You are on page 1of 4

PANDUAN AM

1. Borang permohonan hendaklah diisi oleh pemohon dengan BIMBINGAN
IBUBAPA/PENJAGA/GURU. Pemohon TIDAK DIGALAKKAN mengisi
borang secara bersendirian;
Pemohon dikehendaki mengisi SEMUA MAKLUMAT yang diperlukan dengan
2.
BETUL, LENGKAP dan TEPAT;
3. Kesilapan mengisi borang permohonan adalah tanggungjawab pemohon dan
BOLEH MENYEBABKAN PERMOHONAN TIDAK DIPERTIMBANGKAN;
4. Pemohon dikehendaki menyemak semua maklumat yang diisi dengan teliti
sebelum dicetak.
PENGEMASKINIAN TIDAK BOLEH DILAKUKAN SELEPAS CETAKAN
PERMOHONAN DIBUAT.
5. Pemohon dikehendaki mencetak Borang Permohonan dan HENDAKLAH
DIHANTAR KEPADA GURU BESAR SEKOLAH RENDAH ASAL
PEMOHON.Setiap CETAKAN borang permohonan MESTI ditandatangani
oleh ibu/bapa/penjaga.
PANDUAN KHUSUS
MAKLUMAT 1-4 AKAN DIPAPARKAN BERDASARKAN DATA
PENDAFTARAN PEPERIKSAAN UPSR
1. ANGKA GILIRAN
2. NO. SIJIL LAHIR / NO. MY KID
3. NAMA CALON
4. NAMA SEKOLAH
5. MAKLUMAT PERIBADI
Maklumat peribadi calon dipaparkan berdasarkan data daripada Sistem
Pangkalan Data Murid (APDM) yang dikemaskini oleh guru kelas. Pemohon
boleh membuat pengemaskinian sekiranya terdapat data yang tidak tepat.
6.
7.
8.
9.
10.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.

TARIKH LAHIR
JANTINA
KAUM
AGAMA
WARGANEGARA
ALAMAT
POSKOD
BANDAR
NEGERI
NO. TELEFON UTAMA
NO. TELEFON BIMBIT
CALON MENETAP BERSAMA / TINGGAL DI :

Pilih 3 Jenis Sukan Yang Diwakili (Pencapaian Tertinggi) 1b. Kepemimpinan . STATUS CALON : YATIM / TIDAK 21. KEGIATAN KO-KURIKULUM Sila nyatakan pencapaian dan penglibatan pemohon yang berkaitan mengikut aspek-aspek berikut: SUKAN DAN PERMAINAN 1a.19 STATUS OKU : YA/ TIDAK 20. MAKLUMAT KEPEMIMPINAN Sila nyatakan pencapaian dan penglibatan pemohon yang berkaitan mengikut aspek-aspek berikut: 1. Sukan Dan Permainan .Pilih Pencapaian Tertinggi  Mewakili Negara  Mewakili Negeri  Mewakili Daerah/Bahagian/Zon  Mewakili Sekolah  Mewakili Rumah  Tiada KELAB DAN PERSATUAN .Pilih Satu Jawatan Tertinggi  Ketua Pengawas/Penolong Ketua Pengawas/ Ketua Pengawas Perpustakaan  Pengawas/ Pengawas Perpustakaan/ Ketua Darjah/ Lain-lain yang setaraf  Penolong Ketua Darjah/Lain-lain yang setaraf  Jawatan Khas/Imam dan Lain-lain yang setaraf  Ahli Jawatankuasa/lain-lain yang setaraf  Tiada 22.

Pencapaian Khas/Istimewa ini adalah selain daripada Pencapaian dalam bidang Sukan. Kelab Dan Persatuan . Anugerah Nilam. (Jawatan Tertinggi) 3b.2a. Mewakili Negeri bagi Pertandingan Pidato. .Pilih Satu Jawatan Tertinggi  Pengerusi / Lain-lain Yang Setaraf  Setiausaha / Lain-lain Yang Setaraf  Bendahari / Naib Pengerusi / Lain-lain Yang Setaraf  Ahli Jawatankuasa  Ahli Biasa  Tiada PASUKAN PAKAIAN SERAGAM 3a. Pasukan Unit Beruniform . Mewakili Sekolah dalam Pertandingan Bercerita dan lain-lain lagi yang setaraf. Pilih Jenis Kelab / Persatuan Yang Disertai.Pilih Satu Jawatan Tertinggi  Pengerusi / Sarjan / Ketua Pasukan Kanak-kanak / Ketua Utama Seksyen / Puteri Bongsu Cemerlang  Timbalan Pengerusi / Setiausaha / Koperal / Ketua 6 Sekawan / Ketua Seksyen / Puteri Bongsu  Bendahari / Lans Koperal / Penolong Ketua 6 Sekawan / Penolong Ketua Seksyen Kanan  Ahli Jawatankuasa/ Ahli Aktif/ Penolong Ketua Seksyen  Ahli Biasa  Tiada 4a. Persatuan dan Unit Beruniform di atas. Antara contoh Pencapaian Khas adalah Anugerah Tokoh Kanak-Kanak. Pilih Jenis Pasukan Unit Beruniform Yang Disertai. (Jawatan Tertinggi) 2b. Pencapaian Khas / Istimewa Pelajar ( Pilih Satu Pencapaian Tertinggi ) PENCAPAIAN KHAS/ISTIMEWA.

Pemohon perlu menyatakan persetujuan samada bersetuju untuk ditempatkan selain dari Sekolah Menengah Kebagsaan Agama (SMKA) yang dipohon. Sijil Kokurikulum atau dokumen sokongan (pencapaian yang tertinggi) Paparan terbaik adalah menggunakan Internet Explorer 6. PEKERJAAN 27.4b. Sijil Kelahiran pemohon b. MAKLUMAT IBU BAPA / PENJAGA Maklumat IBUBAPA / PENJAGA Dipaparkan Berdasarkan Data daripada Sistem Pangkalan Data Murid (APDM). Firefox dengan skrin resolusi 1290 x 1024 . WARGANEGARA 26. Chrome. NO. Pemohon boleh membuat pengemaskinian sekiranya terdapat data yang perlu dikemaskini. JENIS SEKOLAH YANG DIPOHON Senarai sekolah akan dipaparkan dan pilihan jenis sekolah boleh dibuat. DOKUMEN SOKONGAN 1. EMEL 30. NAMA 25. 23. a. KP 24. Pemohon perlu menyatakan persetujuan samada bersetuju untuk ditempatkan selain daripada sekolah atau aliran yang dipohon. Kad Pengenalan ibubapa / penjaga pemohon c. Pencapaian Khas / Istimewa (Islam) (Pelajar Pilih Satu Pencapaian Tertinggi ) PENCAPAIAN KHAS/ISTIMEWA (Islam) 22. NO. JUMLAH TANGGUNGAN 31. TELEFON 29.0 Ke atas. Setiap permohonan hendaklah dicetak dan disertakan dengan salinan dokumen berikut yang telah disahkan. PENDAPATAN 28. Pemohon juga perlu menyatakan nama SMKA tersebut sekiranya murid ini mempunyai adik-beradik yang sedang belajar di SMKA.