You are on page 1of 10

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN 2015

MATA PELAJARAN : KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU (KEMAHIRAN TEKNIKAL)
TINGKATAN 1
BULAN

MINGGU
1
05/01 – 09/01
2
12/01 – 16/01

TAJUK PEMBELAJARAN

PBS

PENGURUSAN KELAS

PENERANGAN PBS

1. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI
1. Organisasi bengkel dan keselamatan
a. Pengurusan Organisasi bengkel dan keselamatan
Aras 1

Menyedia dan mempraktikkan struktur organisasi bengkel

Mengamalkan langkah keselamatan

3
19/01 – 23/01

1.

Organisasi bengkel dan keselamatan
b. Pengurusan Organisasi bengkel dan keselamatan
Aras 1

Mengamalkan langkah keselamatan

JANUARI

4
26/01 – 30/01

2.

FEBRUARI

5
02/02 – 06/02

Reka bentuk dan Penghasilan Projek
a. Pengenalan reka bentuk dan teknologi
Aras 1

Menyatakan definisi reka bentuk dan teknologi
b. Faktor reka bentuk
Aras 1

Menyatakan faktor utama reka bentuk
c. Jenis bahan dan pengikat
Aras 1

Mengenalpasti saiz dan sifat bahan

Menyenaraikan kekuatan dan kelemahan bahan

Mengenalpasti jenis dan saiz pengikat
a. Paku kepala rata
b. Paku panel
c.
Skru kepala benam
d. Skru kepala bulat
e. Glu PVA
f.
Glu sentuh

Mengenalpasti cara penggunaan pengikat
d. Alat tangan dan mesin
Aras 1

Mengenalpasti nama dan fungsi alatan tangan*

CATATAN
Tahun Baru 2015
(01/01)
Maulidurrasul
(03/01)

B1
Menyatakan tentang organisasi bengkel dan
keselamatan dengan memberikan empat amalan
4M.
B2
Menerangkan tentang organisasi dan keselamatan
dengan menjelaskan amalan 4M

Thaipusam (03/02)

   iii.Rahang . (lakaran mesti menggunakan pensel tanpa menggunakan pembaris. Mengenal pasti nama dan fungsi mesin .mesin gerudi lantai  Mengenal pasti bahagian utama mesin . Bersih B6 … secara kreatif dan inovatif… dengan nilai tambah1 dan membimbing1. Menjadi contoh dari segi tingkah laku dan hasil kerja. Boleh memberi tunjuk ajar kepada murid yang lain. ii.Suis penghidup . Lakaran mesti dalam bentuk oblik atau isometric) B5 … secara berinisiatif… dengan daya usaha1. …membimbing : i.mesin gerudi mudah alih . Reka bentuk projek i. 7 16/02 – 20/02 f. …Nilai tambah : Penambahan bahan atau idea yang berfungsi dan mapu menggambarkan idea tersendiri murid. Menyenaraikan pebagai alternatif penyelesaian masalah dalam bentuk lakaran bebas Tahun Baru Cina (19/02-20/02) .   ii.Motor  Mengguna dan menyelenggara mesin e.   8 23/01 – 27/02  Pernyataan masalah atau keperluan Aras 1 Mengenalpasti masalah atau keperluan yang hendak diselesaikan Mengumpul maklumat dan data. Proses 6 09/02 – 13/02 i. B4 …secara sistematik … mengikut prosedur1.Bindu . i. menanda dan memotong Mengenalpasti cara membentuk dan mencantum Menyatakan kaedah membina dan mencantum bahagian projek Kemasan Aras 1 Mengenalpasti alat dan bahan kemasan yang sesuai Membuat kemasan B3 Mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman tentang reka bentuk dan penghasilan projek dengan membuat lakaran reka bentuk merujuk pernyataan masalah.   Lukisan projek Aras 1 Membuat lakaran reka bentuk Memilih lakaran yang paling sesuai Pembinaan Aras 1 Mengenal pasti proses mengukur. Kemas (boleh menggambarkan idea yang dihasratkan) ii.

i. B6 … dan membimbing1.9 02/03 – 06/03     MAC 10 09/03 – 13/03    ii. pembinaan dan pengubahsuaian projek (sambungan) Aras 1 Membina projek berdasarkan lukisan kerja yang dipilih Menguji dan menilai projek Mengubahsuai projek untuk mendapatkan hasil yang lebih berkualiti CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 (14/3 . i. B5 … dengan daya usaha2. Perancangan. Menjadi contoh dari segi tingkah laku . Mengamalkan peraturan keselamatan diri dan alatan. pembinaan dan pengubahsuaian projek (sambungan) Aras 1 Menyediakan jadual kerja Membina projek berdasarkan lukisan kerja yang dipilih Menguji dan menilai projek Mengubahsuai projek untuk mendapatkan hasil yang lebih berkualiti ii. Sumber dan kegunaan elektrik Aras 1  Mengenalpasti sumber elektrik  Mengenalpasti kegunaan elektrik B1 Menyatakan tentang asas elektrik dengan memberikan tiga jenis wayar B2 Menerangkan tentang asas elektrik dengan menjelaskan tiga alatan tangan dari segi fungsinya. Elektrik a. (Mengikut urutan langkah kerja yang betul). Perancangan. ii. Hasil kerja yang kemas dan betul. B4 …secara sistematik … mengikut prosedur2.22/3) 11 23/03 – 27/03 MAC APRIL 3. Jenis wayar dan kerja pendawaian Aras 1  Mengenalpasti alatan tangan dan fungsinya  Mengenalpasti wayar dan kegunaannya  Mengenalpasti jenis plag dan kegunaannya 12 30/03 – 03/04      Jenis wayar dan kerja pendawaian (sambungan) Aras 1 Membuat pendawaian plag 3 pin 13 A Menyatakan fungsi fius Mengenalpasti bahagian lampu pendarflour Aras 2 Mengganti tiub dan suis penghidup Aras 3 Membaca dan menterjemah litar pendawaian lampu pendarflour B3 Mengapliksikan pengetahuan dan kefahaman tentang asas elektrik dengan membuat pendawaian plag 3 pin 13A. b.

PVC. Kerja Paip a. Jenis dan kelengkapan paip Aras 1  Mengenal pasti dan menggunakan alatan tangan      d. .ii. Kerja penyelenggaraan Aras 1 B5  Mengenal pasti jenis dan fungsi perangkap … dengan daya usaha2. paip besi bergalvani dan paip poli  Mengenal pasti jenis dan penyambung paip Soket sama Penyuai soket PT Soket pengecil Penyuai soket injap Siku 90 sama . 13 06/04 – 10/04 4. dan hasil kerja. Pengenalan kepada sistem bekalan air di rumah Aras 1  Mengenal pasti sistem bekalan air di rumah  Mengenal pasti nama dan fungsi paip yang disambungkan ke tangki simpanan air b. penyambungan paip dan bahan penyambungan paip Aras 1  Mengenal pasti jenis paip .Glu PVC (PVC Cement Solvent) 14 13/04 – 17/04 c. (Mengikut urutan langkah kerja yang betul).soket penjodoh Sku 90 pengecil Palam Tee sama Nat pengunci Tee pengecil Putting heksagon  Mengenalpasti bahan pemasangan paip . B3 Mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman tentang kerja paip dengan membuat penyenggaraan perangkap.Pita PTFE (Poly Terra Fluro Ettelena) . nama bahagian dan fungsi tangki simbah Menyatakan fungsi tangki simbah Mengawal aras air dalam tangki simbah Mengenal pasti jenis dan bahagian utama pili Mengganti sesendal pili B1 Menyatakan tentang kerja paip dengan memberikan tiga jenis perangkap. B4 … secara sistematik … mengikut prosedur2. Boleh memberi tunjuk ajar kepada murid yang lain. Hasil kerja yang kemas dan betul.  Memilih dan menggunakan alat tangan yang sesuai untuk kerja i. Jenis paip. B2 Menerangkan tentang kerja paip dengan menjelaskan perangkap dari segi fungsinya. -Pita pengukur -Kikir rata -Gergaji besi -Pemotong paip PVC -Pemotong paip beroda -Perengkuh paip -Ragum paip yoke -Sepana boleh laras -Kikir bulat -Playar cengkam seribu Mengenal pasti jenis.

(Mengikut urutan langkah kerja yang betul). Jahitan a. B6 … dan membimbing1. i. B1 Menyatakan tentang asas jahitan dengan memberikan enam bahagian mesin jahit. Mengamalkan peraturan keselamatan diri dan alatan. Penghasilan artikel Aras 1  Menjahit artikel mudah dengan menggunakan mesin jahit  Menghias artikel dengan jahitan insang pari. Menjadi contoh dari segi tingkah laku dan hasil kerja. i. B4 … secara sistematik … mengikut prosedur2. berpenjuru dan melengkung.         Mesin jahit Aras 1 Mengenal pasti jenis mesin jahit Menerangkan fungsi bahagian mesin jahit Memasang benang atas dan benang bawah Menggunakan mesin jahit Menjahit kertas tanpa benang Aras 2 Menjahit fabrik menggunakan benang Membaiki kesilapan memesin Menyenggara mesin jahit ii. Menjadi contoh dari segi tingkah laku dan hasil kerja. B3 Mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman tentang asas jahitan dengan menjahit kertas tanpa benang pada garisan lurus. i. ii. Boleh memberi tunjuk ajar kepada murid yang lain. B2 Menerangkan tentang jahitan asas dengan menjelaskan enam bahagian mesin jahit dari segi fungsinya. Hasil kerja yang kemas dan betul. ii. B5 … dengan daya usaha2. ii. Boleh memberi tunjuk ajar kepada murid yang lain.penyenggaraan perangkap 15 20/04 – 24/04 5. B6 … dan membimbing1. MEI 16 27/04 – 01/05 b. Mengamalkan peraturan keselamatan diri dan alatan. suji bilang. silang pangkah dan renda  Menetapkan bahan hiasan pada artikel dengan menggunakan mesin jahit  Aras 2 Mereka bentuk dan menghasilkan artikel dengan mesin jahit Hari pekerja (01/05) .

  17 04/05 – 08/05 6. Mengamalkan peraturan keselamatan diri dan alatan. 19 18/05 – 22/05 20 25/05 – 29/05 ULANGKAJI PPT / MENGEMASKINI MODUL PEREKODAN PBS PPT CUTI PERTENGAHAN TAHUN (30/5 . Boleh memberi tunjuk ajar kepada murid yang lain. c. B2 Menerangkan tentang tanaman hiasan dengan menjelaskan nisbah campuran medium semaian. Menghias artikel dengan kun Menilai hasil kerja Pembiakan secara keratan Aras 1 Menyediakan medium semaian Menerangkan jenis keratan batang Menyediakan keratan batang Menyemai keratan dalam medium semaian Memilih jenis pokok hiasan yang boleh dibiak melaui keratan batang Penanaman Aras 1  Menyediakan medium penanaman  Mengubah keratan berakar ke beg politena B1 Menyatakan tentang tanaman hiasan dengan memberikan dua jenis keratan batang. Penjagaan anak pokok Aras 1  Menjaga anak pokok B4 … secara sistematik … mengikut prosedur2. i. B3 Mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman tentang tanaman hiasan dengan menyemai keratan dalam medium semaian. ii. B5 … dengan daya usaha2. Tanaman Hiasan a.      18 11/05 – 15/05 b. Elektrik Jenis litar elektrik Aras 1 *Keputeraan DYMM (06/06) Hari Wesak (03/05) . ii.14/6) JUN 21 15/06 – 19/06 7. (Mengikut urutan langkah kerja yang betul). Menjadi contoh dari segi tingkah laku dan hasil kerja. Hasil kerja yang kemas dan betul. B6 … dan membimbing1. i. a.

B6 …dengan daya usaha2… dan membuat pengiraan arus. B4 …secara sistematik…mengikut prosedur3.   Membuat pemasangan litar siri Mengukur voltan dan arus dalam litar siri Mengira jumlah rintangan dalam litar siri Jenis litar elektrik (sambungan) Aras 1 Membuat pemasangan litar selari Mengukur voltan dan arus dalam litar selari Mengira jumlah rintangan dalam litar selari Membanding beza antara litar siri dan litar selari B1 Menyatakan tentang elektrik dengan memberikan 3 jenis litar elektrik. ii. i. Prosedur4 : Pengiraan dan jawapan yang betul. B2 Menerangkan tentang elektrik dengan menjelaskan dua perbezaan antara litar siri dan litar selari. Hasil kerja yang kemas dan betul.     a. Membimbing1 : i.   22 22/06 – 26/06 23 29/06 – 03/07 a. Nuzul Al-Quran (04/07) . (mengikut urutan langkah kerja yang betul dan berfungsi). ii. B5 … secara berinisiatif… dengan daya usaha2. ii. Boleh memberi tunjuk ajar kepada murid yang lain. Menjadi contoh dari segi tingkah laku dan hasil kerja. Jenis litar elektrik (sambungan) Aras 2 Membuat pemasangan litar siri-selari Mengira jumlah rintangan dalam litar siri-selari B3 Mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman tentang elektrik dan membuat pemasangan litar selari. Daya usaha2 : i. Penggunaan meter pelbagai Aras 1  Mengenal pasti nama bahagian utama meter pelbagai dan kegunaannya. Mengamalkan peraturan keselamatan diri dan alatan. Mengamalkan peraturan keselamatan diri dan alatan. rintangan dan voltan mengikut prosedur4 dan membimbing1. JULAI 24 06/07 – 10/07 b. Hasil kerja yang kemas dan betul.

31 24/08 – 28/08 a. 32 31/08 – 04/09 a. Asas Elektromekanikal a. B5 … serta member contoh alatan B6 … dan membimbing1. Pengenalan pergerakan mekanikal (sambungan) Aras 1 Menyatakan jenis pergerakan mekanikal Pengenalan pergerakan mekanikal (sambungan) Aras 1 Menyatakan jenis pergerakan mekanikal B3 Mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman tentang asas elektromekanikal dengan membuat banding beza antara system mekanikal dengan elektromekanikal. Hari Kebangsaan (31/08) . Pengenalan pergerakan mekanikal (sambungan) Aras 1  Mengenal pasti kelajuan pergerakan sistem takal dan tali sawat.   Pengenalan pergerakan mekanikal Aras 1 Menyatakan konsep pergerakan mekanikal Menyatakan jenis pergerakan mekanikal Hari Raya Puasa (17/07 -18/07) B1 Menyatakan tentang asas elektromekanikal dengan mengenal pasti konsep pergerakan mekanikal. 29 10/08 – 14/08 Kuasa elektrik Aras 1  Mengira kuasa elektrik 8. 27 27/07 – 31/07 d. Kuasa elektrik Aras 1  Menerangkan maksud Kuasa elektrik  Mengira kuasa elektrik Kuasa elektrik Aras 1  Mengira kuasa elektrik 28 03/08 – 07/08 d. Unit kawalan utama bekalan elektrik domestik Aras 1  Mengenal pasti nama dan kegunaan komponen pada unit kawalan utama 26 20/07 – 24/07 d. 25 13/07 – 17/07 c. B2 Menerangkan tentang asas elektromekanikal dengan menjelaskan jenis pergerakan bagi system mekanikal dan elektromekanikal.  Mengenal pasti jenis dan fungsi gear B4 Mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman tentang asas elektromekanikal dengan membuat hubung kait jenis gear dan jenis pergerakan bagi system mekanikal dan elektromekanikal.   OGOS SEPTEMBE R Membaca skala meter ohm pada meter pelbagai 30 17/08 – 21/08 a.

B2 Menerangkan tentang pengenalan kepada perniagaan dengan menjelaskan perniagaan runcit. B4 Menghuraikan tentang perniagaan dengan mengenal pasti perubahan dalam aktiviti perniagaan dahulu dan masa kini. Pengenalan kepada perniagaan i.i. OKTOBER 36 05/10 – 09/10 iii. Milikan perniagaan Hari Malaysia (16/09) . Bentuk dan jenis perniagaan Aras 1  Mengenal pasti bentuk perniagaan barang dan perkhidmatan  Menerangkan jenis perniagaan dalam negeri dan antarabangsa iv. Perkembangan perniagaan dan masa depannya Aras 1  Mengenal pasti perubahan-perubahan dalam aktiviti perniagaan Aras 2  Membandingkan perniagaan masa dahulu dengan sekarang Aras 3  Meramalkan perubahan ciri perniagaan pada masa akan datang di Malaysia SEPTEMBE R dengan memberikan jenis perniagaan. Pengenalan pergerakan mekanikal (sambungan) Aras 1  Mengenal pasti jenis dan fungsi gear 34 ULANGKAJI / MENGEMASKINI MODUL PEREKODAN PBS 14/09 – 18/09 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL KEDUA (19/9 . Pengertian dan kepentingan perniagaan Aras 1  Menerangkan maksud keperluan dan kehendak  Menerangkan pengertian perniagaan  Mengenalpasti kepentingan perniagaan kepada individu.27/9) *Hari Raya Qurban (24/09) 9. B3 Menerangkan tentang perniagaan dengan mengenalpasti kepentingan perniagaan kepada individu masyarakat dan negara. B5 Menghuraikan tentang perniagaan dengan membanding beza perniagaan dahulu dan masa kini. ii. masyarakat dan negara ii. 33 07/09 – 11/09 a. borong dan antarabangsa. Boleh memberi tunjuk ajar kepada murid yang lain. Perniagaan dan Keusahawanan B1 35 Menyatakan tentang pengenalan kepada perniagaan 28/09 – 02/10 a. Menjadi contoh dari segi tingkah laku dan hasil kerja. B6 Menghuraikan tentang perniagaan dengan meramalkan perubahan cirri perniagaan pada masa akan datang.

liabiiti dan modal 37 ULANGKAJI / MENGEMASKINI MODUL PEREKODAN PBS 12/10 – 16/10 38 ULANGKAJI / MENGEMASKINI MODUL PEREKODAN PBS 19/10 – 23/10 39 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 26/10 – 30/10 40 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 02/11 – 06/11 NOVEMBE 41 ULANGKAJI / MENGEMASKINI MODUL PEREKODAN PBS R 09/11 – 13/11 42 ULANGKAJI / MENGEMASKINI MODUL PEREKODAN PBS 16/11 – 20/11 CUTI AKHIR TAHUN (21/11/2015 – 03/01/2016) *Maulidurrasul (24/12). Krismas (25/12) Jumlah Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am = 205 hari Jumlah Hari Cuti Penggal = 85 hari Awal Muharram (14/10) Deepavali (10/11) HARI GANTI .  Aras 1 Menerangkan maksud milikan perniagaan Mengenalpasti milikan perniagaan berdasarkan bilangan pemilik.