You are on page 1of 10

TERAPI MANDI

TERAPI AIR DAN AIS
Air yang menjadi tonggak utama kehidupan mempunyai banyak manfaat lain termasuklah
dalam bidang perubatan. Beribu tahun dulu secara tradisionalnya, air digunakan untuk
merawat dan mengurangkan penderitaan pesakit artritis dan kaedah ini dikenali sebagai
terapi air atau hidro. Ia juga dipanggil balneoterapi.
Terapi hidro bermakna menggunakan air dalam sebarang bentuk untuk mengembalikan
tenaga, mengekal dan menjaga kesihatan. Ada banyak jenis terapi air yang ditawarkan
termasuklah sauna, mandi wap, mandi sitz (hanya merendamkan punggung dan paha) atau
sekadar berendam dalam air suam. Malah, penggunaan pek panas atau sejuk bagi
melegakan kesakitan otot juga dianggap sebahagian daripada hidro terapi.
Berdasarkan sejarah, terapi air dipelopori paderi Bavaria Jerman, Sebastian Kneipp pada
awal abad ke-19 yang menghidap batuk kering. Dia percaya banyak penyakit boleh
disembuhkan dengan menggunakan air bagi menyingkirkan bahan kumuh dan toksik
daripada badan.
Ketika sakit dia membaca buku mengenai terapi hidro karya seorang pakar perubatan
mengatakan penyakitnya itu boleh dirawat dengan berendam dua atau tiga kali seminggu di
Sungai Danube yang sejuk bagi merangsang sistem imun. Terbukti selepas melakukannya,
kesihatan Kneipp bertambah baik dan dari situ dia mula meneroka lebih dalam mengenai
terapi air dan memperkenalkan kaedahnya sendiri.

Sebenarnya sejarah rawatan menggunakan air bermula 4,500 tahun sebelum Masihi
berdasarkan penemuan runtuhan tab mandi kuno di Pakistan. Manakala rumah mandi
awam dikatakan menjadi antara unsur penting dalam budaya Rom kuno. Malah, pakar
perubatan Rom, Galen dan Celsus menulis makalah menyarankan amalan mandian sejuk
dan suam bagi mencegah penyakit.
Rumah mandi awam mula popular di seluruh Eropah pada kurun ke-17 dan 18 dan menjadi
ikutan di Amerika pada pertengahan tahun 1700-an. Penggunaan air bagi tujuan perubatan
juga tercatat dalam sejarah Cina, Jepun, India, Yunani dan Timur Tengah.
Kini air masih menjadi antara kaedah utama dalam rawatan moden untuk pelbagai jenis
masalah kesihatan. Perunding Rehabilitasi dan Senaman, Pusat Perubatan Gleneagles
Intan, Dr Tunku Nor Taayah Tunku Zubir berkata, walaupun ia terbukti berkesan tetapi terapi
air perlu dilakukan dalam persekitaran selamat dan sempurna di bawah penyeliaan jurulatih
fisioterapi air.

Katanya, terapi air yang dijalankan di kolam renang khas mempunyai kelebihan tersendiri
kerana ada pergerakan yang tidak boleh dilakukan di atas tanah (darat) terutama bagi
individu yang alami masalah kecederaan tulang belakang, strok dan artritis boleh dilakukan
dengan mudah di dalam air.

Ia juga boleh melarutkan bahan lain seperti garam galian. Asas dalam terapi air ialah suhu air yang digunakan. Apabila mengalami kecederaan otot. Jadi seluruh badan akan menerima manfaatnya. Terapi air membantu pesakit menggerakkan otot yang cedera dan pada masa sama ia mengurangkan masalah bengkak pada otot. Tekanan ini membantu meningkatkan kepekaan pesakit terhadap pergerakan semua ototnya. tulang belakang dan pinggul selain dapat membantu merawat pesakit yang mengalami keretakan tulang dan masalah berlebihan berat badan. Secara automatik beban yang ditanggung otot tulang belakang dan kaki akan berkurang. Ciri ini amat berguna membantu pesakit yang tidak boleh bersenam akibat sakit pada sendi terutama pada lutut. Pergerakan air ini juga dianggap sebagai urutan. Manakala air suam pula akan merehatkan otot.Dalam air. Namun. mengurangkan keradangan dan merangsang aliran darah. Halangan ini tanpa disedari membantu pesakit membina kekuatan pada otot yang cedera dan lemah tanpa perlu mengangkat beban. Daya apungan ini membolehkan pesakit menggerakkan anggota yang sakit dengan menggunakan sedikit tenaga dan mengurangkan ketegangan otot.Memberi halangan pergerakan. Ia boleh wujud dalam tiga bentuk iaitu cecair (air). kebanyakan pesakit tidak mahu menggerakkan otot berkenaan bagi mengelakkan rasa sakit tetapi perkara ini sebenarnya hanya akan menyebabkan otot menjadi tegang. seluruh badan akan menerima urutan. Bagaimanapun. . mengembangkan salur darah dan membantu menyingkirkan bahan buangan daripada tisu badan. Menggunakan air sejuk dan suam secara berselang seli dikatakan boleh memperbaiki proses penyingkiran bahan kumuh.Bagaimana air boleh menjadi ejen rawatan? Sifat air sangat unik. senaman boleh dilakukan mengikut arus air (arah pergerakan air dan kurang halangan) tetapi apabila apabila otot sudah kuat. ia membolehkan seseorang pesakit melakukan pergerakan mengikut kemampuannya. Pada peringkat permulaan. Apabila berada dalam air. Air boleh menyimpan dan mengalirkan haba serta tenaga. gabungan daya apungan dan kelikatan. # Kelikatan air . # Tekanan hidrostatik . Air sejuk akan memberi rangsangan kepada salur darah yang dekat dengan kulit untuk mengecut dan mengalihkan lebih banyak aliran darah ke organ dalam badan.Air memberi tekanan dari semua arah. Inilah sebabnya kita boleh mandi beberapa kali sehari tanpa sebarang masalah. pepejal (ais) dan wap. senaman bolehlah dibuat melawan arus. Pada suhu bilik air tidak menyakitkan walaupun anda seorang yang amat sensitif pada perubahan persekitaran. ada beberapa ciri penting yang membolehkan air menjadi medium rawatan iaitu: # Daya apungan . badan akan menjadi 90 peratus lebih ringan kerana ia ditampung oleh daya apungan air.

pesakit jantung. salur darah akan menjadi kembang dan melancarkan aliran darah yang secara tidak langsung mempercepatkan proses penyembuhan. pesakit yang jalani pemulihan rawatan jantung. pernah menjalani pembedahan penggantian lutut. Haba juga membantu sel menyingkirkan bahan kumuh dan digantikan dengan oksigen serta nutrien. Hospital Serdang dan satu atau dua pusat perubatan swasta). maka hanya pesakit tertentu saja yang akan diberikan terapi air. Apabila berendam dalam air suam. Jadi pesakit boleh memilih berada pada kedalaman mengikut kemampuan dan masalah yang dihadapi. Pemilihan ini dibuat berdasarkan keperluan setiap pesakit dan pemeriksaan rapi termasuklah pengambilan tekanan darah. kanak-kanak serebral palsi (bagi meningkatkan kepekaan deria dan menguatkan otot seluruh badan). Namun.  Wanita hamil (terutama yang kerap alami masalah sakit belakang) . tahap kesihatan dan penyakit lain akan dilakukan terlebih dulu bagi mengelakkan sebarang masalah. Bagaimanapun jangan berendam dalam air yang dirasakan terlalu panas kerana ia boleh mendatangkan kemudaratan terutama kepada pesakit yang ada masalah jantung. halangan dan daya apungan yang berbeza. Terapi air boleh membantu pesakit yang mengalami masalah:  Sakit belakang atau mengalami kecederaan pada anggota badan (termasuk tangan dan kaki)  Semua jenis artritis  Pesakit yang ada masalah urat saraf (neuro) seperti yang alami kecederaan tulang belakang.Suhu air yang sesuai untuk terapi ialah antara 32 hingga 34 darjah Celsius (air terasa suam). Hospital Kuala Lumpur (HKL). Keadaan ini juga membolehkan enzim dan endorfin (ejen penahan sakit semula jadi dalam badan) bekerja dengan lebih baik khususnya pada anggota yang sakit. TERAPI AIR UNTUK SIAPA? Dr Taayah berkata hampir semua orang tanpa pada semua peringkat umur boleh mendapat manfaat daripada terapi air termasuklah individu sihat. “Kedalaman berbeza akan memberi tekanan. strok.” katanya. Justeru itulah pusat rawatan kecantikan dan kesihatan seperti spa menawarkan sauna.# Suhu air . Parkinson. mandi bunga atau mandi wap untuk menghilangkan tekanan. oleh kerana kemudahan terapi air yang agak terhad (hanya ada di beberapa hospital seperti Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Air suam akan merehatkan otot dan membolehkan ia digerakkan tanpa berasa sakit. bengkak atau cedera. Pesakit tidak perlu bimbang kerana pakar fisioterapi akan bersama mereka ketika melakukan terapi air.

bergantung kepada tahap kesihatan dan sasaran yang ingin dicapai. Lebih cepat. dua kali seminggu. Bagi yang sudah mahir boleh melakukannya sendiri. Program terapi air bisanya dijalankan serentak dengan pengambilan ubat. KELEBIHAN TERAPI AIR  Menguatkan otot  Memperbaiki keupayaan melakukan senaman regangan (pergerakan yang tidak boleh dilakukan di darat boleh dibuat dalam air)  Meningkatkan daya ketahanan (melalui senaman dalam air). Tiada had umur untuk melakukan terapi air tetapi sebelum memulakan sebarang program pesakit perlu mendapatkan nasihat doktor terlebih dulu. Namun pesakit perlu ingat. Tempoh setiap sesi adalah antara 20 hingga 30 minit. lebih baik. terapi air hanyalah kaedah iringan untuk mempercepatkan penyembuhan dan bukan pengganti ubat. Ini amat baik untuk pesakit kanak-kanak serebral palsi atau pesakit dewasa yang kerap alami kekejangan otot. Zalilah Salleh Ghany. terapi air boleh dimulakan seawal umur enam bulan. Contohnya bagi kanak-kanak serebral palsi.” katanya.Bagaimanapun ada golongan yang tidak sesuai menjalani terapi air iaitu  Pesakit yang ada masalah paru-paru atau sakit jantung yang teruk (perlu lebih berhati-hati)  Inkontinens (tidak dapat mengawal kencing atau air besar)  Mempunyai luka yang belum sembuh  Sawan  Demam panas  Mengalami jangkitan Menurut Pakar Fisioterapi Kanan Pusat Perubatan Prince Court.  Memperbaiki keseimbangan  Merehatkan minda dan badan  Melegakan kesakitan  Meningkatkan kepekaan deria . terapi air boleh dilakukan secara bersendirian atau berkumpulan namun perlu dipantau pakar fisioterapi air. “Setiap pesakit memerlukan program terapi air yang berbeza. “Bila boleh bermula? Bila-bila yang dirasakan perlu.

 Mengurangkan kesakitan dan bengkak akibat kecederaan  Mengurangkan suhu badan (ketika demam)  Membantu badan menyingkirkan bahan toksin  Air menjadi ejen anti pengecutan otot yang tidak terkawal  Membantu mengatasi masalah sembelit  Meningkatkan sistem imun badan  Membantu mengawal tekanan darah dan paras gula dalam badan  Membantu memperbaiki pernafasan . Meningkatkan keyakinan diri khususnya pada pesakit yang tidak dapat mengikuti program di darat boleh mendapat manfaat melalui terapi air dan membuatkan mereka berada lebih baik.

Sementara itu. Ini sememangnya akan mengundang pelbagai bentuk tenaga asing yang jahat bagi menambahkan kesakitan dan gangguan fikiran. membantu berolahraga dengan lebih baik. Pada hakikatnya air dan bunga merupakan dua elemen yang mampu dijadikan bahan penenang. Selain itu. Penelitian terakhir di Eropah mengungkapkan. dan mengurangi rasa sakit. telah wujud satu frekuensi tekanan yang amat rendah. Menurut ahli antropologi perubatan moden. terutamanya pada bahagian pusat dalam kedudukan usus besar.KAJIAN SAINTIFIK TERHADAP MANDI BUNGA Mandi bunga bukan sahaja petua tetapi telah dikaji secara saintifik dan ia memang benarbenar bermanfaat kepada tubuh badan manusia. Rawatan yang boleh digunakan ialah dengan cara mandian dengan air disiram di atas kepala dengan serentak si pesakit menghentakkan kakinya ke tanah berulangkali. air adalah elemen yang sangat kuat dalam penyembuhan energi. penelitian di Jepun mengungkapkan kebiasaan berendam selama 10 minit dalam air hangat dapat memperbaiki kesihatan jantung. penderita diabetes yang menghabiskan hanya 30 minit berendam dalam air hangat dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 persen. Tujuannya ialah apabila frekuensi hentakan sama dengan frekuensi asli tanah tersebut maka satu amplitud maksimum akan dihasilkan. Hasil kajian yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan. Dengan mandi bunga kita akan dapat menyeimbangkan aura tubuh badan kita ke tahap normal (warna pelangi). sebenarnya di dalam tubuh pesakit. mandi ternyata tidak hanya baik untuk membersihkan tubuh dari kotoran dan menjauhkan stres. kaedah mandian pati bungabunga ros putih juga berkesan kerana bunga jenis ini mempunyai frekuensi yang amat laju dan mempu meleraikan gelombang yang tidak stabil di dalam dan di persekitaran tubuh si pesakit. Dalam falsafah pengubatan tradisional Cina. . Apabila aura kita stabil maka semua masalah tadi tidak akan timbul. tetapi juga memiliki peranan penting dalam meningkatkan sistem kekebalan.

jika tidak sembuh selama 5 hari maka 7 hari.A. hendaklah berhadap pada pengaliran air (ke hulu). jika tidak sembuh 7 hari maka buatlah 9 hari. jika tidak sembuh selama 3 hari maka 5 hari.RAWATAN DENGAN CARA MANDI ( MANDI AIS & MANDI BUNGA ) Daripada Thauban daripada Nabi S. Maka berendamlah dalam sungai yang mengalir.      2. Tulang dan kapor satu kombinasi yang sama. maka sesungguhnya demam itu sepotong daripada api neraka. Membersihkan kulit untuk deria sentuhan. Merendahkan suhu di dalam tulang.tekanan persekitaran. Kapur punca ais cepat cair Fungsinya:         Meningkatkan suhu di dalam darah. Unsur atom air paling cepat mengesan gema dan paling cepat bergetar. Air unsur yang paling tepat mengesan ukuran gelombang sesuatu unsur yang lain. Ya Tuhanku sembuhkan hamba-Mu dan benarkan Rasul-Mu” . Maka selamlah ke dalamnya 3 kali selama 3 hari.  Unsur-unsur yang berat jisimnya tidak terampai / terapung yang boleh menyerap masuk semula (merbahaya). Merangsang impuls saraf ke otak dengan cekap dan tepat.W sabdanya:Apabila kena seseorang kamu demam. Ais dengan tekanan akan menyebabkan unsur yang berat akan termendap ke dasar kolam. . Air / Ais Air mengesan getaran / tenang. Air dirakam dengan frekuensi diamond (berlian) / segi tiga(1-7 Hertz). reda. maka bahawasanya hampir tidak melampaui sembilan hari dengan izin Allah. maka padamkanlah ia dengan air. 7 Kombinasi Asas Dalam Rawatan Hidroterapi Ais (Dari Sudut Sains Fizik) 1. selepas solat Subuh sebelum terbitnya matahari. maka bacalah: “Dengan nama Allah. Menguatkan semula struktur tulang. Kapor harus disapukan pada seluruh tubuh. Rahsia tulang adalah rahsia kapor.

 Mengawal emosi.melalui deria bulu roma yang terdapat pada rambut.3. 4. Cahaya lampu UV( ultraviolet)  Penggunaan cahaya UV untuk memastikan bakteria tidak aktif. 5.  Tempat rawatan perlu pergerakan angin yang bebas. Memecahkankan gula yang teperangkap di dalam aliran darah. Menambahkan tekanan dari dalam.  Keseimbangan/ keheningan. Sistem penyaman udara. Memanaskan tubuh di dalam air.  Menyimpan kesan-kesan bunyi yang stabil. Garam Fungsinya:           Proses pemanasan darah / menambahkan oksigen dalam darah. Minyak Pati Bunga (Aromatherapy Vibration) Fungsinya:  Rakaman gelombang dalam frekuensi rendah yang merangsang kelenjar pineal untuk kekuatan semangat spiritual.  Cepat mengesan niat rahsia doa.  6.mata dan hidung. Mengeluarkan gas karbon dioksida yang teperangkap di dalam aliran darah. Mencairkan darah yang beku. Meneutralkan radiasi yang telah dikeluarkan di dalam air. Garam pengalir yang baik di dalam air.rahsia Nitrogen 7 (kemujaraban).  Mengawal suhu.  Minyak Pati bunga akan lebih memecahkan gelombang dengan reaksi spektrum (molekul stuktur air dalam jisim segi tiga) di dalam air yang lebih menyerlah.  . Melancarkan aliran darah. Memelihara kandungan sel dalam darah.telinga.  Tekanan perasaan.sistem imun.

pelupa. Ingatlah. melatah. tidak keliru dan senantiasa "cool". Apabila amalan ini menjadi kebiasaan. faedahnya. tidak gopoh. Islam mendidik kita agar hening senantiasa.rahsia-rahsia yang air itu memegang.. Rahsia pergerakan solat itu sendiri adalah konsisten yang boleh mengakibatkan resonans terjadi... dari pergerakan serta penyerahan pada yang Maha Berkuasa. Solat itu adalah terapi semulajadi. sabar dan ikhlas payah untuk dicerobohi dari pelbagai permasalahan umumnya dari penyakit ataupun stress. pergerakan berdiri. Hening juga memegang rahsia Nitrogen yang juga memegang rahsia cahaya bulan (rahsia putih). tidak tenang.. Itulah rahsia Nitrogen yang sejuk.. tiada selera makan. maka seseorang itu kita dapat melihat begitu tenang dalam apa hal sekali pun. rahsia di sebalik rahsia. Ikhlas dan Redha.. Uric acid akan terbentuk.. kekuatannya..... tidur yang tak lena. Kelima-lima waktu solat itu memegang rahsia keheningan.! Sesungguhnya ia adalah makhluk yang paling setia dan amat sekali peka dan menjalankan perintah Tuhannya! . meradang dan pelbagai lagi. dan lagi dan lagi dan lagi.7.. mulalah masalah awal seperti kepayahan tidur. sujud dan rukuk yang menyebabkan terjadinya tenaga membujur dan melintang! Inilah dia terapi semulajadi. tergopoh gapah. Rahsia Air Tidak pernah kita berfikir tentang air. bimbang. keliru.. maka tercetuslah hormon melatonin dari kelenjar Pineal. setiap kali fikiran kita bercelaru. Apabila sahaja kepala (pineal gland) mencecah bumi sewaktu sujud... sistem Hypothalamus dan usus akan terganggu.. Gelombang gerakan air..  Air harus ada pergerakan agar garam bertindak mengecas semula ion –  ion negatif Rahsia Hening Manusia yang sentiasa didalam keadaan hening.... Maha Suci Allah yang telah mencipta mahkluk yang bernama air ini. Hening adalah rahsia Sabar...

Islam mendidik kita mengambil wuduk dengan air dengan niat. Tidakkah kita pernah terfikir air itu sedang merakam niat kita? . Air sebenarnya boleh merakam setiap gema getaran yang dihadirkan baik dari bunyi termasuk dengan kata-kata dan juga dari hanya niat kita (tanpa kata-kata).. CVT mengajak kita berfikir sejenak tentang kelebihan dan kebesaran air. Tubuh badan manusia adalah kekunci kepada rahsia air ini. Itulah keistimewaan air yang kita sangka hanya untuk pembersihan sematamata. begitu juga dengan mandian dari hadas kecil ataupun besar yang harus di letakkan dengan niat.. Rahsia manusia ada jaluran elektrik yang dinamakan AURA atau SIRR atau Cahaya adalah kerana rahsia air ini juga! Lupakah kita sewaktu dalam kandungan perut ibu di dalam kandungan air semata-mata? Air diperakui oleh saintis sedunia sebagai alat perakam terbaik sekali kerana ketepatannya apabila disukat pada dasarnya..Di dalam Al-Quran ada menyatakan peratusan Hydrogen (air) ini adalah 72% dan bakinya tanah adalah hanya 28% sahaja.