You are on page 1of 7

A. Prosider dan peraturan dan penggunaan makmal.

1. Semua pengguna makmal mestilah menerima
taklimat keselamatan makmal
Daripada penyelaras makmal sebelum menggunakan
makmal.
2. Mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan
dan peraturan serta arahan yang diberikan dari semasake
semasa

Pelajarpelajar dilarangkan sama sekali memasuki bilik pelayan. 9. Membuat tempahan awal kebenaran bertulis atau mengisi borang permohonan penggunaan kemudahan makmal 5. Menggunakan kemudahan makmal mengikut langkah2 yg disediakan 7. 12. Kebenaran daripada guru mestilah diperolehi sebelum memasukan urusan pencetakan. 8. Mematuhi panduan yang betul semasa menghidup dan mematikan semua peralatan komputer.3. 14. Pelajar-pelajar tidak dibenarkan memasuki makmal tanpa kehadiran guru mereka. Keselamatan. Meningalkan kasut di luar dan beg yang disediakan 6. 10.Melaporkan sebarang kerosakan dan kehilangan terhadap semua peralatan dan penyisiran dalam makmal atau wakilnya dengan segera. 13. Pelajar-pelajar dilarangkan sama sekali memasuki bilik pelayan. 11. Tidak dibenarkan menggunakan kemudahan internet tanpa pengetahuan guru. .Menggunakan plan laluan kebenaran sekiranya berlaku kebakaran. 15. Mencatatkan maklumat penggunaan makmal pada buku log penggunaan makmal dan buku log komputer.Dilarang mengalihan atau memindahkan peralatan dalam perindasan makmal tanpa kebenaran guru penyelaras. B . Mendapatkan kebenaran penyalaeas makmal sebelum menggunakqn kemudahan makmal 4.

14.Pengguna makmal perlu diseria sepenuh masa. Dilarang membawa keluar segala perkakasan dan perisian dalam makmal tanpa kebenaran guru penyelaras. Makmal perlu mempunyai alat pemadam api jenis gas [karbon dioksida]. 7. Dilarang usik sebarang sambungan kabel di dalam makmal komputer. Dilarang membuat bising.Terdapat label pada setiap peralatan makmal.bertengkar atau bergaduh –gaduh. Memastikan semua punca kuasa eletrik bagi semua peralatan dimatikan sebelum meninggalkan makmal.cakera padat dan sebagainya ke dalam makmal tanpa kebenaran guru penyelaras. 10.berlari-lari. Dilarang membuat instorlasi perisian tanpa kebenaran guru penyelaras. Dilarang membawa makanan dan minuman di makmal komputer.bergurau senda. Keselamatan fizikal di makmal komputer 1. Makmal mesti sentiasa dikunci selepas digunakan atau jika tidak digunakan. 6. 11.B1 . Setiap kunci perlu ada label yang jelas. 5. 4. 8. 9. Penggunaan kemudahan makmal mestilah di bawah mengawasan guru. 2. 13. 3. . Kunci hanya di simpan oleh pihak pentadbir dan guru penyelaras sahaja. Dilarang pengubahsuai terhadap [settings] komputer. Tidak dibenarkan masuk ke dalam makmal komputer tanpa guru penyelaras. Dilarang membawa sebarang media pengstoran sendiri seperti disket . 12.

. Dilarang memasang perisian pihak ketika seperti [ screen saver ]. B2. 3. 2.15. Dilarang membuka atau membaiki sendiri perkakasan yang dipasang.Etika Penggunaan Internet. B3. C. Dilarang mematikan serba atau perkakasan lain yang sedang terpasang operasi tidak terganggu. 5. 1. Menyediakan pelan lokasi setiap komputer dan lain-lain peralatan di makmal komputer. Keselamatan infrastrutur. 3.Panduan pengguna peralatan infrastrutur teknologi. Dilarang mematikan pendingin hawa hiditit serba supaya tidak berlaku panas lampau. Menggunakan laluan kecemasan mengikut pelan kebakaran yang ditetapkan. perisian utiliti ke dalam komputer atau serba untuk mengelakan perubahan konfigurasi sistem. Perbuatan ini akan meluputkan jaminan [ Garantee ] terhadap perkakasan kebenaran. Susun atur perkakasan dalam makmal hendak mengikut pelan lokasi yang ditetapkan. 2. Dilarang memasang sendiri komputer atau peralatan dibekalkan untuk mengelak merosakan yang disebabkan oleh salah pengedalian. Mendokumentasi dan mempamerkan diagram infrastrutur teknikal. 1. 4. Sebarang perubatan perlu mendapat kebenaran daripada pihak Kementerian Pendidikan Malaysia.

Menghantar mesej yang sama atau serupa kepada banyak berkumpulan berita. 7. 5. mengancam.Menyalur sebarang bahan haram .Melakukan aktiviti haram seperti mengambil. rahsia atau bahan yang dilindungi hak cipta atau bahan .Melakukan penghubungan e-mel iaitu secara senaja membanjiri e-mel seorang dengan menghantar e-mel yang sama atau bersaiz besar.Mengalakan perilaku yang boleh menyebabkan kekacauan atau ketegahan di dalam dan di luar negara. 8. Skim Piramid dan surat berangkai. membangun atau menjalankan aktivitiaktiviti haram seperti Skim Cepat Kaya.Menghantar iklan yang tidak yang tidak dikehendaki atau sebarang bentuk amalan penghargaan yang mengelirukan . 6.iklan hanya boleh dihantar kepada mereka yang secara jelas memohon maklumat sedemikian. menekan . 4. Perbuatan ini dikenali juga sebagai News Group Spam.Menganjurkan perbuatan yang boleh membahayakan individu organisasi atau masyarakat secara keseluruhan. iklan yang tidak dikehendaki atau sebarang bentuk amalan perdagangan yang mengelirukan . 3.menyimpan . menghina .Memasukan kepada e-mel bagi tujuan mengelirukan penerima. mengedar harta Internet dan .Mengalakan . lucah . 2. memfitnah dan perasaan benci semua rakyat Malaysia atau luar Negara. mengugut . 9.1.

Menceroboh peralatan yang dimiliki oleh pengguna individu .Panduan [ log on ] dan [ log off ] 1.On kan punca elektrik.Setalah selesai menjalankan kerja. 10.Melaksanakan sebarang bentuk pemantauan rangkaian bagi mencuri atau memintas data yang bukan ditujukan kepadanya. . 3. 6.yang salah diisi undang-undang Negara-Negara dan mangsa.Memberi maklumat yang salah dan tidak benar pada orang kontrak atau permohonan dalam talian termasuk member nombor kad kredit yang salah.On kan komputer dan sila tunggu untuk mempaparkan menu utama keluar pada skrin monitor. kumpulan atau organisasi lain.Pastikan sambungan kabel dari punca elektrik ke sistem komputer adalah 2. D.menyebabkan gangguan perkhidmatan dan melakukan usaha bagi meningkatkan bebanan perkhidmatan dan percubaan merosakan komputer utama. save as kerja anda ke dalam folder sendiri atau pendrive. 12.On kan penstabil elektrik. 4.Mengikuti arahan oleh guru. 13. 5. 11.

9.sila maklumkan kepada guru anda dengan segara. 10.Off kan punca-punca elektrik dan selesai.7. 11. 8.Sekiranya terdapat sebarang masalah semasa anda melakukan log on atau log off .Tunggu sehingga tiada lagi paparan pada monitor anda. TAMAT Sekian terima kasih daripada razali dan hovan . serta clik exit .Untuk log off clik file dan clik close semua paparan kerja anda .Off kan penstabil elektrik. clik pada start dan clik pada turn off komputer.