You are on page 1of 5

Secretele casei de la tara, spuse de un arhitect restaurator.

Cum sa ai caminul ideal
intr-un satuc ascuns de lume
Sinziana Ionescu,

Vlad Calboreanu, un arhitect din Bucuresti, si-a cumparat in anul 1999 o casa pe malul constantean al Dunarii,
in catunul Izvoarele. Locuinta veche din anul 1935 a fost refacuta si a devenit o casa de vis.
Toata viata a iubit Dunarea in spatiul ei din Dobrogea, asa ca atunci a venit momentul sa isi aleaga un loc de
suflet pentru casa sa de vacanta, arhitectul bucurestean Vlad Calboreanu a cautat un colt de rai care sa imbine
cele doua elemente primordiale. Si l-a gasit, literalmente, in ungherul facut de Dunare la hotarul Dobrogei. Aici,
fluviul coteste brusc spre aval, urcand pe harta Constantei pentru a inflori in delta Tulcei.
In catunul Izvoarele asezat intre lacurile Oltina si Bugeac, aproape de Ostrovul romanesc si de Silistra
bulgareasca, o casa ridicata la 1935 astepta sa recapete un stapan care s-o pretuiasca. Curtea inundata de
vegetatie se intinde pe 4.000 metri patrati, iar la poalele ei serpuieste maiestuoasa Dunarea, despartind
Dobrogea de Baragan.

a decis sa restaureze casa. Fiecare casa are istoria ei. dar arhitectul bucurestean. arhitectul a facut un cuptor unde se coace painea sau mancarea. Toata casa a fost varuita interior si exterior cu var. s-o mangai cu mana ta. locurile costa de 5 ori mai scump. gasite de tarani si recuperate de arhitect. Tu trebuie s-o pui in valoare. Inapoi la origini Casa de la Izvoarele (sau Parjoaia. vei fi alt om". Pe costisa. cu acoperisul din olane. avea sa-i aduca o revelatie. marturiseste arhitectul Vlad Calboreanu (69 ani). fiind dublata pe interior cu una de termopan in aceeasi culoare. utilat cu tot ce trebuie.Tu trebuie sa te subordonezi casei. personalitatea ei. sculptate de mana vreunui mester din alte timpuri. Nu banuia atunci ca o simpla. iar in spate este grupul sanitar. din chirpici. nu invers. nu s-o modifice. dar mandra casa taraneasca. sa stabilesti o legatura cu casa. Bucataria este amenajata intr-o mica incapere vis-a-vis de casa.. La sfarsit. a fost transformata in atelier al arhitectului pasionat de arheologie.casa a visurilor". Acum. apoi isi adaposteau animalele. dupa ce vei fi lucrat personal la o casa. unde fostii stapani uscau odinioara tutun. oricati muncitori ai angaja sa lucreze.vrea casa la tara" ar fi fost sa isi faca acolo o . care locuieste in timpul anului la Mogosoaia. Peretii si rafturile din lemn sunt pline de piese antice. Primul impuls al unui orasean care . cum ii zic localnicii si cum ii spune arhitectul Calboreanu) a fost pastrata intocmai. Vecina de peste drum . iar tamplaria din lemn a fost vopsita in albastru. . In gradina familiei Calboreanu odihnesc pietre vechi cu inscriptii..Era anul 1999 cand proprietatea a fost cumparata cu 1.. Magazia. proprietarii facand doar mici imbunatatiri.000 euro.

am intrebat ce e cu casa aceea parasita. rad sotii Calboreanu in imparatia verdealbastra de la Izvoarele. Celor care vor sa afle secretul simplu al fericirii. amestecat cu mana. Amprenta unei case Pasiunea familiei Calboreanu a fost urmata de alti noi locatari de la Izvoarele.Nu vedeti ca si Printul Charles cauta acelasi lucrut Din toata lumea. Am fost cu un pas inaintea regilor Angliei". Era intr-o paragina de nu-ti mai dadeai seama ca este biserica. Casele din pamant au un mare avantaj: respira vara si iarna dau caldura". Pentru a-si reface biserica. tot satul a facut claca. tot asa cum eu aveam nevoie de el". arhitectul Vlad Calboreanu si sotia sa Lucia. intr-un camin care te primeste cu bratele deschise..Cand am ajuns aici prima data. unicat in arhitectura ortodoxa. Casa mea are pereti din pamant amestecat cu balegar. Dar casa din caramida. arhitectul Vlad Calboreanu a reusit sa restaureze bisericuta fara turla. ai si la oras. arhitectul le impartaseste din experienta sa. Localnicii mi-au spus povestea ei si atunci mi-am dat seama ca am ajuns aici nu intamplator. . Pentru oraseni.Fiecare casa are deja o amprenta. Gazdele primesc cu drag prietenii prietenilor care vin sa vada si ei minunatia de la Izvoarele. Caci casa familiei Calboreanu mai are un atu: peste drum de poarta se afla bisericuta din nuiele a satului.In curtea terasata cu vedere la Dunare. Locul acesta avea nevoie de mine. arata arhitectul. bucurosi sa descopere locul aurit de soarele Dobrogei. Cum credeti ca se construiau casele la tarae Oamenii sunt tentati sa rada casele originale si sa isi construiasca altele. a ajuns in satele uitate de lume din Romania. relateaza arhitectul. drumurile neasfaltate si terenul accidentat de pe terasele Dunarii au fost un mare avantaj: locul este greu accesibil. au aranjat umbrare cu mese. cu acoperis din tabla sau azbociment. pe care este bine sa o respecti. scaune si balansoare care-si asteapta oaspetii.. . considerata a fi cea mai veche biserica din Dobrogea. profesoara de romana si engleza. Stapana casei. ridicata de dobrogeni in jurul anilor 1860. Din banii sai si cu un ajutor guvernamental.. . daca vrei. Lucia Calboreanu . dupa gustul lor.

au existat cimitire peste care s-au construit case. obiceiurile ei. nu sa o subordonezi. ca sa faci umbra. . Respect fata de personalitatea sa. lipeala peretilor specifica Dobrogei. in arsita verii. busteni. sa afle ce a fost acolo inainte de a fi construita. Au fost razboaie. Materialele pe care le adaugi trebuie facute de mana. fata de armonia pe care o are cu mediul. Nu trebuie sa intervii brutal. A restaura inseamna a reinstaura fata ascunsa a casei. este cu fata la Dunare. tencuiala de pamant. pentru un confort de baza. Interventia ta trebuie sa fie minimala. spre deosebire de alte case care sunt cu fata la strada si cu spatele la Dunare. iar apusul in fata. .. Asta nu pot sa inteleg". Implica-te in restaurare. Trebuie sa apelezi la artificii. A folosi materiale traditionale nu inseamna sa sufoci casa cu lemn. nu faci un decor de film. s-au purtat batalii. foisoare. nu trebuie sa arhaizezi excesiv locul. sa plantezi copaci sau vita-de-vie. Apoi trebuie sa arati respect casei in care intri. Casa mea are o priveliste extraordinara.. Respecta-i zidurile din piatra. ca sa poata fi integrate in atmosfera rustica. vei simti o placere care nu se compara cu nimic. remarca arhitectul Calboreanu. fata de materialele din care este facuta. pentru ca ii vei schimba amprenta afectiva.O casa te primeste sa locuiesti in ea. este important sa studiezi dinainte comunitatea in care ajungi. O casa de la tara trebuie modelata. dupa-amiaza nuti va fi foarte comod. afirma el. istoricul localitatii iti ofera informatii din care poti sa iti dai seama daca te-ai integra in mijlocul oamenilor care traiesc acolo. Influenta rezista in timp".Daca rasaritul este in spatele casei. nu dominata. Orientarea casei este un criteriu esential.Fiecare loc are o incarcatura psihica. nu uzinate. De asemenea.. Casa o .Casa cu fata la Dunare Cand pornesti in cautarea unui loc in care sa iti gasesti linistea. locul pe care este asezata. . ci o casa in care sa traiesti. nu ostentativa. Respect Vlad Calboreanu recomanda viitorilor proprietari sa cerceteze istoricul casei. Structura populatiei. Tu trebuie sa o pui in valoare.

te construiesti si iesi alt om". La Ostrov. Restaurarea unei case este o sansa pe care ti-o dai tie. romanii si bulgarii au serbat rodul podgoriei scaldate de Dunare Jurnal de vacanta. Altfel de calatorie prin imprejurimile zonei Vama Veche-2 Mai Dobrogea in lung si-n lat. Ziua cand Dobrogea a revenit la patria-mama Cum dezleaga vinul limba dobrogenilor. precum oamenii. se destainuie arhitectul Vlad Calboreanu.Am un sfat: fii parte a comunitatii in care intri. Morala unei restaurari Restauratorul de case si biserici vorbeste cu evlavie despre locul care l-a facut sa se descopere. Sarbatoreste hramul satului. ca-n Jurassic Parc. ne invata arhitectul de la Izvoarele. nu rata ocazia de a face lucrurile cum trebuie.sa te iubeasca pentru asta". Spune ca fiecare casa are ingerul ei pazitor. fii alaturi de oameni si cinsteste locul! Si cel mai important.. pe bicicleta: cele mai frumoase trasee de parcurs pe doua roti printr-o Romanie in miniatura cu accent de Balcani FOTO VIDEO Vacanta in Romania. al bisericii. . Aventura prin nordul judetului dintre Dunare si Marea Neagra . Satu Nou si Strunga Mica unire de la 14 noiembrie 1878. Va mai recomandam Triunghiul sacru din coltul Dobrogei. Bisericutele din nuiele de la Izvoarele. Este un drum in care te transformi. In Dobrogea.