You are on page 1of 5

Kadet Remaja Sekolah

REFLEKSI KESELURUHAN PERKHEMAHAN UNIT BERUNIFORM
KADET REMAJA SEKOLAH

NAMA : PARAMESWARY A/P PERUMAL
NO.KAD PENGENALAN: 891201-08-6122
KURSUS: PISMP MATEMATIK SEMESTER 4
AMBILAN : JUN 2013

Sebagai seorang pelajar saya ingin memanjatkan segala kesyukuran dan terima kasih
kepada Tuhan kerana telah melindungi saya dan semua rakan-rakan saya yang terlibat dalam
perkhemahanUnit Beruniform. Kami berjaya menempuhi segala halangan dan kekangan
dengan berjaya sekali. Saya juga ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada semua yang
terlibat sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam mengendalikan program ini.
Kerjasama dalam kalangan ahli jawatankuasa dan peserta perkhemahan unit beruniform
ini merupakan tunggak utama kejayaan program ini. Dalam pada ini, saya ingin merakamkan
setinggi-tinggi ribuan terima kasih kepada Unit Gerko Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau
Pinang yang telah menganjurkan program ini bagi melahirkan guru yang berdisplin dan
berkeyakinan diri yang tinggi. Sekalung penghargaan kepada pensyarah yang sudi hadir
bersama kami di sepanjang perkhemahan ini. Segala maklumat yang disampaikan dapat
dijadikan sebagai pedoman dan ilmu pada masa akan datang. Tanpa kerjasama dan sokongan
dari semua pihak sudah tentu perkhemahan ini tidak dapat dilaksanakan dengan sempurna.
Kami telah menjalani satu perkhemahan selama 4 hari 3 malam di Kem Mutiara, Bukit
Mertajam pada 09 April hingga 12 April 2012. Pelbagai aktiviti yang menarik telah dilaksanakan
sepanjang saya berada disana. Disana saya dapat mempraktikkan ilmu yang telah diajar oleh
pensyarah kami sepenuhnya dalam pelbagai hal.Perkhemahan ini adalah wajib disertai oleh
semua guru pelatih semester 4.Semua guru pelatih PISMP semester 4 menyertai 4 unit uniform
yang berlainan iaitu badan beruniform Kadet Remaja Sekolah, Pengkap, Pandu Puteri dan juga
Bulan Sabit Merah. Selain itu, guru pelatih Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (PISMP)
semester 4 juga turut mengambil bahagian dalam perkhemahan ini.
Refleksi Perkhemahan Kadet Remaja Sekolah
Page 1

Kami yang kurang rapat sepanjang jam interaksi kokurikulum telah menjadi rapat di Kem Mutiara. Namun persepsi saya telah bertukar apabila saya telah berada di kem tersebut dan merasakan perkhemahan ini sangat menyeronokkan dan memberi pengalaman yang cukup manis buat saya. suatu ahli jawatankuasa telah dilantik untuk mengendalikan perkhemahan kami di kem tersebut. Setiap ahli jawatankuasa telah melakukan tugas masing-masing dengan sikap penuh bertanggungjawab. Bagi station pertandingan ikatan dan simpulan. Bukit Mertajam dan juga menguruskan jadual aktiviti untuk Kadet Remaja Sekolah. Bukit Mertajam. saya telah mendapati kerjasama antara semua rakan-rakan seperjuangan sangat erat dan kukuh untuk menjayakan perkhemahan ini. Ia telah membina semangat setiakawan di antara satu sama lain. Ahli-ahli KRS yang berminat telah memasuki pertandingan orentaring dan masakan rimba. Saya telah dilantik sebagai AJK Aktiviti dimana saya perlu menguruskan aktiviti-aktiviti kumpulan yang akan dijalankan oleh para peserta di kem tersebut. Saya sebagai Ketua Ahli Jawatankuasa Aktiviti telah mengadakan perjumpaan bersama semua ahli-ahli KRS untuk mendapatkan penyertaan ahli pasukan. saya juga telah mengeratkan hubungan silaturrahim dengan rakan-rakan yang lain. pertandingan pandu arah pula. Sebelum perkhemahan ini diadakan. sebelum perkhemahan saya berasa takut dan kurang berkeyakinan untuk pergi berkhemah dengan keadaan akan dihadapi di sana nanti. Seterusnya bagi menyeimbangi kemasukan ahli-ahli dalam pertandingan yang diadakan saya mencadangkan agar semua ahli KRS perlu mengambil bahagian dalam acara Malam Kebudayaan yang akan diadakan pada hari Sabtu di sebelah malam. Sebelum perkhemahan dimulakan. Perkhemahan ini telah diketuai oleh saudari Logeswari a/p Kanagarajah.Kadet Remaja Sekolah Secara jujur. Saya sangat menghormati sikap kawan-kawan Kadet Remaja Sekolah yang menguruskan perkhemahan ini kerana mereka sangat bertanggungjawab dan berkaliber. Refleksi Perkhemahan Kadet Remaja Sekolah Page 2 . Kami telah berbincang mengenai perkara-perkara penting yang perlu disiapkan untuk perkhemahan tersebut sebelum kami bertolak dari IPG Kampus Pulau Pinang. semua guru pelatih perlu mengambil bahagian kerana ia adalah aktiviti wajib.Di samping itu. AJK Aktiviti telah membuat perbincangan dimana kami meneliti aktiviti yang perlu dijalankan di Kem Mutiara. Di sini. Kami meneliti perkara-perkara yang diperlukan satu persatu sebelum perkhemahan ini. Markah juga telah diambil bagi pertandingan ini.

Cara menguruskan sebuah ahli kumpulan dengan mengambil kira keperluan semua orang tanpa menyinggung perasaan mana-mana ahli juga turut saya pelajari. Pada pukul 2 petang semua guru pelatih PISMP semester 4 telah diminta untuk berkumpul di gelenggara IPGKPP. Di dalam khemah kami tersebut semua ahli KRS iaitu pelajar perempuan tinggal di khemah tersebut. Kemudian kami menunggu kedatangan bas dengan penuh rasa sabar. Pulau Pinang. Semua ahli memberikan komitmen yang tinggi apabila diberikan satu tanggungjawab kepada mereka. Selepas khemah telah dipilih oleh semua guru pelatih. Khemah tersebut tidak mempunyai sebarang kemudahan. Kemudian semua ahli yang berkumpul di gelenggara telah bergegas ke Unit Kokurikulam untuk mengambil barang-barang perkhemahan yang telah dipinjam dari unit itu. Selepas sahaja sampai ke tapak perkhemahan. Kami telah menyusun semua barang-barang perkhemahan di dalam bas. Selepas memeriksa semua barang-barang yang diperlukan kami menyusun semua barang-barang tersebut di dalam bakul yang disediakan. kami telah membersihkan khemah tersebut dengan menyapu dan lap kotoran yang terdapat. Kami ke bilik stor untuk memungah semula semua barang-barang tersebut ke gelenggara. Bas telah sampai pada pukul lebih kurang 2. Walaupun khemah kami tidak begitu baik seperti unit beruniform lain. Saya telah bersiap dengan beg galas dan berkumpul di gelenggara. Menguruskan jadual aktiviti menjadi satu pengalaman yang berguna kepada saya dan apabila saya berada di sekolah kelak saya dapat mengaplikasi ilmu yang saya perolehi.00 petang. Khemah kelihatan agak kotor dan air bertakung di atas tanah. Pada pukul 2. Kami telah disediakan dengan sebuah bas dan 3 buah van. Pada 09 April 2015 Program Perkhemahan Unit Beruniform telah bermula secara rasminya. Tidak banyak masalah yang timbul semasa saya membahagikan tugas kepada semua ahli KRS mengikuti aktiviti yang akan diadakan. Perjalanan selama 40 minit telah diambil untuk sampai ke tapak Perkhemahan Mutiara Bukit Mertajam. kami telah mendapat arahan untuk memilih khemah yang telah siap dipasang.Kadet Remaja Sekolah Saya berasa sangat mudah untuk berkomunikasi dengan semua ahli KRS apabila saya dipertanggungjawabkan sebagai Ketua Ahli Jawatankuasa Aktiviti. Seterusnya saya menaiki van yang disediakan oleh IPGKPP dan mendapatkan tempat duduk bersebelahan tingkap. kami dapat sesuaikan diri dengan khemah yang diberikan untuk Refleksi Perkhemahan Kadet Remaja Sekolah Page 3 .15 pagi bas dan van-van yang ditempah khas itu telah mula beredar dari Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang.

Kadet Remaja Sekolah kami. Pensyarah-pensyarah juga turut membantu kami semasa kami melakukan aktiviti.Kami telah diberikan tugas untuk memasang khemah dan juga membina gajet dalam masa 2 jam. Semua ahli dalam KRS juga saling bantu membantu dan juga saling bekerjasama antara satu sama lain semasa menjalankan aktiviti.Kami telah diberi 2 buah khemah. Memang pada mulanya. Semua ahli dalam kumpulan mengambil bahagian dalam membuat pelbagai gajet dengan menggunakan beberapa ikatan yang kami telah dipelajari. saya tidak suka dan tidak berminat dengan perkhemahan ini namun setelah berada di kem ini saya menjadi sangat berminat dengan aktiviti perkhemahan ini. Sepanjang membina gajet. Pensyarah sangat bersabar terhadap semua kesalahan yang kami buat sewaktu aktiviti dan mereka masih mengajar kami tentang sesuatu ilmu supaya tidak berlaku sebarang kesalahan dalam sesuatu aktiviti seperti ikatan dan juga memasang khemah. Walaupun saya mengikut perkhemahan ini buat kali pertama tetapi saya suka akan perkhemahan ini kerana memberi makna dan mengisi ilmu dalam dada. Memang tidak boleh dinafikan bahawa jika ketiadaan pensyarah maka tiadalah kami. Disinilah saya memahami betapa pentingnya hubungan antara kawan dan juga nilai-nilai murni yang patut ada pada setiap orang.. semua guru pelatih telah pergi untuk menyiapkan diri untuk memasang khemah dan juga membina gajet.Kebersihan khemah yang kami tinggal sentiasa dijaga dengan baik. Selepas khemah dibersihkan semua guru pelatih telah dipanggil oleh En. Refleksi Perkhemahan Kadet Remaja Sekolah Page 4 . Saya bersama rakan-rakan yang lain telah bergegas ke kawasan memasang khemah dan juga membuat gajet. Akhirnya. Selepas selesai perjumpaan itu. Kumpulan kami terdiri daripada 10 orang. kami dapat berjaya menghiaskan kawasan khemah kami. Pelbagai manfaat yang saya dapat daripada mengikuti perkhemahan ini. Tidak ada langsung rasa menyesal saya selama mengikuti perkhemahan ini. Refleksi semua aktiviti tersebut telah saya nyatakan dan juga telah disertakan dalam refleksi harian. Kami juga telah dibahagikan kepada dua kumpulan. Saya melihat perkhemahan ini memberi impak yang positif kepada diri saya dimana saya telah mempelajari banyak perkara dan benda baru dalam hidup. kami berasa sangat gembira kerana dapat pengalaman yang sangat ternilai. Semangat tolongmenolong antara satu sama lain juga turut dipraktikan. Banyak aktiviti telah dijalankan selama 4 hari tersebut.. Penerangan yang terperinci telah diberikan kepada semua guru pelatih. Zaki untuk memberi penerangan tentang aktiviti-aktiviti yang akan diadakan dan juga peraturan-peraturan yang perlu kami diikuti sepanjang perkhemahan.

Selain itu. penasihat unit beruniform perlu memberi masa yang mencukupi untuk tidur sekurangkurangnya 7 jam. Sebagaimana kita tahu bahawa kita perlu mengambil makanan pagi dengan kuantiti yang banyak. Beberapa perkara yang boleh diperbaiki semasa perkhemahan. juga terdapat beberapa kelemahan. kami juga perlu bangun pada pukul 5. Memang kesihan melihat pelajar lelaki yang minta kuih daripada pelajar lain. Selain itu. Hujan sangat lebat pada hari Jumaat. Hal ini kerana badan kita berfunsi dengan kadar pantas pada waktu pagi dan juga mudah berasa lapar apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti yang kuat. Kami berasa sangat sejuk semasa tidur dan kami mengalami kesakitan bahagian tumit akibat kesejukan yang teruk . pihak penganjur perlu memberi masa yang secukupnya kepada para pelatih guru yang akan datang menjalani perkhemahan. Suasana pada masa itu.30. Kelemahan utama adalah kekurangan makanan yang telah disediakan untuk kami. Sabtu. kami hanya diberikan satu kuih. Hal ini kerana. ketidakcukupan tidur membawa keletihan kepada kami untuk menjalankan aktiviti dan juga tidak dapat menumpukan perhatian semasa berlaku pembelajaran teori. Kuih muih hanya disediakan dalam kuantiti yang sangat sedikit iaitu seorang satu. Jika kami pergi tidur pada pukul 12am lebih dan bangun awal pagi 5. Tidak sampai pukul 10pg kami berasa sangat lapar dan apabila kami pergi untuk minuman pagi. Semasa aktiviti masakan rimba.30pg. Oleh sebab itu. kami terpaksa mempercepatkan masakan kita akibat hujan yang lebat. Refleksi Perkhemahan Kadet Remaja Sekolah Page 5 . Antaranya ialah. Ancaman yang kami mengalami sewaktu perkhemahan kami adalah hujan lebat. bumbung tempat tinggal kami bocor dan beg-beg kami telah basah akibat kebocoron bumbung. Jika seseorang mencukupi tidur.Kadet Remaja Sekolah Sepanjang perkhemahan kami. Makanan pagi juga tidak cukup untuk kami. maka kita dapat menujukkan kekuatan kita sepenuhnya sepanjang aktiviti. sangat menjadi kelam kabut apabila kain-kain dan semua peralatan kami basah akibat hujan. kami berasa sangat mengantuk dan langsung tidak boleh memberi perhatian yang sepenuhnya sewaktu latihan CPR yang diberikan untuk kami.