You are on page 1of 5

Univerzitet u Tuzli

Filozofski fakultet
Odsjek: Historija

WILIAM BLAKE
(Referat)

Student: Nerman Kovačević

Mentor: dr.sc. Adnan Velagić vanr. prof.

Tuzla, 2015.

kao šegrt. Poznato je da je William Blake već u četvrtoj godini života vidio kako Bog pruža glavu kroz njegov prozor. gde je stekao prvo formalno i. pa ga je u desetoj godini poslao u umjetničku školu. Džon Fleksman kasnije pomaže Blejku da objavi prvu štampanu zbirku – „Pjesničke skice“. Takođe. grafičar. . Ta vizionarska moć duha. Četiri godine zatim. a Blejk je već napustio akademiju. Dalje. nezreo i prilično nevješto izveden tom koji se pojavio 1783. a i europske književnosti. Table je zatim premazivao mastilom koje je šablonski ocrtavalo kopije. za njegov kasniji rad. snažno utjecao i svojim panteizmom. Tamo ustaje protiv klasicističkih doktrina predsjednika akademije. Sedam godina proveo je radeći kao graver. Blejkov otac. izdvaja tog pjesnika iz cjelokupne engleske. da bi potom počeo da pohađa Kraljevsku akademiju. ne samo stoga što je nadživio i Shelleya i Keatsa i Byrona. Blejk je sam objavljivao skoro sva svoja djela („Pjesme nevinosti“ 1789. slikar. u svojim djelima iskazivati gotovo svi europski romantičari. 1794. time je postavio i određene izazove kasnijim proučavaocima njegovog djela – i književnim kritičarima i . Premda se po mnogim svojim stvaralačkim odlikama oblikovao duhom 18. Sir Džošue Rejnoldsa. koju je Blake zadržao čitav svoj život. koje je zatim ručno popunjavao bojom. trčeći poljem. 1757. a kasnije ih i potpuno odbacuje.). ipak. Malo je vremena prošlo. U osmoj. na originalan način. stoljeća. koji će podijeliti s Williamom Wordsworthom. ugledao je stablo u koje slijeće jato anđela. god. rođen je Vilijam Blejk (William Blake) – pjesnik. godine. i svojim buntovnim titanizmom što će ga. veoma vrijedno obrazovanje. pod mentorskim nadzorom Džejmsa Bazira. Blejk. nedaleko od londonskog Zlatnog trga. kao zajedničku temeljnu crtu. procesom u kojem bi njegove pjesme bile ručno gravirane na bakarne table. uči vještinu graviranja i razvija kako karijeru tako i svoje urođene vještine. zajedno sa ilustracijama i dekorativnim sličicama. i „Pjesme nevinosti i iskustva – dva suprotna stanja ljudske duše“ zajedničko izdanje prethodne dvije zbirke. Blake podjednako pripada i književnosti romantizma na koji je. taj period donosi mu poznanstva i uticaje umjetnika Džona Fleksmana i Henrija Fuselija. primjetio je talenat svog sina.po mjeri engleske srednje klase. „Pjesme iskustva“ 1793. Ovakav skup i zahtjevan metod izrade rezultirao je prilično ograničenom rasprostranjenošću Blejkove poezije tokom njegovog života.WILIAM BLAKE U kući . iako zanatlija.

samo je jedna od sedam pjesama sačuvana. ali i svojim pjesničko-likovnim izrazom otvara prozor novom dobu. Vizionar William Blake u osnovi je buntovnik i revolucionar-mistik koji u vrijeme dominacije klasicističkog racionalizma svojim pogledima. svakako. pojavom pjesnika simbolizma i nadrealizma koji su ga afirmisali.historičarima umjetnosti. čiji uticaj je posebno vidljiv u Blejkovom „Vjenčanju neba i pakla“. lišili su Blejkove pjesme šireg čitalačkog kruga. uključujući „Milton“ i „Jerusalim“. Nije odobravao racionalizam prosvetiteljstva. koje u mnogim Blakeovim krilaticama i izrekama može prepoznati i svoje teze i grafite. Njegovi savremenici smatrali su ga nekom vrstom ekscentrika. Neuobičajene stavove o religiji između ostalog duguje i švedskom filozofu Emanuelu Svedenborgu (1688. ono je uništeno. što on zapravo i jeste bio. pogotovo u onim vizionarski intuitivno okupljenim oko postavke da je "svaka živa stvar svijeta". ali one ipak pokazuju tananost i logičku doslednost njegovih razmišljanja. . od kojih većina smatra da je neophodno baviti se njegovim grafičkim i pisanim djelima istovremeno. 1790-ih i kasnije promjenio je svoj „poetski glas“od lirskog u „propovjednički“ i napisao seriju proročkih knjiga. te preko njega i njegovih suvremenih nam neoinačica ulazi i u ovo naše. a možda nikada ni završeno i šta god da se desilo. Precizan podatak o sudbini tog djela ne postoji.-1772. šira publika odala je priznanje njegovojdubokoj originalnosti i geniju. intelektualni i etički poredak. Blejk ne pripada ni jednoj pjesničkoj školi niti periodu. Blejkov politički radikalizam pojačavao se tokom godina koje su prethodile (i vodile ka) Francuskoj Revoluciji. Povezane Blejkovom ličnom zamršenom mitologijom i simbolima. „Lebdeći“ između neoklasicizma XVIII vijeka i ranih faza romantizma. dobu romantizma. ove knjige propovjedaju nov revolucionarni. počeo je da piše knjigu od sedam pjesama. institucionalizovanu religiju i tradicionalni brak u njegovoj konvencionalnoj i zakonskoj formi (iako je sam bio oženjen). Vilijam Blejk. Tek u XX vijeku. O Revoluciji. za gotovo sva blakeovska pitanja podjednako zainteresirano vrijeme. društveni.). Složena simbolika i neskladan ton. smatrao ih je nerazdvojivim.

augusta 1827. godine u Londonu.Blake je umro 12. Neshvaćen u svom vremenu on nam svojim djelom i danas nudi množinu trajno važećih pitanja i odgovora kao ključ za shvaćanje ovoga našeg stoljeća. . i njegova kraja.

„Izabrana dela“. Marko Grčić. . Grafički zavod Hrvatske. Plato. Zagreb. „Blejk vječno jevanđelje“. Beograd. Ketlin Rejn. Beograd. 1980. Dveri. 2007.LITERATURA Vilijam Blejk. 2007. „Knjiga o Blejku“.