You are on page 1of 5

Zimbru

Zimbru

Stare de conservare
Zimbrul (Bison bonasus) este o specie de bizon care se gsete n Europa. Animalul a fost descris prima dat n
literatura tiinific de Carl Linn n 1758. n 1996 a fost clasificat ca specie n pericol.
Caracteristici

Zimbri n rezervaia Vntori, Neam


Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de 2,9 - 3 metri i o nlime de
1,9 metri, cntrind de la 300 la 920 kg. Este mai nalt, dar mai puin masiv dect ruda sa apropiat bizonul
american. De asemenea are pr mai scurt dect acesta.
Zimbrii sunt pe cale de dispariie. Zimbrii triesc n pduri, avnd foarte puini dumani naturali; exist doar cteva
relatri din secolul al XIX-lea ncoace despre atacuri din partea lupilor i urilor. Zimbrul este ierbivor.
Zimbrii triesc 28 de ani n captivitate, dar n slbticie triesc mai puin. Pot avea pui la vrste ntre 4 i 20 de ani
la femele i ntre 6 i 12 ani la masculi. Teritoriul zimbrilor poate ocupa i 200 km, iar unele turme prefer pajitile
i poienile din pdure.

Zone de habitat
n Europa de Vest, zimbrii au disprut nc din secolul al XI-lea, mai puin n Ardennes unde au rezistat pn n
secolul al XIV-lea.
Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis n 1762, iar din Transilvania n 1790. n estul Europei, zimbrii erau
proprietatea regilor poloni, lituanieni i arilor rui. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea
pentru braconarea zimbrilor n anii 1500. Ultimul zimbru n slbticie a fost ucis n Polonia n 1919, iar din lume n
1927, n Caucaz.
n 1927 mai puin de 50 de zimbri mai rmseser n lume, toi n grdini zoologice, ultimii zimbri n slbticie fiind
ucii de braconieri dup Primul Rzboi Mondial.
Zimbrii au fost reintrodui cu succes n slbticie ncepnd cu 1951. Se gsesc n zone protejate din pduri din
Polonia, Belarus i Republica Moldova, turme existnd i n Lituania, Ucraina, Rusia i Krgzstan, iar grdini
zoologice din 30 de ri au exemplare din acest animal.
n 2000, specia numra 3.600 de exemplare cu un grad mare de consangvinitate, toate fiind descendente din
doar 12 indivizi. Din acest motiv zimbrii actuali au o diversitate genetic limitat, fiind foarte vulnerabili la boli.
n Romnia
n Romnia, zimbrii pot fi admirai n Rezervaia Drago-Vod de la Vntori Neam, n Rezervaia Neagr de la
Bucani, Dmbovia (cea mai mare rezervaie din Romnia ca numr de exemplare [2]), n rezervaia Valea
zimbrilor din Vama Buzului, Braov, la Haeg - Slivu, la Grdina Zoologic din Trgovite i, un singur exemplar,
la Grdina Zoologic din Bucureti. Zimbrii au fost re-introdui n Romnia n anul 1958, cnd primele dou
exemplare de animale au fost aduse din Polonia i inute ntr-o rezervaie din Haeg.[3] Ideea zimbrilor n libertate,
pe teritoriul Romniei, s-a nscut abia n 1999, printr-un program susinut de Banca Mondial i Uniunea
European.[3]
n 2003 au fost adui 15 zimbri din vestul Europei, pentru care a fost amenajat un arc cu o suprafa de 180 de
hectare.[3] n acest loc, zimbrii triesc n semi-libertate.[3]
n data de 21 martie 2012 au fost eliberai 5 zimbri din Parcul Naional Drago Vod, ei sunt monitorizai n
permanen.[4]
n Republica Moldova
Conform savanilor, zimbrul ar fi existat n Moldova acum 300 de ani, iar la nceputul secolului al XIX-lea, acesta
ar fi disprut.[5] n anul 2005, n baza unui acord interstatal dintre conducerea Republicii Moldova i cea a
Republicii Polone, s-a convenit de a reaclimatiza zimbrul n Republica Moldova. Drept urmare, n data de 19
august 2005 n rezervaia natural Pdurea Domneasc au fost adui 3 zimbri (un mascul i dou femele) din 2
rezervaii diferite din Polonia.[6] Spre sfritul anului 2013, populaia de zimbri din rezervaia Pdurea Domneasc
a ajuns n numr de ase. n rezervaie zimbrii sunt inui ntr-un arc cu o suprafa de 32 de hectare, care poate
gzdui pn la 18 exemplare.[7]
Clasificare
Au existat trei subspecii de zimbri:
Bison bonasus bonasus (Linneus, 1758) - cel actual
Bison bonasus hungarorum - disprut
Bison bonasus caucasicus - disprut, dei un individ a fost printre cei 12 strmoi ai turmelor actuale.
Turmele moderne sunt inute n dou linii de snge:
una care conine doar Bison bonasus bonasus (descendeni ai doar 7 animale)
una care conine toi cei 12 strmoi, inclusiv un taur de Bison bonasus caucasicus.
Trivia
Chiar dac sunt asemntori ca aspect, zimbrii nu sunt aceeai specie cu bourii, simbolul Moldovei fiind bourul
i nu zimbrul.

Zimbrul este simbolul naional al Belarusului.

Zimbrul (Bison bonasus), cunoscut sub numele de bizon european sau bizonul de lemn din Europa sau wisent ,
este o specie de bison eurasiatic. Este cel mai greu animal terestru supravieuitor slbatic din Europa .Zimbrul are
aproximativ 2,1 la 3,5 m lungime i 1,6 la 2 m inaltime. Greutatea de obicei, poate varia de la 300 la 920 kg,
ocazional 1.000 kg sau mai mult. n medie, este un pic mai usor in masa corporala i totui mai inalt la umr
dect bizonul american (Bison bison). Comparativ cu speciile americane, zimbrul are parul mai scurt pe gt, dar
coada
i
coarne
mai
lungi.
Zimbrii au fost vnai pn la dispariie n slbticie, ultimul exemplar fiind mpucat n Pdurea Biaowiea n
Europa de Est Polonia, n 1919 i n Caucazul de Vest n 1927. De atunci au fost reintrodui din captivitate n mai
multe ri din Europa , toi descendeni din Biaowiea sau din bizonii de cmpie europeni.
n 1996, IUCN a clasificat zimbrul ca o specie pe cale de dispariie . De atunci a fost retrogradat la o specie
vulnerabil . n trecut, a fost ucis de obicei pentru a produce piei i coarne de but , n special n timpul Evului
Mediu .
Etimologie
n engleza modern cuvntul wisent, este mprumutat din german moderna Wisent, care provine de la
germanicul wisund (cf. nordica veche visundr, german veche wisunt).Cuvntul englez bizon este mprumutat
din latin, dar deriv din aceeai cuvint germanic . Numele de bizon, a nceput s fie folosit n limba englez, n
Evul Mediu trziu, i zimbru, n secolul al 19-lea.
Istorie
Din punct de vedere istoric, specia zimbru a cuprins toate zonele joase din Europa, i se extinde de la Masivul
Central la rul Volga i Caucaz . Se poate s fi trit odat n partea asiatic a ceea ce este acum Federaia Rus .
Populatia de zimbri a sczut, odata ce populaiile umane au extins tierea pdurilor. Prima populatie a fost
extirpata n Galia , n secolul al optulea. Zimbrul a disprut n nordul Suediei, n secolul 11, i n Anglia sud 12.
Specia a supravieuit n Ardeni i Vosges pn n secolul al 15-lea.
Zimbrii au supravieuit n cteva pduri naturale, cteva n Europa, dar numrul lor s-a diminuat continuu. Ultimul
zimbru european din Transilvania a murit n 1790. n Polonia , zimbrii din Pdurea Biaowiea au fost n mod legal
proprietate a regilor polonezi . Efectivele de zimbri liberi au existat n pdure pn la mijlocul secolului al 17-lea.
Regii polonezi au luat msuri pentru a proteja bizonul. Regele Sigismund al II-lea Augustus a instituit pedeapsa cu
moartea pentru braconajul zimbrilor n Biaowiea, n mijlocul secolului al-16-lea. n secolul al 19-lea, tarii rusi au
pstrat vechile legi poloneze, care protejeaz efectivul de zimbri n Biaowiea. n pofida acestor msuri i altele,
populaia de zimbri a continuat s scad n secolul urmtor, doar n Biaowiea i populaiile Caucazul de Nord au
supravieuit n secolul 20.
n timpul Primului Rzboi Mondial , trupele germane ocupatoare au ucis 600 de zimbri din Pdurea Biaowiea
pentru sport, carne, piei, i coarne. Ultimul zimbru salbatic din Europa a existat n Polonia i a fost ucis n 1919,
iar ultimul zimbru slbatic european din lume, a fost ucis de braconieri n 1927, n Caucazul de vest .
Comportamentul i biologie
Structura social i comportamente teritoriale

Zimbrul este un animal de turm, care traieste in ambele grupuri mixte i-exclusiv masculin. Grupuri mixte formate
din copii, tineri cu vrste ntre 2-3 ani, viei, precum i tauri tineri aduli. Dimensiunea medie a eptelului este
dependent de factorii de mediu, dei n medie, acestea numrul 8-13 animale pe efectiv. Efectivele care constau
exclusiv de tauri sunt mai mici dect cele mixte, care conine dou persoane, n medie.
Teritoriul deinute de tauri este corelat cu varsta, cu tauri tineri cu vrste cuprinse ntre 5-6 tendina de a forma
zone mai mari de acas dect brbaii mai n vrst. Zimbrul nu apara teritoriul. Domeniile de baz ale teritoriului
sunt, de obicei, amplasate n apropiere de pajiti i surse de ap.
Reproducerea
Perioada rutului are loc din august pn n octombrie. Vieii n varsta de 4-6 ani, dei maturi sexual, sunt
mpiedicai de la imperechere de tauri mai mari. Vacile au de obicei o perioad de gestaie de 264 de zile, si de
obicei
dau
nastere
la
un
viel
la
un
moment
dat.
n medie, vielul de sex masculin cntrete 27,6 kg
la natere, i femei 24.4 kg.
Dimensiunea corpului la masculi crete proporional pn la vrsta de 6 ani. In timp ce femelele au o cretere mai
mare a masei, n primul an, rata de cretere este relativ mai lent dect cea a brbailor de la vrsta de 3-5.
Vielul ajunge la maturitatea sexual la vrsta de doi ani, n timp ce vaci face acest lucru n anul al treilea.
Dieta
Zimbrii au dieta bazat n principal pe iarb , lstari i frunze . n lunile de var, un mascul adult poate consuma

32 de kilograme de produse alimentare ntr-o zi .n ciuda aspectului lor i micriu lente , zimbrii sunt surprinztor
de agili i pot sri 3 metri n lungime sau garduri nalte de 2 metri.
Conservarea
Protecia zimbrului are o istorie lung, ntre secolul 15 i 18, ncepnd cu cele din Pdurea Biaowiea ,unde
efectivele au fost protejate i dieta lor completata. Eforturile de a restabili aceast specie n slbaticie au nceput
n 1929, cu Centrului de la Biaowiea, Polonia.
Reintroducerea
Zimbrii s-au reintrodus cu succes n slbticie, ncepnd n 1951. n padurea Biaowiea Forest din Polonia i n
Belarus exist un efectiv la 800 de bizoni n slbaticie. Efective n slbticie pot fi gsite n pdurile din Caucazul
de Vest .
Efective largi se gsesc n Polonia , Lituania , Belarus , Ucraina , Romnia , Rusia , Slovacia , Letonia ,
Krgzstan , Republica Moldova (din 2005), n Spania (din 2010), n Danemarca (din Efectivul numara in prezent
aproximativ 3.000 de bizoni , toate descendente din doar 12 indivizi. Din cauza fondului genetic limitat, zimbrii
sunt considerate animale extrem de vulnerabile la boli, cum ar fi febra aftoas .
Diverse
Durata de via a zimbrului este de 30 de ani n captivitate, dei n slbticie durata lor este mai scurt. Anii de
cretere i de reproducie sunt cuprinse ntre patru i 20 de ani la femei, i numai ntre ase i 12 de ani la
brbai. Zimbrul poate ocupa arii de peste 100 km 2, iar unele efectivele prefer pajiti i zone deschise din
pduri.
Efective moderne sunt administrate ca dou linii separate una constnd n doar Bison bonasus bonasus (toate
cobort la doar apte animale) i unul compus din toate cele 12 strmoilor, inclusiv Bison
bonasus caucasicus. Au fost semnalate un numr limitat de cazuri de depresie consangvinizrii i de strangulare
a populaiei , avnd un efect mic asupra creterii scheletice la vaci i o uoar cretere a mortalitii n viel.
Variabilitatea genetica continu s se micoreze. De la cei cinci tauri iniiali, astzi taurii pot avea doar unul din cei
doi cromozomi Y ramai.
Conform Dicionarului Explicativ al Limbii Romne cuvntul zimbru provine din limba slovac zonbr.