dintr-o conştiinţă eliberată de judecată.Mai mult. Nu trebuie să o considerăm ca fiind ceva rău sau care necesită modificări. în mod necesar. Apoi. îngerii compasiunii. cu atât mai mult cu cât avem în jur persoane care judecă. pur şi simplu. Conştiinţa noastră este rezultatul gândurilor pe care le avem şi.

în cele din urmă. Există o armonie. Acest lucru nu e valabil decât uneori. aceleaşi legi. Tot ceea ce conţine universul emană din acelaşi izvor. un raport. Greşeala face parte din experienţa umană .Legea reflectării afirmă că ceea ce e deasupra. ca şi structura persoanelor implicate. Din perspectiva experienţei umane. Este vorba de relaţia conflictuală pe care o avem cu noi înşine. la rândul său. la fel şi în afară.ne arată că suntem oameni. Cu alte cuvinte. Iar Universul. “Precum în cer aşa şi pe Pământ” ne spune Iisus în rugăciunea “Tatăl nostru”. între perspectiva eului şi cea a sufletului şi. o corespondenţă între diferitele planuri de manifestare a vieţii şi a fiinţei. Ea are rostul de a ne oferi . această lege ne spune că fiecare persoană pe care o întâlnim ne reflectă înapoi ceva legat de noi înşine. persoana careţi doreşti să devii există deja în tine. Fiecare din noi are întreg universul în interiorul său – fiecare om este o reprezentare a universului la nivel microcosmic. nu vom putea să acţionăm cu consecvenţă într-un mod iubitor faţă de altcineva. Viaţa din planul orizontal (lumea exterioară) este o oglindă a ceea ce se întâmplă în conştiinţă (lumea interioară). Dumnezeu a creat omul după chipul şi asemănarea sa. ceea ce e înăuntru. la fel şi dedesubt. Prin urmare. de activităţi şi fiecare dintre ele manifestă propriile sale fenomene pe propriul său plan. Nu vrem să ne vedem prejudecăţile. Există blocaje sau obstacole în conştiinţa noastră. să ne uităm la suferinţa sau mânia noastră. aceleaşi caracteristici se aplică la fiecare unitate sau la orice combinaţie de unităţi. Considerăm că relaţiile ar trebui să fie distractive şi ar trebui să ne distragă atenţia de la problemele pe care le avem şi că nu ar trebui să ne facă să muncim. Ceea ce nu se potriveşte cu această reflectare face parte din experienţa umană. întrucât ignoră cauzele care au declanşat respectivele probleme. Dacă ne urâm pe noi înşine şi dacă ne e ruşine de vreun aspect din viaţa noastră. Mulţi dintre noi încercăm să găsim soluţii pentru problemele din relaţii privind mai întâi tiparele comportamentale interpersonale şi încercând să le schimbăm. Problemele de natură exterioară reflectă problemele de natură interioară. Legea reflectării ne spune că totul există la fiecare nivel de realitate. aceleaşi principii. Nu vrem să ne analizăm frica şi nesiguranţa sau să verificăm de ce suntem ambivalenţi ori tensionaţi. Nu vrem să înţelegem de ce îi minţim pe alţii sau nu ne ţinem promisiunile. E necesar să ne găsim curajul de a privi aceste impedimente şi a le remedia. ne reprezintă pe fiecare la nivel macrocosmic. omul este o reflectare a divinităţii. să vedem toate perspectivele în acelaşi timp. Transformarea personală înseamnă înţelegerea profundă a firii noastre divine – trebuie să învăţăm să ne mişcăm permanent între sfera fizică şi cea spirituală.

Dumnezeu ne-a dăruit întreaga libertate pentru a reuşi acest lucru şi o lume în care să ne oglindim. Dacă suntem furioşi sau trişti. pretinzând că suntem victime sau ne rănim intenţionat.ocazia să învăţăm şi să evoluăm. cu atât accelerăm procesul cunoaşterii de sine şi al recunoşterii scânteii divine din noi. dăm vina pe ceilalţi – iar aceştia ne răspund. până când cineva îşi face curaj şi ia atitudine. cuvinte şi acţiuni. spunem sau facem. Acest tipar este un cerc vicios. Să nu ezităm să cerem ajutorul îngerului păzitor. vom continua să ne proiectăm lucrurile personale asupra altor oameni. astfel încât nu mai putem vedea ce anume ne aparţine nouă şi ce aparţine celorlalţi. ai discernământului. Înţelegerea felului în care ne proiectăm ne poate ajuta mult. cine este responsabil pentru furia şi tristeţea noastră? Dacă învinuim. Proiecţia este un mecanism al negării (nu eu sunt cauza) şi al exteriorizării sau asumării false a răspunderii (tu eşti cauza). pentru ca universul nostru interior se reflectă încontinuu în universul exterior. altfel vom repeta greşelile până când vom fi dispuşi să învăţăm din ele. Cu cât facem mai des acest lucru. chiar mai mult va avea respect pentru curajul dovedit. Ci mai degrabă să urmărim să ne recunoaştem ca fiind reflectarea divinităţii şi să împlinim scopul pentru care am fost creaţi. ruşine şi în proiecţie reciprocă. . Acesta este substratul. nu se va mai simţi ameninţată. procedând astfel. Ne-a mai dăruit o mulţime de îngeri care să ne asiste în acest proces. îngerilor cunoaşterii. indiferent de starea de spirit sau de gradul de evoluţie pe care îl avem. cu atât vom învăţa şi vom evolua mai repede. Arhanghelului Metatron. dacă avem curajul de a privi acest proces. întrucât tendinţa de a proiecta este foarte puternică. Deseori ştim că suntem responsabili. nu mai avem ocazia de a ne îndrepta greşelile. Recunoaşterea propriilor gânduri. asumarea lor şi recunoaşterea reflectării divinităţii în noi înşine. Cheia integrării corecte a acestei legi în viaţa noastră este recunoaşterea. este foarte simplu. Pentru că ne e teamă şi refuzăm să ne simţim vinovaţi sau ruşinaţi. să-ţi asumi greşeala şi să-ţi ceri iertare. Cealaltă persoană se va simţi eliberată şi odată ce înţelege că nu vrei să o învinuieşti sau să o umileşti. cine este responsabil pentru cuvintele noastre? Dacă ne plângem de milă. îngerilor maturităţii sau ai iertării. Refuzăm să ne uităm la ceea ce ne aparţine şi încercăm să transmitem totul celuilalt. Cunoaşterea de sine nu e un lucru uşor. Un asemenea gest este foarte puternic. dar noi suntem responsabili pentru tot ceea ce gândim. simţim. Aceasta presupune sa-ti recunoşti vina. Altfel. De fapt. Iisus ne-a vorbit despre spovedanie. Dar. Recunoaşterea şi asumarea a ceea ce ne aparţine atrage după sine răspunsul din noi înşine a acelui aspect divin recunoscut. este ceva care te transformă profund. prin urmare. Dar cum ajungem să facem acest lucru? Pentru că suntem implicaţi prea mult în sentimente de vină. Asumarea se exersează şi este un semn al maturităţii emoţionale şi spirituale. Cu toţii avem tendinţa de a refuza să recunoaştem şi sa ne asumăm răspunderea că am făcut o greşeală. cine este responsabil pentru comportamentul nostru? Ceilalţi oameni s-ar putea să ne declanşeze aceste stări. Nu se pune problema de a încălca această lege. criticăm sau încercăm să reparăm ceva. evităm să ne asumăm responsabilitatea. învinuindu-ne la rândul lor. ci despre tine”. Sunt procese care se produc simultan. Însă toate formele de proiecţie pot fi reduse la un simplu mesaj: „Nu e vorba despre mine. dar trebuie să ne reamintim acest lucru. Ciclul de atac şi contra-atac continuă la infinit. Există foarte multe modalităţi de a proiecta şi cu toţii suntem extrem de inventivi atunci când se pune problema de a crea noi metode. sentimente. Evitând recunoaşterea şi asumarea. Cu cât profităm mai curând de această ocazie. dar nu îndrăznim să ne asumăm răspunderea. ai fiinţei.

Gândurile reprezintă tot energie în mişcare. nici să distrugem energia – nu putem decât s-o transformăm în ceva nou. Trupul nostru s-a format prin fuziunea unui ovul cu un spermatozoid. ei înşişi rezultatul procreerii şi al evoluţiei de când a apărut viaţa pe Pământ. pământul pe care călcăm. mâncarea pe care o mâncăm. Universul cu tot ceea ce cuprinde el este alcătuit din energie. în vreme ce aerul are o vibraţie foarte rapidă şi cu frecvenţă înaltă. Vibraţia Spiritului este atât de intensă şi atât rapida. cerul pe care-l vedem. Totul este energie în mişcare. La fel şi acţiunile. iar obiceiurile sunt tipare repetitive a energiei aflate în mişcare. influenţate de mentalităţi care s-au schimbat şi s-au transformat milenii de-a rândul. la fel casa în care locuim. trupul – totul este energie în mişcare la nivel fundamental.Legea vibraţiei Legea vibraţiei susţine că tot ce există în univers se află într-o stare continuă de vibraţie. încât practic el este în repaos. . Asta înseamnă că toată energia care a existat şi va exista vreodată există şi acum într-o formă sau alta. Obiceiurile noastre s-au format ca efect al tiparelor noastre de gândire şi al socializării. la fel ca o roata care se învârte cu o aşa de mare rapiditate încât pare că stă pe loc. Scaunul pe care stăm este energie în mişcare. aerul pe care-l respirăm. Materia solidă este energie care vibrează în ritm foarte lent şi cu frecvenţă joasă. Noi nu putem nici să creăm.

astfel că vom atrage obiectul la care ne-am gândit. Energia pleacă în univers sub forma unui gând sau a unei comenzi. Ce se aseamănă se adună. Vibraţiile cu frecvenţe similare se atrag. atragem spre noi ceea ce noi înşine proiectăm în afară. Lucrul la care ne gândim îl facem adesea să se manifeste. Gândurile formează câmpuri de energie care călătoresc din mintea noastră către lumea exterioară. Ne definim aşteptarea în minte. Ceea ce căutăm este exact ceea ce vom găsi. care înconjoară toate obiectele şi fiinţele umane. De aceea atragem lucrurile asupra cărora ne concentrăm. câmpurile energetice vibrează cu o frecvenţă mai joasă. Una dintre cele mai înalte şi mai puternice forme de energie o reprezintă gândul. devine tot mai puternic. Cu cât i se dă mai multă atenţie. care călătoreşte prin univers şi începe să prindă formă. Când gândim pozitiv. Gândul este energie electrică vibrând la o frecvenţă foarte înaltă. Câmpul energetic vibrează cu o frecvenţă mai mare în jurul oamenilor care utilizează niveluri mai ridicate de conştientizare lucidă. Există un câmp de vibraţie energetică numit aură. cu atât are mai multă influenţă asupra lumii noastre şi a relaţiei noastre cu ea. Pentru cei care sunt mai puţin conştienţi şi care trec prin viaţă "pe pilot automat". . Când gândim negativ. Putem doar să-l transformăm într-unul nou. Vibraţia trupului crează aura. atragem spre noi oameni şi situaţii pozitive. nu putem distruge vechea gândire – putem doar s-o transformăm întruna nouă. atragem oameni şi împrejurări negative. pentru totdeauna. Legea atracţiei Legea atracţiei este una dintre cele două legi care derivă din legea vibraţiei si care ne spune că asemănarea duce la apropiere . Un gând trecător va primi puţină energie. sub o formă sau alta.că vom atrage energii similare cu a noastră şi cu cea a subiectului asupra căruia ne concentrăm gândurile. cele cu frecvenţe diferite se resping. Acel gând s-a născut dintr-o altă formă de energie şi va exista. dar dacă acel gând începe să se dezvolte şi noi îi acordăm atenţie. Fiecare gând produce o vibraţie. nu-l putem distruge. la care ne gândim sau cărora le dăm energie.Prin urmare. Acest fapt înseamnă că avem o uriaşă responsabilitate în privinţa supravegherii şi disciplinării gândurilor noastre. iar gândurile şi modul în care procesăm experienţele vieţii o guvernează. Dacă vrem să ne schimbăm modul de a gândi. iar mintea noastră va reacţiona în consecinţă. dacă vrem să schimbăm un obicei.

Orice gândire. Nimic nu rămâne vreodată la fel. ideea de a merge înainte pe valurile schimbării li se pare mult mai puţin ameninţătoare. Orice om îşi poate schimba vibraţia printr-un efort de voinţă. Schimbarea produce teamă. fixând atenţia pe starea de voinţă. Sunt mai siguri pe ei şi au mai multă încredere că. un nou dar din partea vieţii. la fel cum este posibil a se reproduce un sunet muzical ce face să vibreze un instrument într-o anumită manieră. putând să-l facă să aibă gradul de vibraţie dorit. În ultimă instanţă. într-un fel sau altul. un principiu pentru . care sunt capabili în aparenţă să înlăture legile naturii.o nouă şansă. Prin cunoaşterea principiului vibraţiei la fenomenele mentale. pentru că există mereu ceva nou . Toţi cunoaştem persoane care nu se simt în siguranţă decât dacă lucrurile rămân aşa cum sunt. ne spune că. din moment ce totul este energie şi energia se află într-o mişcare continuă. la fel cum se poate reproduce o culoare facând imediat obiectul să vibreze. Dacă ne cultivăm arta atenţiei cu ajutorul voinţei vom găsi secretul stăpânirii sentimentelor şi stărilor mentale. deşi în realitate nu fac decât să utilizeze o lege pentru a se apăra contra alteia. intră într-o lume dincolo de sfera lor de experienţă. există doar schimbare. Oamenii vor accepta situaţii neplăcute pentru simplul motiv că li se pare mai uşor sau mai sigur decât să schimbe ceva . fiecare îşi poate polariza spiritul său.Legea schimbării A doua lege derivată. chiar dacă este rău. Graţie unui efect de voinţă a individului. totul se schimbă în mod constant. universul le va purta de grijă. Dacă fac vreo schimbare. Voinţa conduce atenţia şi atenţia modifică vibraţia. schimbarea poate fi chiar incitantă. Se obţine astfel un control perfect al stărilor sale mentale. a caracterului său etc. Celor cu o capacitate înalt dezvoltată de conştientizare şi cu un simţ mai dezvoltat al posibilităţilor oferite de viaţă. sau a mai multor indivizi. legea schimbării. orice emoţie şi orice stare mentală are procentul corespunzător şi gradul său de vibraţie. o provocare inedită. ci de a o înţelege corect întrucât conţine în ea întreaga cheie a transformării. Principiul vibraţiei există la toate fenomenele produse de marii înţelepţi. Pentru ei. aceste stări mentale pot fi reproduse. Nici aici nu se pune problema încălcării acestei legi.li se pare că măcar ştiu ce urmează să li se întâmple. pentru că deschide uşa spre necunoscut. Pentru a ne schimba starea de spirit sau stările mentale e suficient să ne schimbăm vibraţia.

Mai mult. Aceasta din urmă afirmă că nici un lucru nu poate exista singur. nu există niciodată doar două posibilităţi. curajul. ci doar în relaţie cu opusul său. lumina. îngerii cunoaşterii. să le armonizăm şi să le stăpânim. fără să fi cunoscut teama. întrucât au repercursiuni asupra întregului univers. ai discernământului. un grad de curaj mai scăzut. În acest proces de transformare. fără să fi avut experienţa întunericului. armonizare şi control. simplu şi dificil nu există decât unul în relaţie cu celălalt. ai armoniei. Nu putem simţi bucuria dacă nu am fost niciodată trişti. Sus şi jos. de imens ajutor ne sunt îngerul păzitor. Legea polarităţii ne spune că totul există pe un spectru şi că între extremităţile spectrului există un număr infinit de puncte. În consecinţă. corect şi greşit. din care o parte sunt exteriorizate şi tind să influenţeze prin inducţie spiritul altor indivizi. e important sa fim atenţi la toate manifestările individuale. arhanghelul Mihail.a desfiinţa efectul altora şi care obţin rezultate uimitoare. arhanghelul Metatron. săvârşind astfel ceea ce se cheamă în mod curent minuni. teama. tristeţea înseamnă mai puţină bucurie. Nimic nu este în întregime alb sau negru. schimbând vibraţiile obiectului material şi a formelor de energie. voinţei. Legea polarităţii Legea polaritatii e mai uşor de înţeles dacă analizăm mai întâi derivata ei. ai înţelegerii. Întunericul e o lumină mai slabă. . arhanghelul Gabriel. legea relativităţii. emoţiei. îngerii înţelepciunii. arhanghelul Uriel. dorinţei sau oricărei stări sau condiţii mentale sunt însoţite de vibraţii. Manifestările gândirii.

dar există şi momente când trebuie să se dea la o parte pentru a lăsa eul să-şi facă treaba. că orice eşec conţine o şansă de succes. în cadrul spectrului eu-suflet. Consultând termometrul vom vedea că nu e posibil de delimitat unde se termină căldura şi unde începe frigul. Acelaşi fenomen este adevărat în cazul luminii şi întunericului. Din moment ce totul există de-a lungul unui spectru. lăsând sufletul să fie călăuza. cunoscând această lege. analizăm şi situaţiile din viaţa noastră. ea generând manifestări pe care. În timp. ştim că trebuie doar să ajungem la nivelul de conştiinţă la care acea înţelepciune este complet dezvoltată. Printr-o conştientizare lucidă putem observa modul în care legea polarităţii se reflectă în viaţa noastră. Alteori. dacă privim lucrurile mai în profunzime sau ne schimbăm perspectiva. vom găsi calea cea bună. Există doar rezultate. deosebirea constând într-o diferenţă de grade între cei doi poli ai fenomenului: când ne părăseşte noaptea şi când începe ziua. Încrederea şi convingerea că drumul începe în interior şi că toate hărţile şi uneltele de care avem nevoie pentru această călătorie se află în noi vor reprezenta o transformare radicală de concepţie pentru o mare parte a societăţii moderne. ca să vedem unde e loc pentru dezvoltare sau . la ideea că toate posibilităţile şi înţelepciunea de care avem nevoie se află deja în noi. Dansul magic al vieţii se desfăşoară într-un echilibru dinamic constant. să ducă la bun sfârşit aspectul fizic al misiunii. La fel cum ne explorăm Sinele la fiecare nivel. În final. Nu există o caldură absolută şi nici un frig absolut. Nu putem recunoaşte succesul decât dacă am avut experienţa înfrângerii. să le putem modula printr-un efort minim. O fi sufletul căpitanul navei. contrariile se întrepătrund.Există mii de nuanţe de gri. Nu suntem puşi niciodată în situaţia de a alege între necesităţile fizice ale fiinţei (ale eu-lui) şi cele sufleteşti. am aflat o altă opţiune care nu aduce rezultatele dorite. Prin eşecuri ne dezvoltăm aptitudinile şi cunoştinţele care ne vor aduce succesul. cald şi frig nu sunt decât doi poli a ceea ce noi numim “caldură” şi fenomenele care le însoţesc sunt manifestările legii polarităţii. Învăţăm să facem alegeri înţelepte prin experienţa pe care o câştigăm făcând alegeri greşite. Întotdeauna există mai multe opţiuni. nu există eşec sau alegere greşită. Interpretarea legii polarităţii poate fi dusă şi mai departe. Aşadar. Astfel. la multele lor niveluri. care sunt unul şi acelaşi lucru. legea polarităţii ne arată că atunci când avem de luat o hotărâre nu trebuie să rămânem cu senzaţia că avem doar două posibilităţi. ce se manifestă cu frig şi cald şi care constituie numai o variantă a vibraţiei. Aceşti doi termeni “cald şi frig” indică numai grade diferite ale aceluiaşi lucru. eul trebuie să renunţe la perspectiva lui limitată. iar aceasta înseamnă că orice problemă îşi are soluţia în ea însăşi. Pur şi simplu am învăţat un alt mod de a nu face ceva. Prin legea reflectării. în orice situaţie există toate posibilităţile în care situaţia respectivă poate evolua. Prin urmare.

care poate să se facă între dragoste şi ură şi invers. ocazia favorabilă din fiecare conflict. Acest surplus energetic ni-l pot oferi îngerii. Legea ritmului . compasiunea sau înţelegerea sunt fenomene ce pot declanşa alchimizarea unor resentimente în iubire. deseori avem nevoie de o energie care să declanşeze sau să susţină ascensiunea. din ce în ce mai elevate. fie că e vorba de încredere. în propria persoană şi în a altora. Deşi ne dorim acest salt calitativ. pot fi apelaţi în orice situaţie. care solicită pentru noi ajutorul îngerilor specializaţi. iertarea. În fiecare experienţă de viaţă se află comori nepreţuite. care are rol alchimizator. darul din fiecare dificultate. iubire sau curaj. Înţelegând cât mai bine această lege şi aplicând-o vom fi capabili de a ne stapâni sentimentele. de pildă. Vom reuşi astfel să cultivăm în fiinţă calităţi prin transmutarea vibraţiilor negative în vibraţii pozitive. Astfel. înţelegere.Mulţi dintre noi am făcut experienţa personală de tranziţie rapidă. cum îl vom putea înţelege daca vom reflecta o clipă la aceasta. sunt sentimente intermediare pentru care noi folosim cuvintele simpatie si antipatie. De asemenea. putem suprima părţile negative ale unui fenomen psihic prin focalizarea asupra polului opus celui pe care vrem să-l anihilăm. involuntară. forţă. Dragostea şi ura. putem apela îngerii cu vibraţia specifică. Îngerul păzitor. În cazul de faţă. care ajung să se confunde atât de strâns încât deseori este dificil să se ştie dacă vreunul ne este simpatic sau antipatic. sau ne este indiferent. Marea provocare constă în a le recunoaşte şi a le fructifica la maximum. În funcţie de situaţia în care suntem sau de fenomenul pe care dorim să-l modulăm. de a ne modifica predispoziţiile. Aceste sentimente opuse nu sunt decât grade diferite ale unui sentiment unic. printr-un proces de alchimizare. sunt doua stări în aparentă total diferite.schimbări. E necesar să privim din toate perspectivele posibile situaţia în care ne aflăm şi vom vedea soluţia din fiecare problemă. şi încă sunt grade diferite în ură şi în dragoste. în diferite grade. de a ne modela personalitatea după cum considerăm că o putem alinia binelui personal cel mai înalt. sau arhanghelul Uriel.

Cu cât poţi să tragi mai mult de coarda unui arc. Trupul şi emoţiile noastre au şi ele ritmuri şi fluxuri. Sufletul nostru caută libertatea şi va emite semnale de alarmă când este reprimat. Trăirea plenară. un maxim şi un minim. un progres şi un recul. Cu cât te laşi pătruns mai mult de tristeţe. Fiecare lucru al firii îşi are propriul ritm şi tipar. în timp. Întotdeauna există o acţiune şi o reactiune. înseamnă să-ţi laşi pendulul interior să oscileze amplu şi liber şi. la spectru întreg. Un pendul ilustrează această lege când se mişcă în ritm regulat de la un pol la altul. lumi. cu atât mai departe va zbura săgeata. El va găsi un mod de a se face auzit. permiţându-ne să ne exprimăm. chiar să încurajezi amplitudinea balansului. data viitoare vor fi mai directe. de fapt. Dacă nu ne îngăduim să ne simţim şi să ne exprimăm sentimentele. Semnalele de alarmă pot fi subtile la început. cu atât mai profundă va fi experienţa bucuriei. Dar undeva în noi. pendulul ne va străpunge realitatea atent construită şi ne va forţa să vedem imaginea de ansamblu.ceva care să ne atragă atenţia şi să ne impună să fim atenţi la nevoile şi dorinţele sufletului nostru. materie. Aşa este pentru toate elementele universului: sori.Legea ritmului explică faptul că totul se desfăşoară în viaţă într-o anumită ordine şi că există o traiectorie sau un tipar de curgere. în viaţa oricarui lucru. Faptul că ne ţinem mereu emoţiile şi experienţele în frâu ne poate da senzaţia falsă că "deţinem controlul" asupra vieţii . Aceasta lege se manifestă în creaţia şi distrugerea lumilor. ciclurile anotimpurilor. Totul este o parte a ordinii din univers. Viaţa e mult mai uşoară când ne aflăm într-un dialog deschis cu el şi ne dăm . cum ar fi o discuţie provocatoare sau un accident din care scapăm ca prin urechile acului. spirit.un iluzoriu sentiment de siguranţă sau de previzibilitate. oameni. În natură observăm legea ritmului manifestată prin fazele lunii. Dacă suntem atenţi şi eliberăm iar pendulul. Când nu observăm semnalele subtile. sufletul se va simţi împăcat. răsăritul şi asfinţitul soarelui. în progresul şi decadenta naţiunilor. Poate se vor manifesta sub forma unei boli sau a pierderii serviciului . pendulul încă se balansează larg. animale. Atât cât se va balansa într-o direcţie se va mişca şi în direcţia opusă. energie. Ştiinţa explică toate acestea prin principiul "pentru orice acţiune există o reacţie egală şi de sens contrar". mareea alcătuită din flux şi reflux.

Nu putem anula această lege. Când intrăm pe frecvenţa curentului personal de propulsie şi plutim pe creasta valului de energie. a emoţiilor şi a altor stări mentale datorate mişcării de du-te-vino a pendulului care ne antrenează de la o extremitate la alta. Când intrăm realmente în rezonanţă cu propriul nostru sistem energetic. fie moare şi se usucă. Atunci apare magia! Sincronicitate şi miracole! . orice loc şi orice situaţie îşi are propria combinaţie de energie. nici să-i oprim cursul. Indiferent de energiile. Când limităm balansul pendulului în ceea ce priveşte experienţa personală. puls. noi avem un tipar propriu şi unic de energie. Ne aflăm în esenţa noastră divină şi ne oferim viaţa ca pe o manifestare umană a unui aspect divin. ajungem într-o concordanţă şi o armonie depline cu sinele nostru. ne aflăm pe creasta valului de dragoste ce trece prin noi. Cu cât suntem în stare să rămânem mai acordaţi la frecvenţa curentului personal de înaintare. la niveluri diferite ale conştientizării lucide. Acesta este ritmul nostru adevărat. Acest aspect al legii ritmului este important pentru crearea şi manifestarea în parteneriat cu Spiritul. fapt care depinde de experienţa pe care o avem şi un anumit grad de măiestrie dobândit prin cunoaşterea de sine. În consecinţă. Legea ritmului merge mai departe şi spune că. În consecinţă. Toată fiinţa se află în echilibru. Să lăsăm viaţa să ne aducă tot ce are de oferit! Legea vibraţiei ne-a învăţat că totul se află într-o continuă schimbare.voie să simţim şi să facem deplina experienţă a vieţii. afirmând că orice om. orice parte a vieţii noastre. cu atât mai puţin ne afectează mediul înconjurător. totul fie creşte şi se dezvoltă. atât timp cât plutim pe aripile curentului nostru lăuntric. noi putem să ne menţinem simţul de sine stabil şi sigur. Legea ritmului duce acest concept cu un pas mai departe. ritm şi flux. atingând astfel o stare de echilibru. puls. viaţa rămâne limitată în posibilităţi. Când ne folosim propriul curent dinamic. moare şi se usucă. Prin ridicarea nivelului de conştiinţă se produce o polarizare la nivel superior a vibraţiilor de recul corespondente. Nivelurile exterioare ale conştiinţei noastre au tendinţa să pulseze într-un ritm similar cu cel al mediului nostru exterior. Atunci. Când ajungem însă la punctul nostru de linişte. libertate. a stărilor de spirit. ritm şi flux. putem însă să evităm efectele sale de recul. Putem evita succesiunea dezordonată a sentimentelor. Nu există lucruri care să nu se schimbe. în permanenţă. dacă rămânem pe frecvenţa lui. Legea vibraţiei spune că totul este energie în mişcare. care nu creşte şi nu se extinde. Pulsul ritmic al sufletului nostru e ca un val de energie care ne poate propulsa în viaţă. suntem una cu Spiritul. ne găsim adevăratul ritm şi puls al sufletului. descoperim că avem ritmuri şi fluxuri diferite. dar şi fermitate lăuntrică. Este ca si cum ne-am ridica deasupra unui lucru sau l-am lăsa să treacă pe dinainte. Nu există nemişcare absolută. fundamental. ritmurile şi pulsurile celorlalţi.

esenţa divină din ceilalţi şi dansul va începe! Îngerii ne pot ajuta să descoperim şi să intrăm pe frecvenţa acestui curent personal de propulsie. ai armoniei.Folosirea curentului dinamic personal ne permite şi să creem împreună cu ceilalţi. ai cunoaşterii sau ai creativităţii aşteaptă apelul nostru în orice moment al vieţii noastre. Şi nici măcar nu trebuie să fie un lucru conştient. Uriel. îngerii fiinţei. Rafael. putem simţi mai uşor ritmul acestuia şi pulsul celor împreună cu care creăm. Îngerul păzitor. Gabriel. având astfel posibilitatea să ne lăsăm ritmurile să danseze împreună. Cu cât stăm mai mult în esenţa noastră divină. cu atât vom recunoaşte mai bine. Ei ne vor ajuta să ne regăsim ritmul propriu şi să-l armonizăm cu ritmul divinităţii din interiorul şi din exteriorul fiinţei noastre. arhanghelii Metatron. îngerii discernământului. Legea cauzei şi a efectului (karmei) . să plutim pe creasta valului de energie şi să ne menţinem în acestă plutire în deplină armonie cu sinele nostru. Când suntem pe val şi ne aflăm în esenţa sufletului. la cele mai înalte niveluri. ai înţelepciunii. instinctiv. Mihail.

Legea cauzei şi efectului spune că orice cauză are un efect rezultant şi fiecare efect devine cauza unui alt efect. E important să examinăm efectele din viaţa noastră şi cauzele lor. Asta nu înseamnă că trebuie sa privim consecinta ca pe o pedeapsă.htm ) Există multe expresii care ilustrează această lege: "Ce semeni. ( Nota : Vremurile exceptionale pe care le traim permit ca prin cresterea vibratiei sa iesim din karma : http://www. fără să te ataci pe tine însuţi. Nu există nimic la întâmplare. are un rezultat. Pur şi simplu. trebuie să simţi suferinţa pe care ai cauzat-o. cum trebuie să ne schimbăm gândurile (cauza) pentru a obţine un efect diferit? Şi căror forţe exterioare le permitem să provoace efecte asupra vieţii noastre? Legea karmei este legea vindecării în acţiune. aşa dormi".com/channels/transmutarea. Universul e un ciclu perpetuu. Karma e doar rezultatul sau consecinţa unei acţiuni. Dacă gândurile noastre sunt cele care ne creează viaţa. Nimic nu începe un nou lanţ de evenimente.lucratorul-in-lumina. dorim ca şi alţii să sufere – aşadar. nici nu te părăseşte vreodată). "Părinţii mănâncă aguridă şi copiilor li se strepezeşte gura". pentru că toate vor deveni cauzele rezultatelor de pe parcursul drumului. Orice spunem sau facem are o consecinţă. aia culegi". Agresiunea este o forma de proiecţie prin care încercăm să-i dăm altuia durerea noastră. "Cum îţi aşterni. Într-un final. Vina menţine agresiunea în câmpul nostru . ceea ce emiţi se întoarce la tine (de fapt. iar apoi ne simţim vinovaţi. Trebuie să devenim conştienţi de toate alegerile pe care le facem. Ea afirmă că nu poţi ataca o persoană. Altfel spus. Dacă suferim. "După faptă şi răsplată". agresam.

într-o zi. dacă putem descoperi rădăcina suferinţei sau a fricii şi tratarea ei? Roata karmică nu reprezintă decât oameni care îşi proiectează durerea şi încearcă să o trateze într-o relaţie cu altcineva. în locul nostru. Trebuie să avem încredere în acest lucru. cuvintele şi acţiunile noastre. întrucât. îngerii înţelegerii. decât atunci când suntem “forţaţi” de evenimente să o facem. cu cât vom crede mai mult. Ea ne oferă multe ocazii de a ne privi problemele şi de a ni le asuma. Primim o şansă pentru a ne asuma greşelile şi remuşcările cu privire la ceea ce am spus sau făcut altuia. viaţa o va face. Credem că am scăpat de suferinţa noastră. Poate că doar vizionăm un film sau citim o carte care ne tulbură. Până nu înlăturăm acest mecanism de negare. îngerii înţelepciunii aşteaptă momentul în care să le solicităm ajutorul. nu putem înfrunta adevărul despre noi înşine. cu atât mai repede vom avea rezultate.energetic. dar avem cu toţii însoţitori puternici. trebuie să ne asumăm responsabilitatea corespunzătoare. Negarea ne împiedică întotdeauna să ne manifestăm responsabilitatea adecvată pentru gândurile. înainte de a trece la fapte şi a crea . sentimentele. Te dai jos. Avem ocazia să ne recunoaştem greşeala. ai dicernământului. mai devreme sau mai târziu. De ce să ne proiectăm vina asupra celorlalţi. Poate că suntem agresati sau răniţi de către altcineva. Legea karmei ne asigură că vina şi ruşinea noastră vor fi conştientizate şi aduse spre vindecare. Majoritatea dintre noi suntem mai fericiţi atunci când ne oferim benevol să ne asumăm responsabilitatea. oprind-o. Şi. într-un final. Gabriel. să o corectăm şi să cerem iertare. iar ajutorul de care avem nevoie ne va fi dat. Arhanghelii Metatron. Atunci când vina se ridică la suprafaţă şi ne cuprinde. îngerul păzitor. Acesta nu e însă un lucru uşor. Ea se autosusţine. prin asumarea propriilor probleme – o dată pentru totdeauna. ai cunoaşterii. chiar dacă nu facem nimic spre a ne sparge cochilia negării. nu încetează să se rotească. în viaţa noastră intră cineva sau ceva care ne declanşează vina şi o aduce la suprafaţă pentru a fi vindecată. S-o facem chiar în momentul în care ne confruntăm cu situaţia în sine. Uriel şi Rafael. când aceasta creează o distanţă inutilă sau o amânare între păcatul nostru şi îndreptarea lui? De ce să-i implicăm şi pe alţii în melodrama noastră. Deci. Roata karmică nu este alimentată de electricitate. iese la lumină şi ocazia de a ne vindeca. Apoi. dar nu este aşa. Prin urmare. Nu te dai jos de pe roata karmică. Mihail. Ea se află încă acolo.

Eu am aflat prima oară de Legile Universale de la bunicul meu (spiritul destrupat al lui Octavian Goga – n. care ajută în creşterea spirituală şi care ajută spiritul să atingă Nirvana.efecte pe care apoi să le regretăm. Legile Universale sunt create să ne ajute să ne îndreptăm spre perfecţiune şi să ne conectăm la Inteligenţa Universală. Dacă acţionezi în afara lor îţi vei crea dezechilibru şi suferinţă. . (Sursa : http://www. de armonie şi de perfecţiune în gândirea şi acţiunile lor.n. un ghid ce ne arată cum să trăim. într-un fel. dar mă voi focaliza asupra acelora care cred că sunt mai importante.ro/Legiledivine/tabid/218/Default. şi-au învăţat mai multe din lecţiile de viaţă.lumeaingerilor. Să le cerem îndrumarea şi ea ne va fi oferită. au un nivel de maturitate. Îşi trăiesc vieţile încercând să creeze pace.aspx) A trăi călăuzit de Legile Universale CARMEN HARRA (extras din cartea "KARMA DE FIECARE ZI") Oamenii care şi-au accesat codul spiritual sunt mai evoluaţi. au mai multă înţelegere de sine şi nivele mai înalte de percepţie. nemurirea şi eliberarea de karmă. Sunt mai înţelepţi. Aceşti oameni sunt conştienţi de Legile Universale. Există multe Legi Universale.) şi ele sunt. s-au reconectat la partea divină din ei şi trăiesc în acord cu ea.

. va fi un castig maine. Cu totii am fost meniti sa traim intr-o stare de abundenta si sa ne bucuram de tot ceea ce ne trebuie. Cu intelepciune si rabdare orice problema karmica poate fi rezolvata. totul este in permanenta transformare si asta ne include si pe noi. Nimic in Univers nu e fix.LEGEA ORDINII DIVINE:Exista o ordine divina in Univers. 5.lucruri”. 8. chiar daca nu pare asa intotdeauna. vom trai in abundenta divinului. Daca nu inveti din greselile tale.LEGEA INTELEPCIUNII: Intelepciunea este a sti ce ai putere sa schimbi si ce nu. Fii recunoscator pentru fiecare lucru minunat. Pentru a trai in perfecta armonie trebuie sa iti rezolvi karma. nu moare niciodata. Trebuie sa decizi tu insuti ce trebuie sa inveti pentru a-ti rezolva carma si in ce stadiu e karma ta. asta se obtine prin multe greseli si esecuri.LEGEA RECUNOSTINTEI: O parte importanta a evolutiei noastre este sa invatam sa fim recunoscatori pentru tot ce avem. Cu totii trebuie sa ridicam deasupra emotiilor si a ego-ului nostru si sa evoluam in directia sufletului. De obicei. gandurile. Abundenta nu inseama numai a avea . Din nenorocire. sa nu urasti. Iubirea este raspunsul la orice intrebare. 10. inseamna a avea bucurie si feiricre si a ajunge sa ne cunoastem pe noi insine si sa ne savuram viata. . un lucru pe care multi dintre noi nu-l facem.LEGEA EVOLUTIEI: Singura cale de a dobandi intelepciune este evolutia spirituala. cuvintele si faptele tale creezi karma.Cedeaza si lasa-l pe Dumnezeu”. iar spiritul.LEGEA KARMEI: Aceasta este cea mai importanta lege. Faca-se voia Ta Doamne. departe de abundenta. (un corespondent in limba romana ar putea fi . inseamna sa traiesti pe un taram al iubirii si divinitatii. 6. 9. 4. vei trai in intuneric si suferinta. Vei experimenta mai putina durere in viata. nu pentru a ucide. in loc sa ne ghidam dupa legile . sa nu minti. fara limite. Suntem cu totii parte din marele intreg. Dumnezeu stie mai bine. Destul de dificil? Mai citeste odata… 2. emotiile. Prin interventiile tale. Cu aceasta iubire te vindeci pe tine si ii vindeci si pe ceilalti. Menirea acesteia este sa te ajute sa atingi armonia si echilibrul in viata.. care traieste in noi ca energie. Nu lua orice ca si cum ti s-ar cuveni.LEGEA ARMONIEI:Universul este menit sa fie in perfecta armonie si pace. Ceea ce poate parea o pierdere azi.LEGEA ABUNDENTEI: Universul a fost creat astfel incat fiecare sa aiba tot ceea ce are nevoie. vei invata lectiile mult mai linistit si iti vei preveni su rezolva problemele mai usor. atunci cand lucrurile nu ies asa cum ti-ai dorit: .LEGEA ENERGIEI VIBRATIONALE:Suntem cu totii energie care este in continua miscare. 7. Oamenii au devenit extrem de confuzi in a sti ce este iubirea. nu pentru a ne uri.1. Puneti-va toata increderea in ordinea divina. inseamna sa nu ucizi. un plan divin. odata ce capeti intelepciune.LEGEA UNITATII: Avem o constiinta si o constienta colective si fiecare dintre noi ne influentam unul pe altul. nu a mea”).fabricate” de oameni. din viata ta. Este a folosi suferinta ta ca pe o cale de a invata despre tine insuti. cu vietile noastre cu tot. este cel mai important element al fiecarui proces de vindecare. 3.. mare sau mic. sa nu furi. Totul este planuit si este sub control divin.dar nu exista decat o singura iubire adevarata: iubirea neconditionata.. A respecta armonia innascuta a Universului inseamna sa traiesti calauzit de Legile Universale.LEGEA IUBIRII: Suntem aici pentru a ne iubi unul pe altul. Daca traim in ordinea divina. lacomia a creat nevoi peste masura si a creat un dezechilibru in lume si multi nu oameni traiesc intr-un loc al neajunsurilor. invata sa spui.

14. Aceasta este misiunea noastra fundamentala. mintea si spiritul.Gandesc. Cele trei parti ale trinitatii trebuie sa lucreze la unison si in armonie. Atasamentul puternic creeaza un dezechilibru energetic si vei trai dupa egoul sau emotiile tale.LEGEA MANIFESTARII:Tot ceea ce gandesti se manifesta in realitate. aceea devii. Triunghiul este un exemlu al legii trinitatii.. 12. Caci. deci exist”. Sa opui rezistenta inseamna frica. sa ne alimentam cu divinul. 19. poti controla reactia ta. filosoful Descartes spunea: . Felul in care te tratezi pe tine si ii tratezi pe ceilalti. 18. cu ordinea divina. pentru o perioada limitata de timp. spiritul este controlat de suflet. 15. Calea de a atrage binele este sa fi bun. este suma experientelor de viata si a lectiilor pe care le inveti de-a lungul drumului tau. Trupul este controlat de ego.geocities. Un ciclu dureaza indeobste intre 9 si 12 ani. Cheia este sa nu lasi tensiunea sa devina distructiva. putem incepe sa actionam intr-un fel care sa reflecte aceasta divinitate. Cand ai parcurs un ciclu. va incepe altul. 16. Daca te temi de ceva. Fiecare dintre noi are destinul sau si trebuie sa si-l indeplineasca.LEGEA DHARMEI:In hinduism si budism se foloseste cuvantul . 20. ( Sursa : http://www. Nu inseamna nimic mai mult decat faptul ca individul trebuie sa se comporte in acord cu Legile Universale. adesea.dharma” pentru ordinea fundamentala a tuturor lucrarilor.LEGEA ACCEPTARII:Orice lucru caruia ii opui rezistenta te face sa suferi. Yin si Yang. Felul in care gandim creeaza realitatea noastra. Lectiile pe care trebuie sa le inveti ti se vor infatisa.spirituala/legile_universale1. armonie si haos-exista mereu o tensiune a opuselor. energia masculina si feminina. Nimic nu te poate rani mai tare decat propria-ti atitudine negativa.LEGEA ATITUDINII:Chiar daca nu poti controla tot ceea ce ti se intampla. aceea vei atrage catre tine.LEGEA TRINITATII:Fiecare dintre noi suntem zamisliti din trei elemente: trupul. acceptarea este armonie. 13.LEGEA DUALITATII:Exista doua forte care lucreaza in Univers.LEGEA DIVINITATII:Fiecare dintre noi avem divinitatea inauntrul nostru. Exista. iar faptele noastre devin ceea ce suntem. Gandurile se transforma in fapte. trebuie sa-ti elimini teama. vei atrage mai multa negativitate. Nu incerca sa schimbi ceea ce nu poti. asa ca. acel ceva ca aparea in viata ta. sa nu permiti fortelor si tensiunilor negative sa-ti rupa echilibrul.. Cu 300 de ani in urma.11.LEGEA DETASARII:Suntem aici. Cand devenim constienti de faptul ca suntem divini. Daca esti negativ. Fii constient unde te aflii. Are trei varfuri si este simbolul stabilitatii. si exista 4 sau 5 cicluri majore in viata fiecaruia. Calea de a atrage iubire. Singura cale de a ramane in echilibru este a fi in perfecta legatura cu divinul. si avem nevoie de ambele pentru a trai in armonie.LEGEA CICLURILOR:Toate vietile noastre sunt alcatuite din diferite cicluri. precum si situatiile din viata ta creeaza karma. asa ca nu ar trebui sa ne atasam prea mult de nici un lucru material sau de o persoana fizica. la ce te opui. 21. pe Pamant. in care ciclu. poti controla atitudinea ta. 17. bine si rau.LEGEA DESTINULUI:Destinul este ceea ce iti este menit sa experimentezi aici. de asemenea. este sa fii iubire.htm ) . le vei atrage.com/viata. mintea este controlata de intelect.LEGEA ATRACTIEI:Ceea ce esti.

pe masura ce exploram imaginea de ansamblu si semnificatia vietii noastre. Cu sensul de integritate. Pelerinul Pacii. desi nu se focalizeaza pe coduri externe de comportament. incepem sa observam cum Legea Corectitudinii ne indica legi mai inalte si consecinte pe plan intern care sunt instantanee si inevitabile. Acest lucru include. Legea Flexibilitatii 4. si mai multa lumina iti va fi data. Traieste dupa cea mai inalta lumina a ta. a accepta si a exprima realitatea noastra interioara in mod autentic."The Life You Were Born To Live . in special pentru aceia . acest lucru sta la baza corectitudinii.A Guide to Finding Your Life Purpose" DAN MILLMAN extras tradus de Adriana Yamane 1. Legea Creatiei Mentale Legea Corectitudinii A recunoaste. Legea Echilibrului 3. integritatea noastra in planul nostru intim. Legea Vointei Inalte 7. In contextul dat de scopul vietii noastre. corectitudinea semnifica actul de a actiona aliniat la legile superioare. Legea Corectitudinii 2. Legea Tiparelor 6. Legea corectitudinii se centreaza pe corectitudinea pe care o avem fata de noi insine. in ciuda impulsurilor negativ-distructive de a actiona altfel. Aceasta lege este folositoare pentru fiecare. Legea Responsabilitatii 5. numai atunci cand suntem cinstiti cu noi insine putem sa vorbim sau sa ne purtam corect cu oricine altcineva.

dar de fapt suntem prinsi de fiecare data de chiar noi insine. Atunci cand vorbim "cu limba despicata" sau cand motivele noastre sunt de-a valma. nu este o pedeapsa. Vazand adevarul si consecintele inevitabile ale acestei legi putem face ca viata noastra sa ia o alta directie. pentru ca insusi psihicul celor care inseala nu le va permite acestora sa aiba pace sufleteasca. Auto-sabotajul cu toate urmarile lui este incorporat in fiecare act necinstit. o drama in care putem minti pe oricine in afara de noi insine. Ce trebuie sa facem este sa obtinem integrarea in asa fel incat sa ne exprimam cu integritate. atunci simtim cum se deschid in noi portale catre o energie si o inspiratie mai inalta. actul in sine este "pedeapsa" cea mai mare. insa nu avem decat sa privim la psihicul lor . lacomia sau manipularea sa determine actiunile noastre sau sa ne influenteze exprimarea.dintre noi care tindem sa ne inselam pe noi insine cu rationalizari. si apoi se intreaba de ce vietile lor nu se desfasoara asa cum au sperat. gandind si sperand ca nu-l vede nimeni. pentru ca el pune in functiune forte subtile de ale caror consecinte naturale nu vom putea scapa asa cum nu putem scapa de legea gravitatiei. atunci cand citim ziarele si vedem cum vanzatori de droguri care manipuleaza milioane isi traiesc viata in opulenta putem sa ne imaginam ca nu-i poate ajunge nici o pedeapsa atat sunt de puternici. Unii dintre noi isi imagineaza ca pot sa faca ani de zile mici scheme si manevrari si fraude numai pentru ca au reusit sa-si justifice sau sa-si rationalizeze actiunile. cei care avem probleme cu exprimarea sau actiunea corecta. oricat de mari ar parea ca sunt avantajele materiale si externe obtinute de ei. Uneori putem sa fim ca un copil care ia pe furis o bomboana si o baga in buzunar. Atunci cand aspectele noastre lucreaza impreuna si cand incetam din a ne minti pe noi insine si a insela pe altii. Aceasta lege ne vorbeste despre o drama mai mare la care participam. Zicala "cel care inseala nu prospera" trebuie privita in perspectiva. chiar si atunci cand ne inselam pe noi insine. cand de fapt mama lui il vede din alta parte a incaperii. si sa gandim ceea ce rostim (a se vedea exercitiul de la Legea Responsabilitatii). Trebuie sa ne mintim intai pe noi insine inainte de a minti pe altul. Putem sa ne imaginam ca se poate sa trisam fara sa fim prinsi. Ca sa folosim un exemplu luat la extrem. Cei care alunecam spre nivele de integritate mai scazuta deseori nu ne dam seama ca facem acest lucru. e pur si simplu mecanismul cu care lucreaza psihicul nostru. aceste porti ni se inchid. nu suntem inca integrati. nu putem sa avem o parte din noi care sa spuna un lucru si alta parte care sa spuna altceva. Cei dintre noi care lucreaza cu probleme de integritate pe calea vietii s-ar putea sa aiba tendinta sa ignore uneori sau sa caute sa influenteze legile inalte in sensul de a nu trai asa cum este lumina noastra interioara. Daca permitem vreodata unor impulsuri cum ar fi invidia. Nu este nevoie sa fim pedepsiti pentru ca am incalcat o lege spirituala sau o lege mai inalta. John Lennon spunea intr-un cantec: "Instant Karma's gonna get you" (o sa te prinda Karma iute). atunci cand cunoastem in profunzimea noastra ca am actionat cu integritate in ciuda faptului ca am simtit poate impulsul de a actiona in alt fel. consecintele unor asemenea actiuni vor fi deja integrate in mecanica universului si in propriul nostru psihic. Cand insa vorbim sau actionam cu falsitate. Primul pas in corectitudine este cel care reconciliaza conflictele dintre aceste parti din noi insine astfel incat sa putem exprima ceea ce gandim.

sau lipsa lor . mai multe parti din noi intra in conflict si din cauza aceasta simtirea Spiritului din noi sau "Inspiratia" ni se estompeaza. si intorcand spatele Luminozitatii din noi insine. Oamenii "rai" nu merg in iad.formeaza cararea pe care o lasam in urma noastra. oriunde am merge. si de aceea actiunile lor exprima atata rautate. sau cand cautam sa obtinem bani sau putere de dragul banilor sau a puterii. singuri. fara sa caute sa-si schimbe comportamentul. Aplicand aceasta lege viata noastra se schimba in feluri simple dar profunde pe care nu le-am fi crezut posibile. Unii dintre noi suntem mai obisnuiti sa scriem reguli decat sa le respectam noi insine. ei deja sunt in iad. inselatoare. Atunci cand suntem necinstiti in orice fel. cu noi sau cu ceilalti. corectitudine si autenticitate . Conceptele moralitatii se pot schimba. ca si cauza comportamentului lor. Trebuie sa ne straduim sa nu mintim nici in sens negativ. contributia noastra la istorie. insa diminuam lumina interioara de care avem nevoie pe termen lung. sau amagitoare rezulta atunci cand am lasat frica sa ne impiedice din a exprima adevaratele noastre sentimente si necesitati. ramanand tacuti. sa se planga sau sa astepte ca altii sa le citeasca gandurile Legea Corectitudinii spune ca asemenea tipuri de comunicare indirecta. Incepem sa ne simtim izolati. daca realizam ca incercam sa manipulam oamenii cu o expresie de manie. Falsitatea are tendinta sa ia diverse forme. De cate ori facem o rotunjire ca sa grabim lucrurile si de cate ori ne justificam actiunile cu gandirea de tip "scopul scuza mijloacele" se poate sa nu suportam intotdeauna consecinte vizibile la exterior. insa creem in interior turbulente de care nu vom putea scapa. o fata trista. si rezultatele pe care planuiam sa le obtinem incep sa se manifeste in feluri pe care nici in vis nu le-am crezut posibile. Lev Tolstoi Indata ce gasim curajul si intelepciunea sa impartasim simplu sentimentele noastre si sa spunem ce dorim sau ce ne trebuie. manipulativa. cum ar fi atunci cand ne inselam pe noi insine sau pe cei din jur. daca spunem celor din jur ceea ce credem ca ar vrea ego-ul lor sa auda. chiar cu "cele mai bune intentii".ca sa vedem consecintele care au loc in viata lor pe plan intern. si acest tip de deceptie slabeste deasemenea energia si legatura cu spiritul nostru. si atragem catre noi tot felul de lectii de viata care trebuiesc invatate. un oftat. uitam sau ignoram standardele de corectitudine si integritate ale culturii in care ne aflam. asteptand ca ei sa stie ce simtim fara ca noi insine sa spunem deschis ce simtim. Actionand cu cea mai mare integritate si exprimand nevoile si sentimentele noastre autentice poate sa schimbe relatiile noastre profesionale si personale in bine. sau daca folosim limbajul in mod strategic ca sa exploatam sentimentul de vinovatie sau anumite puncte "slabe" pentru a obtine avantaje sau a tine pe ceilalti sub dominatie/control. Sunt altii dintre noi care se amagesc cu ideea ca "de data asta o sa mearga". Urmatoarele exercitii pot sa ne ajute sa obtinem alinierea cu Legea Corectitudinii prin experienta si aplicare directa: . ajustand regulile ca sa ne convina numai noua. sa insele. se poate sa obtinem pe moment ceea ce dorim. vedem cum o asemenea comportare cinstita poate chiar da o viata noua relatiilor care au devenit stagnate sau dureroase. Fie ca actiunile noastre sunt deliberate sau doar obiceiuri cronicizate. Pentru cei dintre noi care au tendinta sa arunce apropouri. sa ofteze. cu sau fara intentie. O asemenea integritate. sa vorbesca pe la spate. cu pretul inevitabil al pierderii respectului fata de noi insine. dar consecintele sunt absolute.

daca ai cere iertare. Gandeste-te cum ar fi daca ai da un telefon. si cand faci exteriorul la fel ca interiorul. si ca daca pendulul nostru intern merge intr-o parte. repede si incet.corpului nostru. echilibrul se poate spune ca este cheia care ii deschide secretele. biologic si personal . Aminteste-ti deasemenea un timp cand altii au considerat ca ai vorbit sau ai actionat fals. interior si exterior.Experienta Corectitudinii 1. Toate lucrurile care exista sunt intr-o stare de echilibru: inalt si jos. Cum te-ai simtit atunci ? Cum ai actiona acum daca ai fi in aceeasi situatie ? Aplicand Legea Corectitudinii 1. cand faci in asa fel incat barbatul si femeia sa fie una. un Centru. tare si moale. Aminteste-ti un timp cand ai demonstrat inalta integritate intr-un aspect sau altul al vietii: • -admitand o greseala proprie • -platind o datorie • -exprimand ceea ce simteai sau aveai nevoie cu adevarat • -respectand o promisiune 2. cald si rece. ca un joc al opuselor. atunci vei intra in Imparatia Divina. daca ai trimite un cec cu o suma de bani.amintindu-ne ca orice facem poate sa fie prea mult sau prea putin. daca ai scrie o scrisoare. Fa aceste lucruri acolo unde simti ca este necesar. Legea Echilibrului Echilibrul ni se aplica pe nivel cosmic. Intre polaritati exista insa un punct de echilibru. el se va intoarce inevitabil si in partea cealalta.Poti sa-ti amintesti una sau doua situatii in care ai actionat in trecut cu falsitate ? -ai avut vreodata vreo disputa legata de finante sau de plata intarziata a unei datorii ? -ai ascuns vreodata vreo informatie ca sa te protejezi pe tine sub pretextul ca nu voiai sa ranesti sentimentele cuiva ? -ai spus vreodata ceva ce nu credeai cu adevarat ca este asa ? 2. Atunci cand faci din doua una. si ce e sus la fel cu ce este jos. Ce senzatie ai avut ? 3. (din "Evanghelia dupa Toma") Daca Gravitatea este liantul care mentine Universul din a se imprastia. . ca sa limpezesti o situatie veche in care ai gresit. mentalului si emotiilor .

atunci cand mancam. Intr-un fel. Si in natura. Echilibrul insa nu depinde intotdeauna de evitarea extremelor. si mai sunt si alte dualitati care sunt responsabile cu contradictiile si agitatia din mintile noastre. aceasta a fost tinta multor traditii globale si a lucrului cu potentialul uman. De aceea putem spune ca Legea Echilibrului este legata intim de Legea Alegerii si de Legea Responsabilitatii. exista intr-o stare de echilibru . Obtinerea starii de echilibru . atunci cand Goldilocks alege scaunul care nu este nici prea mare nici prea mic. mancand sanatos si facand sport. cand dormim. el imbratiseaza deasemenea abilitatea de a explora uneori extremele. sa ne bucuram cu toate simturile. toti au recomandat calea de mijloc. in cultura ocidentala povestea "Goldilocks si cei trei ursi" exprima acest arhetip. Nu doar supravietuirea noastra ci si insasi calitatea vietii si starea noastra psihica. . sa stam treji pana tarziu si sa petrecem. de la Taoistii chinezi si pana la Rabinii evrei. si necesita intoarcerea in directia opusa. echilibrul este cheia unei vieti lungi si sanatoase. Cu timpul ne observam punctul de echilibru. Cu toate ca subconstientul nostru raspunde in mare parte de echilibrul nostru fiziologic. Uneori muncim prea mult. impreuna cu sistemul endocrin si hormonal si impreuna cu sistemul circulator pentru a mentine un echilibru delicat al temperaturii si compozitiei sangelui care. Intelepti din fiecare cultura. daca este schimbat drastic. ci "tocmai bine". si superiori si inferiori.echilibru pe care suntem de fapt foarte aproape de a-l distruge. calea medie. si cand ne vedem de treburile noastre zilnice. toate depind echilibru. trecerea cea ingusta. cand lucram.Chiar fara sa ne dam seama. tot la fel. suntem atat increzatori cat si sceptici. stiind ca viata ofera comfortul maxim in zonele temperate. care se ocupa cu echilibrul dintre supracooperare si lipsa de cooperare. atat fluturi sociali cat si lupi singuratici.fizic. si demonstreaza cum a obtine echilibrul fie si intr-un singur aspect al vietii noastre poate sa produca o mare schimbare in eficacitatea pe care o manifestam. acordand atentie egala ambelor parti pentru a pastra echilibrul de miscare a pendulului. Literatura. de la Crestini la Musulmani. duce la incetarea vietii. pentru ca pe masura ce ne maturizam invatam si noi despre propria noastra stare unica de echilibru. majoritatea oamenilor prospera evitand extremele arsitei desertului sau frigului arctic. alte ori putem sa manifestam o dispozitie mai spartana sau mai puritana. alte ori ne odihnim prea mult. unic. ca sa fie apoi condus cu viteza in saptamanile urmatoare. Un vehicol condus cu moderatie in fiecare zi functioneaza mai bine decat unul tinut in nefolosire saptamani la rand. atata vreme cat avem grija sa mergem in mod egal in ambele directii. Extremele creeaza totusi stress. calea de aur. In psihicul nostru traiesc arhetipuri si valori atat puritane cat si hedoniste. O masura a constiintei si intelepciunii noastre este centrarea vietii si actiunilor noastre in jurul acestei cai de mijloc. drama ecologica globala cu care ne confruntam in prezent reflecta ceea ce se intampla in viata noastra ca indivizi. functionand ca un organism viu. pe a carui suprafata noi oamenii nu suntem decat niste celule si unde oceanele si vanturile formeaza sistemul circulator. emotional. si patul care nu este nici prea tare si nici prea moale. mental si spirituual. sinele nostru constient este cel care raspunde de stilul nostru de viata si de actiunile noastre. Insasi planeta Pamant. in special povestile pentru copii aduc in discutie teme insuflate de cautarea echilibrului. De exemplu uneori vrem sa ne manifestam hedonismul. si sa ne intoarcem intotdeauna la centru. fiertura care nu este nici prea fierbinte dar nici prea rece. subconstientul nostru lucreaza prin sistemul nostru nervos autonom.

-Cei care lucram cu nr. avem de obtinut echilibrul dintre increderea prea naiva si teama de tradare.3. Cat de mult sa exersam? Cate orgasme trebuie sa avem pe saptamana sau pe luna sau pe an? Cat de mult sa mancam? Toate aceste lucruri pot avea o medie statistica. -Cei care lucram cu nr.2. avem de gasit echilibrul dintre mental si emotional. Fie ca suntem femei fie ca suntem barbati. -Cei care lucram cu nr. -Cei care lucram cu nr. definit de calitatile si nevoile noastre fizice si psihologice. -Cei care lucram cu nr. avem de echilibrat extremele maniei date de increderea exagerata in puterile proprii. cu deprimarea data de neincrederea in fortele proprii. si intre indestulare si infometare. grija fata de noi insine cu grija fata de altii? Privind la viata noastra in lumina acestei legi. avem de gasit echilibrul intre pasivitate si agresivitate. Toate sfaturile bune din lume nu au putut schimba aceasta metoda a pendulului.4. din cauza resentimentelor.Ce constituie "echilibrul" difera intrucatva pentru fiecare din noi. intre integritatea rigida si opusul sau. insa singurul raspuns adevarat poate fi "Cate iti fac bine". avem de echilibrat extremele superioritatii elitiste si insecuritatii.8. -Cei care lucram cu nr. avem de gasit calea de mijloc dintre ajutorul exagerat si sustragerea de la ajutorare.7. si nu adaptat dupa valorile altora. avem noi oare grija sa echilibram masculinul si femininul din fiinta noastra? Echilibram noi munca cu familia. vom putea sa ne privim dintr-o perspectiva mai completa.6. Multi dintre noi ne cautam punctul de echilibru testandu-ne limitele si explorand extremele in fiecare directie. armoniei si pacii interioare. Legea echilibrului ne reaminteste sa privim cu atentie la partile care s-ar putea sa fie dezechilibrate in viata noastra. dintre analiza si confuzie. datorita temperamentului. lunii si anului in care ne-am nascut) si care indica scopul principal al vietii noastre. Sfaturile si experientele altora se poate sa nu fie aplicabile pentru noi. -Cei care lucram cu nr. Desi nu este calea cea mai usoara.9. Fiecare dintre noi trebuie sa-si afle propriul punct de echilibru. sa facem modificarile corespunzatoare si sa gasim un mai profund sens al sanatatii. Problemele specifice de viata pe care fiecare din noi trebuie sa le echilibreze depind in mare masura si de numarul principal cu care lucram in viata noastra (numarul obtinut prin adunarea cifrelor zilei. avem de cautat echilibrul dintre tendintele noastre hedoniste si cele puritane. care sa ne ajute sa evitam oscilatia intre idealism si dezamagirea inevitabila.1. avem de cautat realismul echilibrat. . aceasta s-ar putea sa fie calea cea mai comuna.5. Unii oameni de exemplu se simt bine facand mai mult exercitiu fizic decat altele. -Cei care lucram cu nr. dar pare sa fie una din cele mai sigure cai. uneori simtim nevoia sa aflam noi insine. si chiar nevoile noastre se schimba cu timpul. dispozitiei si constitutiei noastre diferite. avem de gasit echilibrul care sa opreasca oscilatia intre independenta extrema si extrema dependenta. si apoi invatandu-ne lectia prin consecintele pe care le suportam. -Cei care lucram cu nr. experienta se poate sa nu fie calea cea mai usoara de a invata.

avem grija sa aruncam data urmatoare in asa fel incat sa vina prea aproape. Pentru a aplica Legea Echilibrului. Secretul oferirii si primirii este faptul ca ceea ce simtim ca ne dorim este in realitate un mesaj de la sinele nostru mai profund care ne spune de fapt ce avem cea mai mare nevoie sa oferim. Aceasta anexa la Legea Echilibrului exprima faptul ca primim ceea ce dam. Cei mai multi dintre noi suntem familiarizati cu aceasta tema. O aplicatie speciala a Legii Echilibrului se aplica celor dintre noi care ne simtim din punct de vedere emotional atat de dependenti incat vrem sa primim ingrijire fara sa fie necesar sa oferim si noi la randul nostru acelasi lucru. pentru ca putem in acest chip sa ne stapanim pe noi insine si sa fim stapani pe viata noastra. • Pentru fiecare aruncare facuta prea mult spre stanga. apreciere sau atentie gandind ca vom primi ceva in schimb. prin experienta personala si aplicarea sa directa. Experienta Echilibrului In viata noastra a fiecaruia. Universul ne reaminteste faptul ca lucrul de care avem cea mai mare nevoie este lucrul pe care trebuie cel mai mult sa-l oferim. Toti avem necesitati emotionale si in mod constient sau inconstient cautam modalitati de a primi mai multa iubire. dar o facem din dorinta de a primi ceva in schimb. facem in asa fel ca urmatoarea aruncare sa mearga prea mult spre dreapta. Dar actiunile bazate pe dorinta de a primi fara a oferi . A aplica aceasta lege nu este usor.incep cu timpul sa nu mai functioneze. ne purtam frumos. si cum ne-au ajutat ele sa obtinem centrarea. Stam pe scaun sau in picioare la cativa metri departare.A Da si A Primi Desi deseori oferim lucruri. Punem un cos de hartii in centrul incaperii. cum ar fi atunci cand cheltuim bani.folosind metode indirecte pe care le-am invatat in copilarie ca sa obtinem ceea ce ne doream . insa eforturile aduc intotdeauna rezultate pe merit. favoruri. apreciere si intelegere. dar cati dintre noi punem in practica acest lucru? Se poate sa oferim. Echilibrul. daruirea facuta in mod conditionat are o energie ca un fel de carlig. Privim cu atentie unde cad obiectelepe care le-am aruncat la cos. este un lucru atat de important in viata noastra incat formeaza o matrita pentru mult din ceea ce numim "dezvoltarea spirituala" sau "cresterea personala". inima stravechii intelepciuni Taoiste. atata doar ca uneori evenimentele nu se petrec asa cum speram. avem grija sa luam in consideratie ambele alternative. dar de cele mai multe ori atasam interesele noastre de ceea ce oferim. Aplicarea Legii Echilibrului 1. Exercitiile care urmeaza pot sa ajute pe fiecare sa obtina alinierea cu Legea Echilibrului. cum exploram noi oare ambele parti pentru a afla calea de mijloc? Se poate incerca acest exercitiu simplu: 1. Observam atent actiunile descrise mai sus. avand langa noi hartii mototolite sau alte obiecte mici pe care sa le aruncam in cos. 2. facem complimente. care cumva reteaza energia mai inalta sau respinge rezultatul dorit. Nu e nimic rau in acest lucru. Ne punem urmatoarele intrebari: . • Pentru fiecare hartie care a mers prea departe.

Atunci cand ceva dureros se intampla unui grup de persoane. ci a imbratisa si a ne folosi de fiecare curent. Acest lucru nu implica deloc o toleranta pasiva a ceea ce nu ne place si nici nu insemneaza ignorarea injustitiilor sau permiterea victimizarii. a celorlalti. Intotdeauna urmeaza ceea ce ti se cere sa accepti.pe masura ce le privim ca fiind toate o forma de antrenament spiritual. sau sa primesc? 3. aducand in discutie o varietate de intrebari cum ar fi "dar daca suntem atacati pe strada sau se intampla o tragedie unei fiinte iubite? Cum "imbratisam" asa ceva?" Asemenea intrebari sunt cinstite si importante. 2. cum se intampla cu copacii cu crengi rigide care sunt rupte de vant. Urmeaza si intoarce lucrurile astfel incat sa fie bine. atunci cand vanturile puternice bat. unii dintre ei rezista mental aflandu-se in shock total. insa raspunsul se rezuma in esenta la aceasta: in lume exista atat placere deosebita cat si durere mare si injustitie. Daca credem ca felul cum ne vede persoana respectiva merita luat in consideratie. si ne intrebam: cum as putea sa aduc aspectul acesta in echilibru? Cum ar fi lucrurile facute "invers" ? Legea Flexibilitatii Flexibilitatea ne ofera mult mai multe decat pasivitatea sau rezistenta. folosindu-ne activ de tot ceea ce se iveste. si a situatiei prezente.• Vorbesc cumva prea repede sau prea tare ? (In cazul acesta experimentam cum este atunci cand vorbim foarte rar sau foarte incet). • Am deseori muschii prea tensionati ? (Experimentam atunci cum este cu ei "prea" relaxati). nu numai ca acceptam si toleram aceste vanturi. flexibilitatea implica o acceptare pragmatica a momentului prezent . sau prea nesigur? • Sunt prea strict sau prea indulgent cu propria persoana? • Sunt inclinat mai mult sa dau. sau prea putin? • Sunt prea rigid sau prea sensibil in ceea ce fac? • Sunt prea dependent. putem transforma obstacolele in trepte si problemele in sanse. Stapanind aceasta lege. Intrebam pe cineva care ne cunoaste bine urmatoarele lucruri: • Considera ca lucrez prea mult. ci inaltam chiar mori de vant ! Legea Flexibilitatii poate sa apara la inceput nerealista si idealista. in mod constructiv. • Mananc cumva prea repede? (In acest caz experimentam actiunea de a manca foarte incet).acceptarea a noi insine. Flexibilitatea cere o stare de constiinta alerta si expansiva. Ei sunt cei care sufera cel mai grav. imbratisand chiar si situatiile cele mai dureroase. putem sa ne rezolvam dificultatile in mod eficient. Altii din acelasi grup de persoane in . Robert Frost In comparatie cu rezistenta rigida. privim la un aspect care are nevoie de echilibrare. refuz si teroare. sau prea independent? • Sunt prea sigur pe mine. care nu insemneaza doar "a ne lasa dusi de curent".

si intelepciunea de a cunoaste diferenta". caldura si frigul. chiar si numai pentru a invata ceva prin ea. sa se relaxeze si sa astepte alta . Viata s-ar putea sa nu fie corecta intotdeauna din punctul de vedere al mentalului limitat dar privind lucrurile dintr-o perspectiva mai larga legile spirituale isi mentin adevarul. Aceasta lege ne spune totusi sa ne largim viziunea dincolo de noi insine pentru a vedea imaginea in ansamblu astfel incat sa putem aprecia cum fiecare intamplare. cu siguranta nu ne vom simti prea "recunoscatori" pentru unele evenimente. tot la fel fiecare problema aduce cu sine si o posibilitate. cand esti tras. de a accepta si trai situatia complet. Asa cum fiecare posibilitate contine si probleme. daca stim sa ne folosim bine de ele. care reflecta si intruchipeaza Legea Flexibilitatii sunt fondate pe "ne-rezistenta". oricat de dureroasa ar fi o ruptura intr-o relatie. impinge. Ei isi accepta emotiile si le exprima in intregime. cum ar fi probleme financiare sau o gripa. da-te la o parte de pe marginea drumului!" Daca cineva vine in viteza catre noi pe calea vietii in loc sa ne gandim "nu este corect. Nefiind impiedicati de rigiditate mentala sau de ideea de rezistenta. cu perspectiva faptului ca asa se prezinta lucrurile. apoi in cealalta. si considerand eventual situatia ca un test de viata menit sa ne verifice reflexele. curajul de a schimba ceea ce pot. ei pot raspunde in mod eficace si creativ. am sa ma straduiesc sa actionez cat pot de bine in aceasta situatie". mai inteligenti sau mai intregi. Atunci cand privim viata numai din punctul nostru personal de vedere.. Mare putere este ascunsa in flexibilitate.. trecem de fapt peste asteptarea sau judecata facuta "despre" ceea ce este si imbratisam in schimb viata. atunci cand in loc sa rezistam raspundem. Toatele lucrurile sunt spre binele nostru mai inalt. invatam sa tratam soarele si ploaia. sau emotii. care poate exemplifica Legea Flexibilitatii: "daca nu-ti place cum conduc. aici sunt si acesta sunt. tratam durerea ca pe o incercare si ne folosim de ea cat putem de bine. ca egali. si din nou in cealalta. De exemplu. Simtim cum in viata intampinam mai putina durere. pastrand in gand imaginea de ansamblu. pentru o noua iubire. Atunci cand privim insa tot ceea ce intalnim ca fiind o lectie potentiala care cu timpul s-ar putea sa ne faca mai puternici. dar la fel ca ramura care se indoaie nu se rup ci isi revin inapoi. trage. cum ar fi o schimbare in finante sau sfarsitul unei relatii." sau "Ei (n-)ar fi trebuit sa. Flexibilitatea implica formarea unei atitudini de genul "Ok. Uneori flexibilitatea insemneaza ca trebuie sa fim atenti la ambele parti dintr-o problema sau eveniment dar sa ne concentram pe partea cea mai buna din orice situatie. cu mentalul conventional. Cand esti impins. Fraze de tipul "As fi vrut." reflecta starea de rezistenta in fata a ceea ce este. Flexibilitatea ne permite sa ne bucuram de situatii care in alte conditii ne-ar face nefericiti. da-te la o parte. chiar daca ne-a aparut pozitiva sau negativa la timpul respectiv serveste ca o sansa de a deveni mai puternici in Spirit. persoane.. Am vazut odata un mesaj glumet pe o masina. ea face loc pentro o noua sansa. Pisicile sunt maestre in arta flexibilitatii: atunci cand o pisica vrea sa treaca printr-o usa si cineva ii blocheaza trecerea ea incearca sa mearga la inceput intr-o directie. Cu ea.schimb isi vor fi cultivat abilitatea de a fi maleabili.pot fi situatii. este persistenta dar stie si cand sa se opreasca. mai putina lupta. Artele martiale Aikido si T'ai Chi. nu are voie sa faca asa ceva!" mai mult ne ajuta sa folosim Legea Flexibilitatii sarind imediat la o parte. Stresul apare atunci cand mintea rezista la ceea ce ne prezinta viata . Rugaciunea Serenitatii (seninatatii) folosita de Alcoholics Anonymous reflecta Legea Flexibilitatii: "Da-mi seninatatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba.. si cand o forta vine in calea ta.

si intindem un brat inainte.sansa. Urmatoarele exercitii pot sa ne ajute sa obtinem alinierea cu Legea Flexibilitatii prin experimentare si aplicare directa. Rugam partenerul sa repete actiunea. Examinam senzatia pe care o avem atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere emotional. catre noi. 4. ca dealtfel orice situatie din viata de fiecare zi: 1. si de data aceasta imediat ce el sau ea incepe sa ne traga de brat facem doi pasi inainte si impingem usor partenerul in directia in care ne tragea. Putem aplica legea flexibilitatii in serviciu. Dupa ce schimbam rolurile cu partenerul ne comparam impresiile. Rugam partenerul de exercitiu sa ne prinda usor de incheietura mainii sau de antebrat si sa ne traga inainte. Experienta Flexibilitatii Acest exercitiu se face cu un partener si ofera experienta fizica a acceptarii asa cum este ea aplicata in artele martiale de gradul cel mai inalt. 3. ci mai degraba am folosit-o noi insine. 2. Examinam iarasi senzatia pe care o avem atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere emotional. La fel ca si pisicile nici noi nu avem nevoie sa ne irosim energia rezistand sau devenind iritati din cauza unor circumstante pe care n-avem cum sa le evitam. Daca ne dam seama atunci cand criticam pe altii sau le punem porecle. in relatiile noastre. Flexibilitatea inseamna a ramane adaptabil. ne aliniem cu ea. pe masura ce invatam si crestem si ne folosim eficient de ceea ce este in fata noastra. In timp ce partenerul ne trage de brat facem un pas inainte pentru a ne mentine echilibrul si rezistam tragand invers. Stapanind aceasta lege le-am stapanit pe toate. desi nu neaparat o schimbare de comportament. cu picioarele departate cat latimea umerilor. cu cine suntem si ce facem in acest moment. Ne gandim la situatiile sau incidentele in care manifestam tendinta de a ne lupta sau de a rezista. si care este "momentul prezent". in loc sa rezistam fortei. Aplicarea Legii Flexibilitatii 1. sau in orice alt aspect din viata noastra de fiecare zi. Ne gandim cum am putea aplica flexibilitatea pentru a imbratisa si a merge impreuna cu fortele din viata noastra. Legea Flexibilitatii este paralela cu Legea Perfectiunii insa are scopul si accentul pus pe lucruri putin diferite. De aceasta data nu am acceptat tragerea partenerului in sensul de supunere resemnata sau toleranta pasiva si nici nu am facut nimic activ impotriva ei. Practicand Legea Flexibilitatii ramanem deschisi pentru experimentare mai degraba decat sa evitam inaltimile si adancimile. Acest lucru poate necesita o schimbare de atitudine. Flexibilitatea insemneaza acceptare totala si neconditionata a ce suntem. Stam in pozitie naturala. Ne deschidem vietii la orice nivel putem sa o facem. Eliberati de nevoia de a rezista invatam arta fericirii fara motiv. trebuie sa ne dam seama ca si in ceea ce ne facem noua insine trebuie sa ne acceptam si sa ne oferim iertarea pentru greselile facute. ca si cum ar vrea sa mergeti undeva impreuna. Cu alte cuvinte. si ne-o insusim. Traim mai plenar. 2. . la fel ca apa luam forma recipientului in care intram.

nimeni nu se va plange. bineinteles. Daca supracooperam. Cei dintre noi care simtim nevoia sa ajutam. se ridica si cad in functie de calitatea si nivelul de cooperare si responsabilitate care exista intre membrii lor. dar dupa o perioada pendulul se va muta in directia opusa.3. sa ne stresam. Familii. sa ajungem la Supracooperare. fratilor. se poate ajunge la codependenta. prin diverse metode educative care ajuta la integrarea ambelor emisfere ale creierului. creind relatii de cooperare din ce in ce mai armonioase. imperii. sa ne retragem. daca nu suntem atenti. S-ar putea sa fie chiar nevoie sa facilitam cooperarea dintre emisferele dreapta si cea stanga ale creierului nostru.sa ne punem casa noastra in ordine. Multe maini fac munca mai usoara. divizati cadem. idei care par sa se opuna una alteia. sa "inghetam" sau sa ne luptam intr-o situatie sau incident. Nimeni nu este mai destept decat noi toti la un loc. si sa renuntam la ceea ce nu intra in responsabilitatea noastra. putem sa ne ocupam de ceea ce suntem datori sa facem. aflam mai multa bucurie in a sprijini pe cei din jur. si as folosi-o pentru mine" ? Legea Responsabilitatii Atunci cand stabilim limite realiste pentru responsabilitatile noastre. sa definim si sa delineam limitele si granitele nivelului de responsabilitate care ni se potriveste noua cel mai bine.si sa reconciliem conflictele subpersonalitatilor noastre: credinte. nevoile si prioritatile care s-ar putea sa fie foarte diferite de cele ale parintilor. Larry Eisenberg "Uniti ne ridicam. pana la gradul in care ne debiliteaza atat pe noi. In relatia noastra cu noi insine. Ne punem intrebarea: "cum ar fi daca as merge activ cu aceasta forta. corporatii. putem. si atunci ori simtim resentimente la adresa celor pe care i-am ajutat. si cu propria noastra experienta de viata. sau care par sa fie separate in parti cu caracteristici opuse." Sunt multe moduri de a enunta acelasi principiu.de exemplu construirea unui zgarie-nori sau regizarea unei piese de teatru. cel mai simplu este sa demisionam din functia de Director General al Universului. insa fara sa punem inima in ceea ce facem. trbuie mai ales sa ne ajutam pe noi insine . Observam reactia noastra atunci cand incepem sa ne contractam. cooperand. Facand acest lucru. partenerilor de viata. sau altor persoane. dar fiecare exprima acelasi sentiment: Lucrand impreuna. Ca sa ne castigam pacea sufletului. putem sa ducem la indeplinire lucruri care ar fi imposibile fara un efort de cooperare . sa servim si sa asistam pe ceilalti. este nevoie sa descoperim punctul nostru de echilibru. ori incepem sa rezistam ideii de ajutor. unde ne pierdem in interesul excesiv pentru viata altor persoane. in subcooperare. propria noastra functionare ca fiinte umane depinde in mare parte de starile noastre interne de cooperare. sa rezistam. La nivel individual. sa ne recunoastem valorile. O relatie sanatoasa trebuie sa fie . sau continuam sa facem diverse servicii pentru cei din jur. cat si pe cei care ajung sa devina dependenti de noi. cu alte persoane. pe dinauntru si pe dinafara . in cazuri extreme. Inainte de a putea sa ajutam pe altii. valori.

Unde ati trage linia. si alta care sa reprezinte ratiunea noastra. punandu-le fata in fata si ascultand ce are fiecare de spus este un exercitiu foarte bun. in mai multe sedinte. si alta care ne displace. in ciuda bunelor noastre intentii. de acordarea unor margini plus/minus. daca este cazul. intr-o gradina de exemplu. pana cand intrerupem/modificam noi insine sablonul . sau o parte care acuza. sau pentru viata lor? 3. si alta cu lucruri pe care nu sunteti de acord sa le faceti. unde ati incercat sa ajutati prea mult. si le rugam sa stea la masa. si sa ne gasim propriul nostru punct de echilibru. unde se afla o masa cu doua scaune. Aceasta lege ne reaminteste sa ne respectam valorile noastre interne. Aplicand-o. Aplicarea legii Responsabilitatii: 1. chiar daca v-ar ruga. sprijinim pe cei din jur. le multumim. Constientizarea responsabilitatii: Sa ne imaginam un loc unde ne simtim in siguranta. Cel mai bun ajutor este de multe ori chiar a face Cererea cea mai potrivita. Legea Tiparelor Orice obicei sau tipar/sablon/model . Scrieti sau ganditi-va la o lista de lucruri pe care ati fi de acord sa le faceti daca cineva v-ar ruga. Dupa ce partile se exprima pe fata si se ajunge la o concluzie si la un numitor comun. prieteni sau alte persoane. ca apoi sa va plangeti? -va simtiti responsabil pentru greselile altor adulti. -cate din acestea din urma le faceti totusi. Ascultam tot ce are fiecare de spus. si alta din viitor. In mintea noastra. De exemplu putem sa invitam o parte care sa reprezinte corpul fizic. invitam doua parti pe care le simtim opuse in personalitatea noastra. si de ce? Constientizati-va pozitia. fie ca il consideram bun sau rau. sau o caracteristica a noastra care ne place. Treceti in revista fragmentele din viata voastra. sau unde ati adunat resentimente indreptate asupra altor persoane. Oricand avem idei si sentimente conflictuale. fata in fata.bazata pe echilibrul dintre primire/oferire. si nu uitati nici de flexibilitate. care ne pune in legatura cu subconstientul nostru. Scrieti o lista de lucruri pe care sunteti de acord sa le faceti acasa sau la serviciu. are tendinta sa se repete in timp. si pe distribuirea echilibrata a responsabilitatilor in societatea respectiva. Cea mai elevata forma de cooperare si sprijin este cea in care se incurajeaza si se imputerniceste fiecare persoana sa faca singur. 2. dar acceptam si ajutor si sprijin de la cei din jur. care ne reveleaza motive ascunse si metode aparent contrare in scopul servirii intregului. si alta care este foarte iertatoare. cat mai multe si diverse lucruri. Daca va simtiti exploatati sau neapreciati. si o lista de lucruri pe care nu le-ati face. sau o parte din trecut. si de ce? -faceti vreodata lucruri pentru rude. ca un martir sau ca un fel de sclav. si le spunem la revedere. ce credeti ca s-ar putea face ca sa va recastigati echilibrul? Faceti un plan concret de actiune.

si aceasta rezistenta este bazata pe structurile noastre fizice si psihologice cele mai fundamentale. exprimata prima data intr-un fel . apoi iarasi s-a lasat. doar a afirma faptul ca "de data asta va fi altfel" nu este de ajuns. am facut-o de sute de ori!" MARK TWAIN O femeie pe nume Iris ne-a impartasit o povestire despre cum a reusit sa invoce Legea Tiparelor: Iris isi formase un tipar repetitiv de slabire . Cred ca ce trebuie sa faci este sa examinezi atent Tiparul acesta . Datorita faptului ca si-a slabit vigilenta.si apoi de recuperare a greutatii. si un obiect in miscare tinde sa ramana in miscare. Ajunge sa depindem de tipare care se repeta. avea deja intelegerea intuitiva a modului cum lucreaza Legea Tiparelor.aproape 50 kg . am eliminat acest obicei". a asigurat-o Iris. pentru ca daca facem in mod constient ceva diferit. Prin recunoasterea de tipare in sunetele pe care le fac parintii nostri noi invatam asocierea complexa dintre sunete si semnificatia lor. dar ele sunt totusi interesant de observat. la lucru. sau cand repetam anumite ritualuri inainte de culcare. in afara de cazul in care este supus unei forte exterioare".de Sir Isaac Newton in A Treia Lege a Miscarii: "Un obiect in repaus tinde sa ramana in repaus. zilei si noptii. Evenimentele copilariei nu trec. avem asemenea tipare acasa. ci se repeta la fel ca anotimpurile anului. si de aceea spuse in continuare: "Vechiul sablon va tinde sa se manifeste iarasi. rele sau distructive . De exemplu.lucru care atesta puterea obisnuintei.tipare pe care dorim sa le schimbam. o rezistenta innascuta ne limiteaza aceasta posibilitate. "Uita-te in mod realist la situatia ta".cand ne spalam pe dinti. si in jurul varstei de 10 ani deja puterea tiparelor devine parte integranta din viata noastra. Cand in final credea ca s-a lasat definitiv. Intr-unul din ciclurile de slabire ea a marturisit prietenei sale Marianne teama ca va lua din nou in greutate. la care alcoolismul era o problema. Deci cand vorbim despre propriile noastre obisnuinte. pe masura ce ne conformam programelor parintilor nostri si ritmurilor noastre interne. Experimentam tiparele foamei si hranei. si hotararea ei de a-si pastra greutatea potrivita de aceasta data. la scoala. Marianne. il putem vedea pe Tom. ne simtim ciudat sau nesincronizat . facand lucruri vechi in feluri noi. ELEANOR FARJEON Noi oamenii avem puterea de a actiona spontan. Legea Tiparelor se adreseaza in principal obiceiurilor pe care le consideram disfunctionale. apoi a reinceput sa bea. nu sunt in mod normal motive de ingrijorare. Totusi. el a spus unui prieten: "N-am mai pus gura pe bautura de un an. In copilarie invatam sa intelegem lumea observand tipare. "Ai vrut sa te ingrasi prima data sau a doua oara sau a treia oara?" "Nu". a raspus Iris. invatam sa vorbim. Iris. legate de univerul mai larg. si de modul in care invatam si ne adaptam la mediu in copilarie. si prin repetarea tiparelor. trezirii si adormirii. daca nu faci ceva diferit prin care sa-l intrerupi. insa Marianne a ridicat din umeri: "Tiparele sunt deseori mai puternice decat rezolutiile. numai ca sa observam ce se intampla.zici ca ai inceput sa iei in greutate dupa . Sabloanele sau obiceiurile functionale pe care le-am stabilit in decursul vietii noastre de fiecare zi. El s-a lasat de bautura. schimband si restructurandu-ne comportamentul si vietile. Tom tocmai a experimentat Legea Tiparelor. dea lungul anilor .respectiv facand ceva diferit. tiparul cel vechi s-a reinstaurat si Tom s-a apucat din nou de bautura. "A te lasa de fumat este lucrul cel mai usor din lume. In mod surprinzator. Marianne i-a spus lui Iris ca probabil se va ingrasa din nou." "Am sa am grija sa fac asa". i-a spus Marianne. care lucrase cu persoane care s-au confruntat cu diverse vicii pe parcursul timpului. cum ar fi spalatul pe maini inainte de masa. si invatam sa le repetam . si iarasi a reinceput. Tendinta noastra de a forma tipare are valoare pentru supravietuire.

sa iesi din casa si sa mergi pe jos 6 mile. Stati putin sa observati faptul ca si subconstientul vostru are instinctele sale. urmand acelasi tipar. sau lasatul de fumat de vreo cinci ori). deci acum stii despre ce e vorba" explica Marianne. ne certasem tare. . ci printr-o actiune diferita de ceea ce a fost. "Pai. sau de ratari repetate ( de ex. Orice fel de tipar tinde sa se repete pana cand examinam atent ce se intampla. Mai uita-te odata: Ce au toate aceste evenimente in comun? Unde este Tiparul?" Iris se gandi : "pai.si cand m-am intors acasa am luat prajitura si era s-o arunc la gunoi. am avut un sentiment neplacut fata de mine atunci cand a murit mama. daca nu vezi tiparul cu claritate. prin experimentare si aplicare directa. ca sa intervenim si sa spargem tiparul facand altceva in schimb. am pus-o inapoi in frigider. "Uite.un Sablon nedorit. nu ai cum sa-l schimbi. in fata acestei prajituri!". Experimentarea Tiparelor 1. Urmatoarele exercitii ne pot ajuta sa obtinem alinierea cu Legea Tiparelor. "Ok. aveam un prieten si ne-am despartit". "Si a treia oara?" "Aici a fost ceva cu totul diferit. care nu pot sa-si respecte propriile decizii. Aceasta lege pune in evidenta obiceiurile si tendintele noastre si ne ajuta sa ne asumam raspunderea pentru ele .poate sase mile si jumatate . si se obisnuieste cu sabloane si lucruri de rutina care tind sa se repete. casatorii de trei sau patru ori. Iris pleca cu o expresie de uimire pe fata. sau pentru cei care au tipare incomplete. si a facut apoi ceva pentru a-l intrerupe. "Iris. "Si a doua oara ai inceput sa iei in greutate dupa ce te-au concediat"? "Ihm". Cam opt luni mai tarziu. "Am mers cele 6 mile . si am lasat-o acolo. ma simteam nemaipomenit de stresata la lucru si simteam ca nimanui nu-i place de mine. Contemplati puterea tiparelor in lumea naturii: cum dupa cateva zile de caldura.o felie mare. Iar cand am fost concediata la fel. 2. Dar termin treaba asta chiar aici. asta este tot". Am simtit nevoia sa mananc o felie de prajitura . de fiecare data am avut o parere foarte proasta despre mine!" "Ok. Ma simteam iarasi dezgustata de mine. iti sugerez sa te opresti din orice ai face sau te pregatesti sa faci. Si toate fetele de la serviciu au venit! " Iris a spart un Tipar . vanturile generate de soare trag inapoi ceturile catre orasele de coasta. deci atunci cand ai o parere cu adevarat proasta despre tine tu intri in acelasi ciclu de supraalimentare.nu prin lupta nesfarsita cu obiceiurile/tiparele vechi. Am avut o petrecere frumoasa.. si nu am ajuns sa-mi iau ramas bun de la ea. Legea Tiparelor este importanta pentru cei care au tendinta sa nu se poata tine de cuvant. si cand m-am despartit de prietenul meu da. S-ar putea sa ti se para ciudat. sa te incalti cu pantofii de sport. iti sugerez o modalitate de a sparge tiparul. dar cred ca va merge daca esti de acord sa incerci". "Asta e tot? Asta e solutia ta?" "Da. si atunci mi-am adus aminte!" .exclama ea. Am inceput prin a-mi spune ca pot sa iau alta prajitura pentru petrecerea aceea.ce a murit mama ta?" "Da". "Am vazut ce se intampla! Asa ca mi-am pus in picioare nenorocitii de pantofi de sport. "Cat de departe ai mers vreodata pe jos?" "Cred ca aproximativ 3 mile". Data viitoare cand apare tiparul [am o parere proasta despre mine si simt nevoia sa mananc in plus] . desemenea examinati cum traiesc animalele prin instinctele lor fixate ca tipare de comportament. prin faptul ca a recunoscut puterea Tiparului respectiv..apoi am scuturat din cap. Iris o chema pe Marianne si fara sa-i spuna macar buna ziua ii declara incantata: "Asa a fost!" "Ce s-a intamplat?" o intreba Marianne. in loc sa ramana o victima prin repetarea lui. "Spune-mi!" raspunse Iris. si mi-am zis: "o sa merg pe jos 6 mile pentru ca mi-am promis eu mie insami. S-a intamplat sa am in frigider o prajitura dubla cu ciocolata pentru o petrecere.

nereusita repetata atunci cand ne-am propus cate ceva. Tiparul poate sa reprezinte inceputuri si sfarsituri. si ca este aproape un fapt de eroism. care se indoiesc in secret de propria bunatate sau de propriile intentii. urmata iarasi de divort. tot ceea ce vreau eu este vointa Spiritului". insa Ego-ul nostru. Analizam cand a inceput acest obicei? Ne permitem un timp de gandire ca sa observam procesul cu claritate. Ce am putea sa facem diferit. 3. pana in prezent.3. Indata ce vedem firele. 2. sau aspectele comune. Recunoasteti faptul ca a schimba orice fel de tipar cere hotarare puternica si dedicatie. atot-cunoscator m-ar indruma pe mine acum chiar de aici din interiorul meu. nu ne preocupam de motivele diferite datorita carora consideram ca s-au destramat mai multe casatorii). divort. Aceasta afirmatie este valabila pana la un punct. Sau poate sa fie ceva legat de casatorie. si care sa aiba un impact suficient pentru a sparge acest tipar ? Legea Vointei Inalte Legea Vointei Inalte serveste in special pe aceia dintre noi care am confundat opiniile si credintele noastre cu adevarul ultim. ce as face eu in aceasta situatie ?" Legea aceasta functioneaza pentru ca un asemenea Spirit de fapt chiar lucreaza prin noi. Legea Vointei Inalte genereaza si ea la randul sau o senzatie de conectare pentru aceia dintre noi care se simt izolati si singuri. plin de compasiune. nu avem decat sa contactam aceasta Fiinta intrebandu-ne pe noi insine si apoi vom sti ce trebuie sa facem. fumat sau supraalimentatie. iubitor. recasatorire. si pe cei care si-au impus credintele lor asupra altora. Luati in consideratie energia necesara pentru a schimba un tipar cu care ne-am obisnuit. A spune si a simti afirmatia "Faca-se Voia Ta" este una din modalitatile de aplicare a Legii Vointei Inalte. Alegem un tipar care se repeta in viata noastra. Atunci cand spunem in sinea noastra "Faca-se Voia ta" si asteptam indrumare pentru a gasi directia cea mai potrivita noi nu primim de fapt prea multa indrumare de la mental. Nu cumva imposibilitatea de a sparge un sablon vechi se datoreaza subestimarii fortei si timpului necesar pentru schimbarea in cel nou? 4. nu pe cele diferite (de ex. Aplicarea acestei legi nu necesita credinta intrun Dumnezeu exterior. de la inceput. si nici nu este atasata de o dogma religioasa anume. nu neaparat identica cu a noastra. sau pentru "o viata buna". prin reluarea viciului respectiv. Aceeasi lege ajuta si celor dintre noi care tind sa se autosaboteze. cu de la sine vointa. cum ar fi renuntarea la alcool. care simt lupta dintre ei si diverse alte ego-uri pentru recunoastere. ca un cancer ale carui celule se reproduc . Ca sa o aplicam in viata noastra nu avem decat sa ne intrebam in sinea noastra "daca un Spirit intelept. Aplicarea Legii Tiparelor 1. si care au nevoie de o modalitate de a-si conecta viata la o intelegere mai profunda. si vom putea sa actionam in numele si in serviciul a ceea ce este cel mai bun din ce avem in noi. altruist. pentru ca mentalul se joaca cu idei de genul "daca eu sunt parte din Spirit si daca Spiritul este parte din mine. Ne focalizam pe punctele comune din totalitatea tiparului. are tendinta sa se plaseze pe sine pe un tron si sa faca ce vrea el fara sa ia in consideratie binele tuturor. uitand faptul ca altii au fiecare calea lor in viata. capatam avantajul care ne permite sa cunoastem cu ce ne confruntam.

Cei mai multi dintre noi avem in mod normal sperante care sunt aliniate cu dorintele noastre personale. sau sinele separat. in timp ce se plimba prin padure intr-o seara. 2. insa atunci cand cadem suntem singuri. cum ai proceda de aceasta data ? . "care sunt preferintele mele. vietile noastre capata o semnificatie mai inalta si in acelasi timp mai profunda. pace intre oameni si pace interioara. Atunci cand ne indreptam catre Inalta Vointa pentru indrumare simtim o expandare a constiintei. ai avut o experienta comuna a "vointei personale". Legea Vointei Inalte serveste ca mod de indrumare pentru a ne alinia cu Spiritul. comunitatea noastra. Am obtinut binecuvantarea sanatatii. daca vei trece vreodata printr-o situatie asemanatoare. poate o parte mai inalta. insa alta parte din tine. Mildred si-a schimbat numele in "Pelerinul Pacii" si a pornit de-a lungul fiecarei provincii din Statele Unite si Canada exprimand ideile ei despre pace in lume.fara sa le pese de binele intregului organism. pentru a ne inspira si pentru a inspira pe altii. A invoca Vointa Inalta implica invocarea unor motive care trec dincolo de preferintele si interesele personale pentru a actiona spre binele cel mai inalt. atunci ai avut experienta conectarii la Inalta Vointa. si atunci viata mea a capatat semnificatie. se poate sa obtinem rezultate. atunci viata ta este plina". Cand lucram aliniati cu ceea ce simtim ca este "vointa inalta a Spiritului" o inspiratie si energie mai puternica devine disponibila pentru noi. afectata de arsita. "Am simtit ca sunt complet de acord" spunea ea. lucru care este un act expansiv de conectare insa care totusi creeaza un cerc interior compus din "noi" si altul exterior compus din "ei". echipa noastra. stia ca ceea ce iti doresti nu este bine pentru tine. si daca traiesti in armonie cu legile universului. Ego-ul. de dragul tuturor . Aminteste-ti un timp cand iti doreai ceva. dorind ceea ce este bine pentru eul nostru cel mic. directia mea in viata?" Sau ne extindem identitatea personala ca sa includem familia noastra. desi stim ca in propria casa acoperisul are gauri. Daca insa ti-ai urmat instinctul mai inalt sau mai profund. Cunoscand ceea ce cunosti acum. Ea a trait ca un exemplu de integritate si de intelegere a Legii Inaltei Vointe. Urmatoarele exercitii va pot ajuta sa obtineti aliniere cu Legea Vointei Inalte prin aplicarea si experimentarea ei directa. Ea spunea in continuare: "daca viata ta este in armonie cu partea pe care o reprezinti in patternul vietii. dedicand tot ce facem si ce spunem pentru binele cel mai inalt al tuturor. o inaltare si o conectare la o cauza mai inalta. Asa ca ne intrebam. O femeie pe nume Mildred a ajuns odata la un punct hotarator in viata. Experimentarea Legii Inaltei Vointe 1. dorintele mele. de atunci n-am mai racit si n-am mai avut nici vreo durere de cap". Mult din suferinta omeneasca este cauzata de micile egouri separate pe care le intereseaza prea putin ce se intampla cu Intregul. Atunci cand ne aliniem cu acest simtamant al Vointei Inalte care vine din interiorul nostru. "Voia Ta. "sa-mi dedic viata fara nici o ezitare pentru serviciu. iubirii si luminii se revarsa in viata noastra de fiecare zi. cu mintea conectata la inima. Daca "totusi ai facut-o". atunci energiile compasiunii. suntem limitati.de exemplu a spera sa vina ploaia in zona noastra. nu voia mea sa se faca" ? Ar fi fost atunci lucrurile altfel ? 4. se poate apropia sau indeparta de principiile inalte pentru a invata lectii de care are nevoie. Ce ai fi simtit oare daca atunci cand ti-ai urmat interesul personal ai fi rostit in sinea ta. 3. Atunci cand lucram cu vointa micului "eu". Am inceput sa ofer tot ce am putut in loc sa iau ceea ce puteam.

El nu se pricepe la subtilitati verbale si ia totul ad literam. iubitoare si plina de compasiune?" 3. marime. in momentul in care se face trecerea la secunda nr. care cred ca ne poate invata multe despre creatia realitatii noastre. 2. Legea Creatiei Mentale Creatia realitatii noastre Multi au observat ca subconstientul este ca un gigant atotputernic care raspunde cererilor facute de mentalul constient. sau interes. fara sa-l contrazicem cu alt gand. partea din mine care este inteleapta. si apare un alt punct de combustie. nu voia mea sa se faca". aceste doua ganduri care au evoluat impreuna se combina intr-unul. ce crezi din ceea ce ti se spune. In momentul respectiv. pentru ca ganduri care au natura asemanatoare au tendinta de a se atrage reciproc. Si la punctul in care s-a atins limita de 34 de secunde. Daca putem sa stam concentrati pe acelasi subiect inca 17 secunde. . dupa simtirea ta cea mai adanca. care a durat 17 secunde. Omul este fiinta creatoare. sau putem sa spunem ca doua ganduri care se aseamana se atrag una pe alta. Asa cum gandul tau atrage un altul. si gandul nostru va atrage din nou un gand asemanator. Cum ne creem realitatea Daca putem sa ne mentinem concentrarea asupra unui gand. si altul poate atrage gandul tau. in centrul simtirii. asa ca trebuie sa fii foarte atent ce si cum Iti/Ii spui. iar vibratia lor creste si se intensifica. prin care observam si simtim pe viu tot ceea ce facem si ceea ce gandim. mai mare.34. sau luarea unei decizii de alt fel. Asculta. Simte. care se manifesta si in lumea fizica intr-un spatiu/timp care sa acomodeze ideea respectiva. iar cheltuiala de energie a punctului lor de combustie se manifesta in noi sub forma de entuziasm. avem de doua ori 17. Intreaba-te: "ce ar dori mintea mea sa fac acum?" Apoi intreaba-te: "in ce fel m-ar indruma Eu-l meu superior. Intrebarea este: cum si ce cream ? Si de ce ? La asa ceva este bun Constientul. Gandeste-te la o problema care te preocupa in viata de fiecare zi. Pastrand decizia aceasta in inima. de a cauta sa fie impreuna. Si la precis 17 secunde aceste doua ganduri identice se vor alatura si se vor combina. In momentul respectiv. si cu o vibratie mai rapida si mai energica. Apoi fa ceea ce cunosti ca iti spune din profunzimea cea mai adanca inima ta. Redau mai jos un mesaj anterior. ton. cum ar fi a alege o anumita optiune dintre diverse optiuni. langa gandul nostru initial se va alatura prin legea atractiei un altul de exact acceasi forma. aceste doua ganduri devin iarasi unul. timp de 17 secunde.Aplicarea Legii Inaltei Vointe 1. mai evoluat. si pamantul este o scoala buna pentru puii de creatori. etc. pentru ca fiecare Gand este o opera de creatie in subtil. spune-ti in sinea ta "Voia Ta. vibratie. aceste doua ganduri care erau doua ganduri de acelasi fel au devenit unul.

odata ce iti concentrezi atentia asupra deciziei tale si te straduiesti sa obtii gandul pereche pentru vibratia gandului tau.Daca putem in continuare sa mentinem in atentia noastra acest gand evoluat si crescut.adica doar un minut de gandire pura. Contrastul este esential pentru luarea de decizii. Ca ilustrare. atunci putem cu adevarat sa obtinem o modificare a realitatii. 17 secunde nu par sa fie cine stie ce. si rezulta echivalentul de 200. cu ESENTA ta. acest concept poate parea dificil de acceptat sau inteles. diverse masini. obtinem echivalentul a doua milioane de ore de actiune. s-au gandit ca ar dura efectiv o viata ca ei sa curete locul respectiv cu roaba si tarnacopul. dar inainte de a incepe sa fiarba stingem focul si ne apucam de altceva. Daca trecem de limita de 34 de secunde. pana reuseste cu adevarat sa fiarba. Daca putem sa rezistam tentatiei de autosabotare.foarte de timpuriu.sa lasam ceainicul pe foc un timp mai lung. si acesta este si motivul pentru care formatul fizic prezent este asa cum este. deci avem 20. Acesta este un exemplu clasic. si l-au lasat curat pentru noii proprietari. Este mult mai usor sa privesti viata ca la televizor. Daca reusim sa trecem de limita de 68 de secunde . La asa ceva. Ni s-a imprimat insa in caracter sa fim atat de obiectivi. pana la limita de 51 de secunde. lasand doar sa le treaca prin minte diverse ganduri ca un flash. incat de cele mai multe ori ne dam singuri cu piciorul in celalalt picior. si atunci gandul este suficient de mare ca sa aiba efect asupra manifestarii fizice. nediluat. atunci nu mai esti in contradictie cu centrul tau creator. Si este. otel si sticla. am obosit de atata efort". si iarasi il stingem chiar cand era gata sa se incalzeasca. sa receptionezi ceea ce ti se ofera. putem sa inmultim din nou cu 10. o gramada enorma de beton. pana cand ajungem sa spunem ceva de genul: "de 15 ani incerc sa beau o cana de ceai fierbinte. sau "vreau sa ma fac bine. a duce la extrem aceasta actiune iarasi nu este bine. si punem ceaiul la fiert. avantajul si dezavantajul. putem sa ne multiplicam actiunea cu 10. si se intampla lucruri care pot fi considerate de domeniul miracolului. Daca avem o meserie in care lucram 40 de ore pe saptamana. care isi demolasera fosta proprietate lucrand cu tarnacopul si roaba. fara contradictie.bineinteles . o dorinta. Majoritatea oamenilor nu reusesc sa termine un gand. a propriilor tale ganduri. insa daca ne observam cu atentie. Timp de doua zile. vedem cum in general incepem pe la secunda a 8-a sa emanam vibratii contrare. Noii proprietari. fara sa creeze . Pentru persoanele care sunt obisnuite sa gandeasca sporadic. Dar ca la orice. de trei ori 17. sa cantarim cu atentie ceea ce este pro si contra. camioane si echipe de constructori au carat muntele de gunoi de pe locul respectiv. solutia este .000 de ore de actiune. La fel se intampla la limita de 68 de secunde. Atunci cand iti aliniezi energia la energiile creatoare de lumi si civilizatii. vibratii contrare dorintei initiale. sa observi. E intr-un fel ca si cum am spune: "vreau o cana de ceai fierbinte". decat sa iti oferi in mod determinat propria ta proiectie. Motivul pentru care este dificil sa nu ne lasam prada atat de repede gandului contrar. care este de trei ori 17. si apoi iarasi il aprindem. reactiei de a merge in directie opusa inainte de a ne fi indeplinit scopul. si tot asa. si nu reusesc".000 de ore de actiune. se poate imagina cum o familie cumpara un teren unde exista niste blocuri care au intrat in demolare. Daca putem sa trecem de limita de 51 de secunde. este pentru ca am fost educati sa fim obiectivi. Ni s-a spus ca asa ceva este corect si bine. insa odata ce o decizie a fost luata. pentru ca contrastele ele insele te pot stimula in fond ca sa obtii o claritate mai mare a dorintei. sunt echivalente cu 2000 de ore de actiune. Universul se va alinia in asa fel incat sa iti ofere sansa si ajutorul de a obtine ceea ce doresti. 17 secunde de gandire concentrata echivaleaza 2000 de ore de actiune. . Putem sa luam cateva comparatii fizice: 17 secunde de gand pur. orele respective sunt cele pe care le prestam intr-un an intreg. se va produce mai departe o noua combinare si un alt punct de combustie. boala aceasta ma inspaimanta". Sunt oameni care spun: "vreau mai multi bani.

Dupa vreo 15 minute. dupa doua-trei zile de joc cu subiecte usoare sa trecem la subiecte pe care le consideram dificile. foarte relaxata. Primul pas este sa sfatuim persoana respectiva sa renunte sa se gandeasca o perioada la aceste trei probleme. Bineinteles. Ea constata cu surpriza ca magazinul unde a ajuns din intamplare are o colectie superba de sticla albastra. absolut intotdeauna Universul va raspunde oferind sprijin vibratiei noastre creatoare.o problema financiara. daca noi oferim vibratii pure. tot la fel. in viata noastra se vor produce niste schimbari cu totul speciale.. este recomandat sa se inceapa jocul luand la inceput subiecte de interes minor. candelabre. de sticla albastra . dar noi insistam: hai sa discutam despre sticla albastra. pentru ca ea s-a concentrat deja prea mult pe aceste probleme. sa-i spunem Esther. asa cum este particula de lumina in relatie cu unda de lumina.anumite detalii asupra carora ne-am concentrat atentia in decursul zilei. pahare. si atunci o sfatuim sa se gandeasca la ceva inedit. si privim cu atentie cum Universul ne raspunde la ele. de exemplu la . si vom vedea cum in decurs de doua-trei zile.una . una rosie. doua. sticla de la muzeul Tiffany. a doua . ci ca suntem noi insine fiinte creatoare. Daca se poate. pentru ca in doi exista sanse mai mari de a uita .cum a facut Esther . Deci. facand acest lucru vom oferi Universului sansa de a raspunde vibratiei noastre. Este greu pentru ea sa iasa din pattern-ul gresit si din problemele care au devenit obsesie. Ea poate pentru inceput sa ia alte subiecte noi.probleme cu sanatatea. Femeia respectiva. inca nu face corelatia cu discutia despre creatia realitatii. sticla folosita la vitralii. . care zboara printre flori si copaci. la care nu a creat un pattern gresit de gandire. oricine poate sa se joace si sa vada cum se poate imbunatati acest joc. In al doilea rand. orice. Motivul pentru care multi nu-si dau seama cum raspunde Universul vibratiei noastre. dar constata ca se simte bine. se urca in masina.pur si simplu Extraordinara! In continuare. Se poate sa fie sticla mata. Abia atunci "se prinde" Esther ca in decurs de mai putin de o ora ea a trait toate cele trei subiecte asupra carora si-a concentrat gandul timp de 17 secunde. de vreo trei-patru ani. dar toata lumea s-a simtit foarte bine admirand colectiile respective.o problema sentimentala. dar la modul gresit. In primul rand.sticla albastra. mentinand atentia asupra fiecarui subiect timp de 17 secunde. Apoi vorbim despre penajul pasarilor. si cum Universul raspunde absolut la orice vibratie. el le ofera razand lui Esther. apare in fuga un baietel. apoi despre fluturi. sau de a nu observa CUM gandurile si dorintele noastre prind forma in fata ochilor nostri. si a treia . subiecte pure. care tine in manuta niste pene de porumbel. rafturi intregi de bibelouri de sticla albastra. si intinzand mana. datorita faptului ca Universul a actionat in mod dramatic pentru a-i asigura implinirea gandului ei. si apoi se duc impreuna la cumparaturi. Apoi persoana respectiva pleaca acasa. care o iau la masa la un restaurant. si dovada ca nu suntem deloc rupti de energiile creative. Cine poate sa o faca timp de 17 secunde. ne vom obisnui sa ne mentinem concentrarea asupra unui subiect timp de 17 secunde.. trei sau mai multe perioade de 17 secunde. sticla transparenta.De exemplu avem o persoana care are trei probleme principale . este pentru ca ei isi spun ceva de genul: "vreau o masina noua. poate invata sa o faca in continuare. pe care le-a adunat de pe jos. si observa ca parcul este plin de fluturi. Ea nu pricepe desigur de ce trebuie sa discutam despre sticla albastra. simple. sticla cu desene sau incrustatii. dar este prea scumpa". asupra carora nu avem idei contradictorii. toti merg in parc. si se intalneste cu niste prieteni. gandul care se indoieste pe undeva de ceea ce doreste va neutraliza el insusi dorinta respectiva. Se pot face din ea vaze de flori. In acelasi timp. O metoda foarte buna este atunci cand jocul se joaca in trei. putem. Nimeni nu a cumparat nimic.

ca si Combustia care sa iti asigure entuziasmul necesar. Sistemul emotional de ghidare este cel care iti spune fara gres. timp de 17 secunde. cu palete care se invirtesc cu putere. si careia i se raspunde in consecinta. Nu bagam in seama in mod deosebit zgomotul pe care il face. nu poate sa fie creator. si ele sunt rezultatul unei actiuni distructive. cum isi da cineva seama ca si-a mentinut gandul pur o anumita perioada. De aceea este fiecare aici. poti chiar sa nu vorbesti nimic daca n-ai chef. tot ce avem de facut este sa mentinem aceasta vibratie in gand. In primul rand.constienta. catre scopul pe care il concepem noi insine. E ca si cum ar fi intr-un fel inexistent. si nici nu ne preocupam de aerul care se indreapta catre noi din directia lui. dar mai sunt cateva detalii. si chiar mentinerea gandului despre o asemenea prietenie iti poate asigura atragerea unui asemenea grup de prieteni in viata ta. Senzatia acesta de bunatate si prietenie este ceea ce se cere pentru a fi capabil sa mentii cu usurinta un gand. Ventilatorul este indreptat catre noi. cand ne-am gandit la ceva si am ajuns sa dorim ceva. pana cand vom . si te gandesti: acest om este un prieten bun. Se poate observa ca exista persoane cu care atunci cand stai de vorba. Fiecare este creator in sensul ca fiecare este un focalizator de energie. atunci ideea "nu se poate" se angreneaza la randul ei frecventei rapide a dorintei/ideeii initiale. si dezamagirea care rezulta ca urmare a ideii ca "nu se poate" lucreaza la fel ca si creionul in ventilator. Pe masura ce putem sa facem asemenea lucru in mod deliberat. Deci este foarte important ca fiecare sa stie exact ce face. un contrast acolo. pentru ca pur si simplu te simti bine alaturi de persoanele respective. sensibilitatea la propriile senzatii. un prieten adevarat. pentru ca sensibilitatea este indicatorul care iti spune despre fluctuatiile din propria vibratie. daca esti pe calea buna. si cum isi da omul seama daca si-a!!mentinut gandul pur? La asa ceva serveste "sensibilitatea". dar copiii si adolescentii au asemenea prieteni si simt asemenea bucurie in mod comun. Este mai greu de gasit asa ceva intre adulti. Fiecare si-a spus in viata ceva de genul: "Voi intra in aceasta mare a contrastelor. putem sa vedem cum Universul ne raspunde si cum devenim fiinte aliniate cu Forta Creatoare. poti sa te joci si sa faci tot felul de lucruri faine si traznite. intr-una mai rapida. sau pe o cale gresita. voi putea cu usurinta sa ajung la o concluzie". Cine nu poate sa-si mentina concentrarea asupra unui gand. un ventilator mare. Este asa pentru ca noi insine am introdus o vibratie mai scazuta. Sa ne imaginam un ventilator. mai inceata. care este rezultatul unui gand sau dorinte distructive. incetul cu incetul. poti sa discuti tot felul de lucruri fara sa-ti fie frica de ridiculizare sau agresivitate sau rautate. deci chiar ceea ce am venit aici sa constientizam. Si orice ai face. Atunci cand avem o dorinta. de camera. desi stim ca este acolo ca sa ne faca un serviciu. putem noi insine provoca probleme serioase sistemului. Odata ce ajungem la o concluzie. ci suntem noi insine cei care indreptam energia cu puterea mintii noastre. fiecare dintre noi invata la scoala Pamant sa creeze in mod deliberat si responsabil. mai inalta. si observand un contrast aici. si tot prin sistemul emotional afli exact la ce stadiu te afli. e ok. in momentul in care introducem ideea "nu se poate". cu atat mai bine te simti. de la mic la mare. fara dubiu. Alaturi de asemenea prieteni. Cu cat mai mult stai alaturi de persoana respectiva. la asa ceva se refera termenul "awareness" . Emotiile distructive actioneaza ca si creionul respectiv. In timp ce focalizam energia. Nu suntem doar observatori care receptioneaza pasiv. pentru a crea.Putem in acest fel sa observam faptul ca fiecare dintre noi este in realitate ca o energie care emite. noi MENTINEM gandul si il crestem pana la manifestarea fizica. Putem sa vedem cum. te simti bine. Dar daca bagam un creion in el in timp ce el se invarteste.

com/viata. in care tot ce este. Am mare grija ce gandesc. bineinteles. pentru ca asa cum este un Univers. fiecare creator. si dezvoltarea capacitatii noastre mentale este un lucru de dorit.obtine suficienta forta de a ne manifesta vibratia ideii noastre. Nu sunt de acord sa iau nimanui liberul arbitru si sansa de a deveni creator. in viata mea. ( Sursa : http://www. Deci in acest sens. pe care Universul va face tot posibilul sa o manifeste de dragul nostru. are de fapt in stapanirea sa o lume . corpul emotional . si fiecare om. tot la fel pot sa (co)existe o infinitate de Universuri.geocities.spirituala/legile_universale3 ) KYBALION studiul a trei initiati asupra filozofiei ermetice a vechiului Egipt si a vechii Elade Editor: Henri Durville PR E FATA .lumea sa interioara. avand grija sa folosim intotdeauna ca monitor. fiecare om este un creator in aceasta lume. Eu am constatat acest lucru prin faptul ca traiesc viata ca pe un miracol. este efectiv creat chiar din substanta gandurilor sale. pentru ca INTOTDEAUNA gandul meu se indeplineste.

pentru ca noi cunoscind pe primele. Contemporan cu Abraham si. trebuie sa practici ceea ce stii. Toate nenorocirile pe care noi le suferim nu sint fara remediu. Nu-i rusine sa recunosti daca ai gresit. Faptele conteaza in domeniul ideal ca si in viata materiala. Sa lasam ochii sa se deschida la lumina adevarata si urechile la vocea eterna a naturii. neputincioasa. prin substanta sa. instructorul acestui venerabil intelept. Caillet INTRODUCERE Nici o parte a stiintei oculte nu s-a conservat mai pretios decit fragmentele invatamintelor hermetice. care a trait in vechiul Egipt in zilele cind rasa actuala a oamenilor era in copilaria sa. Chiar cele mai vechi invataminte ale Indiei au neindoios radacinile in invatamintele hermetice originale. dar nu de stiinta noastra moderna.Motto: Cartile intelepciunii sint inchise. daca legenda este adevarata. cind stiinta sintetica este tot atit de important a se practica ca si stiinta analitica. sanatate. Astfel doctrina secreta si-a pus bazele in mod clar. Hermes Trismegistul. In loc sa restringem manunchiul (infinit dezvoltat) al manifestarilor Naturii. Din alte tari au venit numeroase personalitati . trebuie sa le si aplici. ar fi ciudat sa cautam alta. analitica. . dominam secunda. armonie. Legile vietii sint mai importante decit materia vietii. Paris. trebuie sa ne indreptam in alta parte pentru a cauta cauza. martie 1917 Albert L. sa incercam a stapini mai degraba micul numar al cauzelor care le determina. Ele sint rezultatul direct al incalcarilor nepasatoare ale legilor naturii. trebuie sa-ti conformezi viata constiintei. Si obtinura de la el cheia universala care explica si concilia divergentele lor de vederi. inlocuind-o prin cunoasterea si stapinirea cauzelor. Hermes era si este inca Marele Soare Central al ocultismului. caci nu-i suficient sa cunosti remediile. Sa reintram in drumul direct al Evolutiei. insa daca nu le realizam prin practica. materialista. Logic. ci de stiinta veche sintetica prin natura si esenta ei. Daca stiinta moderna ne da tot. Toate doctrinele de baza care se ataseaza invataturii ezoterice a fiecarei rase se urca pina la Hermes. Din regiunea Gangelui nenumarati ocultisti avansati s-au dus in Egipt si au venit a se aseza linga Maestru. In stiintele psihice trebuie sa te conformezi. Ele au ajuns la noi prin sute de secole care s-au scurs de la moartea marelui lor fondator. Legile Kybalionului sint ideal frumoase.savanti si toti considerara pe Hermes Maestrul Maestrilor. insa e grav sa persisti incapatinat in greseala si sa faci sa triumfe imperiul raului. sa ne conformam legilor Vietii si indata vom vedea nascindu-se in jurul nostru Pacea si Armonia. scriitorul Zeilor. fericire. Kybalion Marea problema a vietii (intrebarea pusa de Sfinx tuturor Oedip-ilor) nu poate fi rezolvata decit prin stiinta. vor fi ca o masa bogata in fata careia murim de foame. cu exceptia urechilor ratiunii. pentru a judeca arborele dupa fructele sale (vezi Eeden). Sa incetam urmarirea nesocotita a efectelor. ale carui raze au servit sa lumineze minunatele invataturi care au fost promulgate de la acea epoca. Sintem copii in privinta intelepciunii fata de asiatici. Daca nu. caci numai aceasta ne ofera posibilitatea de a ne smulge ghearelor sfinxului.

Acum chiar voi da de la inceput o scurta explicatie a fiecaruia. aflindu-se in toate manifestarile si aparentele exterioare pe care le cunoastem sub numele de Universuri materiale. ca in acest Spirit noi traim. ca "lumea sau universul fenomenal nu-i decit o simpla creatie mentala a totului. El explica ca Totul." Kybalion. sint urmatoarele: 1. care in el insusi este incognoscibil si nedefinitibl. Acela care le cunoaste si le intelege. Energie. sau in partile sale. dam un mare numar de maxime.sa studieze invatatura hermetica cu umila atitudine de adept. poseda cheia magica care va deschide toate portile Templului. 6. mai ales ca textul original este dinadins scris in termeni obscuri. Principiul mentalismului Principiul corespondentei Principiul vibratiei Principiul polaritatii Principiul ritmului Principiul cauzei si efectului Principiul genului (distinctiei). 2. Infinit. 5. desi poarta numele de initiat care munceste totdeauna la picioarele lui Hermes Maestrul. Fenomene ale vietii.cum este recomandat in Kybalion .CAPITOLUL I FILOZOFIA HERMETICA Sfatuim pe elevii nostri . exista in Spiritul Totului. Aceste principii vor fi discutate si comentate pe masura ce vom avansa in aceste lectii. chiar inainte de a le atinge. ca universul considerat in intregul sau. 1. axiome si precepte ale Kybalionului insotite de explicatii si clarificarile care ni s-au parut necesare pentru a-l face mai usor inteligibil adeptilor modrni. Mai departe. Cele sapte principii hermetice pe care se bazeaza intreaga filozofie hermetica. Principiul implica acest adevar ca "totul este spirit". 4. Materie. Viu. CAPITOLUL II SAPTE PRINCIPII HERMETICE Principiile adevarului sint in numar de sapte. explica usor toate diferitele fenomene mentale si psihice car eocupa un loc atit de mare in atentia publica si care fara explicatie nu sint inteligibile si desfid orice interpretare stiintifica. insa care poate fi considerat si gindit ca un Spirit Universal. intr-un cuvint tot ce este aparent simturilor noastre materiale este spirit. . Principiul mentalismului "Totul este spirit. Universul este mental. care este realitate substantiala. Acest principiu stabilind natura mentala a Universului. El explica inca. subiect al legilor lucrurilor create. 7. noi lucram si sintem noi insine". 3.

universala) maestria este imposibila si elevul va bate zadarnic la nenumaratele porti ale Templului. Unul din Maistrii Hermetici a scris demult: "Acela care intelege adevarul naturii mentale a Universului. cu ajutorul caruia omul este capabil sa rastoarne victorios obstacolele care i se ridica in fata. a energiei. Acest principiu explica veritabila natura a Energiei si Puterii. Vechii hermetisti il considerau ca unul dintre instrumentele mentale cele mai importante. cu cit este mai intensa vibratia. Principiul corespondentei "Ceea ce este sus. Acest principiu implica adevarul ca totul este in miscare. Acest principiu implica adevarul ca este totdeauna un raport constant intre legile si fenomenele diferitelor planuri ale fiintei si vietii. Principiul vibratiei "Nimic nu sta. Discipolul hermetic este capabil sa aplice inteligent Marile Legi Mentale in loc sa se serveasca de ele la intimplare. De la Totul care este Spiritul Pur si pina la formele cele mai grosolane ale materiai. fapte pe care stiinta moderna le accepta si pe care orice noua descoperire stiintifica tinde sa le verifice. Sint mii de ani de cind invatatii vechiului Egipt au anuntat acest principiu hermetic. a sufletului si chiar a spiritului. . la fel cunoasterea principiul corespondentei permite omului sa deduca inteligent din necunoscut. permite individului sa inteleaga cu usurinta legile Universului Mental si sa le aplice la buna sa stare si la perfectionarea sa. totul se misca. Vechea axioma hermetica il explica in acesti termeni: "Ceea ce este sus este ca si ceea ce este jos. la fel cu o roata care se invirteste cu o asa de mare rapiditate incit pare ca sta pe loc. El se manifesta si se aplica peste tot in Univers. totul vibreaza. nimic nu-i in stare de repaus. Studiind monada. cit erau ele la timpul cind au fost scrise. studentul poate sa deschida nenumaratele porti ale Templului Mental si psihic al Cunoasterii si sa patrunda in el liber si inteligent. totul vibreaza. ceea ce este jos. ceea ce este jos este ca si ceea ce este sus". incit practic el este in repaos. insa cind noi le aplicam principiul corespondentei. 2. in fata necunoscutului. Fara cheia maestriei (cheia conducatoare. La fel cum cunoastem principiile geometriei si aceasta cunoastere permite astronomului asezat in laboratorul sau sa masoare distanta dintre astri si sa urmareasca miscarile lor. cunoscutul. este deja bine inaintat pe drumul maestriei". Exista planuri ale vietii pe care noi le ignoram complet. pe diferitele planuri ale Universului material. In posesia cheii maestriei universale. Aceste cuvinte sint tot atit de adevarate astazi. principala. mental si spiritual. a inlatura voalul lui Isis pina la punctul de a intrezari intr-o lumina o parte a figurii Zeitei. el intelege arhanghelul. sint consecinta unor proportii inegale ale vibratiei. Intelegerea acestui principiu confera mijloace de a rezolva destule paradoxuri obscure si destule secrete ascunse ale Naturii. este ca si ceea ce este sus. vom deveni capabili sa intelegem mai departe ca nu este posibil sa facem altfel. Vibratia Spiritului este atit de intensa si atit de infinit de rapida. Acestuia i-a fost posibil a se indeparta." Kybalion.A intelege acest mare principiu hermetic al mentalismului." Kybalion. a Materiei si pentru ce si cum ele sint subordonate Stapinirii Spiritului. 3. este o lege universala. este ca si ceea ce este jos. El explica ca diferentele existind intre diferitele manifestari ale materiei. totul vibreaza. cu atit mai inalta este pozitia pe scara.

La cealalta extremitate a scarii, sint formele grosolane ale materiai, ale carei vibratii sint atit de
lente incit parca nici nu ar exista, la fel ca si unele sunete de rara frecventa pe care urechea
omeneasca nu le poate percepe. Intre acesti doi poli opusi sint milioane si milioane de grade de
vibratii. De la corpuscul la electron, de la atom la molecula pina la lumi si universuri, totul se
misca, totul vibreaza. Aceasta e la fel pentru energie si pentru forta, care nu sint decit grade
diferite ale vibratiei. Aceasta corespunde si planului mental, caruia vibratiile ii guverneaza starea
si chiar planul spiritual. Discipolul in hermetism care intelege bine acest principiu si formele sale
corespunzatoare, este capabil sa controleze propriile sale vibratii mentale si de asemeni pe ale
altora. Maestrii folosesc in mod egal acest principiu in diferite maniere pentru a invinge
fenomenele naturii. "Cel care a inteles principiul vibratiei a cistigat sceptrul puterii" a spus un
vechi scriitor.

4. Principiul polaritatii
"Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are doua extreme; asemanatorul si
neasemanatorul au aceeasi semnificatie; polii opusi au o natura identica insa de grade diferite;
extremele se ating; toate adevarurile nu sint decit neadevaruri; toate paradoxurile pot fi
conciliate." Kybalion.
Acest principiu implica adevarul ca "totul este dublu, totul are doi poli, totul are doua extreme".
Aceste fraze sint vechi axiome hermetice. Ele explica vechile paradoxuri care au facut perplexa
atita lume si se exprima dupa cum urmeaza: "Teza si antiteza au o natura identica, insa de grade
diferite; contrariile sint asemanatoare si nu difera decit prin gradul lor, polii opusi se pot
concilia; extremele se ating; Totul este si nu este in acelasi timp"; toate adevarurile nu sint decit
semiadevaruri; orice adevar este pe jumatate fals; sint doua fete ale aceluiasi lucru etc etc.
Principiul polaritatii explica ca in orice lucru sint doi poli, doua aspecte opuse si ca contrariile nu
sint in realitate decit extreme ale aceluiasi obiect intre care sint intercalate grade diferite, de
exemplu: caldura si frigul, desi sint opuse sint in realitate un singur si acelasi lucru, ele se disting
numai prin diferenta de grade. Consultati termometrul si dv.veti putea vedea daca este posibil de
descoperit unde caldura se termina si unde incepe frigul. Nu exista o caldura absoluta si nici un
frig absolut. Acesti doi termeni "cald si frig" indica numai grade diferite ale aceluiasi lucru si
acest lucru care se manifesta cu frig si cald este numai o varianta a vibratiei. Astfel cald si frig nu
sint decit doi poli a ceea ce noi numim "caldura" si fenomenele care le insotesc sint manifestarile
principiului polaritatii. Acelasi fenomen este adevarat in cazul luminii si intunericului, care sint
unul si acelasi lucru, deosebirea constind intr-o diferenta de grade intre cei doi poli ai
fenomenului: cind ne paraseste noaptea si cind incepe ziua.
Ce diferenta este intre mare si mic; intre facil si dificil; intre alb si negru; intre taios si tocit; intre
calm si nelinistit; intre sus is jos; intre pozitiv si negativ; principiul polaritatii explica aceste
paradoxuri si nici unul nu poate sa-l inlocuiasca. In planul mental tot acest principiu lucreaza. Sa
luam un exemplu extrem insa radical, al urii si al dragostei, doua stari mentale, in aparenta total
diferite. Si inca sint grade diferite in ura si in dragoste; de asemeni sint sentimente intermediare
pentru care noi folosim cuvintele simpatie si antipatie, care ajung sa se confunde atit de strins
incit deseori este o dificultate sa se stie daca vreunul va este simpatic sau antipatic, sau va este
indiferent. Aceste sentimente opuse nu sint decit grade diferite ale unui sentiment unic, cum il
veti putea gindi si intelege daca veti medita o clipa la aceasta. Mai mult decit toate acestea si
hermetistii ii atribuie o deosebita importanta; este posibil de schimbat in propriul sau spirit si in
spiritul altora, vibratiile urii in vibratiile dragostei.

Multi dintre voi care cititi aceste rinduri ati facut experienta personala de tranzitia rapida,
involuntara, care poate sa se faca intre dragoste si ura si invers, in propria persoana si in a altora.
Veti intelege atunci ca va este posibil sa realizati acest lucru cu ajutorul vointei, folosind
formulele hermetice. Binele si raul nu sint decit doi poli diferiti ai aceluiasi lucru; hermetismul
cunoaste arta de a transforma Raul in Bine prin aplicarea principiului polaritatii. In totalitate, arta
polarizarii este o faza a alchimiei mentale, cunoscuta si aplicata de maestrii vechi si moderni ai
hermetismului.
Intelegerea acestui principiu permite sa modifici polaritatea tot asa de bine ca pe aceea a altora,
daca vrei sa consacri timpul si studiul necesar pentru a deveni un maestru al artei.

5. Principiul ritmului
"Totul se scurge inlauntru sau inafara; orice lucru are durata sa; totul evolueaza, apoi
degenereaza; balansul pendulei se manifesta in totul: masura oscilatiei sale la dreapta este
asemanatoare cu masura oscilatiei de la stinga. Ritmul este constant." Kybalion.
Acest principiu implica adevarul ca in orice lucru se manifesta o miscare inainte si inapoi, o
miscare asemanatoare unei pendule, ceva asemanator unei maree suitoare si coboritoare, a unei
mari pline si a unei mari scazute. Aceasta miscare de plecare si venire se produce intre doi poli al
caror principiu al polaritatii ni s-a demonstrat ca exista. Este totdeauna o reactiune si o actiune,
un progres si un recul, un maximum si un minimum. Tot asa este pentru toate elementele
universului: sori, lumi, oameni, animale, spirit, energie, materie.
Aceasta lege se manifesta in creatia si distrugerea lumilor, in progresul si decadenta natiunilor; in
viata oricarui lucru si in sfirsit in starea mintala a omului; pentru acest din urma lucru, hermetistii
apreciaza importanta intelegerii acestui principiu. Hermetistii l-au inteles bine si au gasit ca
aplicarea acestuia este universala. Ei au descoperit anumite mijloace pentru a anihila prin ele
chiar efectele prin folosirea de formule si metode adecvate. Ei aplica legea mentala a
neutralitatii. Ei nu pot anula principiul, nici sa-i opreasca cursul, dar ei au invatat sa-i opreasca,
mai bine zis sa-i evite efectele asupra lor insisi si intr-un anumit grad care depinde de gradul de
maiestrie. Ei au invatat sa-l utilizeze in loc de a fi utilizati de el. In aceasta si in metode similare
consta arta hermetistilor. Maistrul in hermetism se polarizeaza el insusi la punctul unde el vrea sa
ramina, apoi neutralizeaza balansul ritmic al pendulei car ear tinde sa-l transporte care celalalt
pol. Toti acei care si-au insusit un anumit grad de maiestrie personala lucreaza astfel intr-o
oarecare masura mai mult sau mai putin inconstient. Maestrul, din contra, o face constient, prin
folosirea vointei sale. Astfel el ajunge sa atinga un grad de echilibru si de fermitate mentala
aproape de necrezut din partea maselor care sint tirite inainte si inapoi ca o pendula.
Acest principiu si principiul polaritatii precum si metodele pentru a le contracara, a le neutraliza,
au fost studiate in amanunt de hermetisti si a le folosi constituie o importanta parte a alchimiei
hermetice mentale.

6. Principiul cauzei si efectului
"Orice cauza are efectul sau; orice efect are cauza sa; totul se intimpla conform legii. Hazardul
este un nume dat unei legi necunoscute. Sint numeroase planuri ale cauzalitatii, insa nimic nu
scapa legii". Kybalion.

Acest principiu implica faptul ca exista o cauza pentru orice efect produs si un efect pentru orice
cauza. El explica ca totul se intimpla conform unei legi, ca niciodata nimic nu se intimpla
accidental, neprevazut, ca hazardul nu exista si ca, pentru ca exista planuri diferite de cauza si
efect, planul superior dominind totdeauna planul inferior, nimic nu poate scapa in intregime legii.
Hermetistii cunosc pina la un punct arta si metodele de a se ridica deasupra planului obisnuit al
cauzei si efectului. Ridicindu-se mental la un plan superior, ei devin cauza in loc de a fi efect.
Multimile se lasa docil duse, ele asculta la tot ce le inconjoara, la vointele si dorintele celora care
sint mai puternice decit ele, la hereditate, la sugestie si la toate cauzele exterioare care le
dirijeaza ca pe simpli pioni pe drumul vietii. Maestrii din contra, ridicindu-se pe plan superior,
domina sentimentele lor, caracterul lor, calitatile si puterile lor, tot asa de bine ca pe tot ce ii
inconjoara. Ei devin stapini in loc de a fi pioni. Ei joaca jocul vietii in loc de a fi jucati si dirijati
de vointa altora si de influente exterioare. Ei se servesc de principiu in loc de a fi instrumentul
sau. Maestrii asculta de cauzalitatea planului superior insa ei comanda planul lor. Este in aceasta
afirmatie o adevarata bogatie de cunostinte hermetice. Le intelege cine va putea.

7. Principiul genului
"Este un gen in toate lucrurile; totul are principiile sale; masculin si feminin; genul se
manifesta pe toate planurile". Kybalion.
Acest principiu implica adevarul ca genul exista peste tot; principiile masculin si feminin sint in
actiune constant. Acesta-i adevarul nu numai pe plan fizic, ci si pe plan mental si chiar pe plan
spiritual.
Pe plan fizic, principiul se manifesta sub forma sexului, pe plan superior el ia forme mai elevate
insa este mereu acelasi. Nici o creatie fizica, mentala sau spirituala nu este posibila fara el.
Intelegerea legilor sale va arunca lumina asupra multor subiecte care in mod constant au uimit
spiritul oamenilor.
Principiul genului a lucrat intotdeauna pentru a crea si reinnoi. Orice lucru, orice individ, contine
cele doua elemente: masculin si feminin sau chiar marele principiu. Orice element masculin are
elementul sau feminin; orice principiu feminin are principiul sau masculin. Daca voiti sa
intelegeti filozofia Creatiei si a Regenerarii Mentale si Spirituale, trebuie sa studiati si sa
intelegeti acest principiu hermetic. El ascunde solutia unui mare numar de mistere ale vietii.
Tinem sa va avertizam ca nu e nici o inrudire cu numeroasele teorii, fundamentale, periculoase si
degradate, cu invataturile care sint raspindite sub titluri fanteziste si care nu sint decit o
prostituare a marelui principiu natural al genului. Astfel de ramasite ale vechilor forme infamante
ale cultului falusului tind sa distruga inteligenta, corpul si spiritul; filozofia hermetica s-a ridicat
totdeauna cu indignare impotriva invataturilor degradante care conduc la destrabalare, la pasiuni
necumpatate si la pervertirea principiilor naturii. Daca pe acestea le cautati, parasiti imediat
aceasta carte. Hermetismul nu are nimic care poate sa va fie util in acest sens. Pentru aceia care
sint puri (curati sufleteste) totul e pur; pentru acei care sint murdari, totul e murdar.

CAPITOLUL III
TRANSMUTATIA MENTALA

El vede ca nimic nu exista cu adevarat insa ca totul se naste si evolueaza. o construire si o darimare. Adevarata transmutatie hermetica este o arta mentala. nasterea. real. Toate filozofiile importante s-au bazat pe aceasta gindire. Se intelege ca aceasta este Arta Chimiei Mentale. CAPITOLUL IV TOTUL "Dincolo de Universul timpului si al spatiului se ascunde mereu realitatea substantiala. actual etc." Kybalion Intre numeroasele ramuri secrete de cunostinte pe care le aveau hermetistii. Primul dintre cele sapte principii hermetice este principiul mentalismului. Adevarul fundamental. de la o vibratie la alta. evolutia si moartea. din toate tarile si in toate timpurile. de la o conditie la alta. Inapoia oricarei aparente si a oricarei manifestari exterioare trebuie intotdeauna sa fie o realitate substantiala. stapinul conditiilor mentale tot asa de bine ca si pe acelea denumite obisnuit mintale. nici calitate deosebita. chiar in clipa cind un lucru atinge apogeul el incepe sa decada. a preface metalele grosiere in metale nobile. Realitate inseamna starea unui lucru real." Kybalion Substanta inseamna ceea ce se gaseste sub nu importa care manifestare exterioara. fix. Omul care considera universul din care el face parte ca o mica unitate. forta si spiritul. durabil. totul se schimba. Legea ritmului se manifesta constant. moare. forma sau substanta in alta. Faptul ca au existat si mai exista astfel de oameni este acceptat de toti ocultistii avansati ai diferitelor scoli (tinindu-se seama de exemple care justifica asemeni credinte si afirmatiuni). o forma de psihologie mistica practica. A transmuta este egal cu a schimba natura. Oamenii au numit aceasta realitate substantiala diferit: unii au numit-o Zeitate. Daca totul este mental. totul se naste. creste. a carui axioma este "Totul este Spirit". producere sau incetare de furtuni. de la un grad la altul."Spiritul. adevarat. un flux si un reflux. Deci transmutatia mentala este arta de a transforma stari. Aceasta este legea. realitate esentiala. nu poate sa vada decit schimbarile care se produc in materie. Acest om vede toate lucrurile nascindu-se din alte lucruri si luind o alta forma. in nici un lucru nu e nici realitate. Ginditorii fara exceptie. sau daca preferati. manifestarea exterioara a unei puteri ascunse. Daca este un ginditor. Nimic nu ramine stabil. a unei Realitati Substantiale. lucrul insusi etc. Numai alchimistii mentali avansati au fost capabili sa atinga o putere suficienta pentru a fi capabili sa controleze conditiile fizice cele mai importante ca elementele naturii. Este esenta. forme si conditii mentale in alte conditii de natura diferita. au inteles necesitatea existentei acestei realitati substantiale. El vede constant o actiune si o reactiune. poate trece de la o stare la o alta stare diferita. era aceea care era cunoscuta sub numele de transmutatie mentala. fiind element esential. solid. Nimic nu-i permanent. permanent. Universul este mental. in forta si in starile mentale. Nimic nu ramine in repaos. Substantial inseamna: existind actualmente. la fel ca metalele si elementele. un cuvint obisnuit intrebuintat pentru a desemna arta veche de a transmuta. el intelege ca fiecare dintre lucrurile schimbatoare nu poate fi decit o aparenta. altii energie infinita si . Transmutatia mentala este arta de a modifica conditiile universului in ceea ce priveste materia. arta va putea permite fiecarui individ sa transmute conditiile sale mentale. o creatie si o distrugere. nici substantialitate. totul se schimba. El va putea face pe maestrul. Deci transmutatia mentala vom vedea ca este cu adevarat magia de care s-a vorbit dar nu s-au dat instructiuni practice. de la un pol la altul. cutremure si alte fenomene fizice.

eterna. Altii insa au incercat sa o numeasca materie, insa toti au recunoscut existenta sa. Ea este
evidenta prin ea insasi, ea nu are nevoie de nici un argument, de nici o proba.
Aceasta realitate substantiala, numita hermetic "Tot", e mai usor inteleasa prin acest nume fata de
numeroasele expresii aplicate de oameni. Toti iluminatii vechi si noi afirma ca natura profunda a
Totului este necognoscibila. Trebuie sa fie astfel fiindca nimeni nu poate sa inteleaga natura si
fiinta Lui proprie chiar cu ajutorul Totului. Hermetistii cred si invata ca Totul in El insusi este si
trebuie sa fie totdeauna nedefinibil. Ei considera toate teoriile, toate conjuncturile si toate
speculatiile teologilor si metafizicienilor privind natura adinca a Totului, ca un efort copilaresc al
spiritului muritorilor pentru a cuprinde secretul Infinitului. Asemeni eforturi au esuat totdeauna
prin natura chiar a muncii. Acela care urmareste asemenea cercetari, parcurge din toate partile
labirintul gindirii si termina prin a se rataci prin pierderea oricarei ratiuni, a oricarei actiuni, orice
conduita sanatoasa si rezonabila, devenind nepotrivit pentru munca vietii ca si veverita care
alearga pe roata miscatoare in colivia sa mergind mereu si neajungind nicaieri. El ramine
prizonier si se gaseste in locul de unde a plecat.
Mai orgoliosi sint acei care incearca sa atribuie Totului personalitate, calitatile, caracterul si
atributiile lor, acordindu-i emotiile, sentimentele si caracteristicile omenesti ca si defectele
geloziei, tendinte la laude, elogii, dorinte de onoruri si lacomie. Aceste idei trebuiesc indepartate.
In acest domeniu trebuie sa facem o distinctie intre religie si teologie, intre filosofie si
metafizica. Pentru noi religia nu este decit o realizare intuitiva a existentei Totului; teologia este
tentativa oamenilor de a-I atribui o personalitate, calitati, caracteristici, de a-I atribui teoriile lor
privind afacerile lor; vointa lor, dorintele lor, planurile lor si de a fi intermediari intre El si popor.
Pentru noi filozofia este o cautare in vederea cunoasterii lucrurilor cognoscibile si conceptibile,
in timp ce metafizica este o incercare de a duce cercetarea mai profund in afara limitelor
obisnuite, in regiunea incognoscibilului si a necuprinsului cu aceleasi intentii ca si teologia. Deci
religia si filosofia sint pentru lucruri care au radacini in realitate, in timp ce teologia si metafizica
ne apar ca trestii rupte si inradacinate in nisipurile miscatoare ale ignorantei si nu constituie decit
un suport fragil pentru inteligenta si spiritul omului.
Noi insistam pentru acceptarea acestei definitii si o mentionam pentru a defini pozitia noastra.
De altfel vom vorbi in lectiile noastre foarte moderat de teologie si metafizica.
In timp ce natura esentiala a Tot-ului este incognoscibilitatea, exista anumite adevaruri legate de
existenta sa pe care spiritul uman este dispus sa le accepte. O analiza a acestora constituie un
subiect interesant de cercetare, mai ales cind el concorda cu teoriile iluminatilor din planuri
superioare.
"Ceea ce este Adevarul Fundamental, Realitate Substantiala, nu are nevoie de o denumire
speciala, insa oamenii iluminati il cheama TOT." Kybalion
Ratiunea umana pe care trebuie sa o ascultam cu religiozitate cit este posibil sa gindim, ne invata
astfel despre TOT:
1. Tot-ul trebuie sa fie Tot, ceea ce este realmente. Nu poate exista nimic in afara Tot-ului, altfel
Tot-ul nu ar fi Tot.
2. Tot-ul trebuie sa fie infinit, caci nimic nu poate defini, confirma, limita sau restringe pe Tot. El
trebuie sa fie infinit in timp, adica etern; El trebuie sa fi existat constant, caci nu exista nimic
care ar fi susceptibil sa-L creeze; ceva ce nu poate izvori din nimic daca El nu ar fi existat o clipa
foarte scurta, El nu ar exista actualmente. El trebuie sa fie destinat sa existe constant in viitor,
caci nimic nu-l poate distruge. El nu va putea niciodata sa nu fie chiar timp de o secunda, pentru
ca ceva nu poate niciodata sa devina nimic. El trebuie sa fie infinit in spatiu, El trebuie sa fie

pretutindeni, caci nu exista loc in afara Tot-ului. El nu poate fi decit continuu in spatiu, fara
fisuri, fara separare, caci nu exista nimic care sa-L poata sfarima sau sa-I intrerupa continuitatea
si nimic care sa inchida crapaturile sale.
El trebuie sa fie infinit in putere, adica absolut, caci nimic nu este susceptibil sa-L limiteze, sa-L
restringa, sa-L reprime, sa-L margineasca, asemuiasca sau sa-L stapineasca. El nu este supus nici
unei alte puteri.
3. Tot-ul trebuie sa fie neschimbator - permanent - constant, adica nu-si poate modifica natura sa
intima, caci nimic nu-i capabil de a opera schimbari in el. Nu exista nimic in care s-ar schimba,
nici de unde ar putea veni. Nu i se poate adauga nimic si nimic nu i se poate amputa; nu se poate
mari sau micsora; El nu poate deveni mai mare sau mai mic din nici un punct de vedere. El
trebuie sa fi fost totdeauna si trebuie sa ramina totdeauna exact cum este astazi. Tot-ul nu a fost
niciodata, nu este actualmente si nu va fi niciodata altceva, in care ar putea sa se schimbe. Tot-ul
fiind infinit, absolut, etern, neschimbator, rezulta ca nimic finit, schimbator, efemer, conditionat,
nu poate fi Tot. Si cum nu este nimic in afara Tot-ului, toate lucrurile finite trebuie sa fie nule in
realitate. Fiecare din noi si tot ce vedem e balon de sapun. Cind materia este miscare, oricind
Vointa care dispune incetarea miscarii face sa nu se mai cunoasca ce a fost balonul de sapun.
Nu va infricosati, caci nu avem intentia - sub acoperisul filosofiei hermetice - sa va facem sa
parcurgeti cimpul stiintei crestine. Este imposibil de a concilia cele doua stari in aparenta
contradictorii. Vom ajunge la aceasta cind va sosi momentul.
Noi vedem in jurul nostru ca ceea ce se numeste materie, constituie fundatia fizica a tuturor
formelor existente. Tot-ul este deci simplu, materie? Nu! Materia nu poate manifesta viata, nici
inteligenta si cum viata si inteligenta se si manifesta in univers, Tot-ul nu poate fi materie; caci
nimic nu poate ajunge mai sus decit izvorul sau, nimic nu se manifesta in efect care sa nu fie deja
in cauza; nimic nu exista ca consecinta fara sa fi fost deja in antecedent. Ca urmare, stiinta
moderna ne informeaza ca nu exista in realitate nici un lucru care s-ar putea numi materie. Ceea
ce noi numim materie, nu-i decit simplu Energie sau o forta intrerupta, adica o energie sau o forta
care poseda un grad slab de vibratie. Asa cum un scriitor a denumit-o de curind: materia se
confunda cu misterul. Insasi stiinta moderna a abandonat teoria materiei si sustine pe aceea a
energiei.
Tot-ul este deci Energie sau Forta? In acest caz, nu! Energia sau Forta cum o inteleg materialistii,
este oarba, dezbracata de viata sau inteligenta. Viata si Inteligenta nu pot proveni in nici un caz
de la o energie si forta oarba, pentru ratiunea pe care deja am aratat-o mai sus: "nimic nu poate
atinge (ajunge) mai sus decit propriul sau izvor". Nimic nu este aplicat care sa nu fie implicat.
Nimic nu se manifesta in efect care sa nu fi fost si in cauza. Astfel Tot-ul nu poate fi o simpla
energie, nici o simpla forta. Daca ar fi asa, nu ar mai putea avea in existenta lucruri ca Viata si
Inteligenta, ori noi stim ca astfel de lucruri exista, caci noi sintem vii si noi utilizam inteligenta
noastra pentru a studia aceasta problema. Astfel rationeaza acei care proclama ca energia nu este
Tot-ul.
Ce este atunci acest ceva superior materiei si energiei, pe care noi stim ca exista in Univers? Este
viata si Inteligenta. Bine, dar atunci Tot-ul este viata si inteligenta? Da si Nu! vom raspunde.
Daca intelegeti viata si inteligenta asa cum le cunoastem noi oamenii, saraci muritori
neinsemnati - atunci Tot-ul nu este aceasta. Dar de ce fel de viata si inteligenta e vorba? Este
vorba de o inteligenta vie cu mult superioara la tot ceea ce muritorii inteleg prin aceste cuvinte,
viata si inteligenta nefiind comparabile fortelor mecanice sau materiei. Ceea ce noi voim sa
spunem este inteligenta vie infinita, comparata cu viata si inteligenta limitata. Noi voim sa

spunem ca spiritele luminate inteleg cind pronunta respectuos cuvintul "spirit". Tot-ul este
inteligenta vie infinita. Iluminatii il numesc Spirit.

CAPITOLUL V
UNIVERS MENTAL
"Universul este mental. El este continut in sufletul Tot-ului". Kybalion
Totul este spirit. Insa ce este spirit? Este imposibil de raspuns la aceasta intrebare pentru ratiunea
ca definitia sa este practic aceea a Tot-ului care nu este posibil de explicat sau definit. Spirit nu-i
decit un cuvint pe care oamenii il dau conceptiei superioare a Sufletului Viu Infinit. El inseamna
"Reala Fiinta", el inseamna Suflet Viu cu mult superior vietii si sufletului pe care noi le
cunoastem. Cum acestea insa sint superioare Energiei mecanice si Materiei, Spiritul depaseste
inteligenta noastra. Noi ne servim de acest nume simplu cind ne gindim la Tot si cind voim sa
vorbim de El.
Pentru gindirea noastra, pentru intelegerea noastra noi nu putem sa consideram Tot-ul ca suflet
viu infinit, totodata recunoscind ca nu este posibil de a-L intelege in intregime. De aceea noi
trebuie sa incetam a gindi la materie.
Vom studia natura universului in totalitatea sa si in partile sale. Ce este Universul? Noi am vazut
ca nimic nu poate exista in afara Tot-ului. Universul este deci Tot-ul? Nu, el nu poate fi asa, caci
universul pare sa fie format de lucruri.
El se schimba constant, intr-un cuvint el nu se supune ideilor pe care noi ne-am hotarit sa le
acceptam privind Tot-ul. Atunci daca universul nu-i Tot, el trebuie sa fie nimic. Aceasta va fi
concluzia inevitabila a spiritului nostru in primul moment. Insa si acest raspuns nu poate sa ne
satisfaca, caci noi sintem constienti de existenta universului. Deci daca universul nu este Tot-ul,
nici nimic, ce poate fi atunci? Sa incercam sa examinam in amanunt aceasta problema.
Daca universul exista sau pare a exista, el trebuie sa provina intr-un mod oarecare din Tot. El
trebuie sa fie o creatie a Tot-ului. Insa cum este imposibil ca ceva sa fi fost creat din nimic, din
ce l-a creat Tot-ul?
Unii filozofi, ca raspuns la aceasta intrebare, au zis ca Tot-ul a creat universul din El insusi, adica
cu esenta si substanta Tot-ului. Dar acest raspuns nu poate fi adevarat, fiindca noi am vazut ca
nimic nu se poate sustrage Tot-ului si ca nu se poate diviza. Chiar daca ar fi asa, oare cea mai
mica particula a universului ar putea ignora propria sa fiinta, Tot-ul? Totul nu ar putea pierde
cunostinta de El insusi, cu atit mai mult cu cit El nu ar putea deveni un atom, o forta oarba sau un
lucru de un grad inferior de viata. Unii oameni si-au imaginat ca Tot-ul este Tot in realitate,
recunoscind ca ei, oamenii existau, au ajuns la concluzia ca ei si Tot-ul erau identici si ei au
umplut atmosfera cu strigatele lor: "Eu sint un Dumnezeu!" spre amuzamentul multimii si
durerea inteleptilor. Atomul strigind: "eu sint un om" ar fi comparativ modest.
Ce este dar in adevar Universul, daca nu-i Tot-ul si daca el nu a fost creat din Tot care s-ar fi
fragmentat in mai multe parti? Ce poate sa fie? Din ce poate fi creat? Este marea intrebare. Sa o
examinam cu grija. Stim ca principiul corespondentei vine mereu in ajutorul nostru. Vechea
axioma hermetica: "ceea ce este sus, este ca si ceea ce este jos" poate sa ne aduca mari servicii
in conjunctura in care ne aflam. Noi vom incerca sa dam o linie a operatiunilor planurilor
superioare, examinind pe acelea ale planului nostru. Principiul corespondentei poate sa se aplice
la aceasta problema tot atit de bine ca si la altele. Sa vedem: In planul sau propriu cum face omul

care este o multiplicare personala datorita unui transfer a unei parti a substantei sale intime catre perpetuarea sa. In consecinta. Voi aveti astfel instinctiv intuitia principiului genului in univers. La fel cum va este posibil dv. totusi fiecare din voi a acceptat-o pasiv in relatiile zilnice. Invatatura adevarata ne spune ca Tot-ul in El insusi este deasupra genului. Mai ales sa nu va grabiti sa trageti concluzia ca noi va invatam ca este un Dumnezeu sau un Creator masculin sau feminin. Aceasta idee nu este decit o alterare a vechilor invataminte in acest subiect. Tot-ul este unul. este o creatie mentala a Tot-ului. Insa universul vostru este creatia mentala a unui spirit marginit. Este o confirmare aici ca vocea ratiunii se acorda cu vocea inteleptilor. Ele sint doua elemente asemanatoare. la fel cum El nu se poate reproduce sau multiplica. caci atunci el se misca pe un plan inferior al existentei. elevul meu. creare. "genul" nu inseamna SEX. Nici aceasta nu poate fi asa. caci Tot-ul nu poate sa dea sau sa sustraga o parte din El insusi. Nu exista o a treia maniera pe care omul ar putea sa o intrebuinteze pentru a crea? Desigur. omul ar putea crea mental. Tot-ul creaza in spiritul sau infinit universuri fara numar. Realmente. insa chiar de acum trebuie sa intipariti puternic in mintea voastra aceasta: "universul este tot ce el contine. principiul genului trebuie sa se manifeste si aceasta este adevarat la fel chiar pentru crearea universului. asa cum am spus. in timp ce acela al Tot-ului este creatia unui spirit infinit. Insa cum am mai spus-o deja. Tatal Divin. Tot-ul nu poate crea altfel decit mental. pe un plan care este al vietii. nu ar pare mai mult decit o clipire a pleoapelor". asa cum invataturile si lucrarile lor au aratat. Kybalion Principiul Genului Acest principiu se manifesta pe toate planurile vietii. ceea ce este la fel de imposibil. dupa cum El este deasupra oricarei legi dintre care si cele ale timpului si a spatiului. Sexul nu este decit o manifestare materiala a genului. care inseamna. In primul caz ar fi o inmultire sau o adaugire la Tot si am vazut ca aceasta este absurd. Tot-ul este Spirit". declinul si moartea unui milion de universuri. fara nici cea mai mica indoiala. Apoi omul poate procrea sau sa reproduca rasa sa prin imperechere. El lucreaza atunci in concordanta cu Legea si Principiul. Insa cind Totul se manifesta pe planul generarii si creatiei. El este legea de unde decurg celelalte legi si nu este supus lor. Ulterior vom studia mai complet procesul de creatie si manifestare. Dupa principiul corespondentei. Aceasta era invatatura lui Hermes. concorda cu invatamintele superioare ale iluminatilor. sa creati un univers in mentalitatea voastra. tot astfel Tot-ul poate crea universuri cu propria sa mentalitate. Peste tot unde ceva este creat. Aceasta idee poate parea revolutionara acelora care o aud pentru prima data. dar ele difera infinit in grad. de maternitatea naturii. Lucrind astfel el nu foloseste nici un fel de material exterior si el nu se reproduce insusi. material.ca sa creeze? Mai intii el poate crea facind sa iasa ceva din materialele care il inconjoara. Si totusi pentru Tot. Acestea sint invatamintele Inteleptilor. mental si spiritual. care dureaza mii de secole. raportindu-se la gen: procreare. fara sa utilizeze materiale (noi am vazut ca nu exista din acestea in jurul sau) si fara sa se reproduca pe El insusi. creatie. sintem autorizati sa gindim ca Tot-ul a creat universul mental prin acelasi procedeu cu care omul creaza imaginile mentale. Kybalion "Spiritul infinit al Tot-ului este sinul Universului". cele doua aspecte pe care El le are uneori . totusi spiritul sau savirseste creatie mentala.. Nu poate fi asa in planul superior caci nu exista materiale in afara Tot-ului cu care Acesta sa poata crea. Voi vorbiti de Paternitatea Dumnezeului. evolutie. El manifesta principiul genului sub aspectele masculin si feminin si aceasta natural pe plan mental. Noi nu putem scapa de aceasta concluzie a ratiunii care. Este adevarat ca Doctrina hermetica nu implica o dualitate reala. Mama Universala.

Partea spiritului vostru in care se savirseste "generarea mentala poate sa se cheme "le moi" spre deosebire de "je" care ramine martor inactiv si nu face decit sa examineze gindurile. exista regiuni si planuri de viata mult superioare celor de la noi si de asemeni fiinte pe linga care noi sintem niste saraci muritori orbi. evolutia progreseaza si devine din ce in ce mai ridicata. ar putea sa va ajute sa capatati idei juste. spre deosebire de moi = eu 2 = inteligenta = vointa = activ. nu este o simpla figura de stil. cind Tot-ul va atrage din nou la El pe cea mai infima dintre creatiile Sale. voi veti deveni asa de puternici ca ei. sintem ca acele animale informe si viscoase care stau pe fundul oceanului. care nu-i decit un graunte de nisip in univers. propriului vostru spirit. ideile si imaginile lui Moi (inteligenta). va puteti reprezenta principiul masculin sub forma Dumnezeului. Tatal si principiul feminin sub forma Naturii. Stiti ca aceasta parte din voi insiva pe care o numiti "Eu" ramine la o parte si nu e decit un simplu martor al creatiei imaginilor mentale in spiritul vostru. A aplica legea corespondentei voua insiva. Nu comiteti greseala de a presupune ca mica lume pe care o vedeti in jurul vostru. Moartea nu-i reala chiar in sensul relativ al cuvintului. apoi ele au degenerat. "Ceea ce este sus este ca si ceea ce este jos". fiindca atunci veti fi capabili sa intelegeti acest Adevar. veti urca mai sus. simplu spectator inactiv. Sint milioane de milioane de universuri asemanatoare care exista in spiritul infinit al Tot-ului." Kybalion "Nu exista nimeni in univers care sa fie fara Tata si fara Mama. pamintul. caci veti fi Unul cu Tot-ul. totodata in timp ca si in spatiu. Ea este o veritabila idee a procesului actual al Creatiei Universului. "In sinul Spiritului Patern si Matern. Mama universala. Insa amintiti-va numai ca Tot-ul este unic si ca in spiritul sau infinit a fost creat universul care exista si actualmente. Exista fiinte care poseda puteri si atributii mult superioare la ceea ce omul a visat intotdeauna sa vada in posesia zeilor. totul acordindu-se pentru a stabili convenabil si a intari puternic legile naturii. Astfel incepe evolutia universului plecind de la simple centre de activitate care se gasesc in om. El dirijeaza Vointa sa asupra Principiului Feminin. amintiti-va bine aceasta. Daca preferati imaginile vechi ale gindirii. Universul este patria voastra. veti percepe acest respect instinctiv pentru Tot. pe care il putem numi Natura. sentiment pe care noi il numim "religie". sinteti garantati si protejati de Puterea Infinita a Spiritului Patern si Matern." Kybalion . veti cerceta ungherele cele mai ascunse inainte de sfirsitul timpurilor. in sinul careia toate lucrurile au fost create. Si totusi aceste fiinte nu au existat odata decit ca si voi. veti pleca veseli. Caderea sinelui in materie = Prakrti. Veti locui in spiritul infinit al Tot-ului. mereu mai sus. fenomenele care se produc pe un plan de viata pot fi intrebuintate ca sa rezolve misterele planurilor superioare si inferioare. posibilitati in facultatile voastre sint infinite. superioare. ea nu-i decit leaganul unei vieti noi.nu sint decit moduri diferite de manifestare. Dupa Mircea Eliade: Je = Eu = constiinta = Sine = Purusha = strain = spirit care este izolat. insa voi va veti perfectiona mereu si nu veti degenera. indiferent. o figura poetica a limbajului. copiii muritori sint la ei acasa. Si chiar in micul nostru sistem solar. Cind va veni sfirsitul marelui ciclu al secolelor. acest respect si aceasta deferenta pentru spiritul paternal? Gasiti surprinzator ca atunci cind priviti lucrarile si minunile naturii va prinde un sentiment puternic care are radacini adinci infipte in fiinta voastra cea mai intima? Este spiritul naturii care va apara cu dragoste ca un copil pe pieptul vostru. acesta este destinul omului dupa cum ne invata iluminatii. care sinteti un copil. Astfel vorbesc iluminatii celor care au avansat deja pe Cale. catre planurile de viata mai ridicate. Ideea conducatoare a Invatamintului este ca principiul masculin manifestat prin Tot se tine intr-un sens in afara Creatiei mentale actuale a Universului. este insusi universul. Gasiti surprinzator ca voi. Pentru moment ramineti pe culmi si increzatori.

sint prosti nesocotiti si infumurati care se vor sfarima de stinci si pe care elementele ii vor distruge din pricina nebuniei lor. In acest scop a fost scrisa in mod special aceasta lectie. Noi sfatuim pe toti elevii de a fi foarte siguri ca au inteles divinul paradox al absolutului si al relativului. o nerealitate. atunci nenorocire universului caci nu va mai fi posibil a se trece de la inferior la superior. Pastrati spiritul vostru constant indreptat catre Stea. considerind Universul ca pe un simplu vis asemanator propriilor sale visuri limitate." Kybalion Acesta este Paradoxul universului rezultind din principiul polaritatii care se manifesta cind Totul incepe a crea. isi imagineaza ca ei pot sfida legile sale. un vis. Insa ca toate alte adevaruri. insa privirea voastra sa fie intotdeauna indreptata asupra picioarelor voastre.universul trebuie considerat ca real. se serveste de lege contra legilor. deci elementele schimbatoare si de nepermanenta. a superiorului contra inferiorului si prin arta alchimiei el preface lucrurile fara valoare in lucruri pretioase. care se duce si vine. legile Sale. care se naste si moare. . in el insusi pare o iluzie. Daca Tot-ul se inchipuie ca Universul. daca nu. universul comparat cu Tot-ul. la fel punctului nostru de vedere obisnuit. acest univers devine veritabil asa pentru el si ca un pieton netrezit se impleticeste in toate partile si merge in cerc nefacind nici un progres si in final se trezeste cind cade in salt. Noi recunoastem aceasta. daca nu. Cit despre Tot-ul Infinit. ca era intr-adevar real. Amintiti-va bine dumnezeiescul paradox "in acelasi timp universul este si nu este".CAPITOLUL VI DIVINUL PARADOX "Semiinitiatii. insa prin folosirea fortelor superioare contra fortelor inferioare. Totul in acelasi timp trebuie sa se conformeze propriilor sale planuri. gindirea. traieste si gindeste. Maestria nu se manifesta prin visuri anormale. de indefinit si de nesubstantial. propriilor sale legi. toate sint ca o stare de meditatie si de vis. viziuni si idei fantastice. Transmutatia nu este o negatie infumurata. trebuie sa fie bazate acolo sus. caci noi vorbim de lume ca de un spectacol schimbator. cind el se opune Tot-ului. Adevaratul initiat. fara a se uita totodata intelegerea constanta a Adevarului superior. oricare ar fi ideile noastre cu privire la natura unuia si a altuia. Avertismentele lor se aplica in special problemelor absolutului si relativului. Maestrii previn continuu pe elevii lor contra erorii adesea comice de a uita cealalta parte a oricarei chestiuni. vibrind pe planurile superioare. si contra acestei idei instinctul se revolta. este sabia Maestrului. evitind suferintele planurilor inferioare. universul va deveni imobil si tot progresul nu ar mai fi posibil. trebuie privit aceasta din punct de vedere absolut cit si din punct de vedere relativ. trebuie urmat punctual caci el stabileste diferenta intre semi-intelepciune si intelepciune. o fantasmagorie. se vor impotmoli in mlastina semi-adevarului. puterile Sale. Si daca omul prin a sa semidoctie lucreaza. veti cadea in mlastina pentru ca priviti in aer. trebuie mereu sa se concilieze cu ideea unui univers creat. Ceea ce hermetistii cunosc ca "legea paradoxului" nu-i decit un aspect al principiului polaritatii. viata. in acelasi timp pentru tot ce are sfirsit . cunoscind natura universului. Din punct de vedere absolut. cit despre fenomenele Sale. Nu uitati niciodata cei doi poli ai Adevarului: absolutul si relativul. Scrierile hermetice sint pline de referinte asupra aparitiei paradoxului in considerarea problemelor vietii si a fiintei. care incurca pe toti studentii in filozofie si care fac sa gindeasca si sa lucreze atitia indivizi contra a ceea ce se numeste de obicei "sensul comun". Dispretuiti semi-adevarurile. Prima gindire care vine in spiritul celui care a inteles adevarul ca universul este o simpla iluzie. recunoscind nerealitatea relativa a Universului. actiunea. Astfel el invinge. se loveste si se raneste de legile naturale pe care le ignoreaza.

cealalta fata este punctul de vedere relativ. universul suporta egal regula in toate scolile gindirii. el este un lucru al timpului. noi trebuie sa fim insusi Tot-ul. Tot ce are un inceput si un sfirsit. este singurul pe care noi am fi destinati sa-l cunoastem vreodata. Lovind o piatra cu piciorul. daca spiritul nostru n-ar exista. Recunoscind punctul de vedere absolut. constituita la fel din electroni si ca in consecinta este tot materie aceea care constituie creierul nostru. acest univers al mentalitatii este complet real intr-adevar. Acum cind noi recunoastem natura reala a Universului. cum o dovedeste experienta noastra actuala. De altfel. Pentru a-l cunoaste mai complet. desi in el noi trecem de un plan la un alt plan. el ne pare perfect real. Asa este in spiritul autorului sau tragedianului de caractere pe care el le sileste a le descrie sau sa le interpreteze. sa cautam a intelege legile mentale si sa ne silim a le folosi in scopul de a obtine cel mai bun efect posibil pentru progresul nostru in . din contra.Filozofi. Insa sa va amintiti ca piciorul nostru care percepe contactul prin intermediul creierului nostru este la fel de materie. savanti si teologi. universul este absolut adevarat si trebuie sa fie considerat ca atare. Adevarul absolut a fost definit: "lucrurile. nedurabil. noi nu trebuie sa cedam iluziei. Ceea ce noi numim materie. insa numai cind Tot-ul ne va rechema la El. de la un grad superior la alt grad superior. Este adevarat ca ne ridicam mai sus pe o scara. ne vor apare ca inexistente aceste lucruri marginite. noi percepem contactul. trebuie sa fie fals si nereal. noi nu sintem Tot-ul. Insa punctul de vedere absolut ne arata numai o latura a tabloului. oricare ar fi ele. el este nesubstantial. desi maniera lor de a prezenta subiectul ar putea parea putin surprinzatoare. Noi am voi ca voi sa intelegeti perfect acest fapt. care la rindul lor si acestia sint o aglomerare de unitati de forta numiti electroni sau ioni vibrind fara de incetare si invirtindu-se continuu. desi noi nu stim ceea ce el este intr-adevar. Astfel invataturile hermetice nu predica substantialitatea universului in termeni mai energici decit aceia care va sint familiari. asa cum le cunoaste Spiritul lui Dumnezeu" in timp ce adevarul relativ a fost descris ca "lucrurile. aceasta nu trebuie sa o uitam. Ca universul ar fi creat din materie sau ca el ar fi o creatie mentala a Spiritului Tot-ului. asa cum cea mai inalta ratiune a omului le intelege". universul trebuie sa fie ireal si iluzoriu. noi am ignora totodata existenta piciorului cit si a pietrei. toti accepta aceasta idee si o regasim in toate formele de gindire filozofica si de conceptie religioasa ca si in teoriile diferitelor scoli de metafizica si de teologie. pentru spiritele finite care sint o parte a acestui univers si care il contempla prin facultatile lor muritoare. finite. Asa. Noi recunoastem ca materia exista pentru simturile noastre si totusi spiritele noastre marginite inteleg perfect acest dicton stiintific ca materia exista daca cineva se plaseaza la punctul de vedere stiintific. mai "linga". inainte de a stabili judecata voastra asupra conceptiei hermetice a materiei mentale a universului. Si daca tot asa este si in cazul spiritelor noastre marginite. pentru ca altii sa-i poata recunoaste. termen de care noi am putea sa ne servim pentru a gindi la aceasta sau pentru a discuta subiectul. Astfel. pentru Tot. Ginditi putin la aceste conceptii. Din punct de vedere absolut nu-i nimic real decit Tot-ul. ne apropiem de Spiritul Tatalui. e considerata ca o aglomerare de atomi. metafizicieni. si veti vedea ca ceea ce am spus este adevarat pentru cea mai marunta dintre ele. mai aparenta devine natura iluzorie a lucrurilor finite. el trebuie sa fie un simplu vis sau rezultatul unei meditatii. spatiului si al schimbarii. noi nu trebuie sa comitem greseala de a ignora sau a nega faptele si fenomenele universului asa cum ele se prezinta facultatilor noastre muritoare. Idealul pe care artistul sau sculptorul incearca sa-l reproduca in piatra sau pe pinza ii apare nemijlocit real. care ar trebui sa fie gradul de realitate in imaginatiile mentale create in Spiritul Infinitului? Pentru muritori.

puterea care este atribuita lor poate depasi pe aceea a maestrilor superiori si atinge un grad nebanuit de muritori. cind noi vom parasi un plan pentru a ne ridica la un plan superior a fiintei. odihnindu-ne in liniste in sinul oceanului Spiritului Infinit care este Tot-ul. pe merit de altfel. realitatea insasi face parte din natura Tot-ului. Acestea invata ca universul este de natura mentala. noi toti facem parte din Spiritul Infinit al Tot-ului.de gradul nostru. desi noi stim ca ea este formata dintr-un agregat de electroni de particule de forta. care ansamblindu-se dau voluminoase mase de materie. in timp ce stiinta moderna a invatat ca el este material si in ultima analiza el nu-i alt lucru decit energie. Cind sintem pe plan fizic noi trebuie sa recunoastem fenomenele sale. ale vietii. Tot-ul se poate sustrage legii si aceasta pentru ca Tot-ul este legea insasi de unde deriva toate celelalte legi. cind vom impinge mai departe cercetarea noastra si pe care doctrina hermetica ne-o explica. de unde deriva toate lucrurile. pentru ca el a ajuns sa inteleaga acest lucru. putem controla materia ca toti maestrii la un grad mai mult sau mai putin inalt. Forta a carei unitate sint electronii (sau alte particule primare mai mici) este o simpla manifestare a spiritului Tot-ului si ca toate celelalte lucruri din univers este de natura mentala. Aceste legi pe care Tot-ul le considera ca legi guvernante nu trebuie negate sau nesocotite. Ceea ce este in spiritul infinit al Tot-ului real la un grad inferior fata de noi. insa noi nu o putem ignora sub aspectul ei relativ atita timp cit lucram pe planul sau (material in viata paminteasca). Legile naturii nu devin mai putin constante sau mai putin efective cind le cunoastem. nu avem a ne teme de nimeni. insa noi trebuie sa o facem intrebuintind forte superioare (eforturi mai mari). Materia nu-i mai putin materie pentru noi cind lucram in planul fizic. ale evolutiei. in marea ierarhie a vietii. Materia nu-i mai putin materie. aceste fiinte ale caror puteri sint mult mai mari decit acele atribuite de oameni zeilor lor. fiind dominati si supusi de legi. adevarul ca legile sint de natura mentala si simple creatii mentale ale Tot-ului. exista grade nenumarate in existenta noastra. Noi vom gasi o intreaga lume de confort si de siguranta in aceasta realizare. Nici o putere in afara Tot-ului nu poate sa ne influenteze. decit simple creatii mentale. In Tot noi traim si lucram cu adevarat. Noi stapinim legile inferioare intotdeauna. Tot cu exceptia Totului. De aceea sa nu va credeti izolati sau abandonati. Nimeni nu poate sa ne loveasca. imaginati-va presupunerea omului muritor . cind noi o vom cistiga o sa dormim in pace leganati in patul abisului. chiar fiintele superioare trebuie sa se supuna legii si sa ramina nimic in ochii Tot-ului.de rasa noastra (terestra) . care la rindul lor vibrind si invirtindu-se formeaza molecule. Este o nebunie sa negi existenta materiei sub aspectul sau relativ. Atit cit va dura universul el va fi supus lor. insa ne este imposibil de a iesi de sub influenta legii sau de a o nesocoti in intregime. Legile universului nu sint mai prejos legilor de otel din cauza naturii lor mentale. Doctrina hermetica nu greseste acceptind principiul fundamental al lui Herbert Spencer care afirma existenta unei energii infinite si eterne. dar chiar marii maestri. aplicind legi superioare si numai in acest mod. vibrind cu iuteala si invirtindu-se unele in jurul altora pentru a forma atomi. Principiul hermetic al mentalismului bazind adevarata natura a universului pe principiul ca totul e mental. Maestrii mai avansati pot dobindi puteri pe care oamenii le atribuie zeilor. Putem nega stapinirea ei asupra noastra. De fapt hermetistii recunosc in filozofia lui Spencer o expunere superioara a operelor legilor naturale si ei considera pe marele maestru ca reincarnarea unui vechi filozof care locuia in . De fapt stiintele numai confirma invatamintele hermetice. Astfel.viata. este condus de ele. nu modifica cu nimic conceptiile stiintifice ale universului. imaginare si iluzorii". Ele sint in plina putere pe diferite planuri. cind el indrazneste sa priveasca legile naturii ca "ireale. caci universul exista in virtutea acestor legi care ii constituie osatura si care il sustin.

Scopul acestei lectii este de a intipari bine in spiritul studentilor faptul ca in toate cazurile fara exceptie. trecator si ca umbra. din punct de vedere relativ. luminind astfel ungherele obscure. studenti. este real in ceea ce priveste viata si actiunile noastre. acela. Ei apreciaza ca ideea de energie eterna si infinita se acorda perfect cu doctrina hermetica adaugind totodata ca ea este energia Spiritului Tot-ului. universul. Nu e de natura sa ne surprinda. legile sale si fenomenele care il insotesc in ceea ce priveste omul. ea este sabia maestrului". noi sintem constrinsi sa lucram si sa traim ca si cum ar fi reale si substantiale lucrurile continuu schimbatoare. Insa notati bine al doilea pol al adevarului: cu aceleasi ipoteze. Astfel. Ei isi vor da seama ca cele 6 principii se acorda perfect cu cunostintele lor stiintifice si le vor servi sa rezolve probleme neintelese. realitate. in consecinta. Amintiti-va bine. exact atit cit ar fi ipotezele materialismului sau teoriile energiei. cum recomanda Kybalionul. pricepeti a recunoaste. Cu cheia calauzitoare a filozofiei hermetice. In nu intereseaza care doctrina. stiinta de altfel se apropie din ce in ce mai mult de pozitiile hermetice in mersul orb pe care ea il face in intuneric pentru a iesi din labirintul in care s-a ratacit cautind adevarul. deci. a folosi si a aplica legile care decurg din aceasta. transforma lucrurile neinsemnate in lucruri de pret. Exista totodata diferenta ca in vechime. Astfel veti izbindi. Noi nu traim intr-o lume de vise ci intr-un univers care.filozoful grec ce a trait in anul 500 inainte de Iisus Christos. Acceptarea primului principiu hermetic. discipolul lui Spencer va fi capabil sa-si deschida orizonturile filozofice ale marelui filozof englez ale carui lucrari arata clar reincarnarile sale anterioare. "nu cedati la tentatia semidoctului care se lasa fascinat de nerealitatea aparenta a lucrurilor. Rolul nostru este de a nu nega existenta sa. ca intelegem influenta care a avut-o gindirea hermetica asupra filozofiei primitive a Greciei care a servit de baza tuturor teoriilor moderne ale stiintei. utilizind legile pentru a ne ridica pe o treapta superioara de evolutie lucrind cit mai bine in toate imprejurarile zilnice si cautind sa realizam in masura posibilului idealul nostru si ideile noastre cele mai inaltatoare.Egipt acum mii de secole si care mai tirziu s-a reincarnat in corpul lui Heraclit . principiul mentalismului. ca "transmutatia nu este o negatie infumurata. sint reale. sa evitam semidoctia care nu-i decit nebunie si care ignora acest adevar ca maestria nu se manifesta prin vise. toti pe citi sinteti. superiorul contra inferiorului si prin arta alchimiei mentale. Citatele de mai sus sint din Kybalion si trebuie sa se fixeze adinc in memoria tuturor adeptilor. Aceasta singura diferenta revolutioneaza in intregime viata acelora care inteleg principiul si legile care rezulta din ele. Adevarata semnificatie a vietii nu-i cunoscuta de oameni pe . viziuni anormale sau idei fantastice." Sa urmam deci sfaturile Kybalionului. Urmati mai bine exemplul inteleptului cum inca recomanda Kybalionul: "Utilizeaza legile fata de legi. Puterea Mentala era ignorata ca forta naturala si ca acum cu principiul mentalismului ea devine o forta naturala superioara. Invataturile sale privind evolutia si ritmul concorda perfect cu invatamintele hermetistilor. ci de a trai. ci ea consta in a folosi fortele superioare contra fortelor inferioare in scopul de a se evita suferintele planurilor inferioare vibrind pe planurile superioare. Tot ce le cerem lor este de a sesiza principiul sub-adiacent: "Totul este spirit. in special cu principiul ritmului. Insa. Adeptii lui Spencer nu au deci deloc nevoie de a ciunti nici una din ideile favorite ale lui Spencer despre univers. rataceste in toate partile ca un individ traind intr-o lume de vise. el este cuprins in Spiritul Tot-ului". lipsit de substantialitate. universul sub aspectul exterior este schimbator. ignorind munca practica si viata reala a omului. Universul este mental. este singura mare diferenta care exista intre stiinta moderna si doctrina hermetica. in final el se va zdrobi de stinci si se va gasi sfisiat de elemente din cauza nebuniei sale". studenti.

insa marii autori si intuitiile noastre ne invata ca sa nu comitem nici o greseala si in masura posibilului sa realizam totusi tendinta universala. In toate cazurile. se pot concilia prin Legea paradoxului. stiintifice si religioase. daca le consideram ca doua puncte de vedere convenabile. adica pierde timpul provocind intreruperi si intirzieri in mersul directiei tendintei universale. sa examinam acum celalalt aspect al subiectului. Ele constituie de altfel o judecata hermetica exacta a raporturilor care exista intre Tot si Universul sau mental. Uriah Heep? Este acela al lui Dickens.autorul. evitind erorile semidoctului care piere din cauza nebuniei sale. Noi sintem toti pe Cale si drumul conduce mai sus. Acela care intelege perfect acest adevar. dindu-le vitalitatea sa. Shakespeare insusi exista in sinul fiecaruia dintre aceste caractere. in ciuda frecventilor timpi de repaos. Iago. este inlauntrul lui si ca fiecare din partile sale este situata in interiorul universului. Cit este de deosebit acest lucru de . poseda deja o mare cunoastere. viata si spiritul realitatii continute in imaginea mentala deriva din "Spiritul Imanent" al ginditorului. mereu mai sus." Kybalion Cita lume a auzit repetindu-se adesea ca Zeitatea lor numita cu diferite nume era: Tot in Tot si citi au banuit adevarul ascuns in aceste cuvinte pronuntate neglijabil sau mai bine zis nepotrivit. In aceasta se ascunde unul dintre cele mai mari adevaruri filozofice. poseda deja o mare cunoastere. Omul ca Micawber poate sa strige: "Spiritul creatorului meu este inerent in mine si totusi eu nu sint el". Profesorii explica adesea aceasta judecata. Maendel. Apollon din Belvedere.acest plan al existentei. Nu uitati aceasta afirmatie: "Este adevarat ca Totul este in Tot". Aceasta expresie comuna este amintirea vechii maxime hermetice plasata la inceputul acestui capitol. elevul isi va da seama ca atunci cind imaginea este formata in spiritul sau . Mai mult.singura in spiritul sau . Cum zice Kybalion: "Acela care intelege perfect acest adevar. este la fel de adevarat ca Tot-ul este in Tot. poseda deja cheia. sa spunem ca Othello. sau fiecare personaj pe care l-am citat are spiritul sau personal independent de caracterul sau? Venus de Medicis. Un maestru invata pe adept sa-si formeze o imagine mentala a unei persoane. Richard al III-lea exista realmente in spiritul lui Shakespeare in momentul conceptiei si creatiei lor. spiritul si actiunea sa. Madona Sixtina. tragedianul. Doctrina hermetica invata ca Tot-ul este continut in Univers. facind sa intervina Principiul corespondentei. Micawber este totodata Micawber si Dickens desi nu se poate spune ca Micawber este identic cu Dickens. ca El domiciliaza. pictorul sau sculptorul insusi este continut in intregime in insasi imaginea aceasta mentala. a unei idei. Cititi mesajul Kybalionului si urmati exemplul inteleptului. a unui lucru putind avea o forma mentala. Am vazut cum Tot-ul este in Tot. Oliver Twist. Ca sa luam un exemplu mai actual. TOT-UL IN TOT "Daca este adevarat ca este in Tot. Al cui este spiritul personajelor pe care le cunoastem sub numele Micawber. au ele spiritul lor propriu si o realitate particulara sau reprezinta ele puterea spirituala si mentala a creatorilor lor? Legea Paradoxului explica ca aceste doua lucruri sint totodata posibile. Cu alte cuvinte." Aceasta ne impune ca sa ne silim a patrunde acest adevar a carui intelegere este atit de importanta. Considerati cu atentie ceea ce noi tocmai am expus pina ce veti sesiza ideea noastra. exemplul cel mai bun este al autorului sau tragedianului care isi formeaza o idee a caracterelor pe care el vrea sa le exprima in arta sa. Aceste doua precepte in aparenta contradictorii. intreaga calitate. Noi am expus doctrina hermetica privind Natura mentala a Universului si noi v-am explicat ca "Universul mental este si de asemeni el este cuprins in Spiritul Tot-ului".

sau un personaj greoi luat din operele lui Shakespeare strigind: "Eu sint Shakespeare"! Tot-ul este si in viermele pamintului. desi viermele pamintului nu exista decit ca un lucru inferior creat si existind in interiorul Spiritului Tot-ului. Siliti-va sa va aduceti aminte de aceasta ultima definitie a dezvoltarii spirituale. Acesta este mesajul Iluminatilor. pina ce miscarea impingerii termina prin a se opri cind oscilatia de retur incepe.adevarurile pe jumatate raspindite cu zgomot de semidocti care umplu atmosfera cu strigatele lor ragusite: "Eu sint Dumnezeu"! Inchipuiti-va pe Micawber sau pe malitiosul Uriah Heep strigind: "Eu sint Dickens". Acest stadiu involuntar al Creatiei este citeodata numit efuziune (revarsare. incit in final. numeroase planuri ale Vietii. diferenta care exista intre cei doi poli le separa. traieste in propria sa creatie. in timp ce inceputul intoarcerii inapoi a pendulei ritmului este "pasul catre casa". Tot-ul are locul sau in Sus sau in jos in ciuda aparentelor contradictorii. idee care se regaseste in toate invataturile hermetice. a carei treapta inferioara este formata din materia cea mai grosolana si treapta superioara separata de Spiritul Tot-ului numai de o infima diviziune. Ea contine adevarul adevaratei religii. totusi. Ea explica ca acest proces consta in a incetini vibratia pina la aceea ca un grad foarte jos de oscilatie sa fie atins. intervine legea de individualizare care lucreaza. este mereu acelasi principiu care lucreaza. in care Tot-ul este implicit continut. dar acesta nu este Tot-ul. grad la care se manifesta formele materiale cele mai brute posibile. Orice progres marcheaza un pas catre Casa. (Casa = matrice de unde a plecat spiritul). raspindire) a puterii energiei Divine. Cu toate acestea. invata ca la inceputul ciclului creator. adica tendinta de a separa tot in unitati de forta pina intru atit. Aceasta stare este denumita stadiul involutiei. Totul depinde de avansarea indivizilor pe scara. Tot-ul este continut in viermele pamintului si in cea mai mica particica care a servit sa constituie viermele. Polul extrem al procesului creatiei este considerat ca ultima iesire a Tot-ului. incit el poate uita propria sa existenta si care. realizarea si manifestarea spiritului in interiorul lui insusi. Din Sus in josul acestei scari a vietii. Insa exista aceasta diferenta ca si in timpul stadiului efuziunii fortele creatoare se manifesta de o maniera compacta ca un tot. Principiul corespondentei se manifesta deoparte si de alta: "ceea ce este sus este ca si ce este jos. mai sus si mai repede se va ridica el pe scara spiritualitatii. noi spunem ca el pune stapinire pe ea. caci ele reprezinta crearea de imagini mentale in spiritele finite (marginite) in timp ce Universul este creatia Spiritului Infinit. poate vom da o explicatie mai clara a ceea ce noi am voit sa spunem. Poate exista un mai mare mister decit acela al Tot-ului in Tot si Tot in Tot-ul?" Elevul va intelege. acest lucru curios nu exista mai putin. Doctrina invata ca in timpul "efuziunii" vibratiile devin din ce in ce mai putin rapide. Toata lumea este pe Calea care conduce in Tot. Este de altfel o simpla chestiune de grad. recunoasterea. Doctrina Hermetica privind procesul creatiei mentale a universului. gratie evolutiei fizice . Tot-ul in aspectul sau de fiinta existenta. pe cind la inceperea stadiului evolutiei sau infuziei. a scriitorului. Daca in loc de a zice ca el se amesteca in creatia sa mentala. in toate cazurile. Hermetistii cred ca aceasta stare are corespondenta in raport cu procesul mental al artistului. sau inventatorului care se amesteca atit de intim cu propria sa creatie mentala. ca unele exemple pe care le-am dat sint in mod necesar imperfecte si insuficiente. Aceasta inseamna dezvoltarea spirituala. Exista numeroase planuri ale Fiintei. Ceea ce este jos este ca ceea ce este sus". natural. totul se misca. la fel cum stadiul evolutiei este numit "infuzie". ceea ce lasa Tot-ul ca energie neindividualizata se reintoarce la sursa sa sub forma de unitati de viata puternic dezvoltate. proiecteaza vointa sa catre aspectul devenirii si astfel procesul creatiei incepe. Cu cit omul va intelege existenta Spiritului Intim imanent in interiorul fiintei sale. avind atinse trepte ale scarii din ce in ce mai ridicate.

insa punctul ei slab este ca Tot-ul poate fi constrins de ceva interior sau din exterior. din ce in ce mai aparent. Deci o parte din explicatie nu e satisfacatoare. Noi voim sa vorbim despre gindul care vine inevitabil in spiritul acelora care s-au aventurat in cautarea adevarului. Nu-i diferenta decit de grade. de distractie. desi intentia noastra este de a arata inconsistenta unei astfel de speculatii. cind vine momentul. o clipire de pleoape.mentale si spirituale. Ei intrebuintau frecvent cuvintul contemplatie. apartin perioadei copilaresti a gindirii. viata apare si se manifesta in forme mereu mai superioare si spiritul devine din ce in ce mai evident. care este cu adevarat "divinul ego". atunci aceasta natura interioara sau al Sau instinct creator ar fi in locul Tot-ului. Intr-un cuvint. departe de a fi anihilat. Creatorul si creatia s-au contopit. procesul intreg de evolutie in toate fazele sale incepe si lucreaza in concordanta cu legile stabilite ale procesului infuziei. nu-i pentru Tot decit o clipa. Si la fel cum Tot-ul abandoneaza meditatia asupra universului. cuprinzind involutia si evolutia lui. este dezvoltat infinit. la fel omul. Si Tot-ul creaza si Se manifesta. Unii si-au imaginat ca Tot-ul avea ceva de cistigat creind universurile. vibratiile marindu-se constant si cu rapiditate. Ce ar putea cistiga Tot-ul care nu ar fi deja in posesia sa? Altii au cautat raspuns in ideea ca Tot-ul voia sa aiba ceva pe care sa-l iubeasca. Ceea ce este jos este ca si ceea ce este sus. ori pentru ca El era singur. Altii au raspuns ca El a creat cu placere si de placere. Altii au cautat sa explice misterul ca Totul sa gasea constrins de a crea in virtutea propriei Sale naturi interioare si din cauza instinctului Sau creator. El pare chiar sa gaseasca in aceasta un fel de satisfactie. Atentie este un cuvint care deriva de la radacina latina care inseamna "a atinge. ori pentru a-si manifesta puterea. insa aceea in care noi am pus-o le rezuma pe toate. Ceea ce noi am spus despre meditatia Tot-ului si de trezirea Sa din aceasta meditatie nu-i evident decit o simpla tentativa de expunere din partea profesorilor pentru a descrie cu un exemplu concret si finit acest proces. Intrebarea este urmatoarea: "Pentru ce Tot-ul a creat Universul?" Aceasta intrebare se poate pune in diverse maniere. Doctrina hermetica in ceea ce priveste procesul evolutiei este urmatoarea: "Tot-ul a meditat asupra inceperii Creatiei. Totusi iluminatii ne invata ca crearea completa a unui univers. Aceasta-i absurd. Oamenii s-au silit sa raspunda. E deci greu sa inlaturi concluzia ca intr-un . Actul atentiei este deci in realitate. spiritul oricarui suflet. a trebuit eternitate si eternitate a timpului omului. insa nu exista un raspuns demn de acest nume. fiecare eternitate continind nenumarate milioane de ani. Aceasta este expunerea iluminatilor. caci Marea Opera s-a terminat. La sfirsitul ciclului interminabil al miliardelor de secole. Tot-ul inceteaza atentia Sa. Aceasta idee este un avans asupra altora. Daca a Sa natura interioara sau al Sau instinct creator il obliga pe Tot a face ceva. adica contemplatia sau meditatia sa fata de univers. Vechii hermetisti se serveau de cuvintul "meditatie" vorbind de procesul creatiei mentale a universului in Spiritul Tot-ului. Combinatiile incep a se forma. a tinde catre". inceteaza sa mai lucreze pe plan material si se retrage din ce in ce mai mult in spiritul sau intim. procesul infinit al creatiei. Este o alta chestiune pe care dorim sa o studiem in aceasta lectie si care se apropie mult de terenul metafizic al speculatiei. El face sa se manifeste succesiv si ordonat procesul evolutiei pe planurile material. Tot se intoarce in Tot-ul de unde a iesit. tendinta catre o energie mentala. Toate aceste explicatii si idei copilaresti. insa ideea care se ascunde sub aceste expresii pare sa fie aceea a lucrarii "atentiei Divine". totul mergind in directia spiritului. Astfel miscarea catre inalt incepe. (eul sau). a gindit existenta sa. mental si spiritual. stabilind astfel fundamentul material al universului. se trezeste treptat sau iese din gindirea sa (mitul nasterii Athenei din capul lui Zeus). Pentru a se crea toate acestea. Lucrind astfel. Materia devine mai putin grosolana si unitatile se asambleaza pentru a da nastere fiintelor. insa misterul misterelor. A examina semnificatia etimologica a cuvintului "atentie" ne duce la intelegerea veritabila a ideii ascunsa de hermetisti.

Avizul celor care au redactat aceste lectii. in care toate legile se pierd in Legea "toate principiile se unifica in Principiul si Tot-ul" principiu si fiinta" sint identice. In orice caz. este la fel de adevarat ca Tot este in Tot-ul. apreciind ca. cind elevii sai mai avansati i-au pus intrebarea: "pentru ce a creat Tot-ul?" a raspuns printr-o stringere foarte tare a buzelor sale si nelasind sa scape nici un cuvint . In final Tot-ul este intreaga ratiune in ea insasi. este imposibil sa spui ca Tot-ul sa aiba o ratiune. poate fi de un oarecare interes pentru elevii nostri ca sa stie ca atunci cind invataturile hermetice vechi si moderne au inceput sa incerce sa aplice la intrebare "principiul corespondentei" care a dus la existenta naturii interioare. dupa parerea noastra. Noi preferam sa gindim ca Tot-ul le creaza in deplina libertate. pe care il putem numi "aspectul devenirii". Orice speculatie metafizica asupra acestui punct este de prisos. Aceasta e problema care se gaseste la originea dificultatii si dificultatea care se afla la baza acestei probleme. atunci este cind principiul se manifesta.viitor infinit trebuie sa fie ceva din aceasta si in om care corespunde unei naturi interioare sau unui instinct creator. se mentine cu toate acestea adevarul ca: Daca este adevarat ca Tot-ul este in Tot." CAPITOLUL VIII PLANURILE CORESPONDENTEI "Ceea ce este sus este ca si ceea ce este jos. chiar elevii sai cei mai avansati. Vorbind cu strictete. Legea corespondentei. unul si asemanatoare. nu posedau inca intelegerea care le-ar fi putut permite sa primeasca acest raspuns. atinge numai acest aspect al Tot-ului. Tot-ul nu poate lucra daca El nu vrea sa lucreze si El nu ar vrea sa lucreze daca nu ar dori sa o faca din propria Sa vointa. Noi am abordat deschis subiectul cu scopul de a arata absurditatea raspunsurilor obisnuite ale metafizicii si teologiei. Noi putem adauga concluzia citatului Kybalionului: "acela care intelege perfect acest adevar. Hermes poseda secretul. El uita numai sa-l impartaseasca si in ceea ce priveste universul. ori Tot-ul este deasupra oricarei cauze si oricarui efect. caci ratiunea implica o cauza. a dorintei infinite si vointei corespunzatoare a Creatorului sau. care muritor ar indrazni sa dezvaluie? In orice caz. afara de faptul cind El ar vrea sa devina o cauza. intentia sa poate sa fi fost sa se aplice aceast axioma a filozofiei "buzele intelepciunii sint inchise cu exceptia urechilor intelepciunii"." Kybalion . Toate aceste lucruri fac parte dintr-o natura a Sa interioara. El nu ar dori sa lucreze daca nu ar trage din aceasta o satisfactie. este ca trebuie cercetat raspunsul in Eul interior al Totului. El este Legea in ea Insasi. Totusi. Prin aceasta el a voit sa spuna ca la aceasta intrebare nu este nici un fel de raspuns. amintiti-va ca oricare ar fi rezolvarea acestei probleme. sustras oricarei influente interioare sau exterioare. legenda ne raporteaza ca Marele Hermes. De aceea ne dam seama ca Tot-ul "este" tot asa cum sintem obligati sa zicem ca Tot-ul "lucreaza pentru ca El lucreaza". ceea ce este jos este ca si ceea ce este sus. daca exista cu adevarat vreuna. buzele lui Hermes sint inchise. Unde Marele Hermes ezita sa vorbeasca. la fel cum pentru secretul existentei. propria Sa lege. oricare ar fi ea. poseda deja o mare cunostinta. propriile Sale actiuni. toate aceste cuvinte avind aceeasi semnificatie. Pentru a conchide. Inapoia acestui aspect se gaseste aspectul fiintei. Invatamintul asupra acestui punct este categoric. deducindu-se existenta lor din Legea Corespondentei. Pe de alta parte. Se poate spune fara teama de greseala ca Tot-ul este propria Sa ratiune.

sau intre fenomenele superioare ale planului mental si fenomenele inferioare ale planului spiritual. desi un plan nu-i un loc. densitatea si circumferinta. diferitele planuri se amesteca unele cu altele atit de bine incit nu este posibil a stabili o demarcatie intre fenomenele superioare ale planului fizic si fenomenele inferioare ale planului mental.termen de care s-a servit pina la saturatie. Intr-un cuvint. Marele plan fizic. totul vibreaza. este chiar mai mult decit o stare sau o conditie. Aceasta a patra dimensiune poate fi numita dimensiunea vibratiei. in care vom studia principiul hermetic al vibratiilor. nici o conditie. o corespondenta intre diferitele planuri de manifestare a vietii si a fiintei. Marele plan mental. Aceasta noua masura nu-i altceva decit a patra dimensiune atit de cunoscuta si exploatata si care serveste sa determine diferite grade sau planuri. Aceasta afirmatie este un adevar pentru ca tot ceea ce contine universul emana din acelasi izvor. Putem sa studiem intrebarea atit de adesea pusa de neofiti care doresc sa fie lamuriti asupra semnificatiei cuvintului plan . Aceste grade constituie ceea ce ocultistii numesc "planuri". 2. Cu cit procentul de intensitate a vibratiei este ridicat. Un plan poate fi considerat ca o stare sau o conditie susceptibil de a fi masurat. filozofia hermetica considera ca universul poate fi divizat in trei mari clase de fenomene cunoscute ca trei mari planuri.Al doilea mare principiu hermetic implica acest adevar ca exista o armonie. latimea si inaltimea sau mai bine: lungimea. Nu numai ca totul vibreaza cu viteze diferite dar totul vibreaza in directii diferite si in moduri diferite. aceleasi principii. veti spune. adevarul ca: "Totul este miscare. Pentru usurinta gindirii si a studiului. cu atit este mai ridicat planul si cu atit mai mult este mai inalta manifestarea vietii care ocupa acest plan. Sa examinam de aceea problema mai amanuntit: O dimensiune stiti ca este o masura in linie dreapta. cele trei mari planuri pot fi considerate ca trei mari grupe de trepte in manifestarile vietii. ele constituie gradele celei de a patra dimensiuni (intensitatea. Veti binevoi a va aminti totusi ca cele trei mari planuri nu sint diviziunile reale ale fenomenelor . Noi vom insista mai mult asupra scarii vibratiilor in lectiile noastre viitoare. treapta mai de jos fiind evident materia si cea mai inalta spiritul. De la manifestarile cele mai inalte pina la cele mai joase. Gradele intensitatii vibratiei constituie treptele de masuri pe scara vibratiilor. desi acestia din urma nu-i dau inca numele de dimensiune. Insa exista o alta dimensiune a lucrurilor create. De altfel. este folositor totusi sa facem o descriere generala a acestora. Noi raspundem: "Nu este un loc masurabil si nici o dimensiune obisnuita a spatiului. un lucru raportindu-se la o masura etc. caci adevarul este ca fiecare dintre aceste trei diviziuni nu-i decit o treapta a marii scari a vietii. inaltimea. Desi scopul acestei mici lucrari nu ne permite sa intram in amanunte printr-o explicatie mai larga a acestor planuri diferite. insa pe care l-am explicat destul de putin in numeroasele lucrari moderne asupra ocultismului. el poseda totusi calitati comune. Marele plan spiritual. 3. nici o stare. latimea. Cu alte cuvinte. si ele se numesc: 1. totul vibreaza. aceleasi legi. Aceste diviziuni sint mai mult sau mai putin arbitrare. Intrebarea este in general pusa cam asa: "Un plan este o intindere avind dimensiuni sau este o conditie sau o stare?". aceleasi caracteristici se aplica la fiecare unitate sau la orice combinatie de unitati. nimic nu sta in repaus". un raport. Este un fapt bine cunoscut de stiinta moderna si de asemeni de hermetistii care au incorporat un al treilea principiu hermetic. Este paradoxal. Astfel. proportia vibratiei). o alta masura in linie dreapta cunoscuta de ocultisti si de asemeni de savanti. de activitati si fiecare dintre ele manifesta propriile sale fenomene pe propriul sau plan. Dimensiunile obisnuite ale spatiului sint lungimea.

afinitatea chimica si multe alte forme de energie indicate de experientele stiintifice care nu sint inca clasate si carora nu li s-a dat inca un nume. Desigur ca toate acestea asa cum am spus si mai sus sint mai mult sau mai putin arbitrare si ele se contopesc unele in altele. Marele Plan Fizic si cele sapte planuri inferioare ale sale este acea parte a fenomenelor universului care contine tot ceea ce se raporteaza la lucruri. electricitatea. 3. lumina. adica stabileste o comunicare intima intre materie si energie. cele sapte subplanuri ale sale sint urmatoarele: caldura. atractia gravitationala. 7. coeziunea. caldura. singura diferenta fiind de grad si de procent de vibratie. magnetismul. Nu trebuie sa uitati ca filozofia hermetica nu recunoaste materia ca un lucru in el insusi si ca avind o existenta separata chiar in spiritul Tot-ului. Hermetistii impart fiecare dintre cele trei mari planuri in sapte planuri inferioare si fiecare din acestea din urma este de asemeni impartit in sapte subplanuri. Toate aceste lucruri sint creatii ale Tot-ului si exista in Spiritul Infinit al Tot-ului. Acestea sint fenomenele de radioactivitate a materiei in faza radiului etc apartinind subdiviziunii celei mai joase a acestui plan inferior. Planul materiei B cuprinde anumite forme de materie mai subtile pe care si stiinta moderna le recunoaste. care cuprinde formele obisnuite de energie cunoscute stiintei. ci simple expresii arbitrare de care se servesc hermetistii pentru a inlesni gindirea si studiul a diferite trepte si a diferite forme de activitate si de viata universala. adica o forma avind un procent inferior de vibratie de un anumit gen. . lichide si gazoase asa cum ele se recunosc in general de fizica. Ele sint toate de origine asemanatoare. Planul materiei A Planul materiei B Planul materiei C Planul substantei eterate Planul energiei A Planul energiei B Planul energiei C. Planul substantei eterate cuprinde ceea ce stiinta numeste eter. substanta de o fluiditate si subtilitate extrema. Aceasta substanta eterata are un raport strins. 2. 4. ea participind in componenta fiecareia dintre ele. electricitatea etc. Ca urmare acestora. ocupind tot spatiul universului si lucrind ca mediu intermediar pentru transmisia de valuri de energie ca lumina. Imediat dupa planul substantei eterate vine planul energiei A. Planul materiei A cuprinde formele materiei solide. Planul materiei C cuprinde formele materiei cele mai subtile a caror existenta savantii obisnuiti nu o banuiesc inca. spiritul omului si starea de arhanghel nu sint decit trepte diferite ale aceleiasi scari. 6. 5. El cuprinde toate formele a ceea ce noi numim materie si toate formele a ceea ce noi numim energie sau forta.universului. forte si la manifestarile fizicomateriale. Doctrina invata ca materia nu-i decit o forma de energie. Atomul de materie (unitate de forta). Cele sapte planuri inferioare sint urmatoarele: 1. hermetistii claseaza materia sub titlul de energie si ii dau trei din cele sapte planuri inferioare ale Marelui Plan Fizic. Doctrina hermetica ne spune ca acest plan poseda si el sapte subdiviziuni ca de altfel toate planurile inferioare si ca de fapt exista sapte forme de eter. Ele sint adoptate doar pentru a usura gindirea si studiul stiintific.

1. Planul spiritului mineral Planul spiritului elementar A Planul spiritului plantal sau vegetal Planul spiritului elementar B Planul spiritului animal Planul spiritului elementar C Planul spiritului uman. Fiintele care o intrebuinteaza sint ca "zeii" chiar comparate tipurilor superioare de oameni pe care le cunoastem. dar care nu este recunoscuta de oameni. au exprimat opinia ca dorinta si vointa. numai daca sint insotite de explicatii amanuntite ce nu-si pot gasi locul in aceasta mica lucrare. Noi totusi le mentionam si sint urmatoarele: 1.Planul energiei B cuprinde sapte subplanuri de forme superioare de energie pe care stiinta nu le-a descoperit si carora li s-a dat numele de "forte naturale delicate" si care sint chemate a se manifesta in anumite forme de fenomene mintale si gratie carora aceste fenomene devin vizibile. Unele dintre spiritele stiintifice moderne. Moleculele. Ocultistii stiu ca aceasta este realitatea si s-au referit la lucrarile stiintifice cele mai recente pentru a avea o confirmare. in ale sale sapte subdiviziuni cuprinde starile si conditiile entitatilor facind parte din imparatiile lumii vegetale ale caror fenomene vitale si mentale sint intelese perfect de indivizi de inteligenta obisnuita in numeroase lucrari noi si interesante privind . Marele plan mental cuprinde aceste forme de "lucruri vii" pe care le intilnim la fiecare pas in viata obisnuita. dar cunoscute numai de ocultisti. Aceste entitati nu trebuie sa fie confundate cu moleculele. 2. atractiile si repulsiile lor. afinitatile si respingerile lor. aceste fiinte vii avind o treapta inferioara de dezvoltare de viata si de spirit. 3. Nu avem aici nici timpul si nici spatiul pentru a sustine aceast teza. Planul energiei C cuprinde sapte subplanuri de energie. la fel cum corpul omenesc nu-i decit forma sa materiala si nu omul insusi. produse chimice etc. 2. forma entitatilor. 5. Aceste entitati sint invizibile simturilor obisnuite ale omului. emotiile si sentimentele atomilor nu sint fata de acelea ale oamenilor decit diferente de grad. Aceasta poate avea un interes numai spiritual. Stiinta moderna evolueaza repede si nu e departe sa accepte punctul de vedere hermetic in aceasta privinta. incit ea poarta multe caractere ale vietii. Si la acest plan sint sapte subdiviziuni. acestea fiind simplu corpul material. Acest plan contine la fel cele sapte subdiviziuni uzuale. atomii sau corpusculele insesi. cele mai indraznete. gusturile si dezgusturile lor. Planul spiritului elementar A cuprinde starea. 7. dar ele sint mai putin cunoscute in general. Se pot numi aceste entitati "suflete". atit de puternic organizate. Planul spiritului vegetal. O asemenea energie este indispensabila pentru omul obisnuit si poate fi considerata aproape ca "putere divina". Ele exista cu toate acestea si joaca rolul lor in drama universului. Spiritele obisnuite nu atribuie in general regnului mineral nici un spirit sau suflet si nu recunosc ca acesta are viata. conditia si gradul de dezvoltare mentala si vitala a unei clase de entitati necunoscute omului obisnuit dar recunoscute de ocultisti. Clasificarea a sapte planuri mentale inferioare este mai mult sau mai putin satisfacatoare si arbitrara. Planul spiritului mineral cuprinde starile sau conditiile unitatilor sau entitatilor si al grupurilor sau combinatiilor lor care insufletesc formele cunoscute de noi sub numele de minerale. atomii si corpusculii au dragostele si urele lor. 6. 4. insa putin superioara totusi decit aceea a unitatilor de energie vie care cuprind subdiviziunile mai inalte ale planului fizic superior. 3. Treapta lor de inteligenta este situata pe de o parte intre aceea a entitatilor minerale-chimice si aceea a entitatilor regnului vegetal. Toti ocultistii insa recunosc existenta vietii in mineral.

Nu vom putea vorbi decit in termeni generali. animale si umane ca si treptele negre ale pianului cu clapele albe. vegetale. 4. Clapele albe sint suficiente pentru a produce muzica. 5. Planul spiritului elementar C cu ale sale sapte subdiviziuni cuprinde entitati si fiinte invizibile. ce vom avea de spus? Cum vom putea noi explica aceste stari superioare ale fiintei. aceste forme sint pe jumatate omenesti. caci ele servesc a lega conditiile sufletului in starile mentale ale unui plan cu acelea ale altor planuri. Planul spiritului animal cu ale sale sapte subdiviziuni cuprinde starile si conditiile entitatilor. Cum s-ar putea descrie lumina unui orb din nastere? Zaharul unui om care nu a gustat niciodata dulce. Daca trecem de la marele plan mental la marele plan spiritual. In studiul nostru. I-au trebuit rasei noastre milioane de ani pentru a atinge aceasta stare si vor trebui inca un numar de ani considerabil pentru a se atinge a sasea si a sapte subdiviziune si pentru a se ridica deasupra ultimei trepte. care ne sint familiare tuturor. Din acest punct de vedere si al inteligentei. Marile Imparatii elementare sint recunoscute categoric de toti ocultistii si lucrarile ezoterice sint pline de citari cu privire la acest subiect. intirziatii celei de a patra rase s-au unit cu a noastra. Insa in scopul de a va da o idee mai clara a raporturilor acestor planuri cu acelea care va sint familiare. Unii chiar au depasit-o. Planul spiritului uman cu ale sale sapte subdiviziuni cuprinde acele manifestari de viata si de mentalitate care sint comune omului in grade diferite. Acest fapt da lectorului care este capabil sa citeasca printre rinduri o noua lumina asupra procesului de evolutie si o noua cheie pentru a deschide poarta secreta a salturilor vietii ce se produc intre diferite imparatii. 7. Singuri cei mai inteligenti au trecut liziera celei de a cincea subdiviziuni. va putem spune: planurile elementare au aceleasi raporturi ca planurile mentale si ale vietii minerale. fiintelor si sufletelor locuind in forme animale de viata. Exista unele spirite avansate chiar in propria noastra rasa care s-au ridicat deasupra maselor si care au atins a sasea si a saptea subdiviziune. entitatile facind totodata parte din natura acestor ultime doua (spirite elementare). insa sint anumite game. Plantele au viata. Omul celei de a sasea subdiviziuni va fi supraom. Spiritul lor si viata lor constituie o parte a scarii intre planul spiritului vegetal si planul spiritului animal. Rasa noastra proprie este a cincea care a pornit pe Cale. ale vietii si ale spiritului unor indivizi pina aici incapabili sa sesizeze si sa inteleaga subdiviziunile superioare ale planului spiritual uman? Sarcina este grea. armonia unui om care ar fi surd din nastere? Tot ce putem spune este ca cele sapte planuri inferioare ale marelui plan spiritual . Nu-i necesar sa intram in detalii privind acest regn. din aceasta rezultind forme noi de dezvoltare. Amintiti-va ca au fost alte rase inaintea noastra care au strabatut aceste trepte si care au atins in urma planuri superioare Terrei. anumite armonii in care clapele negre isi au rolul lor si a caror prezenta este necesara. un spirit si un suflet tot asa ca animalele. cum sint toate aceste forme elementare care fac parte dintr-o anumita treapta tinind totodata de natura vietii animale si de natura vietii umane. acest fel de viata. al celor sapte planuri mentale inferioare. noi am facut aluzie numai la trei planuri elementare intr-o maniera generala."spiritul si viata la plante" publicate in acesti ultimi zece ani. acela al celei de a saptea subdiviziuni va fi superomul. Nu voim sa intram in aceasta mica lucrare in detalii aprofundate caci nu apartine acelei parti de filozofie generala si cunostinte care ne intereseaza. melodii. omul si supraomul. caci lumea animala ne este tot atit de familiara ca si a noastra. La fel planurile elementare sint necesare. 6. Planul spiritului elementar B cu ale sale sapte subdiviziuni cuprinde stari si conditii ale unui fel superior de entitati "elemente" avind rolul lor in lucrarea generala a universului. Sub acest raport vrem sa punem in lumina faptul ca omul obisnuit de azi nu ocupa decit a patra subdiviziune a planului spiritului uman.

Materia din care sint compuse formele lor provine din planurile fizice superioare si. . Ei sint muritori si planul lor este situat imediat mai jos celui al Spiritului absolut. Un mare numar din aceste fiinte ca si ingerii sint animati de cel mai mare interes si joaca un rol in procesul creatiei si de evolutie si in progresul cosmic. Ei sint inca muritori. Insa ei apartin universului si sint supusi conditiilor sale. Spiritele lor depasesc intru atit pe ale noastre. ca omul fata de viermele pamintului. spirite avansate care au intrecut pe semenii lor si care au renuntat la extazul absorbtiei de catre Tot in scopul de a ajuta pe prietenii lor in voiajul lor pe Cale. Noi putem sa-i numim zei daca voim. acei care au conservat in ei stiinta anterior cistigata in alte incarnari. sint susceptibili sa inteleaga exact semnificatia doctrinei privind aceste planuri spirituale. Viata acestor fiinte depaseste intru atit pe a noastra incit ne este imposibil de a-i lamuri detaliile. la religii si la traditiile rasei trecute si prezente. Diavol. Pe cel mai de jos dintre planurile inferioare locuiesc acele mari suflete pe care noi le numim Maestri sau adepti. Belzebut. FORTA INSUFLETITA. Ocultistii intrebuinteaza cuvintul spirit in sensul de Principiu Insufletitor. Aceste fenomene sint intru adevar superioare celor ale planurilor mentale. au in perspectiva o soarta groaznica. Pentru aceasta cunoasterea acestor planuri a fost pastrata in Sfinta Sfintelor. sfint etc. Un mare numar dintre aceste invataturi secrete sint considerate de hermetisti prea sacre. inaccesibila gindirii omului. mineralelor sau chiar a unor forme de energie si de materie. Ele au aratat o conceptie a lor despre Satan. Aceste individualitati sint superioare celor mai grandioase visuri ale inchipuirii omenesti. inteligenta si puterea lor se apropie mult de facultatile pe care rasele umane le atribuie divinitatii dupa conceptia lor. arhangheli si semizei. insa ei sint inca fratii mai mari ai rasei. spirit si forme atit de superioare celor ale omului de astazi. ingeri cazuti etc. Numai acei al caror spirit a fost antrenat cu ingrijire la filozofia hermetica timp de mai multi ani. Si totusi. elesiastic. oricit de sus ar fi ei plasati pe scara fiintei. apoi vin acei care fara ireverenta se pot numi zei. la credinte. semnificatii pe care nu trebuie sa le confundam cu acelea uzual comune intrebuintate de religios. Acesta-i un fapt care a fost recunoscut de majoritatea religiilor. ESENTA INTIMA. prea importante si chiar prea primejdioase pentru a fi raspindite in marele public. Elevul inteligent este capabil sa recunoasca ceea ce noi am voit sa-i spunem cind afirmam ca cuvintul SPIRIT asa cum il folosesc hermetistii inseamna PUTERE VIE. Interventia si asistenta lor ocazionala in treburile omenesti au condus la nenumarate legende.(fiecare plan inferior avind ale sale sapte subdiviziuni) le inteleg fiintele posedind viata. SPIRITUL VIETII etc. incit pentru ei noi abia parem ca gindim si procesul nostru mental lor le apare aproape ca un proces material. mai mult inca. incit daca am incerca sa le descriem ar rezulta in mod fatal din aceasta o confuzie de idei. Ei aici unesc ideea de putere. cele mai mari dintre aceste fiinte avansate nu exista decit ca creatii ale spiritului Tot-ului si traiesc in El supuse procesului cosmic si legilor universale. Ce se poate spune despre aceste fiinte? Pe cele sapte planuri inferioare ale marelui plan spiritual exista fiinte despre care noi putem vorbi ca despre ingeri. Oscilatia pendulei ritmului ii va aduce in mod inevitabil inapoi pina la punctul extrem al . se afirma ca unele dintre aceste fiinte sint imbracate in energie pura. in camera secreta a templelor in toate confreriile ezoterice si ordinele oculte. Lucifer. eterat. Ele au supraimpus cunostinta si puterea lor asupra lumii fara o clipa de oprire. spiritual. toate acestea natura sub semnul legii Tot-ului. Deasupra lor vine marea ierarhie a ingerilor. Insa noi putem spune ca acei care au dobindit o putere spirituala mare si o intrebuinteaza spre rau. conform principiului polaritatii. teribila. Singuri hermetistii cei mai avansati sint capabili sa sesizeze invatamintele secrete privind starea existentei si puterile care se manifesta pe planurile spirituale. Ei stiu ca ceea ce ei cunosc ca putere spirituala poate fi intrebuintata tot asa de bine intr-un scop onorabil ca si intr-un scop rau. de energie vie. numai cuvintul Divin este susceptibil a li se adresa. de forta mistica etc.

In acest moment incep a se manifesta radiatiile particulare recunoscute sub numele de "raze X"... Totusi. sori si multe dintre ele se invirtesc in jurul axei lor....... vointei.... Ele afirma ca toate manifestarile gindirii. Stiinta nu indrazneste sa impinga ipoteza mai departe..... Invatamintele hermetice merg mai departe decit acelea ale stiintei moderne..... Legat de ipoteza pe care noi tocmai am enuntat-o trebuie sa ne amintim aceasta: in momentul cind obiectul emite vibratii luminoase... Atomii sint compusi din corpusculi citeodata numiti electroni... care la fel se gasesc intr-o stare constanta de vibratie si de miscare..... neutroni etc).......... moleculele sale se dezagrega. Acestea la rindul lor se misca in jurul a puncte mai mari inca si astfel in continuare la infinit... mentale.. am vrea sa aratam ca. forta creatoare se inchide totdeauna in aceea ce ea a creat. el pur si simplu a atins un grad de vibratie astfel ca aceste forme de energie sint eliberate intr-un fel de influenta a moleculelor..... fiecare dintre cele sapte principii hermetice este plina de actiune asupra diverselor planuri fizice. de la corpusculi la stele. el nu-i descompus in acele forme de energie care sint plasate mult mai sus pe scara. Moleculele sint compuse din atomi. Insa obiectul atunci va inceta de a mai fi un obiect de mult timp inainte de a atinge stadiul substantei eterate......... urmind principiul corespondentei care contine adevarul: "ceea ce este sus. unele in jurul altora si unele contra altora. este ca si ceea ce este sus". Pentru a conchide. In final..... ioni (protoni... cind constitutia fizica a obiectului incepe a se modifica. ratiunii........ o pierdere de echilibru spiritual si o cadere care injoseste spiritul egoist atit cit el a fost ridicat.. spirituale. Sorii se misca si in jurul punctelor centrale mai mari.... calorice etc.. apoi el va manifesta diferite stadii mentale............. dorintei sau oricarei stari sau conditii mentale ... Atomii fiind supusi principiului vibratiei... Aceasta este adevarat pentru tot felul de creatii.(lipsa 2 pagini). Lupta pentru o putere egoista pe planuri spirituale are loc totdeauna cu consecinta inevitabila... Totusi ipoteza este corecta in sensul ca ea arata care va fi efectul obtinut daca s-ar mari constant coeficientul si modul de vibratie. Principiul substantei mentale natural ca se aplica tuturor planurilor.. daca repeziciunea vibratiilor este inca marita. el fiind obligat sa faca voiajul in sens invers. sa urmeze cotiturile obositoare ale Caii si sa indure chinul suplimentar de a-si aminti fara incetare grandorile pe care le-au cunoscut si care ii vor face sa nu mai faca rau... este retinuta si inclusa in combinatii materiale si ea ia forme materiale.. chiar pentru un asemenea spirit posibilitatea reintoarcerii exista............... Toate particulele materiei sint dotate cu miscari circulatorii. caci toate sint continute in Spiritul Tot-ului............ insasi corpusculii dispar si se poate spune atunci ca obiectul este format din substanta eterata.... in urma el va urma drumul sau catre spirit.. pina ce el ar termina prin a se integra in Tot-ul care este Spiritul absolut. se separa atunci si elibereaza nenumarate corpuscule din care ei erau compusi. Cind obiectul capata un anumit grad de vibratii.. Aceasta forma de energie.. Electricitatea si magnetismul se manifesta cind este atinsa amplitudinea necesara de vibratie..... . suferind astfel pedeapsa teribila a legii invariabile. insa hermetistii invata ca....... se descompun in propriile sale elemente originare si in proprii sai atomi.... Legenda ingerilor decazuti are origine in fapte de care am vorbit si toti ocultistii avansati o stiu. desi infinit superioara pe scara materiei.. emotiei...... ..........(lipsa 2 pagini).... este si ceea ce este jos si ce este jos....existentei materiale de unde vor trebui din nou sa revina pe urma pasilor lor catre spirit... Moleculele din care sint compuse unele elemente ale materiei sint intr-o stare constanta de vibratie si de miscare... a atomilor sau a corpusculilor care dupa caz ar cauta sa-i retina..... obiectul va atinge grade diferite ale manifestarii.

pentru a se apara contra alteia. exercitii si o practica corespunzatoare a stiintei transmutatiei mentale. Omul a avut totdeauna cunostinta de ceva apropiindu-se de acest principiu si el s-a fortat sa-l exprime prin dictoane. Elevul sa reflecteze la ceea ce am spus si el va vedea ca principiul vibratiei exista la toate minunatele fenomene produse de maestri si de adepti. CAPITOLUL X POLARITATEA "Totul este dublu. a caracterului sau etc. un principiu pentru a desfiinta efectul altora si care obtin rezultate uimitoare. polii opusi au o natura identica. de influente mentale si a altor forme de actiuni si de putere ale unui spirit asupra altui spirit. Acesta este principiul care produce fenomenul de telepatie. se explica daca se intelege bine acest principiu. Ele invata ca doua extreme se pot concilia. Se obtine astfel un control perfect al starilor sale mentale. principiul polaritatii. . care sint capabili in aparenta sa inlature legile naturii. aforisme. la fel cum este posibil a se reproduce un sunet muzical facind sa vibreze un instrument muzical intr-o anumita maniera. orice medalie are reversul sau. Acestea sint asa cum a zis cu dreptate unul dintre vechii scriitori hermetisti: "acela care intelege principiul vibratiei a apucat sceptrul puterii". putind sa-l faca sa aiba gradul de vibratie dorit. toate adevarurile nu sint decit semiadevaruri. Prin cunoasterea principiului vibratiei la fenomenele mentale. ca teza si antiteza sint identice in natura insa diferite ca grad si ca reconcilierea universala a polilor opusi poate sa se efectueze gratie principiului polaritatii. insa grade diferite. nu-i decit o diferenta de grad. Orice gindire. pe care marele public incepe sa-l cunoasca perfect din cauza raspindirii cunostintelor oculte. care este o ramura a artei hermetice.sint intovarasite de vibratii. aceste stari mentale pot fi reproduse. toate adevarurile nu sint decit semiadevaruri. insa care in realitate nu fac decit sa utilizeze o lege. extremele se atrag. maxime. la fel cum se poate reproduce o culoare facind sa vibreze obiectul de indata. Vechile paradoxuri." Invatamintele hermetice afirma ca diferenta care exista intre doua lucruri care par diametral opuse. sau a mai multor indivizi. implica acest adevar ca toate lucrurile care se manifesta au doua laturi. care au uimit intotdeauna spiritul oamenilor. totul are doua extreme: asemanator si neasemanator au aceeasi semnificatie. care face in epoca noastra diferite scoli si diferiti maestri. savirsind astfel ceea ce se cheama in mod curent MINUNI. Gratie unui efect de vointa a individului. Prin acelasi procedeu se poate influenta spiritul altora si a se produce in ei pe plan mental ceea ce stiinta produce pe plan fizic. Natural ca aceasta putere nu se poate cistiga decit prin instructiuni. doua extreme cu un numar considerabil de grade care le separa. sint doua laturi ale oricarui lucru. isi poate polariza spiritul sau fiecare. doua aspecte. ca urmatoarele: "Tot-ul este si in acelasi timp nu este. doi poli. adica vibratii de vointa. toate paradoxurile pot fi conciliate. schimbind vibratiile obiectului material si a formelor de energie." Kybalion Al patrulea mare principiu hermetic. orice lucru poseda doi poli. orice emotie si orice stare mentala are procentul corespunzator si gradul sau de vibratie. din care o parte sint exteriorizate in afara si tind sa influenteze prin inductie spiritul altor indivizi. orice adevar este pe jumatate fals.

veti putea sa le dati unul sau celalalt nume fara sa va departati de adevar. aceste doua sentimente nu sint net separate de o linie de demarcatie. Peste tot sint doua extreme. daca veti urma gama veti obtine un alt Do si asa mai departe. Insa daca aplicam principiul polaritatii ne dam seama ca dragostea absoluta sau o ura absoluta nu exista. insa acelea de aceeasi clasa pot fi. Cuvintele lung si scurt sint relative. nici rosu sau violet. insa ea se poate transforma si se transforma adesea in ura. Acesta e faptul care permite hermetistilor sa transmute o stare mentala in alta. polul inferior numindu-se frig si acela superior cald. Lucrurile moi pot fi facute ascutite si asa mai departe. Nu-i un loc pe termometru unde caldura se sfirseste si unde incepe frigul. Dragostea si ura sint in general considerate ca sentimente dinainte opuse. diferite. Curajul si frica urmeaza aceeasi regula. Daca vom incepe la un punct oarecare al scarii si o vom urca. Noi numim o extremitate a scarii bun si cealalta prost sau bine si rau dupa termenii intrebuintati. diferenta intre Do si celalalt Do este mereu aceeasi si comporta constant acelasi numar de grade. mai mult sau mai putin care sint reglati de pozitia de pe scara. Sint grade de dragoste si de ura si soseste momentul unde una sau alta sint asa de slabe.Maestrii apreciaza ca exemple ale maifestarii acestui principiu pot sa rezulte dintr-un examen al naturii reale a oricarui lucru. dragostea nu devine niciodata est sau vest. Pozitiv si negativ sint doi poli ai unuia si aceluiasi lucru separati de nenumarate grade. Mergeti in directia Nord si va sosi un moment cind veti merge in directia Sud si viceversa. La fel este si scara culorilor. usor si greu. adica polaritatea lor poate fi modificata. Lucrurile care apartin la clase diferite nu pot fi schimbate unele in altele. toate urmeaza aceeasi lege. Unde veti gasi un lucru veti gasi si contrariul sau. Intre cei doi poli sint numeroase grade de cald si de frig. Ei incep prin a arata ca spiritul si materia nu sint decit doi poli ai aceluiasi lucru si ca planurile intermediare nu sint decit grade de vibratii. La fel ura in dragoste gratie unei schimbari a polaritatii. Tot asa este principiul si principiile. Curajul se poate transforma in frica si viceversa. Faceti inconjurul lumii in directia Est si veti atinge un punct care este Vest in raport cu punctul dv. Intre doua grade cel superior este totdeauna mai cald decit inferiorul care este totdeauna mai frig. Ele nu sint decit cuvinte aplicate la doi poli ai aceluiasi lucru. Astfel Legea si Legile sint cei doi poli opusi ai unui acelasi lucru. vom gasi mai multa dragoste sau mai multa ura sau mai putina dragoste. oricare ar fi punctul de unde pornim. Tot asa este si cu Est si Vest. Aceasta este adevarat. nu-i decit o diferenta de grade. Termenii "inalt" si "jos" pe care noi sintem obligati sa-i intrebuintam nu sint decit polii aceluiasi lucru. ascutit si moale. . incit este greu sa le distingi. Un lucru este mai putin bun insa mai bun decit acela care ii este lui imediat inferior si asa mai departe. gratie polarizarii. in intregime neconciliabile. Lumina si intunericul sint doi poli ai unuia si aceluiasi lucru intre care sint numeroase grade. Lucrurile grele se pot face usoare. Apoi trecind pe plan fizic ei demonstreaza principiul si probeaza apoi ca frigul si caldura sint de natura identica. Ei arata ca Tot-ul si Unele (unii) sint singurul si acelasi lucru si ca exista numai o simpla diferenta in gradarea manifestarii mentale. La fel pentru linistit si zgomotos.de plecare. Nu este o demarcatie absoluta. Bun si prost si bine si rau dupa termenii intrebuintati nu sint absolute. Astfel. acesta-i opusul sau. Tot asa pe scara muzicala pornind de la Do. Vibratii superioare si inferioare constituie singura diferenta intre ultraviolet si infrarosu. transmutatia se indeplineste constant intre lucruri de aceeasi clasa insa posedind grade diferite. Termometrul arata grade diferite de temperatura. spiritul infinit si spiritele finite. cuvintele sint relative. singura diferenta fiind o diferenta de grade. Nu-s decit vibratii superioare si inferioare. Absolut tot asa este si pe planul mental.

ne arata ca principiul poate si se extinde in maniera de a cuprinde fenomenul de influenta a unui spirit asupra altui spirit.Luati cazul unui om temator. el poate dobindi un grad superior de curaj si intrepriditate. poate foarte bine sa nu inteleaga perfect principiul tuturor acestor schimbari. tematoare. . La fel individul moale. energic. Elevul va recunoaste usor ca in starile mentale. ne este posibil sa vedem cum un anumit procent de vibratie. schimbarea fiind numai de grad si nu de clasa. aruncind o lumina asupra multor subiecte obscure. Astfel sa presupunem ca o persoana ar fi trista. Teama sa si toate celelalte emotii negative se transforma in curaj si in alte stari mentale pozitive. tot asa ca si in fenomenele planului fizic. greoi. rezulta ca vibratiile se maresc ca intensitate si rapiditate si ca individul se polarizeaza catre extremitatea pozitiva a scarii in loc de cea negativa. El va vedea ca acestea sint toate probleme de grade si ca urmare el va deveni capabil sa ridice sau sa coboare vibratiile sale dupa vointa. ci nu-i decit o modificare de grad in acelasi lucru. caci este evident ca schimbarile mentale sint ocazionate de o schimbare de polaritate. sa obtina polarizarea voita pentru sine. se poate schimba intr-un om activ. Starile mentale apartin la nenumarate clase si fiecare dintre acestea poseda polii sai opusi intre care o transmutatie este posibila. Elevul care este atit de familiar cu diferitele procedee pe care numeroase scoli ale stiintei mentale le intrebuinteaza pentru a modifica starile mentale ale acelora care urmeaza invataturile lor. adica ca starile mentale pot proveni din alte stari mentale prin inductie. sa modifice polaritatea sa si astfel sa fie stapinul starilor sale mentale in loc de a fi servitorul si sclavul lor. fenomen de influenta mentala in numeroasele sale faze. Un studiu putin aprofundat va arata ca aceste schimbari mentale se fac aproape toate gratie polarizarii. Prin aceasta cunoastere el va fi capabil sa ajute inteligent pe semenii sai si sa schimbe polaritatea lor prin intrebuintare de metode potrivite. Schimbarea nu este o transmutatie a unui lucru in alt lucru cu totul diferit. polarizindu-se dupa calitatea dorita. Ridicind vibratiile sale mentale pe scara teama-curaj. polarizarea unei anumite stari mentale poate fi comunicata altui individ si cum polaritatea in aceasta clasa a starilor mentale poate fi schimbata. Insa cind s-a inteles bine principiul polaritatii. schimbarea polilor starilor mentale ale unui individ prin arta polarizarii. fenomene de care s-a vorbit atit de mult si asupra carora s-a scris atit. Se va remarca la fel ca si aceia care nu sint familiarizati cu principiul vibratiei isi dau seama ca polul pozitiv apare de un grad superior celui negativ si ca il domina. Gratie aplicarii acestui principiu se pot obtine minunatele rezultate ale tratamentelor mentale. cu ajutorul unei vointe bine antrenate sa dea spiritului sau vibratiile pe care el le voieste si. Natura tinde sa acorde o activitate dominanta polului pozitiv. Noi sfatuim pe toti elevii sa se familiarizeze bine cu acest principiu al polaritatii si intelegerea corecta va urma. Cunoasterea existentei acestui mare principiu hermetic va permite studentului sa inteleaga mai bine propriile sale stari mentale si acelea ale altora. Un medic de spirit care este capabil. ca urmare. inert. Mai mult. se pot clasa cei doi poli. printr-o simpla alunecare pe aceeasi scara este mult mai usor sa sesizezi problema in intregime. melancolica. produce prin inductie o stare mentala asemanatoare la un alt individ. Cind noi vom intelege bine ca inductia mentala este posibila. ceea ce este o diferenta foarte importanta. pozitiv si negativ.

CAPITOLUL XI RITMUL "Totul se scurge inauntru sau in afara. dezvoltare) si Infuzie (patrundere). De fapt este dificil in majoritatea cazurilor sa se stabileasca locul polilor extremi. Nu se poate spune insa ca pendula ritmului oscileaza pina la extremitatea polilor." Kybalion Al cincilea mare principiu. implica adevarul ca in tot se manifesta o miscare masurata. un flux si un reflux. Principiul ritmului se leaga strins de principiul polaritatii pe care l-am descris. Corpusculii. guvernamintelor. materie si chiar in spirit. Oscilatia pendulului este mereu evidenta. mental si spiritual. El se poate adopta la orice problema. Asadar toate miscarile sint supuse ritmului. obiceiurilor. La fel si cu toate formele de viata. aceasta se intimpla foarte rar. Astfel este pentru toate lumile. plante. decadenta. Cind ele reinvie. Insa hermetistii il intind si mai departe. energie. moleculele si masele de materie. odata atins punctul lor extrem inferior de materialitate. Aspiratia si Inspiratia lui Brahma. o miscare asemanatoare cu a unei pendule. studiind efectele acestui principiu. Balansul pendulei se manifesta in tot. Ritmul este constant. apoi renasc. suflet. Totul evolueaza apoi degenereaza. ele s-au nascut. de la activitate la inactivitate. in istoria vietii tuturor lucrurilor si in sfirsit in starile mentale ale omului. sentimentelor si a altor schimbari curioase si surprinzatoare pe care noi le remarcam in noi insine. insa oscilatia se face totdeauna catre un pol mai intii si in urma catre celalalt. oscileaza in cercul naturii lor. ea il considera ca o lege universala. ele oscileaza de la actiune la reactiune. lumi. influente) ale sale. atomii. Universurile sint create. au trait si au murit. credintelor. ei stiu ca manifestarile sale si inriurirea sa exercita o actiune asupra activitatii mentale a omului. forte. un dans inainte si inapoi. Un repaos absolut nu exista. Principiul este de o aplicare universala. apoi ele reincep ciclul. Insa hermetistii. minerale. se maresc si mor. animale. apoi de la iarna la vara. Sorii sint formati. natiunilor. apoi procesul de regresiune incepe si la capatul multor mii de secole ei devin mase inerte de materie. se va nota ca este totdeauna Efuzie (varsare. oameni. Maestrii au descoperit de mai mult timp ca. un fenomen comparabil cu acela al mareei intre cei doi poli care exista in planurile fizic. Stiinta moderna intelege bine principiul ritmului aplicat la lucrurile materiale. daca principiul ritmului era invariabil si perpetuu. ele incep oscilatia lor catre inaltime. El se manifesta in crearea si in distrugerea lumilor. evident in fenomenele mentale. masura oscilatiei sale la dreapta este asemanatoare masurii oscilatiei sale la stinga. de la nastere la moarte. Sa incepem prin manifestarile Spiritului Tot-ului. Pendula oscileaza de la vara la iarna. maturitate. la orice fenomen. moarte apoi renastere. Noaptea succede zilei si ziua urmeaza noptii. au invatat in acelasi timp maniera de a evita prin transmutatie unele activitati (efecte. el facind parte din nenumaratele planuri de viata. cum spun brahmanii. La fel este in marile miscari ale filozofilor. ele se nasc. in ridicarea si caderea natiunilor. Acest principiu se manifesta pretutindeni in sori. Orice lucru are durata sa. crestere. o ridicare si o coborire in toate fenomenele universului. Ei au descoperit ca erau doua planuri . Mareea vietii urca si coboara conform legii. Ritmul se manifesta intre cei doi poli a caror existenta ne-a aratat-o principiul polaritatii. La fel si cu toate lucrurile care au o forma oarecare. dar nici oprire completa a intregii miscari. o miscare de plecare si venire. Este totdeauna o actiune si o reactiune. nu fac decit sa se renasca. nastere. Oscilatia ritmica se face totdeauna de la un pol la altul. principiul ritmului. apoi ating maximum de putere. el avea totusi doua planuri de manifestare in ceea ce priveste fenomenele. asteptind o noua impulsie care repune in activitate energia lor interioara si care va fi inceputul unui nou ciclu de viata solara. El poate sa se aplice la orice faza a activitatii umane. oricare ar fi ele. Pendula universala este mereu in miscare. ei stiu ca trebuie sa se tina seama de el in succesiunea tulburatoare a starilor spiritului.

ei aplica legea neutralizarii. apoi indarat de pendula mentala a sentimentelor. Forta cu care un proiectil este trimis la o inaltime de un km este reprodusa exact cind acesta recade pe pamint. A se ridica deasupra unui lucru sau a lasa sa treaca prin fata ta este aceeasi treaba. Exista si alte detalii asupra manierei de a opera a principiului ritmului de care noi dorim sa vorbim in acest loc. Chiar la aceasta lege face aluzie Kybalion. trasi inainte. cum va veti da seama daca va veti referi la autorii cei mai competenti. Legea compensatiei nu explica ca oscilatia intr-o directie determina oscilatia intr-o directie opusa sau catre polul opus. prin intrebuintarea vointei sale el atinge o fermitate mentala aproape de necrezut de catre aceia care se lasa balansati. planul inferior si planul superior. veti intelege pina la care punct aceste oscilatii ritmice v-au influentat in timpul vietii voastre. Pendulul orologiului parcurge o anumita distanta la dreapta. sau ratiunea acestui fenomen mental. cind spune: maniera oscilatiei la dreapta este asemanatoare masurii oscilatiei la stinga si ritmul este constant. Noi putem evada de sub influenta efectelor sale rele. Maestrul hermetist sau elevul avansat se polarizeaza ei insisi la polul dorit si ca si cind ar refuza sa participe la oscilatia de retur. . Ea consta in ridicarea eului deasupra vibratiilor planului inconstient al activitatii mentale in scopul ca bataia negativa a pendulului sa nu se manifeste constient si planul constient sa nu fie afectat. Pendulul nu inceteaza nici o clipa oscilatia. de egale momente de teama. Daca stati si veti binevoi sa reflectati o clipa. Asa a fost mereu la marea majoritate a indivizilor. care este sensul in care hermetistii il utilizeaza. In alti termeni. desi principiul insusi ar fi indestructibil. Vointa este superioara manifestarii constiente a acestui principiu. Ei numeau aceasta lege. Mareele urmeaza aceeasi lege. intelegerea acestui fapt le-a permis sa atinga planul superior si sa scape astfel oscilatiei pendulului ritmului care se manifesta pe planul inferior. cum orice perioada de entuziasm a fost urmata de un sentiment opus. noi putem numai sa evitam a fi luati de el. Unul dintre sensurile numeroase ale cuvintului "a compensa" este "a contrabalansa".generale de Constienta. insa ei nu au banuit niciodata cauza. Noi vedem numeroase exemple ale acestei legi pe plan fizic. una balanseaza sau contrabalanseaza pe cealalta. Principiul nu-si exercita mai putin actiunea sa. lucreaza mai mult sau mai putin inconstient si nelasindu-se afectati de starile lor mentale negative si ale spiritelor lor. Daca pendulul nu are decit o slaba oscilatie intr-o directie. ca si cind ei ar nega influenta acesteia asupra lor. Toti indivizii care au atins un anumit grad de stapinire personala. Un obiect proiectat la o anumita inaltime are o distanta egala de parcurs la intoarcerea sa. legea neutralizarii. anotimpurile se contrabalanseaza unul pe celalalt in acelasi mod. sau daca doriti. Importanta a ceea ce am spus va fi apreciata de oricare persoana ginditoare care intelege ceea ce sint starile de spirit. oscilatia pendulului se producea pe planul inconstient si planul constientului nu era afectat. Totusi maestrul profita de aceasta lege intr-un grad mult mai ridicat. sentimentele si emotiile marii majoritati a oamenilor care ne inconjoara si vad cit de putin sint stapini pe ei insisi. Din contra. Este chiar aceeasi lege care se manifesta in toate fenomenele ritmului. aceasta ii va permite sa se cunoasca mai bine si va inlatura ca sa fie tirit de aceste fluxuri si refluxuri succesive. Se amesteca in operatiunile sale o lege care este cunoscuta sub numele de legea compensatiei. Acela care va intelege perfect aplicatiile acestui principiu va fi cistigat cheia stapinirii acestor oscilatii ritmice ale sentimentelor. ei s-au lasat in mod constant covirsiti de inaltul si josul sentimentelor lor. de o stare de depresiune. Aceasta lege este constanta pe plan fizic. Ei se mentin ferm in pozitia polarizata si obliga pendulul mental sa execute oscilatia de retur in planul inconstient. el nu va avea decit o oscilatie similara in cealalta directie. o lunga oscilatie intr-o parte va determina tot o lunga oscilatie in cealalta parte. apoi el parcurge o egala distanta la stinga.

din contra. Hermetistii considera ca vietile succesive alcatuiesc un lant neintrerupt si ca viata actuala a unui individ nu-i decit o veriga. Oricine are partea sa buna sau latura sa rea. este supus sa sufere profund. atingind mereu scopul sau. Bogatul poseda multe lucruri care lipsesc saracului. Milionarul poate avea o slabiciune pentru ospaturi si averea necesara pentru a-si plati lucrul acesta. Ei invata ca orice stare mentala umana este egal supusa acestei legi. balanta este in echilibru. Hermetistii merg inca mai mult cu gindirea. fara nici o exceptie. adica: daca un individ incearca un anumit grad de placere. El a fost formulat de profesorii hermetisti inca din primele . astfel el este compensat. insa al caror organism si temperament nervos ocazioneaza mari suferinte. Asa e si in viata. chiar daca mai multe vieti sint necesare pentru pendulul ritmului sa-si execute oscilatia sa de retur. Altii din contra. principiul cauzei si efectului. gratie procedeului neutralizarii de care am amintit. Legea compensatiei joaca un rol important in viata barbatilor si a femeilor. Aceasta arunca o noua lumina asupra problemei suferintei. Legea compensatiei lucreaza din plin aici. El poate rivni pofta de mincare si buna digestie a lucratorului care nu are averea si nici gusturile milionarului. Pe de alta parte sint animale care sint profund fericite. Totul se intimpla conform legii. Ridicindu-ne pe planul superior al eului. Principiul cauzei si efectului se regaseste sub nu importa care gindire stiintifica veche si moderna. Se va observa ca un individ plateste in general tot ceea ce el poseda sau tot ceea ce el dobindeste. nu-i deloc obligat sa-l ramburseze cu un grad corespunzator de suferinta. Norocul nu-i decit un nume dat unei legi necunoscute. ii lipseste altul." Kybalion Al saselea mare principiu hermetic. Ea nu ar avea nici o semnificatie daca adevarul asupra reincarnarii nu ar fi admis. ca nimic nu se intimpla la intimplare si ca hazardul nu-i decit un cuvint pentru a arata o cauza existenta dar necunoscuta si neinteleasa si ca orice fenomen este continuu. fie intr-o alta reincarnare anterioara. insa saracul poseda adesea lucruri pe care bogatul nu le poate avea. multe lucruri care ajung la acei ce locuiesc in planul inferior pot fi evitate. insa nimic nu-i scapa legii. insa in acelasi timp slabe trepte ale suferintei. astfel ca oscilatia ritmica este cuprinsa. CAPITOLUL XII CAUZALITATEA "Orice cauza are efectul sau. Omul care petrece profund. Daca poseda un lucru. dar care este mai fericit cu hrana sa simpla decit celalalt. Ei spun ca orice individ inainte de a fi capabil sa simta un grad oarecare de placere trebuie sa fi oscilat de o cantitate proportionala catre polul opus al acestui sentiment. Exista temperamente care nu resimt decit foarte slabe grade de placere. La fel acela care nu resimte decit o usoara pedeapsa este incapabil sa perceapa o mare fericire. Ei afirma ca negativul precede pozitivul in aceasta materie. Regula este ca in fiecare individ capacitatile pentru placere si suferinta sint balansate. Nimeni nu poate in acelasi timp sa-si pastreze argintul si sa aiba bucata sa de friptura.Insa hermetistii merg mult mai departe. insa el nu are decit tot putina multumire mentala. orice efect isi are cauza sa. implica adevarul ca legea guverneaza intreg universul. urmind legea compensatiei placerea este oscilatia ritmica succedind unei suferinte suportata fie in viata actuala. Tot astfel este si in ceea ce priveste omul. Porcul sufera putin mental. insa poate sa-i lipseasca pofta de mincare pentru a le gusta cu placere. Legea compensatiei este mereu in actiune cautind sa balanseze si sa contrabalanseze. Hermetistii afirma ca maestrul sau elevul avansat este capabil intr-o masura considerabila sa evite oscilatia catre suferinta. Lucrurile pe care un individ le dobindeste sint intotdeauna platite de lucrurile pe care el le pierde. Sint numeroase planuri ale cauzalitatii.

Daca un zar este aruncat in continuare de un mare numar de ori se va observa ca numerele aduse vor fi aproape egale. insa cind se studiaza amanuntit problema. un caz fortuit. Daca au fost discutii numeroase si variate intre diferitele scoli ale gindirii. A gindi altfel ar fi sa inlaturi fenomenele universului de sub dominatia legii si a ordinii si a le exila sub controlul acelui lucru imaginar pe care oamenii il numesc hazard. fie pajura. aceleasi rezultate vor trebui sa urmeze in mod necesar. un fapt. Un examen atent ne va arata ca ceea ce noi numim hazard. Cuvintul hazard deriva dintr-un cuvint care inseamna "cazut". lipsit de ordine si de continuitate? Un asemenea lucru ar fi independent in intregime de directia ordonata de univers si in consecinta acesta i-ar fi superior universului.timpuri. Aruncati in aer o piesa de 2 bani si poate iesi fie cap. Fiind date aceleasi cauze. adica un numar egal de 1." Insa un pic de judecata va va arata ca nu poate exista un agent al hazardului in sensul ca ceva din afara legii. Cauza si efectul intereseaza simplu evenimentele. etc sint toate cauze al caror efect se poate constata. Astfel opereaza legea mediei. decit o lege sau decit un obiect. ele au avut intotdeauna ca subiect principal detaliile asezarii principiului si inca cel mai des au fost discutii numai de cuvinte. In realitate niciodata un lucru nu are sa cauzeze sau sa creeze alt lucru. imprejurarile si momentul fiind aceleasi. Acesta-i sensul in care este inteles in general cuvintul. Nimic nu se intimpla fara cauza sau mai bine fara o succesiune de cauze. efectul sau presupus. Orice eveniment isi are cauza sa. se vede ca in caderea zarului nu-i nici un hazard. un accident etc. Un eveniment este ceea ce survine. cauze pe care noi nu le putem percepe. Indaratul caderii zarului exista cauze. . Webster il defineste dupa cum urmeaza: "Un agent presupus sau un mod de activitate altul decit forta. De cite ori cade un zar si aduce un anumit numar. este un cuvint destinat sa exprime cauze obscure. 2. de ceva exterior cauzei si efectului. Pozitia zarului in cornet. Noi nu ne putem inchipui in lucru in afara Tot-ului care ar fi in afara legii si aceasta pur si simplu pentru ca Tot-ul este legea insasi. Insa indaratul acestor cauze vizibile exista lanturi de cauze invizibile si fiecare exercita o influenta asupra numarului pe care il va aduce zarul in caderea sa. Nu exista in univers un loc unde ar putea sa stea un lucru exterior si independent de lege. S-a nascut o oarecare confuzie in spiritul persoanelor care au studiat acest principiu pentru ca ele erau neputincioase sa explice cum un lucru putea fi cauza altuia. Daca am fi capabili sa patrundem cauzele invizibile. un intreg ansamblu de cauze care se intind mult mai departe decit ar putea sa urmareasca mintea noastra. ideea caderii zarului si multe alte fapte asemanatoare de atribuit unor oarecare cauze. natural. ce se intimpla. Principiul subdiacent al cauzei si al efectului a fost considerat ca exact de toti ginditorii demni de acest nume. adica ar putea fi creatorul altui lucru. Existenta sa ar face nereale toate legile naturale si ar cufunda universul intr-o ilegalitate si o dezordine haotica. natura mesei etc. 3 etc. el asculta de o lege atit de infailibila ca si aceea care guverneaza revolutia planetelor in jurul soarelui. cantitatea de energie musculara cheltuita pentru a-l rasturna. Reincepeti aceeasi operatiune de un numar suficient de ori si va veti da seama ca a cazut un numar egal de pajure sau cap. operatiunea sau activitatea unui astfel de agent. Simplul bobirnac destinat sa lanseze piesa de 2 bani in aer cade sub puterea legii cauzei si a efectului. lucrind in universul fenomenal si independent de legile sale. ceea ce se produce ca rezultat sau ca o consecinta a unui oarecare eveniment precedent. Cum ar putea exista un lucru. Putina atentie va arata fiecaruia ca in realitate un pur hazard nu exista. vom vedea ca ar fi material imposibil ca zarul sa cada intr-o maniera diferita de aceea in care a mai cazut. pe care noi nu le intelegem.

Orice ginduri avem. daca un anumit barbat nu ar fi intilnit o anumita femeie in perioada obscura a virstei de piatra. nici mari in Spiritul care a creat Tot-ul". ne vom da seama ca este o mare suita de cauze in spatele acestui eveniment. de sentimentele lor si de starile lor de spirit.Un eveniment creaza din el alt eveniment. mai mult ea este linga libertate. Opriti-va si ginditi o clipa. ridicarea din pamint datorita convulsiunilor naturii si astfel in continuare la infinit. In aceasta lucrare. insa cind vom examina mai atent cazul. In urma inca sint cauze care au condus la formarea muntelui. alte ploi etc care au descompus treptat roca si au separat din ea aceasta bucata de piatra. Tot asa numarul cauzelor ce se gasesc la spatele unui eveniment sau a unui fenomen neinsemnat. Ajungem astfel pina la mai multe milioane. iesite din energia creatoare a Tot-ului. Eu fac totdeauna ce vreau. o emotie sau o sugestie inconjuratoare trezeste in el dorinta sau o inclinare ca sa lucreze astfel. mai mult ea se apropie de centru. o stare de spirit. Ei nu manifesta nimic care ar fi demn de numele de maiestrie. La fel ca un om care are doi parinti. Ceea ce tocmai am spus arata bine relatia si asociatia lucrurilor si acest fapt mai profund "ca nu-s lucruri nici mici. O piatra se dezlipeste de pe virful unui munte si vine sa strabata acoperisul unei cabane situata jos in vale. una dintre principalele este ca orice fata a controversei nu-i exacta in intregime. am putea studia cauzele existentei acoperisului micii cabane. nu ati fi aici in acest moment. El constituie o veriga din marele lant al evenimentelor ordonate. Ce este aceea ce ii face sa prefere un lucru altuia? Ce este aceea care ii determina sa voiasca aceasta si nu aceea? Nu-i oare un "pentru ca" la al lor "bun plac" si a lor "vointa"? Maestrul poate sa schimbe ale sale bune placuri si vointe in alte sentimente situate la extremitatea opusa a polului mental. Indivizii sint condusi de opinii. Intre aceste numeroase ratiuni. Astfel am putea cauta cauzele ce au produs ploaia. De fapt amindoua teoriile sint adevarate in parte daca le raportam la invatamintele hermetice. poli opusi ai adevarului. din cauza ca un sentiment oricare. Mai intii a fost ploaia care a inmuiat terenul ce suporta acea piatra si care a permis acesteia sa cada. urmatoare si subsecvente (ulterioare). . cu atit mai mult ea este determinata. Doctrina invata ca un om poate fi totodata liber sau legat de o necesitate oarecare. El este capabil sa voiasca "a voi" in loc de "a voi". Principiul polaritatii arata ca amindoua nu-s decit semiadevaruri. patru bunici. care cititi aceste rinduri. a anturajului etc si nu poseda libertatea decit intr-o mica masura." Marea majoritate a oamenilor este mai mult sau mai putin sclava a ereditatii. eu sint liber sa lucrez si sa fac cum imi place. voi. opt strabunici si asa in continuare pina la calculul a patruzeci de generatii. orice act indeplinim are rezultate directe si indirecte ce au locul lor in marele lant al cauzelor si efectelor. de obisnuinte si de gindurile lumii exterioare si tot asa de emotiile lor. Intr-un cuvint vom sfirsi prin a fi amestecati intr-un valmasag de cauze si de efecte din care ne vom intreba cum vom iesi. La prima vedere sintem tentati sa consideram aceasta ca un efect al hazardului. Actul de a scrie din partea noastra si actul de a citi din partea voastra vor influenta nu numai vietile respective ale fiecaruia dintre noi. pentru diferite ratiuni nu e cazul sa vorbim mai mult de liberul arbitru sau de determinism. Dupa ploaie este o influenta a soarelui. dar vor putea avea o influenta directa sau indirecta asupra unui mare numar de indivizi traind actualmente sau care vor trai in viitor. "Cu cit Creatiunea este mai departe de centru. Exista totdeauna un raport intre orice eveniment care s-a produs de citeva clipe si un eveniment care il urmeaza." Insa ei uita sa explice de unde rasare "cum imi place" al lor si "ceea ce vreau" al lor. Totul depinde de sensul cuvintelor si de inaltimea adevarului de unde este examinata problema. Este o continuitate intre toate evenimentele precedente. Ei de altfel resping cu indignare aceasta afirmatie zicind: "sigur.

Masculin si feminin. ca principiile masculin si feminin sint intotdeauna prezente si active in toate fazele unui fenomen. Nimic nu exista in afara legii. punindu-se in contact cu puterile superioare ale naturii. invataturile hermetice ne spun ca omul poate sa se serveasca de lege pentru a stapini legile si ca vointa superioara invinge intotdeauna vointa inferioara pina in momentul cind el atinge starea prin care ea cauta refugiu in legea insasi si prin care ea obliga legile. asa cum spun Scripturile. Este un adevar ca nici o vrabie nu exista necunoscuta de spiritul Tot-ului. genul se manifesta in toate planurile. caci unii scriitori care au dobindit numai o cunoastere superficiala a filozofiei hermetice au cautat sa identifice acest al saptelea principiu hermetic cu teoriile si invataturile straine. pentru a nu mai vorbi de dorintele si vointele indivizilor mai puternici decit ei. procreere. a face sa se nasca. implica adevarul ca genul se manifesta in orice lucru. a produce". se ridica deasupra planului vietii materiale si. cunoscind regulile jocului. ascultind de anturajul lor. in sensul sau hermetic si sexul. Mai ales nu comiteti greseala sa banuiti ca omul nu-i decit un automat orb. Astfel ei domina circumstantele pe planurile inferioare. Sesizati bine semnificatia intima a acestora? CAPITOLUL XIII GENUL "Este un gen in toate lucrurile. in sensul obisnuit al cuvintului. ducindu-se fara cea mai mica rezistenta si fara cea mai mica opozitie a vointei. principiul genului. plimbati ca pionii pe esichierul vietii. legea este in actiune constant. Cuvintul "gen" deriva dintr-o radacina latina insemnind "zamislire. Ei sint cauze in loc de a fi efecte. nu sint deloc acelasi lucru. a legii care este Tot-ul. Totul are principiile sale. Miscati.Marea majoritate a oamenilor se lasa condusi ca o piatra care se rostogoleste pe munte. caracterul lor. Noi sintem capabili acum sa vedem cu ochi luminati de cunoastere ca totul este guvernat de legea universala. de sugestiile pe care ei le intilnesc la fiecare pas. planul vietii organice. de influentele exterioare si de starile lor de spirit intime sau de dorintele lor intime. ei devin astfel jucatori in marea partida in loc de pioni. ultimul raportindu-se la deosebirile fizice existind intre lucrurile vii (masculin si feminin). fie ca e vorba de planuri inferioare. In timp ce ei servesc pe planul superior. masculi si femele." Kybalion Al saptelea mare principiu hermetic. Insa maestrii. Noi am voi sa retineti aceasta diferenta in spiritul vostru. In acest loc credem folositor a va atrage atentia asupra faptului ca genul. Departe de aceasta. fenomenele sa asculte. inclinatiile lor si defectele. pe oricare plan de viata. Sexul este o simpla manifestare a genului pe un anumit plan al Marelui Plan Fizic. ei domina propriile lor inclinatii. polaritatea lor asa de bine ca pe tot ce ii inconjoara. Un moment de atentie va va arata ca acest cuvint are o semnificatie mai larga si mai generala decit cuvintul "sex". ca nemasurata cantitate de legi nu-i decit o manifestare a singurei mari legi. nimic nu se intimpla in opozitie cu ea. ei isi joaca rolul si sint pusi la o parte cind partida s-a sfirsit. ei sint stapini pe plan material. de ereditate. insa ei isi analizeaza. a crea. asimilind legile lor. chiar si perii care se gasesc pe capul nostru sint exact socotiti. Fie ca e vorba de planuri superioare. Hazardul nu exista. Ei formeaza o parte constienta a legii in loc de a fi instrumente inconstiente. Maestrii nu scapa cauzalitatii planurilor superioare. fanteziste si adesea blamatorii in privinta . Zeita oarba este desfiintata de ratiune.

invirtindu-se unii imprejurul altora si prevazuti de vibratii de cea mai inalta intensitate. combinindu-se intr-o anumita maniera dau nastere atomului. totusi unele probe provin din izvoare stiintifice. Sint oarecare greutati ca sa se produca probe stiintifice in legatura cu acest subiect. posedind proprietati speciale si nu mai manifesta proprietatile electricitatii libere. Astfel se naste un atom care in realitate este compus din electroni sau corpusculi masculini si feminini. Acest cuvint vine din greceste si inseamna: coborire. Aceasta este asemenea cu invataturile hermetice cele mai vechi. Cuvintele pozitiv si negativ sint aplicate de stiinta la aceste fenomene intr-o maniera cu totul falsa. Ultimele invataturi stiintifice afirma ca corpusculii sau electronii creatori sint feminini. de a zamisli viata etc si manifestarile sale sint vizibile asupra oricarui plan de viata fenomenala. atomul este un lucru deosebit. de a produce. Faptele pe care le vedem in fiecare zi ne conduc la aceasta concluzie fara a fi nevoie sa ne referim la doctrina hermetica. noi gasim o manifestare foarte sigura a principiului genului intre corpusculi. Deci noi ne vom servi de cuvintul feminin in loc de negativ cind vorbim de aceasta activitate. un anumit proces incepe. Din catod ies multimea de electroni si corpusculi. care au identificat intotdeauna principiul masculin al genului ca polul electric pozitiv si principiul feminin ca polul negativ. Autorii stiintifici mai competenti se servesc acum de cuvintul catod in loc de pol negativ. pentru ca stiinta nu a recunoscut inca acest principiu ca avind o aplicare universala. cale de generare etc. Procesul de . Ceea ce se numeste polul negativ al zilei este in realitate polul in care si prin care se manifesta generarea si producerea de noi forme de energie. dar noi spunem ca ei sint compusi de energie feminina. Scopul genului este numai de a crea. Catodul este mama tuturor fenomenelor. Cind corpusculul feminin se uneste cu cel masculin. Stiinta spune ca ei sint compusi cu electricitate negativa. El cauta activ o unire cu un corpuscul masculin. Particulele feminine incep sa vibreze sub influenta energiei masculine si se invirtesc cu iuteala in jurul corpusculilor masculini. care a facut nefolositoare vechile carti de fizica. Cuvintul pozitiv inseamna ceva real si puternic. Un autor cunoscut merge mai departe si afirma ca acest corpuscul cauta aceasta unire prin propria sa vointa. Corpusculii pozitivi par deci sa existe si sa exercite o anumita influenta asupra corpusculilor negativi. fiind impins la aceasta de impulsia naturala de a crea noi forme de materie si de energie. ioni si electroni. de la acelasi pol izvorasc aceleraze catodice minunate care au revolutionat conceptiile stiintifice in ultimii zece ani. obligind la inlaturarea numeroaselor teorii acceptate de mult timp in domeniul speculatiei stiintifice. care insa mult timp era considerat ca unul si indivizibil.sexului. ioni. sa zamisleasca un atom. Aceasta unire constituie baza celei mai mari parti din activitatea lumii chimice. Si acum ceva despre aceasta: spiritul lumii si-a format o impresie eronata despre polul negativ al materiei electrizate sau magnetizate. insa cind unirea este indeplinita. Mai intii. Ultimul cuvint al stiintei este ca atomul este compus dintr-o multime de corpusculi. Stiinta adauga chiar cum ca formarea atomului este datorata in fapt gruparii corpusculilor negativi in jurul corpusculilor pozitivi. obligindu-i sa execute anumite combinatii si sa creeze. Vedeti deci ca noi avem dreptate cind refuzam sa folosim cuvintul negativ pentru subiectul care ne preocupa si sa insistam ca sa se inlocuiasca vechea expresie prin cuvintul feminin. spre deosebire de slabiciunea sau irealitatea negativului. Catodul sau polul negativ este principiul mama al fenomenelor electrice si al formelor de materie celor mai delicate cunoscute de stiinta pina azi. Un corpuscul feminin se detaseaza sau mai exact paraseste un corpuscul masculin si intreprinde o noua cariera. Nimic nu e mai departat de realitate decit in ceea ce priveste fenomenele electrice. electroni. care constituie baza materiei asa cum o recunoaste stiinta si care.

Doctrina hermetica insista mult asupra activitatii celor doua genuri in producerea si in manifestarea diferitelor forme de energie. Actualmente noi nu va putem da probe stiintifice asupra acestui fapt. forma masculina este mereu prezenta in forma feminina si viceversa. Din unirea lor si din combinatiile lor ies diferite fenomene de lumina. Din ceea ce am spus rezulta ca noi sintem capabili sa descoperim in fenomenele electrice . cele doua principii sint combinate in acelasi organism.detasare sau de separare a electronilor feminini se numeste ionizare. Dar principiul feminin este intotdeauna acela care indeplineste munca activa creatoare. ca toate acestea nu sint decit manifestarile principiului genului. Sa trecem acum la studiul modului de influentare a acestui principiu asupra planului mental. Citiva eminenti cercetatori stiintifici au anuntat ca ei credeau ca in formarea cristalului ar trebui sa se gaseasca ceva corespunzator activitatii sexuale. V-ati gindit vreodata ca aceste fenomene erau simetrice cu fenomenele electronilor si corpusculilor? Fara indoiala ca ati constatat adesea moderatia doctrinei hermetice. Ea devine din ce in ce mai populara si acei care o accepta sint din ce in ce mai numerosi. despre atractia si coeziunea intre moleculele materiei.unul sau altul . de respingere sau neafinitate chimica si toate celelalte fenomene de aceeasi natura. de repulsie. Se va observa ca genul opereaza si semanifesta constant in aria materiei anorganice si in cimpul energiei si al fortei.chiar la izvorul manifestarilor lor evidenta clara si precisa a prezentei genului si activitatii sale si avem dreptate cind credem ca stiinta va sfirsi prin a descoperi probele existentei in toate fenomenele universale ale acestui mare principiu hermetic al genului. acest fapt arata bine in care directie sufla vinturile (curentele) stiintei. totusi ea afirma ca insasi legea gravitatiei . In citeva forme de viata. de caldura. Ele sint prea cunoscute pentru a impune comentarii mai intense. de atractie. Fiecare an va aduce noi fapte ce vor veni sa probeze exactitatea principiului hermetic al genului. Acesti electroni sau corpusculi sint lucratorii cei mai activi ai marelui cimp al naturii. Nu e necesar sa insistam asupra fenomenelor atit de cunoscute ale atractiei si repulsiei atomilor. a afinitatii chimice. . insa examinati fenomenele in lumina pe care doctrina hermetica o raspindeste asupra acestui subiect si vedeti daca nu aveti o ipoteza incomparabil mai buna decit celelalte furnizate de stiinta fizica. Rolul principiului masculin pare a fi sa dirijeze catre principiul feminin o anumita energie care sa puna in activitate procesul creatiei.acea particulara atractie prin care toate particulele si toate corpurile de materie tind unele catre altele in univers. de electricitate. Asa se intimpla pe toate planurile. Teoria electrica a universului este doctrina stiintifica cea mai moderna. Totul in lumea organica manifesta cele doua genuri. in acest caz el opereaza atragind energiile masculine catre energiile feminine si viceversa. credem. Insa ati banuit. pentru ca sintem incapabili sa confirmam aceste adevaruri cu ajutorul probelor stiintifice pentru ratiunea ca stiinta nu a adincit suficient problema.principiul izolat este incapabil sa creeze fara asistenta celuilalt. Electricitatea este in general considerata astazi ca acel ceva in care toate celelalte forme de energie par sa se contopeasca si sa se dizolve. Insa exemplul pe care noi l-am dat despre activitatea electronilor si a corpusculilor va va arata ca stiinta este pe calea cea buna si va va da o idee generala a primelor principii. este de asemeni o manifestare a principiului genului. de afinitate chimica. de magnetism. insa nu credem util sa intram in detalii in acest subiect. in acelasi timp . Aceasta se datoreste activitatii Principiului Genului pe Planul Energiei.

de asemeni spiritul activ si spiritul pasiv etc. pot fi . in doua aspecte care. fara indoiala. sau spiritul voluntar si involuntar.care el afirma ca exista concomitent in acelasi individ. desi lucreaza in unire si in conjugare intima."spiritul subiectiv si spiritul obiectiv" . insa un examen mai atent descopera faptul ca acest "eu sint" poate fi divizat in doua parti distincte. Alti autori si-au atras atentia asupra lor cel putin tot atit de mult cu teoriile lor privind spiritul constient si subconstient.Hudson si-ar fi consacrat timp si osteneala sa descifreze putin limbajul mistic al filosofilor hermetisti." Daca dr. el ar fi putut cistiga limpezime cu privire la dualitatea spiritului. spirit constient. Sa vedem acum ce ne spun invatamintele hermetice cu privire la genul mental: Profesorii hermetisti incep lectia la acest subiect rugind pe elevi sa examineze raportul constiintei lor cu eul lor. manifestarea genului mental.CAPITOLUL XIV GENUL MENTAL Studentii in psihologie care au urmat directia moderna a gindiirii in fenomenele mentale sint surprinsi de persistenta ideii unui spirit dublu care se manifesta puternic in ultimii 10-15 ani si care a dat nastere unui mare numar de teorii plauzibile privind natura si constitutia acestor doua spirite. Aceasta idee a genului mental poate fi explicata in citeva cuvinte studentilor care sint familiarizati cu teoriile moderne ce fac aluzie la aceasta. Principiul masculin al spiritului corespunde cu ceea ce se numeste spirit obiectiv. in timp ce principiul feminin al spiritului corespunde cu ceea ce se numeste spirit subiectiv. spirit voluntar. Studentul in filozofia hermetica este ispitit sa surida cind asculta sau citeste despre aceste teorii noi cu privire la dualitatea spiritului. Teoriile acestor diferiti filozofi difera unele de altele. unele din aceste teorii fiind superficiale si incapabile sa furnizeze experiente si demonstratii concludente. HUDSON si-a cistigat o mare popularitate in 1893 prezentind teoria sa binecunoscuta . Examinind cu atentie acestea. spirit subconstient. Invataturile hermetice nu accepta numeroasele teorii moderne privind natura celor doua faze ale spiritului.Studentul este rugam sa-si dirijeze atentia asupra eului care se gaseste in fiecare individ. el isi da seama ca filosofia veche avea cunostinta de fenomenul dualitatii spiritului si tinea cont de aceasta in teoria genului mental. spirit activ etc. regaseste referinte la vechea doctrina hermetica a principiului genului pe plan mental. La prima vedere aceasta afirmatie pare ultimul cuvint al constiintei. ducindu-se cu gindul la paginile de istorie oculta si chiar la inceputul invataturilor secrete. spirit involuntar. pe care o redam: "Limbajul mistic al filosofilor hermetisti descopera aceeasi idee generala care e dualitatea spiritului. dar atunci. Studentul. el conchide in aceasta problema ca: "eu sint". Elevii lui Hudson remarcara acest rationament care se gaseste la inceputul celui de al doilea capitol al legii fenomenelor psihice. lucrarea sa foarte interesanta n-ar mai fi fost scrisa. fiecare scoala limitindu-se cu tenacitate la propriile sale idei si proclamind mereu peste tot de a fi descoperit adevarul. insa subzista totusi in toate principiul dualitatii spiritului. spirit pasiv etc. Thomas J. la fel cum ele nu accepta un mare numar de fapte atribuite celor doua aspecte respective ale sale. El este adus sa constate ca constiinta sa ii arata mai intii existenta eului (moi).

el baga de seama ca este in posesia constienta a unei Fiinte pe care o poate analiza sub dublul aspect al ei. ticuri sau caracteristici particulare.cum tocmai am spus . pe care semenii si el insusi il cunosc. sentimentele si alte stari mentale pot fi produse. sentimentele pe care le stie ca exista in el. ca ele se nasc si mor. El considera ca "moi" = eul sau nu-i alt lucru decit o anumita cunostinta pe care el a cistigat-o si care formeaza astfel o parte din el insusi. Puterile sale de energie creatoare sint imense. obiceiuri. Se poate spune insa ca Eul (Moi) multor indivizi consta mai ales in constiinta corpului si poftelor fizice. chiar acei care nu sint atit de inaintati. El poate insa sa considere aceste stari interne identice cu el insusi in loc sa le considere lucruri produse de o mica parte din mentalul sau si care exista in interiorul sau. Eul va fi perceput ca un lucru mental in care gindurile. Spiritul lor le pare practic a fi un lucru apartinind corpului lor. Ba mai mult. Constiinta lor fiind patrunsa de natura corpului lor. El aparea constiintei ca un Eu dotat. care este frecvent confundat de elev cu "je" = sine. Un om analizeaza fiinta sa sub aspectul sau de "moi" ca compus din anumite sentimente. Acesti indivizi astfel imbracati ar pierde personalitatea lor daca din intimplare niste salbatici ar veni sa le jefuiasca vestmintele dupa un naufragiu de exemplu. El gindeste ca invelisul fizic apartine partii mentale care se gaseste in el. pare ca el primeste oarecum o forma de energie fie a tovarasului sau . Astfel. insa nefiind el insusi. ideile. care contribuie sa formeze personalitatea sau pe "moi".a terminat sa puna la o parte sentimentele care ocupa spiritul sau ca fiind ale Non-eului. Insa chiar aceia care nu sint atit de strimt limitati in aceasta notiune a vestmintelor. ca ele sint supuse principiului polaritatii care il duce de la un sentiment extrem la unul contrar. Totusi lucrarea este posibila pentru adept. Insa chiar in acest moment el poate identifica in intregime acest Eu cu starile sale mentale.separate. El stie ca sentimentele si emotiile sale se schimba. de aceea anticii il numeau capabil sa nasca fii mentali. Aceasta necesita o mare concentrare mentala si o putere de analiza considerabila din partea elevului. Odata ce elevul . fie de la alti "Sini" (Je) exteriori lui. . la capatul unui anumit timp el devine capabil sa puna la o parte diversele sale stari mentale. El poate fi considerat "sin" interior mental. Acesti doi frati mentali difera in natura lor si in caracteristicile lor reciproce. ceea ce este de altfel adevarat intr-un mare numar de cazuri. cred ferm ca invelisul lor fizic face parte din Eul lor si chiar acesta este Eul (Moi) lor. inzestrat cu o putere latenta de a crea o progenitura mentala de nu importa care natura.Sine (Je). pentru a fi capabil sa realizeze material creatiile sale mentale. caracteristicile si toate celelalte manifestari mentale care ii apartin. corpul si hainele. obiceiurile si calitatile. ei considerind-o ca o parte din ei insisi. Totusi isi da seama ca este intotdeauna acelasi Eu (Moi) care exista. Ei nu concep un Eu independent de corpul lor. anumite gusturi. El devine capabil sa considere ca el face parte din acea colectie de curiozitati si de lucruri stinjenitoare care se cheama Non-eul (Non-moi). viata lor este practic dirijata in acest sens. el devine capabil sa deosebeasca ideea Eului (Moi) de ideea de corp. emotiile sale. examenul naturii lor si al fenomenelor care emana de la aceeasi vointa ar putea sa arunce o mare lumina asupra multor probleme de influenta mentala.Sine. sentimentele sale. sint susceptibili sa vada in imaginatie cum se poate indeplini acest proces. Unii oameni merg pina acolo sa gindeasca ca "masina lor fizica" este o parte din Eul (Moi) lor. un studiu mai adinc si mai atent descopera pe linga existenta acestuia si pe cea a unui "moi" = eu. Sa incepem prin a analiza pe "moi " = eu. adica al lui Eu (Moi) si al lui Je . atita timp cit el nu a extins cercetarea pina la labirintul constiintei. Acesta-i Eul unui om. emotiile. In timp ce la primul contact pare ca nu exista decit un "je" egal sine. El mai vede ca poate sa schimbe aceste stari interioare de sentimente printr-un efort al vointei si ca el poate sa produca un sentiment sau o stare de natura exact opusa. Un autor hermetist a scris cu mult adevar ca omul este format din trei lucruri esentiale: sufletul. Dar pe masura ce un om se ridica pe scara constiintei.

idei noi. de influenta mentala. care permite sa patrunzi pina in regiunile necunoscute si profund obscure ale manifestarii mentale. El baga de seama de asemeni ca Sinele (Je) este capabil sa ramina neutru. Principiul feminin lucreaza pentru a zamisli ginduri. considerate in legatura cu fenomenele psihice si mentale bine cunoscute. Intentia noastra nu este sa insistam mult asupra acestei parti a subiectului. ceea ce este jos. dau maiestria-cheie. Indivizii care sint capabili sa acorde o atentie continua si sa gindeasca constant la subiect intrebuinteaza cele doua principii mentale: principiul feminin pentru lucrul unei generari mentale active si vointa masculina pentru a stimula si pentru a intari partea creatoare a spiritului. principiul masculin si feminin. Sinele (Je) reprezinta principiul masculin al genului mental. Acest dublu aspect al spiritului se gaseste in orice individ. El gaseste in acest Sine (Je) nu o facultate de a zamisli si de a crea activ. Principiul masculin se multumeste sa-si asume munca "vointei" in diferitele sale faze. ci o facultate de a proiecta o energie de la Sine (Je) catre Eu (Moi). In fenomenul telepatiei se vede cum energia vibratorie a principiului masculin este proiectata catre principiul feminin al altui individ si cum acesta din urma isi insuseste germenul. simburele de gindire si ii permite acestuia sa se dezvolte pina la maturitatea lui completa. se vede ca cheia pe care ei o cauta se gaseste de mult timp la indemina lor. "Cum este sus. Aceasta parte din el insusi este condus sa o numeasca Sine . Eul (Moi) este aspectul devenirii. daca se analizeaza aceasta dualitate spirituala in lumina invataturilor hermetice privind vibratiile si genul mental.Rezulta din acestea ca se constituie o enorma capacitate de lucru mentala si de indeminare creatoare. in loc sa produca creatii mentale originale. in timp ce principiul masculin tinde sa le dea si sa le exprime. Veti observa ca principiul corespondentei opereaza pe acest plan in acelasi mod cu care opereaza pe marele plan pe care se indeplineste creatia universurilor. Ei au dreptate intr-o anumita masura. Aceste diferite aspecte ale spiritului. Acela care studiaza fenomenele psihice este instruit de fenomenele minunat clasate ale Telepsihiei. Eul (Moi) reprezinta principiul feminin. Marea majoritate a indivizilor nu intrebuinteaza in realitate principiul masculin decit foarte slab. Sugestia si . este ca si ceea ce este sus". El poate sa se bazeze dupa vointa pe cunoasterea sa. oameni cu vointa puternica). comandanti. Un mare numar de oameni au cautat o explicatie a acestor diferite faze de fenomene in teoriile diferitilor pfoesori care preconizeaza dualitatea spiritului. de hipnotism etc. chiar lipsit de ajutorul activ al vointei principiului masculin. deci primii traiesc si creaza dupa porunca si influenta altora. Studentul isi da seama repede ca el nu gaseste numai aceasta in constiinta. ei se multumesc sa traiasca conform gindurilor si ideilor trimise in al lor Eu (Moi) de catre spiritul altor indivizi (sefi. caci reiese foarte clar in aceste fenomene o manifestare a celor doua faze distincte ale activitatii mentale. o facultate de a voi pe care creatia mentala incepe sa-i urmeze regulat cursul ei. el isi asuma lucrarea imaginatiei. Principiul genului mental arata adevarul care se ascunde in intensa cimpie a fenomenelor de influenta mentala. este si jos. Cele doua planuri sint de natura asemanatoare.Je. este apt sa zamisleasca energii mentale care sint rezultatul impulsiunilor primite de afara. Principiul feminin. insa. care se poate studia in orice lucrare buna de psihologie cu cheia pe care am dat-o in ceea ce priveste genul mental. Sinele (Je) si Eul (Moi). El gaseste ca mai exista Ceva mental care este capabil de a voi ca Eul (Moi) sa lucreze intr-o directie creatoare si ca este capabil sa se tina in afara creatiei mentale comportindu-se fata de ea ca un spectator. Principiul feminin tinde constant sa primeasca impulsuri. desi ele sint profund diferite ca grad. de transmiterea gindirii. sa ramina martor inactiv al creatiilor mentale ale lui Eu (Moi). Sinele (Je) este aspectul fiintei. de sugestie.

cum am mai spus.Je). Elevul hermetist s-a familiarizat cu fenomenele de aceasta forta pe care stiinta o denumeste sugestie. cind in realitate el este ca oul de cuc introdus in cuibul unei pasarele. ei domina propriul lor spirit. o simpla umbra a acelora care au o vointa si un spirit mai puternic decit al lor. vointa. Eul (Moi) prin vointa lor (Sine . O intelegere corecta a sugestiei este necesar indispensabila pentru a sesiza inteligent diversele fenomene psihice care decurg din aceasta. cu omul de stat. Insa din nefericire la marea majoritate a oamenilor principiul masculin este lenes si calitatea lui de putere vointa este prea slaba. cu judecatorul. nemanifestind nici un fel de gindire proprie si neservindu-se de propria lor putere de activitate mentala. Indivizii magnetici sint aceia care sint capabili sa utilizeze principiul masculin pentru a intipari ideile lor altor persoane. cit si secretul tuturor fenomenelor general categorisite sub numele de hipnotism. caci principiul in intregime al sugestiei depinde de principiul genului mental si de principiul vibratiei. obligindu-le sa intretina idei conform dorintelor lor. O idee astfel plasata in spiritul unei persoane creste si se dezvolta ca pina la urma sa sfirseasca prin a fi considerata ca un veritabil fir mental al individului. Este la fel cu oratorul aplaudat. adica principiul masculin al individului care da sugestia. il face al sau. Rezulta din aceasta ca acesti indivizi se lasa in intregime condusi de spiritele si vointa altor persoane. al fascinatiei etc. intiparita in spiritul unui alt individ. In loc de a trai in baza impresiilor create in spiritul lor de spiritul altora. cu scriitorul sau cu orice alt individ susceptibil sa atraga atentia marelui public. Cite acte (fapte) si gindiri originale pot fi savirsite de acesti indivizi lenesi? Cea mai mare parte a oamenilor nu sint decit un ecou. Aceste persoane sint polarizate in principiul feminin al spiritului. Insa ceea ce este mai necesar pentru cel ce studiaza este a cunoaste exact notiunea de vibratie si a genului mental. Se poate vedea Genul Mental manifestindu-se in jurul nostru in tot timpul vietii. Barbatii si femeile cu adevarat puternici folosesc invariabil principiul masculin al vointei si numai acestui fapt ei datoreaza forta lor. al influentei personale. Raul este ca persoanele lenese lucreaza intotdeauna cu constiinta Eului (Moi) si nu inteleg existenta acelui ceva (Sine . obligind pe acest spirit sa lucreze conform vointei celui care da sugestia. sa strige pe spectatori dupa vointa se serveste de acest principiu. Vedeti cum fac sa implanteze gindurile lor in spiritul multumilor. Hipnotizatorii si acei care profeseaza sugestia au obiceiul sa explice ca acesta-i spiritul obiectiv sau voluntar care face impresia mentala. insa ei nu descriu procesul sau nu ne dau exemplul precis de maniera sa ne faca sa intelegem limpede . Metoda normala consista in a coordona si a face sa lucreze armonios in spiritul individului principiile masculin si feminin in legatura strinsa unul cu celalalt. Din aceasta cauza multimile se lasa conduse ca turmele.hipnotismul opereaza activ (functioneaza) in acelasi mod ca mai sus. Priviti barbatii puternici. sugestia asupra spiritului obiectiv sau involuntar. carora ei le permit sa gindeasca si sa voiasca in locul lor. Influenta particulara exercitata de anumite persoane asupra anturajului lor se datoreste manifestarii Genului Mental intrebuintat in directie vibratorie. ceea ce le permite sa obtina imaginnile mentale pe care ei le doresc si astfel sa domine prin acelasi procedeu spiritul altor indivizi. si-l insuseste sau se comporta ca si cum ar fi al sau. sa rida.Je). le ramine inactiva si nu poate fi utilizata. In acest principiu sta secretul magnetismului. Actorul care face sa plinga. apoi lucreaza si gindeste in consecinta. cuvint prin care vrea sa exprime procedeul sau metoda prin care o idee este transferata. iar principiul masculin in care sta. facindu-si casa in cuibul gazdei sale. indreapta un curent de energie vibratorie sau de putere de vointa catre principiul feminin al celuilalt individ si daca acela il accepta. unde distruge pe adevaratii descendenti.

De fapt preceptele hermetice arata ca creatia universului urmeaza aceeasi lege si ca in orice manifestare creatoare. un lucru zadarnic si nebunesc. el va fi capabil sa iasa victorios din haosul teoriilor si invatamintelor contrarii. veti fi in stare sa vedeti ca stimularea principiului feminin prin energia vibratorie a principiului masculin este cu totul conforma legilor universale ale naturii si ca lumea naturala ne arata nenumarate exemple tinzind sa se faca complet inteles principiul. Cu ajutorul Kybalionului orice individ poate intreprinde orice lucrare secreta. Legea folosirii este universala. In acest scop va redam unele axiome hermetice cele mai importante ale Kybalionului. modificati-va vibratia. dupa cum se poate vedea din citatul pe care tocmai l-am dat si care afirma cu mare precizie: invatatura fara utilizare si fara exprimare este un lucru zadarnic. adica manifestarea principiilor masculin si feminin. opereaza intotdeauna principiul genului. Desconsiderati avaritia mentala si puneti in practica ceea ce ati invatat. ca si sanatatea. Cel ce studiaza se poate referi la acestea (a se vedea lucrarile lui Henri Durville . este destinata sa serveasca. diferitele fenomene ale psihologiei devin indata susceptibile de a fi clasate si studiate inteligent. Stiinta. vechea lumina a Egiptului luminind numeroase pagini obscure si nenumarate subiecte nepatrunse. Acesta-i scopul lucrarii. Daca veti studia subiectul in lumina invatamintelor hermetice. am preferat sa plasam in miinile elevilor nostri mijloacele de a ataca cu succes orice subiect susceptibil de interes. ele nu vor fi ale voastre daca nu le veti pune in practica. Ele vor servi ca Marele conciliator al diferitelor teorii si doctrine opuse. fiecare urmata de citeva comentarii. Noi speram ca in acest studiu al preceptelor Kybalionului se vor gasi luminile susceptibile sa rezolve nenumaratele dificultati. daca intotdeauna au fost cu grija tinute secrete de catre fericitii lor posesori pentru ratiuni pe care noi deja le-am aratat. odata ce principiul genului mental este inteles perfect. practicati-le. insa nu lipsiti a le practica. Folosind teoria genului mental. Fata de obiceiul de a intra in detalii amanuntite asupra nenumaratelor faze ale fenomenelor psihice si ale stiintei mentale. Insusiti-le.daca isi simte predispozitiile necesare sa devina insusi un maestru. spiritual sau mental. este ca si tezaurizarea unui metal pretios." Mai mult. "Ceea ce este sus. fie ca ar fi pe plan fizic. neaducindu-i nici un bine celui care o poseda si neamului in intregime. Acela care o incalca sufera. Nu vom face o discutie. Studiati axiomele si aforismele. Numeroase lucrari au fost scrise asupra acestui subiect in ultimii ani.aceasta idee. el va putea . nu au fost destinate ca sa fie pentru totdeauna conservate si tinute secrete. Noi nu am tratat o filosofie noua. cheia capabila sa deschida multe porti. § Pentru a va schimba starea voastra de spirit sau starile voastre mentale. ci am furnizat marile linii ale unui invatamint general destinat sa faca mai clare preceptele altor filosofi. CAPITOLUL XV AXIOME HERMETICE "A poseda invatatura. este ca si ceea ce este jos si invers. nici o descriere amanuntita a diferitelor fenomene de influenta sau de activitate mentala. . Scopul nostru este numai de a da o cheie care ii va permite sa deschida nenumaratele porti care inchid Templul Cunoasterii pe care doreste sa-l cerceteze. daca nu se manifesta si nu se exprima in actele noastre. Legea utilizarii face parte dintre precepte." Kybalion Preceptele hermetice.Curs de magnetism personal si Stiinta secreta). pentru ca el se opune fortelor naturale. in loc de a ramine complet neintelese.

care il aplica pentru a suprima obiceiurile urite. dupa cum multi oameni au putut observa pe seama lor cind ei se lasa a vibra spre polul negativ al lucrurilor. Dupa cum am explicat. Nu aveti decit sa deschideti perdelele si obscuritatea invadata de lumina va dispare. a emotiilor si a altor stari mentale este datorata miscarii de du-te-vino a pendulului care ne antreneaza de la o extremitate la alta. Cum am explicat in capitolele precedente. Hermetistii inaintati se . a principiilor fundamentale ale transmutatiei mentale sau a alchimiei mentale. din negative cum erau. sfatuind pe studenti sa se concentreze intens asupra calitatilor opuse. sa construiti caracterul vostru. Biruiti neplacutul modificind polaritatea sa. Unii autori au exprimat aceasta idee cu mai multa forta intrebuintind exemplul camerei negre. nu pierdeti timpul sa incercati a suprima din voi frica. sa va schimbati starile mentale. staruinta si studiul si practica necesara pentru a deveni maestru al artei. hermetistii afirma ca principiul ritmului se manifesta pe plan mental tot asa ca si pe plan fizic si ca succesiunea dezordonata a sentimentelor. atingind astfel vibratiile mentale ale eului situat mult mai sus decit planul obisnuit al constiintei. Am aratat ca starea mentala si starea sa contrara nu erau decit doi poli ai aceluiasi lucru si ca prin transmutatie mentala polaritatea poate fi rasturnata. insa rezultate obtinute depind numai de rabdarea si practica elevului. O mare parte a stapinirii mentale a hermetistilor avansati se datoreste acestui principiu al polaritatii. Acest principiu este cunoscut de psihologii moderni. Stapinirea polarizarii este stapinirea propriilor tale stari. Pentru a suprima o calitate negativa concentrati gindirea voastra la polul pozitiv opus aceleiasi calitati si vibratiile. exista un plan superior al constiintei la fel cum exista un plan inferior. poate fi transmutat din stare in stare. Este ca si cum s-ar ridica deasupra unui lucru sau de a-l lasa sa treaca pe dinainte. Principiul este adevarat. fixind atentia sa pe starea vointa. Cultivati arta atentiei cu ajutorul vointei si veti fi gasit secretul stapinirii sentimentelor si starilor mentale. el va fi incapabil sa influenteze anturajul sau. obliga oscilatia pendulului mental sa se manifeste pe planul inferior in timp ce el a atins planul superior. Schimbindu-va polaritatea veti putea sa va stapiniti sentimentele. Vointa conduce atentia si atentia modifica vibratia. ca si mentalul si elementele. Aceasta formula hermetica este dintre cele mai importante ale doctrinei. vor deveni pozitive. Maestrul. astfel reusind sa se sustraga oscilatiei de retur a pendulului." Kybalion. puneti in activitate principiul polaritatii si concentrati-va gindirea asupra polului opus celui pe care voi voiti sa-l anihilati. a starilor de spirit.Orice individ isi poate schimba vibratia printr-un efort de vointa. din pol in pol. Ea este bazata pe adevarate principii stiintifice. Daca sinteti fricos. Hermetistii invata de asemeni ca legea neutralitatii permite intr-o foarte larga masura sa se stapineasca constant miscarile ritmului. din grad in grad. pina ce veti sfirsi prin a fi polarizati pe polul pozitiv. sa va modificati predispozitiile. ridicindu-se gradat pina la planul superior. caci daca un individ nu dobindeste arta de a-si stapini si schimba propria sa polaritate. ca si pe aceea a altora. O intelegere perfecta a acestui principiu va permite oricarui individ sa-si schimbe polaritatea personala. Amintiti-va bine axioma hermetica pe care v-am citat-o deja si care spune: "spiritul. din vibratie in vibratie. din conditie in conditie. § Pentru a spulbera o proasta perioada de vibratie. care constituie unul dintre cele mai importante aspecte ale transmutatiei mentale. daca el vrea sa-si consacre timpul. Contrariul este tot atit de adevarat. § Ritmul poate fi neutralizat prin aplicarea corecta a artei polarizarii. Acest rezultat se obtine polarizindu-se asupra eului superior. Nu trebuie sa incercati a muta intunericul unei camere. Dezvoltati-va curajul si frica va dispare.

ele asculta de anturajul lor. opunindu-i legi superioare si pentru ca multumita vointei sale el a atins o pondere si o soliditate mentala aproape de necrezut pentru acei care se lasa balansati inainte si inapoi de pendula mentala a starilor de spirit si a sentimentelor. plecind si venind din toate partile. ei ramin polarizati la polul pozitiv. Multimile se lasa a fi conduse. O intelegere perfecta a acestor legi permite oricui sa para ca le stapineste. Fiind capabil sa stapineasca starile sale de spirit si de sentimente si putind sa neutralizeze ritmul. multumita carora el poate domina anturajul sau obisnuit si sa devina astfel practic jucator in loc de a fi un simplu pion. Inteleptul face parte din lege. el o utilizeaza in loc de a-i fi sclav. el e capabil de a se sustrage unei mari parti a actiunilor principiului cauzei si al efectului pe planul obisnuit. § Nimeni nu se sustrage principiului cauzei si efectului. chiar cei mai mari maestri. Ridicindu-se deasupra planului ordinar al cauzelor. noi calitati si puteri. Voi nu faceti decit sa dominati o lege opunindu-i alta si mentinind astfel echilibrul. insa pe planurile inferioare de activitate ei sint stapini in loc de a fi sclavi. care este indestructibil. in comparatie cu o buturuga care este dusa de curent in toate partile. Pentru a incheia. Natural ca maestrul beneficiaza de toate acestea intr-un grad mult mai considerabil. Inteleptul. hermetistul avansat atinge un plan superior de actiune mentala si. Intelegind bine. afirmind fara ragaz superioritatea lor. hermetistul se poate ridica pe un plan superior cauzalitatii si contrabalanseaza astfel legile planurilor inferioare. solicitam atentie si pe axioma hermetica de mai jos: . dominind starile sale de spirit. El asculta legilor venind de sus. Acel care intelege deja acest adevar.polarizeaza la polul pozitiv al fiintei lor. lucrind astfel el constituie o parte din principiu in loc de a i se opune. poate fi comparat cu un inotator abil. De altfel. sint la fel supusi legii. sentimentele etc. insa este servit pe planul inferior. inteleptul ca si prostul. Ele suporta sugestiile acelora care ii inconjoara si de toate cauzele exterioare care incearca sa le miste pe esichierul vietii ca pe niste simpli pioni. Ei se ridica deasupra planului constiintei si. Ei folosesc principiul cauzei si al efectului in loc de a fi utilizati de el. in locul polului personalitatii "moi". Nu uitati insa ca in realitate voi nu distrugeti principiul ritmului. el devine intr-un anumit grad o cauza in loc de a fi cauzat. refuzind operatia de retur a ritmului. la polul lui "eu sint" = sine. insa pe planul sau si pe planurile inferioare el este stapin si da ordine. el creaza in el insusi un caracter. chiar daca inteleg sau legea. Kybalion. Astfel de insi refuza pur si simplu de a fi atrasi inapoi de pendula sentimentelor si a emotiilor. Totusi inotatorul si busteanul. Vointele si dorintele altora sint mult mai puternice decit ale lor. Insa exista mai multe planuri de cauzalitate si orice individ poate utiliza legile planurilor superioare pentru a stapini legile planurilor inferioare. cind in realitate el nu face decit sa le contrabalanseze. Ridicindu-se deasupra cauzelor susceptibile de a-l influenta. Aceasta poate fi indeplinita de toti acei care au atins un oarecare grad de stapinire personala. Legile ponderii si contraponderii opereaza tot asa pe plan mental ca si pe plan fizic. Natural ca. sint supusi principiului. raminind ferm stabiliti in judecarea fiintei. in comparatie cu omul obisnuit. emotiile si tendintele sale. este deja pe calea maestriei. pentru ca el intelege legea. caci el nu se manifesta mai putin pe planurile superioare. Astfel de oameni joaca constient rolul vietii in loc de a fi condusi ici si colo de puteri si vointe mai puternice. Cum a spus Kybalion: inteleptul serveste pe planul superior. Intelegind bine practica polarizarii. cum deja am explicat. ei permit pendulei sa revina inapoi pe planul inferior fara a se modifica polarizarea. pentru ca el stie ca el a depasit-o.

"TOTUL ESTE SPIRIT. UNIVERSUL ESTE MENTAL. spiritul trebuie sa fie puterea cea mai considerabila care lucreaza pentru fenomenele sale. Kybalion. Daca universul este mental. In acest adevar se poate gasi explicatia tuturor fenomenelor si manifestarea tuturor puterilor mentale care au atras atit atentia si care au fost studiate la inceputul secolului al douazecilea. Daca acest adevar este bine inteles. rezulta de aici ca el nu poate fi condus decit prin mentalism.htm ) .§ Adevarata frumusete hermetica este o arta mentala." Kybalion. se va vedea adevarata natura a ceea ce in mod obisnuit numim "minuni". Prin aceasta axioma hermetistii invata ca a munci pentru a influenta un anturaj este posibil numai cu ajutorul puterii mentale.geocities. Universul fiind complet mental. Se regaseste constant in invatamintele diferitelor culte si diferitelor scoli principiul substantei mentale a universului.spirituala/legile_universale1. ( Sursa : http://www.com/viata. urmeaza in mod indiscutabil ca transmutatia mentala trebuie sa schimbe conditiile si fenomenele universului. Daca universul este mental in natura sa substantiala.