You are on page 1of 4

UNIVERSITATEA BUCUREȘTI

Internetul, drepturile de
autor si piratii
Raport final
Andreoiu Camelia, Seria 1, Grupa 1, An 1

2010

FACULTATEA DE SOCIOLOGIE ȘI ASISTEȚĂ SOCIALĂ

cu noduri de rețele de calculatoare interconectate’’. atunci când departamentul de apărare al guvernului avea nevoie de o rețea de comunicații care să reziste unui atac nuclear. Și anume . sub numele de Arpanet. Ileana Badanau. pentru că numai datorită lui există internetul. Drepurile de autor Cu pași mărunți ajungem și la cea de-a 2-a temă a blogului meu. dar și concluziile la care am ajuns.Internet’’ de fapt? De unde a apărut el? Internetul este o rețea gigantică de rețele de calculatoare răspândite la nivel mondial. drepurile de autor si pirateria’’. Blogul este evaluat de profesorii: Lavinia Alexe. Internetul Deși primele mele postări nu au fost despre internet. În acest raport final vreau să prezint temele principale pe care le-am prezentat de-a lungul timpului.. Conform site-ului wikipedia drepturile de autor reprezintă . Dar ce este acest drog numit . instituţia dreptului de autor este instrumentul de protecţie a creatorilor şi operelor lor''.Drepturile de autor’’.Internetul. în România.Legea proprietății literare și artistice''. Irina Zamfirache. prima lege denumită . posibilitatea de a realiza un blog pe tema . După cum bine știm mulți dintre noi sunt dependenți de tot ceea ce înseamnă Internet. Ulterior numele i-a fost schimbat în Internet.ansamblul prerogativelor de care se bucură autorii cu referire la operele create.Introducere Cursul de Comunicare și redactare . în SUA. Toata aceată nebunie a început în 1960. m-am decis ca acest raport să îl încep cu primul cuvânt care dă atât titlul raportului. Roxana Toader.. Inventatorul internetului a fost Paul Baran. internetul este . Cosima Rughinis. o imensă panză de păianjen. s-a realizat prima rețea. Prin urmare trebuie să îi fim recunoscători domnului Paul Baran. cât și blogului meu. a apărut la data de 28 iunie . În țara noastră.. mai bine zis. Sau.... În 1969. le-a adus studenților din cadrul Facultații de Sociologie și Asistență socială.

afirmă: . Peter Jackson. fără consimţământul titularilor de drepturi. George Hora. Hi-Q. Topul arată că pe primele 3 poziții ale clasamentului se află filme care au avut un real succes și care au avut parte de o promovare excesivă: Star Trek. Acest interviu are ca temă .. Printre artiștii care au scris la acest blog se numără : Play & Win. pirateria este defintă ca fiind . Una dintre legile date pentru ceea ce înseamnă piraterie este Legea nr. Unul dintre cele mai dragi articole postate pe blog este cel care cuprinde un intrerviu realizat de mine cu ajutorul lui Florin Grozea de la Hi-Q.1983... este destul de grav și trist în acelși timp. realizat în UK pe tineri cu vârste cuprinse între 14-24 de ani. De asemenea. Unele dintre cele mai ținte ale pirateriei sunt ațintite asupra muzicii și filmelor.pirateria poate într-adevar să transforme filmul într-o industrie neprofitabila.Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziţia publicului.Stapânul inelelor''. Pirateria Am ajuns și la ultima și totodată principala temă a bloguli meu. Fly Project. arată cât de departe a ajuns pirateria în industria filmelor. Dacă se întâmplă așa. Tema este după cum se poate bine vedea și pe blog este . astfel încât publicul să le poată accesă în orice loc sau în orice moment ales în mod individual. După cum am scris și pe blog.'' Probabil vă întrebați unde produce cele mai mari pagube așa zisa piraterie. arată că 83% dintre tineri descarcă zilnic muzică ilegal. prin intermediul căruia. acesta fiind unul dintre subiectele lui preferate. indiferent de suport.'' Un top realizat pentru filmele anului 2009. mai ales în cazul marilor succese. un studiu în ceea ce privește pirateria... Transformers și RockamdRolla. astfel de filme nu vor mai fi produse. Dj Andi.Pirateria’’.. că drepturile acestor oameni nu sunt respectate așa cum trebuie.8/1996 : . Regizorul filmului .. Smiley etc. în jur de 20 de compozitori români au înființat un blog colectiv numit Artisro.wordpress. a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricanţilor de baze de date ori a copiilor acestora. Sylvia.spărgător de rețele computerizate/programe de calculator’’. . Conform DEX-ului.com . Activ. Nicalai (Swamp). inclusiv prin internet sau prin alte reţele de calculatoare. 3 Sud Est. subiect despre care Florin vorbește foarte deschis.. aceștia își pot afișa protestele împotriva UCMR-ADA și CREDIDAM. La sfârșitul lunii trecute.Pirateria în muzică’’. Marius Moga.

. am aflat cât de veche este prima lege în ceea ce privește drepturile de autor și am devenit conștientă mai mult ca înainte cât sunt de importante aceste drepturi de autor.Internet. dar și că dacă încercăm să luptăm împreună împotriva .. Am aflat de unde a început toată nebunia numită . așa cum mi-am propus la începutul meu de drum în lumea bloggului.. Și acum că am ajuns la finalul micului meu raport. pot spune că am învațat lucruri noi despre . Prin urmare fiți cu ochii pe el.Comunicare și redactare’’ o să ia sfârșit aici.piraților’’ putem să îi învingem. drepturi de autor și piraterie’’.. Vreau să spun că deși cursul.Internet’’. despre care cred că în ziua de azi nu se poate trăi prea mult timp. blogul meu o să meargă înainte. .