You are on page 1of 12

Ce este alcoolismul sau dependenta de alcool? Alcoolismul sau dependenţa de alcool este consumul de bautură alcoolică. Consumul este continuat indiferent de situaţii sau consecinţele consumului asupra persoanei sau familiei. dand consumatorului o stare de relaxare. ocazional sau periodic. .Ce este alcoolul? Alcoolul este un hipnotic sedativ care induce depresia sistemului nervos central. cu scopul schimbării stării de dispoziţie sau acela de a evita stările neplăcute fizice sau psihice cauzate de sevraj.

.Simptomele dependentei de alcool * dezvoltarea unei necesitati compulsive de a bea * bea alcool imediat dupa ce s-a trezit pentru a reduce simptomele sevrajului peste noapte * nu mai au capacitatea de a controla cantitatea si frecventa consumului * isi organizeaza viata in jurul consumului de alcool.

câştiguri foarte mari. •anticiparea consumului. •durere de cap. probleme cardiace. Semne ale dependenţei fizice: •după 24-36 de ore de la întreruperea consumului apare tremuratul matinal al mâinilor şi al picioarelor. boală. •evocarea cu plăcere a momentelor de consum. stări depresive) sunt înlaturate prin consum. stare de greaţă şi/sau vărsături. stări euforice) persoana dependentă se gândeşte la consumul de alcool . pierdere. •dificultăţi de coordonare a mişcărilor. •transpiraţie.Semne ale dependenţei psihice: •stările de indispoziţie (frustrare. anxietate. divorţ. planificarea consumului şi a ocaziilor de a consuma. probleme de echilibru şi mers. tensiune. •în situaţii limită cu mare presiune emoţională (deces. •tulburări de somn. . •alte semne specifice sevrajului alcoolic .

Consumatorul pare normal in acest stadiu. . putind fi considerat chiar mai stabil emotional si increzator in sine. simtindu-se bine. Cind bea durerea este mai usor de suportat.Cele trei faze ale alcoolismului: In faza de inceput a dependentei de alcool – individul consuma alcool pentru a se relaxa sau pentru a face fata unor probleme temporare care ii cauzeaza anxietate. astfel consumul de alcool devine mecanismul standard prin care acesta face fata problemelor. cel putin pe temen scurt. Daca este intrebat asupra cantitatii de alcool consumata acesta isi va rationaliza portia de alcool intr-un fel in care sa convinga pe cei apropiati de absenta unei probleme cu alcoolul. In timp dezvolta un obicei fix pe care nici membrii familiei sale nu il pot recunoaste intotdeauna.

desi acesta deja simte ca a pierdut lupta. In acest stadiu ar trebui sa fie evident pentru toata lumea.Faza de mijloc a dependentei de alcool . Dorinta de a consuma alcool creste progresiv.in care pacientul dezvolta o dependenta fizica completa fata de drog. iar daca individul s-a straduit in prima faza sa-si controleze consumul acum aceasta rezistenta a cedat. capacitatea organismului de a procesa alcoolul scade. . Dependentul intra in stare de ebrietate foarte repede chiar si la cantitati mici de alcool. Pe masura ce aportul de alcool creste. chiar si pentru alcoolic ca exista o problema.

Sanatatea fizica degenereaza sistematic terminind cu decesul daca nu este tratata.Faza finala a dependentei de alcool – este marcata de bautul obsesiv si evitarea disperata de a accepta problema. defensive sau chiar violent. Acum toate persoanele din jurul dependentului observa problema. Cind confrunta dependentul acesta devine agresiv. . Doar alcoolicul hotaraste cind vrea ajutor de specialitate si sa se vindece.

Tratamentul dependentei de alcool Deoarece alcoolismul implica factori multipli care incurajeaza o persoana sa bea. aderarea la grupuri de auto-ajutor si dezvoltarea de mecanisme de copiere. Un astfel de tratament este detoxifierea urmata de terapia de sustinere. tratamentul presupune acordarea de atentie tuturor acestor factori pentru a preveni recaderile.  .

  . Indivizii care sunt la risc de simptomatologie usoara sau moderata de sevraj alcoolic pot fi detoxifiati la domiciliu. Cei cu risc de sevraj sever precum si cei cu conditii comorbide asociate sunt in general tratati prin internare.Detoxifierea organismului Detoxifierea alcoolica este intreruperea brusca a consumului de alcool alaturi de administrarea de medicamente cum sunt benzodiazepinele. Detoxifierea nu vindeca alcoolismul si este utila alaturi de un program terapeutic pentru dependenta sau abuz de alcool pentru a reduce riscul de recadere. cu efecte similar asupra creierului pentru a preveni sevrajul.

Alcoolicii Anonimi a fost una dintre primele organizatii formate pentru a aduce consiliere nonprofesionala. Grupul de auto-ajutor si consiliere este unul dintre cele mai comune forme de a ajuta alcoolicii. mutuala fiind inca cel mai mare.  .Terapia de grup si psihoterapia Diferite forme de terapie in grup sau psihoterapie pot fi folosite pentru a trata problemele psihologice asociate consumului de alcool.

neguvernamentală. sub patronajul ştiinţific al Şcolii Europene de Alcoologie şi Psihiatrie Ecologică din Italia. în parteneriat cu Congregaţia „Don Orione” Iaşi. nonprofit.Servicii sociale pentru persoanele dependente de alcool • Alcoolicii Anonimi sunt o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtaşesc experienţa. utilizând Abordarea Ecologico-Socială (Metoda Hudolin). post-cură. cu caracter independent. care funcţionează în scopuri sociale caritabile şi cultural-educative şi care oferă servicii de recuperare psihosocială. • Asociaţia Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare este o organizaţie apolitică. persoanelor cu probleme alcool-corelate şi complexe şi familiilor acestora. • Asociația Crucea Albastră din România este o organizație non-guvernamentală și non-profit care are ca scop asigurarea de asistență de specialitate pentru cei bolnavi de alcoolism sau alte dependențe și familiilor lor. îngrijire şi tratament pentru abuzul si dependenta de alcool şi droguri. puterea şi speranţa. • ALIAT înseamnă servicii eficiente de prevenire. cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma alcoolismului. .

Va multumim pentru atentie si rabdare! Au prezentat: .