You are on page 1of 23

Renoviranje kupatila

7 stvari koje morate znati

Sadržaj
TABLE OF CONTENTS
Poglavlje 1
Koliko košta renoviranje kupatila?..............................3
Poglavlje 2
Koliko traje renoviranje kupatila?.............................10
Poglavlje 3
Redosled operacija.....................................................12
Poglavlje 4
Skriveni problemi........................................................14
Poglavlje 5
Najčešće greške..........................................................16
Poglavlje 6
Saveti za renoviranje kupatila...................................18
Poglavlje 7
Izbor kvalitetnih materijala........................................21

PODELITE SA PRIJATELJIMA

www.noks.rs

Poglavlje 1 TABLE OF CONTENTS Koliko košta renoviranje kupatila? Renoviranje i opremanje kupatila je skupa investicija. niko ne želi da pravi ustupke koji bi doveli do nezadovoljstva kada se renoviranje završi. PODELITE SA PRIJATELJIMA www. Dobar savet u ovom slučaju je da pratite sniženja i akcijsku ponudu u salonima keramike. Iskustvo nam ipak govori da je je svaki predračun približan i uvek treba računati na to da će se pojaviti nepredviđeni troškovi. već i da odmah shvatite koja vam je cenovna kategorija proizvoda dostupna. U teoriji smo svi svesni ovoga. na primer. u slučajevima kada se određeni artikal više ne proizvodi. Da ne biste dospeli u neprijatnu situaciju. ali kada se stvarno odlučimo za renoviranje kupatila. Cene se spuštaju. ili ga kompanija neće više nabaljati.rs . nije lako napraviti kompromis između planiranog budžeta i naših želja.noks. Finansijska priprema je potrebna zbog toga što cena istog proizvoda u različitim klasama može značajno da se razlikuje. To će vam pomoći ne samo da se bolje finansijski pripremite za radove. bilo bi dobro da napravite okvirni plan troškova. Logično.

ponovo električar. ili ostvarenje željenog termina završetka radova ne donosi nikakvu satisfakciju u slučaju da je posao loše urađen. Novac možete uštedeti i ako ste u mogućnosti da sami uradite neki od poslova. električar. koje onda treba uzeti u nešto većoj količini od potrebne zbog eventualnog loma ili buduće potrebe za sanacijom. ponovo vodoinstalater. s obzirom na to da se dosta majstora smenjuje u kupatilu (vodoinstalater.Poglavlje 1 TABLE OF CONTENTS Sniženja se najčešće odnose na keramičke pločice. Eventualna ušteda u ceni ruku. keramičar. Nakon završenog posla ostaje samo utisak dobro ili loše urađenog posla. ako imate sreće da takav dođe do vas) i da dobrog majstora treba i sačekati. ali na to se odlučite samo ako ste sigurni da ćete posao izvesti kvalitetno. moler…).noks. PODELITE SA PRIJATELJIMA www. pa je jedini ispravan zaključak da dobar majstor nikada nije skup (naravno. Razlike u cenama radova svake od ovih kategorija majstora su velike. Pokušaj da se napravi struktura troškova ili realna cena zanatskih radova je dosta komplikovan. jer svaki rad dobrog majstora treba dobro i platiti.rs .

Isto tako. da se ne bi dogodilo da najgora od njih bude ugrađena na najuočljivije mesto. pa i one u prvoj klasi ima određenu tolernciju odstupanja po određenim karakteristikama. Te karakteristike su: kalibar. ona se deklariše kao pločica druge klase.Poglavlje 1 TABLE OF CONTENTS Pločice u komercijalnoj klasi Nijedna pločica.rs .). PODELITE SA PRIJATELJIMA www. Takve pločice ostavljaju se za ukrajanja. bilo granitna. To se radi da majstor ne bi bio primoran da u nedostatku pločica ugradi izrazito loše primerke. a zna da bude dosta jeftjnija od iste takve u prvoj klasi. nije savršen proizvod. bilo keramička. s obzirom na to da je ta pločica tehnološki prošla sve faze kao i prva klasa. Kupovina pločica druge klase ne mora da znači loš izbor. sokle ili eventualni višak koji treba imati u rezervi. Pri kupovini pločica u prvoj klasi uvek se uzima 10% više od matematicke mere. Kada pločica po bilo kojoj karakteristici pređe meru dozvoljenog odstupanja. Za svaku klasu pločica je određena granica tolerancije po svakoj od ovih karakteristika. a kod pločica druge klase treba uzeti 15% više. krstići kojima se amortizuje odstupanje u kalibru.. zakrivljenost pločice. nijansa.noks. Sve pločice. majstor bi pri ugradnji takvih pločica morao da pregleda svaku.. Neki od nedostataka mogu se ispraviti pri ugradnji (kajle koje neutrališu zakrivljenost pločica.

radi lakšeg računanja. uzeli smo u obzir 3 varijante istog kupatila. na primer.noks. što znači da morate nabaviti bar 25m2 pločica.rs . Cene su prikazane u Evrima. Cene su orjentacione i služe samo kao ilustracija. PODELITE SA PRIJATELJIMA www. U takvo kupatilo potrebno je ugraditi oko 22m2 keramike. veličine 2m x 2m.Poglavlje 1 TABLE OF CONTENTS Primer cena renoviranja kupatila Da bismo pokazali kako se cena renoviranja kupatila drastično menja u zavisnosti od kvaliteta i cene ugrađenih materijala. Kupatilo je.

rs . Uračunate su minimalne cene majstorskih usluga.Poglavlje 1 TABLE OF CONTENTS Jeftina verijanta – skromno kupatilo sa proizvodima koji daju dobar odnos cene i kvaliteta. lajsne za keramiku. 70 € 100 € 70 € Kupatilski nameštaj 100 € Ostali troškovi 200 € Ukupno 1500 € PODELITE SA PRIJATELJIMA www.. Jeftina varijanta renoviranja kupatila Pločice 250 € Keramičar 180 € Vodovodni materijal i rad 200 € Sanitarije 130 € Kada / tuš kabina 200 € Slavine Elektrika Lepak..noks. fug masa.

120 € Kupatilski nameštaj 200 € Ostali troškovi 100 € Bojler 100 € Prozor 200 € Ukupno 2335 € PODELITE SA PRIJATELJIMA www.. Uračunate su prosečne cene majstorskih usluga.rs . fug masa.Poglavlje 1 TABLE OF CONTENTS Srednja varijanta – Svi proizvodi su srednje klase po ceni i kvalitetu. lajsne za keramiku.noks. Srednja varijanta renoviranja kupatila Pločice 375 € Keramičar 220 € Vodovodni materijal i rad 250 € Sanitarije 200 € Kada / tuš kabina 300 € Slavine 120 € Elektrika 150 € Lepak..

lajsne za keramiku. Luksuzna varijanta renoviranja kupatila Pločice 750 € Keramičar 330 € Vodovodni materijal i rad 300 € Sanitarije 400 € Kada / tuš kabina 1000 € Slavine 350 € Elektrika 300 € Lepak.noks. Uračunate su cene majstorskih usluga koje prate kvalitet potrebnih radova.rs . 150 € Kupatilski nameštaj 400 € Ostali troškovi 200 € Bojler 100 € Prozor 200 € Ukupno 4480 € PODELITE SA PRIJATELJIMA www...Poglavlje 1 TABLE OF CONTENTS Luksuzna varijanta – Svi proizvodi su odličnog kvaliteta i visoke cene. fug masa.

Kada uz taj plan majstorima pokažete i elemente koji će biti ugrađeni. čime se izbegavaju naknadne popravke već urađenog.noks. Pre početka radova treba isplanirati prostor. PODELITE SA PRIJATELJIMA www.Poglavlje 2 TABLE OF CONTENTS Koliko traje renoviranje kupatila? Vremensko trajanje radova zavisi od obima posla. Pravilo je da se prilikom izvođenja radova ide od prljavijih ka čistijim radovima. Ušteda vremena se postiže i pravovremenom nabavkom elemenata koji se ugrađuju. U tome vam mogu pomoći u boljim salonima keramike gde se nudi usluga 3d projektovanja kupatila. od najudaljenijeg dela kupatila ka izlazu. Najveću uštedu vremena možete ostvariti sinhronizacijom različitih grupa majstora.rs . koja je obično besplatna. da u toku radova ne bi dolazilo do “praznog hoda”. značajno im olakšavate posao i smanjujete mogućnost nesporazuma. što određuje broj i vrstu majstora koji će biti potrebni.

elektrika Malterisanje.rs . ili ljudskog faktora. Gruba procena trajanja radova prikazana je u tabeli: Trajanje renoviranja kupatila Skidanje sanitarija i pločica Zamena vodovodnih i kanalizacionih cevi. često se ispostavi da je potrebno više vremena od planiranog. priprema podloge i hidroizolacija Postavljanje pločica 1 dan 2 dana 1 dan 2 dana Postavljanje sanitarija 1 dan Završni radovi 1 dan Ukupno 8 dana PODELITE SA PRIJATELJIMA www. što nekada može biti posledica objektivnih okolnosti (na primer.noks.Poglavlje 2 TABLE OF CONTENTS I pored dobre pripreme. dužina sušenja dosta zavisi od vremenskih prilika).

PODELITE SA PRIJATELJIMA www. Zidovi se nakon instalacije vodovodnog i kanalizacionog materijala malterišu.Poglavlje 3 TABLE OF CONTENTS Redosled operacija • • • • • • • skidanje starih sanitarija i pločica zamena vodovodnih i kanalizacionih instalacija malterisanje zidova hidroizolacija lepljenje novih pločica montiranje sanitarija molerski i gipsarski radovi Nekada je bilo uobičajeno da u kupatilo keramičar ulazi odmah posle vodovodžije.noks. ali se danas takav prisup retko sreće. u još neomalterisan prostor.rs .

Ako je prethodno zid omalterisan. lepljenje pločica je preciznije. PODELITE SA PRIJATELJIMA www. Moderna sredstva za hidroizolaciju se nanose četkom ili gletericom i dobro podnose pritisak. jer ne postoji rizik povlačenja pločice prilikom sušenja maltera. a na mestima gde se pločice zalivaju vodom prilikom tuširanja obično se hidroizolacija nanosi dva metra u visinu čitavom dimenzijom kade ili tuš kabine. koje su nekada predstavljale problematicno mesto. Hidroizolacija u kupatilu podrazumeva tretiranje poda u celosti. podizanje izolacije na vertikalne površine po celom obimu kupatila. uz obavezno bandažiranje svih ćoškova između dva sloja. koji ih vezuju za malterom obložen zid. Pločice se lepe adekvatnim lepkovima.noks. a svedoci su majstori koji mnogo lakše skidaju stare pločice lepljene materijalom. preklapanjem horizontalnog i vertikalnog smera nanošenja. Danas postoje i vodoodbojne fuge. Smesa se nanosi najmanje u dva sloja. Za investitore je najvažnije to da lepak jače drži pločice.Poglavlje 3 TABLE OF CONTENTS Sledeći korak je hidroizolacija.rs .

morate očekivati komplikacije. već treba razmotriti širu sliku. Najčešće su to: nabavke mnogobrojnih dozvola za radove.rs .noks. Moguća je pojava velike količine prašine. Ocena kvaliteta majstora ne donosi se samo na osnovu njihovog zanatskog dela posla. ali pokušajte da ih što više predvidite i na njih se pripremite. problemi sa komšijama. Takvi problemi će se uvek dešavati. PODELITE SA PRIJATELJIMA www.Poglavlje 4 TABLE OF CONTENTS Skriveni problemi Prilikom renoviranja kupatila. pa obavezno zaštitite stvari pre početka ovih radova. neplanirano proširenje poslova i troškova. To često rade i sami majstori.

Neki saloni keramike prihvataju da sukcesivno isporučuju robu prema zahtevima i rasporedu majstorskih radova.Poglavlje 4 TABLE OF CONTENTS Problem vam može biti i skladištenje materijala i elemenata koje ćete ugraditi u kupatilo.noks. ali taj problem se u velikoj meri može smanjiti u konsultaciji sa ljudima koji imaju iskustva u ovoj oblasti. U skrivene probleme spada i sve ono što bi usled tehničkih ogranicenja moglo promeniti Vaše planirane ideje.rs . I tom prilikom potrebno je odvojiti jedan neprometan deo prostora za skladištenje materijala. PODELITE SA PRIJATELJIMA www.

noks. kako vam jutarnje tuširanje ne bi pokvarila gimnastika preskakanja sanitarnih elemenata. U ovoj fazi. najbolje je da konsultujete stručno lice. pametno iskorišćenje svakog kvadratnog centimetra je jako bitno. Obratite pažnju na prostor za veš mašinu i otvaranje njenih vrata (uključujući i stranu na koju se otvaraju) i prostor za odlaganje sredstava za čišćenje. PODELITE SA PRIJATELJIMA www.Poglavlje 5 TABLE OF CONTENTS Najčešće greške Loša iskorišćrnost prostora S obzirom na to da velika većina ljudi ima jako mala kupatila.rs . Vodite računa i o prostoru za kretanje u kupatilu. Ako zaboravite na stvari kao što je prostor potreban za neometan ulazak u tuš kabinu možete se naći u problemu. pa je zato nikako ne preskačite i ne ubrzavajte. Temeljno planiranje kupatila pre početka radova služi da bi se sprečila iznenađenja ovog tipa.

PODELITE SA PRIJATELJIMA www. Pogrešan proračun troškova Obavezno ostavite 10% planirane sume za neplanirane troškove! Može se desiti da uračunata količina viška pločica ( 5-10% ) ne bude dovoljna. Među istim tipom pločica proizvedenim u različito vreme može postojati značajno odstupanje u tonalitetu i kalibru. pa da ih morate dokupiti. vodite računa da li su pločice u istoj nijansi i dimenziji kao one koje ste prvobitno kupili. Ovi elementi obično zahtevaju bojler većeg kapaciteta i određenu debljinu zida ili poda.noks. tuš kada u nivou poda. Pri dokupljivanju.rs . ugradni vodokotlić. tuš baterijski set. hidromasažna kabina.Poglavlje 5 TABLE OF CONTENTS Zanemarivanje tehničkih uslova Detaljno se raspitajte kod prodavca o instalacijama potrebnim za ugradnju elemenata kao što su masažni stub. Zato je najbolje dokupiti pločice u prodavnici u kojoj ste kupili i prethodnu količinu.

ali ne i estetsku ulogu. ogledalo. čime se beži od klaustofobičnosti.Poglavlje 6 TABLE OF CONTENTS Saveti za renoviranje kupatila Malo kupatilo Ukoliko je kupatilo baš malo. Sa druge strane. Skučenost prostora može se prividno rešiti i vizuelnom kombinatorikom. čiji odraz daje dubinu prostoru. ili više boja. je sklono kondenzaciji posle kupanja. najpametnije je ugraditi samo nužne elemente. koji imaju samo praktičnu. U takvim slučajevima se veš-mašina često seli u kuhinju. ali se ujedno i razbija monotonija koja je moguća kada pločice prekrivaju dvadesetak kvadrata zida. sve veći broj kupatila biva oslobođen glomaznih bojlera.rs . gde se zatvara elementima kuhinje. Vizuelno povećanje prostora postiže se i ugradnjom velikih površina ogledala. pre svega kombinacijom svetlih pločica u dve. kao hladna površina. Isto tako. PODELITE SA PRIJATELJIMA www.noks.

pa je efekat grejanja isti kao da to radite lakim grejnim telom. Zatim. U kupatilu zidne pločice nemaju mogućnost apsorbcije toplote kao zidovi u ostatku stana. Zbog nje se i preporučuje ugradnja zidnih pločica skroz do plafona. Podnim grejanjem se suši i voda koja može da se pojavi na podu. Grejanje Danas je sve više prisutan sistem podnog grejanja. Osnovno je da kupatilo treba termoizolovati spolja. PODELITE SA PRIJATELJIMA www. čime se smanjuje rizik od okliznuća. To je naročito bitno kada uđete u određene godine. Rešenje problema kondenzacije se može postići na više nacina. kao i tuš kabinu kod koje je visina praga za ulaz znatno niža nego kod klasičnih kada.noks. za koje je kupatilo prosto savršeno.Poglavlje 6 TABLE OF CONTENTS Kondenzacija Kondenzacija je u kupatilu stalno prisutna. Kao pomoć protiv klizanja bilo bi pametno ugraditi i ručice za pridržavanje pri ulasku i izlasku iz kade.rs . Postoje i pločice sa protivkliznom završnom obradom. kupatilo treba kvalitetno grejati.

rs . hladniji vazduh koji ga ili potiskuje prema dubljem delu stana. Nakon tuširanja..).. spolja uđe teži. vlažnost vazduha poraste na maksimum i ako se tada otvori prozor.noks. Mnogi za ventilaciju koriste prozor i smatraju da je to dovoljno. ili dovodi do trenutne kondenzacije koja se dešava na svim hladnim elementima kupatila (sanitarije. prozor je dobro imati najviše zbog dnevnog svetla. Najčešće se koriste ventilatori na struju. kojom se vlaga izvlači iz prostora. baterije. PODELITE SA PRIJATELJIMA www.Poglavlje 6 TABLE OF CONTENTS Ventilacija U modernom kupatilu bi trebalo kvalitetno rešiti problem ventilacije. Međutim. pločice.

rs . PODELITE SA PRIJATELJIMA www. Najveći broj proizvođača štampa uputstva za ugradnju na samoj ambalaži proizvoda. Njihova garancija pokriva i glavu ili mešač. To se najpre postiže kvalitetnim baterijama. koji ne sme da dopusti curenje vode kap po kap. tako da i u slučaju varijante “uradi sam” ne dođe do greške. kao što je voda. što vas na kraju košta mnogo više nego da ste u startu kupili kvalitetno.noks. U razvijenom svetu se sve više pažnje obraća i na ugradnju elemenata kojima se štede prirodni resursi. Mnogi renoviraju kupatila iz nužnosti. pa ćete ih morati zameniti kvalitetnijim i skupljim. jer će jedino tako ti materijali postići predviđene tehničke karakteristike. neretko zbog lošeg kvaliteta prethodno ugrađenih materijala. Sa jeftinijim materijalima će pre doći do havarije. Pri radovima se moraju odraditi sve potrebne faze i to onako kako proizvođači tih materijala preporučuju.Poglavlje 7 TABLE OF CONTENTS Izbor kvalitetnih materijala Izbor pravih materijala je veoma bitna stvar pri uređivanju ili adaptaciji nekog prostora.

RS PODELITE SA PRIJATELJIMA www.rs .NOKS. NOKS NA MAPI Pogledajte ponudu na našem sajtu Pogledajte celokupnu ponudu na našem sajtu. Kod nas ćete dobiti sve potrebne informacije vezano za renoviranje kupatila. WWW.rs imaju uvek aktuelne podatke o cenama i dostupnim količinama.noks. Svi prikazani proizvodi na sajtu noks. Naši stručni prodavci će odgovoriti na sva vaša pitanja i pomoći pri izboru. u Ulici Cara Dušana 236.Saznajte sve o renoviranju kupatila TABLE OF CONTENTS Konsultujte se sa stručnjacima Posetite naš salon Posetite prodajni salon Noks u Zemunu.