You are on page 1of 5

Universitatea de Vest “Vasile Goldiș “ Arad

Sindromul nefrotic

Student : Stăni ș Loredana
Profil:MG An V ,Grupa:7
Materie :Pediatrie

malaria sau tuberculoza .diabetul zaharat si lupusul eritematos sistemic.cresterea nivelului de colesterol si trigliceride in sange.stari ca preeclampsia. Simptomele care pot aparea includ: . cancerul pulmonar si limfomul Hodgkin . vase care filtreaza produsii de metabolism (reziduurile) si apa in exces din sange. Sindromul nefrotic este determinat de distrugerea vaselor fine (mici) de la nivelul rinichilor. hepatita C. Sindromul nefrotic poate determina: .edeme ale mainilor si picioarelor datorita retentiei hidrice . rejectia cronica de grefa care urmeaza unui transplant de organ si reactiile alergice care apar secundar intepaturilor de albina . Multi dintre pacientii cu sindrom nefrotic nu prezinta simptome semnificative. Sindromul nefrotic poate determina modificari la nivelul testelor urinare si sanguine. Boli si situatii (circumstante) care pot determina sindrom nefrotic: . ca heroina .umflarea scrotului (edem scrotal).umflarea tesuturilor din jurul ochilor (edem periorbital) sau de la nivelul labei piciorului sau gleznelor (edem periferic). ca cel de san.dificultati de respiratie determinate de acumularea lichidelor in plamani (edem pulmonar) . hepatita B.pierderi renale de proteine .neoplasme diverse. Baietii sunt afectati mai frecvent decat fetele.edeme palpebrale (umflarea ochilor) datorita retentiei de fluide . diabetul este principala cauza de sindrom nefrotic la adulti . Copiii cu sindrom nefrotic raspund mai bine la tratament decat adultii. desi cel mai frecvent sunt afectati copiii cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 8 ani. ca: .copiii sunt etichetati ca avand alergie .pacientii peste 65 ani pot fi diagnosticati gresit cu insuficienta cardiaca .Sindromul nefrotic este o stare care afecteaza rinichiul si care poate determina insuficienta renala.factori necunoscuti (idiopatici). Poate aparea la orice varsta. sifilisul.medicamente nelegale (stupefiante).scaderea nivelului de albumina (o fractiune proteica) din sange (serica) . acesta este cel mai frecvent simptom precoce care apare atat la copiii cat si la adultii cu sindrom nefrotic .medicamente ca antiinflamatoarele nesteroidiene si penicilamine . care poate determina rasucirea funiculului spermatic (torsiune testiculara).uscarea pielii .boli infectioase ca HIV.

inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IEC) si blocanti de receptori ai angiotensinei II: sunt medicamente care scad eliminarea de proteine in urina. raspund bine la tratament si au prognostic bun. poate determina intreruperea circulatiei de la nivelul unui membru superior sau inferior .. este folosita pentru reducerea inflamatiei .intarzieri ale cresterii la copii. potasiului si apei in exces. Tratamentul sindromului nefrotic depinde de varsta si de cauza bolii pacientului. sunt administrate pentru reducerea acumularii de fluide la nivelul tesuturilor (edeme) si pentru reducerea sodiului. Tratamentul initial al sindromului nefrotic cuprinde: . ca diabetul sau hipertensiunea. Tratamentul medicamentos.scaderea proteinelor (albuminelor) sanguine . Aceste tratamente pot stopa. modificari de alimentatie si tratarea altor boli asociate. pentru evitarea afectarii suplimentare renale si a hipotensiunii .cresterea nivelelor serice de colesterol si trigliceride . Majoritatea copiilor care au sindrom nefrotic. eliminarea lichidelor trebuie sa se faca progresiv. care pot determina inaltime mica la varsta adulta. Copiii peste 12 ani sau adultii care asociaza diabet sau hipertensiune arteriala.scaderea nivelului fierului (sideremia) si vitaminei D din sange . Vindecarea totala este posibila. un cheag de sange la nivelul unei artere. Majoritatea copiilor cu sindrom nefrotic raspund bine la tratament si au un prognostic favorabil. nu raspund la fel de bine la tratament ca si copiii sub 12 ani. celulita si sepsisul .diuretice: ca bumetanid sau furosemid.corticoterapie: cu prednison sau prednisolon. Copiii peste 12 ani sau adultii care asociaza diabet sau hipertensiune. sunt toate posibile tratamente ale sindromului nefrotic. Medicii considera vindecare totala in cazul lipsei simptomelor sau in absenta necesitatii efectuarii unui tratament pentru cel putin 2 ani. care sunt si antihipertensive si care incetinesc rata de progresie a bolii renale ca .cheaguri de sange la nivelul arterelor (tromboza arteriala acuta).scaderea functiei renale (insuficienta renala cronica) care poate conduce la boala renala cronica .aparitia de proteine in urina (proteinurie).cheaguri de sange la nivelul venelor (tromboza venoasa profunda) sau plamanilor (embolie pulmonara) . nu raspund la fel de bine la tratament comparativ cu copiii sub 12 ani.infectii ca peritonita. Complicatiile care pot apare la pacientii cu sindrom nefrotic sunt: .cresterea nivelurilor de trigliceride sau colesterol sanguine (hiperlipidemie) . Medicii considera boala vindecata daca nu exista simptome si nu este nevoie de tratament pentru cel putin 2 ani. incetini sau preveni degradarea ulterioara renala.

Primele tratamente pot dura de la 6 la 15 saptamani. dieta si exercitii fizice . o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice.mentinerea la valori normale a colesterolului si trigliceridelor sanguine . pot ajuta la scaderea riscului de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic.anticoagulante ca warfarina sau heparina. ca antihipertensive. Exista o serie de trialuri clinice care testeaza si alte medicamente.tratamentul precoce al infectiilor cu antibiotice . iar trialurile se desfasoara numai in anumite centre de tratament. Tratamentul de intretinere pentru sindromul nefrotic si complicatiile sale. ca adoptarea unei diete sarace in grasimi.evitarea testelor radiologice care folosesc substante de contrast .masuri pentru scaderea tensiunii arteriale crescute.mentinerea stricta la normal a valorilor glicemiei. in vederea prevenirii formarii cheagurilor sanguine . si in general sunt mai prelungite in cazul adultilor. In acest caz poate aparea insuficienta renala cronica. In unele cazuri sindromul nefrotic nu raspunde la tratament. hipertensiunea arteriala netratata creste riscul de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic . se poate administra albumina intravenos. pentru tratarea sindromului nefrotic care este rezistent la corticosteroizi. in functie de severitatea simptomelor prezente sau de revenirea simptomelor. Aceste informatii pot fi furnizate de catre medicul curant.se interzice fumatul sau alte produse pe baza de tabac .vaccin antipneumococic.evitarea medicamentelor care dau afectare renala .prevenirea bolii arterelor coronare: modificarea stilului de viata.hemodializa .transplantul renal.in cazuri rare. vaccin antivaricela si vaccinare anuala antigripala. vaccinarea nu este recomandata decat in cazul raspunsului sindromului nefrotic la tratamentul cu corticosteroizi.mentinerea tensiunii arteriale la valori mai mici sau egale cu 125/75 mmHg prin medicatie antihipertensiva. intreruperea fumatului si efectuarea regulata de exercitii fizice. se poate face prin: . daca simptomatologia reapare .. Scaderea progresiei bolii renale determinate de sindromul nefrotic. pentru prevenirea infectiilor. . Alternativele terapeutice recomandate pot fi: . ca Pneumovax.prednison zilnic sau odata la doua zile. in cazul pacientilor care asociaza diabet zaharat . cuprinde: .dializa peritoneala . aceasta ajuta la mobilizarea fluidelor acumulate in exces la nivelul tesuturilor (scaderea edemelor). Tratamentul de intretinere poate fi continuat luni sau ani.

Dr.Bibliografie -Pediatrie-“Curs pentru studenti”-Prof Univ Dr.html wikipedia.com/doc/52260368/Sindrom-nefrotic-pediatrie doctor-pediatru.org/wiki/Sindrom_nefrotic .scribd. Viorica Lazăr https://ro. Dorin Lazăr.ro/nefrotic. As Univ.