You are on page 1of 4

Strategii de dezvoltare durabila, dezvoltare sociala, grija

pentru mediu
Pentru realizarea unei dezvoltari durabile, trebuie sa se mearga pe
dezvoltare sociala, economica si grija pentru mediu.
In privinta ingrasamintelor, trebuie avut in vedere un plan de
fertilizare bine pus la punct, care sa aiba in vedere atat maximizarea
profitului, a productiei, minimizarea costurilor, si nu in ultimul rand, grija
fata de mediul inconjurator.
Grija fata de mediu trebuie sa cuprinda, protectia solului, prin
utilizarea de ingrasaminte tamponate (cea mai mare rata de absorbtie este
de aproximativ 80% in pH neutru), respectarea reguluilor cu privire la nitrati
si nitriti, respectarea cantitatilor recomandate, etc. In cazul in care solurile
nu au pH neutru, pentru a avea o maximizare a absorbtiei, trebuie corectat
solul pana la o valoare cat mai apropiata de neutru.

Efectul ingrasamintelor tamponate, s-a vazut de exemplu la Fundulea, la
societatea Cambra Com SRL, societatea ce lucreaza aproximativ 800Ha,
fiind o ferma exclusive vegetala. Dintre principalele culturi, se amintesc:
grau, porumb, rapita, orz, soia.
Existenţa, dezvoltarea sănătoasă şi fructificarea plantelor depind de elementele
chimice nutritive luate din apă, aer, sol în mod natural şi în cantitate din ce în ce
mai mare prin intermediul îngrăşămintelor. Îngrăşămintele înlocuiesc elementele
nutritive pe care plantele le absorb din sol. Îngrăşămintele sunt destinate a crea
condiţii cât mai bune pentru viaţa plantelor şi pentru obţinerea produselor utile
omului.
²Dacă din diferite motive utilizarea îngrăşămintelor ar fi brusc întreruptă, hrana
pentru întreaga omenire ar scădea cu 40% sau chiar mai mult.² (WORLD
WATCH,1990).
Azotul (N)
Este elementul nutritiv cu cea mai mare influenţă asupra creşterii producţiei.
Intră în compoziţia aminoacizilor care stau la baza activităţilor vitale.
Prezenţa azotului :
- intensifică procesul de creştere;
- asigură creşterea normală, maturarea;
- creşte conţinutul de clorofilă;
- măreşte masa foliară;

participă la procesele biologice de bază.în fotosinteză . Sulful De asemenea element important în dezvoltarea plantelor. .apariţia clorozei – plantele devin galbene sau roşiatice. Trebuie urmărit ca substanţele nutritive să se afle cât mai mult în zona rădăcinilor plantelor. Sporul de recoltă obţinut în urma aplicări a 1 kg de potasiu (K2O) folosit ca îngrăşământ este de 3-3. legume diverse. Mari consumatori sunt şi: floarea soarelui.sinteza proteinelor .rezistenţa plantei la boli şi intemperii. FOSFORUL (P2O5) Element indispensabil dezvoltării plantelor.scurtează perioada de vegetaţie.4 kg cereal paioase/ha.îmbunătăţeşte calitatea recoltei .stimulează sinteza clorofilei. . . Intervine în procese ca: .creşte rezistenţa plantelor la secetă. .stimulează dezvoltarea sistemului radicular influenţează favorabil procesele de fructificare. lucernă. . După perioada de aplicare. . Carenţa în sulf duce la: . Prezenţa fosforului: . .participă la sinteza proteinelor. . B2 Sporul de recoltă obţinut în urma aplicări a 1 kg de fosfor (P2O5) folosit ca îngrăşământ este de 2-7 kg porumb/ha si 5-8 kg cereale boabe/ha Potasiul (K2O) Potasiul este un element indispensabil pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor.în respiraţia plantelor .metabolismul glucidelor .regularizarea apei în plante . fosforul (P) şi potasiul (K) sunt considerate elemente indispensabile bunei dezvoltări a plantelor..creşte puterea de absorbţie a plantei.favorizează creşterea rădăcinilor. Se găseşte în plante. el găsindu-se în toate celulele. roşii. sfeclă de zahăr. Sporul de recoltă obţinut în urma aplicării a 1 kg de azot (N) folosit ca îngrăşământ este intre 5-15 kg/ha pentru cereal boabe. are rol în sinteza clorofilei. porumbul. Conţinutul în potasiu în îngrăşăminte se exprimă ca (K2O). Potasiul este un nutrient important pentru cartofi.este prezent în toate enzimele ce participă la formarea vitaminelor B1.întărzierea creşterii plantelor. Metode de aplicare a îngrăşămintelorUn rol important în sporirea eficacităţi îngrăşămintelor îl au metodele şi perioada de aplicare. ţesuturile plantelor. se disting 3 metode principale: . Alături de azot (N). în substanţe protidice şi alte substanţe organice cât şi anorganice ca sulfat de calciu în special.grăbeşte coacerea. . arbuşti şi pomi fructiferi. Importanţa fosforului în metabolismul plantelor rezultă din aceea că fosforul este prezent în toate celulele.

. potasiu. 3.îngrăşarea odată cu semănatul. care lasă pe acelaşi rând atât seminţele cât şi îngrăşămintele. Îngrăşarea în timpul vegetaţiei Este cunoscută şi sub numele de îngrăşare suplimentară şi are ca scop să completeze nevoia plantelor în elemente nutritive în anumite perioade critice ale nutriţiei acestora. fosfor. in ferma de la Fundulea. O astfel de îngrăşare asigură nutriţia plantelor pe o perioadă de 20-30 zile de la răsădire (se aplică o pătrime din doza anuală de îngrăşăminte).îngrăşarea în timpul vegetaţiei. 2. In caz particular dupa cum am precizat mai sus..îngrăşarea înainte de semănat (îngrăşarea de bază). sub brazdă. Ingrasarea odată cu semănatul sau plantatul Pentru plantele care se seamănă în rânduri sau cuiburi. se încorporează cea mai mare parte (de bază) din doza de îngrăşăminte cu azot. Se pot aplica în stare solidă sau în soluţie. îngrăşămintele se aplică cu semănători speciale. s-a . odată cu arătura adâncă. . 1 Îngrăşarea înainte de semănat Se îmbină cu sistemul de lucrare a solului.

creand o sinergie in absorbtia cu acesta. Sulf. s-au utilizat cca 150 kg de Calko 14/8/10 SK. un NPK cu aport de 38% SO3 la semanat. La toate acestea se adauga si Calkorium.Azot. firma ale carei produse au la baza pe langa componentele clasice . . mai confera plantei si o protective suplimentara la boli. un support nutritiv (zaharuri. astfel ca absorbia de calciu nu este periclitata. Fosfor. Potasiu. Sulful are un grad de levigare scazut. oligoelemente). un component extreme de important. Sulful facitliteaza absorbtia de azot. avand un grad de levigare scazut.realizat fertilizarea cu produsele firmei frantuzesti FCA Fertilisants. Fosforul este sub formula clasica P2O5. In tehnologia de fertilizare. Potasiul prezent este 100% sub forma de sulfat. fiind un puternic activator biologic si un catalizator care intareste mecanismele imunodefensive ale plantei. Doua unitati de sulf au un effect similar cu Acela al unitatii de azot si pe langa acest avataj. aminoacizi. astfel reducandu-se costurile cu fungicide. Cu toate acestea produsele nu acidifica solurile in niciun fel. iar neutilizarea formulei clorura confirma interesul pentru respectarea vietii microbiene din sol.