You are on page 1of 4

Poluanti din aerul atmosferic


Pulberile

Oxizii de sulf

Oxizii de azot

Substantele oxidante

Iritantii

Pulberile:

Ele sunt supuse mai multor clasificari:
a) Organice sau anorganice
b) Naturale sau industriale
c)Toxice sau netoxice
d)Legate de stabilitatea in atmosfera in functie de dimensiunea lor:

pulberi mari de peste 10 milimicroni: au stabilitate mica in aerul atmosferic si sedimenteaza repede(pulberi
sedimentabile);

pulberi de marime mijlocie intre 10-0.1 milimicroni: sedimenteaza mai incet ,uniform si sunt mai stabile in
aerul atmosferic datorita dimensiunilor(pulberi in suspensie);

pulberile cele mai mici sub 0.1 milimicroni: se gasesc permanent in aer fiindca nu sedimenteaza; ele au o
miscare continua numita brawniana ,dar pot conglomera si astfel devin mai mari si sedimenteaza.

Pulberile mari sedimenteaza usor si mai rar.Ele se pot respira odata cu aerul.

Pulberile foarte mici din cea de a- 3- a categorie patrund odata cu aerul in atmosfera si sunt expirate odata cu
aerul pulmonar,astfel nu au timp sa se depuna.

Categoria de mijloc este cea care are o mare importanta pt patologia umana si pt efectul asupra starii de
sanatate. Acestea patrund in caile respiratorii unde se depun si dau diverse leziuni locale (si se numesc pulberi
respirabile).Cu cat dimensiunea este mai mica ele se mentin (de obicei cele sub 5 milimicroni se mentin cel mai
mult). Aparatul respirator dispune de diverse mijloace de aparare locala.

Forma pulberilor poate influenta prin faptul ca cele cu forma regulata nu prea prezinta leziuni. Pulberile
solubile sunt mai putin iritante decat cele lichide.

Starea aparatului respirator influenteaza efectul asupra sa a acestor pulberi. Acolo unde exista o patologie
preexistena exista o hipertrofie musculara care pot favoriza, in asociere cu pulbere,o patologie. Aceste leziuni care
se produc mecanic sunt asociate frecvent cu diverse patologii respiratorii supraadaugate.
Dioxidul de sulf

Rezulta din arderea diversilor combustibili (solizi ,lichizi ) care contin sulf,sau poate rezulta din diverse
procese industriale( cum sunt fabricile de acid sulfuric).

Este solubil in apa si ca urmare efectul este mai ales pe caile respiratorii superioare la inspiratii.
Sunt situatii cand se absoarbe pe pulberi si astfel poate ajunge pana in caile respiratorii inferioare.

Reactia : hipersalivatie, spasme respiratorii,pierderea gustului si a mirosului.
Oxizii de azot

Rezulta din arderea combustibilor la temperaturi mult mai ridicate decat pt dioxidul de sulf.

Cel mai important este monoxidul de azot dar si dioxidul de azot.

beriliu.cacao . Poluanti asfixianti   Cel mai reprezentativ dintre poluantii asfixianti fiind dioxidul de carbon El fiind un gaz fara miros.  Boala caractistica fiind silicoza care are la baza mai ales mecanismul de transmitere profesionala.fara culoare si fara gust ..  Genereaza fibroze.  Se pot complica cu suprainfectii bacteriene.  Plumbul se elimina din procesele industriale sub forma de vapori care se transforma in suspensii si se depun pe sol. .  Poluantii toxici sau sistemici  Dintre acestia cel mai reprezentativ este plumbul.mustar . tutunul.  Ele pun in libertate oxigen atomic si apar ca urmare a actiunilor radiatiilor solare in prezenta oxizilor de azot.  Dintre pulberile minerale: siliciu.excesul de zing.nu poate fi perceput prin organele de simt si se mai numeste gazul perfid.dar mai ales ca urmare a unor poluari industriale.parul de la animale.  La nivelul de colectivitate trebuie luata in considerare intoxicatia cronica prin eliminarile generate din diverse procese industriale sau influenta traficului rutier.diverse ciuperci.unele gaze precum dioxidul de sulf si oxizii de azot.  Intoxicatia apare rar.ricinul. In zilele noroase predomina monoxidul de azot iar in zilele senine dioxidul de azot.polenul. Substantele oxidante  Sunt substante cu actuune iritanta pe mucoasa respiratorie.cafea . inclusiv pe plante si astfel calea de patrundere poate fi respiratorie( prin vapori )cat si prin consumul plantelor poluate.pulberi de zirgon. Poluantii fibrozanti   Ei sunt reprezentati in mare de pulberi eliminate din mediul industrial.in schimb prin combinatie cu hemoglobina rezulta monoglobina si da fenomene asfixice.sau o data cu apa tot pe cale digestiva.scleroze pulm => pneumocomioze.  Dau fenomene de iritare asupra glandelor lacrimale si cailor respiratorii.care are actiune asfixiana care duce la tulburare respiratorie pana la deces.quartz.care este de 4 ori mai iritant decat monoxidul de azot.  Dioxidul de carbon rezulta din orice ardere industriala de combustibil in conditia in care arderea este incompleta.  Cel mai frcvent intalnite sunt pulberile organice care au ca natura efect alergizant mai ales cele vegetale: ceai . Aceste boli pot aparea si ca urmare a unor fenomene naturale .Inclusiv traficul rutier genereaza acest gaz.  Dioxidul de azot da fenomene asemanatoare cu cele generate de dioxidul de sulf. Poluantii alergizanti   Ei pot fi pulberi minerale sau organice. accidental sau intensionat (in zonele domestice mai ales).  Primele simptome ale asfixierii apar la concentratii mai mari de 10% cu dioxid de carbon.  El se combina cu hemoglobina si genereaza .  Antracoza:boala data la minerii care lucreaza in minele de carbuni.  Plumbul patrunde prin cai respiratorii si digestive( metabolizat prin ficat si eliminat pe cale renala-plumburiaconcentratie in urina si plumbemie-concentratie in sange).  Monoxidul de azot este mai putin iritant decat dioxidul de azot .

 Din categoria celor organice cele mai frecvente HPA.Rezulta din arderile frecvente a diversilor combustibili. Concentratiile minime si maxime se determina prin obtinerea unor recolte in mod constant timp de o anumita  perioada de timp de obicei un an .diverse aparate.si prin diverse metode se stabileste nivelul sau determinarea maximelor momentane la un anumit moment la un anumit loc. de arhitecti.  Substantele cancerigene se gasesc in concentratii destul de mari in fumul de tigara.  Poluantii cancerigeni  Poluantii cancerigeni din atmosfera sunt implicati in generarea cancerului bronhopulmonar. cobalt. Masurile medicale Acestea sunt reprezentate in primul rand de investigarea organismului uman care se realizeaza cu ocazia  controalelor medicale periodice iar pt cei angajati prin controale la angajare si perioadice . crom. de constructori.existand o metoda pt fiecare tip de substanta in parte si care arata nivelul la care se incadreaza aceasta substanta unei zone studiate pt k exista o monitorizatie lunara a acestor parametrii. nichel dar reprezentantul de baza este  azbestul.  Cel mai des intalniti :la populatiile urbane.Adera de particulele de funingina si au in structura diverse substante toxice care pot genera actiunea cancerigena.restul prin intermediul medicul de familie).Boala care o genereaza :azbestoza caracteristica mediului industrial. senelium.  Poluantii cangerigeni pt fi organici si anorganici. care trb sa:  imagineze diverse constructii.elaborarea de studii care au drept obiect starea de sanatate a anumitor colective suspicionate a fi supuse unor factori poluanti. Si cel mai periculos acesta face parte din structura de franare a masinilor si la fiecare franare se produce fire de azbest care pot fi inhalate.In cazul unei simptome generale se poate ca o determinare de plumb in sange si urina se poate conduce spre o  intoxicatie cu plumb. Dintre poluantii anorganici se pot cita : asenium. Prevenirea poluarii Prevenirea poluarii aerului are la baza masuri medicale si nemediale. de ingineri. In atmosfera se gasesc in cantitati foarte mici dar inhalarea repetata a lor poate duce la aparitia actiunilor  respective. Tot in cadru masurilor medicale se incadreaza si investigarea factorilor de mediu din punct de vedere clinic  prin determinarea concentratiei diversilor poluanti din aer.mai frecvent la barbati si la fumatori.diverse structuri  care sa impiedice eliminarea  sa creeze structura de urbanism astfel incat zona de poluare sa nu afecteze zonele locuibile  indapartarea cailor rutiere de populatie astfel incat sa se pastreze noxele produse prin circulatie rutiera  eliminarea noxelor prin cosuri foarte inalte si cu filtre astfel incat noxele sa nu ajunga la nivelul populatiei expuse .  Masurile nemedicale  Ele sunt cele aplicate de primari.

 Cele mai folosite si cele mai eficiente sunt mijloacele chimice de combatere care fac si obiectul unei intregi legislatii: curatenia si dezifectia in spitale avand la baza o legislatie separata.cu actiune antibacteriana.Rezistanta lor in aer fiind destul de redusa dar sunt si boli la care un  simplu contact aerian si eliminarea de germeni duce la inhalarea lor si producerea de infectii (ex varicela )dar si boli care necesita un contact mai prelungit. asigurarea de combstibil si materie prima in procesul de combustibil si modif procentului de combustibil astfel incat sa se reduca cat mai mult din substantele poluante.vorbit .sterilizarea chimica care se adreseaza instrumentelor ce nu pot fi sterilizate prin mijloace clasice de caldura.in mediile medicale.  Poluantii infectiosi  Poluantii infectiosi care duc la contaminarea aerului: virus respiratorii.se pot usca si se pot transfera in praful bacterian.tuberculoza).varicela au transmitere aeriana.tuse convulsibila.in industria alimentara.=> in scoli.  Avantajul este ca daca nu exista organism receptiv in apropiere se pierd.medie.acesti germeni avand viabilitate redusa in aerul atmosferic. cu actiune in prezenta sau absenta omului.   Masurile de preventie si combatere Acesea au la baza depistarea sursei. se inactiveaza spre deosebire de alte medii de cultura unde germenii se dezvolta foarte bine.chiar si pronuntarea unor anumitor consoane.dar mai sunt si purtatori de stafilococi. Germenii in general rezista putin in aer.indepartarea ei si tratarea acesteia.  Antraxul se transmite nu numai cutanat ci si respirator.  Eliminarea se face prin: tuse . Aceste picaturi isi pot pierde invelisul exterior si se transforma in nuclei de picatura care pot sedimenta.ciuperci.  Aceasta se face prin diverse metode de laborator cu ajutorul carora se recolteaza probe de aer si se incubeaza la diverse temperaturi .  Aerul nu este un mediu bun de cultura pt germeni el reprezinta o cale de transmitere a germenilor de la sursa la receptor. Ca sursa de infectie este omul bolnav sau purtator de germeni.  Rujeola. In ceea ce priveste organismul receptor: extreme de varsta( copii si batrani )sau cei care nu au imunitate fata de  o anumita boala.  Aceasta dezinfectie se realizeaza in functie de nivelul de contaminare din unitatea medicala poate fi una joasa. Dezifectia putand fi facuta prin diferite mijloace :lampi ultrav fixe sau mobile. .nivel superior sau inalt.masuri de curatenie si dezinfectie adecvate.In general purtatorii preinfectiosi sunt cei mai  periculosi pt ca nici nu-i stii .germenii selectionati initiali fiind ulteriori cultivati pe medii selective.streptococi (sanatosi care nu isi cunosc statusul decat in momentul unor investigatii).  Eliminarea se face de obicei sub forma de picaturi.bacterii. Aceste modode de transmitere si calitatea aerului din punct de vedere biologic se fce prin investigarea aerului.celula scuamata de care adera si germenul. Numarul germenilor creste in incaperile inchise. Majoritatea bolilor infectioase aeriene au aceasta cale de transmitere:boli aerogene( infectiile streptococize.