Iskoristite svoje zdravlje na najbolji mogući način

Allahov Poslanik, a.s. je rekao: ''Iskoristi pet stvari prije drugih pet:

mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti.''

Kaze Allahov poslanik sallallahu alejhi ve sellem.: "Dvije su blagodati koje obmanu i prevare vecinu ljudi:

-zdravlje i slobodno vrijeme."
Ovaj e-mail koji slijedi je istinita prica, kao i slike koje slijede. Molim Allaha dz.s. da ova prica bude prekretnica u nasem zivotu koja ce nas natjerati da bolje razmislimo i shvatimo sta nam je prioritet u zivotu i zašto smo ovdje.

Naime, radi se o mladiću iz Bahrejna koji se zove Ibrahim Naser. Allah dz.s. ga je iskušao sa potpunom paralizom tjela od samog rodjenja. Njegovi roditelji su saznali da boluje od posebne bolesti te da mu mišići tjela uopste ne funkcionisu.. Ne moze pomicati ništa osim glave i vrhova prstiju.. čak ne moze ni disati osim preko aparata koji je povezan kroz rupu na grlu sa njegovim plućima.

• Ovaj mladić je imao želju da upozna šejha Nebila

Al-Awedhija (poznatskog Kuvajtskog dai'juučenjaka), pa se njegov otac dogovorio sa šejhom Nebilom Al-Awedhijem, bez mladićevog znanja, da ga posjeti u njihovoj kući.. te da to bude iznenađenje njegovom sinu.

Ovo je sejh Nebil Al-Awedhi na Kuvajtskom Aerodromu pri odlasku za Bahrejn.

Ibrahim je bio presretan kad je ugledao sejha Nebila Al-Awedhija pred sobom kako otvara vrata njegove sobe...Njegova želja se ostvarila, al njegovu sreću smo mogli primjetiti samo na njegovom pogledu i izrazu lica jer ne moze govoriti.

Sejh Nebil ulazi u Ibrahimovu sobu

Ibrahimova radost kad je ugledao šejha. Mozete primjetiti aparat preko kojeg dise Ibrahim i bez kojeg bi preminuo istog trenutka jer njegovo tijelo nije sposobno da diše bez aparata.

Ovdje je sejh Nebil sa Ibrahimovim ocem i njegovim bratom Muhammedom

Zatim je poceo razgovor izmedju sejha Nebila i Ibrahima o da'wetu (širenju vjere) preko interneta.. o njegovom ućešću u da'wetu, te mu je ispričao nekoliko priča i događaja koje je doživio...

Dok su razgovarali sejh Nebil Al-Awadhi je upitao Ibrahima jedno pitanje koje  ga je jako rasplakalo.. suze mu tekle i nije mogao da ih zaustavi

Sejh Nebil brise Ibrahimove suze

Sejh Nebil Al-Awadhi smiruje Ibrahima i tjesi ga

Pitanje koje ga je upitao sejh Nebil Al-Awadhi je: "Koja bi bila tvoja želja da ti je Allah dž.š. podario zdravo tjelo"?

Pitanje ga je rasplakalo toliko da je rasplakao i šejha i oca i brata Muhammeda i sve ostale u prostoriji... čak je i kamerman zaplakao. Njegov odgovor na pitanje je bio: "Tako mi Allaha, izvršavao bi svaki namaz u džamiji na najpotpuniji nacin... i koristio bi blagodat zdravlja samo u onome sto Allaha dž.š. čini zadovoljnim." ALLAHU EKBER Ibrahime. Postidio si mene pred mojim Gospodarom i pred samim sobom.

► ►

► ►

Draga braćo i sestre... Allah nam je podario blagodat zdravlja i kretanja, i opet ne izvrsavamo namaz* A znamo sjediti satima koristeci internet ili gledajuci Tv, ispijajući kafe, ogovarajući druge... šta sve ne – samo ne razmišljamo o sebi i o Gospodaru svega stvorenog... Iskoristimo naše vrijeme dok možemo u pokornosti Allahu dž-š. jer nas je zbog toga i stvorio – kako kaže u Kur’anu sura AdDariyat: (56. Džinove i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju, 57. Ja ne tražim od njih opskrbu niti želim da Me hrane, 58. opskrbu daje jedino Allah, Moćni i Jaki!!) Da upravo tako... zbog ibadeta samo Njemu, postojimo uopšte i stvoreni smo samo zato... i samo sa ovim odgovorom se i duša smiruje i sretna je (ali jeste li probali..?, pa šta vas košta probati...?)
*

značenje riječi namaz: klanjanje, sallah, molitva, dova, obraćanje samo Njemu za pomoć - sve ista je stvar koja ima propis kako se obavlja. Na sljedecem linku možete pogledati video posjete:  http://www.emanway.com/showvideo.php?cid=42&id=485

► ►

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful