You are on page 1of 3

Apa kata cuba resepi Kek Carrot Dengan Topping . Memang terasa carrot dan kacang hazelnut .

Bahan- Bahan
2 1/2 cwn tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
Secubit garam halus
1 cwn gula perang halus
1/2 cwn gula castor
4 biji telur
1 cwn minyak jagung/masak
100gm mentega, dicairkan
200gm lobak merah, diparut- perah sikit airnya
150gm apple hijau, diparut
30gm hazelnut (
Cara Membuat Kek
Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. Masukkan ke dalam
mangkuk pengadun.
Masukkan kesemua bahan lain.
Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana
untuk selama dua minit.
Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan.
Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.
CREAM CHEESE TOPPING:
250gm cream cheese
4 sudu besar butter
1/3 cwn gula icing, diayak
1 sudu kecil jus lemon
*Cara2nya=> Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek
yg telah sejuk tadi. Hias ikut kreativiti masing2.
— withZarinah Rina and 2 others.

.atas permintaan kakak2 • Bahan-bahan ( 1 biji kek ) • 2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot) • 4 biji telur • 1 cawan minyak sayuran • 1 1/2 cawan gula putih • 2 cawan tepung • 1 sudu teh soda bikarbonat • 1 1/2 sudu teh baking powder • 1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis • 1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg) • 1 sudu teh vanilla • 1/2 sudu teh garam • 1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang .Resepi carrot cake .

dan kacang cincang. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala. 4. 6. Masukkan vanilla. serbuk nutmeg. pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). baking powder. 7. bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam…ikut saiz tin kek jugak…tebal atau nipis kek ni. serbuk kayu manis. masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati. Kacau sebati.Cara2 nya :1. cucuk dengan lidi. Sedia dihidangkan. Setelah sebati. Selamat mencuba dan sangat mudah kan … — withNoorzlifah Bakhtir and 5 others. Campurkan tepung. 8. Sapukan sedikit minyak pada tin kek 2. garam dan ayak.baking soda. Jika tak melekat maknanya kek sudah masak. parutan carrot. 3. lepas tu tuang dalam tin kek. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati 5. Panaskan oven 185 C. . Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesin.