You are on page 1of 24

Hristo Bojčev

Ona stvar
LICA:
DINKO, muškarac hamletovog uzrasta
VERKA, njegova supruga u naprednom stadijumu trudnnoće
FILIP, radnik na železničkom prelazu
PEPA, Filipova supruga i Verkina sestra
ŠEJNO, sused
PRODAN, uniformisani mašinovođa, Dinkov brat od strica (tetke, ujaka)
SLIKA PRVA
Sve se dešava u maloj kući kraj železničke pruge. Visoko na zadnjem zidu
su mala vrata, preko kojih se izlazi na tavan. Ispod vrata su uspravljene
drvene merdevine. U sobi je i osobena instalacija od cevi, iz kojih izbija
para. To je sve što se vidi. A ono što se ne vidi, nećemo komentarisati, jer
život dokazuje da je komentarisanje nevidljivih stvari besmisleno. Čak, kad
se zamisliš, i same nevidnljive stvari su bez smisla. Ali, ako se ne zamisliš,
možda ga i imaju. Trenutno je scena prazna, ali se sa tavana razleže
neopisiva buka od oborenih predmeta, lomljave crepova i sl., kao i povici
gonilaca: «Drži!», «Ovde nema ničega?», «I ovde nema?», Iza dimnjaka!
Iza dimnjaka!», «Uh majku mu!», «Gde se samo sakrilo?» i sl. Na
tavanskim vratima se bojažljivo pokazuje Šejno i žurno silazi niz
merdevine.
PRODAN: Vrati se!
ŠEJNO:
Neću.
PRODAN Zašto bežiš?
ŠEJNO
Ne bežim. Sačekaću ga ovde u zasedi i iznenadiću ga
udarcem s
leđa. (Urla iz zasede.) Držite ga! Napreeed!
FILIP
(silazi sa tavana) Prestani da urlaš! Nema ničega.
DINKO
(silazi sa tavana) Ima!
FILIP
Ako ima, gde je?
DINKO
Ne znam. Sada zaista nema ali, u principu, ima!
PRODAN Znate šta! Da još jednom razmotrimo sve. (Dinku.) Brate,
ispričaj ponovo, ali polako. I od početka, do kraja. Ja sam mašinovođa I
hoću, što bi se reklo, da znam trasu.
DINKO Već sam vam rekao… Legoh uveče i, u neko doba, nešto krenu po
tavanu: škrip-škrip, škrip-škrip, i tako to. Cele noći. Isprva pomislih da je
mačka, ali nije. Mačka hoda lagano, a ovo je teško. Barem šesdeset kila.

ŠEJNO Kako znaš da je šesdeset?
DINKO Pa... po škripi.
PRODAN Ako je šesdeset kila, onda je čovek?
DINKO Nije čovek. Šta će čovek na tavanu usred noći? To je nešto
neobično...
ŠEJNO Kako i ne bi bilo neobično? Kad mu samo jedna noga teži šesdeset
kila, ako je sa dve, znači da je sto i dvadeset.
PRODAN A kao je sa četiri – dvesta i četrdeset.
ŠEJNO Daj bože da je sa jednom.
DINKO Ne znam. Nisam ga video, samo ga čujem.
ŠEJNO To nije životinja. To je nešto... Bolje da i ne govorim šta...
DINKO Šta je?
ŠEJNO Teraj dalje...
DINKO Ujutro se penjem na tavan – nema ničega. A noću – iznova:
škripškrip, škrip-škrip...
PRODAN Jebo te!
ŠEJNO Znam šta je...
DINKO Šta?
ŠEJNO Shvatićeš. Teraj dalje!
DINKO Treće noći se nije pojavilo. Ali četvrtete se opet pojavi. Ja se malo
smirih i zaspah. A pete noći pun mesec. Izgreja ona mesečina, a mene san
ne hvata pa to ti je. Izađoh napolje – Mesec okrugao i prozračan kao lopta
od kamene soli, olizana od nebeskih krava. Sve se na njemu vidi: planine,
ravnice, usahle reke i mora, razvaline drevnih tvrđava, čak sam i jedno
suvo drvo video...
FILIP Drvo?
DINKO Da, ali suvo.
PRODAN Suvo je, jer na Mesecu nema života.
DINKO Krenuh niz korito jedne presahle reke. Idem ti ja, idem i stigoh do
dna jednog presahlog okeana. Krenem dnom okeana i kako gazim po
ljušturam školjki, tako čujem ono: škrip-škrip, škrip-škrip. Ono ide iza
mene. Približi se na tri metra i stade.
ŠEJNO Ti ga vidiš?
DINKO Ništa ne vidim, samo ga čujem.
ŠEJNO A kako si shvatio da je na tri metra?
DINKO Pa po sluhu.
FILIP Jel to tamo gore?
DINKO Tamo je samo započelo. Kada sam se probudio, čuh ga sa tavana:
škrip-škrip, škrip-škrip i tako to. I otada sam kao bolestan: niti me san
hvata, niti bilo šta. Već celih devet meseci...
FILIP Svake večeri?
DINKO Ne svake. Ali kad ga nema ne mogu da spavam, jer ga očekujem.
PRODAN Loše...

. Možda neko. a ovo su mehanizmi. Ima svakojakih ljudi. DINKO Reci mi. DINKO (kroz prozor) Verka? Verka? Dođi za čas ovamo! Ulazi Verka. Reći ću. DINKO To mi uopšte nije palo na pamet. A ja samo sipam. Ovde je kotao.) FILIP Zar to nije parno? DINKO Bilo je. Više i ne pamtim šta sam rekao. Ti bi ionako saznao. ŠEJNO A tvoja žena? DINKO Šta? ŠEJNO Jel ga i ona čuje? DINKO Kaže da ne. DINKO Šta? ŠEJNO Teraj dalje.DINKO Ne da je loše. FILIP Kako to mučiš samog sebe? DINKO Mislima.. ŠEJNO Jesi li ti siguran? DINKO Šta hoćeš da kažeš? ŠEJNO Ništa... ili govori. PRODAN Čuj. samo pretpostavljam. DINKO Kako ne bi bilo? Gori četiri kofe uglja na dvadeset i četiri časa. dok osluškujem? FILIP Nemoj da osluškuješ i gotovo. Šejno.. o kojima ne želim ni da govorim. (Pokazuje instalaciju od cevi. ali da si ti na mom mestu? FILIP Ja? Zašto baš ja? Reci.. ŠEJNO Nema veze. DINKO Lako je da se kaže. Počeo sam da radim neke stvari. ali poslednji. FILIP Ne. Radi tačno. VERKA Jeste li ga uhvatili? ŠEJNO Koga? VERKA Otkud ja da znam? Zar ne jurite nešto? . ali mnogo greje. FILIP Zimi će vam biti dobro. zašto baš ja? DINKO Kažem samo na primer. ili sasvim umukni! ŠEJNO Dobro. obilazi okolo zbog nje. ovo sam počeo da pravim. ustajem i počinjem da mučim samog sebe. I pošto ne mogu da spavam. Samo rekoh... Šta da radim po celu noć. Sada je parni časovnik. molim te? ŠEJNO To je samo pretpostavka. a da Verka ne zna. Bila je reč o tome da ga čujem. to nije slučajno? Znaš ti zašto si baš mene pitao? DINKO Ništa ne znam. nego. ŠEJNO Kakve stvari? DINKO Evo. FILIP Ne. ti imaš nešto u vidu? DINKO Nemam ništa u vidu.

... ali nije. Znači.. a krenula za mleko? Hm? DINKO A gde si išla posle ručka? VERKA Za hleb. PEPA Čekaj! (Vadi list hartije i hemijsku olovku. nešto krene po tavanu: škrip-škrip. da si. DINKO Da. nešto krene po tavanu: škrip-škrip.) Oooo! Zato ti ne spavaš noću? A folira.. ali daj Bože da je sa jednom nogom.. Verka.ŠEJNO Šta mi to. Cele noći. Šta naprimer? DINKO Naprimer.. Pogledaj samo na termometar! Kako da ne izlazim. Prvo sam pomislio da je mačka. . znači da teži sto i dvadeset. ŠEJNO Trudnica. DINKO Nema više konsultacija. mačka mi je pobegla.. slučajno. Legnem uveče i. škrip-škrip. A noću opet: škrip-škrip. Ja ću da idem... PEPA Sa čime? DINKO Upravo to objašnjavam. Čim mu je jedna noga šesdeset kila. Prvo sam pomislio da je mačka. a krenula za hleb? DINKO A gde si išla popodne? VERKA Na žensku konsultaciju. Posebno? VERKA Na šta misliš? ŠEJNO Eventualno neki muškarac. ja ću da idem. «onim» tamo.) Kreni iz početka. po tebi. on me optužuje! PEPA Za šta? VERKA Za preljubu sa. VERKA Molim? (Pobesni.. DINKO Gde si išla? VERKA Za mleko.. škrip-škrip... ŠEJNO Trudnica. jurimo? DINKO Vidi. DINKO A kad već ideš tamo-ovamo. u neko doba. jer teži barem šesdeset kila. škrip-škrip. DINKO Od sada.. ali nije ni čovek. jer... i tako to.. I ja ću da pobegnem. ali nije. Jesi li jutros izlazila negde? VERKA Izlazila sam. škrip-škrip. ŠEJNO (tiho.. Prodanu) Trudnica.. Svo mi je cveće uvenulo. i tako to. da zapišem. u neko doba. primetila nešto posebno? VERKA Ne.. pa nadalje.. PEPA Šta se dešava? VERKA Seko. DINKO Od sada. ja ću da idem. kad se od vrućine ne može sedeti u kući? Ja više neću ni da spavam tu. ili dvesta i četrdeset. Naprimer da te neko zagleda. a krenula na neke ženske konsultacije. kao pravi časovnike. Ulazi Pepa. Ujutru se penjem na tavan – nema ničega. pa nadalje. jer ovde ne može da se živi. legnem uveče i.

ali klozet je klozet. recite mi? San me ne hvata. a ne škripi. makar da mu železničari tepaju «toalet». niti da čekaš. drugo – teži šesdeset. kad ima? Pa ja ga čujem. Treće – nije mačka. ŠEJNO Ako pitaš mene. PRODAN I ja sam isti.. DINKO Kako to nema. DINKO Šta je jasno? PEPA Ništa nije jasno. ali već imamo neke početne podatke za razmišljanje: prvo – ono čkripi. osim nekog slepog putnika na nekoj stanici. stani.. ja opet ne mogu da ga čujem. jer kad sednem u lokomotivu. naprimer. Nek priča ko šta hoće. Uzeću da se i ja zaključam u klozetu nekog voza i... Sedeo i čekao čovek.. ali nije ni čovek. ništa ne može da se popne u voz.. Dve nedelje je klozet pokazivao zauzeto. Ja. ono je. Ne pričaš lepo. dok stojim na smeni pored rampe. Evo ti sveska i olovka! DINKO Jel ti to ozbiljno? PEPA Ozbiljno. FILIP Taj sigurno više neće da putuje džaba. Čim se zaslušam – zaspim. PEPA Meni je sve jasno. čistačica nije otključala. Kada sakupimo još podataka. ono zaista i završila. bio je oslabio dvadeset kilograma i napamet je znao sve stanice na liniji. na kraju.. Bolje da ne kazujem šta. čujem samo zvuk motora. napišem hiljadu puta «Smena će da završi» i kada stignem do hiljadu. A i šta drugo da čujem – pri takvoj brzini. taj više ni u klozet neće da uđe.. sto i dvadeset. DINKO A šta ja da radim. daćemo ih foto robotu u policiji i foto robot će napraviti eventualni portret toga onoga. PEPA Šta? ŠEJNO Saznaćeš kad za to dođe vreme. PRODAN Tako je. jer konj lupa. Pisanje pomaže za sve. Znači.. PEPA Zašto? FILIP Zato što onoga i nema.. dok mu. Jednom se jedan takav na stanici Roman zaključao u klozetu i dve nedelje nije uspeo da se otključa. Ja ću. Neka da ja ispričam. PEPA Ako sto puta napišeš «ničeg nema». Ono bez karte – niti je da vičeš. Kada je izašao. FILIP Ništa foto robot neće da napravi. VERKA Mogu ja da te zaključam i u našem klozetu... smirićeš se. Ono i posao mi je takav. ili dvesta I četrdeset kilograma. Čak kad ga on i čuje.ŠEJNO Čekaj. opet. FILIP Pa ti već imaš jednu disertaciju? . DINKO Konj? Kako konj da se popne na tavan? PEPA Ne interesuje me kako – razmišljam u principu. Četvrto – nije ni konj. sve da zapisujem i napisaću disertaciju na temu «Uticaj ‘onoga' na život čoveka». VERKA Ja ga ne čujem.

razumeli smo se? Ako se ono pojavi.. jer kad završi tvoja smena. Sa vodenim hlađenjem. javite mi.. Dolazimo i hvatamo ga.) DINKO Hajde. Zar ne radimo na istoj rampi? DINKO Da napišem sto puta? PEPA Bolje dvesta. DINKO Pišem. Ulazi Filip. VERKA Samo nam je pištaljka falila u kući. Ova pištaljka je sa parne lokomotive. Sigurnije je. ulazi. VERKA Evo.. Šta cele noći da radim na rampi dok ti spavaš? FILIP Spavam. Ne čujem ništa. Uzeh ovaj džak iz skladišta da napravimo klopku na tavanu. ja ću da vičem... Montiraćemo je na parni kotao i vezaćemo je kanapom za džak. PEPA Ti piši. Dizel. Ne čujem ništa... jer sutra dolazim da uzmem listove i da ih priložim uz ostala dokumenta u fasciklu. šapućući reči. FILIP Kad ga uhvatite. ali sad je već imamo. Sada rade oba časovnika i ja upoređujem pokazatelje.... ne! Sto puta je dovoljno. Ne čujem ništa. A? Vrata na tavanu se otvaraju uz zlovešto škripu i ponovo se zatvaraju. ne rasejavaj se. Ali uhvatićemo ga. DINKO Ne. jer sam noćna smena. Ne čujem ništa.. PRODAN (ulazi zadihan) Dolazim direktno sa stanice.. Ako se nešto desi.PEPA Napisaću još jednu. započinje moja. pištaljka će da zasvira. PRODAN Idem i ja. Ne čujem ništa. ŠEJNO Verka? Dinko? DINKO Ulazi. PRODAN Zašto da ti javimo? . (Piše i ponavlja reči na glas. Ne čujem ništa... DINKO Aaa!!! SLIKA DRUGA Sledećeg jutra Šejno udara po vratima. ŠEJNO (ulazi) Jeste li ustali? DINKO Ja uopšte nisam ni legao. Ne čujem ništa. bata će da javi. ŠEJNO I šta? DINKO Škripi.) Ne čujem ništa. nego piši! I da pišeš. (Ustaje i kreće ka vratima. Verka će nas otpratiti.) FILIP Ja idem da spavam. Izlaze. (Počinje da piše. Počinjem. pišem. Ono je opet dolazilo. PEPA Nemoj da vičeš. šta bi. Ne čujem ništa. DINKO Čekajte da vas otpratim. kad se kanap zategne. sad ću ja. FILIP Jeste li ga uhvatili? PRODAN Ne još. Ne čujem ništa. Napravio sam još jedan časovnik. Znači.

ŠEJNO Ja ću da pomažem iz zasede.) FILIP I šta? jel opet? DINKO Opet. ili da ga uspavljujemo? DINKO Možda je to nešto što. Stavio sam je ako padne u džak.. PRODAN Tebe je. PRODAN To više nije klopka. strah? ŠEJNO Ne radi se o strahu.? FILIP Čuo sam. Mnogo je pogodnije da se pokažeš u pogodnom momentu. Dinko ne može da spava. Radi se o principu. do pola napunjen slamom) ŠEJNO Kakva je to slama? DINKO Slama ko slama. da se ne prebije. FILIP Cele noći? DINKO Da. I ja ne znam šta bi moglo da bude. Hoću reći da nema ničega. svake noći spavaju. ali ljudi. zar ne? DINKO Baš tako. ŠEJNO Kada? FILIP Još sinoć. Ima ljudi koji ceo život prožive u zasedi. jel ideš? ŠEJNO Gde? PRODAN Na tavan. kad govorimo o noćas? FILIP Nema veze.FILIP Tako se kaže.. DINKO Da. PRODAN Jesi li čuo da je noćas. Oni su nešto kao rezerva čovečanstva i čekaju svoj momenat. Ovi radijatori su na vodeno hlađenje. nego u nepogodnom. (Šejnu.. FILIP Skoro i da se ne čuju? DINKO Da. Ja u principu delujem iz zasede.. PRODAN Klopka će da reši problem. Zaseda je najpogodniji princip za akciju: sediš sakriven I čekaš pogodan momenat. DINKO Ja sam prešao na naftu. Skoro i da se ne čuju. Važno je šta se. Svet je pun zaseda i čovek nikada ne zna odakle nešto može da izađe. FILIP Tihi koraci. Ostaju Dinko i Filip. I kada pogodan momenat nastupi – izlaziš. FILIP Na ovom svetu postoji hiljadu onih. PRODAN I šta se. Osim toga.) Hajde. ŠEJNO Kako sinoć. FILIP Sasvim tihi? DINKO Sasvim tihi. Ali i ona mnogo greje. dešava? FILIP U stvari. Da postavimo klopku. Hoćemo li mi da ga lovimo. a da se ne pokažu. zato što ono postoji. u stvari. ima i prednosti: ako pogodan momenat ne nastupi. dešava. . ipak. jer časovnik počinje da kasni. izgleda. u stvari. možeš i da se uopšte ne pokažeš. ili da ne izađe. nego slamarica. Treba da dosipam naftu. (Dinko dovlači džak. (Prodan i Šejno se penju na tavan.

ŠEJNO Hoćeš li ti.) DINKO Šta misliš? Da li ćemo ga uhvatiti? FILIP Ne. DINKO I ja bih tako rekao. ŠEJNO Ali ni sam nisi baš siguran da su golubovi? PRODAN Siguran sam. ŠEJNO Dobro. Možeš da uzmeš i časovnike.) ŠEJNO Pusti me! Nemaš pravo da prilažeš silu! PRODAN Kakvu silu prilažem? ŠEJNO Držiš me. Jer ako odustanem.) Nešto sumnjivo kod vas? FILIP Ne. Da nešto ne pomisle kad ih vide? .. (Filipu.FILIP Ja bih rekao da se čak uopšte ne čuju. Pisak lokomotive. kao da sam se predao. Za svaki slučaj budite malo oprezniji. uplašen. video sam ih. ŠEJNO Ne znam. najzad. PRODAN Ti se prepao od golubova..) PRODAN Zar i ti ne prilažeš silu kad me udaraš? ŠEJNO To nije prilaganje sile. ali ne želim da odustanem. pokušavajući da povrati svoje dostojanstvo. PRODAN A što da ne? ŠEJNO Da se predam? PRODAN Normalno. (Penje se. da me pustiš? PRODAN Pustam te. ŠEJNO I do kada tako? PRODAN Dok ne navikneš. Kroz tavanski otvor visi Šejno i. DINKO I ja ne verujem. pokušava da nogama napipa lestvicu ispod sebe. ŠEJNO Dok ja naviknem.) ŠEJNO Zar se tako pusta? PRODAN A kako? ŠEJNO Laganije. oteraće me u ludnicu? PRODAN Šta je loše u tome? ŠEJNO Da me oteraju u ludnicu? PRODAN Videćeš koliko će ti biti dobro. PRODAN (kroz otvor) Stani! Što bežiš? (Hvata ga. (Udara Prodana po prstima. zar ne? ŠEJNO Kakvih golubova? PRODAN Onih što te prepadoše. ŠEJNO Kako da se predam? Kome? PRODAN Jednostavno češ da ga čuješ i nećeš ništa da preduzimaš. kada ih ne bih čuo. ŠEJNO Pustaj! PRODAN Pustam. (Šejno pada sa merdevina. nego samoodbrana. kako... ŠEJNO A ugalj? PRODAN Ima tamo.

Uzimaj ih i kreći. zar ne vidiš da se upalilo zeleno?» i krećem. DINKO Kakvog konačnog cilja? PRODAN Kako kakvog? Poslednje stanice. normalno. jedna žena se popela u voz sa ljubavnikom. istina. kada se negde duže čeka je druga stvar. Sve su snage usmerene postizanju konačnog cilja. jer mi je takav posao. ni putnici ne mislimo za sporedne stvari. DINKO I ja mislim da hoćemo. FILIP Sačekaj. idiote. PRODAN Važno je da se sva čekanja jednom okončaju. E. Glas narodni – glas božiji. Zato ja uvek mirno sedim u lokomotivi i čekam da čujem zeleni signal. Pogledaj: termometar pao na trideset i . Za vreme jednog dužeg čekanja u stanici Roman. ŠEJNO I kako znaš kada da kreneš? PRODAN Mnogo prosto. ŠEJNO Hvala. FILIP A šta drugo da rade? PRODAN Nije važno gde ideš. FILIP Ma nemoj. DINKO I šta radite kada ga postignete? PRODAN Kako šta? Krećemo nazad. važno je da ideš negde. Nema greške. Za sad ću da sačekam. jedan je časovnik stao.) ŠEJNO Nešto se desilo? DINKO Startni motor dizela. PRODAN Ja. Svi zapuše uši i razbeže se. obavljajući svoj svakodnevni posao. FILIP Osetio sam da je postalo hladnije.PRODAN navikli su oni. a njen suprug se bacio pod voz. međutim. Ispred mene su šine i ni ja. Mogu odmah da te povežem. Ne mogu da ih razlikujem pa to ti je. uopšte ne mislim. na kraju krajeva. ŠEJNO Kako to da ga čuješ? Zeleni signal je za gledanje. Ja mogu i kasnije da te povežem. DINKO Normalno da je hladnije. (U tom trenutku Dinko naglo potegne nekakvo uže iz dizel časovnika I odjekne zaglušujuće brundanje startnog motora. Stojim na prozoru dok neko od putnika ne vikne: «Hajde. u drugom stanju. molim vas! Žena mi je. ja sam daltonista. Svi sedaju i gledaju prema pištaljci. među nama rečeno. sa iščekivanjem. Svi stoje i čekaju ono. Svako zna gde je krenuo i sve misli su usmerene ka krajnjem cilju. Ulazi Verka. ali ja. ŠEJNO Ovaj put ćemo ga uhvatiti. I šta mislite da se desilo? VERKA Šta? DINKO Hajde dosta. čoveče? PRODAN Meni je i zeleno i crveno jedno te isto. a ne za slušanje? PRODAN Jeste za gledanje. Do sada nije bilo slučaja na našoj železnici da neko čekanje nije okončano. nema fajde. Prodan i Šejno silaze sa tavana. Dok mi tu govorimo. Jer. koliko god i da gledam.

Važno je da si u pokretu. Da . PRODAN Znaš šta. ja sam. Samo da ih istresemo od naftalina. dok ne navikneš. A ja u klozetu. jedne noći video jedan i odmah sam telefonirao pretsedniku opštine: «Takva i takva stvar. Čuju se samo zrikavci. Sledeće večeri oni sleteše.ja opet ćutim. PRODAN Gde? ŠEJNO U dvorištu.. opsovaše i odleteše. da ovde spavamo? PEPA Ja ću ostati da zapišem. «Gde živi pretsednik opštine?» . U pokretu ništa ne može da ti se popne u voz i da ti okrene život naopačke. ŠEJNO Ja ću da napravim zasedu i leći ću u nju. Pod silnim utiskom priče. DINKO Hoćete da me ostavite samog celu noć? FILIP Ne misliš. FILIP Svi odlazimo. Doviđenja. naprimer.. Opkoliše me spolja i pitaju: «Kako se zoveš? – ja ćutim. To je sve. vidim jedan NLO. niti ste vi mene viđali.. ŠEJNO A rampa? FILIP Linije je u remontu od juče.) Mnogo nafte guta! PRODAN Da je ovo dizel lokomotiva.. FILIP Dajte ćebad i da ležemo. Ostaju samo Prodan i Dinko. iza klozeta. Zašto nosiš tu kutlaču? PEPA Uze je da se branim. momci. Prodan izlazi na prstima. brate! Što ne dođeš kod nas na železnicu? U početku ćeš biti kočničar. do sada bismo.) PEPA Šta ima za zapisivanje? PRODAN Još ništa. (Svi su već ostali u donjem vešu. stigli do krajnjeg cilja. (Doliva naftu.pet. VERKA Evo sad. Ulazi Pepa sa fasciklom i velikom metalnom kutlačom. Mislio sam. s tom naftom. PRODAN Idem ja...... Ako se nešto uhvati. «Ono». a posle ćemo ti srediti i odgovorniju dužnost. I oni. FILIP Čak bi se i vratili. valjda. FILIP I ja ostajem. ŠEJNO Ono može da je NLO? U ovom kraju ih ima mnogo. brate. niti ja vas. Posle se pojavilo ovo. Svi izlaze da tresu ćebad. kad shvatiše da nema kontakta..» «Gde?» «Iznad stanice Roman. PRODAN Onda i ja ostajem. ali i to me neće spasiti.. ali biće. PEPA (zapisuje) I posle? ŠEJNO Posle?. kažem. nek mu misle oni. zaspao sam.» «Čim je iznad Romana. Odmah da si zaspao!» PRODAN I posle? ŠEJNO Šta posle.. svi ćute. uhvatiće se i bez nas. zagledani napolje u nebo ispunjeno zvezdama. A? DINKO Mislio sam o tome.

Samo hoću da te nešto pitam? PRODAN (rasanjuje se) Šta? Jesi li odlučio za železnicu? DINKO Ne. Sve sam probao. Petli kukuriču. Tu smo. PRODAN (urla) Uhvatilo seee! Brzooo! FILIP Dolazim. I uši sam zapušavao.. Što ne probaš da ga ne čuješ? Jesi li probao? DINKO Probao sam. FILIP (Pepi) Gde ćemo mi da legnemo? PEPA Ja do svoje sestre. FILIP (šapatom) Badžanak. Reci mi šta je bilo sa onim što se bacio pod voz? PRODAN Aaa. DINKO Kako? Na komade? PRODAN Neee! Pičnuo posle čovek ladno pivo u bifeu i sasvim došao sebi... Ali čim sam ga jednom čuo. čak i da ga više i ne čujem. Popiješ hladno pivo i. i glavu sam uvijao.. DINKO Što ti je život.. badžanak. DINKO Brate? Spavaš li? PRODAN (skače.. mogle je nešto iz toga i da izađe. DINKO O čemu govoriš? FILIP O onome..) Filip Leže do Dinka. laku noć! Prodan se okrene na drugu stranu i zaspi. nemaaa! SLIKA TREĆA Sumrak pred svitanje. dolaziiim! PRODAN Napreeed! .. ŠEJNO Ja ću ovde da legnem. Hajde.) Dinko otpuza prema Prodanu. onaj što se bacio ispod voza? Šta je bilo. majku mu? Kao riknuo si..sam otišao na železnicu pre nego sam ga čuo. Kao da me nema. stalno ću misliti o njemu. Čujuse dovikivanja. posle ponovo sve iz početka.. usnuo) Gde smo? Na stanici Roman? DINKO Ne. Transportna policija ga posle izvadila. Ništa. Ulaze i ostali.. Scena se zatamnjuje i može se reći da svi spavaju. Parajući zvuk sirene voza. Reci mi: ima li veće bespomoćnosti od toga? FILIP Ima. DINKO Koje? FILIP Shvatićeš kad za to dođe vreme. Laku noć! (Okreće se. zveka oborenog posuđa i slično. Po mraku trče siluete. Nastaje panika. FILIP A ja? PEPA Ti. što ne probaš moju varijantu. a? DINKO Kakvu varijantu? FILIP Moju. ne o tome. DINKO Kakvo pivo? Zar nije bio pregažen? PRODAN Kako to pregažen? Pa voz je stajao u stanici.. (Daje mu tajni znak da legne do Dinka. Čujem ga i to ti je. Potpuna bespomoćnost. Nema umiranja.

PEPA Pogledajte mu glavu kako je deformisana od kutlače. «Joj mamicu ti!» i slično. PRODAN Tojage! Uzmite tojage! ŠEJNO Napred! ja ću da ga sačekam u zasedi. Ja ću posle da ti pročitam sve iz beležaka.) Eto ti. ŠEJNO Je li umrlo? PRODAN Umrlo je. daj! Penju se uz merdevine. Ja sam ovde u zasedi. badžo? PRODAN Dobro je da si se javio. FILIP Jesi li živ.U džaku se nešto pomera. smetaćemo jedan drugom gore. (Uzima kutlaču i počinje da udara razjareno. PEPA A gde je on? ŠEJNO Tu je bio? PEPA Ali ga nema. FILIP Stvarno? PRODAN A? ŠEJNO Da se nije pritajio u zasedi? PRODAN Brate? FILIP Badžo? DINKO (iz džaka) Auuuu! ŠEJNO A?! Filip odvezuje džak.) PRODAN Brže! Brže! FILIP Daj. na! Najzad će I Dinko mirno spava. ŠEJNO (izlazi iz zasede) Daj mi sad kutlaču. Baš sam hteo da počnem ponovo. Unutra nepokretan i bez reči sedi Dinko. ŠEJNO Glava mu je i pre bila takva. (Izvodi je i ponovo ulazi. ŠEJNO (iz zasede) Udri! Udri! Tako! Udari ga! Drži ga čvrsto! Tako! Bravo! Veži čvrsto! Šutni ga! Udri! Udri! Udri! Napokon sa tavana spuštaju uvezani džak. seko? PEPA Verka. Življe malo! Sa tavana se čuje lupkanje. ŠEJNO (iz zasede) Udri! Udri! PRODAN Više ne mrda. PEPA Zašto ne viknu? .ŠEJNO Držite ga! Ja ću da ga napadnem s leđa. jesi li ti stalno bio unutra? DINKO Ne znam. Nigde nisam izlazio. izađi! Ovde nije za tebe.) VERKA Seko? Šta se desilo. PRODAN Brate. tupi udarci i povici: «Drži!». eto ti. Čak se sad malo popravila. da vidiš šta ja mogu. Prodan i Filip skaču sa tavana po njemu i započinje borba. PRODAN Brže! ŠEJNO (iz zasede) Mnogo nas je. «Udari ga!». (Sakriva se.

ali sad prave tako mekane kutlače. Pepa je donela. ali ko je mlatio njom? Sve sam ja zapisala... nešto s leđa gurnu i. ali mi je glava sada kao šerpa. VERKA I ja ću sve da bijem.. da bolje pogledam i kada se nagnuh.. provirih unutra – ništa! Čekaj. Ubiješ čoveka.. ŠEJNO Ja sam lagano udarao.. Dobro je da je bilo slame. ŠEJNO Kutlača nije moja.. (Pokazuje iskrivljenu kutlaču. DINKO Verka. kao da sam znao. Sam sam ušao.DINKO Kad? Taman otvorim usta i tras kutlačom.) ŠEJNO Svi su ga tukli. da vidim šta se dešava?» Popeh se na tavan. šta ti je? Ti si se borio sa «Onim»? DINKO Nisam. VERKA A ko te tako prebio? DINKO Ne znam. DINKO Nije baš tako. Bilo je anonimno. ali nema veze.) PEPA Ništa... VERKA I ja ću samo kutlačom. Ne znam ko je mlatio tom kutlačom. Oni su me tukli za moje dobro. DINKO Tako je... PEPA Verka! Sve ću da ti pročitam iz beležaka. (Uzima kutlaču... VERKA Zar nisi video? DINKO Kako da vidim kroz džak? VERKA Bio si u džaku? Ko te tamo ubacio? DINKO Niko. Opet da otvorim usta i opet tras kutlačom. VERKA Šta se tu dešava? ŠEJNO Ništa. Kupićemo novu.. ŠEJNO Zar mi ne rekoste da je umrlo? PRODAN Tako je bilo.) FILIP Mi smo ga tukli za njegovo dobro. VERKA Dinko.. Kakvih je nekada kutlača bilo.... Ulazi Verka. a kutlača zdrava.. Nagnuo se nad džak. a pred zoru rekoh: «da ja malo obiđem. PEPA Da. VERKA Zašto? DINKO Da vidim šta ima. VERKA Znači ti si ga tukao? ŠEJNO Ja sam samo kutlačom. . Cele noći nisam trenuo. A šta ti tražiš u džaku? DINKO I sam ne znam. da ti obajasnim! VERKA Šta ćeš ti da mi objašnjavaš? Sve je jasno! (Udara kutlačom sve redom. VERKA I šta je bilo? DINKO Zar i sam ne vidiš.. kažem. majku mu! Pogledaj na šta liči kutlača.

VERKA O čemu drugom? Sve je to zbog «Onog». Ne biti? FILIP I to nije.. ali kad su kola već tu.. I naftu dolivaj.. šalje me Filip.. PRODAN Po meni nije imalo smisla. ali samo oko praznika. Otada se sve zakuvalo...centar ravnoteže mu se pomerio i. Biti. Časovnici ne treba da staju. tamo i vratiće se. Reci im: takva i takva stvar. Čim me puste.. ako nema časovnika. kad već ima kola. FILIP (sa olakšanjem) Odoše. Ja ću doći da te otpratim... ili ne biti?» Znaš pravilan odgovor.. PEPA Radilo se o nečem drugom. FILIP Srediće mu centar. VERKA Dolivaću.... neću biti. . ŠEJNO Šta se čudiš? Da sam ja na tvom mestu. zašto da ide peške? DINKO Tako je. Ti me odmeni i bacaj ugalj u kotao. VERKA Zašto kolima? Zar ne može da hoda? ŠEJNO Može.. Čak sam ih i pozvao. Nemoj mnogo da se zadržavaš! Izvode Dinka napolje.. jadan on. DINKO I šta ti fali? ŠEJNO Ništa. jer život teče i. Ništa se.. kad si već zapamtio. Da te bodrim. nema. ne oseća. odakle se čuje ambulantna sirena. Oni znaju.» ŠEJNO Jesi li zapamtio? DINKO Zapamtio sam. Ono i kod nas je velika ludnica. FILIP Najčešće postavljaju pitanje «Biti. VERKA Šta će da mu da mu srede? Ima li nešto slomljeno? DINKO Nema. Sada će da ga pokupe i sve će da mu srede. DINKO Onda. VERKA Kada se vraćaš? DINKO Pa. Ja poznajem one što sređuju pomerene centrove. apsolutno. PRODAN A što ja nisam shvatio gde je bata otišao? FILIP Šta nisi shvatio? Otišao je do. Trebalo je da odmah dođe sa mnom na železnicu. Zato sam ih i pozvao. Ljudi su veoma pažljivi. odmah. da krećemo. zar ne? PEPA Normalno da zna. Nije mi ništa. VERKA Nije dobro. FILIP Znam da ti nije ništa. osim krajnjeg rezultata. Udobna. Kakva kola? FILIP Bela. Pravilan odgovor je: «Nikada nisam razmišljao o tom pitanju. nećemo ni osetiti kako je prošao. Čak će i kolima da te odvezu.. DINKO Hoće li dati inekciju? FILIP Ne. Ima mesta i da se legne. zašto da.. mnogo ste ga tukli po glavi pa govori nepovezano: biću. ŠEJNO E. FILIP Nije to. Ionako su na televiziji javili da će biti zahlađenja. već bih otišao.

Milione tona. PRODAN Evo. PRODAN Normalno. kao paket.... PRODAN I da ih ovamo zajedno dovezem? . Sedaju. Pogledaj samo kakve je časovnike napravio! Ranije nismo ni primećivali kako život prolazi. je li? Ako ćemo već. Tamo samo slušaju lekcije i pišu disertacije... Ove smene sam tamo odvezao drveni materijal. evo. gde sam ga poslao.. i brzina brzina.... Evo. da vidimo šta će se desiti. mnogo više posla može da se obavi. Bolojeg mesta nema. prošle smene sam tamo odvezao pesak. FILIP I tamo. znači da i on nema pravo da ih čuje. pustiće ga. VERKA Upravljaš.. nije loše. i cilj je cilj. PRODAN Mnogo posla smo posvršavali na železnici. VERKA Kad su tvoji. ali ako ne razmišljaš – ima. VERKA (Prodanu) A ti? Samo se voziš u vozovima. mnogo. VERKA I pošto ti ne želiš. Kad razmisliš i nema nekog smisla. mesto je samo na železnici. A šta si ti do sada napravio? Hajde reci! FILIP Dizao sam i spustao rampu. PRODAN Daj ugalj! Daj! Koliko sam samo uglja prevezao na železnici. Dosta! Digli smo paru. Takvom kao on. napred – nazad. Mogao bi da tamo odvezeš i pesak i drveni materijal najednom. Pokušaj samo da izađeš iz šina. Napred – nazad. VERKA Hoću da mi vratite muža kući.. Kako je samo pametno izmišljeno! Ideš gde ideš i opet se vraćaš tamo odakle si krenuo. PEPA Verice. šta ti je? VERKA (pokazuje barometar na kotlu) Pritisak je pao na nulu.. a vi se pravite da ih ne čujete. a sad već primećujemo.. Kad se završi seminar.. PRODAN Ja upravljam njima. I šine su šine. I nastavljamo da radimo. Odmah! PEPA Vratiće se. a dovezao drveni materijal. Dajte kofe! Zastaju u lancu i dodaju jedno drugom kofe. Bati mesto samo na železnici. VERKA Gde si ga to ti poslao? FILIP Kod nekih mojih ljudi. Milione kilometara sam prošao.FILIP Kad se vrati. poslaćemo ga kod tebe. eto šta. ali mu verujem. FILIP Da. Odmor.. što ne odeš i ti? FILIP Sad je njegov red. VERKA Ti misliš da ja ne znam šta se dešava? I zašto ste ga prebili u džaku? Zato što on čuje razne stvari. VERKA (hvata se za stomak) Oh! Oooh! Svi se stušte prema Verki. ali ako je kompozicija duža. FILIP Ništa nisam čuo. i ja ih ne čujem. naprimer. a dovezao pesak. i ne želim da čujem.. PRODAN Otićiću u zatvor. ali po šinama.

. Nešto se stropošta na pod.FILIP Da. upali svetlo! Na podu leži beživotno Dinkovo telo. Šuje se škripa. PRODAN I to mu je dosta. Bacam ugalj. s jednog kraja istorije. PRODAN To nema smisla. Cela je istorija propištala od mene. Bože! da je bar Dinko tu. čak do drugog. ubiše ga! Ubiše gaaa! PRODAN Živ je... Ne žalite energiju.. PEPA Čekajte! Nešto sam čula? FILIP Otkad si ti počela da čuješ? PRODAN I ja nešto čujem.. ugasi svetlo da nas ne vidi! Zatamnjenje. FILIP Ti? VERKA Što? Zar ti ne čuješ? PEPA Tiše! FILIP Iza vrata je. Svi osluškuju... šta je ovom barometru? Stalno stoji na nuli. Istorija traži žrtve. Tog trenutka uz tresak izbije zaštitni ventil kotla i cela se prostorija ispuni parom. Pišti sirena kroz istoriju.. VERKA O. dođavola? VERKA I ja čujem. za praznik železnica. VERKA Dinko! FILIP O. VERKA Bože.. Jednom.) FILIP Pepa. Bože! VERKA Ne diše? PRODAN Ima li pulsa? FILIP Sasvim slabo.. Živ je. meni plaćaju po turi. dajem! PRODAN Samo ugalj pomaže. PRODAN Dolazi! (Zauzima poziciju do vrata sa lopatom u rukama. I ja opet.. I odjednom. otvaranje vrata i dva tupa udarca. Mogao je da ostane i bez toga. Čuje se škripa koraka. PRODAN Gotovo! FILIP Gotova stvar. VERKA Jadni moj! . Bože. bacam ugalj. I bacam ugalj. a Filip je dograbio kutlaču. naš ministar reče ovako: «Naše lokomotive su kao lokomotive istorije i njihove sirene će oglašavati istoriju dok ne stignemo do pobedonosnog kraja.. VERKA O. ali od straha ne sme da kaže. PRODAN Dajte ugalj! Dajte! FILIP Dajem. Pepa.. bacam ugalj. FILIP Šta je bilo? PRODAN Zaštitni ventil...» I šta misliš da sam ja uradio? Tada sam bio na parnoj lokomotivi i tako sam naduo sirenu..

Neću da čujem. opet ništa neću da čujem. I pitaju kako si? FILIP E. Neću da čujem. još uvek previjen.. sasvim u redu.) Šta je sad ovo? DINKO Perpetum mobile. DINKO Ja sam. Petao kukuriče. Neću da čujem. PRODAN Bravo! Strašno je! A kako radi? . koju proizvodi pokretni mehanizam. PRODAN Dinko. Zvuk mehaničke melodije. opet ćemo ga uzeti kod nas. VERKA Šejnu nije bilo ništa.» i oni ga pokupiše. Zar im nisi rekao da te ja šaljem? DINKO Rekao sam im. ne o meni. FILIP Kako to nije bilo? Ja sam im rekao? DINKO Rekao si. ali ga zauze Šejno. Čim je dobro.) Sanjao sam mnogo lep san! (Ugleda mehanizam. sasvim dobro izgledaš? FILIP Govorimo o Šejnu. SLIKA ČETVRTA Osvit zore. ali za sada nema mesta. ali samo za jedno mesto. Radi večno. zar ne? FILIP On samo tako izgleda. Da te opet premlate. predvideo bih ga. Dinko. FILIP Zašto Šejno? DINKO Njega pitaj.. FILIP Zar ga ti nisi pitao? DINKO Pitao sam ga. FILIP Tako su rekli? DINKO Baš tako. Šejno reče: «Ja sam u zasedi.. Od jutrost te dva puta biju. FILIP A što si se ti vratio. međutim. FILIP A oni? DINKO Šalju ti mnogo pozdrava. Spolja se čuje Prodanov glas.. sedi ispred mehanizma i uživa u muzici. a bog zna šta će biti do večeras? Počinju da previjaju Dinka. DINKO I obrnuto. badžanak? DINKO Nije bilo mesta u kolima. Neću da čujem. Noćas sam ga napravio. i zemljotres da se desi. kažem ja. Samo kada je onaj pitao: «Koji od vas dvojice?».DINKO (dolazi sebi) Šta je? PRODAN Jesi li živ. Bilo je jedno mesto. brate! DINKO Što pitaš? VERKA Znam ja zašto. ako si živ. naprimer. i? DINKO Dobro je. FILIP Oni nisu u redu. Čovek koliko bolje izgleda – tim gore. ali ništa ne reče. PRODAN Ti. Ali zašto ode preko reda? Da se ranije javio. Dinko! (Ulazi. Kako su me previli.

Kod njih. DINKO I ja. spolja. Ali pamtim kako smo ga uhvatili i napravio sam novi plan akcije.) Šta li ima unutra? FILIP Ne znam.) PRODAN Ali i ti znaš šta je. FILIP Ja dalje ne želim da učestvujem. Da probijemo rupu? . PRODAN A ja sanjao da smo uvhatili Ono. DINKO Moram da vidim šta je. Rećiću vam šta da uradite. DINKO Stvarno? I kako izgleda? PRODAN Ne pamtim. ja sam ga samo doneo sa stanice. zar ne? FILIP I šta je? PRODAN Reći ću ti ako učestvuješ. DINKO A čije ime da napišemo? FILIP Opet napišite Šejnovo ime. inače opet me neće uhvatiti san. on je ionako tamo. Znam kako ćemo da ga uhvatimo. DINKO Šta? FILIP Napišite novu adresu i prekartirajte ga. PRODAN Kuda da ga prekartiramo? FILIP Tamo.DINKO Na baterije. Šta je to? PRODAN To što misliš. «Od šejna» DINKO (razgleda paket i podiže ga) Ima. DINKO Od koga? FILIP Od Šejna. učestvovaću. pobećiće. DINKO Unutra je nešto živo! PRODAN Znam šta je. Šutne paket i unutra nešto počinje da udara o zidove. FILIP (dvoumi se) Dobro. (Seda u ugao i demonstrativno prekrsti ruke. FILIP Onda neću da učestvujem. zar ne? DINKO Ja hoću da znam šta je unutra? PRODAN Ako otvorimo. Glas Filipa. DINKO Unutra ima nešto. PRODAN A kad se potroše? DINKO Promeniš ih i ponovo kreće. DINKO Or Šejna? Zar on nije tamo? PRODAN Ovde tako piše. šesdeset kila. brat bratu. DINKO Ja? FILIP Da. PRODAN Čekaj! (Nasloni uvo na paket.) Imaš paket. DINKO Kako? PRODAN Sada ću ti reći. FILIP Dinko! Dinko! Jesi li tu? (Unosi na kolicima veliki paket.

Eto. Upakovao sam se u paket i oni me poslaše poštom. kažu. bio kod nas. Gurne kraj cevi u otvor i iz paketa se začuju udarci po zidovima paketa. FILIP ko ti je rekao da ću da idem? ŠEJNO Oni. opet će doći. (Pogleda kroz rupu.. DINKO A kako ćemo mi da živimo bez tavana? PRODAN Napravićemo nov kada ga uhvatimo. Kad nema tavana. PRODAN Čekaj da i ja pogledam. Onda ću ja da pogledam. vi pogledajte. ti? FILIP Rekao sam da ne učestvujem. videćeš..FILIP Ne ćinite gluposti! DINKO Sasvim malu.) Gotovo! Hoćeš li da pogledaš? PRODAN Ja sam daltonista. DINKO Kako? PRODAN Srušićemo tavan. ŠEJNO A ako je nevidljivo? . (Pažljivo gurne štap.. Ono će da padne u sobu i mi ćemo ga uhvatiti. Ventil je blokirao. PRODAN Stani! DINKO Ne mogu. PRODAN Niko neće ići nikuda.) PRODAN Šta ima? DINKO Ništa ne vidim. DINKO Šejno! PRODAN Šejno. sada ću da probijem jednu malu rupicu i videću ga. DINKO Dobro. Ja imam novi plan – sanjao sam ga.. PRODAN Jebote! DINKO Da mu pustimo malo pare iz kotla? PRODAN Para je sto stepeni? DINKO Samo ću malo. (Viri. Tamno je. DINKO Filipe. FILIP Zar tamo nije lepo? ŠEJNO Kad odeš. Evo. Ovaj put ćemo ga uhvatiti. FILIP Ovaj su se put zajebali. PRODAN Zašto si u tom paketu? ŠEJNO Pobegao sam.) Ništa se ne vidi. Ko je jednom. DINKO Da gurnem neki štap? PRODAN Zašto? DINKO Da vidimo šta će se desiti.) Nema ničega? PRODAN Jače! Dinko gurne jače i neko iznutra povuče štap u unutrašnjost kartona. ŠEJNO Tako rekoše. «Ono» udara snažno i kroz razvaljeni poklopac uz krik izlazi Šejno. jesi li to ti? ŠEJNO Ja sam. Važno je da ga jednom uhvatimo. (Probija rupu...

zaista. i to ta promaja šušti. Već sam gotov da se na sve saglasim. a u kosmosu je apsolutni vakum. Pod je posipan slamom. zar ne čuješ? PRODAN Ako je već tu. PRODAN Onda da počnemo! Slušajte pažljivo! Zastanite u vrstu. Bolje da počnemo da ga hvatamo? DINKO Nisam siguran da je tu. što bi rekli promaja. ŠEJNO Pa apsolutni vakum usisava vazduh odavde. jaka! ŠEJNO Od kosmičke promaje se najlakše prehladi. hvatamo ga. VERKA Promaja je. Jer ta promaja nije obična promaja. gledaju ka nebu i osluškuju.PRODAN Dinko ga čuje. DINKO Dobro. jer su prve slamke krenule sa promajom još pre par hiljada godina. zar ne? Posućemo pod slamom i čim ga Dinko čuje. Svi sede u krug. Eto. jer ga nećemo čuti. nema smisla da dalje čekamo. FILIP Nešto šušti? DINKO Kad nema krova nastaje veliko strujanje. ne bi li čuli «Ono». ŠEJNO Što da nema? PEPA Jer u kosmosu nema vazduha. nego šušti. PEPA Ne može da stigne do zvezda. FILIP Ako stalno pričamo nećemo ništa uhvatiti. Do zvezda se putuje hiljade kilometara. Slažem se. PRODAN (Dinku) Jel ga čuješ? DINKO Ne. ŠEJNO Do zvezda je. nego kosmička. PRODAN Ta promaja je oduvala i slamu. PEPA Kosmičke promaje nema. Pogledaj kakva se staza od slame podigla od krova čak do zvezda. Svi uzimaju po jedan štap i zastaju u vrstu. gde nemaa ničeg drugog osim slame i kosmičke prašine. ŠEJNO Ono sad ne škripi. ŠEJNO Ono je možda već ovde? DINKO Ne čujem da nešto škripi. Da bi bilo promaje. PRODAN Ali nisi siguran i da nije? DINKO Nisam. . Ljudi an zemlji nemaju imunitet protiv kosmičke promaje. treba da ima vazduha koji se kreće. PRODAN Hajde! SLIKA PETA Kroz već srušeni krov sijaju zvezde i zriču zrikavci. Svi se uvijaju u pokrivače. Milioni slamčica putuju promajom u međuzvezdanim prostranstvima i posipaju se po planetama.

ŠEJNO Nije. PRODAN Svi čemo istovremeno razmahivat štapovima i puzati napred. jen-dva.) Gotovo! Unutra je.. ili obrnuto. uspevaju da uteraju «Ono» u paket i zatvaraju poklopac. FILIP Sada je najvažmije da ga zaboravimo.. Kod onih.) Sve je gotovo. PEPA (zapisuje) Gotovo! Nema ga više. jen-dva. FILIP Da zatvorimo. jen-dva. U tišini se čuje samo šum kosmičkog strujanja i uporno kucanje časovnika. (Zatvara paket. DINKO Gde? FILIP Tamo. Spremni! Kreni! Jen-dva. SLIKA ŠESTA Svi sede na zemlji pod zvezdama. a Šejno uzjaše Prodana. Hajde ponovo! Ponovo zauimaju početnu poziciju na «sve četiri». ŠEJNO Ako nas opet preskoči? PRODAN Neće moći. molim te! ŠEJNO Šta? FILIP Dosta si govorio o njemu – zar nismo rekli da ćemo da ga zaboravimo? . Čim ga više nema. žene uzjašu muževe. Hajde! SVI Hajde! Podižu paket i iznose ga. FILIP Dosta.. Popećemo se jedan na drugog. FILIP Kako to? ŠEJNO Preskočilo nas. FILIP Zašto misliš da nas je preskočilo? ŠEJNO A zašto ti misliš da nije? DINKO Nisam shvatio šta se desilo? Je li unutra. ŠEJNO Spremni? Napreeed! Razmahuju štapove prema tavanu. Svi razmahuju štapove i puze napred. PRODAN Gotovo.PRODAN Na kolena! Svi kleknu. Uopšte ga se više ne sećam. ili nas je preskočilo? PRODAN Uteraćemo ga ponovo. (Zatvara svesku.. jen-dva. PRODAN E sad je već unutra! DINKO I šta ćemosad sa njim? FILIP Da ga pošaljemo poštom. brzo. ŠEJNO Ja sam ga već zaboravio. PRODAN Da. PRODAN Pa uterali smo ga? ŠEJNO Nismo. Tako prolaze kroz celu prostoriju i «uteruju Ono» u paket. Tako ćemo da ga potisnemo u suprotni ugao i da ga uteramo u paket.

Devedeset procenata od života mi prolazi u kuvanju. naprimer. Čovek postoji da bi pojeo životinje. Svaki dan kuvam. ona dežura. i mrazevi. sutra putujem. Ako živiš sto godina.. a toliko sam truda uložio. VERKA Bar da imamo krov. ja sam na dežurstvu. Životinje postoje da bi ih ljudi pojeli.. VERKA I u jelu nema smisla. u pravu si. Evo. I zašto. a životinje postoje da bi pojele biljke I tako dalje i tako dalje.. devedeset godina treba da kuvaš i deset ti ostaje za ishranu... PRODAN Da. PRODAN Dobro. DINKO To očekuje i naše dete.. kad ja spavam.. VERKA Posle će i kiše. «Ovo je naša bračna postelja» – reče mi. PRODAN Dobro. PRODAN Nema više. Ja.. Neka neko drugi da kaže nešto. pogledajte. FILIP Da. DINKO Svi postoje da bi jeli.. Više nećemo govoriti o njemu.. (Filipu. Juče smo jeli i opet smo gladni..) Vi barem nemate dece. PEPA (svom mužu) Da si bar jednom napustio to radno mesto. VERKA U pravu si Počinje da duva vetar i svi podižu kragne i uvijaju se u ono što im je pod rukom. Do guše mi je došlo od putovanja. Ja ću sutra da kuvam. FILIP Ti si bar nešto stvorio. A ja deset godina samo dižem i spustam rampu. Narprimer.. jer ni krov nemamo.ŠEJNO Baš to i kažem. Opsluživali ste vozni red. i jesen stiže. i časovnici su stali. da sam ga već zaboravio... DINKO Posle i zima.. jel treba da ćutimo? FILIP Pričajte o nečem drugom.» I ode. U tako nam život prođe ispred rampe. Ali to je dokaz da nikada nismo napustili radno mesto. Devedeset godina da kuva i deset da jede. VERKA Ja. FILIP Opet ti.. biljke postoje da bi ih životinje pojele. ŠEJNO Šta je tu novo? Ti putuješ svaki dan. Po tom voznom redu se . bre. Od toga većeg besmisla nema! PEPA Tako je. a ja idem na smenu. DINKO I to znamo – i ti kuvaš svaki dan. pitam ja? PRODAN To je bar jasno. Kad ona spava. To je zbog rampe. PEPA Lepo je bar to što smo ga uhvatili. ali ima stvari koje imaju smisla.. DINKO Eto... DINKO I šta kad smo ga uhvatili? Čak je sad i gore. FILIP Hajde nemoj opet.. Sad ću da vam kažem nešto novo. a ti ode na smenu još prve bračne noći. «Ti sad lezi.

PEPA Bilo je.. Idem. sve više mislim da bi zaista trebalo da odem tamo. tamo kupiti. Čak i sad sam tamo.kreću vozovi oko zemlje. FILIP I šta predlažeš? PRODAN Hajde da Mu napravimo priredbu i videčete kako će odmah doći da sluša. nek bude šta bude. naprimer. svira. FILIP Zašto tako misliš? DINKO U sanduku nije bilo ničega. Možda će. Sunce oko ne znam tamo čega. molim vas! Ne može tako. A mi ćemo uz sirenu da pevamo. Cele godine zakašnjenja. na železnici namamljuju? Priredbama. takođe. stvari postati jasnije. VERKA I ja isto mislim. pitam se ja? Da se bar planete sreću – u redu. Zemlja sa vozovima – oko sunca. ŠEJNO Stanite. dođe dan železnica. Ona će da ga odveze do sledeće i tako će drveni materijal da stigne čak do drugog kraja Vasione. idem i ja. (Ustaje. PRODAN Da pokušamo. Ostalo je borba i nada do sledeće priredbe.) PEPA Filipe! PRODAN Čekaj. mislim da ga nismo uhvatili. jedno za drugim. pitam ja. Pošteno rečeno. DINKO Zašto ne reče to ranije? VERKA Pa svi ste rekli da ima i ja pomislila da stvarno ima. FILIP Ja ne verujem.. Perpetum mobile. Za svako zakašnjenje odbijaju od plate. Ali zašto. I taman nam pukne film. . natovariš jednu planetu drvenim materijalom i rastovariš ga na drugoj planeti. Ako ćemo ići. a to «ne znam šta» se okreće ok drugog «ne znam tamo čega». To ti je cela istina. Okupimo se. idemo svi zajedno. DINKO Onda da ga namamimo da ponovo dođe. ukažemo na svoje greške i na kraju – priredba.. Kako nas. kad tamo nema života? Ko?! Cela vasiona je jedan besmisleni transportni sistem! FILIP Kad vas ovako slušam. I ko će ga. kada ga uhvatimo. Idemo. onda ima smisla. ŠEJNO Kad si pa ti putovao po Vasioni? PRODAN Kako kad? Svaki dan. I otići ću. ali samo da vam kažem nešto. dosadilo mi je da besmisleno putujem po Vasioni. ŠEJNO Kako da ga namamimo? Čime da ga namamimo i kako? PRODAN Kako.. DINKO Idemo. FILIP Gde ćeš pa ti? PRODAN Svejedno mi je. samo se nije videlo – tako sam zapisala? DINKO Nije bilo ničega. ŠEJNO Čime da pokušamo? Imamo samo jednu sirenu od lokomotive? DINKO Da pokušamo s njom.

Verku... pažljivo. uz povike «Napred!». PEPA (mucajući) Eno ga Ono! Svi se ukoče. «Drži ga!». PRODAN Hajde! Prodan povuče ručicu i pisak odjekne u nebo posuto zvezdama.. Svi izlaze i bacaju se na Dinka sa ushićenim uzglasima. zanemeli. U podrumu. «Udari ga!» i slično. muškarci hvataju tojage i. PEPA Ne boj se! ŠEJNO Ne boj se! FILIP Ne boj se! PRODAN Ne boj se! PEPA Sve će dobro proći.PRODAN Šta ćemo da pevamo? DINKO Ne znam – šta nam dođe iznutra. Oni nešto pevaju uz sirenu. ŠEJNO Nema ničega? FILIP Ničeg nema.. DINKO Daj opet! U tom trenutku Verka krikne i uhvati se za stomak. a Dinko ostaje na sceni u iščekivanju. Svi potrče ka njoj. . Izvode. uprli poglede prema zvezdama. ponavljajući «Ne boj se» i slično. Opet čekaju. Pod rumenilom izlazećeg sunca odjekuje glas novorođenčeta i časovnici ponovo počinju da rade.. PRODAN Sve će dobro proći... Najzad odjekne glas novorođenčeta. FILIP Sve će dobro proći. Zatvaraju vrata. DINKO Gde? PEPA Dole. ŠEJNO Sve će dobro proći. DINKO Daj ponovo! Prodan ponovo povuče ručicu i ponovo odjekne pisak. Najednom.. VERKA Nema ničega? PRODAN Nema. Za to vreme Pepa izviri kroz vrata. jurnu ka podrumu. Zatim sede i čekaju.