You are on page 1of 25

CABARAN GLOBALISASI

BUDAYA LUAR
TEKNOLOGI LUAR

Disediakan oleh :Sun Kar Mun
Tenalagi a/p M.Mahandran

APAKAH MAKSUD GLOBALISASI?
Globalisasi merupakan satu proses untuk meletakkan
dunia di bawah satu unit yang sama tanpa dibatasi oleh
sempadan dan kedudukan geografi sesebuah negara.
Melalui proses ini, dunia akhirnya tidak lagi mempunyai
sempadan dengan ruang udara dan langit sesebuah
negara itu terbuka luas untuk dimasuki oleh pelbagai
maklumat yang disalurkan menerusi pelbagai
perantaraan media komunikasi seperti internet, media
elektronik dan teknologi siber.
Perkembangan ini memungkinkan perhubungan di
antara sesebuah negara dengan negara yang lain dan
perhubungan sesama manusia dapat dilakukan dalam
tempoh yang singkat.

Manakala cedikawan barat mentakrifkan globalisasi sebagai satu proses kehidupan yang serba luas dan infinite merangkumi segala aspek kehidupan seperti politik.dan ekonomi yang boleh dirasai oleh seluruh umat manusia di dunia ini. .social.Ini bermakna segala-galanya menjadi milik bersama dalam konsep dunia tanpa sempadan.GLOBALISASI Menurut kamus Dewan globalisasi didefinasikan sebagai fenomena yang menjadikan dunia mengecilkan dari segi perhubungan manusia disebabkan kepantasan perkembangan teknologi maklumat.

BUDAYA MALAYSIA .

BAHASA • Perkataan terbaru sering memasuki perbendaharaan kata kita. . kadangkala tanpa perlu ditapis atau dihalusi terlebih dahulu. • Bahasa Melayu dituturkan separuh Melayu separuh Bahasa Inggeris. • pendidikan negara mulai disalut dengan kaedah-kaedah baru dengan perantaraan media baru iaitu Bahasa Inggeris.

• Oleh itu. • Globalisasi juga menekankan kemajuan yang berdasarkan penguasaan sains dan teknologi serta penguasaan ekonomi.• nisbah perkataan baru yang diceduk dari Bahasa Inggeris lalu jadi sebahagian bahasa rojak kita. • wujudnya bahasa rojak dan juga bahasa singkatan yang telah menyebabkan rosaknya bahasa kebangsaan kita. . globalisasi mempromosikan bahasa Inggeris. • Bahasa sains dan teknologi ialah Bahasa Inggeris dan bahasa ekonomi di peringkat global juga adalah bahasa Inggeris.

Kemusnahan atau Kepupusan Bahasa  Kematian Bahasa Kehilangan Bahasa  Peralihan Bahasa .KESAN GLOBALISASI TERHADAP BAHASA 1.

MAKANAN .

masyarakat mempunyai banyak pilihan jenis makanan dan minuman. makanan segera. Makanan segera banyak digemari kerana praktikal dan sesuai dengan keadaan masyarakat pada era globalisasi yang cukup sibuk. dan makanan segera (fast food) dari luar negeri. Selain daripada makanan segera.peniaga juga memandang Malaysia merupakan salah satu negara yang potensi untuk mempromotekan makanan luar negara. . Pelbagai jenis makanan ditawarkan seperti makanan segar. Sebagai contoh:terdapat banyak restaurant Jepun.Pada era globalisasi.Korean dan sebagainya di Malaysia.

.

pemikiran barat yang mengacu kepada kebebasan hal asasi manusia dan kebebasan berekspresi membuat kita menjadi ikutan.corak pemakaian artis tempatan yang telah dahulunya mengikuti busana daripada barat kini menjadi ikutan remaja kini.  Budaya pemakaian yang tidak bersopan ini juga bukan sahaja melanda remaja wanita malahan turut serta paa belia lelaki kini.  Kebanyakan gaya fesyen kini lebih menonjolkan bentuk badan pemakai dan faktor ketidaksopanan yang terseah.  Sebagai contoh.  Ini banyak dilihat bagi remaja.Pakaian  Antara pengaruh budaya yang menjadi ikutan remaja atau belia kini adalah budaya pemakaian yang tidak mencerminkan masyarakat ketimuran. .  Daripada pemikiran barat.

Contoh pakaian tradisional dan masa kini .

pemprosesan dan penyebaran maklumat secara elektronik .perubatan.TEKNOLOGI LUAR  Aktiviti atau kajian yang menggunakan pengetahuan sains untuk tujuan praktis dalam industri.pertanian.sains gunaan da lain-lain.  Kaedah atau proses menangani sesuatu masalah ternikal:~Maklumat teknologi yang berkaitan dengan pemerolehan.perniagaan .penyimpanan.

Kebaikan teknologi Memudahkan kerja seharian Menjimatkan masa Kemudahan berkomunikasi Teknologi perubatan membantu mengawal /mengubat penyakit Meningkatkan pengeluaran .

Keburukan teknologi Jenayah berlaku Kurang pergaulan Mengancam nyawa manusia Menjejaskan kesihatan .

Statistik pengguna Facebook di Malaysia 9% 5%1%1% 34% 10% 12% 28% Statistik mengikut umur 18-24 25-34 35-44 16-17 13-15 45-54 65-0 55-64 .

Cabaran Globalisasi Perkhidmatan Buruh Asing .

Apakah itu buruh? Pekerja yang berasal dari luar negara yang datang berkerja bagi sesuatu tempoh tertentu. Terbahagi kepada dua: • Datang dengan izin (dengan dokumen yang sah) • Datang tanpa izin (dengan dokumen yang tidak sah) .

Kadar upah yang tinggi daripada negara asal. Sikap majikan dan penguasa.Faktor tarikan dalam negara. Pemintaan buruh tidak mahir yang tinggi Kestabilan ekonomi negara. Latar belakang sejarah dan budaya yang hampir sama. .seramai 444000 buruh asing telah masuk ke MAlaysia Faktor-faktor kedatangan buruh asing. Mac 1993. Dasar kerajaan terhadap pekerja asing.

* MUDAH DATANG KE MALAYSIA. * KADAR UPAH YANG RENDAH DI NEGARA ASAL. * KEMISKINAN DI NEGARA ASAL.* KEKURANGAN PELUANG PEKERJAAN DI NEGARA ASAL. oFaktor tolakan-luar negara .

Imbangan pembayaran negara terjejas.  Masalah-masalah yang dihadapi .Dari segi politik Kawalan kemasukan yang tidak rapi.  Wujub penempatan haram. Hubungan diplomatik. Dari segi ekonomi  Peningkatan jenayah. Dari segi ekonomi Penambahan perbelanjaan kerajaan. Pendapatan negara berkurangan.  Masalah kesihatan.

  * Kesan-kesan positif kedatangan buruh asing.Mengisi kekosongan tenaga buruh.  Mengelakkan kenaikan kos buruh. Meningkatkan perkhidmatan awam. .

  oMenambahkan perbelanjaan negara.oMewujudkan persaingan dengan buruh tempatan. oMenambahkan bilangan masyarakat majmuk. . oMasalah politik. * Kesan-kesan negatif kedatangan buruh asing.

  Peranan penduduk tempatan.   Mengetatkan kawalan sempadan darat dan laut. .Penguatkuasaan undang-undang. Mengenakan kompaun yang lebih berat ke atas majikan yang didapati mengupah buruh asing secara haram. * Langkah-langkah mengatasi kemasukan buruh asing.

Sekian Terima Kasih… .